Fórum » VÝSTAVY A UDALOSTI

Foto roka má víťazov

vooo
vooo 2012-09-06 15:52:47+02
Co vy na to? http://kultura.sme.sk/c/6522872/foto-roka-ma-vitazov.html - chcel by som pocut nazor skusenych fotografov. Dakujem

beholder
2012-09-08 09:25:02+02
príspevok od: istvic
normalne male jesitne deti.,,grc,odpad humus,hnus..slova co by nemali byt hodne cloveka co sa hocijakym sposobom zaujima o umenie,ktoreho sucastou je aj fotografia.
Oosbne sa mi tie fotografie moc nepacia ale snazim sa porozumiet ,preco prave tieto fotky ,snazim sa hladat na prvy pohlad skryte veci a hladat paralely medzi nimi.
Rado,texty su dolezite pri kazdej reportazi,pri reportaznych portretoch zvlast,ozrejmuju,osvetluju a zosobnuju postavy a tvare na fotografiach,davaju im konkretny a ludsky rozmer,ved to je uplny standart v modernej fotke.
Je naozaj cudne ,miestami sa citim trapne a mam pocit ze som medzi absolutnymi ignorantami toho ake su sucasne trendy.Mnohi z vas by asi odpadli ,keby boli na vystave fotografov aj zo spickovych agentur napriklad Magnum,mnohe fotkymcele serie,presne takychto fotografii,ake su prezentovane v tomto odkaz.NEMUSIM S NIMI SUHLASIT ,NEMUSIA SA MI PACIT,ALE SNAZIM SA ICH AKCEPTOVAT A POCHOPIT.
Myslim si ze vacsina z vas na FOTOGRAFA ani ydaleka nedorastla,aj ked x ludi z tohoto portalu ma tento hrdy titul zapasovany v kazdej fotke.To ,ze vlastnim fotak este zo mna fotografa nerobi,to len nase ego a par kamaratov nam to nahovaraju,Skutocny fotograf je uvedomely skromny clovek,clovek zvedavy,otvoreny k inakosti , novym ideam a myslienkam.Len nekonecna tuzba po vedomostiach,po znalostiach a po poznani je cesta ako sa stat FOTOGRAFOM.
...súhlasím,...pokiaľ je fotografia obsahovo aspoň zčasti ztotožnená s daným motívom/príbehom aj pre nezainteresovaných divákov......v prípade fotografií o ktorých tu je reč to ide úplne mimo popisu.....................podľa môjho názoru to je obkecané "prázdno" a emócie sú tam dodatočne umelo priliate formou ktorá sa mne priveľmi nepozdáva.........ale, je to iba môj pohľad....porota ho má očividne opačný...

...vybehnem na ulicu...sfotím ženu nijak moc zaujímavo , ktorú poznám a viem, že žije reálne spokojným a šťastným životom....vymyslím si srdcedrásajúci príbeh ktorým presvedčím aj tých najväčších tvrďasov......budem môcť potom o fotke vyhlásiť, že je dobrou modernou reportážnou fotografiou?....

sofy
2012-09-08 09:39:55+02
Podla istvicovych kecov by sme fungovali asi tak, ze by sme museli respektovat kazdu fotografiu a kazdu aj nasilu uznat.. Ved tak isto moze aj zaciatocnik obhajovat svoju amatersku a totalne nevydarenu fotku, ze je to zamer, ze sme nepochopili myslienku, ze nie je urcena pre nas... Co su to za demagogicke argumenty? Kritiky je tu stale dost, ale akonahle niekto dostane 5000 eur za grc tak sa v tom hlada myslienka a obhajuje sa to jedna radost. Ak sa tie fotografie niekomu pacia ja mu to neberiem, mne ale nie.

noik
ocenenie redakciou 2012-09-08 10:34:34+02
príspevok od: sofy
Podla istvicovych kecov by sme fungovali asi tak, ze by sme museli respektovat kazdu fotografiu a kazdu aj nasilu uznat.. Ved tak isto moze aj zaciatocnik obhajovat svoju amatersku a totalne nevydarenu fotku, ze je to zamer, ze sme nepochopili myslienku, ze nie je urcena pre nas... Co su to za demagogicke argumenty? Kritiky je tu stale dost, ale akonahle niekto dostane 5000 eur za grc tak sa v tom hlada myslienka a obhajuje sa to jedna radost. Ak sa tie fotografie niekomu pacia ja mu to neberiem, mne ale nie.
sofy sofy, istvicovych kecov? Co takto respektovat napisane a dat tam miesto kec, slovo nazor?

peterjonastik
2012-09-08 11:55:13+02
1. a 3. miesto = totálne fiasco.... 2. miesto - séria fotografií Zuzany Halánovej s názvom Bezdetné je zaujímavá s pridaným popisom príbehu.

Cyril
2012-09-08 13:26:10+02
http://www.fotoroka.sk/sk/2012/galeria

Mna najviac oslovil Juraj Mravec Muzi v tieni.

Erdelyi Ester Made in Slovakia, som asi nepochopil.

Halánová Zuzana by ma bez popisu oslovila viac, popis ma skor znervoznoval.

rasto.tn
2012-09-08 13:54:41+02
Z celého spektra víťazných fotiek ma zaujala fotka "Halánová Zuzana Oľga 65". Krátke načrtnutie príbehu tejto staršej ženy len dotvára nenásilnú cestu k je pochopeniu. Fotka pôsobí na mňa autenticky a ozaj nesilene. Popis je však už v štýle "modré z neba" kde sa snaží emocionálne okoreniť feel na diváka a tu by som zvolil niečo v štýle press photo, napr. nevydatá, bezdetná žena z Bratislavy...skrátka niečo na taký čisto informatívny spôsob, ktorý dovolí divákovi utvoriť si svoj názor bez ovyplyvňovania.
___
Opačný feel má na mňa fotka tej istej autorky, fotka: "Halánová Zuzana Denisa 19". Fotka mi príde príliš nainscenovaná, veľmi umelá a nedôveryhodná. Popis k nej detto. Celé mi to ozaj príde ako informačný buletín do Modrého z neba. Vybičované emócie a pod., pritom od reality na míle vzdialené.
___
Fotky víťazného Kekeliho z deliacou bielou čiarou mi prídu nasilu invenčné. Čo sa týka víťaznej fotky, tam môžem konštatovať asi iba toľko, že rozhodne si nemyslím, že má hodnotu "1. miesto - 5 000 €".

Peter Olekšák
2012-09-08 14:25:07+02
„Na Slovensku vyrastá nová generácia fotografov, ktorí môžu byť nástupníkmi osobností akými boli Kállay či Martinček. Zmyslom súťaže Foto roka je podporiť ich a sprostredkovať ich videnie sveta širokej verejnosti," hovorí Ignacio Jaquotot, generálny riaditeľ VÚB banky.

Martinček, Kállay alebo Plicka sa nestali skvelými fotografmi takouto cestou. Ich cesta bola v prvom rade o vzťahu medzi nimi a medzi tým, čo fotili. A mám pocit, že ten vzťah bol úprimný a na tých fotkách je to aj po rokoch vidieť. Sú remeselne zvládnuté, zachytávajú neopakovateľné okamihy a majú autorský rukopis.

Prezrel som si víťazné fotky aj finálny výber. Pri týchto fotkách tento pocit nemám.

slavmiro
2012-09-08 15:57:07+02
príspevok od: Peter Olekšák
„Na Slovensku vyrastá nová generácia fotografov, ktorí môžu byť nástupníkmi osobností akými boli Kállay či Martinček. Zmyslom súťaže Foto roka je podporiť ich a sprostredkovať ich videnie sveta širokej verejnosti," hovorí Ignacio Jaquotot, generálny riaditeľ VÚB banky.

Martinček, Kállay alebo Plicka sa nestali skvelými fotografmi takouto cestou. Ich cesta bola v prvom rade o vzťahu medzi nimi a medzi tým, čo fotili. A mám pocit, že ten vzťah bol úprimný a na tých fotkách je to aj po rokoch vidieť. Sú remeselne zvládnuté, zachytávajú neopakovateľné okamihy a majú autorský rukopis.

Prezrel som si víťazné fotky aj finálny výber. Pri týchto fotkách tento pocit nemám.
zda sa ze Ignacio Jaquotot tomu (textu co mu pripravilo PR) rozumie, len akosi opomenuli aj slovensku modernu, novu vlnu. http://cs.wikipedia.org/wiki/Slovensk%C3%A1_nov%C3%A1_vlna
Sutaz je limitovana vekom do 35r. tak nechapem, ze sa boja odvolavat na tieto dalsie odkazy. Pritom stylizacia prispevkov a vitaznych prac stavia skor na tomto odkaze ako na odkaze dnes uz nezijucich klasikov.

Maxx818
ocenenie redakciou 2012-09-08 16:18:06+02
jaj ked sedia v porote akademicki umelci co tlacia ideu konceptualizmu dlhe roky na slovenskych umeleckych skolach, tak je to potom tazke, pre beznych smrtelnikov ako sme my...

ja sa bojim dna, ked by som zacal fotografiu chapat a prestal by som ju prezivat a dna ked by som uznal ze s fotkou sa da sutazit, pretoze sa neda...

b0baz
2012-09-08 16:36:55+02
Zvláštne. Slovenská nátura sa prejavuje v plnej paráde. Nakydať, zahrabať pod zem., len aby to nedajbože nevyhral sused ak nie ja, bo ja to viem všetko najlepšie... Každý mal právo sa zúčastniť súťaže tak ? Nie je dôvod sa zavzdušňovať.

Peter Olekšák
2012-09-08 16:49:43+02
príspevok od: slavmiro
zda sa ze Ignacio Jaquotot tomu (textu co mu pripravilo PR) rozumie, len akosi opomenuli aj slovensku modernu, novu vlnu. http://cs.wikipedia.org/wiki/Slovensk%C3%A1_nov%C3%A1_vlna
Sutaz je limitovana vekom do 35r. tak nechapem, ze sa boja odvolavat na tieto dalsie odkazy. Pritom stylizacia prispevkov a vitaznych prac stavia skor na tomto odkaze ako na odkaze dnes uz nezijucich klasikov.
Možno tie fotky majú bližšie k prácam spomínaných študentov fotografie FAMU v Prahe, ktorých práce dnes môžeme nazvať slovenská moderna, ale spontánnosť a remeselná dokonalosť, s akou títo ľudia tvorili, mi u vybraných foto chýba. Ich práce som si všimol cca pred 25 rokmi preto, že vyčnievali o hlavu z radu a pohľadnice Stana a Švolíka si kupoval aj môj spolužiak z VŠ, čo sa o fotografiu nikdy nejako nezaujímal. Ale toto ho zaujalo. Prirodzeným a nenúteným spôsobom.

Súťaž. Určite ten výber, zameranie a tlak, kam tie fotky majú v súťaži smerovať, majú bližšie k slovenskej moderne, ako ku klasikom. Už len či výsledok tomu nasvedčuje. Lebo táto generácia do 35r. by mala po zvládnutí remesla realizovať svoj pohľad na svet. Má ho?

morgoth
2012-09-08 17:11:56+02
príspevok od: b0baz
Zvláštne. Slovenská nátura sa prejavuje v plnej paráde. Nakydať, zahrabať pod zem., len aby to nedajbože nevyhral sused ak nie ja, bo ja to viem všetko najlepšie... Každý mal právo sa zúčastniť súťaže tak ? Nie je dôvod sa zavzdušňovať.
A prejavuje sa aj internetová nátura, nakydať na každého, kto si dovolí mať iný názor či vkus.
Každý deň vidím kadekde na internete fotografie, ktoré sú dychberúce a oslovia ma. Čo je zlé na tom, povedať si, že sa nám nepáčia nejaké fotografie? Nijak to nesúvisí s tým kto vyhral, nijak to nesúvisí so slovenskou náturou - na nedávno preberaného Joe-a Klamara sa kydalo po celom svete.

Nepáči sa mi Picassova tvorba, ale mám napríklad rád Salvadora Dalího. Som hrozný Slovák, len preto, že si dovolím mať svoj vlastný názor?

beholder
2012-09-08 17:48:36+02
...nie..............vôbec si nepochopil ideu kritiky.....

b0baz
2012-09-08 18:27:54+02
príspevok od: beholder
...nie..............vôbec si nepochopil ideu kritiky.....
Asi som sa zle vyjadril, rešpektujem čo si napísal. Kritika v každom prípade musí padnúť na úrodnú pôdu a mala by to byť užitočná spätná väzba. Žiaľ, tu asi ťažko. Ja napríklad nemám rád gýč.

beholder
2012-09-08 18:55:09+02
Asi som sa zle vyjadril, rešpektujem čo si napísal. Kritika v každom prípade musí padnúť na úrodnú pôdu a mala by to byť užitočná spätná väzba. Žiaľ, tu asi ťažko. Ja napríklad nemám rád gýč.
...takže, pokiaľ sa Ti film , ktorý si si v kine večer pozrel nepáčil, tak ho neskritizuješ...lebo je veľká pravdepodobnosť, že Tvoja kritika nepadne na úrodnú pôdu...........obdobne budeš v kritike zdržanlivý pri počúvaní akejkoľvek hudobnej produkcie ........

....nehovoriac o tom, že sa tu k fotografiám vyjadrujú ľudia, ktorí majú k tomuto druhu umenia asi najbližšie....keďže sa foteniu sami venujú.......aj keď v rôznych stupňoch pokročilosti, ich kritika je zväčša adekvátna ich fotografickej vyspelosti....

......"gýč" ......špecifikuj ho prosím.............lebo, mne ten pojem vrámci tohto druhu umenia nie je vôbec jasný....

Michal Matloň
redakcia ephoto.sk
- moderator
2012-09-08 19:01:31+02
Bol som si pozrieť fotky na Hviezdoslavovom námestí, kde sú aj iné okrem víťazov a minimálne dve série boli 100x lepšie ako víťazi. Čím sa dá merať úspech vo fotografií? To by asi bolo na blog.

Mne osobne je hlavne škoda, že mnohí z tých oceňovanejších ľudí tvoria fotografie, ktoré ako keby mali za cieľ čisté odlíšenie sa. Ak by sa mi aj úplne náhodou podarilo nafotiť jednu konkrétnu sériu, ktorá tam bola (niečo s rozlúčkou, neviem už presne názov), tak by išla preč z karty ešte pred tým ako by som dofotil. Jednoducho sú to fotografie, ktoré sú tak zlé, že si ich niekto musí všimnúť a povedať si "to je také zlé, že to musí byť umenie".

b0baz
2012-09-08 19:18:22+02
príspevok od: beholder
...takže, pokiaľ sa Ti film , ktorý si si v kine večer pozrel nepáčil, tak ho neskritizuješ...lebo je veľká pravdepodobnosť, že Tvoja kritika nepadne na úrodnú pôdu...........obdobne budeš v kritike zdržanlivý pri počúvaní akejkoľvek hudobnej produkcie ........

....nehovoriac o tom, že sa tu k fotografiám vyjadrujú ľudia, ktorí majú k tomuto druhu umenia asi najbližšie....keďže sa foteniu sami venujú.......aj keď v rôznych stupňoch pokročilosti, ich kritika je zväčša adekvátna ich fotografickej vyspelosti....

......"gýč" ......špecifikuj ho prosím.............lebo, mne ten pojem vrámci tohto druhu umenia nie je vôbec jasný....
Gýč pre mňa vo fotografii ? Pre masy vytvorený módny trend, ohurujúci, páčivý, presaturovaný, so sentimentálnymi názvami, vyčačkaný, popretáčaný, potlačená realita, snové, neskutočné, nereálne, v skutočnosti tváriac sa ako niečo viac, pritom to nemusí byť tak. Ťažko to takto zadefinovať. Ale nejak tak to cítim. K tej kritike, ok, kritizovať môžeš čo len chceš, môžeš nadávať, hrešiť, nepáči sa mi tá hudba, zapnem v robote rádio, môžem tak akurát držkovať, nič to nezmení pokiaľ to nebude priama spätná väzba, nič to neovplyvní ale kritizujem, nadávam o sto šesť. Ked kritizuješ fotky tu priamo na e-čku to áno to si správne napísal.

Maxx818
ocenenie redakciou 2012-09-08 19:56:06+02
Gýč pre mňa vo fotografii ? Pre masy vytvorený módny trend, ohurujúci, páčivý, presaturovaný, so sentimentálnymi názvami, vyčačkaný, popretáčaný, potlačená realita, snové, neskutočné, nereálne, v skutočnosti tváriac sa ako niečo viac, pritom to nemusí byť tak. Ťažko to takto zadefinovať. Ale nejak tak to cítim. K tej kritike, ok, kritizovať môžeš čo len chceš, môžeš nadávať, hrešiť, nepáči sa mi tá hudba, zapnem v robote rádio, môžem tak akurát držkovať, nič to nezmení pokiaľ to nebude priama spätná väzba, nič to neovplyvní ale kritizujem, nadávam o sto šesť. Ked kritizuješ fotky tu priamo na e-čku to áno to si správne napísal.
v skutocnosti tvariac sa ako cosi viac, moze byt aj v mentalnej a ideovej rovine, nie len vo vytvarnej...tu na ephoto.sk vela ludi prave kritizuje ten "snobsky art" , ktory casto konci v ideovom patose..."moja myslienka /s abdikaciou na formu, hlavne tu lubivu / to je to prave umenie"....gyc je gyc , ale ideovy patos moze byt este horsi ako gyc...

b0baz
2012-09-08 20:01:25+02
príspevok od: Maxx818
v skutocnosti tvariac sa ako cosi viac, moze byt aj v mentalnej a ideovej rovine, nie len vo vytvarnej...tu na ephoto.sk vela ludi prave kritizuje ten "snobsky art" , ktory casto konci v ideovom patose..."moja myslienka /s abdikaciou na formu, hlavne tu lubivu / to je to prave umenie"....gyc je gyc , ale ideovy patos moze byt este horsi ako gyc...
Dobre si to napísal, súhlasím, tie fotky neobhajujem. Kocky boli hodené...

beholder
2012-09-08 20:29:17+02
...no vidíš...ja vo fotografii realitu zákonite nehľadám (samozrejme pokiaľ sa nejedná o reportáž/dokument) .....a beriem ju skôr ako prostriedok na vyjadrenie pocitov ktoré v skutočnosti mnohokrát z deja/scenérie akosi nejde tak intenzívne vycítiť ............a aj farby môžem....saturácii sa taktiež mnohokrát nebránim.....................tvorím teda gýč?

Strana 5 z 9

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()