Fórum » Ankety

Čo si myslíte o videu s DSLR?

bear
bear 2011-03-24 14:26:19+01
Nepouzivam, ale nezavadzia mi tam. Uz som to pouzil, ale dost zriedka (cca 2x/rok).

Paaloo
2011-03-25 11:30:18+01
canon 5D mII je fullframe, a to je to najdolezitejsie, co taha vsetkych filmarov tocit na 5D mII... do prichodu zrkadloviek s videom bola vecsina poloprofi kamery atd vsetko na 3CCD s velkou hlbkou ostrosti... ak niekto chcel profi kameru (ako tocia napriklad v holywoode) zadovazili si arri alebo RED one.. tieto digitalne kamery su fullframe a zakladna vybava stoji viac ako milion sk.
poprichode 5D mII nastal prevrat, lebo za malo penazi ziskali fullframe "kameru" s velmi dobrou kvalitou a minimalnou cenou...
5D mII sa takmer vyrovnalo s RED one, trochu slabsie zvladalo dynamicky rozsah, ale pri nocnych scenach RED one nemal sancu na 5DmII.
nastal strasne velky boom... pretoze aj crop cipy maju dost velku hlbku ostrosti, ktoru nikdy nedosiahnu niektore kamery aj za 4000eur a vsetci zacali nakupovat zrkadlovky... taka 550D je rozsirena u "mladych" pretoze je cenovo dostupna a maju z nej vysoku kvalitu pri pouziti svetelnych resp aj Lkovych sklach...
preto zacali vyrobcovia kamier vyrabat kamery s vacsimi cipmi za prijatelnejsie ceny, aby nestratili zaujemcov...
kazdy chce malu hlbku ostrosti, lebo to vyzera "filmovo" a kto ma fullframe, ma skoro akoby 35mm kinofilmovy "pas"... len digital je stale na tom horsie ako original filmovy material..
ako sa spominalo vyssie, otvoril sa novy trh, nove moznosti natacania.. resp. aj vacsia konkurencia, lebo zrkadlovky su dostupnejsie pre sirsiu populaciu ako filmove kamery za miliony...
ja fotim, ale taktiez vyuzivam moznost videa...

ErikDuris
2011-03-25 12:05:23+01
príspevok od: Paaloo
canon 5D mII je fullframe, a to je to najdolezitejsie, co taha vsetkych filmarov tocit na 5D mII... do prichodu zrkadloviek s videom bola vecsina poloprofi kamery atd vsetko na 3CCD s velkou hlbkou ostrosti... ak niekto chcel profi kameru (ako tocia napriklad v holywoode) zadovazili si arri alebo RED one.. tieto digitalne kamery su fullframe a zakladna vybava stoji viac ako milion sk.
poprichode 5D mII nastal prevrat, lebo za malo penazi ziskali fullframe "kameru" s velmi dobrou kvalitou a minimalnou cenou...
5D mII sa takmer vyrovnalo s RED one, trochu slabsie zvladalo dynamicky rozsah, ale pri nocnych scenach RED one nemal sancu na 5DmII.
nastal strasne velky boom... pretoze aj crop cipy maju dost velku hlbku ostrosti, ktoru nikdy nedosiahnu niektore kamery aj za 4000eur a vsetci zacali nakupovat zrkadlovky... taka 550D je rozsirena u "mladych" pretoze je cenovo dostupna a maju z nej vysoku kvalitu pri pouziti svetelnych resp aj Lkovych sklach...
preto zacali vyrobcovia kamier vyrabat kamery s vacsimi cipmi za prijatelnejsie ceny, aby nestratili zaujemcov...
kazdy chce malu hlbku ostrosti, lebo to vyzera "filmovo" a kto ma fullframe, ma skoro akoby 35mm kinofilmovy "pas"... len digital je stale na tom horsie ako original filmovy material..
ako sa spominalo vyssie, otvoril sa novy trh, nove moznosti natacania.. resp. aj vacsia konkurencia, lebo zrkadlovky su dostupnejsie pre sirsiu populaciu ako filmove kamery za miliony...
pekne si to napisal...

NefroniK
2011-03-25 14:25:07+01
Ano, toto mi hovori z duse, len sa mi nechcelo tolko pisat. Nikto rozumny s tym podla mojho nazoru nemoze nesuhlasit Ako profi kameraman, tak aj fotograf, ktoremu video vo fotaku "vadi".

Este by som dodal, ze pre bezne 3CCD kamery atd, sa predavaju rozne adaptery na 35mm. Konstrukcne je to ale bajonet nasadeny na medzikruskoch na konci ktorych je matnica (v profi modeloch matnica vibruje) a tento adapter je nasrubovany na objektiv lacnejsej (nie profi) kamery ako "filter". Kamera snima matnicu a tak sa vlastne dosiahne hollywoodsky filmovy look s malou hlbkou ostrosti, ktory mozno uspokoji napirklad aj narocnejsich poloprofi filmarov (hadam?), ktori si potrpia na 24p pri malom cipe za stale prijaznivu cenu. Citlivostou sa to vsak 5Dmk2 nevyrovna a ked nechcu snimat len pri dennom svetle. Je tu ale problem dalsieho skla a teda dalsieho obmadzenia prichadzajuceho svetla, co moze byt pri horsom zvladani vyssich citlivosti a toceni za sera pripadne nocnych scenach uplne nepouzitelne.

NefroniK
2011-03-25 14:26:25+01
Hm, tak sa mi nejak jedna myslienka rozdelila do dvoch viet (tie posledne), ale snad sa da pochopit ako som to myslel

erle
2011-03-25 17:05:18+01
Neviem preco vsetci porovnavate moznost tocit video na DSLR iba s profesionalnym videom alebo, ze je urcene iba pre toho, koho filmovanie bavi. Mna napriklad filmovanie nelaka a radsej fotografie ako video. Po narodeni dietata som ale bol svoj nazor nuteny poopravit, pretoze su momenty na ktore fotografia nestaci a zisla by sa kamera na natocenie kratkeho videoklipu. Kedze mojim jedinym dostupnym filmovacim nastrojom bol mobil (s kvalitou videa o ktorej asi pisat netreba), dostal som sa do fazy, ked som sa rozhodol kupit kameru. Chvilu som sa z nej tesil, no aj po roku sa nikdy neviem rozhodnut ked ideme von, ci vziat do ruky fotoaparat alebo kameru. Nosit a mat v pohotovosti oboje a este pritom davat pozor na neposedne dieta je naozaj neprakticke.. Kolkokrat si potom vravim, ake by bolo fajn mat dobry fotoaparat ktory dokaze natocit jednoduchy videoklip v prijatelnej kvalite. Bohuzial v case, ked som kupoval DSLR (C40D) som tuto moznost na vyber nemal a ked dnes spocitam naklady na nakup 40D (telo cca. 32 tis.) a neskor kameru Canon HF200 (cca. 18 tis.), tak pri sucasnych cenach by som este usetril... Este nedavno bolo video iba v kompaktoch a mobiloch, ale vzhladom k pouzitym snimacom a rozliseniu videa to nebolo pouzitelne, ale HD video v DSLR situaciu uplne meni..

tomis.ales
2011-03-25 21:02:34+01
Osem dovodov preco si nekupit zrkadlovku ako videokameru.
http://poetzerofilm.com/2010/04/8-reasons-not-to-buy-a-dslr/

Mne video vo fotaku nechyba. Je to take DODO, DOrob si DOma. Nemas to poriadne za co chytit, takze nejaky adapter. Pri rychlych pohyboch do stran na tom padaju hrany, zvuk ako z mobilu, nepouzitelny AF, MF je problem kvoly malej hlbke ostrosti a aj kazdy objektiv nema rovnako dlhu drahu ostriaceho psrstenca, takze bude trvat rok, kym si na to zvyknes atd...
Ujco toci na zrkadlovku C550 dokumentarne filmy, je velmi spokojny a musim povedat, ze to video je OK. Ale pouziva iba siroke ohniska (tokina 11-16) a uz neostri pocas nahravania. Externy mikrofon je nutnost.
Takze ma to aj pro aj proti ale ak BBC odmieta akekolvek videa natocene zrkadlovkou, asi na to maju poriadny dovod.

brki
2011-03-26 08:11:02+01
na 50 D nemám, na 500 D som mal, pochvaľoval som si, aké je to fajn...ale použil som to za 3/4 roka raz, keď bol foťák nový a študoval som manulál ...takže je to fajn, nevadí mi ale pre mňa zbytočné

VladoB
2011-03-26 09:25:39+01
Súhlasím - "tomis.ales" a inými s týmto názorom. Technika kamier a technika fotoaparátov sú dve špecializované a technicky nezlučitelné kategórie - pre pokročilých tvorcov ktorí, to myslia s tvorbou vážne a (bez diskusie) aj pre profesionálov. Foťák s video funkciami je technický hybrid a komerčná stratégia výrobcov pre širokú spotrebiteľskú verejnosť. Navyše, profi film (myslím napr Hollywood atd) sa netočí na digitál. Ale nechajme profi techniku mimo. O nej tu diskutovať nemá zmysel. Ešte raz ale hovorím - rešpektujem tieto foto-video hybridy, nič proti ALE len na nižšej a priemernej amatérskej úrovni.

Artpraktik
2011-03-29 19:37:20+02
Nepoužívam video dlho, ale zisťujem, že je to veľmi užitočná vec. Mám portál, kde robím väčšinu článkov. Ak je k článku video, je oveľa atraktívnejší. Zriaďujem e-shop, aj na podporu predaja potrebujem krátke videá (1-2 min). Kamera je možno dobrá pre toho, kto robí prevažne videá. Ale ako doplnok fotoaparátu je to super vec. Dokonca výklopný displej čo tu bol toľko krát posúdený ako zbytočnosť by som teraz na foťáku celkom rád mal. Záleží na použití, ale aj profesionálna činnosť (nemyslím tým len prácu fotografa) dokáže túto funkciu naplno využiť, takže by som netvrdil že je to zbytočnosť, alebo len na zábavu.

Paaloo
2011-03-29 21:17:44+02
príspevok od: VladoB
Súhlasím - "tomis.ales" a inými s týmto názorom. Technika kamier a technika fotoaparátov sú dve špecializované a technicky nezlučitelné kategórie - pre pokročilých tvorcov ktorí, to myslia s tvorbou vážne a (bez diskusie) aj pre profesionálov. Foťák s video funkciami je technický hybrid a komerčná stratégia výrobcov pre širokú spotrebiteľskú verejnosť. Navyše, profi film (myslím napr Hollywood atd) sa netočí na digitál. Ale nechajme profi techniku mimo. O nej tu diskutovať nemá zmysel. Ešte raz ale hovorím - rešpektujem tieto foto-video hybridy, nič proti ALE len na nižšej a priemernej amatérskej úrovni.
jasne ze taketo fotoaparaty na tocenie su zle, ked sa toci reportaz alebo nieco podobne... no v ramci profesionalnej filmovej tvorbe (kde na nakrucani sceny je minimalne 10clenny stab) sa zacinaju pouzivat uz aj tieto zrkadlovky.. hlavne kvoli hlbke ostrosti.. v amerike sa pouzivaju na pomocne zabery do filmov, alebo na natacanie hudobnych klipov, reklam atd...
tam netreba zvuk, tam netreba ostrenie... to kazdy clovek ktory robi vo filmovej branzi vie.. lebo tam na kazdu vec je samostatny clovek... aj na profi filmovych a digitalnych kamerach na natacanie celovecenrnych filmov sa pouzivaju kamery s manualnym ostrenim, tak ako na zrkadlovkach...
zrkadlovky su jedine mensie /co je niekedy vyhodou a niekedy nevyhodou../ maju trochu slabsiu kvalitu ako ine profi kamery, ale vyuzivaju ich.. ci profesionali, ci amaterski filmari.. hlavne pre hlbku ostrosti...
a uz par rokov ani holywood netoci iba na filmovy material.. pouzivaju digitalne kamery, povacsinou REDky... take filmy boli na to tocene ako napriklad The social network, Distric 9, The Lovely bones, gamer, antichrist, green zone atd atd...
http://www.red.com/experience
tak ako niekto s fotakom foti, tak niekto toci, tak ako niekto s redkou toci, niekto foti...

ide len o to, a to chcem povedat.. ze taketo fotaky ano.. nehodia sa na niektore natacania, ako napriklad do markizy do televiznych novin atd... ale na filmove tocenie - tocenie hraneho filmu, sa s tym daju celkom pekne veci vycarovat... a pri hranom filme staci aj ta zrkadlovka - tam sa robi ostrenie manualne, na zvuk je tam samostatny zvukar, osvetlovac a dalsich xx ludi...
co je dolezitou vecou v hranom filme? hlbka ostrosti... a fotakom sa da dosiahnut kinofilmova pri 5D a "skoro" pri 7D...
nastava jediny problem.. nie kazdy je filmar, a nie kazdy vie ovladat hlbku ostrosti pri filmu a potom to nie vzdy pekne vyzera... no viem o 3ch studentskych slovenskych filmoch ktore sa tocili na zrkadlovky, lebo na REDku nikto nema prachy.. a vysledok bol suprovy...

amaterske nizsej urovni kamery ako si prirovnal zrkadlovky, by som nazval vtedy, keby tocili videa iba s clonou tak 32... potom by sa mozno zrkadlovky dostali dole, na hodnotu shitnych beznych kamier s velmi velkou, takmer nekonecnou hlbkou ostrosti..

pre milionarskych filmarov je fotak "nic" .. ti maju prachy na lepsiu techniku... a fotaky pouzivaju pri nebezpecnych situaciach...
pre nizkorozpoctovky az "nulovo"rozpoctovky su fotaky zazrak.. lebo maju to co im treba, hlbku ostrosti, full hd obraz.. staci kombinacia s kamerou na zamedzenie chyb... a je vsetko ok

preco doteraz fullframe kamery boli mega penazne nedostupne? a teraz zrazu po prichode 5D vyrabaju lacnejsie fullframe kamery aj pre "beznejsich" smrtelnikov? nuz prisposobuju sa trhu...

mimochodom, tento film bol pokial viem, cely toceny na zrkadlovky... myslim ze to bolo 5D mII
http://www.youtube.com/watch?v=HFfWkqqTOEs

kazdy robte co vas bavi, fotte, kamerujte a zveladujte tento svet

total empty
2011-03-31 01:04:51+02
jasne ze taketo fotoaparaty na tocenie su zle, ked sa toci reportaz alebo nieco podobne... no v ramci profesionalnej filmovej tvorbe (kde na nakrucani sceny je minimalne 10clenny stab) sa zacinaju pouzivat uz aj tieto zrkadlovky.. hlavne kvoli hlbke ostrosti.. v amerike sa pouzivaju na pomocne zabery do filmov, alebo na natacanie hudobnych klipov, reklam atd...
tam netreba zvuk, tam netreba ostrenie... to kazdy clovek ktory robi vo filmovej branzi vie.. lebo tam na kazdu vec je samostatny clovek... aj na profi filmovych a digitalnych kamerach na natacanie celovecenrnych filmov sa pouzivaju kamery s manualnym ostrenim, tak ako na zrkadlovkach...
zrkadlovky su jedine mensie /co je niekedy vyhodou a niekedy nevyhodou../ maju trochu slabsiu kvalitu ako ine profi kamery, ale vyuzivaju ich.. ci profesionali, ci amaterski filmari.. hlavne pre hlbku ostrosti...
a uz par rokov ani holywood netoci iba na filmovy material.. pouzivaju digitalne kamery, povacsinou REDky... take filmy boli na to tocene ako napriklad The social network, Distric 9, The Lovely bones, gamer, antichrist, green zone atd atd...
http://www.red.com/experience
tak ako niekto s fotakom foti, tak niekto toci, tak ako niekto s redkou toci, niekto foti...

ide len o to, a to chcem povedat.. ze taketo fotaky ano.. nehodia sa na niektore natacania, ako napriklad do markizy do televiznych novin atd... ale na filmove tocenie - tocenie hraneho filmu, sa s tym daju celkom pekne veci vycarovat... a pri hranom filme staci aj ta zrkadlovka - tam sa robi ostrenie manualne, na zvuk je tam samostatny zvukar, osvetlovac a dalsich xx ludi...
co je dolezitou vecou v hranom filme? hlbka ostrosti... a fotakom sa da dosiahnut kinofilmova pri 5D a "skoro" pri 7D...
nastava jediny problem.. nie kazdy je filmar, a nie kazdy vie ovladat hlbku ostrosti pri filmu a potom to nie vzdy pekne vyzera... no viem o 3ch studentskych slovenskych filmoch ktore sa tocili na zrkadlovky, lebo na REDku nikto nema prachy.. a vysledok bol suprovy...

amaterske nizsej urovni kamery ako si prirovnal zrkadlovky, by som nazval vtedy, keby tocili videa iba s clonou tak 32... potom by sa mozno zrkadlovky dostali dole, na hodnotu shitnych beznych kamier s velmi velkou, takmer nekonecnou hlbkou ostrosti..

pre milionarskych filmarov je fotak "nic" .. ti maju prachy na lepsiu techniku... a fotaky pouzivaju pri nebezpecnych situaciach...
pre nizkorozpoctovky az "nulovo"rozpoctovky su fotaky zazrak.. lebo maju to co im treba, hlbku ostrosti, full hd obraz.. staci kombinacia s kamerou na zamedzenie chyb... a je vsetko ok

preco doteraz fullframe kamery boli mega penazne nedostupne? a teraz zrazu po prichode 5D vyrabaju lacnejsie fullframe kamery aj pre "beznejsich" smrtelnikov? nuz prisposobuju sa trhu...

mimochodom, tento film bol pokial viem, cely toceny na zrkadlovky... myslim ze to bolo 5D mII
http://www.youtube.com/watch?v=HFfWkqqTOEs

kazdy robte co vas bavi, fotte, kamerujte a zveladujte tento svet
Pekne popísané,ja používam kameru na filmovanie a foťak na fotenie,a viem prečo.
Všetko má svoje výhody aj nevýhody,ale myslým si,že žiadný multifunkčný prístroj nedosiahne kvalitu samostatného prístroja určeného na jednú vec.
Kamera nerobí dobré fotky a foťak dobré video.
Do fotaku by ste museli zapasovať nie pravé lacnú kartu-aby stíhala prenos-ukladanie dát z veľkou kapacitou16-32-64Giga .1hodina=10,5giga pri AVCHD-v jepeg obrazkoch.Red kamery ukladajú v Raw obr. takže treba riadne hardisky.
Sú to riadne veľké dáta .

Foťak je dobrý na natačanie klipov, reklám a iných rýchlych šotov.Nie na dlšie točky.
A nakoniec každé video treba upraviť v nejakom tom Vision programe takisto ako fotku vo fotošope,čiže jas,kontrast,saturácia,gamma atď+efekty atď.A skonvertovať z 60-30fps na klasických 25fps.Osobitna kapitola je zvuk snímany 5 mikrofónmi pre Dollby Digital Creator.

Takže nieje také jednoduché porovnať výsledný produkt-video,či je dobré z foťaku alebo lepšie z kamery(FullHD).Na jednej strane mám pocit a skúsenosti,že sa tu porovnáva neporovnateľné,na druhej zasa,že postprocesing dokáže robiť zázraky z hocijakým videom z hocijakého prístroja.

Technika ide dopredu každým mesiacom,takže na konci roka ani to čo sa tu prejednávalo nemusí byť pravda.
Žijeme v rýchlej dobe,takže každý si kúpi a používa to,čo mu najviac vyhovuje.

pxls.jpg
2011-03-31 03:27:19+02
príspevok od: dodo_bb
Je to pozoruhodný stav, keď funkcia, len tak z marketingových účelov pricapená k off topic produktu z neho urobí niečo lepšie ako špecializovaný dlhé roky vyvíjaný profi produkt To sa často nestáva Holt svet je úplne naopak
Tie dôvody, čo uvádzaš sú zvláštne... Veď kvalitné objektívy a špičkový čip by nemal byť problém ani u videokamery (už stredná trieda amatérskych kamier má vraj dokonca 3 CMOS čipy). Výstup v kvalite 1080p má dnes pomaly aj low end kompakt. Takže opäť asi ostávajú tie dve nespochybniteľné výhody - cena a váha
kameru ktora by bola kvalitou vystupu (DoF, rozlisenie, dynamicky rozsah, fps, citlivost...) s 5D napr na svk nema nikto. kvalitna kamera je velmi velmi draha a vacsinou si ju tvorcovia nemozu dovolit ale si ich na film pozicaju aj ked ma film na nase pomery astronomicky rozpocet.

preto je vacsina televiznej produkcie plocha (vsetko ostre, presvietene umelymi svetlami atd). skus sa od teraz pozerat a porovnaj obraz napr nejakeho americkeho serialu nenatacaneho v studiu a ceskoslovensku tv produkciu. nejde o to ze obidve su obsahovo prizemne ale o obraz ako taky. kludne mozes mat kameru za pol miliona ale 5d za 2 tisicky ju stale kvalitou obrazu predbehne.

piggee
2011-03-31 07:57:05+02
tak ono porovnavat red one a 5d je ako porovnavat na prevoz ludi bicykel a vlak. zvladnes podobny zaber na oboch, ale rozdiel je v praci. pri redke to mas vo vystupe 4k, co pri 5d dostavas ledva full hd. Ledva preto, ze dostavas iba max. 25 fps, co je aj dovod, preco vznikla 60D, ktora ponuka vyklopny display a od 550D si zobrala 60 fps pri 720p, co v kombinacii s Twixtorom vie dat uz pri spomalovackach naozaj zaujimavy vysledok.
Redka co ma dalsiu obrovsku vyhodu je, ze nataca kazdy frame do rawu. Dostavas krasnu ravovu sekvenciu. canon ponuka akurat h246, kde kompresia tomu tiez neprida.
Avsak nechcem zrkadlovky a video zatracovat. vdaka svojej cene naozaj spristupnili nedosiahnutelne, lebo malo kto mal na aspon aku-taku filmovu kameru 4 tis. EUR, ked s 550D ci 60D dokaze uz dosiahnut celkom zaujimavy vysledok. Je pravda, ze take uz lepsie tocenie treba dokupit stale celkom drahe prislusenstvo (externe ostrenie, stadycamovy stojan so zavaziami a pod.) ale stale je to menej ako pri kamerach.
A co sa dofu tyka, tak par nadsencov si vyrabalo adapret na canon kamery, ale nejednalo sa o bezne kupitelnu vec, no vysledo bol zaujimavy

bear
- moderator
2011-03-31 08:11:34+02
Len poopravim 5D mark II podporuje 24,25 a 29.97 fps (to ktore moznosti su pristupne zalezi od toho, ci je nastaveny videosystem na PAL/NTSC)

piggee
2011-03-31 08:11:45+02
príspevok od: pxls.jpg
kameru ktora by bola kvalitou vystupu (DoF, rozlisenie, dynamicky rozsah, fps, citlivost...) s 5D napr na svk nema nikto. kvalitna kamera je velmi velmi draha a vacsinou si ju tvorcovia nemozu dovolit ale si ich na film pozicaju aj ked ma film na nase pomery astronomicky rozpocet.

preto je vacsina televiznej produkcie plocha (vsetko ostre, presvietene umelymi svetlami atd). skus sa od teraz pozerat a porovnaj obraz napr nejakeho americkeho serialu nenatacaneho v studiu a ceskoslovensku tv produkciu. nejde o to ze obidve su obsahovo prizemne ale o obraz ako taky. kludne mozes mat kameru za pol miliona ale 5d za 2 tisicky ju stale kvalitou obrazu predbehne.
pri televiznej produkcii je problem viacerych veci. najvacsia je asi velkost studii. ci sa tocia veci na kolibe, v nadke, u gossaniho alebo v dimitrovke, tak jednoducho nemas tam tolko priestoru aby si dosielil taky dobry DOF.
Dalsia vec, je rozpocet na svetka. Ak chces mat dobry DOF, tak musis mat naozaj dost svetla a tie su daleko vacsia polozka v rozpocte ako akakolvek kamera.

"mozes mat kameru za pol miliona ale 5d za 2 tisicky ju stale kvalitou obrazu predbehne" - tu uz si trochu prestrelil. S redkou ci funtomkou ti natocim take zabery v takej kvalite, ze 5d si ani neprdnes. Vyhoda rawovej sekvencie pri rozliseni 4k, co pri 5d do "ledva full hd" do h264 je naozaj ako tocit na mobil.

dodo_bb
2011-03-31 08:49:23+02
príspevok od: pxls.jpg

Dík za objasnenie - ja sa tomu nerozumiem, mne to len pripadá divné. Buď majú tie kamery ešte niečo, vďaka čomu sú také drahé, alebo sú proste predražené vďaka malej sériovosti. Na druhej strane mi skôr pripadá divné, že kamera za milión korún sa niekomu zdá drahá... Keď sa pozriem na tie desiatky tisíc príšerne drahých áut, ktorých sú plné slovenské cesty, tak sa mi vec za milión, ktorá má slúžiť na zárobok nezdá vôbec drahá Ale inak mi je to úplne jedno, lebo ani v jednom mojom foťáku video nemám, takže to ani neviem posúdiť

chudas12
2011-03-31 09:57:58+02
príspevok od: bear
Nepouzivam, ale nezavadzia mi tam. Uz som to pouzil, ale dost zriedka (cca 2x/rok).
Marketingová vec, foťáky na to nie sú, zatiaľ, stavané. Správa, že jeden diel nejakého seriálu bol točený DLSR. Áno, možno preto, lebo im odišla kamera a potrebovali "lacnú" náhradu. Konštrukcie, LCD a všetko, čo sa vyrába na to aby sa dalo kamerou točiť sú otrasné, neergonomické veci. Ak sa niekto takto postaví na "pľac" bude asi dosť na smiech.

PS: Všetko treba používať na to na čo je to určené

bear
- moderator
2011-03-31 10:41:55+02
príspevok od: chudas12
Marketingová vec, foťáky na to nie sú, zatiaľ, stavané. Správa, že jeden diel nejakého seriálu bol točený DLSR. Áno, možno preto, lebo im odišla kamera a potrebovali "lacnú" náhradu. Konštrukcie, LCD a všetko, čo sa vyrába na to aby sa dalo kamerou točiť sú otrasné, neergonomické veci. Ak sa niekto takto postaví na "pľac" bude asi dosť na smiech.

PS: Všetko treba používať na to na čo je to určené
Podla toho, co som cital, tak pre Dr. Housa zvolili 5D pre to, aby mohli natacat v realnych priestoroch, kde sa s velkou kamerou nezmestili a na TV serial bola kvalita z 5D vyhovujuca. Financne im to bolo asi jedno, kedze Dr.House urcite zaraba dost a maju aj velku filmarsku techniku.

pxls.jpg
2011-03-31 13:20:00+02
príspevok od: piggee
pri televiznej produkcii je problem viacerych veci. najvacsia je asi velkost studii. ci sa tocia veci na kolibe, v nadke, u gossaniho alebo v dimitrovke, tak jednoducho nemas tam tolko priestoru aby si dosielil taky dobry DOF.
Dalsia vec, je rozpocet na svetka. Ak chces mat dobry DOF, tak musis mat naozaj dost svetla a tie su daleko vacsia polozka v rozpocte ako akakolvek kamera.

"mozes mat kameru za pol miliona ale 5d za 2 tisicky ju stale kvalitou obrazu predbehne" - tu uz si trochu prestrelil. S redkou ci funtomkou ti natocim take zabery v takej kvalite, ze 5d si ani neprdnes. Vyhoda rawovej sekvencie pri rozliseni 4k, co pri 5d do "ledva full hd" do h264 je naozaj ako tocit na mobil.
ok, mas pravdu s tou redkou, islo mi o to ze cenovo 5D nema konkurenciu v kamerach

no a stymi svetlami to v nasich koncinach skoro vzdy pokaslu, jedine niektore reklamy telekomunikacnych operatorov su obrazovo ako tak na urovni ostatne je vsetko nasvietene v "telenovela style".

pxls.jpg
2011-03-31 13:39:02+02
príspevok od: dodo_bb
Dík za objasnenie - ja sa tomu nerozumiem, mne to len pripadá divné. Buď majú tie kamery ešte niečo, vďaka čomu sú také drahé, alebo sú proste predražené vďaka malej sériovosti. Na druhej strane mi skôr pripadá divné, že kamera za milión korún sa niekomu zdá drahá... Keď sa pozriem na tie desiatky tisíc príšerne drahých áut, ktorých sú plné slovenské cesty, tak sa mi vec za milión, ktorá má slúžiť na zárobok nezdá vôbec drahá Ale inak mi je to úplne jedno, lebo ani v jednom mojom foťáku video nemám, takže to ani neviem posúdiť
ak cielovy spotrebitel - divak nevidi rozdiel, tak naco kupovat techniku? by si sa divil kolko ludi vidi rozdiel medzi vystupom z kompactom na autoflash a dlsr+svetelny fix focal az ked ich na to upozornis a rozdiel pre nich nie je vobec rozhodujuci.

profesionalne filmove kamery su lepsie ako 5D, a napr 5D s prislusenstvom je lepsia ako to cim sa bezne za profesionalna napr na svk toci.

Strana 4 z 6

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()