Fórum » Vyberáme fotoaparát

Nikon D5100 vs D7000

MiZi137
MiZi137 2011-06-07 10:50:18+02
Zdravím všetkých! Prosím potrebujem poradiť. Vyberám svoju prvú digitálnu zrkadlovku a rozhodujem sa medzi dvoma uvedenými. Objektív by bol u D5100 seťák 18-105 mm, u D7000 asi tiež, ale zvažujem i Nikkor DX16-85mm.
Zaujíma ma, o čo prídem kúpou lacnejšieho D5100 so seťákom. Je rozumnejšie začať jednoduchším telom a orientovať sa viac na objektívy a časom dokúpiť lepšie telo? Alebo hneď kúpiť D7000 a objektívy podľa možnosti? Doteraz som fotil kinofilmovými zrkadlovkami (Praktica, Canon), potom digitálnym kompaktom Olympus C750UZ. Fotením sa nebudem živiť, chcem si len robiť radosť a relaxovať po práci. Fotím najviac krajinky (turistika), občas zver, firemné akcie a ťahá ma to ku makru. Teda v budúcnosti snáď nejaký Nikkor 28-300, alebo 55-300 a nejaký makráč (nemám prehľad). Nepočítam s častou tlačou fotiek.
Budem mať okrúhliny, t.j. môžem rátať s finančnou podporou, ale nerád by som na druhej strane zbytočne investoval do techniky, na ktorú som ešte nedorástol.
Ďakujem

Marek Janicko
2011-10-10 23:08:09+02
DJW_: ty ten fotak este stale nemas?

DropDead
2011-10-10 23:23:49+02
príspevok od: MudrNikon
hádať sa netreba ale mne je výklopný displej na nič a stavový potrebujem, ergonomia a ovládanie sú pre mňa velmi dôležité ale možno profíci čo tak dlho fotia .... no počkám na odpoved a uvidím
pri takýchto prioritách d7000 odpovede jasné

JOK3R
2011-10-10 23:33:45+02
DJW: ajajaj, ďalší múdry teoretik. Keď vieš tak dobre čo potrebuješ, načo to tu rozoberáš? Proste si to kúp a choď fotiť nie?

Ergonómia je ti nanič, kúp si tú 5100 a o rok môžeme znova popísať...

Jenda
2011-10-10 23:54:39+02
Ja som sa mu to snazil vysvetlit uz pred 2 mesiacmi, ale ako vidim,stale sa mu to do tej hlavicky nedostalo.Proste to nema vyznam.Ked je niekto o niecom pevne presvdceny,tak mu to nikto a nic nevyhovori.Komu niet rady, tomu niet pomoci.HOWGH..
Tuto temu by som najradsej zamkol, lebo vsetko tu uz bolo popisane.

DJW_
2011-10-11 01:21:34+02
Páni.. Pri všetkej úcte. Koľko poznáte majiteľov D5100 ktorý majú 24-70 ??? Stavím sa, že taký človek asi nie je. A o tom je celá debata. Kupovať až také sklo na entry level telo, je nelogický luxus.
Čo som napísal, za tým si stojím. Ak chcete, dám sem telefón a mail na človeka, čo tú 24-70 chce vážne predať, jeho dôvody dopodrobna zodpovie sám. A to ju kupoal s D700-kou len pred rokom.

Jozef Peniak: máte pomerne solídne sklá a primerané telá, nie 70-200 L II. na tele 550D.

Wlad: áno, tá rada bola mierená mne a logicky predpokladám, že ju možno aplikovať na 99% užívateľov D5100. Veď píšem do patričnej témy, nie do témy "D3x"

DJW_
2011-10-11 02:22:02+02
príspevok od: Jenda
Ja som sa mu to snazil vysvetlit uz pred 2 mesiacmi, ale ako vidim,stale sa mu to do tej hlavicky nedostalo.Proste to nema vyznam.Ked je niekto o niecom pevne presvdceny,tak mu to nikto a nic nevyhovori.Komu niet rady, tomu niet pomoci.HOWGH..
Tuto temu by som najradsej zamkol, lebo vsetko tu uz bolo popisane.
Čo si už počnem s tou mojou hlavičkou, no ešte že Ty vieš, čo je najlepšie.. Čo by som si bez Teba počal..
Mal som pocit, že toto je slobodné fórum. Kludne radte ľudom naďalej blbosti.. Bez stavového displeja ani na krok!

Marek Janicko
2011-10-11 07:52:16+02
DJW: Ja mam 24-70 na D90 co je uz dnes takpovediac D5100 vnutornostami.

Inac mam pocit, ze tvoji fotografovia s velkym P na ktorych sa v kuse odvolavas, ako skolacik, ti asi zabudli povedat, ze 24-70 i ked oni nepouzivaju, kvoli nejakym podivnym dovodom, vlastne pouziva kopec svetoznamych fotografov.
A vlastne Nikon i Canon vie, ze je to na hovno sklo ale preco ho nerobit a tvrdit kazdemu, ze je super? No len poniektori slovaci prisli na svetove spiknutie tychto znaciek a ludi chcu vyviest z marketingoveho pekla.

Uz sa prosimta nezhadzuj. Za tu dobu co tu pises (len take zbezne pozretie) som bol fotit jednu akciu v divadle a 2x v domacom studiu (od piatku) a ty zatial iba diskutujes a diskutujes. Ehm vlastne ostatny diskutuju ty vedies taky podivny monolog skoro identickemu CTRL+C a CTR:+V.

landov
2011-10-11 08:11:53+02
DJW_:

Ja neviem co tu stale tocis o tej 24-70 na D5100...ako ti to uz tu niekto nado mnou radil, ked vies co potrebujes tak si to kup (d5100) a fot...a po roku sa naozaj mozeme porozpravat o ergonomii. Ty mi velmi pripominas "Petr_67" z diskusie na grafika.cz...to bol tiez taky teoretik. A k zadavatelovej teme: Ak si si nie isty, ci vyuzijes kvality D7000 ale jej ergonomia Ti vyhovuje, tak pouvazuj nad D90, ktora je v sucasnych cenach asi to naj v ramci pomeru cena/uzitok !

duroslav
2011-10-11 08:38:31+02
príspevok od: landov
DJW_:

Ja neviem co tu stale tocis o tej 24-70 na D5100...ako ti to uz tu niekto nado mnou radil, ked vies co potrebujes tak si to kup (d5100) a fot...a po roku sa naozaj mozeme porozpravat o ergonomii. Ty mi velmi pripominas "Petr_67" z diskusie na grafika.cz...to bol tiez taky teoretik. A k zadavatelovej teme: Ak si si nie isty, ci vyuzijes kvality D7000 ale jej ergonomia Ti vyhovuje, tak pouvazuj nad D90, ktora je v sucasnych cenach asi to naj v ramci pomeru cena/uzitok !
Ja mám zopár kamarátov, ktorí sa v kuse tvária ako si idú niečo kúpiť ( a nie je to nutne fototechnika ), ale reálne si to kúpiť ani nechcú, ale radi o tom rozprávajú.
Jeden z nich si už asi piatym rokom kupuje horský bicykel a stále sa so mnou radí, že čo a ako, a nech mu niečo poradím, lebo už už si ho ide kupovať. Ale nakoniec sa vždy nájde nejaký zádrhel, prečo si ho nakoniec v tom momente nekúpi ale až povedzme za dva mesiace. Potom za dva mesiace príde zase, resp. ja sa ho nenápadne opýtam či už ho kúpil. A tak v kuse dokola. Ja sa na tom akurát dobre zabávam

george1975
2011-10-11 09:01:54+02
urcite 7000ka+battery grip , ja to mam a som velmi spokojny... mozem to vrelo odporucit kazdemu

JOK3R
2011-10-11 09:14:01+02
príspevok od: george1975
urcite 7000ka+battery grip , ja to mam a som velmi spokojny... mozem to vrelo odporucit kazdemu
Tiež mám D7000 + BG a som vysmiaty. Tvrdiť že ergonómia je nepotrebná a zbytočne zaplatená je choré. To môže tvrdiť fakt len človek čo asi nefotí, len teoretizuje. Možno krajinkár ktorý má viac času na nastavenie parametrov to nejak pretrpí, ale pri aspoň trochu akčnejšom fotení je to na nezaplatenie. Liezť zakaždým do menu na zmenu základných expozičných parametrov je pre mňa nemysliteľné...

Trevor
2011-10-11 10:35:52+02
DJW_: Aj mňa by zaujímalo, prečo tú D5100 ešte stále nemáš, keď si tak presvedčený, že Ti vyhovuje a presviedčaš nás tu stále o jej kvalitách Mohol by si nás už radšej presvedčiť dákou dobrou fotkou z nej...opäť to píšem bez podpichovania (ak by to podpichovačne náhodou znelo). A ja nepochybujem o kvalitách toho foťáku, len mi je naozaj proti srsti keď niekto tvrdí, že ergonómia a stavový displej je na nič a nestojí za cenový rozdiel, fotil som s D3000 jeden a pol roka a viem, že takéto veci sú naozaj potrebné pri už len troška solídnejšom fotení. (viem, že D3000 je "horšia" ako D5100, ale ovládanie je myslím podobné nie?)

DJW_
2011-10-11 11:18:56+02
Dobre sa tu na poniektorých bavím.. Jasne, D5100 je somarina, treba kupovať D7000. Hlavne že v celej európe 5100-ka nedostatkový tovar..
Písal som sem preto, lebo sa tu ktori na nieco pytal.
Jok3r: súdiš a nevieš: medzi Tvojimi fotkami nie je ani jedna dynamická.. Tiež len krajinky. Ja fotím krajinky pre radosť, ale reálne potrebujem fotoaparát na fotenie koncertov. To je pomaly ešte horšie ako šport, lebo okrem toho, že sa ti ľudia na pôdiu hýbu medzi lúčmi svetla a tieňom, celkovo to býva so svetlom bieda. Takže si vedľa, najprv si zisti a potom súď.
George1975: som rád že si spokokojný, naozaj úprimne Ti to prajem. A Ďakujem že si to dokázal napísať bez divným komentov na rozdiel od niektorých.
Landov: ale veď ja som s tou D5100+ 24-70 nezačal, obráť sa na Trevora, ako ho to napadlo..
Snake: "Uz sa prosimta nezhadzuj. Za tu dobu co tu pises (len take zbezne pozretie) som bol fotit jednu akciu v divadle a 2x v domacom studiu (od piatku) a ty zatial iba diskutujes a diskutujes." Tak toto vážne nechápem, čo to akože malo byť. Aj ja som bol medzičasom fotiť.. A? To že tu tie fotky nie šú, znamená len to, že sa mi ich nechce vešať na každý server, ephoto nie je jediné. (nič proti ephotu). Nikde som nepísal že 24-70 je nahovno, treba čítať poriadne, píšem po slovensky.
Najväčší problém tu niektorých "akože diskutujúcich" ( = nejaká divná inkvizícia ) , že nečítali všetky príspevky ( že, Snake? ) ale chytili sa niečoho, vytrhli to z kontextu a teraz si tu predvádzajú neviem čo.
Evidentne to nemá zmysel, ďakujem pár slušne diskutujúcim, tým ostatným ďakujem tiež, odnášam si neocenitené rady do života: Bez stavového displeja ani na krok! Bez ergonómnie nie si fotograf. Kto za ne nedoplatí púhych 450€, je blbý. A vôbec, všetci majitelia D5100 sú letadlá..!
PS: vyvesil dsom 3 fotky k koncertu + odkazy na oficialne foto od dievčata, čo fotila myslím D90-kou. Ak si odmyslíme, že som fotil úbohým ultrzoomom (veľa šumu + chyby optiky), v čom pomohol stavový displej a ergonómia D90-ky na kvalite ????
( len básnická otázka, už sa neobťažujte odpovedať. Na osobné invektívy zvedavý nie som, k ničomu to nevedie. )

JOK3R
2011-10-11 11:35:51+02
príspevok od: DJW_
Dobre sa tu na poniektorých bavím.. Jasne, D5100 je somarina, treba kupovať D7000. Hlavne že v celej európe 5100-ka nedostatkový tovar..
Jok3r: súdiš a nevieš: medzi Tvojimi fotkami nie je ani jedna dynamická.. Tiež len krajinky. Ja fotím krajinky pre radosť, ale reálne potrebujem fotoaparát na fotenie koncertov. To je pomaly ešte horšie ako šport, lebo okrem toho, že sa ti ľudia na pôdiu hýbu medzi lúčmi svetla a tieňom, celkovo to býva so svetlom bieda. Takže si vedľa, najprv si zisti a potom súď.
George1975: som rád že si spokokojný, naozaj úprimne Ti to prajem. A Ďakujem že si to dokázal napísať bez divným komentov na rozdiel od niektorých.
Landov: ale veď ja som s tou D5100+ 24-70 nezačal, obráť sa na Trevora, ako ho to napadlo..
Snake: "Uz sa prosimta nezhadzuj. Za tu dobu co tu pises (len take zbezne pozretie) som bol fotit jednu akciu v divadle a 2x v domacom studiu (od piatku) a ty zatial iba diskutujes a diskutujes." Tak toto vážne nechápem, čo to akože malo byť. Aj ja som bol medzičasom fotiť.. A? To že tu tie fotky nie šú, znamená len to, že sa mi ich nechce vešať na každý server, ephoto nie je jediné. (nič proti ephotu). Nikde som nepísal že 24-70 je nahovno, treba čítať poriadne, píšem po slovensky.
Najväčší problém tu niektorých "akože diskutujúcich" ( = nejaká divná inkvizícia ) , že nečítali všetky príspevky ( že, Snake? ) ale chytili sa niečoho, vytrhli to z kontextu a teraz si tu predvádzajú neviem čo.
Evidentne to nemá zmysel, ďakujem pár slušne diskutujúcim, tým ostatným ďakujem tiež, odnášam si neocenitené rady do života: Bez stavového displeja ani na krok! Bez ergonómnie nie si fotograf. Kto za ne nedoplatí púhych 450€, je blbý. A vôbec, všetci majitelia D5100 sú letadlá..!
PS: vyvesil dsom 3 fotky k koncertu + odkazy na oficialne foto od dievčata, čo fotila myslím D90-kou. Ak si odmyslíme, že som fotil úbohým ultrzoomom (veľa šumu + chyby optiky), v čom pomohol stavový displej a ergonómia D90-ky na kvalite ????
( len básnická otázka, už sa neobťažujte odpovedať. Na osobné invektívy zvedavý nie som, k ničomu to nevedie. )
Práve preto že chceš fotiť koncerty v náročných svetelných podmienkach a je dosť možné že budeš fotiť na plný manuál by ti malo na ergonómii záležať. Asi nechceš kvôli každej prkotine liezť do menu.

Trevor
2011-10-11 12:11:15+02
Napísal si toho tak veľa a pritom vlastne nič...Jediný, kto tu iečo vytrháva z kontextu, si tu ty, nepovedal som, že D5100 a 24-70 je ideál, len som povedal, že sklá toho typu vedia dobre vykresliť taký hustý snímač a nie toľko tebou ospevované širokorozsahové zoomy typu 16-85 a 80-400...Ergonómia nepridá na kvalite fotky? NEPRIDÁ NA KVALITE OBRAZU, no na kvalite fotky samotnej môže pridať hodne a to stojí za úvahu, či je k niečomu dobrá, tak isto stavový displej.

wlad
2011-10-11 12:49:07+02
tipujem ze ho tu este uvidime o 2 roky, a bude riesit otazku ci ma ako prvu zrkadlovku kupit novu D5200 alebo radsej staru D7000.

landov
2011-10-11 16:10:19+02
Neviem cim fotila dievcina pretoze EXIF neviem precitat, ale fotky su oproti Tvojim o 2 triedy vyssie - sum,kesba, ostrost, to snad vidis, nie? A ak nahpodou fotila D90-kou, tak v com pomohla ergonomia, stavovy displej a priamo vyvedene tlacidla na telo? Tak ak na toto nevies prist sam, tak sa skus opytat svojich fotografickych idolov, ktorymi sa tu v kuse ohanas !

rizo
2012-02-10 12:38:39+01
Zdravim, dovolim si rozpovedat Vam moju dilemu. Rozhodol som sa obmenit svoju sporadicky vyuzivanu fotovybavu. Na zaciatku som riesil dilemu medzi canon 600d, canon G1X a nikon D5100, neskor ked som si bol isty ze chcem nikon, prisla dilema D5100 alebo D90. Cital som cital a teraz je tu dilema D5100 alebo D7000. Zda sa mi ze cim dlhsie budem citat o jednotlivych modeloch tym vacsi cenovy sok pre mna to bude, no nechcem si kupovat fotoaparat s ktorym budem po dvoch rokoch nespokojny. Cenovy limit postupne radtie, snad to nejako vypruzim. Fotenim sa nezivim, fotim sporadicky, narazovo, no ked ma to zacne bavit, chcem si to uzivat a nie sa trapit. Myslite si ze pri takomto vyuziti je D7000 zbytocny luxus?
hlavne + D7000: lepsie spracovane telo, priame volby cez tlacitka, vacsi hladacik? stavovy displey a kamarat fotograf mi povedal ze vstavany motorcek je tiez super vec pretoze kupim starsie super skla aj o polovicu lacnejsie ako nove,
hlavne + D5100: mensi, lahsi lacnejsi, cip ako pri D7000 Vyklopny display je + aj - (neviem kolko ten pant vydrzi)
Teoreticky by postacovala D5100 no viem v akom krci som bol po prechode Z Olympusu E1 na Olympus E410 (ziadne oriame volby, stavovy display, atd...)
K objektivu: najprv som mal poziadavku ze to musi byt minimalne 18-105 no teraz uz zvazujem 16-85. Nechcem mat vela objektivov, kupim neskor este jedno portretove sklo a neskor mozno nejaky tele. Na zivo som nevidel ani jeden, popisana teoria je jedno, realita druhe V Nitre ho nikde nemaju.. Chcem dobry fotoaparat aspon na 5 rokov, nie zbytocny luxus, no ani nepostacujucu sepletu.. Dakujem za kazdu rozumnu radu.

tomaspavco
2012-02-10 12:47:09+01
príspevok od: rizo
Zdravim, dovolim si rozpovedat Vam moju dilemu. Rozhodol som sa obmenit svoju sporadicky vyuzivanu fotovybavu. Na zaciatku som riesil dilemu medzi canon 600d, canon G1X a nikon D5100, neskor ked som si bol isty ze chcem nikon, prisla dilema D5100 alebo D90. Cital som cital a teraz je tu dilema D5100 alebo D7000. Zda sa mi ze cim dlhsie budem citat o jednotlivych modeloch tym vacsi cenovy sok pre mna to bude, no nechcem si kupovat fotoaparat s ktorym budem po dvoch rokoch nespokojny. Cenovy limit postupne radtie, snad to nejako vypruzim. Fotenim sa nezivim, fotim sporadicky, narazovo, no ked ma to zacne bavit, chcem si to uzivat a nie sa trapit. Myslite si ze pri takomto vyuziti je D7000 zbytocny luxus?
hlavne + D7000: lepsie spracovane telo, priame volby cez tlacitka, vacsi hladacik? stavovy displey a kamarat fotograf mi povedal ze vstavany motorcek je tiez super vec pretoze kupim starsie super skla aj o polovicu lacnejsie ako nove,
hlavne + D5100: mensi, lahsi lacnejsi, cip ako pri D7000 Vyklopny display je + aj - (neviem kolko ten pant vydrzi)
Teoreticky by postacovala D5100 no viem v akom krci som bol po prechode Z Olympusu E1 na Olympus E410 (ziadne oriame volby, stavovy display, atd...)
K objektivu: najprv som mal poziadavku ze to musi byt minimalne 18-105 no teraz uz zvazujem 16-85. Nechcem mat vela objektivov, kupim neskor este jedno portretove sklo a neskor mozno nejaky tele. Na zivo som nevidel ani jeden, popisana teoria je jedno, realita druhe V Nitre ho nikde nemaju.. Chcem dobry fotoaparat aspon na 5 rokov, nie zbytocny luxus, no ani nepostacujucu sepletu.. Dakujem za kazdu rozumnu radu.
D7000, 16-85, (poprípade 17-55) 50/1,8....a vystaráno

Ľuboš Capcara
2013-03-08 20:08:30+01
Bude to pomaly rok od kupy mojej prvej zrkadlovky (D5100) a mozem povedat ze by som dost ocenil vacsie telo a viac tlacidiel. D5100 sice v pohode "utrimem" ale je to dizajnovane skor na mensie ruky. Utesnenost by tiez bodla, dost vela fotim v prirode. Nechce niekto vymenit svoju D7000 za moju D5100 + Sigma 70-300mm F4-5.6 DG MACRO ?

Strana 7 z 8

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()