Chcem sa s vami podelit o toto video, od jednej, mozno na prvy pohlad uletenej dievciny po zhlianduti ma to az prinutilo zamysliet sa nad produktami svojej cinnosti a tym vsetkym, co ponukam.. urcite sa kazdy z nas stretol s tym, ze mu niekto povedal, ze jeho sluzby su prilis drahe a radsej si najde lacnejsiu nahradu. hlavne zacinajuci fotografi, (teda aj ja) sa snazime hnat ceny az do krajosti, len aby sme aspon nieco mali a niecim obohatili svoje portfolium. ale co tym ziskavame? U mna to bol neustaly strach z toho, ze ak konecne triezvo ohodnotim to co ponukam, zostanem na fotografickom suchu. Ked sa vsak nad tym, po zhliadnuti thto videa zamyslim, tym ze robim fotograficku "charitu" skodim len sama sebe. Ved ja vlastne nechcem fotit ludi, ktori si ma vybrali len preto, ze som im to urobila najlacnejsie.. Chcem takych, ktori si budu mysliet, ze moja praca je nenahraditelna a chcu take fotky, ake produkujem a nejdu len po tej najnizsej cene. taki ludia si nevedia potom vazit to co dostanu..
tu je spominane video.. je v anglictine, ale snad aj vam pomoze tak ako pomohlo mne..
Nie je to celkom tak. Primárny problém je v tom, že sme podľahli dobe. Každý chce mať všetko hneď a teraz. Podľahne lákadlu pôžičiek a hypoték. A v tom okamihu stráca slobodu. Slobodu v rozhodovaní a myslení. Zrazu je nútený robiť aj za také peniaze, za aké by inak nerobil. Lebo už nemôže povedať, že počkám na lepšie platenú prácu. Splátky nepočkajúúúú. a preto ľudia pracujú aj za to, za čo by skôr nepracovali.
celý kapitalistický západný svet je oveľa zadĺženejší ako slovač, tam sa žije na dlh vo všetkom. takže o tom to nebude. je to viac faktorov, historických, zlé portfólio priemyslu, privatizácie atď. chýba priemysel s pridanou hodnotou, inovácie, výskum ...aj za čias federálu sme boli len na ťažký priemysel, česi lízali smotanu, teraz čo investícia, tak len montážne haly. a keď nie je poriadna výroba, peniaze sa "vyvážajú" von, trpi aj obchod, služby atď. a sme pri cenách za fotoslužby...
Hmm...fakt skoda casu citat niektore vlakna a mysliet si, ze budu k veci... Vsetci sme frustrovaní a dennodenne masírovaní...telka a politicke relacie,nezamestnanost,eurozona,eurofondy,celebritky, strelba v skolach,tvrdí mafiani vypovedajú proti svojim bosom aby si zachránili prdel...chlapi na vypustenie pary skuste tenis,bycikel,rubanie dreva na zimu...a nie napádanie kolegov -fotografov-amaterov- profikov za ich názory.
Ja neviem, aké to tu bolo v starých zlatých časoch. A nikoho tu nehádžem do žiadneho vreca. Asi budeš nejaký PÁN fotograf, keď si tu dovoľuješ niekoho nazvať plevelom. Ja ťa nepoznám osobne a nikdy by som si ťa nedovolil nejako hodnotiť. Či už po stránke ľudskej a vzhľadom k mojim schopnostiam, ani po stránke fotografovania. Mne je úplne jedno, kto si kúpil z výplaty akýkoľvek foťák. Ja som si kúpil foťák preto, že sa mi fotenie páči, baví ma fotiť a dúfam, že raz budem fotiť tak, že budem so svojimi fotkami spokojný. V mojom predchádzajúcom príspevku som len reagoval na to, že si poukazoval, ako sa majú ľudia prebrať a nie len sa tu za každú cenu hádať, pritom čo som si tu všimol, zdá sa mi, že práve ty sa tu hádaš najviac. Len toľko môj skromný názor neodborníka, či plevelu, čo si kúpil svoju zrkadlovku ... aj keď mi nikto nikdy hračky nekradol
"dnes je tu sama plevel co si z vyplaty kupi low end zrkadlovku, hra sa na machra, lebo ked bol maly kradli mu deti hracky."
Hádm si nečakal, že prekročí svoj tieň ? To je už na doktora.
"dnes je tu sama plevel co si z vyplaty kupi low end zrkadlovku, hra sa na machra, lebo ked bol maly kradli mu deti hracky."
Ja som nič nečakal, veď nepísal o mne, ale o užívateľoch tohoto portálu (ktorým som aj ja) ... no to je jedno, aj tak sme sa dostali znovu kúsok ďalej od pôvodnej témy ...
Ty si aky somar.....preco sa povysujes? Co ti dava pravo napisat ze sa niekto hra na machra? Ja som si tiez kupil low end......nezalozil som si hned photography, fotky som daval na FB s tym ze sa ozvu nejake baby ktore budem fotit.....par takych ako ty mi poslalo spravy ze co sa hram na machra a profika.....pritom stojim nohami na zemi a som skromny.....som pozeral co je to za idiotov.......fotim pre svoju radost ako hobby zadarmo....zamysli sa nabuduce ked napises podobny koment.....nad nikym sa nepovysuj a nad nikym sa neponizuj.....skus sa riadit takymto heslom...
Keby ste tak namiesto penazi radsej riesili, ako naucit ludi tu na Sk vazit si pracu fotografa (ci uz svadby ci portret), pozrite si len ceny svadobnych fotografov tot blizko za hranicou...
Ale, to uz narazam na naturu naroda...
pozri sa na platy a zivotnu uroven tot blizko za hranicou... nemozes porovnavat len jednu vec
Ty si aky somar.....preco sa povysujes? Co ti dava pravo napisat ze sa niekto hra na machra? Ja som si tiez kupil low end......nezalozil som si hned photography, fotky som daval na FB s tym ze sa ozvu nejake baby ktore budem fotit.....par takych ako ty mi poslalo spravy ze co sa hram na machra a profika.....pritom stojim nohami na zemi a som skromny.....som pozeral co je to za idiotov.......fotim pre svoju radost ako hobby zadarmo....zamysli sa nabuduce ked napises podobny koment.....nad nikym sa nepovysuj a nad nikym sa neponizuj.....skus sa riadit takymto heslom...
Pozrel by som sa, koho "JohnNewton" citoval a až potom by som sa spravodlivo rozhorčoval...
Musíš napísať pod pod komentár od uživateľa " quintes "
Musíš napísať pod pod komentár od uživateľa " quintes "
tak to je hanba....teda moja....prijmi moju velku omluvu......OSPRAVEDLNUJEM sa tak sa cudujem quintesovi ze taku hlupost napisal......ja som ho mal za normalneho cloveka, ale asi zdanie klame......odkaz pre teba quintes: ty si si kupil rovno FF a bol si po dotyku rovno profikom....OKAMZITE brutalne fotky navyse bez upravy.....
tak to je hanba....teda moja....prijmi moju velku omluvu......OSPRAVEDLNUJEM sa tak sa cudujem quintesovi ze taku hlupost napisal......ja som ho mal za normalneho cloveka, ale asi zdanie klame......odkaz pre teba quintes: ty si si kupil rovno FF a bol si po dotyku rovno profikom....OKAMZITE brutalne fotky navyse bez upravy.....
Ja to vidím takto: 1. Mnohí si po roku "skúseností" so zrkadlovkou myslia že je načase zarobiť. Bežne sa človek na svoje povolanie ktorým sa chce živiť pripravuje roky, či je to štúdium na vysokej škole alebo remeslo. 2. Nízke ceny fototechniky proste posunuly hranicu a devalvovali služby. Tým že si ale kúpim auto nemusím hneď začať taxikárčiť (a pokaziť si radosť z jazdenia). 3. Ceny všetkých služieb, marže obchodníkov, ceny práce a pod. v poslednom období klesli vďaka presýtenému trhu.
Riešenie: Foťťe pre radosť (tak ako to aj zakladateľka tejto témy deklarovala niekde na svojej fb stránke) a zarábajte tým čím zarobiť dokážete. A ak beriete fotenie ako koníčka, tak je samozrejmé že vyžaduje investície. Či si kúpim rybársku výbavu alebo hokejovú výstroj pre syna tak to zadarmo nebude. Nemyslite si naivne že sa Vám musia investície do koníčka vrátiť.
Aby nedošlo k omylu, nepísal som o živnostníkoch regulérne sa živiacich fotografiou. Tí svoju cenu vedia a vedia kedy a prečo ísť nižšie.
"Chcem takych, ktori si budu mysliet, ze moja praca je nenahraditelna a chcu take fotky, ake produkujem a nejdu len po tej najnizsej cene. taki ludia si nevedia potom vazit to co dostanu.." K tomu môj názor oznám fotografov,ktorí takých zákazníkov majú a nesťažujú sa,že majú málo práce,skôr naopak.Nie je to náhodou tým,že aj ich práca stojí za tie peniaze?Nechcem hodnotiť nikoho prácu,ale možno je potrebné sa zamyslieť,či moje výsledky sú NAOZAJ adekvátne požadovanej cene.Ak nie,tak sú dve cesty-alebo sa živiť niečim iným alebo žiadať cenu,ktorá je vzhľadom na výsledky primeraná.A ešte jedna drobnosť,ktorá platí všeobecne:Nie je dôležité vyrobiť,ale predať.A ako sa vraví to,čo je naozaj dobré sa predáva samo.Netreba k tomu žiadne "barličky" v podobe napr.uvedeného videa.
"Chcem takych, ktori si budu mysliet, ze moja praca je nenahraditelna a chcu take fotky, ake produkujem a nejdu len po tej najnizsej cene. taki ludia si nevedia potom vazit to co dostanu.." K tomu môj názor oznám fotografov,ktorí takých zákazníkov majú a nesťažujú sa,že majú málo práce,skôr naopak.Nie je to náhodou tým,že aj ich práca stojí za tie peniaze?Nechcem hodnotiť nikoho prácu,ale možno je potrebné sa zamyslieť,či moje výsledky sú NAOZAJ adekvátne požadovanej cene.Ak nie,tak sú dve cesty-alebo sa živiť niečim iným alebo žiadať cenu,ktorá je vzhľadom na výsledky primeraná.A ešte jedna drobnosť,ktorá platí všeobecne:Nie je dôležité vyrobiť,ale predať.A ako sa vraví to,čo je naozaj dobré sa predáva samo.Netreba k tomu žiadne "barličky" v podobe napr.uvedeného videa.
presne ja nefotim ani rok a uvedomujem si ze moje fotky zatial nie su tak dobre aby som si mohol pytat peniaze...je to o ludoch...poznam par fotografov co si kupili zrkadlovku a uz na 2hom foteni zacali vyberat €...a to fotia setakom bez dodatocneho PP...neodsudzujem...je to ich vec, nikto im to pravo upriet nemoze....a ked im niekto zaplati za fotky, je to len ich sikovnost.... a suhlasim s lygorom....foten ie mam ako hobby, nezivi ma....tym padom neocakavam ze by sa mi vratiliinvestiecie dotechniky....super popisal hokejovu vystroj...ano ak by som kupil synovi hokejovu vystroj, kde ma hokej ako hobby, mam ocakavat ze si teraz bude na seba zarabat?
Chlapci, kľud. Ja na rozdiel od niektorých užívateľov fotím pre radosť, mám to ako hobby, a nepotrebujem tu riešiť zárobky. Za svojím si stojím, a vždy budem. Bohužiaľ pre niektorých ktorí to nedokážu stráviť. A viete čo? Mne je to jedno, môžte si tu tlapkat po ramenách A teraz som zvedavý, kto zareaguje, že johny?
Chlapci, kľud. Ja na rozdiel od niektorých užívateľov fotím pre radosť, mám to ako hobby, a nepotrebujem tu riešiť zárobky. Za svojím si stojím, a vždy budem. Bohužiaľ pre niektorých ktorí to nedokážu stráviť. A viete čo? Mne je to jedno, môžte si tu tlapkat po ramenách A teraz som zvedavý, kto zareaguje, že johny?
ked tu teda nepotrebuješ riešiť zárobky, tak vysvetli, prečo ich tu riešiš už asi na 4 stranách ?
Citát "Za svojím si stojím, a vždy budem"
Inteligentný človek počas svojho života musí na niektoré veci meniť názor, pod vplyvom poznania, skúseností a nových faktov. Je mi jasné, že Ty vývoja a ani sebareflexie nie si schopný. Nie je tragédia keď sa hlupákom narodíš, ale ak tak aj zomrieš... A kľudne tu všetkým ďalej nadávaj , ako človek si tu skončil.
su vase ceny prilis vysoke?
tu je spominane video.. je v anglictine, ale snad aj vam pomoze tak ako pomohlo mne..
http://www.alexbeadonphotography.com/blog/2013/03/19/what-to-do-when-people-say-your-prices-are-too-high/
Ake su vase skusenosti a pocity? Ako sa vam podarilo s tym vysporiadat?
V mojom predchádzajúcom príspevku som len reagoval na to, že si poukazoval, ako sa majú ľudia prebrať a nie len sa tu za každú cenu hádať, pritom čo som si tu všimol, zdá sa mi, že práve ty sa tu hádaš najviac.
Len toľko môj skromný názor neodborníka, či plevelu, čo si kúpil svoju zrkadlovku ... aj keď mi nikto nikdy hračky nekradol
Hádm si nečakal, že prekročí svoj tieň ?
... no to je jedno, aj tak sme sa dostali znovu kúsok ďalej od pôvodnej témy ...
Chodte vonku a dajte si do držky!
Ale, to uz narazam na naturu naroda...
nemozes porovnavat len jednu vec
( už tu vidím 10 mínusiek od neúspešných podnikateľov
poznas ich z telky
1. Mnohí si po roku "skúseností" so zrkadlovkou myslia že je načase zarobiť. Bežne sa človek na svoje povolanie ktorým sa chce živiť pripravuje roky, či je to štúdium na vysokej škole alebo remeslo.
2. Nízke ceny fototechniky proste posunuly hranicu a devalvovali služby. Tým že si ale kúpim auto nemusím hneď začať taxikárčiť (a pokaziť si radosť z jazdenia).
3. Ceny všetkých služieb, marže obchodníkov, ceny práce a pod. v poslednom období klesli vďaka presýtenému trhu.
Riešenie: Foťťe pre radosť (tak ako to aj zakladateľka tejto témy deklarovala niekde na svojej fb stránke) a zarábajte tým čím zarobiť dokážete. A ak beriete fotenie ako koníčka, tak je samozrejmé že vyžaduje investície. Či si kúpim rybársku výbavu alebo hokejovú výstroj pre syna tak to zadarmo nebude. Nemyslite si naivne že sa Vám musia investície do koníčka vrátiť.
Aby nedošlo k omylu, nepísal som o živnostníkoch regulérne sa živiacich fotografiou. Tí svoju cenu vedia a vedia kedy a prečo ísť nižšie.
K tomu môj názor
K tomu môj názor
poznas ich z telky
A teraz som zvedavý, kto zareaguje, že johny?
Inteligentný človek počas svojho života musí na niektoré veci meniť názor, pod vplyvom poznania, skúseností a nových faktov. Je mi jasné, že Ty vývoja a ani sebareflexie nie si schopný.
Nie je tragédia keď sa hlupákom narodíš, ale ak tak aj zomrieš...
A kľudne tu všetkým ďalej nadávaj , ako človek si tu skončil.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa