zdravim som canonista niekolko rokov no niesom si isty ci prejst z canon 5dmk2 na mk4 alebo rozpredat svoju vybavu a ist do nikonu osobne mam pocit ako keby tento novy canon nedal nic nove a neoplati sa moc prechod no na druhej strane je to celkom bolestivy prechod na nikon co sa bude tykat financii aky je vas nazor na to, pripadne ci sa daco nechysta od canonu?
Ďžony. V čom konkrétne vidíš výhody Sony/Toshiba ( Nikon) snímačov oproti tým Canonovým čo sú v M5, 200D, 77D, 800D, 80D, 5D4, 1Dx2 ?
Lebo ak je to DR tak v porovnaní 5D4 vs D810 ( D810 je etalón v rozlíšení a v DR zatiaľ ) tak Nikon D810 je lepší oproti Canonu iba po ISO 300-320 od Tejto hodnoty je v celom nativnom rozsahu ( Canon ISO 32 000 ) 5D mark 4 lepšia. O cca 0,4-0,6-7 EV ( DR ) a DR priamo súvisí aj zo šumom takže aj v ISO performance.. Takže neviem akú výhodu okrem fotenia na ISO 100 máš namysli
Ono sa to možno nezdá, ale dosť fotografov uprednostňuje stále čo najnižšie ISO, a predsa N 810 má trochu viac Mpx. Uvidíme ako dopadne Nd850, tám je nárast Mpx dosť markantný, moja výhrada smerovala skôr k iným snímačom Canonu, napr. 6DMark ll, ale to je v tomto prípade trochu off topic. V každom prípade Neffove sample N 850 vyzerajú veľmi sľubne, a to je chlap čo dokáže domrviť čokoľvek
Ono sa to možno nezdá, ale dosť fotografov uprednostňuje stále čo najnižšie ISO, a predsa N 810 má trochu viac Mpx. Uvidíme ako dopadne Nd850, tám je nárast Mpx dosť markantný, moja výhrada smerovala skôr k iným snímačom Canonu, napr. 6DMark ll, ale to je v tomto prípade trochu off topic. V každom prípade Neffove sample N 850 vyzerajú veľmi sľubne, a to je chlap čo dokáže domrviť čokoľvek
Ja neviem, mna vela Mpx akosi velmi neberie, lebo nato este nie su moc usposobene objektivy. Ked nie je kvalitny objektiv, foto posobi neostro, az akoby softwerovo nafuknuta a rozdiel medzi 30 a 50 Mpx je tak mensi nez by sa mohlo zdat. Ak tie Mpx maju byt plusom a nie len minusom kvoli mensim svetlocitlivym bunkam, tak treba aj objektiv co to vie preniest. Uz pri 30 Mpx je pomaly problem najist tak kvalitny zoom co to dokaze seriozne preniest v celom rozsahu. Pri viac Mpx, napriklad tych 45 ci 50 to dokazu uz len pevne skla.
zdravim som canonista niekolko rokov no niesom si isty ci prejst z canon 5dmk2 na mk4 alebo rozpredat svoju vybavu a ist do nikonu osobne mam pocit ako keby tento novy canon nedal nic nove a neoplati sa moc prechod no na druhej strane je to celkom bolestivy prechod na nikon co sa bude tykat financii aky je vas nazor na to, pripadne ci sa daco nechysta od canonu?
Ja mam 8 dni na to aby som vratil C 5D mkiv a zobral nikon 850D, len tiez neviem ci to bude dobra volba
Ja mam 8 dni na to aby som vratil C 5D mkiv a zobral nikon 850D, len tiez neviem ci to bude dobra volba
Ako za mna, bez ohladu na to kolko stratis na objektivoch by som si nechal 5DmkIV. Lahsi, istota kvality, 30Mpx vidim ako plus kvoli vacsim svetlocitlivym bunkam a nizsou narocnostou na objektiv. Ale ty musis vediet preco rozmyslas nad D850...ak fotis pevnymi sklami, prevazne nizke ISO a nevadi ti vyssia vaha, tak potom bude pre teba lepsi Nikon.
Praveze fotim prevazne s pevnymi sklami, menise iso. No neviem presne, resp. ak by mal prinos v tomto pripade prechod z 5DmkIV na D850. Ci tam je velky rozdiel, ci ma vyhody D850 oproti 5DmkIV
Praveze fotim prevazne s pevnymi sklami, menise iso. No neviem presne, resp. ak by mal prinos v tomto pripade prechod z 5DmkIV na D850. Ci tam je velky rozdiel, ci ma vyhody D850 oproti 5DmkIV
No rozdiel v ostreni bez sance spoznat podla mna ci uz v prospech jedneho alebo druheho. Na nizkom ISO bude mat zrejme D850 vacsi DR aj ako mala D810 a uz ta ho mala v intervale ISO100-ISO400 lepsi. (Nad tymto intervalom uz ma DR lepsi 5DmkIV). Jediny skutocne meratelny rozdiel bude pre teba v mnozstve detailov, ktore ked fotis pevnymi sklami sa viditelne prejavia, 30 a 45mpx je obrovsky rozdiel. (ak by si fotil zoomami, co nefotis, tak by rozdiel zas tak velky nebol) Len pozor, stale sa bavime o nizkom ISO, lebo vela Mpx snimac s rastucim ISO straca detaili rychlejsie.
Inak Canon avizuje 60mpx 5Dsr2, ale ci tam da dobry snimac, alebo sa do toho fotaka len vyserie ako to spravil v pripade 6DmkII boh vie. Detailov by si snim tak mal este o nieco viac, ale myslim ze univerzalne sa to tak ci tak chytat na snimac D850tky nebude.
Ohladom ISO, na druhej strane nemozem povedat, ze fotim vzdy len na malom ISO, pri tej 5DmkIV si mozem dovolit aj vacsie ISO bez sumu. Myslel som si ze ze pri D850 bude ostrenie viac prepracovane. To som usudil len technickych parametrov od Nikonu. Podla vsetkeho ak pouzivam aj vysie ISO - 6400, bude lepsi 5DmkIV.
Dalej ma zaujala pri D850, moznost videa 4K na full frame. Ale zasa Nikon asi nema tiche objektivy na video AF-P neviem aky je tichy vedla NANO USM od Canonu.
Aj keď bude mať D850 o 1Ev lepší DR ( opäť iba na najnižšom ise ) tak to 1Ev je úplne nepodstatné. Mal som 6D to malo DR 12.3Ev alebo koľko a bolo to v pohode. Maximálne v 5%ách prípadov som narazil na limit snímača.. 5D4 má o 1.4Ev viac než 6D takže odpoveď na to či to stačí alebo nie by si mal už dedukovať aj sám Máš ho doma a používaš ho ( 5D4 ) musíš vedieť či ta nejak limituje o čom tak či tak pochybujem Takže ak sa rozhodujes či nevratis a nevezmeš D850 tak dôvod je len špekulovanie a nie reálna potreba. Ale kľudne sa môžem mýliť a môžeš byť ďaleko predomnou a 5D4 ta nejak limituje.. Pletovku bude mať stále Canon lepšiu = menej práce v PP. Ak teda tými pevnými sklami fotis portréty tak ti radím Canon ( asi ) Ďalšia vec je veľkosť súborov.. Ja napr. fotim 90% na Mraw a teda 17Mpx výhody? Nenaplní to rýchlo počítač a hlavme pri dualnom zápise na dve karty vzrastie počet foto v sérii z 28 na 88!! A to je mega rozdiel hlavne keď človek foti akciu.. Reálne ako bude držať D850 neviem a možno ti to je jedno lebo akciu nefotis.. Ale jeden nikdy nevie k čomu sa ešte dostaneš
Používaš aj LV ? Ak áno tak nad Nikonom ani nerozmýšlaj
mna by inak pri prehadzovani znaciek Canon / Nikon zaujimalo aj farebne podanie fotiek. pretoze ked som odisiel od Pentaxu a kupil Nikon D750, za toho pana som si nezvykol na oranzovkaste fotky - pletovku. jasne ze fotim do RAWu, ale ani tam sa to neda uplne upravit ako chcem, dosiel som az do stadia, ze som si natvrdo dal korekciu AWB do studensich farieb (ale iba jeden stupne tusim).
mna by inak pri prehadzovani znaciek Canon / Nikon zaujimalo aj farebne podanie fotiek. pretoze ked som odisiel od Pentaxu a kupil Nikon D750, za toho pana som si nezvykol na oranzovkaste fotky - pletovku. jasne ze fotim do RAWu, ale ani tam sa to neda uplne upravit ako chcem, dosiel som az do stadia, ze som si natvrdo dal korekciu AWB do studensich farieb (ale iba jeden stupne tusim).
a tusim D850 ma to video CROP, pozor na to.
nikon uz vo fotoaparate upravuje raw, tak ako ma cisty raw na vystupe canon nikon moze iba snivat.
Point / No netvrdim ze to nieje spekulovanie, jednoducho prisla D850, velke halo okolo toho, technicke specifikacie a pod. I ked Nikon som nikdy nevlastnil. Nemozem povedat ze Canon 5DmkIV je zla, to nie, stroj je to dobry. Len jednoducho chcem to najlepsie za moje peniaze Tak ma zaujimal vas nazor.
Canon ma svoje technologie ako Dual Pixel AF, ktore funguju velmi dobre. Proste to ide ako ma.
Neviem ci vlastnis 5DmkIV, ale pouzivas Dual Pixel RAW? Ak ano, ake mas stym skusenosti.
lennyl / No podla skusenosti ludi, ma Canon najlepsie farebne podanie. Na D850 sa da zapnut crop, teda mozes pouzit aj objektivy ktore niesu full frame. Len ake je to ostrenie, to je otazka.
Point / No netvrdim ze to nieje spekulovanie, jednoducho prisla D850, velke halo okolo toho, technicke specifikacie a pod. I ked Nikon som nikdy nevlastnil. Nemozem povedat ze Canon 5DmkIV je zla, to nie, stroj je to dobry. Len jednoducho chcem to najlepsie za moje peniaze Tak ma zaujimal vas nazor.
Canon ma svoje technologie ako Dual Pixel AF, ktore funguju velmi dobre. Proste to ide ako ma.
Neviem ci vlastnis 5DmkIV, ale pouzivas Dual Pixel RAW? Ak ano, ake mas stym skusenosti.
lennyl / No podla skusenosti ludi, ma Canon najlepsie farebne podanie. Na D850 sa da zapnut crop, teda mozes pouzit aj objektivy ktore niesu full frame. Len ake je to ostrenie, to je otazka.
Mám 5D mark IV a nie DualPixel raw som ani raz nepoužil
acton / takze Nikon, upravuje raw pred samotnym vystupom?
ano upravuje, uz som to tu spominal niekolko krat, mal som nikon d300s a take rawy v teplych nerealnych farbach ako robil ten nikon to bola groteska, presne ako pisal lennyl, mozes robit co chces neovplyvnis to.
ten crop som myslel na video, aspon som to cital o D850, v ruke som ju samozrejme nemal, ved kde, ked je to novinka.
ja mam subjektivne ine hodnotenie pletovky (farebneho podania). 1. Pentax K-1 - jasne zive farby aj v defaulte, stale realne 2. Canon 5Dmark III (IV som tiez nemal v ruke) - neutralnejsie podanie farieb, skor do pastelova, vacsina ludi to chvali (aj pre nasledne upravy) 3. Nikon D750 - tam ma vyslovene iritoval oranzovy nadych na pletovke (staci si pozriet hocijake fotky z Nikonu na hocijakom webe a hned to clovek zbada) a az neonove podanie zelenej (trava) pri pokuse o presvetlenie fotky.
inak dufam ze to viete, ze slaby/zastaraly objektiv bude o nicom vykreslovat aj 20mpx FF fotak aj 30mpx aj 36. posledne verzie zoomov 24-70/2,8 a 70-200/2,8 davaju aj tych 36mpx FF uplne v pohode, teda v ramci optickych vlastnosti. takze aj na D850 treba kvalitne skla, ci zoom alebo pevne sklo je "jedno", len nie stylom 50/1,8D
koli tomuto som raz presiel z nikonu d7000 na 5d mk2 ale ako sa uz pisalo hype okolo d850 je celkom zaujimavy koncom mesiaca idem porovnat 5dmk4 vs d850 a priamo v obchode sa asi rozhodnem
osobne fotim aj na pevne a na zoom (samyang 14mm, canon 24-70mk2, sigma 50mm art a canon 135mm), nabehnem tam zo vsetkym poskusam na par hodin a uvidim
jasne, poskusaj, som zvedavy na to porovnanie snimacov v reale.
inak som sa pozrel, co to vlastne súdruhovia testuju na dpreview.com, ked zosvetlia fotku o 5EV, co to naozaj znamena. ze ked podobne vysledky maju vsetky najnovsie FF zrkadlovky (Canon, Nikon, Pentax, Fuji).
tak je to toto zamerne som podexponoval fotku o -5EV (viac mi Pentax K-1 nedovoli) a zosvetlil ju v LR o 5EV, bez doostrovania a odsumovania, aj vyrez 1:1 sem davam.
o tomto som cital raz ze canon a pentax ma dobre vytahovanie detailov z ciernej, pri bielej(prepalenej) uz horsie oproti konkurencii a preto napr pri dpreview koncia horsie v testoch, ale to je len co som sa dade docital na fore a ako vieme na forach sa vela pise
Canon 5dmk4 vs Nikon D850
osobne mam pocit ako keby tento novy canon nedal nic nove a neoplati sa moc prechod
no na druhej strane je to celkom bolestivy prechod na nikon co sa bude tykat financii
aky je vas nazor na to, pripadne ci sa daco nechysta od canonu?
Lebo ak je to DR tak v porovnaní 5D4 vs D810 ( D810 je etalón v rozlíšení a v DR zatiaľ ) tak Nikon D810 je lepší oproti Canonu iba po ISO 300-320
osobne mam pocit ako keby tento novy canon nedal nic nove a neoplati sa moc prechod
no na druhej strane je to celkom bolestivy prechod na nikon co sa bude tykat financii
aky je vas nazor na to, pripadne ci sa daco nechysta od canonu?
Inak Canon avizuje 60mpx 5Dsr2, ale ci tam da dobry snimac, alebo sa do toho fotaka len vyserie ako to spravil v pripade 6DmkII boh vie. Detailov by si snim tak mal este o nieco viac, ale myslim ze univerzalne sa to tak ci tak chytat na snimac D850tky nebude.
Dalej ma zaujala pri D850, moznost videa 4K na full frame. Ale zasa Nikon asi nema tiche objektivy na video AF-P neviem aky je tichy vedla NANO USM od Canonu.
Takže ak sa rozhodujes či nevratis a nevezmeš D850 tak dôvod je len špekulovanie a nie reálna potreba. Ale kľudne sa môžem mýliť a môžeš byť ďaleko predomnou a 5D4 ta nejak limituje..
Pletovku bude mať stále Canon lepšiu = menej práce v PP. Ak teda tými pevnými sklami fotis portréty tak ti radím Canon ( asi
Používaš aj LV ? Ak áno tak nad Nikonom ani nerozmýšlaj
ja mam subjektivne ine hodnotenie pletovky (farebneho podania).
1. Pentax K-1 - jasne zive farby aj v defaulte, stale realne
2. Canon 5Dmark III (IV som tiez nemal v ruke) - neutralnejsie podanie farieb, skor do pastelova, vacsina ludi to chvali (aj pre nasledne upravy)
3. Nikon D750 - tam ma vyslovene iritoval oranzovy nadych na pletovke (staci si pozriet hocijake fotky z Nikonu na hocijakom webe a hned to clovek zbada) a az neonove podanie zelenej (trava) pri pokuse o presvetlenie fotky.
inak dufam ze to viete, ze slaby/zastaraly objektiv bude o nicom vykreslovat aj 20mpx FF fotak aj 30mpx aj 36.
posledne verzie zoomov 24-70/2,8 a 70-200/2,8 davaju aj tych 36mpx FF uplne v pohode, teda v ramci optickych vlastnosti.
takze aj na D850 treba kvalitne skla, ci zoom alebo pevne sklo je "jedno", len nie stylom 50/1,8D
ale ako sa uz pisalo hype okolo d850 je celkom zaujimavy
koncom mesiaca idem porovnat 5dmk4 vs d850 a priamo v obchode sa asi rozhodnem
osobne fotim aj na pevne a na zoom (samyang 14mm, canon 24-70mk2, sigma 50mm art a canon 135mm), nabehnem tam zo vsetkym poskusam na par hodin a uvidim
inak som sa pozrel, co to vlastne súdruhovia testuju na dpreview.com, ked zosvetlia fotku o 5EV, co to naozaj znamena. ze ked podobne vysledky maju vsetky najnovsie FF zrkadlovky (Canon, Nikon, Pentax, Fuji).
tak je to toto
zamerne som podexponoval fotku o -5EV (viac mi Pentax K-1 nedovoli) a zosvetlil ju v LR o 5EV, bez doostrovania a odsumovania, aj vyrez 1:1 sem davam.
dobra haluz
a preto napr pri dpreview koncia horsie v testoch, ale to je len co som sa dade docital na fore a ako vieme na forach sa vela pise
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa