Ahojte, chcem poprosit o radu pri kupe noveho fotaku. Momentalne vlastnim D5000 ale vyzera to tak, ze tento fotak vratim predajcovi (prekrocena doba reklamacie). Chcel by som uz ist na nejaky model. A tu nastava problem. Mozem kupit NIkon D90 alebo D7000. D90 je uz starsi model a neviem ci zmena z D5000 na D90 stoji zato. Co mi bude chybat je napr. vyklopny displej, ktory aj ked nie casto dokaze pomoct pri uhloch pohladu, ktore nie su bezne A D7000 je na moju penazenku zase prisil silna kava, niesom presvedceny ci chcem investovat taku sumu. Co by ste kupili? Dik za kazdu radu.
Presne tak D5000 by sa vratila predajcovi. Ide mi upgrade na vyssi model. Rad by som sa foteniu venoval viac, mam kupene nejake objektivy (napr. pevne sklo 50 1.4). A tiez si myslim, ze kupit D90 nebude riesit moju situaciu. A zasa D7000 sa mi zda byt dost drahy...Viem ho kupit len neviem ci to bude spravna investicia...
Ahojte, chcem poprosit o radu pri kupe noveho fotaku. Momentalne vlastnim D5000 ale vyzera to tak, ze tento fotak vratim predajcovi (prekrocena doba reklamacie). Chcel by som uz ist na nejaky model. A tu nastava problem. Mozem kupit NIkon D90 alebo D7000. D90 je uz starsi model a neviem ci zmena z D5000 na D90 stoji zato. Co mi bude chybat je napr. vyklopny displej, ktory aj ked nie casto dokaze pomoct pri uhloch pohladu, ktore nie su bezne A D7000 je na moju penazenku zase prisil silna kava, niesom presvedceny ci chcem investovat taku sumu. Co by ste kupili? Dik za kazdu radu.
Na tvojom mieste by som bral D90 (som ale viac menej ovplyvnený, nakoľko ho vlastním). S D90 som spokojný mám ho nejakú dobu, na amatérsku triedu je to foťák ako má byť. Čo čert nechcel vyrobili D7000 (super foťáčik 100% hľadáčik...no proste novinka ako má byť), žiaľ stále amatérska trieda. Stojí viac to je pravda....kvalitnejšie tesnené telo atď atď....kopu super funkcií...
Moja rada ale zároveň otázka je: musíš vedieť ako a čo chceš fotiť. Vedieť, čo požaduješ do danej mašinky. Vedieť ktorý z týchto dvoch sa ti na to hodí viac. Obe fotoaparáty sú skvelé, podľa mňa nespravíš chybu ani pri kúpe D90 alebo D7000 (pri ktorej budeš mať trochu na vrch oproti D90), konečné rozhodnutie je na tebe a na tvojej finančnej situácii.
PS: neviem síce ako je to s cenami teraz pri D7000, ale ak už tak neoplatí sa ti došporiť na D300? myslím, že nestojí až tak o veľa viac ako D7000....?
pokial nie je na D5000 nieco co by ti prekazalo natolko aby si ho smaril o zem nevidi9m dovod neist znova do D5000, alebo D3100, oba su vyborne pristroje. D90 sa oplati spod ruky ale neviem ci to za to stoji, dost kusov je po zaruke. Ak nemas peniaze na D7000 a chces fotit, bude pre teba siginifkantnou prekazkou si zaobstarat znova D3100/D5000? su to vyborne pristroje, hoci tu na fore su povazovane za plastove skatulky, ich vykon daleko prevysuje hodnotenie tu. samozrejme, D7000/D300s su pomerne lepsie, ale pokial ti to financna situacia nedovoluje, neunahlil by som sa. mozes na svojej chamtivosti totiz prerobit.
čím je nahraditeľná D5000? V čase keď som ju kupoval ja, bola jej konkurentom D90ka. Nakoľko bola D5000 novší model s možnosťou videa, voľba padla na ňu. Potom prišla D3100 a D7000 a karty sa premiešali. Záleží však len od teba, aké sú tvoje nároky. Kým niekoho poteší superpraktický otočný displej (ktorý som použil ja osobne asi 2 krát), niekoho možno poteší dokonalá ergonómia ovládania na "starej" D200ke, ktorá sa svojimi parametrami dosť podobá na "novú" D5000. A stále sme pri DX formáte. Ak však už uvažuješ nad telom D7000 (cca 1000 EUR), nebolo by možno už od veci pozrieť sa po dajakej jazdenej D300 (tiež cca 1000 EUR), ktorá je síce stále DX formát, ale aspoň "profi" telo. Keďže na rodinné foto, dajaké tie krajinky a portréty si človek v pohode vystačí aj s D80, 90, 3100, 5000 aj 7000, na fotenie reportáže (kde človek nemá čas neustále behať v menu aparátu a nervózne prenastavovať parametre podľa momentálnych podmienok) by som už volil asi D200 resp. D300. Je len na tebe, aké sú tvoje nároky a akej fotografii sa venuješ.
kedze D5000cka sa uz dost dlho nevyraba, nemalo by dlho trvat kym sa objavi D5100vka. Tie tela sa montuju v Thajsku, takze nemusela by ich ta situacia v Japonsku moc ovplyvnit.
Pokial ti nezalezi na videu, mozes bez vahania zobrat D90tku. Je to stale vyborny fotak. Tie megapixle navyse, co ma D7000cka, ti chybat urcite nebudu. Tie ostatne vyhody su "nice to have" ale nie nutnost.
90ka je stará a nemá výklopný displej, 7000ka ho tiež nemá a je drahá. Čo chceš počuť? Zavolaj do Nikonu nech spravia nejaký nový model, ktorý by ti vyhovoval!
ja mam tiez D5000 a ten vyklopny displej a video je naozaj ze len daky tah aby bola kupovanejsia pokial fotis cez displej je to strasne pomale a to sa mi natom nepaci tak ja byt tebou kaslem na otocny displej a idem do ten D90 ma aj motorcek v tele ak ma pamat neklame a hadam uz taky odhad mas keby si chcel fotit nejake ine pohlady pri ktorych si pouzival ten otocny displej alebo ak je pravda ze ma prist na trh ta 5100 tak by som pockal ak chces vyskusat nieco nove
Ak sa ti D7000 zda draha, tak by som isiel do D90. Obrazova kvalita rovnaka ako na D5000, ale mas tam toho kopec navyse. Odpalovanie externych bleskov, HSS, lepsiu ergonomiu, motor v tele, DOF nahlad, lepsi displej, lepsi hladacik, horny displej...
kedze D90 je uz pomerne starsi model... a v porovnani s D7000 volim urcite D7000, avšak v porovnaní s D300s volím zas pre zmenu D300s... osobne možná keby som mal v rukách predtým D300s zvolím asi ju, to ovládanie a prepracovanie je asi sofistikovanejsie... avšak aj D7000 ma svoje prednosti... a ak netužiš silou mocou po celo magnesiovom tele... tak choď do D7000... pokiaľ sa ti zda byt D7000 drahá, to nevadí... vráť D5000ku a počkaj neaky ten mesiac, dva ci tri... chvilku vydrzis bez zrkadla... dosetris... ono trošku zlacnie... ja som kupoval 22. 12. a teraz je o neakych 100-150€ lacnejsi... momentalne novy stojí neakych 900€ telo(stačí použiť vyhľadávače cien... heureka.sk, najnakup.sk)skla si zatial uschovaj... a máš po probléme...
na tvojom mieste by som volil D90, nedržal som ho vôbec v ruke, ale ževraj je to dobrý stroj...do D300/s by som nešiel, zaplatíš za ňu o cca 400€ viac ako za D7000 a za ten rozdiel to podľa mňa nestojí...niekto tu spomínal, že pokiaľ chceš fotiť reportáž a podobné veci tak D300/s ale volil by som aj D7000, pri nej rozhodne nemusíš behať v menu, všetko sa dá nastaviť podobne, ako na D300/s ak sa nemýlim...je to dobrý stroj, je utesnená, dobre spracovaná, dobre sa drží (aspoň mne) a 6fps je celkom slušný výkon (pokiaľ chceš fotiť aj akčnejšie veci) taktiež má vybornú obrazovú kvalitu a plno super funkcií...a je to nový foťák, nie takmer 3ročný model...
na tvojom mieste by som volil D90, nedržal som ho vôbec v ruke, ale ževraj je to dobrý stroj...do D300/s by som nešiel, zaplatíš za ňu o cca 400€ viac ako za D7000 a za ten rozdiel to podľa mňa nestojí...niekto tu spomínal, že pokiaľ chceš fotiť reportáž a podobné veci tak D300/s ale volil by som aj D7000, pri nej rozhodne nemusíš behať v menu, všetko sa dá nastaviť podobne, ako na D300/s ak sa nemýlim...je to dobrý stroj, je utesnená, dobre spracovaná, dobre sa drží (aspoň mne) a 6fps je celkom slušný výkon (pokiaľ chceš fotiť aj akčnejšie veci) taktiež má vybornú obrazovú kvalitu a plno super funkcií...a je to nový foťák, nie takmer 3ročný model...
....D300s nie je trojročný model....má taktiež plno super fukcií....dobre sa drží (aspoň mne), má výbornú obrazovú kvalitu, je utesnená, dobre spracovaná.........a ten rozdiel to podľa mňa určite stojí.......poloprofi kategória je aj o komforte......treba si ho odskúšať.......ak zaostríš s D300s...iný DX nikon chcieť nebudeš....
...a práve pri reportáži......rýchlosť ostrenia, rozmiestnenie a množstvo ostriacich bodov isto nájde svoje výhody aj oproti novšej D7000ke....
....D300s nie je trojročný model....má taktiež plno super fukcií....dobre sa drží (aspoň mne), má výbornú obrazovú kvalitu, je utesnená, dobre spracovaná.........a ten rozdiel to podľa mňa určite stojí.......poloprofi kategória je aj o komforte......treba si ho odskúšať.......ak zaostríš s D300s...iný DX nikon chcieť nebudeš....
...a práve pri reportáži......rýchlosť ostrenia, rozmiestnenie a množstvo ostriacich bodov isto nájde svoje výhody aj oproti novšej D7000ke....
Komfort v takej triede ako je D7000 a D300s musí byť, to je jasné, no neviem, čo sa dá nastaviť mimo menu na D300s a na D7000 nie. A takmer 3 ročný...vo Švajčiarsku ju už sťahujú z trhu...ale to nie je podstatné, bez pochyby je to dobrý stroj, no či zainvestovať tých TAKMER 400€ do nej namiesto D7000, o tom som ja premýšľal veľmi dlho...s D300s som nefotil, tak neviem ako rýchlo a dobre ostrý, no D7000 ostrí výborne a počet ostriacich bodov nie je až taký dôležitý faktor(pri D300s nepokrývajú oveľa väčšiu časť ako pri D7000), pokiaľ pracujú rýchlo a presne, nie je ich podľa mňa treba až toľko, preklikávať sa cez ne, nie je nič moc. Ja by som niekedy kľudne každý druhý vyhodil...no samozrejme každému vyhovuje niečo iné, niekto by chcel ešte viac, ako 51
cim nahradit Nikon D5000
A D7000 je na moju penazenku zase prisil silna kava, niesom presvedceny ci chcem investovat taku sumu.
Co by ste kupili?
Dik za kazdu radu.
D5000ku si nechaj a kúp k nej D7000
Pardon za doublepost
A D7000 je na moju penazenku zase prisil silna kava, niesom presvedceny ci chcem investovat taku sumu.
Co by ste kupili?
Dik za kazdu radu.
Moja rada ale zároveň otázka je:
musíš vedieť ako a čo chceš fotiť. Vedieť, čo požaduješ do danej mašinky. Vedieť ktorý z týchto dvoch sa ti na to hodí viac.
Obe fotoaparáty sú skvelé, podľa mňa nespravíš chybu ani pri kúpe D90 alebo D7000 (pri ktorej budeš mať trochu na vrch oproti D90), konečné rozhodnutie je na tebe a na tvojej finančnej situácii.
www.ephoto.sk/bazar/predam/digitalna-technika/kraj/14378/nikon-d-7000-telo/
www.ephoto.sk/bazar/predam/digitalne-fotoaparaty/kraj/14385/nikon-d-300/
Ak však už uvažuješ nad telom D7000 (cca 1000 EUR), nebolo by možno už od veci pozrieť sa po dajakej jazdenej D300 (tiež cca 1000 EUR), ktorá je síce stále DX formát, ale aspoň "profi" telo.
Keďže na rodinné foto, dajaké tie krajinky a portréty si človek v pohode vystačí aj s D80, 90, 3100, 5000 aj 7000, na fotenie reportáže (kde človek nemá čas neustále behať v menu aparátu a nervózne prenastavovať parametre podľa momentálnych podmienok) by som už volil asi D200 resp. D300. Je len na tebe, aké sú tvoje nároky a akej fotografii sa venuješ.
http://nikonrumors.com/2011/02/18/nikon-d5100-incoming.aspx
Pokial ti nezalezi na videu, mozes bez vahania zobrat D90tku. Je to stale vyborny fotak.
Tie megapixle navyse, co ma D7000cka, ti chybat urcite nebudu. Tie ostatne vyhody su "nice to have" ale nie nutnost.
Co by ste kupili?
Dik za kazdu radu.
Co by ste kupili?
Dik za kazdu radu.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa