ja osobne pouzivam ADOBE PHOTOSHOP CS3 ale je super mat cely balik ADOBE PRODUCTS.
na OFF stranke je 30-dnovy trial ale kebyze ho niekto nema a chcel by ho mat tak len napiste SS ;)
trosku sa vratim k problemu: ´PS nevie precitat CR2´. mam novu Canon40D a same problem. stara 300D s tym nemala problem ziadny. mam v hlave technicke halusky. ak sa nechcem vzdat ani PS ani svojho noveho kamosa, co s tym? ak odpoviete, prosim majte na zreteli, ze mate do cinenia s computerovo ´malicko intuitivne´ (nie vedomostne) zdatnym ponizene ziadajucim o radu (a zachranu dusevnej pohody). dakujem
Zdravím všetkých. Ako tu už bolo povedané PS CS3 je the best :), ale nestačí pre začiatočníkov aj taký Zoner, alebo Gimp ?? Pracoval som so všetkými troma a každý má niečo do seba, i keď ten PS mal všetko pohromade :)
horus: tak ACR 4.x posledná verzia by to mal riešiť
rick01: Gimp má desivé rozhranie (pre užívateľa Windows je problematické aj rozhranie Adobe, ale Gimp je niečo ešte oveľa menej ergonomické, jeho stádo zbesilých okien nadizajnoval absolútny zhovadilec, ktorý slovo ergonómia v živote nepočul -> tak to dopadá, keď niečo robia programátori a pre programátorov, pričom o tom, na čo to, čo robia, má slúžiť, nemajú ani duncta a zabudnú sa opýtať - všeobecný problém pri GNU, linuxe a spol.) a nemá color management (až na nejaké letmé záblesky v posledných verziách), takže ďakujeme, radšej nie... Zoner budiž, ale oveľa zaujímavejší je potom PSP.
No ja na základnú úpravu používam Googlacku Picasu :-) velmo dobre sa mi sňou pracuje :-) Zoraďovanie fotiek,uprava,a 1gb priestoru na nete na ukladanie do svojho účtu - no proste super :-) ale rád sa hrám aj v Photoshope XI
Gimp je v pohode, oproti tomu ake rozhranie mal v rannych verziach je to teraz uz uplne v pohode:-) Color management pod Linuxom ide, prave tu testujem Spyder2express a vyzera, ze to funguje:-)
Irfan že nie je editor?Treba si ho poriadne naštudovať.Nič lepšie pre začiatočníka nepoznám,len škoda,že som v ňom nenašiel´orez´.Zaujímavé je,čo dokáže z jpeg-om v automatickom režime v upravach farieb a expozície...
durika: čítaj lepšie - ´viewer ´with somewhat editing capabilities´ ´
a naozaj to nie je editor, zabudni na vrstvy, výbery, maskovanie, prekrývanie, a orez sa robí cez výber a crop selection, prípadne v kombinácii s Custom/Fine rotation
a pokiaľ ti hento stačí, eeehm... no ja viem, je to zadarmo a hlavne tomu ani netreba veľmi rozumieť...
Radovan, Nikon Capture NX2 ten Ti už zobrazuje aj z iných foťákov, nielen z Nikonu a stojí cca 7000.- Alebo si kúp Adobe Photoshop CS3 Extended, ale pre študentov! Ten Ťa vyjde asi na 3000.- :-) http://eshop.amsoft.cz/default.asp?cls=SPresentTrees&StrType=1&StrSort=1F5O54III
Ja používam Adobe Photoshop Elements 6CZ. Je to jeho najnovšia verzia a stojí okolo 3000sk. Zatiaľ som nenarazil na nič, čo by pri úprave foto nezvládol. Taktiež spracuje nikoňácky RAW a dá sa prepnúť do režimu pre ´začiatočníkov´. 16bit spracovanie, správa farieb, úpravy cez vrstvy, rôzne fotofiltre, oprava ´červených očí´, oprava vinetácie, skreslenia ... to všetko je samozrejmosťou. Existuje k nemu aj kniha, ktorá poradí, ako z neho dostať maximum.
Ináč s Capture NX som mal problémy aj ja. A kým otvoril RAW, tak so myslel že zaspím :-)
Tak som zistil, kde su problemy s Nikon Capture NX - je neoptimalizovany.
Kamarat s Intelom Core 2 Duo na 3.5GHz nataktovanom, inak to iste, co ja a v tom programe sa da pracovat, vsetko je slusne rychle!!! :(((
Ahojte fotografisti...ja môžem len doporučiť program Zoner Photo Studio,Foto Filtre aj Picasa2...som začiatočníčka takže len zatial pracujem v takýchto programoch ale darí sa mi,aj ked moc pomaly...skúšala som aj Photoshop ale zatiaľ neúspešne...chcela by som sa fotením zaoberať aj profesionálne ale to zopár rôčkov ubehne...
Aky program na upravu fotiek?
na OFF stranke je 30-dnovy trial ale kebyze ho niekto nema a chcel by ho mat tak len napiste SS ;)
našiel som pre CS3 toto:
http://kb.adobe.com/selfservice/viewContent.do?externalId=kb402830
čiže updatni Camera RAW
http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=106&platform=Windows
rick01: Gimp má desivé rozhranie (pre užívateľa Windows je problematické aj rozhranie Adobe, ale Gimp je niečo ešte oveľa menej ergonomické, jeho stádo zbesilých okien nadizajnoval absolútny zhovadilec, ktorý slovo ergonómia v živote nepočul -> tak to dopadá, keď niečo robia programátori a pre programátorov, pričom o tom, na čo to, čo robia, má slúžiť, nemajú ani duncta a zabudnú sa opýtať - všeobecný problém pri GNU, linuxe a spol.) a nemá color management (až na nejaké letmé záblesky v posledných verziách), takže ďakujeme, radšej nie... Zoner budiž, ale oveľa zaujímavejší je potom PSP.
a naozaj to nie je editor, zabudni na vrstvy, výbery, maskovanie, prekrývanie, a orez sa robí cez výber a crop selection, prípadne v kombinácii s Custom/Fine rotation
a pokiaľ ti hento stačí, eeehm... no ja viem, je to zadarmo a hlavne tomu ani netreba veľmi rozumieť...
Ináč s Capture NX som mal problémy aj ja. A kým otvoril RAW, tak so myslel že zaspím :-)
Kamarat s Intelom Core 2 Duo na 3.5GHz nataktovanom, inak to iste, co ja a v tom programe sa da pracovat, vsetko je slusne rychle!!! :(((
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa