Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

stužková - co treba vsetko vyfotit?

benvoluto
benvoluto 2009-09-16 22:45:28+02
a na akom iso snimat ked mam maly snimac od olympus e 520 ? 400 staci?,, pri svetelnosti objektivu 3,5 az 5,6 da sa fotit bez blesku? mam externy blesk metz 48 ,, a ci je potrebne fotit stale s nim predsa to istotne ruší napr . pri prípitku silny blesk ,, dakujem za odpoved

benvoluto
2009-09-17 14:54:07+02
príspevok od: compact
No olympus je kategoria sama o sebe ale ak moc na vyber nemas tak by som to skusil s ISO 400 blesk hore o strop a na blesk prigumickovat vizitku alebo iny biely odrazny bazmeg a ten podla sposobu fotenia (na vysku alebo na sirku)natacat aby odrazal dopredu.... cas 1/60 az 1/100s. Myslim ze by to mohlo stacit takto... ak nemas spicovy svetelny objektiv nebudes mat moc svetoborne fotky ale bude to ako tak pozeratelne. Urcite by som ale bez blesku neslahal... tie tvare to proste chce trosku oslahnut aby mali normalu farbu
no ved tak jedine len ja som sa pytal na fotografie typu fotenie pripitku pri stole kde to nechcem bleskovat ,, v blesku mam vstavanu dosticku ,, takze asopn nieco hehe :D,,, ozaj otazka difuzor treba pouzit ? myslim ze ked ho dam tak viac to bere energie nie s blesku ? ci?

compact
2009-09-17 15:13:38+02
ja by som blesk pouzil aj pri pripitku... minimalne z dovody farebnej vyvazenosti v porovnani s ostatnymi fotkami. Difuzor sa mi na blesk viac osvecil vonku ak treba niekoho priblisknut. Z interierovych skusenosti mam skor pocit ze mi podava viac tvrde svetlo ako karticka a robi nepekne tiene. Este dodam ze pre istotu si vezmi aj vacsiu karticku ktoru prigumickujes k blesku.... niekedy sa hodi vacsia odrazna plocha ako ta ktora je vstavana v blesku

benvoluto
2009-09-17 15:24:07+02
ja by som blesk pouzil aj pri pripitku... minimalne z dovody farebnej vyvazenosti v porovnani s ostatnymi fotkami. Difuzor sa mi na blesk viac osvecil vonku ak treba niekoho priblisknut. Z interierovych skusenosti mam skor pocit ze mi podava viac tvrde svetlo ako karticka a robi nepekne tiene. Este dodam ze pre istotu si vezmi aj vacsiu karticku ktoru prigumickujes k blesku.... niekedy sa hodi vacsia odrazna plocha ako ta ktora je vstavana v blesku
dajme tomu ze pripitok teda budem fotit s bleskom ,, tak si predstav ze na stuzkovej budu dajme tomu dva az tri stoly dlhe asi 6 metrov cisto teoreticky ,, a nechcem fotit zadky ludi ale chcem fotit za vrchom stola v podstate nebudu ludia blizsie prexponovany a ty nakonci podexponovany ,, hotel ma vysoky strop takze sa to nema velmo kde rozptylit ,,, hm o tom som nerozmyslal vacsiu dosticku lebo takto to vyzera normalne ,, kamos ma tu dosticku prilepenu dokonca a vyzera to hrozne

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-09-17 15:31:59+02
príspevok od: benvoluto
dajme tomu ze pripitok teda budem fotit s bleskom ,, tak si predstav ze na stuzkovej budu dajme tomu dva az tri stoly dlhe asi 6 metrov cisto teoreticky ,, a nechcem fotit zadky ludi ale chcem fotit za vrchom stola v podstate nebudu ludia blizsie prexponovany a ty nakonci podexponovany ,, hotel ma vysoky strop takze sa to nema velmo kde rozptylit ,,, hm o tom som nerozmyslal vacsiu dosticku lebo takto to vyzera normalne ,, kamos ma tu dosticku prilepenu dokonca a vyzera to hrozne
Image je nanic, poriadny bouncer (napr. Lumiquest Promax system) je v takomto pripade jedinym riesenim. Dokaze osvetlit scenu zhora a tym ju lepsie pokryje. Svetelny objektiv ti nepomoze, odcloneny ma malu hlbku ostrosti. Takze zachytis svetelnu atmosferu, nebudes na ludi bliskat, ale ostri budu len ti, na ktorych si zaostril.
Vsetci ti tu radia, ale ty ich vlastne ani nechces pocuvat. Hudies si stale svoje, pritom nemas ziadne skusenosti. Tazko radit.

compact
2009-09-17 15:37:27+02
No ak by mal stol 6m dlzku tak potom zvolit inu metodu fotenia.... bud to fotit po castiach alebo bez blesku.... ja by som sa asi priklonil k alternative fotenia po castiach lebo pri foteni bez blesku sice udrzis cas ale ti ludia blizsie k tebe sa mozno pohnu... nemusia vela ale pri 1/10 to nemusi vyzerat pekne.Naviac fotky budu zas farebne posunute.Najlepsie mozno bude ak si skusis aj tak aj tak a budes mat z coho vyberat :) S bleskom kedze je nasmerovany hore a odraza len karticka nijak extremne nepreexponujes nikoho kto je blizko.Naopak este blesk ktory odpalis do stropu sa trochu rozptyli podla moznosti a trosku prisvetli aj pozadie aj ked nie vela ale trosku pomoze.

benvoluto
2009-09-17 15:43:13+02
príspevok od: Karol Srnec
Image je nanic, poriadny bouncer (napr. Lumiquest Promax system) je v takomto pripade jedinym riesenim. Dokaze osvetlit scenu zhora a tym ju lepsie pokryje. Svetelny objektiv ti nepomoze, odcloneny ma malu hlbku ostrosti. Takze zachytis svetelnu atmosferu, nebudes na ludi bliskat, ale ostri budu len ti, na ktorych si zaostril.
Vsetci ti tu radia, ale ty ich vlastne ani nechces pocuvat. Hudies si stale svoje, pritom nemas ziadne skusenosti. Tazko radit.
akoze niektory mi poradili ,, zatial len jeden mal s tym problem ,,, o olympuse som pocul ze lepsia hlbka ostrosti na okrajoch ako bezne 3/2 jky neviem ci je to pravda ,,skusenosti mam ,, fotím dost dlho sice nie stuzkove aj ked nie na svojej zrkadlovke ale vacsinou s dobrymi co boli mali fajny snimac ,, tento fotak to nema takze asi tak nejak preto som sa pytal

KESKOSENI
2009-09-17 15:43:40+02
asi tak....a myslim ze postup je opacny-najskor dobra technika a skusenosti a az potom zarabat peniaze fotenim....Tebe chyba aj jedno aj druhe....

benvoluto
2009-09-17 15:47:26+02
No ak by mal stol 6m dlzku tak potom zvolit inu metodu fotenia.... bud to fotit po castiach alebo bez blesku.... ja by som sa asi priklonil k alternative fotenia po castiach lebo pri foteni bez blesku sice udrzis cas ale ti ludia blizsie k tebe sa mozno pohnu... nemusia vela ale pri 1/10 to nemusi vyzerat pekne.Naviac fotky budu zas farebne posunute.Najlepsie mozno bude ak si skusis aj tak aj tak a budes mat z coho vyberat :) S bleskom kedze je nasmerovany hore a odraza len karticka nijak extremne nepreexponujes nikoho kto je blizko.Naopak este blesk ktory odpalis do stropu sa trochu rozptyli podla moznosti a trosku prisvetli aj pozadie aj ked nie vela ale trosku pomoze.
jj skusim to tak ,, aj tak aj tak len ci bude na to cas najprv si to vyskusam pri situacii ked cas ulohu nebude hrat a budem to robit v klude,,, no pocastiach je moznost ale to by bolo zas prilis vela blyskania a netvorilo by to atmosferu velkej oslavy ,, no uvidime nejak to zbucham

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-09-17 15:49:45+02
akoze niektory mi poradili ,, zatial len jeden mal s tym problem ,,, o olympuse som pocul ze lepsia hlbka ostrosti na okrajoch ako bezne 3/2 jky neviem ci je to pravda ,,skusenosti mam ,, fotím dost dlho sice nie stuzkove aj ked nie na svojej zrkadlovke ale vacsinou s dobrymi co boli mali fajny snimac ,, tento fotak to nema takze asi tak nejak preto som sa pytal
Musis zistit maxima tvojej techniky a na mieste improvizovat. Co ak ti tam da niekto stoly uplne inak, nez si to predstavujes? Musis byt pripraveny bleskovo improvizovat na zmeny situacie a svetelnych podmienok. Nemusis mat najlepsiu techniku na svete, ale musis rata, ze niektore veci jednoducho nenafotis, alebo ich nafotis podpriemerne a nic sa s tym neda robit a zaidna mudra rada na to nie je. Bud na to mas, alebo nie. Mne sa zda, ze skor nie.

benvoluto
2009-09-17 15:50:56+02
príspevok od: KESKOSENI
asi tak....a myslim ze postup je opacny-najskor dobra technika a skusenosti a az potom zarabat peniaze fotenim....Tebe chyba aj jedno aj druhe....
je to 18 bab ja nevyzeram zle snad mi tu techniku odpustia :D:D hehe ,, ako pani netreba to zas tak vazne brat ,, je to ich jediny den ale zas dobre vieme ze to neni svadba a tie peniaze co dostanem su symbolicke takze profesionala by mali fu aj trikrat drahsieho si myslim a im to netreba ,,, my sme mali na stuzkovej ´fotografa´ co mal ultrazoom s tesca ,, tak potom to tak vyzeralo

benvoluto
2009-09-17 15:54:05+02
príspevok od: Karol Srnec
Musis zistit maxima tvojej techniky a na mieste improvizovat. Co ak ti tam da niekto stoly uplne inak, nez si to predstavujes? Musis byt pripraveny bleskovo improvizovat na zmeny situacie a svetelnych podmienok. Nemusis mat najlepsiu techniku na svete, ale musis rata, ze niektore veci jednoducho nenafotis, alebo ich nafotis podpriemerne a nic sa s tym neda robit a zaidna mudra rada na to nie je. Bud na to mas, alebo nie. Mne sa zda, ze skor nie.
karle niekde treba zacat ,, a vravim za tie prachy ,, by lepsiu techniku a fotografa nezohnali ,, a to ze ci na tom mam alebo nie ? ,, ja si myslim ze mam kto chce spravi kto nechce nespravi ,, ja si verim ,, lebo ja sa nevzdavam len tak ,, kebyze ta zober vazne ako odbornika ,, tak budem cakat cakat a cakat ,, az kym nezistim ze mam 50 rokov a mam alphu este s vacsim sumom ako som mal olympusa :D:D:D:D

compact
2009-09-17 15:59:25+02
jj skusim to tak ,, aj tak aj tak len ci bude na to cas najprv si to vyskusam pri situacii ked cas ulohu nebude hrat a budem to robit v klude,,, no pocastiach je moznost ale to by bolo zas prilis vela blyskania a netvorilo by to atmosferu velkej oslavy ,, no uvidime nejak to zbucham
Uplne suhlasim s tym co pise Karol Srnec....
treba si nacvicit overenu techniku a ist na istotu aj za cenu ze nie vzdy dosiahnes uspokojivych vysledkov. Zabudni na to ze fotky budu presne podla tvojich predstav.. ak sa ti cosi nepodari tak najskor zneisties a dostanes sa do stresu. Najprv si pekne pofot s bleskom ako sa tu uz spominalo a v pripadnom dostatku casu experimentuj. Vysledky experimentu sa najlepsie ukazu na monitore a nie v fotaku. Tak aby si nebol sklamany.
Inak k tomu olympusu.... asi pred rokom som sa nahodou dostal do rozhovoru s fotografom ktory sa zivi fotenim svadieb stuzkovych a pod.... pouzival olympus.... vraj to ma najlepsie podanie pletovych farieb. :)

benvoluto
2009-09-17 16:05:27+02
no tak samozrejme ze sum a rozmazanost a spravnu expoziciu neuvdim na displayi fotaka ,, vsak asi ten blesk budem riesit no ,, no jj ale v interieri treba zvysit farebnost ,, inak su fotky take suche ,,, no mozno si do e3jky namontoval namisto livemosu cmosa :D:D ,,, ale nie ,, tak je to mozne ak si to cital

Daniel.U
2009-09-17 16:52:23+02
co ti mal ten svadobny fotograf povedat, ze sa odrbal a teraz si trieska hlavu? :-) Zrejme to na svadobcanov zabera, ze budu mat lepsie podanie pleti :-)

Daniel.U
2009-09-17 16:53:26+02
stacilo povedat na zaciatku, ze tam bude 18 bab, myslim, ze bez naroku na honorar to odfiti hoci kto :-)

compact
2009-09-17 17:21:13+02
príspevok od: Daniel.U
co ti mal ten svadobny fotograf povedat, ze sa odrbal a teraz si trieska hlavu? :-) Zrejme to na svadobcanov zabera, ze budu mat lepsie podanie pleti :-)
No videl som ich fotit pomerne dost s olympusmi..... ale je pravda ze vacsina tlaci len fotky max 10x15 a tam je to fuk jedno... pre mna to bola len informacia a siel som dalej... mam canon a ten mi vyhovuje :)

duroslav
2009-09-17 17:40:06+02
Argument, že Oly má lepšie podanie farieb pleti je asi rovnaký ako keby povedal, že fotolab XY má lepšie podanie farieb pleti. Kým sa fotka dostane na papier, tak je tam neskutočné množstvo faktorov, ktoré môžu celé skvelé podanie farby pleti rozhasiť. Okrem toho pojem lepšieho farebného podania je do značnej miery subjektívny.
Zrejme je to tak, ako napísal Daniel.U, že si ten pán potrebuje kúpu onoho gerétu nejako odôvodniť/ospravedlniť :-)

Gino
2009-09-17 17:52:51+02
Najlepsie stuskovu ignorovat... ja nejdem ani na svoju, bo setrim na Canon 70-200 f/4L USM . :-)

benvoluto
2009-09-17 18:28:13+02
príspevok od: Gino
Najlepsie stuskovu ignorovat... ja nejdem ani na svoju, bo setrim na Canon 70-200 f/4L USM . :-)
prispevok dna!!!!! :D potesila ma :D:D

compact
2009-09-17 18:42:49+02
príspevok od: duroslav
Argument, že Oly má lepšie podanie farieb pleti je asi rovnaký ako keby povedal, že fotolab XY má lepšie podanie farieb pleti. Kým sa fotka dostane na papier, tak je tam neskutočné množstvo faktorov, ktoré môžu celé skvelé podanie farby pleti rozhasiť. Okrem toho pojem lepšieho farebného podania je do značnej miery subjektívny.
Zrejme je to tak, ako napísal Daniel.U, že si ten pán potrebuje kúpu onoho gerétu nejako odôvodniť/ospravedlniť :-)
Ludia ja ho tu chcem aspon trosku povzbudit a vy mi to takto kazite !!! :)

Strana 3 z 7

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()