Fórum » Počítačové vybavenie

Macbook Pro alebo iMAC

WildSammy
WildSammy 2011-07-06 13:34:41+02
Zdravim ePhotaci

Riesim otazku kompu na spracovanie foto. Chcem sa spytat, co by bola vyhodnejsia kombinacia? Cize Macbook Pro + externy display alebo stolny iMAC? Jedna sa mi o nove modely 2011. Chcem si kupit nieco co mi vydrzi dlhsiu dobu a bude mi vykonovo postacovat. Su iMACy vykonnejsie od Macbookov? Pytam sa v Apploch sa nevyznam. Bude to moje prve jablcko. Dakujem za info

Robco
2011-07-07 17:11:16+02
Mozno blba otazka ale predsa ju polozim. Daju sa iMAC bezne vyuzivat aj ako telka? Je to mozne ? Je na to nejaky software??

calven
2011-07-07 17:14:36+02
príspevok od: titinius

ja som ako prvy mal Aperture, a potom sa mi uz zase nechcelo ist do Lightroomu :/ to je asi tak, ze cim zacnes tym aj skoncis
Tak nejako
Mimochodom, na export raw-ov má určite aj vplyv, koľko akcií na ten raw pri exporte aperture musí previesť. A to nevravím o tom, že ste asi neexportovali na rovnakých konfiguráciách...
No nič, keď prídem večer dom, tak si skúsim exportnúť 100 fotiek aj ja a šupne tu čas...

titinius
2011-07-07 19:38:21+02
príspevok od: calven
Tak nejako
Mimochodom, na export raw-ov má určite aj vplyv, koľko akcií na ten raw pri exporte aperture musí previesť. A to nevravím o tom, že ste asi neexportovali na rovnakých konfiguráciách...
No nič, keď prídem večer dom, tak si skúsim exportnúť 100 fotiek aj ja a šupne tu čas...
ok tak aj ja a porovname
ked tak mi napis "nastavenia" resp konfiguracie ake pouzivas aby sa to zhodovalo

calven
2011-07-07 20:06:03+02
ok tak aj ja a porovname
ked tak mi napis "nastavenia" resp konfiguracie ake pouzivas aby sa to zhodovalo
Takže pokus sa podaril
Najskôr HW:
iMAC 21,5", Core2Duo 3,06 GHz, 6GB RAM DDR3 1067 Mhz, NVIDIA GeForce 9400 256 MB, 500GB Seagate ST3500418ASQ 7200RPM
neuvedený zvyšok HW konfigurácie myslím na export fotiek z Aperture nemôže mať vplyv
Teraz SW:
MAC OS X ver. 10.6.8, Aperture 3.1.2, export 100 ks RAW z EOS 40D (veľkosť jedného RAWu cca 13 - 16 MB), nastavenie exportu JPEG - Original size, všetko ostatné na default. Na RAWoch neboli aplikované žiadne úpravy, tak ako som ich do Aperture nasypal, tak som ich s default nastavením exportoval. No a teraz to hlavné

Export 100 ks fotiek mi na vyššie uvedenom MACu trval presne 4 minúty a 29 sekúnd, Aperture zožral cca 1,1 GB RAM a vyťaženie procesora bolo okolo 150 - 180%. Export bol z jednej knižnice, z jedného Projectu.

No a to je asi tak všetko. Toto napísanie mi trvalo dlhšie ako samotný export Takže ja osobne by som export z Aperture za pomalý nepovažoval. Ale neviem porovnať, pretože som napr. Lightroom nikdy neskúšal a DPP mám v MACu tak nejako len z povinnosti

calven
2011-07-07 20:07:37+02
príspevok od: Robco
Mozno blba otazka ale predsa ju polozim. Daju sa iMAC bezne vyuzivat aj ako telka? Je to mozne ? Je na to nejaky software??
Samozrejme dá za predpokladu, že pripojíš TV tuner. Teda ak si sa pýtal na toto.

piggee
2011-07-07 20:08:34+02

ja som ako prvy mal Aperture, a potom sa mi uz zase nechcelo ist do Lightroomu :/ to je asi tak, ze cim zacnes tym aj skoncis
ja som zacal aperture a mal som aj take tendencie prejst na LR, ale zase niektore veci mi zase v LR dost chybali, tak som ostal..

titinius
2011-07-07 20:33:14+02
Samozrejme dá za predpokladu, že pripojíš TV tuner. Teda ak si sa pýtal na toto.
da sa
http://www.elgato.com/elgato/int/mainmenu/products/tuner.en.html

http://www.elgato.com/elgato/int.html

titinius
2011-07-07 21:11:37+02
Takže pokus sa podaril
Najskôr HW:
iMAC 21,5", Core2Duo 3,06 GHz, 6GB RAM DDR3 1067 Mhz, NVIDIA GeForce 9400 256 MB, 500GB Seagate ST3500418ASQ 7200RPM
neuvedený zvyšok HW konfigurácie myslím na export fotiek z Aperture nemôže mať vplyv
Teraz SW:
MAC OS X ver. 10.6.8, Aperture 3.1.2, export 100 ks RAW z EOS 40D (veľkosť jedného RAWu cca 13 - 16 MB), nastavenie exportu JPEG - Original size, všetko ostatné na default. Na RAWoch neboli aplikované žiadne úpravy, tak ako som ich do Aperture nasypal, tak som ich s default nastavením exportoval. No a teraz to hlavné

Export 100 ks fotiek mi na vyššie uvedenom MACu trval presne 4 minúty a 29 sekúnd, Aperture zožral cca 1,1 GB RAM a vyťaženie procesora bolo okolo 150 - 180%. Export bol z jednej knižnice, z jedného Projectu.

No a to je asi tak všetko. Toto napísanie mi trvalo dlhšie ako samotný export Takže ja osobne by som export z Aperture za pomalý nepovažoval. Ale neviem porovnať, pretože som napr. Lightroom nikdy neskúšal a DPP mám v MACu tak nejako len z povinnosti
no takze

urobil som 2 testy, v jednom som mal kniznicu na HDD a program na SSD (standardne rozlozenie) a exportoval som na HDD (logicky do tej kniznice odkial aj citalo) a v druhom som vytvoril kniznicu specialne koli testu na SSD (tych 100 RAW fotiek) a program ostal tiez na SSD, takze vsetko prebiehalo len na SSD

konfiguracia:
iMac 27" i7 2,93GHz
16Gb RAM 1333 MHz
ATI Radeon HD 5750 VRAM 1024Mb
HDD Hitachi HDS722020ALA330 7200otRPM (nerozdeleny na particie)
SSD APPLE SSD TS256B (nerozdeleny na particie)

Mac OS X 10.6.8
Aperture 3.1.2
exoprt 100 ks RAW z EOS 7D (velkost jedneho RAWu 22Mb -> 20-24 priblizne rovnake pocty)
JPEG tiez do original size.

export v prvom pripade trval 3min 35sec , RAM 2,45Gb Real Mem pre Aperture,
export v druhom pripade trval 3min 14sec, RAM 2,14Gb Real Mem pre Aperture

takze mi z toho vychadza ze je uplna somarina mat fotky na SSD koli spekulacii ze by to urychlilo prevadzku nejako vyrazne, rozdiel moze nastat pri nizsich otackach na notebooku, tam ak by bol aj SSD tak by to mohlo byt zaujimavejsie porovnanie.

mam aj screenshoty ako bol vytazeny procak len maju okolo 1Mb, nechce sa mi to zmensovat, ak niekto chce tak mu to poslem mailom

titinius
2011-07-07 21:12:27+02
príspevok od: Robco
http://www.ta3.com/sk/live

calven
2011-07-07 21:59:06+02
no takze

urobil som 2 testy, v jednom som mal kniznicu na HDD a program na SSD (standardne rozlozenie) a exportoval som na HDD (logicky do tej kniznice odkial aj citalo) a v druhom som vytvoril kniznicu specialne koli testu na SSD (tych 100 RAW fotiek) a program ostal tiez na SSD, takze vsetko prebiehalo len na SSD

konfiguracia:
iMac 27" i7 2,93GHz
16Gb RAM 1333 MHz
ATI Radeon HD 5750 VRAM 1024Mb
HDD Hitachi HDS722020ALA330 7200otRPM (nerozdeleny na particie)
SSD APPLE SSD TS256B (nerozdeleny na particie)

Mac OS X 10.6.8
Aperture 3.1.2
exoprt 100 ks RAW z EOS 7D (velkost jedneho RAWu 22Mb -> 20-24 priblizne rovnake pocty)
JPEG tiez do original size.

export v prvom pripade trval 3min 35sec , RAM 2,45Gb Real Mem pre Aperture,
export v druhom pripade trval 3min 14sec, RAM 2,14Gb Real Mem pre Aperture

takze mi z toho vychadza ze je uplna somarina mat fotky na SSD koli spekulacii ze by to urychlilo prevadzku nejako vyrazne, rozdiel moze nastat pri nizsich otackach na notebooku, tam ak by bol aj SSD tak by to mohlo byt zaujimavejsie porovnanie.

mam aj screenshoty ako bol vytazeny procak len maju okolo 1Mb, nechce sa mi to zmensovat, ak niekto chce tak mu to poslem mailom

Hmmm, vidím, že čo sa týka HW tak mám oproti Tebe určité medzery

V každom prípade, keď som si prečítal na ako HW si test robil Ty, tak som (aj po zohľadnení väčších RAWov z 7D) zrejme očakával troška lepšie časy. Aj keď som presvedčený, že Tvoje i7 je pri reálnej práci s Aperture cítiť, pretože ja keď použije viac štetcov na retuš, lokálne zosvetlenie, lokálne zaostrenia a podobne, tak sem tam sa mi stane, že na MACa musím čakať.

V každom prípade, myslím že aj to je dôkaz toho, že MAC má dlhšiu morálnu životnosť ako štandardné PC.

calven
2011-07-07 22:00:07+02
http://www.ta3.com/sk/live

No, alebo tak...

titinius
2011-07-07 22:12:24+02
Hmmm, vidím, že čo sa týka HW tak mám oproti Tebe určité medzery

V každom prípade, keď som si prečítal na ako HW si test robil Ty, tak som (aj po zohľadnení väčších RAWov z 7D) zrejme očakával troška lepšie časy. Aj keď som presvedčený, že Tvoje i7 je pri reálnej práci s Aperture cítiť, pretože ja keď použije viac štetcov na retuš, lokálne zosvetlenie, lokálne zaostrenia a podobne, tak sem tam sa mi stane, že na MACa musím čakať.

V každom prípade, myslím že aj to je dôkaz toho, že MAC má dlhšiu morálnu životnosť ako štandardné PC.
novidis to, dalsi dovod kupit iMac
podla mna je i7 dobre prave ked exportujes 300 fotiek, popri tom pocuvas itunes a popri tom hras Civ V a na pozadi sa Ti konveruje nejaky 12Gb film na prijatelny rozmer do iPadu
vdety to vyuzijes, aj ked pravdupovediac 16 Gb RAM som este ani raz nemal celych "wired" hh
ale presne o to mi islo, uz 2x som sa popalil pri notebookoch s windows, ked som dal na rady ze viac RAM ako 1Gb mi je uplne nanic ! a potom ze nieje mozne aby si vyuzil viac ako 2Gb RAM, pri dalsiom notebooku (4 alebo 5 rokov dozadu), a vzdy prisiel ten moment ked to bolo citit ze to uz nestiha, tak som sa rozhodol ze tentokrat mozem tieto hlasy z vysoka,,,, ehm,, a dufam ze mi vydrzi iMac aspon 6 rokov uplne v pohode bezat svizne bez problemov.

piggee
2011-07-08 06:43:41+02
novidis to, dalsi dovod kupit iMac
podla mna je i7 dobre prave ked exportujes 300 fotiek, popri tom pocuvas itunes a popri tom hras Civ V a na pozadi sa Ti konveruje nejaky 12Gb film na prijatelny rozmer do iPadu
vdety to vyuzijes, aj ked pravdupovediac 16 Gb RAM som este ani raz nemal celych "wired" hh
ale presne o to mi islo, uz 2x som sa popalil pri notebookoch s windows, ked som dal na rady ze viac RAM ako 1Gb mi je uplne nanic ! a potom ze nieje mozne aby si vyuzil viac ako 2Gb RAM, pri dalsiom notebooku (4 alebo 5 rokov dozadu), a vzdy prisiel ten moment ked to bolo citit ze to uz nestiha, tak som sa rozhodol ze tentokrat mozem tieto hlasy z vysoka,,,, ehm,, a dufam ze mi vydrzi iMac aspon 6 rokov uplne v pohode bezat svizne bez problemov.
ono ked exportujes neviem kolko vela fotiek, tak v poho popri tom mozes pocuvat itunes, pozerat web, citat maily a pod, nakolko nejde ani tak o vykon procaku, ako o multitasking, ktory je na macOS trochu inac rieseny ako na win (jeho zdielanie pamate) a nepotrebujes na to ani 16 GB ram.. v pohode mi to zvlada moj stary imac s dualcore procakom a 4 GB ram

Zofre7
2011-09-28 23:26:12+02
Zdravim vas,
Riesim dilemu konfiguracia iMaca:
Procesor 3.1GHz Quad-Core Intel Core i5, 4GB pamäť RAM, 1TB Serial ATA Drive.
Otazka: Oplati sa priplatit 600€ za SSD disk? Grafika postaci 1GB alebo je dobre do buducna zobrat 2GB za 100€?
Ucel iMaca - foto, video, ...
Dakujem za rady.

Palso
2011-09-28 23:49:59+02
príspevok od: Zofre7
Zdravim vas,
Riesim dilemu konfiguracia iMaca:
Procesor 3.1GHz Quad-Core Intel Core i5, 4GB pamäť RAM, 1TB Serial ATA Drive.
Otazka: Oplati sa priplatit 600€ za SSD disk? Grafika postaci 1GB alebo je dobre do buducna zobrat 2GB za 100€?
Ucel iMaca - foto, video, ...
Dakujem za rady.
Ahoj, urcite si hlavne priplat za RAM, inak budes trpiet

Zofre7
2011-09-28 23:56:44+02
príspevok od: Palso
Ahoj, urcite si hlavne priplat za RAM, inak budes trpiet
to urcite planujem dodatocne dokupit. Len co ten zvysok?

WildSammy
2011-09-29 00:17:12+02
príspevok od: Zofre7
to urcite planujem dodatocne dokupit. Len co ten zvysok?
ak chces na tom robit video, zober radsej i7dminu.. aj slabsia i7dmina je pre video lepsia ako vykonnejsia i5tka SSD je sice super, ale dost drahe.. rozdiel v rychlosti je tam vsak citelny podla mna.. lenze za 600eur to nestoji, ale niekto na tomto fore to poriesil dajak s externe pripojenym SSD ram urcite rozsirit a graficka ram je diskutabilna.. ten graficky cip nema dostatocny vykon pre hry, ktore by vyuzili 2GB VRAM, ale v dobe, ked som ja kupoval MACa to bolo za smiesny priplatok oproti nym veciam, takze mozno sa to aj oplati.. tazko povedat

klempic
2011-10-23 15:29:03+02
ahojte a co ta 21.5"? ja som tiez dlho rozmyslal, ci macbook pro, alebo iMac...tiez som viac prikloneny k tomu iMac, lebo notebook fakt neprenasam, jedine do obyvacky a potom to je na pol pozeranie tv a na pol praca, cize onicom...ale rozdiel 500e medzi 21.5 a 27 sa mi zda velky

ZoVa
2011-12-01 20:43:18+01
Zdravím všetkých,
prečítal som si pozorne celú tému a prehľadal som kopu linkov ohľadom iMacu. Páči sa mi táto mašinka a som rovnako pred rozhodnutím, či prejsť z PC (mám Windows 7 Ultimate) na Mac. Akosi som ale nenašiel nikde jasné a presvedčivé vyjadrenie, či po prechode bude možné používať ma iMac photoshop CS5 a Lightroom 3 plnohodnotne, či tam nie sú nejaké obmedzenia. A či je možné normálne využívať tlačiareň Canon PRO9000MarkII a canon scaner a pod. periférie. Nie som počítačový odborník, ale fotografia ma baví a chcel by som niečo, čo mi už vydrží do konca života(?). Som dôchodca a nebudem mať financie na obnovu po 5-tich rokoch. K tomu potrebujem využívať aj internet, maily a súbory ako word, excel a power point. Momentálne vlastním monitor EIZO S1910, ale chcel by som 27" - monitor, čo iMac má. Je kvalita zobrazenia porovnateľná? Predpokladám nákup resp. inováciu do 3-ch mesiacov. Ak mi vie niekto dať otvorenú a jasnú odpoveď, vopred ďakujem. Ak je to blbá otázka, prosím zabudnite nato. Prajem Dobré svetlo a krásne fotky.

Daniel.U
2011-12-01 21:04:36+01
príspevok od: ZoVa
Zdravím všetkých,
prečítal som si pozorne celú tému a prehľadal som kopu linkov ohľadom iMacu. Páči sa mi táto mašinka a som rovnako pred rozhodnutím, či prejsť z PC (mám Windows 7 Ultimate) na Mac. Akosi som ale nenašiel nikde jasné a presvedčivé vyjadrenie, či po prechode bude možné používať ma iMac photoshop CS5 a Lightroom 3 plnohodnotne, či tam nie sú nejaké obmedzenia. A či je možné normálne využívať tlačiareň Canon PRO9000MarkII a canon scaner a pod. periférie. Nie som počítačový odborník, ale fotografia ma baví a chcel by som niečo, čo mi už vydrží do konca života(?). Som dôchodca a nebudem mať financie na obnovu po 5-tich rokoch. K tomu potrebujem využívať aj internet, maily a súbory ako word, excel a power point. Momentálne vlastním monitor EIZO S1910, ale chcel by som 27" - monitor, čo iMac má. Je kvalita zobrazenia porovnateľná? Predpokladám nákup resp. inováciu do 3-ch mesiacov. Ak mi vie niekto dať otvorenú a jasnú odpoveď, vopred ďakujem. Ak je to blbá otázka, prosím zabudnite nato. Prajem Dobré svetlo a krásne fotky.
Nieje dovod, aby na Macu nesiel Photoshop, Lightroom ci tlaciaren. Akurat tie programy treba mat vo verzii pre Mac. Samozrejme sa da pracovat aj dokumentami wordu, excelu a podobne. Mac by mal priniest bezproblemovejsi chod a absenciu virovej hrozby. Obraz na 27" palcovom iMacu je vhodny na spracovanie fotiek. Pocitac nebude v nicom obmedzovat. Ci vam vsak vvydrzi do konca zivota neviem. Moj stryco sa chcel v 50ke obesit, potom to odlozil na 60ku a teraz ked je tiez dochodca to odlozil na neurcitok

Strana 4 z 7

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()