Chcem sa s vami podelit o toto video, od jednej, mozno na prvy pohlad uletenej dievciny po zhlianduti ma to az prinutilo zamysliet sa nad produktami svojej cinnosti a tym vsetkym, co ponukam.. urcite sa kazdy z nas stretol s tym, ze mu niekto povedal, ze jeho sluzby su prilis drahe a radsej si najde lacnejsiu nahradu. hlavne zacinajuci fotografi, (teda aj ja) sa snazime hnat ceny az do krajosti, len aby sme aspon nieco mali a niecim obohatili svoje portfolium. ale co tym ziskavame? U mna to bol neustaly strach z toho, ze ak konecne triezvo ohodnotim to co ponukam, zostanem na fotografickom suchu. Ked sa vsak nad tym, po zhliadnuti thto videa zamyslim, tym ze robim fotograficku "charitu" skodim len sama sebe. Ved ja vlastne nechcem fotit ludi, ktori si ma vybrali len preto, ze som im to urobila najlacnejsie.. Chcem takych, ktori si budu mysliet, ze moja praca je nenahraditelna a chcu take fotky, ake produkujem a nejdu len po tej najnizsej cene. taki ludia si nevedia potom vazit to co dostanu..
tu je spominane video.. je v anglictine, ale snad aj vam pomoze tak ako pomohlo mne..
preco sa mi pipinka zda preafektovana ? Vlni sa a rozhadzuje ako predposledna hviezda ktora sa snazi zaziarit ? To na 2:16 ma byt co, strc mi ho co najhlbsie sa da ??
Akoze chlapci pardon ale toto ma byt profesionalna fotografka ktorej sa mam zverit do ruk ? No, maximalne tak do tych ruk na hodinu za 70eur a to je asi tak cele, fotografie nie. Presne ako zahlasila "everyone nowadays is a photographer", 4:22.
A nieje CELY PROBLEM v tom, že Vás "FOTOGRAFOV" je už príliš VEĽA?! Pre neznalého je tazke hladat KVALITU v KVANTITE, každy uz ma fotak.
Fotka nema hodnotu pre "neznaleho" - ved fotograf len cvakne a za to chce take PENIAZE?! Takato mentalita funguje pri stahovani MP3/Filmov/softwaru - "stahovanie zadarmo" - NIEJE TO HMOTNE = NEMA TO HODNOTU ako hmotny tovar.
Vela slovakov NEMA peniaze na zakladne veci a nie to este na "blbosti" ako kvalitne fotky.
S čím sa vysporiadať? Že niekto nedokáže byť v nejakom odvetví ziskový? Je jedno v akom. Sú iba 2 možnosti (ako v každom odvetví, nielen foto): 1, vykašlať sa na to keď to neviem/nedokážem a robiť niečo iné. 2, snažiť sa dovtedy pokiaľ to viem/dokážem.
Alebo je daná činnosť moje hobby a každé hobby čosi stojí
fuha.. myslela som to inak.. ako sa vysporiadat so zakaznikmi, ktori stale ziadaju najlacnejsie ponuky.. Myslim ze kazdy fotograf narazil vo svojej fotopraxi odmietanie kvoli cene.
fuha.. myslela som to inak.. ako sa vysporiadat so zakaznikmi, ktori stale ziadaju najlacnejsie ponuky.. Myslim ze kazdy fotograf narazil vo svojej fotopraxi odmietanie kvoli cene.
Ako sa vysporiadať so zákazníkmi, ktorí žiadajú najlacnejšie ponuky? Sú iba 2 možnosti. No buď ho príjmeš alebo odmietneš, aké jednoduché že? . Fotografovanie (ak ťa živí) je podnikanie ako každé iné. Musíš si sama spočítať čo sa ti oplatí a čo nie. Nie každá zákazka musí byť zisková ale to je na dlhé rozpisovanie (o podnikaní a pod.). V čase keď nemáš žiadnu dobrú a najmä ziskovú zákazku, zoberieš aj menej ziskovú alebo aj neziskovú len aby si uhradila fixné náklady, a vykryješ neziskovú dieru inými lepšími zákazkami. Ale zas tu narážame na to čo som už písal: 1, vykašlať sa na to keď to neviem/nedokážem 2, snažiť sa dovtedy pokiaľ to viem/dokážem.
Ako sa vysporiadať so zákazníkmi, ktorí žiadajú najlacnejšie ponuky? Sú iba 2 možnosti. No buď ho príjmeš alebo odmietneš, aké jednoduché že? . Fotografovanie (ak ťa živí) je podnikanie ako každé iné. Musíš si sama spočítať čo sa ti oplatí a čo nie. Nie každá zákazka musí byť zisková ale to je na dlhé rozpisovanie (o podnikaní a pod.). V čase keď nemáš žiadnu dobrú a najmä ziskovú zákazku, zoberieš aj menej ziskovú alebo aj neziskovú len aby si uhradila fixné náklady, a vykryješ neziskovú dieru inými lepšími zákazkami. Ale zas tu narážame na to čo som už písal: 1, vykašlať sa na to keď to neviem/nedokážem 2, snažiť sa dovtedy pokiaľ to viem/dokážem.
bla, bla, bla... to je teoria. vsetci to pozname..tuto temu som zakladala hlavne pre ludi, ktori tapaju pri urcovani cien za svoje sluzby.. preto som sem dala to video. a tiez som povedala ako to bolo so mnou.. preto som zakladala tuto temu a nech sa aj ostani vyjadria ako sa s tym vysporiadali oni.. mna zaujimaju skusnosti..ak sa chces podelit o svoje skusenosti, nech sa paci
preco sa mi pipinka zda preafektovana ? Vlni sa a rozhadzuje ako predposledna hviezda ktora sa snazi zaziarit ? To na 2:16 ma byt co, strc mi ho co najhlbsie sa da ??
Akoze chlapci pardon ale toto ma byt profesionalna fotografka ktorej sa mam zverit do ruk ? No, maximalne tak do tych ruk na hodinu za 70eur a to je asi tak cele, fotografie nie. Presne ako zahlasila "everyone nowadays is a photographer", 4:22.
Aj ona. Aj ona je photographer.
upozornovala som, ze sa treba pri pozerani toho videa povzniest nad jej prejav..
Máš pravdu, čo sa platov týka, no tu je skôr problém, že nepoznáme hodnotu peňazí a hlavne nepoznáme hodnotu práce. U nás nikto nezaplatí fotografovi toľko, ako napríklad v Rakúsku, no ak si má kúpiť nejaký tovar, tak tu človek ochotne a rád kúpi handry, elektro, proste čokoľvek omnoho drahšie, ako to kúpi tam, pritom tie výrobky, čo tu máme, častokrát dosahujú úroveň 3. triedy toho, čo predávajú napr. v Rakúsku (stačí, ak tu obchodník prečiarkne nejakú astronomickú sumu a pod ňou dá nejaké to % zľavu). Prečo, ak si fotograf tu pýta nejaké € za fotky, tak je označený div nie za zlodeja a ak obchodník dá 20% zľavu z tovaru, na ktorom má 200-300% zisk, tak sa tešíme, aký sme urobili super nákup? U nás si niektoré služby proste nevážime a naopak, vyhadzujeme peniaze za to, čo je neskutočne predražené.
najlepšie keď zistiš že pre začinajuceho podnikateĺa je väčšina nakupnych cien vyššia ako najlacnejšie predajne na eshopoch ... to potom podnikaj a "zlacňuj" (to ešte nerátam že tam neni poštovné balné a chujoviny + taky maly detail, tvoj zisk)....pokiaľ niesi nejaky obrovsky reťazec a nebereš kvanta sa ti to dnes už fakt neoplati. malí podnikatelia pomaly ale isto krachuju.
bla, bla, bla... to je teoria. vsetci to pozname..tuto temu som zakladala hlavne pre ludi, ktori tapaju pri urcovani cien za svoje sluzby.. preto som sem dala to video. a tiez som povedala ako to bolo so mnou.. preto som zakladala tuto temu a nech sa aj ostani vyjadria ako sa s tym vysporiadali oni.. mna zaujimaju skusnosti..ak sa chces podelit o svoje skusenosti, nech sa paci
ja ťa chápem, že ťa mierne aj hnevá, že každý chce čo najlacnejšie fotky keďže fotiš A ty nechceš lacnejšie potraviny a lacnejší nájom? Každý chceme všetko čo najlacnejšie, a aj ja. Kúpiš si to čo si môžeš dovoliť. Keď si X ľudí nemôže dovoliť tvoje služby tak ich odmietneš, Alebo ja stále nechápem čo tým myslíš - vysporiadať sa s tým. A nieje to bla, bla, bla. Je to realita. Moja skúsenosť je to čo som už písal. Ak sa oplatí zoberiem a ak nie tak odmietnem.
Takto ešte k tomu prvotnému príspevku: Chápem vcelku čo tým chceš povedať. Ale príde mi to len ako plakanie nad tým ako nedokážeš mať dobré ziskové zákazky, lebo tí, ktorí sú schopní ohodnotiť kvalitu a sú ochotní si za danú kvalitu aj priplatiť, si ťa nevyberú. Prepáč, nemyslím to zle. A že nedokážeš cenovo konkurovať kvázifotografom (lebo majú nižšie náklady napr. lacnú techniku, robia to načierno, ilegal soft a pod.) po ktorých 95% ľudí túži kôli cene a je im jedno ako fotky vyzerajú, lebo sa v tom nevyznajú. A ak ťa teda oslovuje týchto 95% tak tvoje fotky nie sú pre ľudí ničim výnimočné a vo svojej podstate môžeš byť rada, že vôbec nazbieraš portfolio, ktoré sa ti isto zlepšuje a získavaš skúsenosti. A vďaka tomu (ak máš ten talent) a budú tvoje fotky niečim výnimočné, raz príde ten čas, kedy ťa osloví tých 5% ktorí to dokážu oceniť a patrične zaplatiť. Každý dobrý fotograf nejak začínal a stálo ho to veľa úsilia a peňazí a zákaziek na ktorých roky nezarobil ani mäké F. Iba normálna ponuka/dopyt. Nebedákaj, foť a zlepšuj sa. Končím v tejto debate a prajem dobrú noc .
ja ťa chápem, že ťa mierne aj hnevá, že každý chce čo najlacnejšie fotky keďže fotiš A ty nechceš lacnejšie potraviny a lacnejší nájom? Každý chceme všetko čo najlacnejšie, a aj ja. Kúpiš si to čo si môžeš dovoliť. Keď si X ľudí nemôže dovoliť tvoje služby tak ich odmietneš, Alebo ja stále nechápem čo tým myslíš - vysporiadať sa s tým. A nieje to bla, bla, bla. Je to realita. Moja skúsenosť je to čo som už písal. Ak sa oplatí zoberiem a ak nie tak odmietnem.
Takto ešte k tomu prvotnému príspevku: Chápem vcelku čo tým chceš povedať. Ale príde mi to len ako plakanie nad tým ako nedokážeš mať dobré ziskové zákazky, lebo tí, ktorí sú schopní ohodnotiť kvalitu a sú ochotní si za danú kvalitu aj priplatiť, si ťa nevyberú. Prepáč, nemyslím to zle. A že nedokážeš cenovo konkurovať kvázifotografom (lebo majú nižšie náklady napr. lacnú techniku, robia to načierno, ilegal soft a pod.) po ktorých 95% ľudí túži kôli cene a je im jedno ako fotky vyzerajú, lebo sa v tom nevyznajú. A ak ťa teda oslovuje týchto 95% tak tvoje fotky nie sú pre ľudí ničim výnimočné a vo svojej podstate môžeš byť rada, že vôbec nazbieraš portfolio, ktoré sa ti isto zlepšuje a získavaš skúsenosti. A vďaka tomu (ak máš ten talent) a budú tvoje fotky niečim výnimočné, raz príde ten čas, kedy ťa osloví tých 5% ktorí to dokážu oceniť a patrične zaplatiť. Každý dobrý fotograf nejak začínal a stálo ho to veľa úsilia a peňazí a zákaziek na ktorých roky nezarobil ani mäké F. Iba normálna ponuka/dopyt. Nebedákaj, foť a zlepšuj sa. Končím v tejto debate a prajem dobrú noc .
Skoro si trafil " klinec po hlavicke " ... za to palec hore. Pisem skoro trafil len preto, ze mas par dobrych postrehov, len problem je ovela sirsi...tak ako väcsina "problemov" na Slovensku
Presne tento pocit som mal z toho videa, prejav ako dealerka podomového predaja
Na náturu národa nenarážaj, až potom, keď budú priemerné platy také ako toť blízko za hranicou
Práve kvôli náture národa sú také platy aké sú... Ľudia si za to môžu sami, keď sú ochotní robiť za min. mzdu. Hold, celú našu históriu sme len otroci, ktorí robili na iných.
Je to jednoduche ponuka dopyt... ked je clovek ziadany ide s cenou hore ked si ho nikto neobjednava ide s cenou dole... tym ze je vela fotografov a vedsina svojou kvalitou extra neohuruju musia ist s cenou dole. naco mi to je ze vypytam ze portret 350€ ked sa mi za tu cenu nikto neda nafotiť? Ked je niekto ochotny fotiť celovecernu akciu za 20€ nemožme ho vyniť že nám bere job. Pretože keby to nenafotil za 20€ on nafotil by to za 20€ nekto ini... objednavatel by si skratka nepovedal tak ok nechces to robiť za 20€ dame zato 40€.A rovnako nemožete chcieť aby mali všetci fotografovia nastavenu hranicu že napríklad za jednu akciu 4hodinovú minimálne 40€! Pretože tý začínajúci fotografovia alebo tý slabší by sa proste nepredali. Každy by si v tej cene radšej zavolal toho lepšieho. vela fotografov fotí lebo ich to baví bohužial v dnešnej dobe pokial chce človek zarabať na slovensku len fotením musí byť sakra dobrý!
EDIT: tym som nenaražal na vetu prečo pýtaš tak vela keď fotka ťa baví a robíš to pre radosť! toto som tym nemyslel!
Práve kvôli náture národa sú také platy aké sú... Ľudia si za to môžu sami, keď sú ochotní robiť za min. mzdu. Hold, celú našu históriu sme len otroci, ktorí robili na iných.
V žiadnej postkomunistickej krajine to nie je výrazne iné, aj Slovinská bublina spľasla.
su vase ceny prilis vysoke?
tu je spominane video.. je v anglictine, ale snad aj vam pomoze tak ako pomohlo mne..
http://www.alexbeadonphotography.com/blog/2013/03/19/what-to-do-when-people-say-your-prices-are-too-high/
Ake su vase skusenosti a pocity? Ako sa vam podarilo s tym vysporiadat?
( už tu vidím 10 mínusiek od neúspešných podnikateľov
ja som len narážal na tie 200-300% zisky... o maržiach nepíšem, o tých sa nehovorí
Pre neznalého je tazke hladat KVALITU v KVANTITE, každy uz ma fotak.
Fotka nema hodnotu pre "neznaleho" - ved fotograf len cvakne a za to chce take PENIAZE?!
Takato mentalita funguje pri stahovani MP3/Filmov/softwaru - "stahovanie zadarmo" - NIEJE TO HMOTNE = NEMA TO HODNOTU ako hmotny tovar.
Vela slovakov NEMA peniaze na zakladne veci a nie to este na "blbosti" ako kvalitne fotky.
Sú iba 2 možnosti (ako v každom odvetví, nielen foto):
1, vykašlať sa na to keď to neviem/nedokážem a robiť niečo iné.
2, snažiť sa dovtedy pokiaľ to viem/dokážem.
Alebo je daná činnosť moje hobby a každé hobby čosi stojí
Fotografovanie (ak ťa živí) je podnikanie ako každé iné. Musíš si sama spočítať čo sa ti oplatí a čo nie.
Nie každá zákazka musí byť zisková ale to je na dlhé rozpisovanie (o podnikaní a pod.). V čase keď nemáš žiadnu dobrú a najmä ziskovú zákazku, zoberieš aj menej ziskovú alebo aj neziskovú len aby si uhradila fixné náklady, a vykryješ neziskovú dieru inými lepšími zákazkami.
Ale zas tu narážame na to čo som už písal:
1, vykašlať sa na to keď to neviem/nedokážem
Fotografovanie (ak ťa živí) je podnikanie ako každé iné. Musíš si sama spočítať čo sa ti oplatí a čo nie.
Nie každá zákazka musí byť zisková ale to je na dlhé rozpisovanie (o podnikaní a pod.). V čase keď nemáš žiadnu dobrú a najmä ziskovú zákazku, zoberieš aj menej ziskovú alebo aj neziskovú len aby si uhradila fixné náklady, a vykryješ neziskovú dieru inými lepšími zákazkami.
Ale zas tu narážame na to čo som už písal:
1, vykašlať sa na to keď to neviem/nedokážem
A nieje to bla, bla, bla. Je to realita. Moja skúsenosť je to čo som už písal. Ak sa oplatí zoberiem a ak nie tak odmietnem.
Takto ešte k tomu prvotnému príspevku:
Chápem vcelku čo tým chceš povedať. Ale príde mi to len ako plakanie nad tým ako nedokážeš mať dobré ziskové zákazky, lebo tí, ktorí sú schopní ohodnotiť kvalitu a sú ochotní si za danú kvalitu aj priplatiť, si ťa nevyberú. Prepáč, nemyslím to zle.
A že nedokážeš cenovo konkurovať kvázifotografom (lebo majú nižšie náklady napr. lacnú techniku, robia to načierno, ilegal soft a pod.) po ktorých 95% ľudí túži kôli cene a je im jedno ako fotky vyzerajú, lebo sa v tom nevyznajú. A ak ťa teda oslovuje týchto 95% tak tvoje fotky nie sú pre ľudí ničim výnimočné a vo svojej podstate môžeš byť rada, že vôbec nazbieraš portfolio, ktoré sa ti isto zlepšuje a získavaš skúsenosti. A vďaka tomu (ak máš ten talent) a budú tvoje fotky niečim výnimočné, raz príde ten čas, kedy ťa osloví tých 5% ktorí to dokážu oceniť a patrične zaplatiť.
Každý dobrý fotograf nejak začínal a stálo ho to veľa úsilia a peňazí a zákaziek na ktorých roky nezarobil ani mäké F.
Iba normálna ponuka/dopyt. Nebedákaj, foť a zlepšuj sa. Končím v tejto debate a prajem dobrú noc
A nieje to bla, bla, bla. Je to realita. Moja skúsenosť je to čo som už písal. Ak sa oplatí zoberiem a ak nie tak odmietnem.
Takto ešte k tomu prvotnému príspevku:
Chápem vcelku čo tým chceš povedať. Ale príde mi to len ako plakanie nad tým ako nedokážeš mať dobré ziskové zákazky, lebo tí, ktorí sú schopní ohodnotiť kvalitu a sú ochotní si za danú kvalitu aj priplatiť, si ťa nevyberú. Prepáč, nemyslím to zle.
A že nedokážeš cenovo konkurovať kvázifotografom (lebo majú nižšie náklady napr. lacnú techniku, robia to načierno, ilegal soft a pod.) po ktorých 95% ľudí túži kôli cene a je im jedno ako fotky vyzerajú, lebo sa v tom nevyznajú. A ak ťa teda oslovuje týchto 95% tak tvoje fotky nie sú pre ľudí ničim výnimočné a vo svojej podstate môžeš byť rada, že vôbec nazbieraš portfolio, ktoré sa ti isto zlepšuje a získavaš skúsenosti. A vďaka tomu (ak máš ten talent) a budú tvoje fotky niečim výnimočné, raz príde ten čas, kedy ťa osloví tých 5% ktorí to dokážu oceniť a patrične zaplatiť.
Každý dobrý fotograf nejak začínal a stálo ho to veľa úsilia a peňazí a zákaziek na ktorých roky nezarobil ani mäké F.
Iba normálna ponuka/dopyt. Nebedákaj, foť a zlepšuj sa. Končím v tejto debate a prajem dobrú noc
( už tu vidím 10 mínusiek od neúspešných podnikateľov
EDIT: tym som nenaražal na vetu prečo pýtaš tak vela keď fotka ťa baví a robíš to pre radosť! toto som tym nemyslel!
http://www.aktuality.sk/clanok/226519/europa-bude-opat-celit-velkym-nepokojom/
http://www.aktuality.sk/clanok/226519/europa-bude-opat-celit-velkym-nepokojom/
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie