Fórum » Pokec

Preco maju ludia problem s asistentami? (svadobna tema)

WildSammy
2012-08-23 09:55:57+02
Zdravim hlavne svadobnych fotografov

Teda neviem ako vy, ale ja si na fotenie svadby beriem asistentku, ktora mi drzi odrazku/blesk alebo podava techniku, plus je to moj sofer a samozrejme dostane za to aj odmenu.

Stretavam sa vsak s tym, ze obvykle s tym mava foteny par problem a pytaju sa, ci to nezvladnem sam? Mate aj vy taketo skusenosti alebo fotite samy?

Nehovoriac o tom, ze aj vybavit aspon 4 hodky na fotenie je problem. Vacsinou sa podari tak 1 alebo max 2 hod. Pripadne, ved bude kameraman. Nechapem co ma kameraman s fotenim? On mi ma drzat odrazky?

Ide mi o to, ze ja chcem spravit svadobnemu paru pekne fotky, ale mam pocit akoby im na tom ani nezalezalo? Je to az taky naklad mat na urade/kostole alebo na hostine o jedneho cloveka viac?

PS. Uz asi chapem, preco iny fotografi pytaju za svadby aj 1000eur. Aspon sa vyhnu takemuto vymyslaniu. Kto chce pekne fotky, je ochotny si to zariadit aj zaplatit.

Dakujem vopred za Vase nazory.

sachmo
2012-08-23 10:07:57+02
To je podla mna tym, ze dnes uz je 'fotograf' kde-kto a 'pekne' fotky dokazu nafotit aj kompaktom za 150e. Tak potom ked prides s asistentkou a podivnymi napnutymi plachtami v rukach, tak pozeraju na teba divne.
Chvalabohu svadby fotit neplanujem

valec86
2012-08-23 10:13:17+02
Fotime dvaja, ja s priatelkou, mame uz dopredu rozdelenu pracu, ci v kostole, ci na predsvadobnom foteni a stretavam sa s tym denno denne, ze ci nieje fotenie bez nej lacnejsie, ci je to potrebne, ci treba na hostinu objednavat dalsie jedlo, vecsinou sa priatelka zbali a ide domov alebo naopak ja. Ludia tomu nechapu a aj keby si im to logicky vysvetlil nebudu to chciet pochopit. pre nich je to nepochopitelny vydaj. niekedy som az rozcarovany ked mi niekto povie ze ten a ten aj foti aj toci a vy ste dvaja a este nestihate..... couz no

tadzesi
2012-08-23 10:19:46+02
príspevok od: WildSammy
Zdravim hlavne svadobnych fotografov

Teda neviem ako vy, ale ja si na fotenie svadby beriem asistentku, ktora mi drzi odrazku/blesk alebo podava techniku, plus je to moj sofer a samozrejme dostane za to aj odmenu.

Stretavam sa vsak s tym, ze obvykle s tym mava foteny par problem a pytaju sa, ci to nezvladnem sam? Mate aj vy taketo skusenosti alebo fotite samy?

Nehovoriac o tom, ze aj vybavit aspon 4 hodky na fotenie je problem. Vacsinou sa podari tak 1 alebo max 2 hod. Pripadne, ved bude kameraman. Nechapem co ma kameraman s fotenim? On mi ma drzat odrazky?

Ide mi o to, ze ja chcem spravit svadobnemu paru pekne fotky, ale mam pocit akoby im na tom ani nezalezalo? Je to az taky naklad mat na urade/kostole alebo na hostine o jedneho cloveka viac?

PS. Uz asi chapem, preco iny fotografi pytaju za svadby aj 1000eur. Aspon sa vyhnu takemuto vymyslaniu. Kto chce pekne fotky, je ochotny si to zariadit aj zaplatit.

Dakujem vopred za Vase nazory.
Povatsine problem nemaju ak asistent ide prec po exterierovom foteni. Na hostine asistenta nepotrebujes. 4 hodiny fotenia? Svadba 2 ludi nieje foto workshop ale rodinne stretnutie. Tak sa necuduj ze ti daju 1-2 hodiny za ktore musis dostat z danej konstalacie maximum. Konstalacia = par + prostredie + pocasie.

tinkypinky333
2012-08-23 10:26:06+02
príspevok od: tadzesi
Povatsine problem nemaju ak asistent ide prec po exterierovom foteni. Na hostine asistenta nepotrebujes. 4 hodiny fotenia? Svadba 2 ludi nieje foto workshop ale rodinne stretnutie. Tak sa necuduj ze ti daju 1-2 hodiny za ktore musis dostat z danej konstalacie maximum. Konstalacia = par + prostredie + pocasie.
v tomto prípade je asistent (ja) zároveň aj fotograf ... a je rozdiel ak niekto chce nacvakať 300 záberov za hodinu alebo za 4 ... neviem si predstaviť ako ty fotíš ak fotíš ... nás neplatia za kvantitu ale kvalitu ....

seifi
2012-08-23 10:38:56+02
Ak chces fotit len hornych 10 tisic, a si dobry, pytaj 1000 a viac, ale bol by si prekvapeny, ze ten sa s tebou bude zjednavat skor, ako ten, co je na tom biednejsie. A ak mas asistenku, s tou ma asi problemy nie par, ale nevesta :]. Ja by som sa nad maniermi klienta nezamyslal a skor by som riesil, ako mu vyhoviet. Nad zakaznikom co viem nikto nevyhral, je uplne zbytocne sa snazit ho prerobit, pretoze to ti treba prerabat kazdeho druheho dajme tomu. Nauc sa brat zakaznikov ako su a mas vyhrane, o jednu starost mas menej.

seifi
2012-08-23 10:41:40+02
príspevok od: valec86
Fotime dvaja, ja s priatelkou, mame uz dopredu rozdelenu pracu, ci v kostole, ci na predsvadobnom foteni a stretavam sa s tym denno denne, ze ci nieje fotenie bez nej lacnejsie, ci je to potrebne, ci treba na hostinu objednavat dalsie jedlo, vecsinou sa priatelka zbali a ide domov alebo naopak ja. Ludia tomu nechapu a aj keby si im to logicky vysvetlil nebudu to chciet pochopit. pre nich je to nepochopitelny vydaj. niekedy som az rozcarovany ked mi niekto povie ze ten a ten aj foti aj toci a vy ste dvaja a este nestihate..... couz no
S tym jedlom som to nepochopil, preco by som mal davat fotografovi jedlo ? Je to zauzivane ? Davno som nebol v SK na svadbe. Dnes ziaden remeselnik jedlo k peniazom nedostane, vydrzat aj coby hned 4 hodky predsa nie je problem, napoje nech sa paci. Starosti nie su s jedlom, ale aj kam vas posadit apod. Budes jest a momenty medzitym odplavaju.
Ja si myslim, ze ak dojednas cenu a pridete fotit aj traja, tak to uz nikoho nestve. Skor to moze byt prekazkou, ked ziadanu sumu zdovodnujes potrebou asistenta.

sachmo
2012-08-23 10:44:39+02
príspevok od: seifi
Ak chces fotit len hornych 10 tisic, a si dobry, pytaj 1000 a viac, ale bol by si prekvapeny, ze ten sa s tebou bude zjednavat skor, ako ten, co je na tom biednejsie. A ak mas asistenku, s tou ma asi problemy nie par, ale nevesta :]. Ja by som sa nad maniermi klienta nezamyslal a skor by som riesil, ako mu vyhoviet. Nad zakaznikom co viem nikto nevyhral, je uplne zbytocne sa snazit ho prerobit, pretoze to ti treba prerabat kazdeho druheho dajme tomu. Nauc sa brat zakaznikov ako su a mas vyhrane, o jednu starost mas menej.
No, ak chce on zarobit, tak musi brat poziadavky zakaznika, ak chce zakaznik jeho, lebo je dobry, tak sa zakaznik musi prisposobit jeho poziadavkam.

seifi
2012-08-23 10:48:31+02
príspevok od: sachmo
No, ak chce on zarobit, tak musi brat poziadavky zakaznika, ak chce zakaznik jeho, lebo je dobry, tak sa zakaznik musi prisposobit jeho poziadavkam.
pravda je niekde uprostred, treba to robit tak, aby sa zakaznik necitil byt dobehnuty a tvoje sluzby doporucoval dalej, raz je zarobok lepsi raz menej uspokojivy, stale je to na hojdacke dopyt - ponuka

pathy
2012-08-23 10:48:42+02
Ja som sa s tym nikdy nestretol...fotim vzdy s asistentkou a je to bez debaty. Ked sa ti zda malo dve hodiny v sobotu, preco nenahovoris par na fotenie mimo svadobny den? Je to aj otazka penazi, ak fotis za cca 250-300€ necuduj sa, ze ta tam par bude chciet mat viac menej ako dokumentaristu a s nejakym narocnejsim fotenim nepocitaju. Ked uz ma ale par zaplatit ciastku od 500 hore, to uz je aj v ich zaujme mat kvalitne fotky a budu otvoreny vsetkym tvojim napadom. BTW: Nechapem nazor niektorych ephotakov na svadobnych fotografov a fotenie svadieb, zda sa mi ako keby boli brani ako nejaka podradna skupina fotografov ktora sa chce len prizivit na svadbe...pritom je to obrovska zodpovednost a na to aby to clovek mohol robit musi poznat svoju vybavu na 100% pretoze velakrat sa okamih neopakuje a nie je cas na skusku o praci s ludmi ani nehovorim a o tom, ze staci jedna zla odovzdana svadba a cela kariera je viete kde...preto kazdy kto ma na SVK meno si zasluzi velku poklonu.

tadzesi
2012-08-23 10:49:59+02
príspevok od: tinkypinky333
v tomto prípade je asistent (ja) zároveň aj fotograf ... a je rozdiel ak niekto chce nacvakať 300 záberov za hodinu alebo za 4 ... neviem si predstaviť ako ty fotíš ak fotíš ... nás neplatia za kvantitu ale kvalitu ....
Mne to foti maximalne 4fps. Cize ja viem nafotit 300 snimkov za necale 2 min. Naco sa parat s fotenim celu hodinu

sachmo
2012-08-23 10:57:47+02
pravda je niekde uprostred, treba to robit tak, aby sa zakaznik necitil byt dobehnuty a tvoje sluzby doporucoval dalej, raz je zarobok lepsi raz menej uspokojivy, stale je to na hojdacke dopyt - ponuka
Jasne, len som chcel povedat, ze nieco ine je, ked ta to zivi, a ked to robis zo zaluby. Mna napr. fotografia nezivi, cize ak by som bol dobry a niekto by odo mna nieco chcel, tak dam na stol podmienky a 'take or leave'.
Ale ak niekoho fotenie svadieb zivi, resp. tie peniaze potrebuje, tak 'take or leave' dava zakaznik

morseee1
2012-08-23 11:01:16+02
ja som to zazil na vlastnej svadbe tak, ze den pred svadbou sme isli s fotografkou aj asistentkou pekne na miesto fotenia, stravili sme tam pekne dve hodinky a na samotny akt svadby bola uz iba fotografka v roly dokumentacnej .. a vsetci boli spokojny. Akurat sme sa museli dva krat pripravovat. Kedze manzelka nemala nejake zlozite saty a toho kreslenia na tvary tiez nebolo vela (aj tak sme chceli CB fotky) tak to nebolo take hrozne. Po pravde sme ani nemali moc na vyber, kedze sme sa chceli fotit na zamku ktory je 50 km od domu Nakoniec vznikli necakane aj prijemne fotky s vyuzitim hradnych interierov, co nam laskavo dovolila teta sprievodkina to uz ale na farbu..

pathy
2012-08-23 11:05:41+02
príspevok od: sachmo
Jasne, len som chcel povedat, ze nieco ine je, ked ta to zivi, a ked to robis zo zaluby. Mna napr. fotografia nezivi, cize ak by som bol dobry a niekto by odo mna nieco chcel, tak dam na stol podmienky a 'take or leave'.
Ale ak niekoho fotenie svadieb zivi, resp. tie peniaze potrebuje, tak 'take or leave' dava zakaznik
mna fotenie svadieb zivi a aj ked to robim nerad z mojej strany je viacero odmietnuti ako zo strany zakaznika, terminy proste nepustia. No stava sa aj, ze sa zda cena vysoka, ale to len takym ktori nevideli moju pracu a prva otazka znie kolko stoji...no nad tym si nelamem hlavu.

Brian
2012-08-23 11:06:00+02
S tym jedlom som to nepochopil, preco by som mal davat fotografovi jedlo ? Je to zauzivane ? Davno som nebol v SK na svadbe. Dnes ziaden remeselnik jedlo k peniazom nedostane, vydrzat aj coby hned 4 hodky predsa nie je problem, napoje nech sa paci. Starosti nie su s jedlom, ale aj kam vas posadit apod. Budes jest a momenty medzitym odplavaju.
Ja si myslim, ze ak dojednas cenu a pridete fotit aj traja, tak to uz nikoho nestve. Skor to moze byt prekazkou, ked ziadanu sumu zdovodnujes potrebou asistenta.
ty si nefotil na svadbe ze? (nie je to vyryvanie, ale tie otazky mi nedali)
samozrejme ze to jedlo sa netyka jedneho 4 hodinoveho fotenia. Ale ak fotis cely den svadbu, fotoraf si na rozdiel od nejakeho remeselnika nemoze na pol hodinu odbehnut na "svaču"
A ked zacne svodobna hostina ludia zacnu zvachat nie je zrovna najvhodnejsie najviac fotit, a vtedy je prave cas aby sa aj fotograf najedol. a myslim ze v tom momente ti nic zasadne neutecie.
Raz som mal skusenost na svadbe, ze jedna dvojica co organizuje svadby (Dj a slecna co sa stara o zabavu a ozvucenie, osvetlenie) sa dokonca urazili ked nedostali uplne jedlo ako ostatni hostia, a nedali im dezert. ale to je uz prehnane

valec86
2012-08-23 11:13:00+02
Brian presne na nieco take som narazal, kde si od 8 rano s nevestou az do 1 v noci kedy konci redovy. presne kvoli takymto veciam im to hovorim pri podpise zmluvy narovinu. Mozno sa niektory divia, alebo urazaju, no clovek aspon potom nema blbe skusenosti. ale uz som si raz aj objednal pizzu na svadbu. a bola vinikajuca !

seifi : ty vydrzis od 8 rano do 1 v noci s asi 30 kilogramovym batohom a okolo zapestia 5D mk III + grip + blesk + fotak? ja hram hokej ale zapestia mi znicil fotak, nie lapacka. :- )

tinkypinky333
2012-08-23 11:24:15+02
príspevok od: tadzesi
Mne to foti maximalne 4fps. Cize ja viem nafotit 300 snimkov za necale 2 min. Naco sa parat s fotenim celu hodinu
bez komentára toto je primitivizmus prvého stupňa klobúk dole nafotiť svadbu za 2 min istotne ťa odporučím ... totálne primitívne decko ....

miki33
2012-08-23 11:24:36+02
no chodim na svadby ale bez asistenta - a teda k teme - asi jedina cesta je dat rozumny dovod neveste a zenichovi ze toho asistenta potrebujes, ked im to bude dobre vysvetlene mozno aj pochopia budu sa na to inak pozerat a budu to akceptovat bez vyhrad.

alexei
2012-08-23 11:29:46+02
Ja svadby nefotím, ani som nikdy nefotil. Hovorím len ako na svadbe zúčastnený.
Podľa môjho názoru, ak si zákazník nepraje, aby prišiel fotograf s asistentom, môže fotograf požiadať o niekoho zo svadobčanov, aby mu "sersan" podržal. Myslím, že na to človek nemusí mať špeciálne vzdelanie a stačí len milé slovo a malá inštruktáž, ako by to dotyčný mal držať.
Btw k tomu jedlu - ešte som sa nestretol, aby fotograf alebo kameraman nemali zabezpečené jedlo na svadbe ako ostatný svadobčania...

tinkypinky333
2012-08-23 11:35:24+02
príspevok od: alexei
Ja svadby nefotím, ani som nikdy nefotil. Hovorím len ako na svadbe zúčastnený.
Podľa môjho názoru, ak si zákazník nepraje, aby prišiel fotograf s asistentom, môže fotograf požiadať o niekoho zo svadobčanov, aby mu "sersan" podržal. Myslím, že na to človek nemusí mať špeciálne vzdelanie a stačí len milé slovo a malá inštruktáž, ako by to dotyčný mal držať.
Btw k tomu jedlu - ešte som sa nestretol, aby fotograf alebo kameraman nemali zabezpečené jedlo na svadbe ako ostatný svadobčania...
a tomu asistentovi zo svadobčanov zavesím na krk moju zrkadlovku a nech veselo fotí to čo mám fotiť ja istotne to zvládne špičkovo tak ako ja

Strana 1 z 8

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()