Ahojte. Prosím vás, poraďte mi foťák, ktorým budeme fotiť v škole. Budget je 200-250€, možno by som ich nahovorila aj 300€, keby to za to stálo. Fotiť sa bude ako v triedach, telocvični, tak vonku. Už som nejaké recenzie prešla a každý má nejaké mínusy a neviem fakt čo vybrať. Doteraz sme fotili mobilmi. Takže aby to fotilo trošku lepšie. Občas nejaké video z vystúpenia. Vopred veľmi pekne ďakujem Najlepšie kompakt, objektívy tam nemáme čas meniť.
To sú certifikované a zrejme aj pravidelne testované prístroje, práve pre to aby z toho nebol guláš, v profi filme je aj odchýlka medzi F clonou a T clonou neprijateľná . U niektorých výrobcov vyzerá meranie ISO ako alkohol tester za 10 evri na domáce použitie, a ak chce ísť Paladin s takýmto prístrojom na súd, nech sa páči, to na margo jeho detinského argumentu, že ak to nebolo na súde tak sa to zrejme nestalo 😁
Detinský argument bol ja som si to doma nameral a vyšlo mi to čo tvrdím.
Stále si mi neodpovedal ako si to doma meral. Možno máš toma certifikované laboratorium len si sa nám nepochválil.
A sme si istý že všetky expozimetre aj ten za 30 eur aj ten za 300 eur aj ten za 3000 eur namerajú ISO rovnako? Pýtam sa vážne nakoľko nemám s nimi skúsenosť.
Pokiaľ je to tak že každý foťák má inak nastavenú citlivosť ISO potom akú hodnotu merajú expozimetre ? Tiež každý podľa seba? Tak to sa môžeme na exponometriu úplne vykašľať 😊
O expozimetroch viem málo.
Sme si istý že všetky expozimetre aj ten za 30 eur aj ten za 300 eur aj ten za 3000 eur namerajú ISO rovnako?
Detinský argument bol ja som si to doma nameral a vyšlo mi to čo tvrdím.
Stále si mi neodpovedal ako si to doma meral. Možno máš toma certifikované laboratorium len si sa nám nepochválil.
A sme si istý že všetky expozimetre aj ten za 30 eur aj ten za 300 eur aj ten za 3000 eur namerajú ISO rovnako? Pýtam sa vážne nakoľko nemám s nimi skúsenosť.
Jednoducho, 18 %, šedá je normou, môžeš si takú tabuľku kúpit, za bežného denného osvetlenia, rovnako nastavená clona a ohnisková vzdailenosť, a exp čas, 2 x Fuji 1 x FZ1000, plošné meranie scény , celá plocha vyplnená meracou tabuľkou. Rozdiely ktoré fotoaparáty potrebovali na správnu expozíciu boli ISO 2000 vs ISO 5000. Ak mi chceš povedať že iné objektívy, tak to je ešte váčš prúser pre Fuji. A teraz poprosím Tvoju odpoveď na to, ako sa určuje citlivosť ostrenia v EV, keď ISO nejestvuje . Inak tá 18 % šedá je etalónom na nastavovanie expozície.
A aby som to doplnil, pokiaľ RAW v Pc vykazuje len malé odchýlky v histograme a RGB, tak niekto klame. Absolútne hodnoty nemusia byť úplne pravdivé, ale rozdiel je zarážajúci, a k tejto skúške má donútilo používanie dvoch fotoaparátov v rovnaký moment v reále.Nie je predsa prirodzené, aby jeden pri rovnakej clone, ide a ohnisku pontreboval viac ako 2 x dlhší exp.čas.
JohnNewton čo je podľa teba prosím ťa ISO pri digitále?
Ja som si myslel, že ISO pri digitále vyjadruje zosilnenie signálu zo snímača. ISO BASE (50, 64, 100 alebo 200, záleží od aparátu) = žiadne zosilnenie. Najčistejší signál bez šumu. Najvyššia kvalita.
Potom čím väčšie zosilnenie, tým väčší šum a "strata" farieb.
Laicky si to predstavujem, že signál zo snímača sa zosilňuje podobne ako v zosilňovači zvuku v rádiu. Aj tam čím silnejšie zosilnenie, tým počuteľnejší šum.
Jednoducho, 18 %, šedá je normou, môžeš si takú tabuľku kúpit, za bežného denného osvetlenia, rovnako nastavená clona a ohnisková vzdailenosť, a exp čas, 2 x Fuji 1 x FZ1000, plošné meranie scény , celá plocha vyplnená meracou tabuľkou. Rozdiely ktoré fotoaparáty potrebovali na správnu expozíciu boli ISO 2000 vs ISO 5000. Ak mi chceš povedať že iné objektívy, tak to je ešte váčš prúser pre Fuji. A teraz poprosím Tvoju odpoveď na to, ako sa určuje citlivosť ostrenia v EV, keď ISO nejestvuje . Inak tá 18 % šedá je etalónom na nastavovanie expozície.
Ja nehovorím že ISO neexistuje, len hovorím že to nemusí byť to čo si myslíš že to je.
Je pre teba ISO pri kinofilme a ISO pri digitále to isté?
A aby som to doplnil, pokiaľ RAW v Pc vykazuje len malé odchýlky v histograme a RGB, tak niekto klame. Absolútne hodnoty nemusia byť úplne pravdivé, ale rozdiel je zarážajúci, a k tejto skúške má donútilo používanie dvoch fotoaparátov v rovnaký moment v reále.Nie je predsa prirodzené, aby jeden pri rovnakej clone, ide a ohnisku pontreboval viac ako 2 x dlhší exp.čas.
A tu je problém v ktorom si nerozumieme.
Zhodneme sa na tom že expozičný čas je rovnaká veličina. Zhodneme sa na tom že clona je už trochu problém naprieš značkami a objektívmi (T vs F) - takže áno ideálne by bolo test robiť s rovnakým objektívom. Na čom sa nezhodneme je ISO - kde ty si ho definuješ ako fixnú a nemennú veličinu. A ja hovorím že ISO pri digitále nie je to isté ako ISO pri kinofilme.
Ja som si myslel, že ISO pri digitále vyjadruje zosilnenie signálu zo snímača. ISO BASE (50, 64, 100 alebo 200, záleží od aparátu) = žiadne zosilnenie. Najčistejší signál bez šumu. Najvyššia kvalita.
Laicky si to predstavujem, že signál zo snímača sa zosilňuje podobne ako v zosilňovači zvuku v rádiu. Aj tam čím silnejšie zosilnenie, tým počuteľnejší šum.
No však ale sám musíš vidieť že ten tvoj test nie je úplne priekazný. Už len tie rozdielne objektívy ti to narúšajú.
Ale ja s tebou nepriem o tom že ti pri rôznych fotoaparátoch vyskočí iná ISO hodnota pri rovnakej expozícii. Aktálne ISO hodnoty pre Canon, Nikon, Sony, Fuji a Olympus nepredstavujú to isté. Každý výrobca má vlastnu metodiku. Na nastavenie tej hodnoty vplýva nepremerné množstvo detailov (typ snímača, objektív, prevodníky, vyhodnocovací softvér, ...) a jednoznačne a rovnako ti to nevíde ani naprieš jednou značkou a rôznimi modelmi.
Ja len tvrdím že je to nepochopenia pojmu ISO pri digitále.
Inak pre zaujímavosť nerobil si ten test aj v JPEGu? Vyšiel ti rovnaký rozdiel ako pre RAW?
Prečo pri použítý rôznych značiek fotoaparátov a rovnakej expozícii je rôzne ISO?
ChatGPT Rôzne hodnoty ISO pri rovnakej expozícii a použití rôznych značiek fotoaparátov môžu byť spôsobené viacerými faktormi, ktoré súvisia s tým, ako jednotliví výrobcovia kalibrujú svoje fotoaparáty a ich senzory. Tu sú hlavné dôvody:
1. Kalibrácia ISO štandardu ISO hodnoty sú štandardizované podľa normy ISO 12232, ale jej interpretácia sa môže medzi výrobcami líšiť. To znamená, že aj keď je na fotoaparáte uvedené rovnaké ISO, skutočná citlivosť senzora (alebo výsledný jas obrazu) môže byť mierne odlišná.
2. Odlišné spracovanie obrazu Každý výrobca používa vlastné algoritmy na spracovanie obrazu, ktoré ovplyvňujú: Ako je zosilnený signál zo senzora. Ako sa vyrovnávajú tiene, svetlá a celkový dynamický rozsah. Ako sa potláča šum pri vyšších hodnotách ISO. Tieto algoritmy môžu viesť k rozdielom vo vnímaní jasu a kontrastu obrazu.
3. Rozdiely v senzoroch Senzory rôznych výrobcov môžu mať odlišnú architektúru, technológiu a efektívnu citlivosť na svetlo. Napríklad: Rozdiely v efektívnej ploche pixelov. Použité materiály a mikročočky na senzore. Výkonnosť AD konvertorov (prevod analógového signálu na digitálny). 4. ISO-invariantnosť senzora Niektoré senzory sú tzv. ISO-invariantné, čo znamená, že dokážu zachovať rovnaký dynamický rozsah a kvalitu obrazu aj pri nižších hodnotách ISO. Iné senzory môžu mať lepší výkon pri vyšších hodnotách ISO, čo môže ovplyvniť spôsob, akým fotoaparát dosahuje rovnakú expozíciu.
5. Rozdiely vo výpočte expozície Automatický systém merania expozície (TTL metering) sa môže medzi značkami líšiť. Aj keď nastavíte rovnaké parametre (clonu, rýchlosť uzávierky, ISO), rôzne fotoaparáty môžu interpretovať scénu odlišne kvôli rôznym algoritmom a senzorom expozimetra.
6. Elektronická a softvérová kompenzácia Niektoré fotoaparáty môžu mať zabudované elektronické alebo softvérové kompenzácie, ktoré jemne upravujú obraz pre optimálnu kvalitu, čo môže viesť k zdaniu rôznych hodnôt ISO.
Dôsledky pre fotografov Tieto rozdiely v ISO by nemali byť považované za chybu, ale skôr za vlastnosť každého fotoaparátu.
No, vyjadrite sa, toto nie je podľa metodiky OLy ISO ani Lieca ISO, DXO to robí stále rovnako : Úprimne, mňa nič iné nenapadá ako prikrášlovať šum na vysokom ise u Olyho. Paladin spomínal súd, no ten už v Oly mali, tuším aj sedeli, kvôli klamaniu akcionárov o hosp. výsledkoch, nejeké to iso hore dolu.... nakoniec po tých trapošinách s foto majákom, foto tehlou nakoniec vyrobili svoj foto kváder, a to chválim lebo to malo ergonómiu, fajnu stabilizáci, ale už bolo neskoro.....
Ak si aj iné príspevky nečítal tak si prečítaj aspoň tento jeden článok:
Nie som síce odborník, na danú tému, ale v podstate si položil otázku, ktorá mi vŕta v hlave už dlhé roky. Moja vlastná skúsenosť. Nikon D800E, objektív Sigma Art 35/1,4; a objektív Tamron 24-70/2,8 prvá verzia G1. Na Sigme, pri clone 1,4 mi vychádzali oveľa horšie výsledky (čas, ISO), ako pri Tamrone na clone 2,8. A dokonca aj obraz bol oveľa tmavší, ako na Tamrone. Čo sa týka expozimetrov, tak tie profi (ak je človek puntičkár) dajú sa, a robia sa kalibrácie pre jednotlivé fotoaparáty. Sú o tom videa na youtube. Niekoľko ich mám stiahnutých, ale až takú "presnosť" nepotrebujem. Potom, v menu expozimetra sa vyberie konkrétny fotoaparát (ak ich má užívateľ viac). Ja používam Fuji a Nikon. A moja skúsenosť, za tie roky je, že ak fotím v ateliéry s Fuji, tak musím nastaviť ISO na expozimetri +1EV (používam iba jeden objektív) . A pri Nikone +2/3 až +1EV, tiež záleží od objektívu. Aspoň to mám tak vyskúšané, a hovorím z vlastnej skúsenosti. Nespomínam, ako mám nasmerovaný expozimeter. Lebo správne by sa malo merať oproti fotoaparátu - objektívu, a nie priamo na zdroj svetla. Ale ak meriam na zdroj svetla, tak je výsledok o trošku "tmavší", ale nestane sa, aby tam boli prepaly. Preto aj tie moje plusové hodnoty... O tom sú tiež videa na youtube, aký je rozdiel v expozícii, ak sa expozimetrom meria oproti zdroju svetla, a priamo na objektív.... Ja som si našiel svoj štýl a ten mi vyhovuje...
Myslím, že u kinofilmu ISO vyjadruje jeho citlivosť na svetlo, ktorá je daná chemickým zložením. Vyššie ISO znamená, že film obsahuje rozmernejšie fotocitlivé častice. Rozmernejšie častice sú schopné zachytiť viac svetla rýchlejšie. Keďže sú však väčšie, spôsobijú efekt zrnitosti.
U filmu je ISO dané pre celý kotúč, 24 alebo 36 záberov. Jednou z najväčších výhod digitálnej fotografie je, že si môžeme meniť ISO od záberu k záberu. To je úplne fantastické.
Paladin, ja sa len snažím, aby ste z guľatej zemi napadli na tú plochú. Na tej sú totiž politici čestní a neúplatní, firmy neklamú, súdy konajú vždy v súlade so spravodlivosťou, lekári ,sudcovia a policajti neberú úplatky, učitelia neveria že boli začipovaní, a národ vie rozoznať kto je agresorom na koho území....šťastlivý Nový rok Vám prajem. PS: nie som vo fan klube žiadnej značky✨🤩
Paladin, ja sa len snažím, aby ste z guľatej zemi napadli na tú plochú. Na tej sú totiž politici čestní a neúplatní, firmy neklamú, súdy konajú vždy v súlade so spravodlivosťou, lekári ,sudcovia a policajti neberú úplatky, učitelia neveria že boli začipovaní, a národ vie rozoznať kto je agresorom na koho území....šťastlivý Nový rok Vám prajem. PS: nie som vo fan klube žiadnej značky✨🤩
Ale však ja viem že to nemyslíš zle a robíš to pre naše dobro. Neberiem si to zle a až na menšie podpichujúce poznámky sme myslím si že viedli celkom konštruktívny dialóg.
Vôbec sa nehádam že by výrobcovia neklamali/nemanipulovali zo zákazníkom.
Len tvrdiť že Fuji/Oly/Nikon/Canon/Leica/Ricoh s ISO klame lebo DXO meranie je veľmi zjednodušený pohľad na problematiku a z môjho pohľadu nesprávny. Kedže sme na fotofore. Tak nie je zlé sa občas nato pozrieť bližšou optikou.
Ale však ja viem že to nemyslíš zle a robíš to pre naše dobro. Neberiem si to zle a až na menšie podpichujúce poznámky sme myslím si že viedli celkom konštruktívny dialóg.
Len tvrdiť že Fuji/Oly/Nikon/Canon/Leica/Ricoh s ISO klame lebo DXO meranie je veľmi zjednodušený pohľad na problematiku a z môjho pohľadu nesprávny. Kedže sme na fotofore. Tak nie je zlé sa občas nato pozrieť bližšou optikou.
Myslím, že u kinofilmu ISO vyjadruje jeho citlivosť na svetlo, ktorá je daná chemickým zložením. Vyššie ISO znamená, že film obsahuje rozmernejšie fotocitlivé častice. Rozmernejšie častice sú schopné zachytiť viac svetla rýchlejšie. Keďže sú však väčšie, spôsobijú efekt zrnitosti.
U filmu je ISO dané pre celý kotúč, 24 alebo 36 záberov. Jednou z najväčších výhod digitálnej fotografie je, že si môžeme meniť ISO od záberu k záberu. To je úplne fantastické.
Inak toto je veľmi zaujímavé o tej zmene ISO.
Ako sme v tejto debate argumentovali narazil som na dva druhy spôsobov ako fungujú s ISOm.
To sú certifikované a zrejme aj pravidelne testované prístroje, práve pre to aby z toho nebol guláš, v profi filme je aj odchýlka medzi F clonou a T clonou neprijateľná . U niektorých výrobcov vyzerá meranie ISO ako alkohol tester za 10 evri na domáce použitie, a ak chce ísť Paladin s takýmto prístrojom na súd, nech sa páči, to na margo jeho detinského argumentu, že ak to nebolo na súde tak sa to zrejme nestalo 😁
Mne ide o to že keď sa tu píše že každý foťák má inak nastavené ISO, či to má vplyv na exponometriu. Lebo ak áno, tak je to potom dosť blbé aj keď mám presný expozimeter. Napríklad nastavím na expozimetri ISO 200, expozičný čas 1/125s, pustím záblesk a expozimeter mi namerá clonu 5,6. Pokiaľ ale na foťáku mám ISO 200, ktoré v skutočnosti nie je ISO 200, tak tá clona ktorú mi nameral expozimeter nebude sedieť na ideálnu expozíciu pre ten foťák.
Foťák do školy
Najlepšie kompakt, objektívy tam nemáme čas meniť.
Sme si istý že všetky expozimetre aj ten za 30 eur aj ten za 300 eur aj ten za 3000 eur namerajú ISO rovnako?
Celú diskusiu som nečítal.
Je pre teba ISO pri kinofilme a ISO pri digitále to isté?
Zhodneme sa na tom že expozičný čas je rovnaká veličina.
Zhodneme sa na tom že clona je už trochu problém naprieš značkami a objektívmi (T vs F) - takže áno ideálne by bolo test robiť s rovnakým objektívom.
Na čom sa nezhodneme je ISO - kde ty si ho definuješ ako fixnú a nemennú veličinu. A ja hovorím že ISO pri digitále nie je to isté ako ISO pri kinofilme.
Ale ja s tebou nepriem o tom že ti pri rôznych fotoaparátoch vyskočí iná ISO hodnota pri rovnakej expozícii. Aktálne ISO hodnoty pre Canon, Nikon, Sony, Fuji a Olympus nepredstavujú to isté. Každý výrobca má vlastnu metodiku. Na nastavenie tej hodnoty vplýva nepremerné množstvo detailov (typ snímača, objektív, prevodníky, vyhodnocovací softvér, ...) a jednoznačne a rovnako ti to nevíde ani naprieš jednou značkou a rôznimi modelmi.
Ja len tvrdím že je to nepochopenia pojmu ISO pri digitále.
Inak pre zaujímavosť nerobil si ten test aj v JPEGu? Vyšiel ti rovnaký rozdiel ako pre RAW?
Prečo pri použítý rôznych značiek fotoaparátov a rovnakej expozícii je rôzne ISO?
ChatGPT
Rôzne hodnoty ISO pri rovnakej expozícii a použití rôznych značiek fotoaparátov môžu byť spôsobené viacerými faktormi, ktoré súvisia s tým, ako jednotliví výrobcovia kalibrujú svoje fotoaparáty a ich senzory. Tu sú hlavné dôvody:
1. Kalibrácia ISO štandardu
ISO hodnoty sú štandardizované podľa normy ISO 12232, ale jej interpretácia sa môže medzi výrobcami líšiť. To znamená, že aj keď je na fotoaparáte uvedené rovnaké ISO, skutočná citlivosť senzora (alebo výsledný jas obrazu) môže byť mierne odlišná.
2. Odlišné spracovanie obrazu
Každý výrobca používa vlastné algoritmy na spracovanie obrazu, ktoré ovplyvňujú:
Ako je zosilnený signál zo senzora.
Ako sa vyrovnávajú tiene, svetlá a celkový dynamický rozsah.
Ako sa potláča šum pri vyšších hodnotách ISO.
Tieto algoritmy môžu viesť k rozdielom vo vnímaní jasu a kontrastu obrazu.
3. Rozdiely v senzoroch
Senzory rôznych výrobcov môžu mať odlišnú architektúru, technológiu a efektívnu citlivosť na svetlo. Napríklad:
Rozdiely v efektívnej ploche pixelov.
Použité materiály a mikročočky na senzore.
Výkonnosť AD konvertorov (prevod analógového signálu na digitálny).
4. ISO-invariantnosť senzora
Niektoré senzory sú tzv. ISO-invariantné, čo znamená, že dokážu zachovať rovnaký dynamický rozsah a kvalitu obrazu aj pri nižších hodnotách ISO. Iné senzory môžu mať lepší výkon pri vyšších hodnotách ISO, čo môže ovplyvniť spôsob, akým fotoaparát dosahuje rovnakú expozíciu.
5. Rozdiely vo výpočte expozície
Automatický systém merania expozície (TTL metering) sa môže medzi značkami líšiť. Aj keď nastavíte rovnaké parametre (clonu, rýchlosť uzávierky, ISO), rôzne fotoaparáty môžu interpretovať scénu odlišne kvôli rôznym algoritmom a senzorom expozimetra.
6. Elektronická a softvérová kompenzácia
Niektoré fotoaparáty môžu mať zabudované elektronické alebo softvérové kompenzácie, ktoré jemne upravujú obraz pre optimálnu kvalitu, čo môže viesť k zdaniu rôznych hodnôt ISO.
Dôsledky pre fotografov
Tieto rozdiely v ISO by nemali byť považované za chybu, ale skôr za vlastnosť každého fotoaparátu.
Úprimne, mňa nič iné nenapadá ako prikrášlovať šum na vysokom ise u Olyho. Paladin spomínal súd, no ten už v Oly mali, tuším aj sedeli, kvôli klamaniu akcionárov o hosp. výsledkoch, nejeké to iso hore dolu.... nakoniec po tých trapošinách s foto majákom, foto tehlou nakoniec vyrobili svoj foto kváder, a to chválim lebo to malo ergonómiu, fajnu stabilizáci, ale už bolo neskoro.....
https://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/2012/09/why-iso-isnt-iso.html
Je tam pekne rozobraté a vysvetlené to o čom sa dohadujeme. Myslím že to pochopíš oveľa lepšie ako ja.
Čo sa týka expozimetrov, tak tie profi (ak je človek puntičkár) dajú sa, a robia sa kalibrácie pre jednotlivé fotoaparáty. Sú o tom videa na youtube. Niekoľko ich mám stiahnutých, ale až takú "presnosť" nepotrebujem. Potom, v menu expozimetra sa vyberie konkrétny fotoaparát (ak ich má užívateľ viac).
Ja používam Fuji a Nikon. A moja skúsenosť, za tie roky je, že ak fotím v ateliéry s Fuji, tak musím nastaviť ISO na expozimetri +1EV (používam iba jeden objektív) . A pri Nikone +2/3 až +1EV, tiež záleží od objektívu. Aspoň to mám tak vyskúšané, a hovorím z vlastnej skúsenosti.
Nespomínam, ako mám nasmerovaný expozimeter. Lebo správne by sa malo merať oproti fotoaparátu - objektívu, a nie priamo na zdroj svetla. Ale ak meriam na zdroj svetla, tak je výsledok o trošku "tmavší", ale nestane sa, aby tam boli prepaly. Preto aj tie moje plusové hodnoty... O tom sú tiež videa na youtube, aký je rozdiel v expozícii, ak sa expozimetrom meria oproti zdroju svetla, a priamo na objektív.... Ja som si našiel svoj štýl a ten mi vyhovuje...
PS: nie som vo fan klube žiadnej značky✨🤩
PS: nie som vo fan klube žiadnej značky✨🤩
Prebehol si ten článok?
https://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/2012/09/why-iso-isnt-iso.html
Prebehol si ten článok?
Ako sme v tejto debate argumentovali narazil som na dva druhy spôsobov ako fungujú s ISOm.
https://improvephotography.com/34818/iso-invariance/
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa