Fórum » O TECHNIKE

makro objektív - Nikon D90 ?

mango
mango 2010-07-17 14:02:15+02
Zdravím. Plánujem kupovať makro objektív k zrkadlovke Nikon D90. Preto sa chcem poradiť so skúsenejšími . Maximálna cena by mala byť 560 € , Dá sa niečo také zohnať? Chcem fotiť makro - motýle, kvety a rastliny,hmyz .. atď.. Vďaka za pomoc,Ak ešte treba nejaké info,tak napíšte..doplním

wayne
2010-07-19 14:03:21+02
príspevok od: kecal
som nevedel že tá moja má ešte jedného manžela :-/
to akoze teba aj mna? :))) vies, co, nechaj si ju na tyzden sam pre seba, po dni mi ju vratis, ako to s nou mozem vydrzat :))))))

Granko
2010-07-19 14:06:42+02
toto je že aký sofistikovaný plán ;o) má to nábeh na úspech :o))

beholder
2010-07-19 14:29:17+02
príspevok od: wayne
urobim jej peknu fotku a hned je spokojna ;) este jej nejak povedat, zeby som aj ja chcel nejaky makrac. asi to urobim tak, ze ho tajne kupim, poviem jej ze len pozicany, odfotim ju, ukazem jej fotku ktoru samozrejme trochu upravim aby sa jej pacila, a oznamim jej, ze dokelu to je taky fasacky objektiv, tak dobre vyzera na tych fotkach, no ja si ho necham! ;)

(dufam ze to nebude citat) :))))
.....nuž ja poškuľujem po rybacine.......myslíš ,že sa ten plán s fotením manželky dá zrealizovať aj v tomto prípade?:))...

wayne
2010-07-19 14:36:48+02
príspevok od: beholder
.....nuž ja poškuľujem po rybacine.......myslíš ,že sa ten plán s fotením manželky dá zrealizovať aj v tomto prípade?:))...
tak s tym zas nemam ziadnu prakticku skusenost, ale urcite by sa nieco dalo vymysliet a zakomponovat :) zobrat nieco ako bonsaj-palmu a odfotit ju tak aby to vyzeralo ze je pod palmou? :) len taka divoka myslienka, fisheye som este ani nedrzal v ruke :(

teda.. aspon dufam, ze rybacina ako objektiv, a nie ako udice a tak ;)

bezejmeny
2010-07-19 14:50:25+02
Ako som narychlo presiel diskusiu tak som to tu nenasiel. Mohol by si mrknut Tamron 90mm Je to aj na ephotoshope http://shop.ephoto.sk/tamron-af-sp-90mm-f-2-8-di-baj-nikon.html
Ma zabudovany motorcek, pomer zvacsenia 1:1.
Mna sice makro moc netaha, ale vraj je to aj dost dobry portretny objektiv, tak nad nim rozmyslam.
Od tamronu je to vlastne najvysia kvalita (oznacenie SP)

mango
2010-07-20 20:33:12+02
Tak teraz mám chaos.. Ktorý je lepší?

Sigma 105mm/2,8 alebo Tamron 90mm/2,8?

stokinger
2010-07-20 20:57:39+02
no nemal som tu moznost s nim robit...ale co sa tyka spracovania tak meni svoju velkost pri ostreni co na plachy hmyz nie je moc dobre...a zrejme ti bude aj dost prach nasvat...kvoli tomu som sa ja rozhodol pre origo canon ale ty si nikonak takze ak je sigma takeho spracovania ako canon...tak ju ber...

kecal
2010-07-20 22:58:05+02
o tom som písal niekde hore - že makro objektív musí byť aj kvalitný - aby nebol po sezóne plný prachu a peľu. Hold, keď tu často prevládajú teoretici. Iste, z pevných makro skiel s 1:1 urobáš superšpica fotky na web so všetkými. Otázka je žo z nich bude po 2, či nebodaj 3 sezónach .. Napríklad viem že jeden makro fotograf úplne zničil 50-ku Sigmu za necelé 2 sezóny. Ten ti povie že taký makráč čo sa vysúva ( a bez SVM ) by už nikdy nekúpil .-) Koľkokrát sa mi stalo že som fotil žaby v ich perspektívy

http://www.i-dca.sk/coppermine/displayimage.php?pid=10691&fullsize=1
http://www.i-dca.sk/coppermine/displayimage.php?pid=5267&fullsize=1
http://www.i-dca.sk/coppermine/displayimage.php?pid=5273&fullsize=1

a po 10 sekundách bol objektív mokrý ako keby priemerne pršalo. Koľkokrát bol biely od peľu tráv,koľkkrát som opršal, koľkokrát sa mi šmyklo a musel som chytiť foťák so sklom poriadne zablatenou rukou,.. atď.

Keď si niekto myslí že ušetrí 200 éčiek a za 3 roky bude kupovať nový ... keď mohol kúpiť ´naveky´ poriadne utesnené sklo s SVM motorom ktorý nie je vydratý na dranc po 5000 pracovných cykloch preostrenia .. Samozrejmä. Pokiaľ chceš fotiť makro 5,6 c za sezónu, nič som nepovedal. Pokiaľ ale fotíš s tým celý rok tak 2, 3x do týždňa v priemere, je to nezanedbateľný faktor .-D

kolega so Sigmou 150/2.8

http://www.i-dca.sk/coppermine/displayimage.php?pid=5572&fullsize=1

ale to stačí, aby mi užívateľ BRANKY

http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/profil-uzivatela/?id=6392

nenapísal opäť srdcervúce poznámky, citujem:

Ty sa tu len hráš na niekoho kým v skutočnosti nie si.....
si všetkým len a len na smiech...na všetko máš pripravenú odpoveď...takých
internetových mudrlantov ne ja ephoto plno....

že ho pozdravujem .-D

mango
2010-07-21 14:10:39+02
Dík, ale napíš mi to konkrétnejšie..nejaký ´Verdikt´ medzi tými dvoma (Sigma / Tamron )

kecal
2010-07-21 14:38:37+02
ja by som si nekúpil ani jeden.

2010-07-21 14:53:11+02
príspevok od: kecal
ja by som si nekúpil ani jeden.
hm, ak mozem vlastne skusenosti ... mal som rok pozicane sklo Sigma 150mm, kresbou vyborny, rychly, vsetko ok, len mal nepredvidatelny AF. pri zapnutom kontinualnom ostreni v momente stlacenia spuste vacsinou preostril a snimky boli neostre, preto som AF nepouzival. inak som bol s tym sklom spokojny, ale po mojich skusenostiach so Sigmami (mal som 3 rozne EX skla a vsetky mali problemy s ostrenim) by som Sigmu nekupil.

Potom som si kupil Tamron 90mm. mysliac si, ze dostanem sklo bez motora a s clonovym kruzkom som ho prebral a ajhla - najnovsi model, clonovy kruzok nikde a motor je tam :-) moja smola, nepozrel som si poriadne fotky.
Tamron ostri velmi presne, ale pomalsie ako Sigma 150mm, kresbu ma porovnatelnu.

tu mam len jednu fotku: http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=132497

subjektivne mozem porovnat tieto dve skla:
tamron 90mm - meni svoju dlzku, ma pomalsi motor, ale je to presnejsie a podstatne lahsie sklo ako Sigma 150mm. prvy opticky clen je velmi hlboko v objektive, preto je mensie riziko zaspinenia, ale horsie sa cisti, ak sa zaspini. urcite je problem ho nahodne pacnut prstom. dalsia vyhoda je vacsia hlbka ostrosti oproti sigme 150mm kvoli mensiemu ohnisku, prach nenasava (ak bolo na mysli fukanie do oka pri ostreni ako u 18-200 VR). este jedna vec, neviem ci je si toho clovek na prvykrat vedomy - clonove cislo sa meni so vzdialenostou zaostrenia - cim blizsie, tym vyssie clonove cislo. predpokladam ze tak je tomu aj u sigmy 105mm.

Sigma 150mm - nemeni svoju dlzku, ma rychly motor, ale nepresne mi ostrila na vsetkych telach tak ako vsetky sigmy, co som doteraz mal. Vyhodou je konstantna svetelnost, kedze sa nemeni dlzka skla

je to moje subjektivne porovnanie dvoch konkretnych skiel, ktore som dlho mal/mam. ja osobne by som Sigmu nekupoval a rozhodoval by som sa medzi Nikon 60mm a Tamron 90mm

2010-07-21 15:00:47+02
mam tu aj jednu fotenu sigmou 150mm: http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=118737

ta predosla (sidlo) bola fotena Tamronom 90mm s medzikruzkami

2010-07-21 15:03:48+02
nechce sa mi uz hladat, kto tu tak vehementne vychvaloval autofocus v makre. ale mal by sa zamysliet nad tym, preco Canon MP-E 65mm autofocus nema

IvanP77
2010-07-25 20:28:20+02
presne tak,...ja som si kúpil nikkor 105ku a mám svätý pokoj...

beholder
2010-07-25 20:56:46+02
...hĺbka ostrosti pri zväčšení 1:1...a...5:1 pri rovnakej clone (kurevský rozdiel)...možnosť sfotiť plachý, rýchlo pohybujúci sa hmyz, pri tak rozdielnom priblížení sa k fotenému objektu s mizernými svetelnými podmienkami vzhľadom na clonenie si objektívom (nutnosti využívať dodatočný zdroj svetla)....toť MP-E 65 (MF)....autofokus by bol takmer nevyužiteľný........

...dúfam, že si sa už nad tým zmyslom využívať AF dostatočne zamyslel ty sám...

beholder
2010-07-25 21:16:01+02
...u 150ky je možné používať prepínač podrozsahov a zároveň kombinovať MF a AF (čo praktizujem veľmi často).....k preostreniu tým pádom dochádza len ojedinele.........s kontinuálnym ostrením (šport-cyklistika) na D300s mi nedoostrilo len cca každé ôsme foto..........neviem, ako sú na tom Nikkor pevné teleobjektívy:)

kecal
2010-07-26 00:08:36+02
citát:
... mal som rok pozicane sklo Sigma 150mm, kresbou vyborny, rychly, vsetko ok, len mal nepredvidatelny AF. pri zapnutom kontinualnom ostreni v momente stlacenia spuste vacsinou preostril a snimky boli neostre

detto som riešil u jednej známej čo som jer žičol sklo - skoro všetky foto zle zaostrené - prišiel som na to že vždy pri stlačení čudlíka ´thla´ s foťákom. AF bleskovo preostril ( posunul sa mu ostriaci bod ), pro pomalom AF z tela, či obyčajným motorom je to OK, AF nestihne .-) A ohrem toho, treba si nastaviť AF menu v tele aby to šlo ako má, makro má iné požiadavky ako rybie oko .-D

2010-07-26 10:18:27+02
tak nejak to vnimam aj ja. problem bol, ze preostril, aj ked sa vzdialenost objektu na zaostrovacom bode nezmenila ani pri trhnuti fotakom

2010-07-26 10:35:38+02
to by musel AF aj dostatocne dobre fungovat, aby som ho vyuzil. nemal som v ruke Nikkor, mozno by som zmenil nazor. Ale na tej konkretnej Sigme 150mm bol AF-C absolutne nevyuzitelny, hlavne ze bol rychly :-) skusal som na AF-C fotit pokresleny papier A4, kolmo na papier, zo stativu, aj tak furt preostrila napriek tomu, ze naozaj nebolo v okoli nic, na co by sa dalo preostrit.

dalsia vada na Sigme (ta je ale vseobecna u tejto 150tky, mozno aj u inych s HSM) je, ze po zaostreni AF (v rezime AF-S) a naslednom pohybe zaostrovacim kruzkom rukou zostane svietit signalizacia spravneho zaostrenia, co u inych skiel nerobi. pri rucnom pohybe zaostrovacim kruzkom v rezime AF-C to zaostri nazad.

mozno mas dobry kus, ale ja som este dobru sigmu v ruke nedrzal, preto si Sigmu nekupim, tolko k teme.

kecal
2010-07-26 11:21:30+02
mohol si mať vadný kus. ja som fotil so Sigmou 150/2.8 a všetko v pohode. Ak si chceš pozrieť fotky kámoša, ten má toho nafoteného s objektívom Sigma 150/2.8

http://www.foto-net.sk/?idc=95

a môžem ti dať viac fotografov čo majú v galériách stovky obrázkov a fotia s ním roky.

Strana 5 z 7

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()