Riesim otazku kompu na spracovanie foto. Chcem sa spytat, co by bola vyhodnejsia kombinacia? Cize Macbook Pro + externy display alebo stolny iMAC? Jedna sa mi o nove modely 2011. Chcem si kupit nieco co mi vydrzi dlhsiu dobu a bude mi vykonovo postacovat. Su iMACy vykonnejsie od Macbookov? Pytam sa v Apploch sa nevyznam. Bude to moje prve jablcko. Dakujem za info
pokial zarátaš aj legálny Windows a Lightroom za 300 euro plus rocne antivirus, ked Aperture stoji nieco cez 60, tak az taky jednoznacny ten tvoj prepocet nebude. Ja som dokonca vypocital, ze ten iMac vyde menej. Okrem toho skus sa designovo priblizit Applu nejakou skladackou. Nehovorim, ze bysom si nevystacil s PC, ale teraz sa bavime objektivne.
Ako som písal ked zbúchaš PC v 2/3 iMacu a dokúpiš aplikácie trebárs aj za 300€ tak budeš cenovo na tom možno rovnako , ale výkonom úplne niekde inde, design jablčiek mi je vtedy úplne na nič, pretože rozdiel vo výkone bude asi taký že iMac bude mať výkon asi ako lepší kancelársky PC
Ako som písal ked zbúchaš PC v 2/3 iMacu a dokúpiš aplikácie trebárs aj za 300€ tak budeš cenovo na tom možno rovnako , ale výkonom úplne niekde inde, design jablčiek mi je vtedy úplne na nič, pretože rozdiel vo výkone bude asi taký že iMac bude mať výkon asi ako lepší kancelársky PC
A k tomu si ako dosiel? Pri rovnakych parametroch je MacOS daleko sviznejsi. Nie nadarmo mnoho ludi ma este notebooky so single-core procakmi a bohate si vystacia aj na upravu fotiek na rozdiel od 7-rocneho PC a myslim, ze kazdy tento clovek pred tym ako zacal pouzivat mac, tak pouzival PC, takze sam si vie naozaj objektivne zhodnotit, co mu asi viac vyhovuje. Mam dojem pufko, ze ty si v zivote za macom nesedel, mozno si si poklikal nieco v predajni a to bolo vsetko. Dalsia vec je ta, ze ked mas mac, tak si neni striktne limitovany pouzivat Lightroom (bavme sa o plnohodnotnych alternativach, nie o zoneroch, acdsee a pod) ale mozes si vybrat medzi Lightroomom a Aperture. Kazde ma svoje pre a proti. Lightroom ma napr. svoju vyhodu v Lenscorection i vacsia rozsirenost (s tym spojene mnozstvo literatury a rad), Aperture je zase neprekonatelny v moznostiach doostrenia ci sortovanie v ramci DB je riesene dalekolepsie. Kazdy si najde to, co mu viac vyhovuje.
Mal si iMAC/MAC? Predpokladam ze asi nie. Kazdy co ma iMAC/MAC tak zacinal na PC, cize vie realne porovnat vykon a stabilitu. Ak by to bolo ako pises, tak MAC user opluje MAC a vrati sa k PC. Ale nieje tomu tak.
Treba zacat realne rozpravat v cislach a nie "mozno", "asi", "urcite". Na tejto stranke http://browse.geekbench.ca/ si mozes porovnat MAC vs. svet, popripade stiahnut SW a realne otestovat svoje PC.
Mal si iMAC/MAC? Predpokladam ze asi nie. Kazdy co ma iMAC/MAC tak zacinal na PC, cize vie realne porovnat vykon a stabilitu. Ak by to bolo ako pises, tak MAC user opluje MAC a vrati sa k PC. Ale nieje tomu tak.
Treba zacat realne rozpravat v cislach a nie "mozno", "asi", "urcite". Na tejto stranke http://browse.geekbench.ca/ si mozes porovnat MAC vs. svet, popripade stiahnut SW a realne otestovat svoje PC.
Fajny test. Takze 1.5 rocny Macbook Core 2 Duo CPU P7550 4GB RAM (nikdy nepreinstalovany) score 3226 vs Toshiba notebook CPU P8400 3GB RAM, cerstvo nainstalovany a uplne cisty Archlinux score 3005. Ale vykon nie je jedina vec kvoli comu castejsie sadam k MACu.
Už je to tu trocha mimo témy, tak sa pridám aj ja. Mám už takmer dva roky 21,5" iMAC, Core2Duo na tuším 3,06 GHz a 6GB RAM. Systém nikdy nepreinštalovaný a všetko lieta ako v prvý deň. Na úpravu fotiek používam Aperture teraz vo verzii 3. Ťažko hodnotiť soft, ktorý nemá verziu na Win ale subjektívne je všetko rýchle a plynule. A to mám aktuálnu knižnicu veľkú cca 70 GB. Nikdy som neoľutoval peniaze ktoré som dal z iMAC + licencia na Aperture + plugniny. Za svoje peniaze človek dostane adekvátnu hodnotu. A to som pred switchom na MAC mal len veľmi hrubú predstavu čo ma čaká. Ako pracovný nástroj mám Lenovo R500 s Win7. Takže si myslím, že môžem porovnávať. Každý systém má niečo do seba, ale ak by som si mal vybrať len jeden a ako hlavnú vec na ňom by som mal prácu s fotkami, tak by jednoznačne u mňa vyhral MAC s MAC OS X. Teraz ale už zrejme 27" Toť môj názor.
Kamoš je tiež zbláznený do jablčiek , má Macbook aj iMac a môj názor na to je že sú to vyhodené peniaze, jediné čo je na tom dobré sú monitory, tie sú fakt špička, ale výkon PC za tie prachy úplne mimo... Lepšie povedané človek si rovnako výkonnú zostavu s kvalitným monitorom poskladá za polovicu maximálne 2/3 ceny origo iMac... Kopec ludí to ospevuje do nebies, ale že tam majú nainštalované virtuálne PC aby im chodili Windowsové aplikácie a že to vtedy mrzne ako strará kraksna sa nepochváli nikto ... Kamoš dal za iMac s 27" LCD 1800€ (core i3, ATI 5670, 4GB RAM... ) kto chce rýchlosť dá si vykonnejší CPU , výkonnejšiu grafiku a SSD HDD , to všetko stojí pár šupov, najväčšia pálka je LCD , ale zostava za ktorú by dal človek 1200-1300€ by celý iMac prevalcovala na plnej čiare...
Nech sa na mna nikto neurazí, ale je to viac imidžovka ako poriadna mašina, že to je schované všetko v LCD je síce pekné , ale dnes ked sa človek posnaží tak vie všetko nabúchať do mini skrinky , alebo aj mini-ITX, ale tam nabúchať výkonné komponenty je už problém
Mozno si este nevyskusal iMac ci Macbook ked pises somariny. Dobre mozno je to predrazene len si zober ked si niekto kupi iMac tak ho ma na hooooodne dlhu dobu a su tam kvalitne komponenty. Kdesto kupis si obycany pc alebo si ho poskladas a o 2-3roky mozes zase. Vela ludi robilo too ze si skladalo pocitat no po case zistil ked si raz kupi nieco poriadne ajked to je drahe tak mu to nieco vydrzi a netreba s tym roky nic robit. Svagor ma iMac 2011 27" -i5,HDD 1TB,grafika 1GB, 6 alebo 8 GB ramku za 1300€ takze neviem odkial beries tu cenu co si uviedol. Nedavno sa mi pokazil 2rocny notebook asus za 700€. Po roku som ho videl v este raz takej vybave skoro ma mrsklo. Ked som si neskor pozrel Macbook z 2007 a jeho vybavu tak ta bola porovnatelna z notebookom ASUS co bol vyrobeny v 2010. A to je uz o com hovorit a tie macbooky su doteraz dobre predavane a su stale kvalitne
Kedysi a pomerne dost dlhe obdobie som si skladal kompy sam, ale priznam sa, ze uz ma nebavi vyberat si komponenty a skladat si to.. a zase skladacku si niekomu druhemu spravit nedam, lebo tam vacsinou pchaju shitne komponenty. Znackove PC sa neoplati, lebo vykonovo su slabe a zbytocne drahe. Mam teraz 2jadro Intel 2.8GHz, 4GB ram, 3x 7200ot. 320GB HDD, ale nedavno mi tam crashol oficialny win7 64bit pri aktualizacii na IE9. Pritom na notebooku mi to zbehlo v poriadku. Vkuse mi crashoval a restartoval sa explorer. Asi tak 5x za minutu. System ani komplet nenabehol. Nepomohlo tomu nic, skusal som rozne veci a podotykam nie trivialne a jedine co pomohol bol reinstall. Pri reinstalle mi to nechcelo najst HDD az pokym som neloadol driver, potom to zas nevedelo zmazat/vytvorit a naformatovat novu particiu.. vzdy nejaky error az pokym som si to nepripojil cez USB na notas a nenaformatoval tam.. Po reinstalle som si ten Win pekne vyupdatoval, vsetko zbehlo OK, restartol som PC par krat, installol LR, porobil foto a isiel spat. Na druhy den ho zapnem a ostalo mi to stat na starting Windows a tam to aj zostalo.. Linux mi pritom bootne v pohode.. takze vtedy som si povedal, ze sa na to mozem vykaslat a idem na MAC a tento povodny PC dam dokopy a posuniem nasim. Znamy ma MBP a nema s tym najmensie problemy a vykonovo sa mi ten jeho notas zda byt uplne inde ako moje Lenovo, aj ked parametrami su podobne. Ano, suhlasim, ze MAC je predrazeny, ale vyhodene peniaze to istotne nie su. Virtualne masiny tam pustat nebudem, lebo to co potrebujem mi tam pojde aj bez toho a na Win aplikacie mam notas alebo to druhe PC.
Presne toto mi kazdy trepal do hlavy. nepojdu ti tam take a take programy a neviem co. Kupil som si ho a ide mi tam vsetko co potrebujem. Chyba ofice word? stiahnem IWork a mam vsetko. Potrebujem nieco na upravu video? Sony vegas nahradim iMovie. Ziaden problem. Takze neviem co ti ludia trebu. Asi niektori su maniaci na hry ktore im nejdu na Mac no v dnesnej dobe uz ich je milion.
Problém je asi v tom, že pri PC sa každý odvoláva na cenu za ktorú poskladá komponenty do skrine a nejak pozabúdajú na to že musia pripojiť aj kvalitný monitor. Pri Macu je to všetko v jednom a nakoniec sa obe platformy dostanú na rovnakú cenu, keď sa berie do úvahy približne rovnaký komfort (aspoň bezkáblové pripojenie myši a klávesnice) a porovnateľný monitor. Tak ako niektorý píšu každý systém má svoje výhody aj nevýhody a preto nech si každý vyberie čo mu vyhovuje. Sám používam PC a nemienim ho meniť, ale viem o čom je Mac. Tým som len chcel povedať, že rovnako kvalitné PC ako Mac sa nedá poskladať lacnejšie.
Ešte raz, poskladajte si rovnakú konfiguráciu PC akú má iMac a cena bude úplne niekde inde, a teraz tu nehovorím o lowend komponentoch... Jablčka majú fakt špičkové monitory to sa musí nechať, ale výkonovo sú za tie prachy predražené... Ale aj iné som chcel povedať celý rozdiel medzi MAC a PC je len v operačnom systéme, stále sú to komponenty vyrobené v číne zabalené do inej krabice (procesor Intel, grafika ATI...) , je kopec ludí ktorý majú v bežnom PC nainštalovaný MacOS,
V byvalej robote som mal na stole dva cenovo zrovnatelne compy. Mac Pro s Apple Cinema 24" monitorom a HP Z800 s nejakym HP s-ips monitorom. Ak by som dal niekomu facku, za kazde zmrznutie, padnutie, ci nefungovanie niecoho na tom HP v porovnani s mnozstvom na MacPro, tak toho dotycneho ubijem k smrti. Doma mam stary iMac 27" (este s neickovym procakom) a stale bezi jak drak, aperture ma 240 GB databazu a bezi mi v pohode.. Pri macoch v podsatte ani viac ako dualcore procak uz nepotrebujes, nakolko vsetko ti to stiha aj na tom a rychlejsie okno ti to uz neotvori... mozno jedine tak pri renderoch v AfterEffectsoch, ale aj to su viac menej zanedbatelne rozdiely, nakolko by najprv Adobe musel zacat programovat poriadne a cisto renderovacie procedury aby sa prejavil az tak vykon procaku.
ja mám Macbook Pro, na ňom externý 24palcový LED podsvietený Benq monitor (160eur) a je to brutálne, nesťažujem si ani najmenej. no ten macbook mám len kvôli tomu že ho beriem každý deň do školy. inak by som si bol v tej dobe radšej kúpil Mac mini... teraz ale pozerám že iMac 27 i3 a i5 sú v akcii ..i3 za 1440 a i5 za 1640, lol to by som hneď bral.
Ešte raz, poskladajte si rovnakú konfiguráciu PC akú má iMac a cena bude úplne niekde inde, a teraz tu nehovorím o lowend komponentoch... Jablčka majú fakt špičkové monitory to sa musí nechať, ale výkonovo sú za tie prachy predražené... Ale aj iné som chcel povedať celý rozdiel medzi MAC a PC je len v operačnom systéme, stále sú to komponenty vyrobené v číne zabalené do inej krabice (procesor Intel, grafika ATI...) , je kopec ludí ktorý majú v bežnom PC nainštalovaný MacOS,
No ja napr. mám konfiguráciu i5-750, Ati 5570, 1x1TB HDD 1x320GB 6Gb/s HDD , 8GB RAM, MB Asus, chladenie Noctua (úplne tiché PC), klasická myš a klávesnica( bbezkáblové by ešte navýšili cenu) monitor EIZO S2232W. Kupované to bolo pred rokom (okrem 4GB RAM) z veľkoskladu, ale s DPH nemám inú možnosť. Dokopy to vyjde niekde okolo 1350€ bez akéhokoľvek softu a OS takže tá cena v prípade že sa nedá bez DPH nakúpiť bude rovnaká. Mac je aj imidžovka za čo ludia radi zaplatia, mne sa napr. ich design nepáči. Nijak neobhajujem ani jedno ani druhé, ale cenový rozdiel je minimálny.
Mozno si este nevyskusal iMac ci Macbook ked pises somariny. Dobre mozno je to predrazene len si zober ked si niekto kupi iMac tak ho ma na hooooodne dlhu dobu a su tam kvalitne komponenty. Kdesto kupis si obycany pc alebo si ho poskladas a o 2-3roky mozes zase. Vela ludi robilo too ze si skladalo pocitat no po case zistil ked si raz kupi nieco poriadne ajked to je drahe tak mu to nieco vydrzi a netreba s tym roky nic robit. Svagor ma iMac 2011 27" -i5,HDD 1TB,grafika 1GB, 6 alebo 8 GB ramku za 1300€ takze neviem odkial beries tu cenu co si uviedol. Nedavno sa mi pokazil 2rocny notebook asus za 700€. Po roku som ho videl v este raz takej vybave skoro ma mrsklo. Ked som si neskor pozrel Macbook z 2007 a jeho vybavu tak ta bola porovnatelna z notebookom ASUS co bol vyrobeny v 2010. A to je uz o com hovorit a tie macbooky su doteraz dobre predavane a su stale kvalitne
Ale prosim ta, v macoch mas uplne rovnake komponenty ako v PC, nie su o nic kvalitnejsie, su tie iste. Tie komponenty co mas v macu zostarnu upne rovnako ako tie co mas v PC.
Ale prosim ta, v macoch mas uplne rovnake komponenty ako v PC, nie su o nic kvalitnejsie, su tie iste. Tie komponenty co mas v macu zostarnu upne rovnako ako tie co mas v PC.
Zatiaľ to je pravda (aj keď sa šušká o tom, že Intel bude Apple dodávať do MACov špeciálne vyvinuté procesory). Na druhej strane sú v MACoch priamo pre nich navrhnuté napr. základné dosky. Ale HW je len polovica MACa. Druhá, a podľa mňa viac podstatná vec je SW. Vyladenosť MAC OS X len pre niekoľko HW konfigurácii je jednoducho poznať. Proste z daného HW dokáže vyťažiť MAC viac výkonu. Takže áno, HW určite zostarne rovnako rýchlo ako v obyčajnom PC. Ale SW na ňom stále bude bežať. Dokonca je skoro pravidlom, že nová verzia MAC OS X beží na tom istom železe rýchlejšie ako verzia pred tým. Takže morálna životnosť MACu je dlhšia.
niekto tu riesil opmaly export z RAW do JPEG, vcera som exportoval z Aperture 3 asi 130 fotiek a "spapalo" mi to skoro 8Gb RAM len na to ale sucasne som exportoval zo styroch albumov, tak mozno aj preto, ze to neslo po jednej fotke ale vzdy naraz 4 trvalo to asi 15 min RAWka su zo 7Dcka, takze od 18 do 28 Mb zalezi to hlavne od ISO, co som odpozoroval
Ked som spekuloval nad kompom pre foto, tiez sa ma chytala skepsa z robustneho huciaceho monstra s nestabilnym OS a preto som uvazoval nad MAC-om, to je tradicny plan B.
V dnesnej dobe je Win tak vyladeny, ze tato "vyhovorka" odpada, hlavne ked clovek nesaskuje s piratskymi kopiami.
Zadovazil som si teda vykonny znackovy komp (4-jadra, 2,4GHz, 8GB RAM, 2-jadrova 1GB Grafika). Je sice robustny, ale to je asi jeho jedine relativne minus. K tomu Win7 64-bit. Cena so systemom 600 eur. Nad cim rozmyslat? Tento komp mi bude na foto sluzit velmi dlho aj na PC pomery. K tomu graficky monitor a zostava za 1000 eur je hotova, ktorej cenovo MAC nekonkuruje.
Zatiaľ to je pravda (aj keď sa šušká o tom, že Intel bude Apple dodávať do MACov špeciálne vyvinuté procesory). Na druhej strane sú v MACoch priamo pre nich navrhnuté napr. základné dosky. Ale HW je len polovica MACa. Druhá, a podľa mňa viac podstatná vec je SW. Vyladenosť MAC OS X len pre niekoľko HW konfigurácii je jednoducho poznať. Proste z daného HW dokáže vyťažiť MAC viac výkonu. Takže áno, HW určite zostarne rovnako rýchlo ako v obyčajnom PC. Ale SW na ňom stále bude bežať. Dokonca je skoro pravidlom, že nová verzia MAC OS X beží na tom istom železe rýchlejšie ako verzia pred tým. Takže morálna životnosť MACu je dlhšia.
Ano, MAC OS je veelmi lakavy . Aj ked s Winom som uz davno memal ziadne starosti.
niekto tu riesil opmaly export z RAW do JPEG, vcera som exportoval z Aperture 3 asi 130 fotiek a "spapalo" mi to skoro 8Gb RAM len na to ale sucasne som exportoval zo styroch albumov, tak mozno aj preto, ze to neslo po jednej fotke ale vzdy naraz 4 trvalo to asi 15 min RAWka su zo 7Dcka, takze od 18 do 28 Mb zalezi to hlavne od ISO, co som odpozoroval
Cize cca. 9 za minutu. Ja som exportol 20 za 1 min. z LR. RAW z D700. Aperture som nestihol prist na chut. Ale asi to bola skor lenivost ako spatnost Aperture.
Cize cca. 9 za minutu. Ja som exportol 20 za 1 min. z LR. RAW z D700. Aperture som nestihol prist na chut. Ale asi to bola skor lenivost ako spatnost Aperture.
ja som ako prvy mal Aperture, a potom sa mi uz zase nechcelo ist do Lightroomu :/ to je asi tak, ze cim zacnes tym aj skoncis
Macbook Pro alebo iMAC
Riesim otazku kompu na spracovanie foto. Chcem sa spytat, co by bola vyhodnejsia kombinacia? Cize Macbook Pro + externy display alebo stolny iMAC? Jedna sa mi o nove modely 2011. Chcem si kupit nieco co mi vydrzi dlhsiu dobu a bude mi vykonovo postacovat. Su iMACy vykonnejsie od Macbookov? Pytam sa v Apploch sa nevyznam. Bude to moje prve jablcko. Dakujem za info
Dalsia vec je ta, ze ked mas mac, tak si neni striktne limitovany pouzivat Lightroom (bavme sa o plnohodnotnych alternativach, nie o zoneroch, acdsee a pod) ale mozes si vybrat medzi Lightroomom a Aperture. Kazde ma svoje pre a proti. Lightroom ma napr. svoju vyhodu v Lenscorection i vacsia rozsirenost (s tym spojene mnozstvo literatury a rad), Aperture je zase neprekonatelny v moznostiach doostrenia ci sortovanie v ramci DB je riesene dalekolepsie. Kazdy si najde to, co mu viac vyhovuje.
Mám už takmer dva roky 21,5" iMAC, Core2Duo na tuším 3,06 GHz a 6GB RAM. Systém nikdy nepreinštalovaný a všetko lieta ako v prvý deň.
Na úpravu fotiek používam Aperture teraz vo verzii 3. Ťažko hodnotiť soft, ktorý nemá verziu na Win ale subjektívne je všetko rýchle a plynule. A to mám aktuálnu knižnicu veľkú cca 70 GB.
Nikdy som neoľutoval peniaze ktoré som dal z iMAC + licencia na Aperture + plugniny. Za svoje peniaze človek dostane adekvátnu hodnotu. A to som pred switchom na MAC mal len veľmi hrubú predstavu čo ma čaká.
Ako pracovný nástroj mám Lenovo R500 s Win7. Takže si myslím, že môžem porovnávať. Každý systém má niečo do seba, ale ak by som si mal vybrať len jeden a ako hlavnú vec na ňom by som mal prácu s fotkami, tak by jednoznačne u mňa vyhral MAC s MAC OS X. Teraz ale už zrejme 27"
Toť môj názor.
Kopec ludí to ospevuje do nebies, ale že tam majú nainštalované virtuálne PC aby im chodili Windowsové aplikácie a že to vtedy mrzne ako strará kraksna sa nepochváli nikto ...
Kamoš dal za iMac s 27" LCD 1800€ (core i3, ATI 5670, 4GB RAM... ) kto chce rýchlosť dá si vykonnejší CPU , výkonnejšiu grafiku a SSD HDD , to všetko stojí pár šupov, najväčšia pálka je LCD , ale zostava za ktorú by dal človek 1200-1300€ by celý iMac prevalcovala na plnej čiare...
Nech sa na mna nikto neurazí, ale je to viac imidžovka ako poriadna mašina, že to je schované všetko v LCD je síce pekné , ale dnes ked sa človek posnaží tak vie všetko nabúchať do mini skrinky , alebo aj mini-ITX, ale tam nabúchať výkonné komponenty je už problém
Doma mam stary iMac 27" (este s neickovym procakom) a stale bezi jak drak, aperture ma 240 GB databazu a bezi mi v pohode.. Pri macoch v podsatte ani viac ako dualcore procak uz nepotrebujes, nakolko vsetko ti to stiha aj na tom a rychlejsie okno ti to uz neotvori... mozno jedine tak pri renderoch v AfterEffectsoch, ale aj to su viac menej zanedbatelne rozdiely, nakolko by najprv Adobe musel zacat programovat poriadne a cisto renderovacie procedury aby sa prejavil az tak vykon procaku.
Takže áno, HW určite zostarne rovnako rýchlo ako v obyčajnom PC. Ale SW na ňom stále bude bežať. Dokonca je skoro pravidlom, že nová verzia MAC OS X beží na tom istom železe rýchlejšie ako verzia pred tým. Takže morálna životnosť MACu je dlhšia.
vcera som exportoval z Aperture 3 asi 130 fotiek a "spapalo" mi to skoro 8Gb RAM len na to
ale sucasne som exportoval zo styroch albumov, tak mozno aj preto, ze to neslo po jednej fotke ale vzdy naraz 4
trvalo to asi 15 min
RAWka su zo 7Dcka, takze od 18 do 28 Mb zalezi to hlavne od ISO, co som odpozoroval
V dnesnej dobe je Win tak vyladeny, ze tato "vyhovorka" odpada, hlavne ked clovek nesaskuje s piratskymi kopiami.
Zadovazil som si teda vykonny znackovy komp (4-jadra, 2,4GHz, 8GB RAM, 2-jadrova 1GB Grafika). Je sice robustny, ale to je asi jeho jedine relativne minus. K tomu Win7 64-bit. Cena so systemom 600 eur. Nad cim rozmyslat? Tento komp mi bude na foto sluzit velmi dlho aj na PC pomery. K tomu graficky monitor a zostava za 1000 eur je hotova, ktorej cenovo MAC nekonkuruje.
Takže áno, HW určite zostarne rovnako rýchlo ako v obyčajnom PC. Ale SW na ňom stále bude bežať. Dokonca je skoro pravidlom, že nová verzia MAC OS X beží na tom istom železe rýchlejšie ako verzia pred tým. Takže morálna životnosť MACu je dlhšia.
vcera som exportoval z Aperture 3 asi 130 fotiek a "spapalo" mi to skoro 8Gb RAM len na to
ale sucasne som exportoval zo styroch albumov, tak mozno aj preto, ze to neslo po jednej fotke ale vzdy naraz 4
trvalo to asi 15 min
RAWka su zo 7Dcka, takze od 18 do 28 Mb zalezi to hlavne od ISO, co som odpozoroval
ja som ako prvy mal Aperture, a potom sa mi uz zase nechcelo ist do Lightroomu :/
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa