Ahojte,
prosím o pomoc s výberom zrkadlovky a objektívu. Doteraz sme /s priatelkou/ fotili s Lumixom FZ20, este predtým s Praktica BX20. Dlhý cas som nechcel zrkadlovku /peniaze, váha/, ale ked som si pozical od brata Canon, tak sme skonstatovali, ze je treba nieco o kusok lepsie.
V princípe ani nejde o výber konkrétnej znacky/typu, to bude az v druhom kole, ale o to, co chcem skombinovat. Ide o to, ze dobrá tretina nasich fotiek sú makro zábery, ale na druhej strane jaksi nemáme taký rozpocet, aby sme nakúpili niekolko objektívov /a tiez nosit zopár kg skla na výlety sa mi moc nepáci/. Preto by som chcel kupit telo a k tomu nejaký vsestranný “kvalitnejsí” objektív takého typu: Tamron AF SP 28-75mm F/2.8 Di XR LD Asp. (IF) Macro.
Je to podla vás hlúpost a treba radsej zvlást makro objektív? Chápem, ze univerzálny objektív nebude robit excelentné fotky, ale neviem ako velký je rozdiel oproti “neuniverzálnym” objektívom. Nerád by som zdegradoval schopnosti zrkadlovky nejakým blbým objektívm na úroven Lumixu FZ20.
No a druhá otázka, ze ktorú znacku/typ zrkadlovky a potom objektívu. Ked si brat vyberal fotak minulý rok, tak sa mi pácil Pentax kvoli stabilizátoru a utesnenému kov. telu, alebo aj sony. Ked teraz pozerám na Pentax, tak tam má nejak málo modelov pre mna – iba K20D. Od Nikonu sa mi pozdáva D5000...
Rozpocet máme cca 1.000E na telo a objektív.
Vdak za vsetky rady.
Igor
nooo treba pozerať na pomer zväčšenia, na ´pravé´ makro potrebujes 1:1, Tamron 28-75 ma (tušim) nejakych 1:3,9 nie je moc vhodny na makro (ten prívlastok je len takým lákadlom pre ľudí :)), taka sigma 17-70 F/2.8-4.5 s pomerom 1:2,3 je na tom o čosi lepsie, a napr taky Tamron 90mm F/2.8 je uz objektiv nato urceny s pomerom 1:1, pre porovnanie zopar photos
tamron 90mm: http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=45&p=3
sigma 17-70: http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=270
vezmi nikon D300 vo vypredaji a makrac nikor 105/f2,á - prejdes sice cez 1000,- eur ale je to brutalne dobra kombinacia - v nikone sa neda vtesnat do tvojej ceny ale opticky je to fakt super, ak nie tak si vezmi nikon D90 a k tomu Sigmu 70-200 HSM - to je tiez makroobjektiv a vcelku za tie peniaze dost dobry a univerzalnejsie pouzitleny ale si stale na cca. 1500,- Eur
vezmi nikon D300 vo vypredaji a makrac nikor 105/f2,á - prejdes sice cez 1000,- eur ale je to brutalne dobra kombinacia - v nikone sa neda vtesnat do tvojej ceny ale opticky je to fakt super, ak nie tak si vezmi nikon D90 a k tomu Sigmu 70-200 HSM - to je tiez makroobjektiv a vcelku za tie peniaze dost dobry a univerzalnejsie pouzitleny ale si stale na cca. 1500,- Eur
Jasné, velmi dolezité info, cize radsej íst cestou makro objektívu. V prípade ak má objektív aj to kvázi-makro, tak nezhorsuje to nejak kvalitu výslednej fotky pri normálnom fotení /tj bez makra/. Ide mi o to, ci takéto objektívy radsej nebrat, lebo nespravia poriadne ani makro ani normálnu fotku.
Co som tak zbezne pozrel, tak sa mi pozdáva Nikon D5000 zo setovým objektívom 18-105 AF-S DX VR. Canon EOS 450D a 500D som nasiel iba s objektívom 18-200 a to sa mi zdá az ´moc´ a cena je tiez vyssia.
A co pridanie medzikruzkov, ked budes chciet fotit makro? S takouto myslienkou sa pohravam aj ja, medzikruzky zkracuju minimalnu zaostrovaciu vzdialenost. Nemam s nimi ale zatial ziadnu skusenost. http://www.photonet.sk/shop/medzikruzky-kenko/set-medzikruzkov-kenko-na-nikon/p_60.html Co ostatni na to?
skus kuknuť niečo ako 450d alebo 500d plus Canon EF-S 60 mm f/2,8 Macro USM mas to celkom fajn makrač a cvakneš s ním aj iné veci len budeš zuuumovať... nohami 100mm je super ale veľa ak potrebuješ fotiť aj niečo iné (plus máš to okolo tvojej ceny a prv. ti tam vojde aj seťák 18-55)
Ako vždy , je tvoja rada na mieste a nič lepšie čo sa týka kvality výstupu tu neodznelo....:)len neviem či nebude prekážať koeficient hmotnosť...)
tomasqo> medzikrúzky som pouzíval na praktike. Aj mám zopár pekných fotiek, ale malo to nevhýhody ako: velmi malá hlbka ostrosti, a tusím výrazne znizujú svetelnost objektívu. Tá druhá zlá vlastnost sa dá prekusnút, ale malá hlbka ostrosti uz horsie.
wolfino> práve som dumal nad tým, ze ci sa s vyslovene makro objektívom dá fotit aj ´normálne´ - ide to? resp. do akej vzdialenosti dokáze zaostrit?
Principiálne sa zatial rozhodujem medzi Nikonom a Canonom. Nebudem sa pýtat, ze ktorá znacka je dobrá, viem ze sa to nedá jednoznacne povedat. Ale najviac sa obávam nocnej mory kompaktov - tj sumu. Je medzi Nikonom a Canonom v tomto nejaký vacsí ci mensí rozdiel? /samozrejme v rámci jednej triedy/.
No a druhá vec - rýchlost fotáku /cize autofokusu/. Chápem, co mozem v danej cenovej kat. ocakávat, je tam vsak nejaký výrazný rozdiel medzi znackami/typmi? /ak dobre chápem, tak objektív má na to silný vplyv/.
Ako vždy , je tvoja rada na mieste a nič lepšie čo sa týka kvality výstupu tu neodznelo....:)len neviem či nebude prekážať koeficient hmotnosť...)
uf, vyzerá to dobre, len je to hodne penazí. Uz tých 1.000 eur je dost na hrane, bohuzial nemozem sa takto ´rozsoupnout´. Na súkromné potesenie musí stacit nieco ako D5000-ka, nejaké tie chybycky krásy sa budú muset prekusnút.
Zatial to vidím na nejaký set, reps. telo a objektív bez makra. A potom sa obzerat po nejakom bazárovom makre.
Ak sa nemýlim, tak na dobré vykreslenie treba ´skor´ poriadny objektív, ako samotné telo?
Aha, jasne. Makro a normálny objektív je vsak asi konstrukcne inak riesený, teda aj ked makro zaostrí na nekonecno, tak sa nejak ´makro-konstrukcia´ musí prejavit na výsledku? /hlbka ostrosti, perspektíva alebo neviem co.../
tomasqo> medzikrúzky som pouzíval na praktike. Aj mám zopár pekných fotiek, ale malo to nevhýhody ako: velmi malá hlbka ostrosti, a tusím výrazne znizujú svetelnost objektívu. Tá druhá zlá vlastnost sa dá prekusnút, ale malá hlbka ostrosti uz horsie.
wolfino> práve som dumal nad tým, ze ci sa s vyslovene makro objektívom dá fotit aj ´normálne´ - ide to? resp. do akej vzdialenosti dokáze zaostrit?
Principiálne sa zatial rozhodujem medzi Nikonom a Canonom. Nebudem sa pýtat, ze ktorá znacka je dobrá, viem ze sa to nedá jednoznacne povedat. Ale najviac sa obávam nocnej mory kompaktov - tj sumu. Je medzi Nikonom a Canonom v tomto nejaký vacsí ci mensí rozdiel? /samozrejme v rámci jednej triedy/.
No a druhá vec - rýchlost fotáku /cize autofokusu/. Chápem, co mozem v danej cenovej kat. ocakávat, je tam vsak nejaký výrazný rozdiel medzi znackami/typmi? /ak dobre chápem, tak objektív má na to silný vplyv/.
- co sa tyka sumu su na tom zrkadlovky o hodne lepsie, ešte jedna vec - telo zrkadlovky ma bud CCD snímač alebo CMOS, tu je natom so šumom lepší CMOS
no ono každý makro obj. je vhodný ešte na portrét inak cvakneš s ním aj iné situácie keď si ale vezmeš obmedzenia dané stavbou objektívu (malá hĺbka ostrosti,ohnisko skoro 100mm pri 450d) preto som dodal že sa do ceny vojde aj 18-55 síce nie naj sklo ale na učenie stačí a ma o mnoho lepšiu kvalitu ako FZ20,
k Nikon vs Canon v tejto cene sú rozdiely min. určo aj u nikonu poskladáš niečo podobné to potom treba zbehnúť do obchodu poskúšať čo viac sadne..
Igor, predpokladám, že pri tvojom zameraní, máš skôr záujem o fotenie akva. rýb.
Na to nejaké extrémne makro pri ich veľkosti nepotrebuješ, skôr svetelnosť objektívu a kvalitu kresby.
V tom prípade by ti asi viac vyhovoval nejaký Nikon / hoci aj jazdený od ruky /, nakoľko má pomocné svetlo na doostrenie a celkom slušné výsledky ti na daný účel, podá aj záklaďák Nikkor AF-S 18-55, či už v stabilizovanom, alebo nestabilizovanom prevedení. Skôr budeš potrebovať slušnejší blesk / ešte lepšie dva kusy / a kvalitnejší polarizačný filter, kôli odleskom od skla.
hm, pozeram ze fakt... a guglovat netreba, ved mame najnakup :) http://najnakup.sk/searchResults.aspx?q=sigma+24-70 a na obrazky je tu www.pixel-peeper.com (vdaka Kabou hned mi bezi ta praca rychlejsie:)))))
Výber zrkadlovky + objektív
Más s touto kombináciou aj vlastné skúsenosti?
tamron 90mm: http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=45&p=3
sigma 17-70: http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=270
Co som tak zbezne pozrel, tak sa mi pozdáva Nikon D5000 zo setovým objektívom 18-105 AF-S DX VR. Canon EOS 450D a 500D som nasiel iba s objektívom 18-200 a to sa mi zdá az ´moc´ a cena je tiez vyssia.
Na nekonečno ti zaostrí aj makroobjektív, avšak objektív s mezdikrúžkami nie.
Zatial to vidím na nejaký set, reps. telo a objektív bez makra. A potom sa obzerat po nejakom bazárovom makre.
Ak sa nemýlim, tak na dobré vykreslenie treba ´skor´ poriadny objektív, ako samotné telo?
Pogoogluj ....cca 490 Eur
k Nikon vs Canon v tejto cene sú rozdiely min. určo aj u nikonu poskladáš niečo podobné to potom treba zbehnúť do obchodu poskúšať čo viac sadne..
Na to nejaké extrémne makro pri ich veľkosti nepotrebuješ, skôr svetelnosť objektívu a kvalitu kresby.
V tom prípade by ti asi viac vyhovoval nejaký Nikon / hoci aj jazdený od ruky /, nakoľko má pomocné svetlo na doostrenie a celkom slušné výsledky ti na daný účel, podá aj záklaďák Nikkor AF-S 18-55, či už v stabilizovanom, alebo nestabilizovanom prevedení. Skôr budeš potrebovať slušnejší blesk / ešte lepšie dva kusy / a kvalitnejší polarizačný filter, kôli odleskom od skla.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa