Dobrý deň, neviem či sa tu tá téma už diskutovala, ale fórum často nesledujem a vyhladávač mi buď nefunguje korektne alebo nič nenašiel :)
O rok takto budeme mať ako trieda stužkovú. Už začínajú zhánať fotografa. Našli si jedno nemenované individum, ktorý sa mi vôbec nepozdáva. Nikde na jeho stránke, v galerí, ani na Facebooku mu nechýba prívlastok profesionálny fotograf. Oháňa sa cenamy od 100-450€ za stužkovú a DVD na kaž. študenta (kalkuluje že len DVD+obal+potlač sú 3€ :D). Súčasne "dokáže" zobrať zákazku aj na fotenie aj na točenie aj keď je len jeden. Rieši to tak že on točí a svojmu synovy 17ročnému, ktorého poznám osobne a ktorý nevie o fotení vôbec nič, dá zrkadlovku do ruky nech cvaka. a dostávame sa k tomu. fotí na Nikon D90 + 18-200VR s interným bleskom. nič proti tomuto aparátu, ale aj to tak v tej galerii vyzerá. Lepšie fotky som ja spravil s mojim seťákom 18-55 IS a 450D sesternici na svadbe kde som bol pozvaný ako hosť a nič som za to nepítal. Fakt sa bojím že to bude fotiť on. Neviete mi doporučiť alebo napíšte mi niekto kto by bol ochotný. cena podobná, aspon znalosť práce s ext. bleskom a nejakú čestnosť voči svojmu remeslu, žiadny zárobkuchtivý amatér. Budem vďačný za vaše skúsenosti a posúdim podla galérie.
Neberte to že sa považujem za profíka, ale aspoň trochu vidím do tohoto remesla a aj keď mám 70-200mm 2.8 a GN.60 (Nissin Di866) ext. blesk mám načítané všetko možné o fotení akcii a už som sa na nejakých aj zúčastnil (dobrovolne zdarma) netrúfam si zobrať svadbu ani nič podobné, neoznačujem sa za profesionála a nepíšm o svojej výbave že je to jedný foták s videom (na jeho stránke som sa dočítal aká jedinečná je D90 - teda bola pred 2 rokmy ale to tam uz nepise :D) nedávam fotit svadby niekomu co fotí na automatiku a blíska tam niekomu do xichtu napriamo a fotky vyzerajú ako ...
ĎAKUJEM ZA KAŽDÚ RADU
100 bodov :D
Vnukli ste mi napad, platit takymto sposobom, kolko chcete spoluziacok za nafotenie stuzkovej? ;-)
(pre tych zakonochranujucich bez zmysla pre humor - len vtip...)
vyberať podla výbavy tiež neni žiadna výhra :) poviem príklad :)
ja som sa spojil s jedným kamošom:
on fotí 5D mark II, 24-70 f2.8 L, 70-200 f2.8 L
ja fotím 50D, tokina 11-16 f2.8, 135 f2, 70-200 f2.8 L (momentálne v servise)
svietime elinchron rádiovo odpálenými bleskmi 580ex a 430exII.
a čo z toho vyplýva? nič. darmo máme techniku na úrovni sú od nás aj lepší :) zatial :) (brať s rezervou) :)
Mam to zapisane v hlave, krasny veršík :D
Inak ked uz sa tu rozbieha debata, tak dovolim si jednu otazku - co vsetko by mala obsahovat taka zmluva o foteni? predpokladam ze by mala byt podobna tej co je opisana v serialy o foteni svadby. nejake specifika by mala mat? je mi jasne ze zaklad je asi pevna cena, pevny cas fotenia a dodania pripadne nejaka formulka o tom co ked sa nezucastni?
PS : je mi jasne ze sa nedivat len na techniku preto som zhodnotil ze aj galeria vyzera byt fajn ale je to rozhodne pokrok oproti D90 + 18-200 s internym bleskom nie? :D
uz som odpisal 2 krat, nejdem konkretne hovorit o koho ide.
Ten clovek mi nespravil nic zle tak nejdem ani ja niekomu kazit biznis. tu mi islo skor o to, najst nahradu za neho. S troskou rozmyslania zistis o koho ide, ale myslim ze nikto nema potrebu sa s tym zaoberat :)
ano ale ked uz zakaznik plati nemalu ciastku ocakava nielen moment vystihnuty ale aj urcitu kvalitu - napríklad nie moc velky sum - treba svetelne sklo alebo telo čo dobre zvlada vysoke iso
alebo ocakava pekný efekt malej hĺbky ostrosti - treba svetelne sklo
pripadne aspon zaujimave a pritazlive svetlo - prinajmensom treba externy blesk
a si si na 100% istý že si to zákazníci, maturanti všímajú? úprimne :)
šak jasné že nie, ale ja si to všimnem a o to tu ide :D Nájsť komerčného fotografa ktorý za nie velkú čiastku uspokojí oko všímavého fotografa...
:D príde mi to ako ten niekoľko krát spomínaný objektív 10-1000mm f/1.2 L IS HSM DO macro ideálne tak do 300€ :D
stuzkove nefotievam, je to mimo moj zaner, ale dobry kamarat ma poprosil, tak som vcera bol fotit tu jeho. No ako bolo spomenute, vela hlavnyx motivov, fotenie bez blesku v takyx svetelnyx podmienkax nebolo mozne, xvalabohu som si pribalil difuz daznik a externak...no a po urcitej xvilke som si pripadal ako fotograf na disco a to ma vobec neberie. Takze dakujem, stacilo...ostanem si pri svadbax :-)
stuzkove nefotievam, je to mimo moj zaner, ale dobry kamarat ma poprosil, tak som vcera bol fotit tu jeho. No ako bolo spomenute, vela hlavnyx motivov, fotenie bez blesku v takyx svetelnyx podmienkax nebolo mozne, xvalabohu som si pribalil difuz daznik a externak...no a po urcitej xvilke som si pripadal ako fotograf na disco a to ma vobec neberie. Takze dakujem, stacilo...ostanem si pri svadbax :-)
ked uz ku*vis slovencinu, tak to rob poriadne > stuzkowe nefotiewam atd...
Fotograf na stužkovú
Vnukli ste mi napad, platit takymto sposobom, kolko chcete spoluziacok za nafotenie stuzkovej? ;-)
(pre tych zakonochranujucich bez zmysla pre humor - len vtip...)
ja som sa spojil s jedným kamošom:
on fotí 5D mark II, 24-70 f2.8 L, 70-200 f2.8 L
ja fotím 50D, tokina 11-16 f2.8, 135 f2, 70-200 f2.8 L (momentálne v servise)
svietime elinchron rádiovo odpálenými bleskmi 580ex a 430exII.
a čo z toho vyplýva? nič. darmo máme techniku na úrovni sú od nás aj lepší :) zatial :) (brať s rezervou) :)
vyberaj podla fotiek nie podla techniky :)
´to vieš ako to u nás funguje, ked sa k*k*t postaví rozum sa zastaví´
:)
Inak ked uz sa tu rozbieha debata, tak dovolim si jednu otazku - co vsetko by mala obsahovat taka zmluva o foteni? predpokladam ze by mala byt podobna tej co je opisana v serialy o foteni svadby. nejake specifika by mala mat? je mi jasne ze zaklad je asi pevna cena, pevny cas fotenia a dodania pripadne nejaka formulka o tom co ked sa nezucastni?
PS : je mi jasne ze sa nedivat len na techniku preto som zhodnotil ze aj galeria vyzera byt fajn ale je to rozhodne pokrok oproti D90 + 18-200 s internym bleskom nie? :D
Nemam nic, ide skor o ten jeden objektiv a o integrovany blesk
Ten clovek mi nespravil nic zle tak nejdem ani ja niekomu kazit biznis. tu mi islo skor o to, najst nahradu za neho. S troskou rozmyslania zistis o koho ide, ale myslim ze nikto nema potrebu sa s tym zaoberat :)
alebo ocakava pekný efekt malej hĺbky ostrosti - treba svetelne sklo
pripadne aspon zaujimave a pritazlive svetlo - prinajmensom treba externy blesk
:D príde mi to ako ten niekoľko krát spomínaný objektív 10-1000mm f/1.2 L IS HSM DO macro ideálne tak do 300€ :D
jeden múdry človek povedal: kritikom je konzument a nie konkurent :
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa