Mam objektiv sigma 28-70mm f/2.8 pouzivam ho na APS-C DSLR a ma strasne mekku kresbu na 2.8 clone, ktoru by som dost caso potreboval pouzit ale jendoducho nemozem. Ked odfotim nejaky detail (napr. nejaky text) tak okolo bodu, na ktory som zaostril je ako keby take "halo" alebo akoby som to mal nazvat. Ako keby to bolo rozmazane pohybom, ale nieje lebo to robi pri vsetkych casoch. Ked priclonim na f/4 tak sa to mierne zlepsi a zmizne to pri f/5.6 a viac. Robi to najme pri ohnsiku 70mm. Objektiv netrpi FF/BF vadou.
Tato neostrost je vada na stalo alebo sa to da v servise opravit ? Mate niekto nejake podobne skusenosti ? Uvitam kazdu radu.. okrem takych ze si mam kupit 100vku eLkove makro :)
najskor upozornujem, ze nemam tento objektiv, (ani nebudem, ked pozeram tie testy:(, hovorim o testoch na slrgear.com a the-digital-picture.com a tie presne potvrdzuju to, co pises, problematicky dlhy koniec a zlepsenie uz pri F4, teda to nebude na servis...budes ho musiet pouzivat v sulade s tymito zisteniami...
už som to zistil tiež nakoľko mám 70-200
je to klasický jav u sigmy
prosto sigma nevie pekne kresiť bez ´halo´ efektu blízke objekty.
no s pokojným srdcom ju používaj na fotenie vzdialenejších objektov, portrétov, športu, krajiniek,.tam už kreslí oveľa lepšie.
kresba nedajbože ´macro´ je bleee
mal som sigmu 18-50/2.8 a tak isto zle kreslila na nizkych clonach, preto som sa jej zbavil a kupil pevnu sigmu 30/1.4, ktora je sice meksia v rohoch ale stred je ostry uz od clony 1.8
je to naozaj vo vecsine testov. na plnu dieru, vecsinou na oboch koncoch rozsahu tieto objektivy ´zahmlievaju´, treba priclonit. neprejavuje sa to v systeme s bajonetom 4/3, kde vdaka vyssiemu crop faktoru su aj najnizsie clony ciste. mam sigmu 18-50/2,8, velmo som si ho oblubil a aj na 2,8 je OK v celom rozsahu..
no super... takze v servise mi s tym nic nespravia .. a kedze uz je po zaruke tak s nim mozem tak akurat luskat orechy.
a co si cakal ze s tym v servise spravia ? to je dane konstrukciou skla...vela objekitvov je makkych na plne otvorenej diere a idealnych vysledkov dosiahnes az po jemnom pricloneni....zaclon si to sklo na 3,5...tm by to malo byt uz lepsie a fot tak....doostruj trochu v pc a mas po problemoch....alebo ho predaj a kup nieco lepsie
no super... takze v servise mi s tym nic nespravia .. a kedze uz je po zaruke tak s nim mozem tak akurat luskat orechy.
To nie je vyrobna chyba objektivu, ale kvalita (nekvalita) dana navrhom optickej konstrukcie. Servisy to nepovazuju za chybu, jedine, ak je to mimo tolerancie danej vyrobcom. A ta byva velmi tolerantna. Jednoducho si si vybral objektiv s podpriemernou kvalitou v danom rozsahu. Nabuduce treba volit lepsie.
To nie je vyrobna chyba objektivu, ale kvalita (nekvalita) dana navrhom optickej konstrukcie. Servisy to nepovazuju za chybu, jedine, ak je to mimo tolerancie danej vyrobcom. A ta byva velmi tolerantna. Jednoducho si si vybral objektiv s podpriemernou kvalitou v danom rozsahu. Nabuduce treba volit lepsie.
U objektivov o ktorych nie je vela dostupnych informacii typu ´odporuca 9 z 10 fotografov´ budes mat istotu, len ked si ho vyskusas. Pricom na EOS 40D moze byt nejaky objektiv OK a n EOS 7D uz to tak slavne nieje.
Na APS-C zrkadlovky aj tak odporucam overene APS-C objektivy (17-50 a pd.), bud origos Canon, Nikon alebo Tamron. Staci si prejst len statisticku spokojnost s objektivmi na fore, to je najlepsi radca na dobru kupu a nie vymyslat, ci 7 rocna Sigma za 150Eur nie je utajovane zazracne sklo.
Ťažko povedať o spokojnosti s Tamronom, keď väčšina inzerátov na predaj objektívu v rozsahu 17-50 je práve o Tamrone 17-50/2,8 ´ v super stave´. Keby to bol fakt dobrý objektív, tak ho málokto predá !?
Vždy je reč o tom, ako je to sklo skvelé za tú cenu, nikto nehovorí, že je lepšie ako L-ko. A keď si ľudia kupujú vyššiu kategóriu, objavuje sa v inzerátoch...
Vždy je reč o tom, ako je to sklo skvelé za tú cenu, nikto nehovorí, že je lepšie ako L-ko. A keď si ľudia kupujú vyššiu kategóriu, objavuje sa v inzerátoch...
za tie peniaze nic lepsie nezozenies...clovek kupi zrkadlo so setakom...zisti ze je na chuja tak kupi tamrona...bohate mu staci ale casom ked prechadza na FF alebo ma viac penazi tak riesi nejake ´L´ alebo canona 17-55....preto sa objavuju v inzeratoch...
OK, a keď porovnáte Tamron 17-50/2,8 so Sigmou 17-70/2,8-4 , čo je lepšie ( len pre zaujímavosť - nechcem vyrývať, pretože ani ja nemám na originál sklo, takže sa vždy rozhodujem medzi T a S ).
A ja som just po uznaní reklamácie na Tamron kúpil Sigmu a tuším presnú a ostrú...Idem vylepšovať štatistiku na fóre....Ukážkový výcvak bez rozmyslu zdes...:))
Makka kresba - sigma
je to klasický jav u sigmy
prosto sigma nevie pekne kresiť bez ´halo´ efektu blízke objekty.
no s pokojným srdcom ju používaj na fotenie vzdialenejších objektov, portrétov, športu, krajiniek,.tam už kreslí oveľa lepšie.
kresba nedajbože ´macro´ je bleee
Na APS-C zrkadlovky aj tak odporucam overene APS-C objektivy (17-50 a pd.), bud origos Canon, Nikon alebo Tamron. Staci si prejst len statisticku spokojnost s objektivmi na fore, to je najlepsi radca na dobru kupu a nie vymyslat, ci 7 rocna Sigma za 150Eur nie je utajovane zazracne sklo.
(provokujem, špeciálne teba :))))))
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa