ja Ťa určite neukameňujem ... pridávam sa k Tvojmu názoru
Som toho isteho nazoru, fotim pre potesenie a nie pre prachy, mam svoju osobnu stranku a mam tam stovky fotiek ktore si pozeraju kamarati, rodina ale aj nahodny. Stojim za tebou
Absolutne s tebou suhlasim - konecne som sa dopracoval k DSLR a zasa sa zacal trochu venovat foteniu , ale ako amaterovi, ktory sa nehodla prepracovat do svetovej spicky :))) ale aj tak sa rad pohra s fotkami, tak myslim, ze spravna kombinacia freeware a nejakeho lacnejsieho softu by mala postacit.
Možete mi poradiť nejakú dobrú publikáciu o praci s photoshopom pre uplných začiatočníkov? Ďakujem.
Ked zacinas tak myslim ze kazda ktora je urcena zaciatocnikom (treba precitat uvod komu je urcena) ti pomoze.. staci zbehnut do knihkupectva a polistovat.
Osobne som zacinal pisanymi tutorialmi z internetu ..skus pozriet napr. grafika.cz
Mas to zadarmo :) Mne knizky boli take tazkopadne ked som to chcel skusat..
Dalsia moznost je dostat sa k videotutorialom od napr. Lynda.com. Sice po anglicky, ale staci ze to vidis.. Ja som to isty cas pozeral ako film na vecer :) Pripada mi to najefektnejsia moznost napredovania.
Urcite neodporucam Tipy, efekty a kouzla v AdobePhotoshopu (Computer press 2001)
Možete mi poradiť nejakú dobrú publikáciu o praci s photoshopom pre uplných začiatočníkov? Ďakujem.
Mam doma manuak k PS - ma niekolko stovak stran :).. myslim, ze som ho necitala (keby si chcel, mozem psolat). Skor, ako tu uz bolo aj pisane - browsovanim po nete, na roznych strankach sa clovek dozvie pre zaciatok nejake zakladne veci, a potom samotnym skusanim, klikanim, a tak dokola :)
Dobre tipy su napr. aj videotutoriali (ako uz spominal daenis) - niekolko je ich aj tu na ephoto.
Adobe Photoshop CS3..., ale keďže je troška drahý pre bežného nadšenca dávam prednosť GIMP-u. Je to zaujímavy bitmapový editor s podporou vrstiev a pluginov a je dostupný zadarmo aj pre Windows. Môj subjektívny pocit je že pracuje rýchlejšie ako spomínaný editor od Adobe, ale to môže byť spôsobené i použitým os.
Skus RawTherapee pre spracovanie z RAW do JPEG. (http://www.rawtherapee.com/)
Som s nim velmi spokojny a iny uz ani nepouzivam. Podporuje prakticky vsetky moderne zrkadlovky a je zadarmo. Vytvoril som si tam niekolko profilov pre sum/ostrost. Vacsinou fotim JPEG+RAW a v tak si kontrolujem do akej miery
sa odchylujem od JPEG ktory vytvoril fotak. Vacsinou sa snazim o realne farebne podanie.
Vela ludi tu pise o Adobe Photoshop, ktory je fajn..ale co tak skusit Adobe Lightroom (ak tu uz nahodou nebol spominany, celu diskusiu od zaciatku som necital). Da sa vyskusat v trial verzii a v pripade zaujmu o kupu to nieje az taka draha zalezitost. Na upravu RAW je to jeden z najlepsich software v sucasnosti, ma velke mnozstvo nastaveni, efektov, prechodovych filtrov atd... Ja ho pouzivam a som s nim velmi spokojny.
no najsamlepši na upravu fotiek je podla mna Adobe Photoshop... tak isto aj na prevod z RAW-u je Adobe Lightroom... tam mozes previest niektore jednoduche upravy pred tym nez sa pustis do Photoshopu.. Ovela jednoduchsi je Zoner photostudio co sa tika upravy... neviem vsak ci v zoneri mozes prevadzat z RAWka... nieco sa da porobit aj v Coreli Photopaint ale ked uz tak to skor Photoshop... drzim palce ;-)
Moj :postup: Capture NX a potom Photofiltrestudio....
Inak na Capture NX nemá žiaden RAW editorkonvertor na svete....
A to som ich mal možnost skúsit od Pentaxu aj Canonu.
Aky program na upravu fotiek?
Osobne som zacinal pisanymi tutorialmi z internetu ..skus pozriet napr. grafika.cz
Mas to zadarmo :) Mne knizky boli take tazkopadne ked som to chcel skusat..
Dalsia moznost je dostat sa k videotutorialom od napr. Lynda.com. Sice po anglicky, ale staci ze to vidis.. Ja som to isty cas pozeral ako film na vecer :) Pripada mi to najefektnejsia moznost napredovania.
Urcite neodporucam Tipy, efekty a kouzla v AdobePhotoshopu (Computer press 2001)
Dobre tipy su napr. aj videotutoriali (ako uz spominal daenis) - niekolko je ich aj tu na ephoto.
Som s nim velmi spokojny a iny uz ani nepouzivam. Podporuje prakticky vsetky moderne zrkadlovky a je zadarmo. Vytvoril som si tam niekolko profilov pre sum/ostrost. Vacsinou fotim JPEG+RAW a v tak si kontrolujem do akej miery
sa odchylujem od JPEG ktory vytvoril fotak. Vacsinou sa snazim o realne farebne podanie.
Inak na Capture NX nemá žiaden RAW editorkonvertor na svete....
A to som ich mal možnost skúsit od Pentaxu aj Canonu.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa