Ahojte. Prosím vás, poraďte mi foťák, ktorým budeme fotiť v škole. Budget je 200-250€, možno by som ich nahovorila aj 300€, keby to za to stálo. Fotiť sa bude ako v triedach, telocvični, tak vonku. Už som nejaké recenzie prešla a každý má nejaké mínusy a neviem fakt čo vybrať. Doteraz sme fotili mobilmi. Takže aby to fotilo trošku lepšie. Občas nejaké video z vystúpenia. Vopred veľmi pekne ďakujem Najlepšie kompakt, objektívy tam nemáme čas meniť.
Bazáre asi nie kedže to idú kupovať do školy. Ale možno sa mýlim. Nebol by som až taký pesimista s tým fotením vo vnútri. Samozrejme zaleží čo a v akej kvalite. Ale ked si na školskom vystúpení pozrieš koľko rodičov si ich fotí/točí z hľadiska mobilom tak ver tomu že aj s EM10IV + 14-42 (670 eur) spravíš lepšie fotky alebo video. Navyše veľa scén na školskom vystupení býva statická. Ja by som to zasa tak nehrotil, že to ide len s technikov za 2000+
Akoze bezpochyby to fotak zvladne, otazne ci to zvladne aj fotograf . Ja som teraz fotil vystupko aj s dcerinou em10mark II a f4 objektivom do jpgu a prekvapivo dobre vysledky aj na iso 10000...takze nemam problem odporucit.
a ked vravis ze ten set stoji 670, tak sa mu do litra zmesti aj 40-150, alebo co by som odporucil 45f1,8, alebo 25f1,8 a s tym uz nebude problem fotit vo vnutri
Inak tak ma napadlo, neskúšali ste niekto expozimeter cez mobil? Takto by si vedel chlap pozrieť, že aké vlastne podmienky pri fotení má a aké sklá by potreboval, aby sa zmestil napr. do ISO 3200 s malým snímačom a hraničným časom napr. 1/125 sekundy.
co ti budem vysvetlovat... tu je foto s iso 10 000 na m4/3 takto jpg vyliezol z fotaku...je to bez uprav, len mensi orez...
co ti budem vysvetlovat... tu je foto s iso 10 000 na m4/3 takto jpg vyliezol z fotaku...je to bez uprav, len mensi orez...
Myslím si že je to úplne v pohode, mám skúsenosti že v interiéri na akciách so zlým svetlom idem často aj s 2.8kou na ISO 12800 a nejakým hraničným časom a zachráni to len LR s odšumením. Tu si asi foťák pomohol pri jpg s tým, že nevyťahoval svetlá z tieňov a nenavyšoval tak šum.
Akoze bezpochyby to fotak zvladne, otazne ci to zvladne aj fotograf . Ja som teraz fotil vystupko aj s dcerinou em10mark II a f4 objektivom do jpgu a prekvapivo dobre vysledky aj na iso 10000...takze nemam problem odporucit.
a ked vravis ze ten set stoji 670, tak sa mu do litra zmesti aj 40-150, alebo co by som odporucil 45f1,8, alebo 25f1,8 a s tym uz nebude problem fotit vo vnutri
Ano tak som navrhoval ten set. Aby vošlo aj 40-150 - čo so dobre využije vonku pri športových akciách. Tam ten zoom môže byť veľmi užitočný.
A uplne súhlasim ak by sa budget podvihol (alebo časom) dokúpiť pevnú 25 a 45 f 1,8 a fotky to opäť technicky posunie vyššie.
Myslím si že je to úplne v pohode, mám skúsenosti že v interiéri na akciách so zlým svetlom idem často aj s 2.8kou na ISO 12800 a nejakým hraničným časom a zachráni to len LR s odšumením. Tu si asi foťák pomohol pri jpg s tým, že nevyťahoval svetlá z tieňov a nenavyšoval tak šum.
no...ono je dolezite exponovat spravne, ked je velmi podexponovane tu fotku nezahrani ani LR
no...ono je dolezite exponovat spravne, ked je velmi podexponovane tu fotku nezahrani ani LR
Ono je aj taká finta, nepamätám sa anglický výraz že expozícia napravo. Pri jemnom preexponovaní vzniká menej šumu ako pri podexponovaní a ťahaní svietiel z tieňov.
Tak zase trochu opatrne s Olympus ISOm, reálne to je polovica toho čo ukazuje fotoaparát 🤗
uz som to niekde pocul...ale rad by som si precital aj nejaky normalny clanok o tom. Ale ak mam pravdu povedat, je mi jedno aku hodnotu to ukazuje, pokial to da rozumny cas expozicie.
Akoze tou 45kou 1,8kou, nebol problem 1/500 pri ISO 1000, ale bola kratka a dlhsiu som mal len 12-100 f4ku a to uz bola vyzva. A musim povedat ze na moje prekvapenie to dopadlo vyborne. ...napriklad (samozrejme pozadie som musel zjemnit)
Ono je aj taká finta, nepamätám sa anglický výraz že expozícia napravo. Pri jemnom preexponovaní vzniká menej šumu ako pri podexponovaní a ťahaní svietiel z tieňov.
uz som to niekde pocul...ale rad by som si precital aj nejaky normalny clanok o tom. Ale ak mam pravdu povedat, je mi jedno aku hodnotu to ukazuje, pokial to da rozumny cas expozicie.
Akoze tou 45kou 1,8kou, nebol problem 1/500 pri ISO 1000, ale bola kratka a dlhsiu som mal len 12-100 f4ku a to uz bola vyzva. A musim povedat ze na moje prekvapenie to dopadlo vyborne. ...napriklad (samozrejme pozadie som musel zjemnit)
ved nie ze by som ti neveril, ale, ze cim to je? ci to len proste vyrobca udava bludy? lebo aj pri nikon z6mII to bolo tiez asi o tretinu viac... Ale aj tak to je dobry vykon na maly snimac, ved zo stareho nikonu sa nedalo viac jak 1600 tusim...ale je mozne ze som vtedy este ani fotit nevedel
ved nie ze by som ti neveril, ale, ze cim to je? ci to len proste vyrobca udava bludy? lebo aj pri nikon z6mII to bolo tiez asi o tretinu viac... Ale aj tak to je dobry vykon na maly snimac, ved zo stareho nikonu sa nedalo viac jak 1600 tusim...ale je mozne ze som vtedy este ani fotit nevedel
Nuž, snaha ojeklamať zákazníka, neférová zdanlivá výhoda. Časť zákazníkov si pozrie pred kúpou nejaké sample a z exifu usúdi že Oly na ISO 12000 šúmí menej ako Panák na ISO 8000, a v reále idú oba napr. na ISO 5000. Fuji je ešte drzejší. A je to úmysel. Že sa to dá aj poctivo ukazuje napr. Pentax K1, alebo P FZ 1000, Ale tým sú v nevýhode voči klamárom.
Nuž, snaha ojeklamať zákazníka, neférová zdanlivá výhoda. Časť zákazníkov si pozrie pred kúpou nejaké sample a z exifu usúdi že Oly na ISO 12000 šúmí menej ako Panák na ISO 8000, a v reále idú oba napr. na ISO 5000. Fuji je ešte drzejší. A je to úmysel. Že sa to dá aj poctivo ukazuje napr. Pentax K1, alebo P FZ 1000, Ale tým sú v nevýhode voči klamárom.
Je to použitím inej metodiky meriania ako používa DXO. Samozrejme pri porovnaný len 1 veličiny je to zavádzajúce a marketéri sa toho chytili.
Je to metodikou merania. Nikon a Dxo nemusia používať rovnaký postup.
Tak asi sa nezhodneme, lebo výpočet EV počíta len so normovanými hodnotami, ináč by sa nedal použiť. Je to ako tvrdiť že exp.čas môžeme počítať rôznými spôsobmi.
Tak asi sa nezhodneme, lebo výpočet EV počíta len so normovanými hodnotami, ináč by sa nedal použiť. Je to ako tvrdiť že exp.čas môžeme počítať rôznými spôsobmi.
Nie je to ako tvrdiť že expozičný čas môžeme počítať rôznymi spôsobmi.
Proste metodika určenia ISO hodnoty je rôzna. A pokojne sa nato spýtaj aj AI (predpokladám že o tom je tvoj print-sreen bez linku na priamy odkaz - ktorý sám nie je úplne presný).
Aj samotné DXO uvádza 2 spôsoby výpočtu ISO. Taktiež si treba uvedomiť že pojem ISO pochádza ešte z čias kinofilmu. A je možné že v čase kinoflmu boli všetko ISO filmy rovnaké - naprieč značkami (nemám skúsenosť).
Ale dnes je to žiaľ ošemetnejšie a zjavne je tam väčšia voľnosť u jednotlivých výrobcov. Ak by to bolo tak ako hovoríš - že napr. Fuji klame svojich zákazníkov - verím že v "krajine slobody" by už prehrali kooope súdnych sporov
Foťák do školy
Najlepšie kompakt, objektívy tam nemáme čas meniť.
Nebol by som až taký pesimista s tým fotením vo vnútri. Samozrejme zaleží čo a v akej kvalite. Ale ked si na školskom vystúpení pozrieš koľko rodičov si ich fotí/točí z hľadiska mobilom tak ver tomu že aj s EM10IV + 14-42 (670 eur) spravíš lepšie fotky alebo video. Navyše veľa scén na školskom vystupení býva statická. Ja by som to zasa tak nehrotil, že to ide len s technikov za 2000+
Ja som teraz fotil vystupko aj s dcerinou em10mark II a f4 objektivom do jpgu a prekvapivo dobre vysledky aj na iso 10000...takze nemam problem odporucit.
tu je foto s iso 10 000 na m4/3 takto jpg vyliezol z fotaku...je to bez uprav, len mensi orez...
tu je foto s iso 10 000 na m4/3 takto jpg vyliezol z fotaku...je to bez uprav, len mensi orez...
Ja som teraz fotil vystupko aj s dcerinou em10mark II a f4 objektivom do jpgu a prekvapivo dobre vysledky aj na iso 10000...takze nemam problem odporucit.
A uplne súhlasim ak by sa budget podvihol (alebo časom) dokúpiť pevnú 25 a 45 f 1,8 a fotky to opäť technicky posunie vyššie.
Ale ak mam pravdu povedat, je mi jedno aku hodnotu to ukazuje, pokial to da rozumny cas expozicie.
Akoze tou 45kou 1,8kou, nebol problem 1/500 pri ISO 1000, ale bola kratka a dlhsiu som mal len 12-100 f4ku a to uz bola vyzva. A musim povedat ze na moje prekvapenie to dopadlo vyborne.
...napriklad (samozrejme pozadie som musel zjemnit)
https://photographylife.com/exposing-to-the-right-explained
Ale ak mam pravdu povedat, je mi jedno aku hodnotu to ukazuje, pokial to da rozumny cas expozicie.
Akoze tou 45kou 1,8kou, nebol problem 1/500 pri ISO 1000, ale bola kratka a dlhsiu som mal len 12-100 f4ku a to uz bola vyzva. A musim povedat ze na moje prekvapenie to dopadlo vyborne.
...napriklad (samozrejme pozadie som musel zjemnit)
Ale aj tak to je dobry vykon na maly snimac, ved zo stareho nikonu sa nedalo viac jak 1600 tusim...ale je mozne ze som vtedy este ani fotit nevedel
Ale aj tak to je dobry vykon na maly snimac, ved zo stareho nikonu sa nedalo viac jak 1600 tusim...ale je mozne ze som vtedy este ani fotit nevedel
Sú k tomu zaujímavé príspevky napr.
https://www.dpreview.com/forums/thread/4127280
alebo
https://www.dpreview.com/forums/thread/4579986
Ale v podstate mi to jedno - dôležitý je pre mňa výsledný vystup.
Proste metodika určenia ISO hodnoty je rôzna. A pokojne sa nato spýtaj aj AI (predpokladám že o tom je tvoj print-sreen bez linku na priamy odkaz - ktorý sám nie je úplne presný).
Keby si mal chuť môžeš si kúpiť brožúrku
https://www.iso.org/obp/ui/en/#iso:std:iso:18383:dis:ed-2:v1:en
Takže tvrdiť že iba DXO to meria správne a FUJI, OLYMPUS, NIKON klamú je hodne odvážne tvrdenie.
Ale dnes je to žiaľ ošemetnejšie a zjavne je tam väčšia voľnosť u jednotlivých výrobcov.
Ak by to bolo tak ako hovoríš - že napr. Fuji klame svojich zákazníkov - verím že v "krajine slobody" by už prehrali kooope súdnych sporov
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa