Fórum » Objektívy a filtre

Rozlíšenie snímača vs. rozlíšenie objektívu

K1000
K1000 2024-02-17 12:27:19+01
Zdravím,

Niekedy sa v tlači stretávam s vyjadreniami typu "the lens outresolves a 45 Mpx sensor".

Nemám v tom jasno, ako je to s rozlíšením fotografických objektívov? Dá sa vyjadriť v megapixloch, podobne ako u snímačov? Má vôbec zmysel hovoriť o "rozlíšení" objektívov v tomto zmysle?

Dá sa to nejako odmerať? Dá sa to zistiť, alebo aspoň odhadnúť z fotografie?

Aké je ideálne spárovanie objektívu so snímačom, majú mať to isté rozlíšenie? Ako sa prejavuje, keď nemajú?

Pýtam sa čisto len zo zvedavosti, bez žiadneho konkrétneho dôvodu. Mám jeden starý Jupiter 11 (135 f4, možno z konca 60-tych rokov). Zdá sa mi ohromne ostrý a chcel by som vedieť aspoň približne akému rozlíšeniu zodpovedá, ak sa to vôbec dá zistiť.

K1000
2024-02-19 16:05:03+01
príspevok od: jozef84
Ja som fotil kvietky s rosou v protisvetle. Prehadzoval som u hodinára prednú šošovku o 180 stupňov, podľa návodov z internetu. Vyzeralo to krásne, asi to na jar oprášim, ale už s FF.
Len fotky sú trochu mäkšie, ale pri týchto záberoch to nie je na závadu. Uvidím, ako to vyjde s FF.
To som zvedavý, daj potom vedieť!
0
1

matpi
2024-02-19 17:20:12+01
príspevok od: gytheio
Myslim, ze tema je o TK obrazu, mozes sa snazit ako chces aby ta fotografia bola super. Ked mas na tom fotoaparate nekvalitny objektiv, vzdy to bude zle.
Nekvalita objektivu bude - opat - v 99,9% pripadov spocivat v niecom inom ako v jeho "rozliseni."
0
2

K1000
2024-02-19 18:13:59+01
príspevok od: matpi
Nekvalita objektivu bude - opat - v 99,9% pripadov spocivat v niecom inom ako v jeho "rozliseni."
Zdá sa mi, že v celom tom okolo objektívov je určitá dávka "alchýmie". Skrátka, že nie všetko je merateľné a vyjadriteľné číslami. Nejaké neopísateľná kvalita. Určité "je ne sais quoi", ako hovoria Francúzi.

Napríklad chcel som pevné sklo 24 mm na Nikon. Požičal som si z požičovne Nikkor 24 mm 1,4G a vzal som ho so sebou na jeden výlet. Tie fotky, čo som s ním porobil sú neuveriteľne krásne. Hocijaká banálna fotka hocičoho, ohromne dobre sa na to pozerá. Neviem, čím to je.

Lenže nebol som ochotný minúť 2.200 EUR či koľko to vtedy stál. Kúpil som si Sigma Art. Dobrý objektív za tie peniaze, som s ním spokojný. Iba že nesiaha ani po členky tomu Nikonu G.

Je ne sais quoi, vravím. Neopísateľná kvalita.

Niektoré objektívy majú skrátka "charakter".
0
1
editovaný

K1000
2024-02-19 18:32:21+01
Obyčajná banálna fotka s Nikonom 24 1.4G. Neupravované JPEGy.
Sú akoby viac prežiarené svetlom, alebo ako by som to povedal.
Tento objektív má "charakter". Taký by som chcel.

Podobne aj ten Jupiter, o ktorom som sa pýtal. Podľa mňa má "charakter" a je skvelý.
Jeden stojí 2.000 EUR. Druhý stál 70 EUR. Asi to nie je o cene.
0
2

gytheio
2024-02-19 18:38:17+01
príspevok od: K1000
Obyčajná banálna fotka s Nikonom 24 1.4G. Neupravované JPEGy.
Sú akoby viac prežiarené svetlom, alebo ako by som to povedal.
Tento objektív má "charakter". Taký by som chcel.

Podobne aj ten Jupiter, o ktorom som sa pýtal. Podľa mňa má "charakter" a je skvelý.
Jeden stojí 2.000 EUR. Druhý stál 70 EUR. Asi to nie je o cene.
V drahych objektivoch je sila, ja som tiez mal canon 24 f1,4.. ako sa hovori o taliancine ked ju clovek pocuva - oni nerozpravaju, oni spievaju. To iste sa da povedat aj o 24 f1,4, ten objektiv spieva.
0
1

K1000
2024-02-19 18:57:53+01
V drahych objektivoch je sila, ja som tiez mal canon 24 f1,4.. ako sa hovori o taliancine ked ju clovek pocuva - oni nerozpravaju, oni spievaju. To iste sa da povedat aj o 24 f1,4, ten objektiv spieva.
V drahých určite, ale je možné, že aj v historických, poctivo vyrobených? Ktoré sú dnes veľmi lacné?

Aj keď myslím si, že u tých historických je to tak trochu lotéria, či natrafíš na dobrý kus. Domnievam sa, že vtedy kvalita výrazne kolísala od série (kusu?) k sérii. Plus, čas beží a sú čím ďalej tým v horšom stave.
0
0

JohnNewton
2024-02-19 18:59:41+01
Jaj, ale má jazyk svrbí, no zabi ma😁
0
1

gytheio
2024-02-19 19:04:19+01
príspevok od: JohnNewton
Jaj, ale má jazyk svrbí, no zabi ma😁
Ty si si dal cestne pionierske, ze uz tu nebudes nadavat?
0
0

Rolo79
2024-10-31 09:57:57+01
Kiež by si dal niekto námahu a urobil také fototesty s obľúbenými vintage objektívmi. Než siahnem po nejakej m42ke aspoň pozriem referencie na Pentax fórum a aj keď vidím tie parametre aj tak ho kúpim. Napr som kúpil revuenon 50/1.4 a porst 55/1.2 Samozrejme na otvorenej clone prišlo sklamanie z toho aký je obraz neostrý ale ak tak majú svoje čaro ako napr. legenda Helios.
0
0

Rolo79
2024-10-31 10:03:46+01
Čo sa týka zažltnutých Thoriovych skiel, dávajú sa pod silný UV zdroj žiarenia a zažltnutie skiel sa vytratí.
0
1

jozef84
2024-10-31 10:26:23+01
príspevok od: Rolo79
Kiež by si dal niekto námahu a urobil také fototesty s obľúbenými vintage objektívmi. Než siahnem po nejakej m42ke aspoň pozriem referencie na Pentax fórum a aj keď vidím tie parametre aj tak ho kúpim. Napr som kúpil revuenon 50/1.4 a porst 55/1.2 Samozrejme na otvorenej clone prišlo sklamanie z toho aký je obraz neostrý ale ak tak majú svoje čaro ako napr. legenda Helios.
Tie staré sklá vyžadujú viac času a kopec trpezlivosti, skúšania rôznych nastavení, aby si z nich dostal niečo zaujímavé. Aj spomínaný Helios.(ten ma dosť potrápil, kým som mu prišiel na kobylku) Na otvorenej clone fakt blato. Ale daj do pozadia napríklad trávu, pokrop vodou a nasvieť protisvetlom, dopredu nejaký zaostrený kvietok a zrazu tie fotky majú kúzlo, ktoré s iným dokonalým objektívom nemáš šancu urobiť. Aj tie thoriové objektívy so zlatistým jantárovým prežiarením. V postprocese také farby veľmi ťažko urobíš. Je tu zopár fotografov, ktorých obdivujem, že majú toľko trpezlivosti s nimi fotiť.
0
0

jozef84
2024-10-31 11:06:38+01
príspevok od: K1000
Zdravím,

Niekedy sa v tlači stretávam s vyjadreniami typu "the lens outresolves a 45 Mpx sensor".

Nemám v tom jasno, ako je to s rozlíšením fotografických objektívov? Dá sa vyjadriť v megapixloch, podobne ako u snímačov? Má vôbec zmysel hovoriť o "rozlíšení" objektívov v tomto zmysle?

Dá sa to nejako odmerať? Dá sa to zistiť, alebo aspoň odhadnúť z fotografie?

Aké je ideálne spárovanie objektívu so snímačom, majú mať to isté rozlíšenie? Ako sa prejavuje, keď nemajú?

Pýtam sa čisto len zo zvedavosti, bez žiadneho konkrétneho dôvodu. Mám jeden starý Jupiter 11 (135 f4, možno z konca 60-tych rokov). Zdá sa mi ohromne ostrý a chcel by som vedieť aspoň približne akému rozlíšeniu zodpovedá, ak sa to vôbec dá zistiť.
Nenašiel som merateľné analýzy rozlíšenia a MTF grafy, z ktorých by sa dalo určiť rozlíšenie Jupitera 11. Má veľmi jednoduchú skladbu 4 šošoviek v troch skupinách a aj veľa lamiel clony(základ pekného boukehu). A kedže nemá asi žiadne povlaky na šošovkách, tak bude trpieť prežiarením, ale na druhej strane aj peknými farbami.

https://u42.co/Lens-Design/Jupiter-11-135mm-f4.0-Info/Jupiter-11-135mm-f4.0.html

Mne výstupom farieb trochu pripomína Nikon 50mm 1,4 D. Ten ale dáva peknú hviezdičku ale nemá taký pekný bukeh.
0
0

gytheio
2024-10-31 11:56:10+01
ked som este niekedy v 2010 skusal z nudy bokeh, nejak som nemal o ten bokeh zaujem
0
0

K1000
2024-10-31 23:18:40+01
príspevok od: jozef84
Nenašiel som merateľné analýzy rozlíšenia a MTF grafy, z ktorých by sa dalo určiť rozlíšenie Jupitera 11. Má veľmi jednoduchú skladbu 4 šošoviek v troch skupinách a aj veľa lamiel clony(základ pekného boukehu). A kedže nemá asi žiadne povlaky na šošovkách, tak bude trpieť prežiarením, ale na druhej strane aj peknými farbami.

https://u42.co/Lens-Design/Jupiter-11-135mm-f4.0-Info/Jupiter-11-135mm-f4.0.html

Mne výstupom farieb trochu pripomína Nikon 50mm 1,4 D. Ten ale dáva peknú hviezdičku ale nemá taký pekný bukeh.
Vďaka, Jozefe! Mám presne ten model, ktorý je na fotke k článku. Jeden z mojich najobľúbenejších objektívov, je geniálny do mesta na architektúru.
0
1

Rolo79
2024-11-01 19:19:40+01
Táto firma dáva vintage objektívom úplne nový šat
https://youtube.com/shorts/VtXdskoBl4Y?feature=shared
0
0

gytheio
2024-11-01 19:34:35+01
Táto firma dáva vintage objektívom úplne nový šat
https://youtube.com/shorts/VtXdskoBl4Y?feature=shared
myslis ten kufrik? asi iba blazon by si kupil manualne objektivy za tu cenu
-2
0

Rolo79
2024-11-01 20:55:59+01
myslis ten kufrik? asi iba blazon by si kupil manualne objektivy za tu cenu
Čo by to bolo za podnikateľsky plán keby neboli kupujúci. Niekto si rád priplatí za niečo ojedinelé, keď má dosť peňazí.
0
0

K1000
2024-11-01 21:23:04+01
Ten Jupiter 11 ak si dobre pamätám kúpil som ho za 70 EUR. V takom 2016-tom.
0
0

gytheio
2024-11-01 21:43:10+01
Čo by to bolo za podnikateľsky plán keby neboli kupujúci. Niekto si rád priplatí za niečo ojedinelé, keď má dosť peňazí.
To je pre ludí ktori su zatazeni na Helios a ten prehnany bokeh, ja osobne nic ojedinele na nich nevidim.. mal som dva a asi po dvadsiatom cvaknuti ma prestali bavit. Originalny predchodca Heliosu, ten ktory sa este v Nemecku vyrabal, ten fotil ovela lepsie aj ako tieto nove predrazene zbytocnosti a ten aj stoji v stovkach tisicoch. Ten ich podnikatelsky plan je zalozeny na tom, ze nejaky blazon sa najde.
Ale samozrejme su ludia ktori nedaju dopustit na totalne rozbite pozadie ako to vie Helios, ja v tom nic nevidim, zdeformovana fotografia bez deja momentu atmosfery.
Helios je preto znamy lebo ho vyrobili miliony kusov a za babku ho predali do celeho sveta, na tu dobu fotil ako na tu dobu ale teraz za tie peniaze? a preco?? ked si mozem lacnejsie kupit 50mm f1,2.. spickovy profesionalny objektiv, na ktory nasadim papierik s dierkou a budem mat lepsi bokeh ako s tymto.. ten ich plan bol zastresit to nazvom SOVIET.. to je ten chytak ... lenze slovo SOVIET.. nebola nikdy kvalitna znacka, vlastne nebolo vobec nic co by bolo kvalitne.
0
0

Rolo79
2024-11-02 08:00:51+01
Stále pišeš len ja, ja, ja ale sú tu aj iní ľudia.
0
5

Strana 3 z 8
1 2 3 4 5 ... 7 8

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()