Hore
Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ
 

Hodnota fotografie

JaroD.
2010-02-08 16:20:13+01
Zdravím všetkých. Zaujímalo by ma ako posudzujete jednotlivé fotografie z hľadiska náročnosti ich vyhotovenia fotografom. Pre lepšie pochopenie uvediem 2 extrémy: 1. extrém: Fotograf chce spraviť dobrý záber divožijúcej zveri v jej prirodzenom domovskom prostredí, niekde v hĺbke lesa čaká každý deň ráno večer niekoľko hodín kým sa mu na chvíľu objaví samotný predmet fotografovania, ktorý sa môže zjaviť iba na niekoľko sekúnd a je preč. Za ten čas musí v krátkom čase v malinkom hľadáčiku vhodne zakomponovať, dobre zaostriť, nevraviac, že počasie a svetelné podmienky sú takisto nevyspytateľné a dúfať, že výsledok bude adekvátny vynaloženej námahe. Často sa ani nedočká, alebo sa snímok jednoducho nevydarí. 2. extrém : Fotograf si bez problémov nafotí ľubovoľné zábery zapádajúceho slnka, ľudí, zvierat v ZOO, krajiny, mesta a rôznych iných motívov od výmyslu sveta a v teple domova pri piecke a 17 palcovom monitore si z tohto materiálu vo vhodnom programe poskladá výslednú kompozíciu. Nejaký science fiction svojej hlavy. . Je toto ešte fotografovanie ? Alebo som staromódny a len nechápem, že v tejto počítačovej ére je to nevyhnutný trend fotografie ? Je komponovanie v hľadáčiku, kvalita záberu, extrémne podmienky, výdrž fotografa, jeho intuícia hodnota, ktorá vás pri prezeraní jednotlivých snímkov dokáže zaujať, alebo sa nad tým ani nepozastavujete a je vám to jedno ? Samozrejme drobným úpravam kompozície a technickému vylepšeniu výsledného záberu v PP sa nijako nebránim, poukazujem len na hranicu, čo ešte áno a čo už nie.
 
2010-02-08 16:29:32+01
každý má tu hranicu niekde inde...jeden preferuje ´starú školu´ a len akúsi kozmetiku v počítači, iný sa spolieha práve na ten postprocessing...môj názor je taký, že všetkého veľa škodí, čiže i úprav, lebo potom to už nie je fotografia ale grafika...
pravdou je, že pohľad na umenie, fotografiu, krásu a ostatné vnemové impulzy je tak čisto subjektívna vec, že sa o presne vymedzenej hranici nedá ani hovoriť...ktovie, či vôbec nejaká aj existuje...
 
Cako
ocenenie redakciou 2010-02-08 16:31:48+01
:))) to zase narazas na mna...neviem co ta to tak trapi,kazdy mame svoj styl ako spravime fotku...
 
sparks05
2010-02-08 16:37:04+01
cako srry to co prezentujes ty nejsu fotky, je to grafika,kolaz alebo si to nazvy ako chces,ale fotka to urcite neni
na druhej strane sa mi tvoja tvorba paci
 
Cako
ocenenie redakciou 2010-02-08 16:42:13+01
...aj ty si to teda nazvy ako chces..hlavne ze sa ti to paci :)..a videl si kto dostal nedavno ocenenia pre fotografov ?Tie fotky...ktore sa skoro nikomu nepacili,alebo pacili a vraveli ze to je grafika...preco dostali ocenenie pre FOTOGRAFOV a nie grafikov ? Lebo je to kategoria fotky...
 
sparks05
2010-02-08 16:46:04+01
povedz mi z kolkych % je to original forka a z kolkych PP ? myslim ze prevazuje PP
 
Jozef Krajčo
externý redaktor
- moderator
2010-02-08 16:49:08+01
´Kto umi, ten umi, kto neumi, ten cumi´

Bez ohladu na to ci na fotografiu v graf. editore siahne, alebo nie. V dnesnej dobe globalizacie a stierania hranic by uz ludia mohli mat konecne sirsie obzory pohladu na vec. Tak isto vznikaju nepodarky na jednej aj druhej strane.
Ja som rad ked sa mozem pokochat pracou zastancov oboch taborov.
Osobne viacej inklinujem k dodatocnej uprave.

http://www.webdesignerdepot.com/2009/11/the-unbelievable-and-impossible-photos-of-li-wei/

Mam rad surrealizmus a neviem si predstavit ako by som spravil niektore nerealne sceny bez editora.
Cize uprava ma svoje opodstatnenie. Napr. aj taka reklama sa bez toho ani nepohne.


...a hovorim si ze sa do takychto flammable a nikde neveducich debat nezapojim , a zas pisem.. :)

Robme si co nas bavi a co sa nam paci ale nechajme aj druhych nech si robia to iste.





 
Cako
ocenenie redakciou 2010-02-08 16:49:44+01
príspevok od: sparks05
povedz mi z kolkych % je to original forka a z kolkych PP ? myslim ze prevazuje PP
ale vsetko je zlozene len s fotky :) trochu prevratena,vygumovana,sklonovana...stale ale fotka..ja uz nejdem nic pisat zase na toto..uz mi to lezie na nervy...budem si pridavat co chcem a pokial mi nenapise admin ze to mam zmazat ze to nie je fotka,tak v tom budem aj pokracovat....
 
Cako
ocenenie redakciou 2010-02-08 16:54:18+01
:DDD ten typek je nejak zatazeny na padanie na hlavu :)) super to je
 
JaroD.
2010-02-08 16:57:52+01
príspevok od: Cako
:))) to zase narazas na mna...neviem co ta to tak trapi,kazdy mame svoj styl ako spravime fotku...
Mňa určite netrápiš, až tak si zas fandiť nemusíš :-) Registrujem ťa len ako jedného z predstaviteľov papučovej science fiction fotografie, je to zaujímavé, je to niekedy aj pekné, ale hodnota za akých vznikajú napr. tvoje dielka sú pre mňa nulové.
Ale povedz mi ty, čo je pre teba väčšia hodnota.
 
branislavbuzek
ocenenie redakciou 2010-02-08 16:59:06+01
fotografia, takisto ako aj výjavy viac či menej vyrobené v pc sú svojim spôsobom umelecké dielo. To, či autor to dielo vytvorí ceruzkou, objektívom alebo myšou je len na autorovi samotnom a platí, že účel svätí prostriedky. Autor má pri tvorení takéhoto diela svoju predstavu a je len na pozorovateľovi, či to dielo dokáže prijať alebo nie. Krása spočíva v oku pozorovateľa a rozhodne sa nie každému páči to isté. Mne osobne sa Cakove diela nepáčia (preto ich nehodnotím), no skláňam sa nad jeho zručnosťou a má môj rešpekt.
 
coola
2010-02-08 17:05:53+01
ja by som to rozlisoval asi takto: fotografov, ktori presedia hodiny skryti niekde v lese za krikom den co den a cakaju na ten spravny moment, obdivujem. ak sa foto podari, su na nu patricne hrdi, lebo len oni vedia, kolko namahy to dalo. ak sa nepodari, prijdu dalsi den.
na druhej strane fotograficke kolaze su casto nevyhnutne, ak maju ist fotky napr. do casopisu a fotograf je pod casovym tlakom. v oboch pripadoch musi clovek kreativne mysliet, ale kolaz uz za fotograficke umenie nepovazujem..
 
JaroD.
2010-02-08 17:10:35+01
Bol by som veľmi nerád, ak by si to niekto zosobňoval tak ako Cako, ono niekedy sa hovorí, že trafená hus zagágala, ale tu mi určite nejde o Caka, ani o žiadne mená. Zamýšľam sa len čisto nad tým, čo je pre vás väčšie umenie hľadanie motívu a komponovanie v hľadáčiku pri -15, alebo komponovanie na monitore počítača.
A je mi úplne jedno, či je to Cako, alebo krajinár, ktorý si svoju krajinku vytvorí poskladaním zo svojej fotobanky.
 
Marcel Rebro
2010-02-08 17:10:50+01
Ja by som k uvedenemu dodal asi nasledovne : ´hodnota´ fotografie nema nic spolocne s narocnostou jej zhotovenia. Ak skocis po hlave z 12. poschodia a na 2. cvaknes Pamelu Andersonovie (napriklad) hore bez bude to ´hodnotne´ foto len peto ze si si pri dopade urobil bobo na hlave?

Su samozrejme iste vynimky - ak hodnotim napriklad horolezecke fotografie, beriem do uvahy aj podmienky za ktorych bola ta ktora zhotovena. Ale nebudem ju ´hodnotovo´ porovnavat s (napriklad) makrom zo sklenika v botanickej ...
 
Cako
ocenenie redakciou 2010-02-08 17:15:04+01
príspevok od: JaroD.
Mňa určite netrápiš, až tak si zas fandiť nemusíš :-) Registrujem ťa len ako jedného z predstaviteľov papučovej science fiction fotografie, je to zaujímavé, je to niekedy aj pekné, ale hodnota za akých vznikajú napr. tvoje dielka sú pre mňa nulové.
Ale povedz mi ty, čo je pre teba väčšia hodnota.
oboje :) vsetko ma svoju hodnotu...ci cakas dlhe hodiny v lese,alebo sedis dlhe hodiny za pc a vymyslas...len tak hrubo povedane...
 
Ultra TXF
2010-02-08 17:16:16+01
Autor príspevku má asi na mysli to,že pokiaľ na vytvorenie skutočne kvalitnej ´čistej´ fotografie musí človek vedieť fotografovať,na vytvorenie kvalitnej koláže to nemusí vedieť,teda samozrejme,že musí cvedieť,kde stlačiť spúšť a komponovať podľa potreby svojho zámeru.
Keď sem cako predčasom dal jednotlivé fotografie ,z ktorých skladal výslednú koláž,tak bolo jasné,že fotografovať nemusel vedieť .Tie polotovary nevyžadujú
fotograficky profesionálnu zručnosť,sú to ´cvaky´ ,ktorém samé o sebe neobstoja.
Ale výsledok je ,aspoň pre mňa v niektorých príkladoch,super .
A tu je rozdiel medzi klasickou fotografiou a kolážou alebo úpravou tohoto druhu v PC.Človek nemusí byť zručný fotograf, pokiaľ je profík vo Photoshope.
 
JaroD.
2010-02-08 17:18:32+01
Poďme k podstate, odosobni sa od rôzných padov, mrazov, vojnových konfliktov a skús sa prosím ťa vyjadriť k tomu čo je pre teba viac spraviť dobrú fotku foťáku, alebo v monitore.
 
JaroD.
2010-02-08 17:20:25+01
Ďík, lepšie by som to určite nebol vyjadril.
 
Marcel Rebro
2010-02-08 17:24:10+01
príspevok od: JaroD.
Poďme k podstate, odosobni sa od rôzných padov, mrazov, vojnových konfliktov a skús sa prosím ťa vyjadriť k tomu čo je pre teba viac spraviť dobrú fotku foťáku, alebo v monitore.
pre mna? neviem posudit. skusim sa vyjadrit raz, ked sa naucim spravit dobru fotku aspon jednym z uvedenych sposobov ...
 
delfinmsvk
2010-02-08 18:33:51+01
Koľko ľudí toľko chutí.A ako raz padla otázka na istého Pána fotografa:Aká je Vaša najlepšia fotografia?
Jeho odpoveď znela: Takú som ešte nespravil.Ďalšia varianta je tiež keď sa stretnú amatér a profík.Fotia tú istú ´scénu´ a záleží na nich či vyťažia z toho maximum alebo nie. Môžeš mať naj techniku vo vesmíre keď nevieš využiť jej potenciál!A vtedy Ťa nezachráni ani PP si myslím.Toť vsio.Dobré svetlo a GL pri fotografovaní.
 
Strana 1 z 5
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()