Fórum » Vyberáme fotoaparát

výber prvej zrkadlovky

KristianSh
KristianSh 2012-11-15 22:02:13+01
Zdravím, viem že táto téma tu už bola veľa krát, ale teraz potrebujem poradiť z výberom správnej zrkadlovky, ako skoro každý sa rozhodujem medzi Nikonom a Canonom. A chcel som zistiť čo je lepšie, prečítal som si toho veľa, ale stále som nedospel k záveru. U Nikonu som sa rozhodol pre Nikon d5100 a u Canonu pre1100d, viem že pri tomto porovnaní je asi Nikon lepší, len som potreboval odborný názor že je tomu tak. Pre Canon som uvažoval aj pretože som si všimol, že viacero profesionálnych fotograov používa práve túto značku. Bol by som veľmi rád, keby ste mi poradili. Ďakujem

CambalJozef
2012-11-29 23:28:41+01
príspevok od: phototomas
nazdar,
Som tu novy ale zabija ma ako sa jednoducha prosba o radu zvrhne na trapne zabomysie vojny a uplny ulet od temy. To je aj jeden z dovodov preco som sa cele roky nikde neregistroval a asi ani toto dlho nevydrzim. Jednoduche ako facka je to forum. Teda otazka=odpoved a nie zhadzovanie pytajuceho sa. Aj ja som pred rokmi zacinal a verte ze toto mu nepomoze....
Ale k veci. Par ludi ti uz polozilo dobre otazky , ja by som len doplnil ze uz som vela ludm radil co kupit a spravili si casto po svojom. Na tvojom mieste by som radsej isiel cestov malej investicie a vyskusal si co to obnasa. Vela ludi DSLR nebavi lebo nemaju hned profi fotky ,,lebo zrkadlovka je nato,, . Potom fotak konci v skrini zapadnuty prachom. Nove fotaky typu 1100d rychlo tratia na cene a tak dochadza aj ku strate pri predaji o par mesiacov neskor. Na tvojom mieste by som kupil nejaku ne moc prejazdenu 450d alebo podobne od nikonu zo setakom. Bude to mensia vstupna investicia a v pripade nezaujmu o fotenie alebo chuti ist do lepsieho nebude strata predajom az taka velka...
Drzim palce pri kupe. A na zaciatok je fakt jedno do coho pojdes. Ja som canonista telom aj dusou ale entry level je podla mna lepsi u nikonu. Hlavne setove objektivy
ok asi vieš,že z10 dni je 9 -moja prvá zrkadlovka-a stále do kola, som za pomoc ale....kto chce fotit zrkadlom iste vie aj čitat ved tu je toho more a nie len tu . ale ako niektorý tu písali pohodlnost a hlavne požehnanie asi o tom to je ...inak aj ja som Canonista oko repa ešte z čias analogu

jumperko
2012-11-30 08:50:31+01
moja volba je canon či už bo som tam pracoval a bol som v kruhu canon a žltá mi proste k pleti nejde neviem 1xxxD by som asi neriešil. Prvá zrkadlovka bola u mna canon 50d pár rokov dozadu bol som s nou nadmieru spokojný dobre sa držala a dobre fotila potom som s fotenim na istý čas trhol a teraz som sa ku tomu vrátil ale hlavne mi teraz ide aj o video vo fotáku kedy u mna vyhrala aktuálne 650D vo viacerych smeroch (60D staršia, 7D draha ma croop a na video) aktualne teraz moje investície sú do skiel dobre na video aj na foto (EF 17-40 f/4L, EF 50 f/1,8 plus tele EF 70-200 f/4L) čo si myslím je dobrý základ za normálne peniaze (krajinkár a filmár) a potom ked budu peniaze na viac pojdem do FF kde uz vychytajú aj video 5DmkIII je fajn ale teraz mi ide hlavne o skla.

Je to na tebe myslím že canon je dobrý volba síce telo maju drahšie ale populárne kvalitné sklá su lacnejšie ako nikkor.

Ale choď si do nejakého objchodu omakať fotáky ako sa ti s nimi bude pracovať
ak myslíš fotenie váždne išiel by som do lacnejšieho tela (poprípade bazaroveho) a nakupil kvalitné sklá a potom pohodlný prechod na fullframe napr 6D ale to su ceny inde

Meesh
2012-11-30 10:02:57+01
príspevok od: sachmo
... a canon ma sirsi popruh, dalsi dolezity parameter, v ktorom ma canon navrch.
áno širší, mala som krásne neopálený široký biely pásik na krku po celom dni to je podľa mňa mínus, pri nikone by bol užší!

Meesh
2012-11-30 10:05:08+01
príspevok od: sachmo
na co je dobra GPS jednotka?
ja ju mám na kompakte nikon aw sto a keď brázdim kopce, tak mi zaznamenáva moju celodennú túru poprípade ukáže polohu na displeji. inak je to v meste nevyužiteľné podľa mňa

DBandyk
2012-11-30 10:51:19+01
príspevok od: phototomas
nazdar,
Som tu novy ale zabija ma ako sa jednoducha prosba o radu zvrhne na trapne zabomysie vojny a uplny ulet od temy. To je aj jeden z dovodov preco som sa cele roky nikde neregistroval a asi ani toto dlho nevydrzim. Jednoduche ako facka je to forum. Teda otazka=odpoved a nie zhadzovanie pytajuceho sa. Aj ja som pred rokmi zacinal a verte ze toto mu nepomoze....
Ale k veci. Par ludi ti uz polozilo dobre otazky , ja by som len doplnil ze uz som vela ludm radil co kupit a spravili si casto po svojom. Na tvojom mieste by som radsej isiel cestov malej investicie a vyskusal si co to obnasa. Vela ludi DSLR nebavi lebo nemaju hned profi fotky ,,lebo zrkadlovka je nato,, . Potom fotak konci v skrini zapadnuty prachom. Nove fotaky typu 1100d rychlo tratia na cene a tak dochadza aj ku strate pri predaji o par mesiacov neskor. Na tvojom mieste by som kupil nejaku ne moc prejazdenu 450d alebo podobne od nikonu zo setakom. Bude to mensia vstupna investicia a v pripade nezaujmu o fotenie alebo chuti ist do lepsieho nebude strata predajom az taka velka...
Drzim palce pri kupe. A na zaciatok je fakt jedno do coho pojdes. Ja som canonista telom aj dusou ale entry level je podla mna lepsi u nikonu. Hlavne setove objektivy
Žabomyšie vojny budú vždy a všade a to nie len na fóre. Obe strany však majú čiastočne pravdu. Keď som si pár mesiacov dozadu kupoval prvú zrkadlovku, tak som sa nikoho nepýtal čo si o nej myslí. Mal som 3 mesiace času, kým som si zhromaždil financie a investoval som čas čítaním recenzii zväčša tu na ephoto.sk Moja výhoda bola, že ja som vedel čo od zrkadlovky očakávam a preto mi to výber uľahčovalo a aj som sa rozhodol na základe mojich požiadavok a feedbackov od nositeľov zrkadloviek, nad ktorými som uvažoval. Keď tu niekto položí otázku čo je lepšie si kúpiť model Canon X alebo Nikon Y.... tak je jasné, že tázateľ nemá predstavu čo chce a žiadna odpoveď mu nedá smer. Pri takejto otvorenej otázke sa tu vždy strhne vojna medzi dvoma značkami a už sa vyťahujú nepodstatné a off topic argumenty ten má drahé objektívy, ten nemá full frame, ten má nemá to a hento a každý by chcel poradiť tú značku čo má on, lebo on je s ňou spokojný... Ako keby mu niečo bolo platné, že si kúpil to čo má on Iné je keď sa niekto pýta na konkrétnu vec, medzi dvoma foťámi/objektívmi.
Je tu veľa článkov hovoriacích o rozdieloch medzi rôznimi fotoaparátmi:
www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/vyber-fotoaparatu/
+ je tu veľa užívateľských a aj redakčných recenzii na konkrétne modely.
Niekoľko článkov o rozdelení objektívov:
www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/objektivy-telekonvertory-predsadky/objektivy-a-ich-ohniska-pri-portrete/
www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/objektivy-telekonvertory-predsadky/objektivy-i-konstrukcia-zakladne-pojmy-a-vlastnosti/
www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/objektivy-telekonvertory-predsadky/objektivy-ii-parametre/
www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/objektivy-telekonvertory-predsadky/objektivy-iii/
www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/objektivy-telekonvertory-predsadky/objektivy-iv---vyber-podla-pouzitia/
....
Keď si to tý čo chcú kúpiť zrkadlovku prečítajú, tak budú mať jasnejšiu predstavu čo chcú a väčšina si vyberie aj sama, lebo sa dočíta, že rozdiely medzi APS-C sú minimálne.
Samozrejme urážky užívateľov tu nie je na mieste a mala by sa potláčať a ak niekto nemá čo rozumné povedať, tak nech nereaguje. Toto je však voľba každého užívateľa.

LukiK
2012-11-30 12:48:02+01
príspevok od: KristianSh
Zdravím, viem že táto téma tu už bola veľa krát, ale teraz potrebujem poradiť z výberom správnej zrkadlovky, ako skoro každý sa rozhodujem medzi Nikonom a Canonom. A chcel som zistiť čo je lepšie, prečítal som si toho veľa, ale stále som nedospel k záveru. U Nikonu som sa rozhodol pre Nikon d5100 a u Canonu pre1100d, viem že pri tomto porovnaní je asi Nikon lepší, len som potreboval odborný názor že je tomu tak. Pre Canon som uvažoval aj pretože som si všimol, že viacero profesionálnych fotograov používa práve túto značku. Bol by som veľmi rád, keby ste mi poradili. Ďakujem
pripomina mi to moje zaciatky ked som sa tiez nevedel rozhodnut.
Ja mam Canon, ale fotil som vela aj s Nikonom (konkretne D90) a poviem ti, ze aj dnes keby som sa mal rozhodnut, tak by som sa nad tym potrapil A to aktivne fotim cca 10 rokov.
Vyhodou Nikonu je, ze ma celkovo lepsiu ergonomiu tela. Lepsie sa drzi v ruke. Je to aj tym, ze telo vies uchopit vsetkymi prstami. Kdezto Canon je na vysku mensi a mas malicek vo vzduchu (pokial nemas na tele namontovany battery grip). Dalsou vyhodou je, ze pri porovnavani fotoaparatov dostanes v danej cene viacej u Nikonu.
Nevyhodou Nikonu (aspon ja som mal s tym problem), zdalo sa mi menu a praca s nastaveniami zlozitejsia ako pri Canone. Ale to je moj subjektivny dojem... vsetko sa da naucis a zvykens si na to.
Vyhodu Canou su lacnejsie objektiy... teda vacsina za nich.
Ja som sa rozhodol preto pre Canon, lebo vacsina kamaratov z mojho okolia mali Canon. A teda sme si mohli poziciavat techniku.
Na vystupe pri defaultnych nastaveniach dava Canon trochu chladnejsie farby, Nikon viac teple -viac saturovane. Ale pokial to myslis a fotenim vaznejsie, tak to nema velku vahu, lebo aj tak fotky prezenies nejakym postprocesom v PC a vylezie ti to, co chces ty.
Dobrym odrazovym mostikom pri tvojom rozhodovani by mohlo byt aj to, akym zanrom vo fotografii by si sa chcel venovat (ak mas uz nejaku predstavu). V podstate podla toho sa vybera fotoaparat a objektivy.
PS: Canon a Nikon sa stale predhanaju. Teraz viacej boduje Nikon, 2 roky dozadu to bol zase Canon co viedol. A dnesny vyvoj techniky ide tak rychlo dopredu, ze sa nemusis bat, ze ked investujes ci do jednej alebo druhej znacky, ze si urobil zle.

yves998
2012-11-30 13:09:07+01
príspevok od: KristianSh
canon ma na objektivoch cerveny kruzok a to je pre mnohych silny argument,plus dlhsie skla su pekne kremovo biele s ciernymi pruhami a to zavana profi triedou a puta vsade pozornost

ked pises o 1100d tak asi mas skor skromnejsi rozpocet,ale to radsej vyssiu triedu pouzivany v dobrom stave,tie neposobia tak hrackarsky,plus tak este min.2 objektivy,stativ,filtre,tasky,reflektory,blesk....ale to zavysi od zameru.asi chces fotit len doma,na dovce,rodinu,dieta a to sa da aj s zakladnym fotakom a je s tym kopa radosti ))))

CambalJozef
2012-11-30 14:00:38+01
príspevok od: LukiK
pripomina mi to moje zaciatky ked som sa tiez nevedel rozhodnut.
Ja mam Canon, ale fotil som vela aj s Nikonom (konkretne D90) a poviem ti, ze aj dnes keby som sa mal rozhodnut, tak by som sa nad tym potrapil A to aktivne fotim cca 10 rokov.
Vyhodou Nikonu je, ze ma celkovo lepsiu ergonomiu tela. Lepsie sa drzi v ruke. Je to aj tym, ze telo vies uchopit vsetkymi prstami. Kdezto Canon je na vysku mensi a mas malicek vo vzduchu (pokial nemas na tele namontovany battery grip). Dalsou vyhodou je, ze pri porovnavani fotoaparatov dostanes v danej cene viacej u Nikonu.
Nevyhodou Nikonu (aspon ja som mal s tym problem), zdalo sa mi menu a praca s nastaveniami zlozitejsia ako pri Canone. Ale to je moj subjektivny dojem... vsetko sa da naucis a zvykens si na to.
Vyhodu Canou su lacnejsie objektiy... teda vacsina za nich.
Ja som sa rozhodol preto pre Canon, lebo vacsina kamaratov z mojho okolia mali Canon. A teda sme si mohli poziciavat techniku.
Na vystupe pri defaultnych nastaveniach dava Canon trochu chladnejsie farby, Nikon viac teple -viac saturovane. Ale pokial to myslis a fotenim vaznejsie, tak to nema velku vahu, lebo aj tak fotky prezenies nejakym postprocesom v PC a vylezie ti to, co chces ty.
Dobrym odrazovym mostikom pri tvojom rozhodovani by mohlo byt aj to, akym zanrom vo fotografii by si sa chcel venovat (ak mas uz nejaku predstavu). V podstate podla toho sa vybera fotoaparat a objektivy.
PS: Canon a Nikon sa stale predhanaju. Teraz viacej boduje Nikon, 2 roky dozadu to bol zase Canon co viedol. A dnesny vyvoj techniky ide tak rychlo dopredu, ze sa nemusis bat, ze ked investujes ci do jednej alebo druhej znacky, ze si urobil zle.
mám tri telá Canon na v šetkych mam grip bez ktorého by som už ani nefotil aj k vôli baterkám kde vojdu dve a alebo 6 tužkových na 50d mam menu ktoré mi sto pro vyhovuje oproti Nikonu. OK na v šetko sa dá zvyknút .. su len dva druhy fotákov -dobré - a ešte lepšie a ked nevieš kúp čo ti sadne do ruky a čo sa ti aj na vzhlad páči atd nerieš značku ..

bedas
2012-11-30 18:16:15+01
zdravim vospolok dalsi zufalec na obzore...
mam rozpocet do 1100e, fotim pozicanym 550D+18-135+50/1,8, hlavne miestny sport a kultur. akcie
skusal som aj canon 50D aj nikon D7000 ovladanie mi vyhovuje pri oboch znackach
noo neviem sa rozhodnut:
1, 50D+Tamron 28-75mm f/2.8+C430exII
2,650Dset+blesk - pre 9 krizovych bodovAF
3,nikon D7000+18-105 hlavne pre lepsi vystup na iso3200
dakujem za nejake inspirativne myslienky, ktore by ma osvietili

sachmo
2012-11-30 18:37:22+01
príspevok od: Meesh
ja ju mám na kompakte nikon aw sto a keď brázdim kopce, tak mi zaznamenáva moju celodennú túru poprípade ukáže polohu na displeji. inak je to v meste nevyužiteľné podľa mňa
Turu ti dnes zaznamena aj mobil, GPS jednotka za 215e kvoli zaznamenavaniu polohy mi pride ako luxus, na tie hviezdy by to bolo mozno skor, ale uz som cital, ze prakticky to velmi nefunguje, tak ktovie.

Meesh
2012-11-30 22:38:56+01
no moj mobil za 10 eur mi moc gps nezaznamená teda

Rasty Gibel
2012-12-01 00:54:37+01
príspevok od: bedas
zdravim vospolok dalsi zufalec na obzore...
mam rozpocet do 1100e, fotim pozicanym 550D+18-135+50/1,8, hlavne miestny sport a kultur. akcie
skusal som aj canon 50D aj nikon D7000 ovladanie mi vyhovuje pri oboch znackach
noo neviem sa rozhodnut:
1, 50D+Tamron 28-75mm f/2.8+C430exII
2,650Dset+blesk - pre 9 krizovych bodovAF
3,nikon D7000+18-105 hlavne pre lepsi vystup na iso3200
dakujem za nejake inspirativne myslienky, ktore by ma osvietili
rozhoduj sa medzi 50d a Nikonom D7000, C650D by som neriesil, je to nizsi level. Ak fotis sport tak k jednemu alebo druhemu telu pridaj Tamrona 70-300 SP VC ... a bude to dobre, potom nejaku 50-ku a mas to vykrite.
No kazdopadne obe tela podavaju dobre vykoni, tak ze ani jednym nespravis chybu. Najdi si recenzie na obe tela na nete a podla toho sa rozhodni.

bedas
2012-12-02 20:00:37+01
W. dik za odpoved
recenzie mam uz preluskane, len mi chyba nejaky kopanec aby som sa rozhodol
u 50D ma odradza prave farebny sum nad 1600, ale inak riadny macek rovno do ruky...
650D ma prave AF z 50D a to vyssie iso sa mi zda o kusok lepsie, horsiu ergon. nejak prehltnem
D7000 ma super vystup, ale neostanu prasule na blesk, a odradzama do buducna aj drahsie prislusenstvo
objektiv budem vyberat tak do 100mm zatial, do buducna urcite 70-200

salamun
2012-12-08 22:52:57+01
zdravim.
tiez by som si chcel kupit prvu zrkadlovku a nieco som na forach o tom aj precital. Rozhodol som sa viac-menej pre Canon, kedze v okoli mam ludi ktori maju len Canon. Ale zaujimalo by ma, ci existuje porovnanie EOS 550d, 600d a 650d.
Zajima ma skor viditelny rozdiel na fotke, nie ci to ma dotykovy display a gombiky vlavo, alebo vpravo a podobne vymozenosti.
Objektiv zatial len setovy 18-55
Ocenil by som aj nejake prakticke rady.
dakujem vopred a ospravedlnujem sa, ked tu taka tema uz bola, ale narychlo som ju nenasiel

rk.
2012-12-08 23:06:07+01
príspevok od: salamun
zdravim.
tiez by som si chcel kupit prvu zrkadlovku a nieco som na forach o tom aj precital. Rozhodol som sa viac-menej pre Canon, kedze v okoli mam ludi ktori maju len Canon. Ale zaujimalo by ma, ci existuje porovnanie EOS 550d, 600d a 650d.
Zajima ma skor viditelny rozdiel na fotke, nie ci to ma dotykovy display a gombiky vlavo, alebo vpravo a podobne vymozenosti.
Objektiv zatial len setovy 18-55
Ocenil by som aj nejake prakticke rady.
dakujem vopred a ospravedlnujem sa, ked tu taka tema uz bola, ale narychlo som ju nenasiel
Na dpreview.com mas moznost porovnavat kvalitu fotiek pri viac-menej rovnakej scene.

http://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-650d-rebel-t4i/24

iz_sk_photo
2013-02-06 23:43:43+01
Zdravim,
tiez patrim medzi tych, ktori sa rozhodli kupit si prvu zrkadlovku. Viac menej som sa rozhodol pre Canon a s najvacsou pravdepodobnostou 600D. Mal by som ale 2 otazky: 1. je pre mna ako zaciatocnika dolezity pri foteni krajiniek architektury nocne foto a "dovolenky" rozdiel medzi AF na 600D a 650D (9 bodov, 1 krizovy vs. 9 krizovych) - ci to stoji za tych cca 100 eur navyse a 2. na DxOMark vychadzaju testy na Nikony lepsie ako Canon - maju tie testy nejaku velku vahu (niekde som zachytil info ze to netreba brat az tak vazne, ale zaujimal by ma nazor skusenejsich), mali by zmenit moje rozhodnutie? Ako som pisal som zaciatocnik a radsej chcem investovat do kvalitnych skiel ale o tom v inom vlakne . Teraz by ma skor zaujimal nazor na moju volbu Canon 600D vzhladom na AF a zanre ktore by som chcel fotit? Vdaka

CambalJozef
2013-02-07 00:09:17+01
čoo? nechápem aky jeden krížový vs 9 a sto eur. ? asi takto ked budeš vediet aspon základy tak budeš použivat jeden stredový ostriaci bod a ked bude treba budeš prekomponovavat aby si ostril čo potrebuješ a zvlašt z tele objektivom priklad budeš chcet ostrit na 25 metrov s 9 bodmy v parku a čo sa stane zaostri ti hned na niečo prve čo bude v obraze no necham to na obornikov pišem ako v noci

fatality
2013-02-07 00:50:28+01
príspevok od: iz_sk_photo
Zdravim,
tiez patrim medzi tych, ktori sa rozhodli kupit si prvu zrkadlovku. Viac menej som sa rozhodol pre Canon a s najvacsou pravdepodobnostou 600D. Mal by som ale 2 otazky: 1. je pre mna ako zaciatocnika dolezity pri foteni krajiniek architektury nocne foto a "dovolenky" rozdiel medzi AF na 600D a 650D (9 bodov, 1 krizovy vs. 9 krizovych) - ci to stoji za tych cca 100 eur navyse a 2. na DxOMark vychadzaju testy na Nikony lepsie ako Canon - maju tie testy nejaku velku vahu (niekde som zachytil info ze to netreba brat az tak vazne, ale zaujimal by ma nazor skusenejsich), mali by zmenit moje rozhodnutie? Ako som pisal som zaciatocnik a radsej chcem investovat do kvalitnych skiel ale o tom v inom vlakne . Teraz by ma skor zaujimal nazor na moju volbu Canon 600D vzhladom na AF a zanre ktore by som chcel fotit? Vdaka
tych rozdielov je viac..650D:touch screen, AF fine tunning, vyssie pouzitelne ISO, 5 fps oproti 3.7, stereo mic, video autofocus, 9 krizovych bodov..z tych dvoch bych siel do 650ky..
ale este skor do NIkonu..ak chces lacne dobre telo triedy 600D tak D90,D5100..ak drahsie D7000,D5200..

Neschopko
2013-02-07 08:16:08+01
príspevok od: iz_sk_photo
Zdravim,
Keďže si sa rozhodol pre Canon, tak tam asi moc na výber nemáš. 650D je bezpochyby lepší foťák, ako 600D. Či je rozdiel medzi nimi hodný 100€ musíš si zvážiť ty sám.
No môj skromný názor je, že pri týchto nižších triedach zrkadloviek by som šiel do Nikonu (aj som tak spravil ). Ako tu už bolo poznamenané, skús pozrieť okrem D5100 aj staručkú D90. Predáva sa už roky, no stále má čo ponúknuť.

iz_sk_photo
2013-02-07 08:30:35+01
príspevok od: Neschopko
Keďže si sa rozhodol pre Canon, tak tam asi moc na výber nemáš. 650D je bezpochyby lepší foťák, ako 600D. Či je rozdiel medzi nimi hodný 100€ musíš si zvážiť ty sám.
No môj skromný názor je, že pri týchto nižších triedach zrkadloviek by som šiel do Nikonu (aj som tak spravil ). Ako tu už bolo poznamenané, skús pozrieť okrem D5100 aj staručkú D90. Predáva sa už roky, no stále má čo ponúknuť.
vdaka za nazor. canon som zvolil najma kvoli objektivom. ja to zhodnotit neviem ci mi to stoji za 100 eur. resp. inak. najzasadnejsi rozdiel sa mi javi v tom AF a neviem ci mi pre moje potreby ako fotenie krajiniek architektury a pod. treba 9 krizovych bodov alebo si vystacim s jednym krizovym. dotykovy display, rychlejsie seriove snimanie a vyssie ISO pri mojich zanroch asi tiez nevyuzijem. ale prave preto sa pytam vas skusenejsich ci sa mylim abo nie. lebo tych 100 ecok bych dal radsej do skla. vdaka este raz.

Strana 4 z 6

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()