Už dávno sa snažím na nete nájsť niečo, čo by sa venovalo počítačom pre fotografov. Akú konfiguráciu zvoliť, či stíha PS3,4,5, Lightroom a prácu s RAWom...
Bohužial na Slovensku sa všetci len hrajú a každá zostava je pre hráčov.
Cez víkend som si v trafike v BB kúpil časopis PHOTO life a na zadnej strane zbadal obrovskú reklamu na foto počítač a odkaz na eshop http://eshop.photorevue.cz/foto-pocitace/foto-pc-sestavy/
Ak niekto rieši niečo podobné snáď mu to pomôže. Konečne...
Juuj ale ste chytri. Prispevky od veci a kopec vasni. Len som chcel niekomu zjednodusit hladanie pocitaca pre spracovanie fotografie. Ja som bol len prekvapeny, ze na celom nestastnom nete na SK nenajdete ponuku na vyskladane a aspon ako tak odladenu zostavu pre fotografa a potrebne aplikacie. Ziadna vojna Mac vs. PC. Kazdy nech funguje na platforme aka mu vyhovuje. A na zaver skuste si vyhladat pocitacovu zoostavu pre fotografa co vam google vygoogluje :-)?
Ponuka pre fotografa - čo potrebuješ ako fotograf? Lightroom (minimum) a Photoshop.
Ak chceš odladený počítač tak potom najlepšie Apple, nie je o čom.
Dá sa nájsť aj odladené PC, ale v tom prípade značkové a cenou sa priblíži Apple.
Ak nepotrebuješ pracovať v sieti a riešiť z rôznych dôvodou server nemyslím, že je dôvod prečo práve PC s WIN - okrem ceny, ale aj to len v prípade, že nebudeš trvať na odladenom PC.
pytam sa cisto zo zvedavosti; kolko z tych fotiek tlacis? a kolko z nich posielas mailom, ukladas na disk ako 8-bitovy JPEG? alebo mas snad ku kazdej fotke priradene metadata z LR a skladujes ich spolocne ? mna tato otazka vzdy zaujimala, ja fotim do RAWka len fotky ktore viem ze pojdu 100% na papier (aj ked len 10x15 alebo 13x18)... ale cvaky a somarinky si ukladam do JPEGu, by clovek neveril kolko miesta tym usetri :)
Ja neriesim PC alebo Mac, v tom ma snad kazdy trosku sikovny jasno. Moje PC ma uz par rokov a s aktualnym LIGHTROOM alebo PS sa uz moc nekamarati ako by som si predstavoval a kedze fotim do RAWu o to ma to viac tlaci. Takze som sa lahko zacal zaujimat cim to vymenim. Ked som siel okolo dakeho shopu zastavil som sa a spytal co by mi doporucili na spracovanie fotiek a pohodlnu pracu s RAWom a hups kazdy vie co potrebujem na hry ale o HW potrebe pre software ako je Lightroom, PS... nikto z ´odbornikov´ nic netusi. A s tym istym sa stretnes na nete. Takze ked som natrafil na ten link v tom casopise co som spominal a zrazu som tam videl jednotlive hodnotenia pre rozne aplikacie celkom som sa potesil lebo som mal ako taky odrazovy mostik.
Ja neriesim PC alebo Mac, v tom ma snad kazdy trosku sikovny jasno. Moje PC ma uz par rokov a s aktualnym LIGHTROOM alebo PS sa uz moc nekamarati ako by som si predstavoval a kedze fotim do RAWu o to ma to viac tlaci. Takze som sa lahko zacal zaujimat cim to vymenim. Ked som siel okolo dakeho shopu zastavil som sa a spytal co by mi doporucili na spracovanie fotiek a pohodlnu pracu s RAWom a hups kazdy vie co potrebujem na hry ale o HW potrebe pre software ako je Lightroom, PS... nikto z ´odbornikov´ nic netusi. A s tym istym sa stretnes na nete. Takze ked som natrafil na ten link v tom casopise co som spominal a zrazu som tam videl jednotlive hodnotenia pre rozne aplikacie celkom som sa potesil lebo som mal ako taky odrazovy mostik.
Nepochopil si ma, MAC je vo všeobecnosti určený na spracovanie fotiek (okrem iného). Ale ak trváš na riešení s WIN v tom prípade odporúčam značkový počítač (opäť sa budem opakovať, že cenovo to bude podobné s MAC) pre vyladenie s PC. Ale nedal si žiadnu cenovú hladinu, takže je ťažko radiť.
Ponuka pre fotografa - čo potrebuješ ako fotograf? Lightroom (minimum) a Photoshop.
Dá sa nájsť aj odladené PC, ale v tom prípade značkové a cenou sa priblíži Apple.
Ak nepotrebuješ pracovať v sieti a riešiť z rôznych dôvodou server nemyslím, že je dôvod prečo práve PC s WIN - okrem ceny, ale aj to len v prípade, že nebudeš trvať na odladenom PC.
dovolím si nesúhlasiť. Ja mám doma grafickú stanicu Fujitsu Siemens, to za koľko som ju kúpil by si pri Apple nezohnal ani jazdený stroj a nie to ešte novú mašinu. Tie parametre ktoré má ten Siemens by u Apple stálo tak 5-8 krát toľko. Bavíte sa tu o odladených strojoch, že aké PC sú strašné. Niet divu keď si ich doma skladáte alebo kupujete dáke pseudo značky a potom sa čudujete čo je za problém že to nejde. Ja nemám nič proti Applu a dokonca som o ňom jednu dobu rozmýšľal a to čo ma presvedčilo že to nieje až také ružové ako ich majitelia zvyknú písať je servis. Keď som si ho bol pozerať v predajni a jeden nešťastník bol reklamovať že mu matičná doska odišla. Čo myslíte koľko mu trvala oprava??? Ja vám napoviem 30 dní!!! Mne odišlo na PC HDD, proste výrobná vada ( prejavila sa po asi mesiaci ). Zavolal som do Fujitsu že mi nejde PC a to ste mali vidieť ako sa správajú. Na druhý deň ráno si poň prišli ku mne domov, poobede volali že je to disk ale že ho nemajú tak či mi nebude vadiť že to bude za dva dni. Ešte ten deň asi o dve hodinky neskôr zavolali že im prišiel nový HDD a že ho už majú spravený a že či mi ho môžu doniesť na druhý deň ráno domov. Moja reklamácia bola vybavená do + - 24 hod. Apple 30 dní. Ak by som mal jediný počítač ktorý by ma navyše živil a bol by to práve Apple, tak za tích 30 dní skrachujem. Takže takto to je s Apple. Nieje všetko pekné ale sú tam aj veľké nedostatky. Jeden nedostatok je cena a druhý servis. A preto nemám Apple.
termín PC pre fotografov neexistuje. Takto špecializované PC sa nerobia. To čo musíš hľadať sú grafické alebo pracovné stanice. Tieto riešenia predávajú všetci väčší výrobcovia ako sú HP, Fujitsu Siemens, Dell alebo Lenovo. Majú to na svojich stránkach. Väčšinou ich ponúkajú ako skladačku kde si sám ešte vyberáš s ponuky komponenty. Ceny týchto staníc sú trochu vyššie ako napríklad PC zo Sharku, no tu si treba uvedomiť že platíš aj za služby spojené s tím PC. HP a Fujitsu Siemens majú na grafické stanice servis do 48hod ( žiadnych 30 dní ) a máš istotu že dostaneš PC ktoré je dokonale odladené.
Nepochopil si ma, MAC je vo všeobecnosti určený na spracovanie fotiek (okrem iného). Ale ak trváš na riešení s WIN v tom prípade odporúčam značkový počítač (opäť sa budem opakovať, že cenovo to bude podobné s MAC) pre vyladenie s PC. Ale nedal si žiadnu cenovú hladinu, takže je ťažko radiť.
Rozumiem co je Mac netrvam na Win a ked budem mat peniaze na Mac tak ho bez vahania kupim. Cela pointa v mojom prispevku mala byt ta, ze ked sa chces dopracovat k masie na spracovanie fotografie nenajdes nikde rozumny link co ti poradi aky stroj a aky HW by mal mat aby to pracovalo v realnom case s aktualnym foto softwarom. Najdi mi na nete stranku co sa venuje ´fotopocitacom´ a je jedno ci je to MAC alebo PC.
Rozumiem co je Mac netrvam na Win a ked budem mat peniaze na Mac tak ho bez vahania kupim. Cela pointa v mojom prispevku mala byt ta, ze ked sa chces dopracovat k masie na spracovanie fotografie nenajdes nikde rozumny link co ti poradi aky stroj a aky HW by mal mat aby to pracovalo v realnom case s aktualnym foto softwarom. Najdi mi na nete stranku co sa venuje ´fotopocitacom´ a je jedno ci je to MAC alebo PC.
je som ti našiel:
http://h41111.www4.hp.com/new_workstations/sk/sk/index.html
http://cz.ts.fujitsu.com/product-category/index.html?cid=15
http://www1.euro.dell.com/sk/sk/pad/workstations/ct.aspx?refid=workstations&s=pad&cs=RC1078561
http://shop.lenovo.com/SEUILibrary/controller/e/skind/LenovoPortal/en_SK/catalog.workflow:expandcategory?issBase=ProductsCategory&issCategory=/Workstations/ThinkStation
Je už len na tebe koľko do toho chceš vraziť. Inak občas majú dobré akcie kde sa dá kúpiť inak veľmi drahé PC za rozumní peniaz. Ja som kúpil Siemens za 600€ ;-)))
plus cena aspoň trochu slušného monitora a vyšplhal si sa na cenu MACu :-)
Ja nemám nič proti odladeným PC, čo mám problém to sú skladačky, ktoré budú 99% problémové, aj keď lacnejšie. Ak to niekomu vyhovuje prosím, mne nie. Stačí len porovnať ako funguje notebook s predinštalovaným WIN vs. skladačka a myslím, že každý vypozoruje rozdiel v správaní sa. Samozrejme s WIN je spojené zahlcovanie samotným systémom v súvislosti s časom - toto je problém samotného systému a s tým spojená správa systému, čo sa síce dá riešiť časovo menej náročným obnovením systému pomocou rôznych programov, ale aj tak to nejaký čas vyžaduje. Na rozdiel od toho system MACu funguje roky bez akejkoľvek údržby. Súhlasím s možnými problémami s reklamáciami, ale o tom istom môže byť aj fotoaparát - ak by ma mal živiť jeden a reklamácia napr. aj v Canone bude trvať 30 dní, tak by som za tých 30 dní skrachoval. :-) Takže buď sa zabezpečím, alebo riskujem.
jaaaajj nemysli si že sa chcem hádať ale zas nesúhlasím ;-). Zahlcovanie bol problém do Win XP potom už tento problém bol odstránený. Aj nepodarená Vista týmto už netrpí a tento problém sa dal elegantne riešiť pomocou antivýrov ktoré mali funkciu na čistenie diskov. Inak mám na notebooku Windows XP Profesional a ten noťas beží bez preinštalovania už viac ako 4 roky a to ja som prasa čo sa tíka správania sa k PC ;-)))
Inak ak chceš robiť slušnú grafiku na Apple tak tie ich LedCinema ti budú na dve veci a to isté viac či menej platí aj o iMacu. Proste na grafiku máš dobré monitory len Eizo rada CG, Nec spectraview, Lacie ( modelovú radu nechci od do mňa momentálne ma nenapadá) a jeden monitor od HP. To sú referenčné monitory na ktoré sa dá spoľahnúť.
Inak poznám pár veľkých grafických firiem ktoré mali Apple a z určitých dôvodov od nich upustili. Veď v podstate v jednej takej sám pracujem ;-))) a ver mali mnoho dôvodov prečo to tak spravili. Apple je super no nie na slovensku kde mu chýba poriadna podpora pre business klientelu. Servis je už len čerešnička na torte, alebo klinec do rakvy? Neviem to nechám na iných nech si vyberú
pytam sa cisto zo zvedavosti; kolko z tych fotiek tlacis? a kolko z nich posielas mailom, ukladas na disk ako 8-bitovy JPEG? alebo mas snad ku kazdej fotke priradene metadata z LR a skladujes ich spolocne ? mna tato otazka vzdy zaujimala, ja fotim do RAWka len fotky ktore viem ze pojdu 100% na papier (aj ked len 10x15 alebo 13x18)... ale cvaky a somarinky si ukladam do JPEGu, by clovek neveril kolko miesta tym usetri :)
Tlačím minimum, nevidím v tom problém. Na disku mám plno miesta, nechávam si len tie fotky ktoré chcem a okrem toho sa učím robiť náročnejšie veci vo Photoshope, takže raw > jpg pre mňa, inak by som strácal kvalitu veľmi rýchlo... Kartu mám veľkú, disk mám veľký, k tomu kopa externých diskov, nemám s tým problém :)
Miešaš tak trochu hrušky s jablkami. Posledné dva PC, ktoré som mal, som si skladal sám. Vlastne, neviem o akej kompatibilite a ´vyladení´ pri PC sa tu hovorí. Veď preboha budem ta dávať komponenty, ktoré spolupracujú a nebudem do AGP slotu tlačiť PCI-E kartu. Chápem, že väčšina ľudí si počítače sama neskladá a po deštruktívnom používaní idú tie počítače ako šrot, ale to je ich problém, nie tých strojov alebo nedajbože nejakého vyladenia a kompatibility. Cez to všetko, ak mi doslúži aktuálny notebook, tak idem do MACu :)
to si nemslím :-) to zahlcovanie aj v XP, aj keď v menšej miere. áno, aj mne noťas (PC) beží bez preinštalácie, ale ako rýchlo a ako mu klesol výkon. samozrejme, ak chcem robiť slušnú grafiku potrebujem investovať do ďalšieho monitora (ale to aj pri PC) :-) pri MACu môžem využiť dva monitori čo sa hodí. samozrejme ide to aj u WIN, ale zase musím jeden dokúpiť. takže cenovo je to opäť porovnateľné.
bavíme sa o pracovnej stanici, nie o firemných riešeniach. vaša firma pravdepodobne potrebovala riešiť server, zálohovanie, užívateľské účty atď. a v tomto je doména WIN s tým súhlasím. ja takisto v práci riešim WIN, ale doma na fotky mám radšej MACa.
Samozrejme, nikto nemyslí to, že do AGP budeš strkať PCI kartu. Ide o to, že nie všetky komponenty medzi sebou fungujú bez problémov a že máš na ne ovládače ktoré fungujú 100%. U značkových počítačov tento problém odpadá.
Samozrejme, nikto nemyslí to, že do AGP budeš strkať PCI kartu. Ide o to, že nie všetky komponenty medzi sebou fungujú bez problémov a že máš na ne ovládače ktoré fungujú 100%. U značkových počítačov tento problém odpadá.
no veď práve že nevieš a potom sa čuduješ. Prečo si myslíš že Dell alebo HP neskladajú x milión zostáv, prečo nedávajú k základným doskám hocijakú napríklad grafickú kartu alebo HDD. Tu nejde len o porty to je vo všeobecnosti známe. Tu ide o vyladenie komponentov aby išli v celku kompatibilne a aby boli stabilné a to už nieje len ísť na net a poskladať si ledabolo PC. Mám známeho v Dell Nemecko a ten mi vravel ako sa testujú jednotlivé zostavy a ako vylučujú jednu matičnú dosku za druhov a ako skúšajú s ktorou grafickou kartou alebo ktorým HDD im pôjde počítač najstabilnejšie. Je omyl si myslieť že si poskladám PC a že bude fungovať stabilne, ale tak na to prídeš potom keď sadneš za riadnu grafickú stanicu a potom pochopíš čo je správne vyladený počítač
Keď si niekto skladá počítač, tak si má vybrať z veci, ktoré budú spolupracovať. Ešte som sa nestretol, aby niečo ´nespolupracovalo´. Vlastne ani neviem, čo si mám pod týmto pojmom predstaviť.
no veď práve že nevieš a potom sa čuduješ. Prečo si myslíš že Dell alebo HP neskladajú x milión zostáv, prečo nedávajú k základným doskám hocijakú napríklad grafickú kartu alebo HDD. Tu nejde len o porty to je vo všeobecnosti známe. Tu ide o vyladenie komponentov aby išli v celku kompatibilne a aby boli stabilné a to už nieje len ísť na net a poskladať si ledabolo PC. Mám známeho v Dell Nemecko a ten mi vravel ako sa testujú jednotlivé zostavy a ako vylučujú jednu matičnú dosku za druhov a ako skúšajú s ktorou grafickou kartou alebo ktorým HDD im pôjde počítač najstabilnejšie. Je omyl si myslieť že si poskladám PC a že bude fungovať stabilne, ale tak na to prídeš potom keď sadneš za riadnu grafickú stanicu a potom pochopíš čo je správne vyladený počítač
Ešte raz :) Neviem o kom si teraz hovoril, ale prosím, nezosobňuj to na mňa. Ja mám perfektne fungujúci a vyladený počítač (aj ten pred ním bol). Práve to je ten problém, ktorý popisuješ - ísť na net a ledabolo niečo poskladať. Ale to nie je chyba stroja, to je chyba toho človeka, čo si to takto skladá. To nie je ani argument hovoriaci za kúpu ´značkového´ počítača, to je akurát argument hovoriaci proti kúpe ak o tom nič nevieš. Keď si pôjdem skladať počítač, tak sa tomu budem venovať, pozriem si testy, zistím na akých zostavách sa tie testy robili. Aký je rozdiel ak mi dôjde domov počítač s nálepkou DELL a ak si poskladám presne takú istú zostavu ja sám doma? Okrem toho, že tú prvú nebudem môcť otvoriť. Záruku mám tak či tak, keď mi niečo odíde, tak do minúty zistím, čo to je (lebo viem, čo tam mám), viem ako to vymeniť, opraviť. Áno, ak by som mal firmu, v ktorej potrebujem nonstop funkčných 50 strojov, tak si zaplatím ten DELL servis a mám istotu, že mi to bude fungovať a keď sa niečo stane, prídu mi to opraviť. Ale akosi nevidím pointu toho doma, kde mám jeden počítač, ktorý mi funguje už niekoľko rokov na 100%. A to nehovorím o mojom krutom zaobchádzaní s hardwareom, keď nemám problém behať s letovačkou nad materskou doskou, rezať do chladiča alebo strihať káble :)
Foto Počítač
http://www1.euro.dell.com/sk/sk/pad/workstations/ct.aspx?refid=workstations&s=pad&cs=RC1078561
http://shop.lenovo.com/SEUILibrary/controller/e/skind/LenovoPortal/en_SK/catalog.workflow:expandcategory?issBase=ProductsCategory&issCategory=/Workstations/ThinkStation
Je už len na tebe koľko do toho chceš vraziť. Inak občas majú dobré akcie kde sa dá kúpiť inak veľmi drahé PC za rozumní peniaz. Ja som kúpil Siemens za 600€ ;-)))
už by to malo byť viac prehľadné ;-)
Ja nemám nič proti odladeným PC, čo mám problém to sú skladačky, ktoré budú 99% problémové, aj keď lacnejšie. Ak to niekomu vyhovuje prosím, mne nie. Stačí len porovnať ako funguje notebook s predinštalovaným WIN vs. skladačka a myslím, že každý vypozoruje rozdiel v správaní sa. Samozrejme s WIN je spojené zahlcovanie samotným systémom v súvislosti s časom - toto je problém samotného systému a s tým spojená správa systému, čo sa síce dá riešiť časovo menej náročným obnovením systému pomocou rôznych programov, ale aj tak to nejaký čas vyžaduje. Na rozdiel od toho system MACu funguje roky bez akejkoľvek údržby. Súhlasím s možnými problémami s reklamáciami, ale o tom istom môže byť aj fotoaparát - ak by ma mal živiť jeden a reklamácia napr. aj v Canone bude trvať 30 dní, tak by som za tých 30 dní skrachoval. :-) Takže buď sa zabezpečím, alebo riskujem.
Inak ak chceš robiť slušnú grafiku na Apple tak tie ich LedCinema ti budú na dve veci a to isté viac či menej platí aj o iMacu. Proste na grafiku máš dobré monitory len Eizo rada CG, Nec spectraview, Lacie ( modelovú radu nechci od do mňa momentálne ma nenapadá) a jeden monitor od HP. To sú referenčné monitory na ktoré sa dá spoľahnúť.
Inak poznám pár veľkých grafických firiem ktoré mali Apple a z určitých dôvodov od nich upustili. Veď v podstate v jednej takej sám pracujem ;-))) a ver mali mnoho dôvodov prečo to tak spravili. Apple je super no nie na slovensku kde mu chýba poriadna podpora pre business klientelu. Servis je už len čerešnička na torte, alebo klinec do rakvy? Neviem to nechám na iných nech si vyberú
bavíme sa o pracovnej stanici, nie o firemných riešeniach. vaša firma pravdepodobne potrebovala riešiť server, zálohovanie, užívateľské účty atď. a v tomto je doména WIN s tým súhlasím. ja takisto v práci riešim WIN, ale doma na fotky mám radšej MACa.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa