Fórum » Vyberáme fotoaparát

Nikon D5100 vs D7000

MiZi137
MiZi137 2011-06-07 10:50:18+02
Zdravím všetkých! Prosím potrebujem poradiť. Vyberám svoju prvú digitálnu zrkadlovku a rozhodujem sa medzi dvoma uvedenými. Objektív by bol u D5100 seťák 18-105 mm, u D7000 asi tiež, ale zvažujem i Nikkor DX16-85mm.
Zaujíma ma, o čo prídem kúpou lacnejšieho D5100 so seťákom. Je rozumnejšie začať jednoduchším telom a orientovať sa viac na objektívy a časom dokúpiť lepšie telo? Alebo hneď kúpiť D7000 a objektívy podľa možnosti? Doteraz som fotil kinofilmovými zrkadlovkami (Praktica, Canon), potom digitálnym kompaktom Olympus C750UZ. Fotením sa nebudem živiť, chcem si len robiť radosť a relaxovať po práci. Fotím najviac krajinky (turistika), občas zver, firemné akcie a ťahá ma to ku makru. Teda v budúcnosti snáď nejaký Nikkor 28-300, alebo 55-300 a nejaký makráč (nemám prehľad). Nepočítam s častou tlačou fotiek.
Budem mať okrúhliny, t.j. môžem rátať s finančnou podporou, ale nerád by som na druhej strane zbytočne investoval do techniky, na ktorú som ešte nedorástol.
Ďakujem

wlad
2011-07-16 19:36:46+02
príspevok od: veducki
Tak zasa pribudol dalsi kandidat pri vyberani co vy na to ?

1. NIKON D5100 + 18-105 AF-S DX VR - 759.Eur
2. NIKON D7000 + 18-105 AF-S DX VR - 1159. Eur.
3. NIKON D90 + 18-105 AF-S DX VR - 799. Eur Akcia aj v NAY.

Všetko z kamennej predajne.

Vaš názor prosím ...

ďakujem
D7000 & 18-105.
Vyklopny displej ma zmysel len pri natacani videa. Inak je to uplna zbytocnost, rovnako ako cele live view.

wayne
2011-07-16 20:58:57+02

Vaš názor prosím ...

ďakujem
2.

pocital by som vsak s nakladmi na dalsie pevne svetelne ohnisko 35/1.8 alebo 50/1.8 do slabeho svetla ako doplnok k setovemu objektivu, ktory je sice slusny, no o takomto case s nim toho vela neodfotis.

veducki
2011-07-16 21:07:41+02
No to je jasne,pevne sklo, a ake su ceny ?co by si odporucal ,to aby som zacal setrit uz teraz:..

MiZi137
2011-07-17 19:55:53+02
A je doma! V piatok ráno prišiel kuriér z E-photo. Vytešený som ako malý chlapec, už som s ním aj spal.... (s tým foťákom, nie s kuriérom, ten zmizol, keď videl, ako nad ním slintám (na foťákom, nie nad kuriérom)).
Až sa znormalizujem, ozvem sa s prvými dojmami.

P.S. Ďakujem za názory

P.S.2 - Ozaj, je to D7000 a 18-105 - vidíte, aký som vytešený, až som zabudol napísať že z čoho

marekking
2011-07-17 20:46:12+02
príspevok od: MiZi137
A je doma! V piatok ráno prišiel kuriér z E-photo. Vytešený som ako malý chlapec, už som s ním aj spal.... (s tým foťákom, nie s kuriérom, ten zmizol, keď videl, ako nad ním slintám (na foťákom, nie nad kuriérom)).
Až sa znormalizujem, ozvem sa s prvými dojmami.

P.S. Ďakujem za názory

P.S.2 - Ozaj, je to D7000 a 18-105 - vidíte, aký som vytešený, až som zabudol napísať že z čoho
ja som sa v piatok, tesil takto z D5100.je uzasne, aku radost dokazu sposobit tieto vecicky. moj spal v brasni aj s filtrom.bolo srandovne, ako som utekal z Datartu do mojho oblubeneho fotoobchodu kupit hned filter a novu brasnu. Uz len fotit...p.s a nezabudni si aktualizovat udaje o fotovybave v tvojom profile

MiZi137
2011-07-26 11:17:58+02
OK, tak som to nejako rozdýchal a môžem pridať pár hodnotiacich slov. Myslím, že môžem zodpovedne skonštatovať, že z tých dvoch foťákov som si vybral pre mňa ten vhodnejší. Nastavení je tam síce požehnane, ale až na detaily všetko pre mňa potrebné a logické. Samozrejme - chýba mi ešte rutina a schopnosť bezmyšlienkovite siahnuť na to, čo potrebujem. Som rád, že môj foťák netrpí tým, čo som videl na foťáku v Nay - voľný ľavý otočný volič a dvierka pamäťových kariet. Seťák 18-105 - zatiaľ spokojnosť, párkrát mi chýbala vyššia svetelnosť, ale som stejne rozhodnutý pre kúpu 35/1,8, takže to nevidím tragicky. Výhľadovo - blesk, makráč a tele. Ale veľmi rýchlo to bude polarizačný filter, to viem určite. Veľa fotím prírodu a obloha na mojich prvých záberoch si to priam pýta.
Budem si musieť zvyknúť na rozmery toho aparátu. Moje kinofilmové zrkadlovky boli menšie a intermezzo s ultrazoomom ma trochu zhýčkalo. Ale to nebude taký problém, veď teraz budem chodiť von už cielene za obrázkami a fotoaparát už nebude len mimochodom vnímanou vedľajšou záťažou. Celkom sa na to teším.
Ešte raz - vďaka všetkým za cenné rady.

marekking
2011-07-26 11:56:08+02
OK, tak som to nejako rozdýchal a môžem pridať pár hodnotiacich slov. Myslím, že môžem zodpovedne skonštatovať, že z tých dvoch foťákov som si vybral pre mňa ten vhodnejší. Nastavení je tam síce požehnane, ale až na detaily všetko pre mňa potrebné a logické. Samozrejme - chýba mi ešte rutina a schopnosť bezmyšlienkovite siahnuť na to, čo potrebujem. Som rád, že môj foťák netrpí tým, čo som videl na foťáku v Nay - voľný ľavý otočný volič a dvierka pamäťových kariet. Seťák 18-105 - zatiaľ spokojnosť, párkrát mi chýbala vyššia svetelnosť, ale som stejne rozhodnutý pre kúpu 35/1,8, takže to nevidím tragicky. Výhľadovo - blesk, makráč a tele. Ale veľmi rýchlo to bude polarizačný filter, to viem určite. Veľa fotím prírodu a obloha na mojich prvých záberoch si to priam pýta.
Budem si musieť zvyknúť na rozmery toho aparátu. Moje kinofilmové zrkadlovky boli menšie a intermezzo s ultrazoomom ma trochu zhýčkalo. Ale to nebude taký problém, veď teraz budem chodiť von už cielene za obrázkami a fotoaparát už nebude len mimochodom vnímanou vedľajšou záťažou. Celkom sa na to teším.
tak vela dobrych zaberov. Nikony su skvele...

DJW_
2011-08-01 10:30:27+02

Vaš názor prosím ...

ďakujem
D90 by som určite vylúčil, oproti D5100 nemá žiadnu závažnú výhodu (azda okrem väčšieho hľadáčika)
Zato D5100 má FullHD video, výklopný displej, novší snímač:menej šumu pri vyššom ISO + väčší dynamický rozsah.. Nie je o čom rozmýšľať.
D5100 vs D7000 - tam už neporadím, sám riešim túto dilemu. Ale treba si asi zvážiť priority a cenové možnosti. Ja osobne by som mal dukáty aj na D7000, ale kedže to vyzerá že je to PRE MŇA asi zbytočne investovaný peniaz, asi vezmem 5100ku.

wlad
2011-08-01 11:09:00+02
no neviem ci prave polarizer je to, co potrebujes. 2 z udajnych 3 funkcii (stmavenie oblohy a saturacia farieb) polarizacnych filtrov maju aj pri najkvalitnejsich filtroch (B+W MRC) casto dost zanedbatelny ucinok. Na stmavenie oblohy pomoze daleko viac prechodovy filter alebo podexponovanie snimky a nasledne zosvetlenie tienov v PP (obzvlast ked mas fotak s vybornym dynamickym rozsahom takmer 14EV na ISO100 ).

NemesiS
2011-08-01 11:22:44+02
tiež som skôr za prechodový filter.
aj keď polarizák dokáže viac vytiahnuť oblaky.
a keď ti chýba svetelnosť, vykompenzuj to vyšším ISO, senzor v D7000 zvláda šum neskutočne dobre.

Jenda
2011-08-01 11:33:25+02
príspevok od: DJW_
D90 by som určite vylúčil, oproti D5100 nemá žiadnu závažnú výhodu (azda okrem väčšieho hľadáčika)
Zato D5100 má FullHD video, výklopný displej, novší snímač:menej šumu pri vyššom ISO + väčší dynamický rozsah.. Nie je o čom rozmýšľať.
D5100 vs D7000 - tam už neporadím, sám riešim túto dilemu. Ale treba si asi zvážiť priority a cenové možnosti. Ja osobne by som mal dukáty aj na D7000, ale kedže to vyzerá že je to PRE MŇA asi zbytočne investovaný peniaz, asi vezmem 5100ku.
to DJW - vravi ti nieco slovo ergonomia?
Dalej 5100 nema vstavany motorcek, nepodporuje riadneie externych bleskov, chyba stavovy displaj, nema vyvedenych tolko tlacidiel na priame ovladanie.Takze to az take jednoznacne asi nebude.Treba si o tom aj nieco precitat.Ale to nevravim ze D5100 je zly fotak.

DJW_
2011-08-01 12:07:59+02
príspevok od: Jenda
to DJW - vravi ti nieco slovo ergonomia?
Dalej 5100 nema vstavany motorcek, nepodporuje riadneie externych bleskov, chyba stavovy displaj, nema vyvedenych tolko tlacidiel na priame ovladanie.Takze to az take jednoznacne asi nebude.Treba si o tom aj nieco precitat.Ale to nevravim ze D5100 je zly fotak.
- vstavany motorcek je bezpredmetny, kto kupi novy fotak, bude kupovat aj nove skla a tie motor maju. Nie vzdy je starsie sklo vhodné k novému fotáku (nehovorím ja, povedal to Karol Srnec)
- ergonomia: to je vec zvyku a rutiny. Ak doteraz niekto fotil Canonom (alebo čímkoľvek iným), a chytí do ruky Nikon s najlepsou ergonomiou na svete, aj tak bude prvé týždne bezradný a prvé mesiace pomalý
- menej tlačidiel - to je pravda, ale pravda je aj cena je VYŠŠIA O 63%, nie som si istý či to za to stojí
- riadenie bleskov: vysoko pochybujem že toto využije bežný užívateľ. Ak by o to niekto vážne stál, neriešil by dilemu 5100/7000

Jenda: treba si nielen niečo prečítať, ale aj porozmýšlať, prv než sa do niekoho obujem. Ja tejto téme venujem odkedy vyšla 5100, mal oba foťáky nie raz v ruke, reálne som ich mal vedľa seba, niečo som s nimi pofotil a práve preto mám pochybnosti či 7000 stojí za tie prachy.

Wlad: dovolim si slušne nesúhlasiť so "zbytočnosťou výklopného displeja a celého LW". Minimálne v prípadoch fotenia s podhľadu sa človek nemusí váľať v mlákach alebo v štrku, takisto v nadhľade (napr: stojím v zástupe ľudí, som len priemerne vysoký) je vdaka tomu šanca na dobrú fotku na prvý záber.

Jenda
2011-08-01 12:17:29+02
No sam si si na to vsetko odpovedal,ta cena presne zodpoveda kvalitativnemu rozdielu a hlavne pohodli pri foteni.Ono sa vravi ze to co clovekl nema, tak to ani nepotrebuje,preto nebudes potrebovat ani externu obsluhu bleskov, ani stavovy displej a co sa tyka tej ergonomie, to je vec ktora je k nezaplateniu,hlavne pri dlhsom foteni.Samozrejme ak nemas labky ako 10 rocne dieta.
A to ja stale vravim D5100 vs D90 kde je cena vyssia iba o 40€. Tot vse.

Jenda
2011-08-01 12:19:38+02
príspevok od: DJW_
- vstavany motorcek je bezpredmetny, kto kupi novy fotak, bude kupovat aj nove skla a tie motor maju. Nie vzdy je starsie sklo vhodné k novému fotáku (nehovorím ja, povedal to Karol Srnec)
- ergonomia: to je vec zvyku a rutiny. Ak doteraz niekto fotil Canonom (alebo čímkoľvek iným), a chytí do ruky Nikon s najlepsou ergonomiou na svete, aj tak bude prvé týždne bezradný a prvé mesiace pomalý
- menej tlačidiel - to je pravda, ale pravda je aj cena je VYŠŠIA O 63%, nie som si istý či to za to stojí
- riadenie bleskov: vysoko pochybujem že toto využije bežný užívateľ. Ak by o to niekto vážne stál, neriešil by dilemu 5100/7000

Jenda: treba si nielen niečo prečítať, ale aj porozmýšlať, prv než sa do niekoho obujem. Ja tejto téme venujem odkedy vyšla 5100, mal oba foťáky nie raz v ruke, reálne som ich mal vedľa seba, niečo som s nimi pofotil a práve preto mám pochybnosti či 7000 stojí za tie prachy.

Wlad: dovolim si slušne nesúhlasiť so "zbytočnosťou výklopného displeja a celého LW". Minimálne v prípadoch fotenia s podhľadu sa človek nemusí váľať v mlákach alebo v štrku, takisto v nadhľade (napr: stojím v zástupe ľudí, som len priemerne vysoký) je vdaka tomu šanca na dobrú fotku na prvý záber.
Ale ako sa vravi, clovek sa uci na vlastnych chybach.

DJW_
2011-08-01 12:37:19+02
No sam si si na to vsetko odpovedal,ta cena presne zodpoveda kvalitativnemu rozdielu a hlavne pohodli pri foteni.Ono sa vravi ze to co clovekl nema, tak to ani nepotrebuje,preto nebudes potrebovat ani externu obsluhu bleskov, ani stavovy displej a co sa tyka tej ergonomie, to je vec ktora je k nezaplateniu,hlavne pri dlhsom foteni.Samozrejme ak nemas labky ako 10 rocne dieta.
A to ja stale vravim D5100 vs D90 kde je cena vyssia iba o 40€. Tot vse.
"co clovek nema, tak to ani nepotrebuje" no ved toto, a načo platiť viac za 7000ku ak to neporebuje, alebo nechať sa brzdiť starou D90kou -> "D5100 vs D90" myslím že kto kupuje zrkadlovku, kupuje ju hlavne kvôli obrazovej kvalite. A porovnávať snímač 5100ky s tri roky starou D90 nemá zmysel, za ten čas sa technológia pohla.

Jenda
2011-08-01 12:58:33+02
No vidim ze mas prehlad,ale asi ta sklamem,pretoze vyslednu foto robi hlavne objektiv.A ked chces setrit aj na nom, tak budes sklamany.

Jenda
2011-08-01 12:59:35+02
A hlavne si nepochopil vetu ,,co clovek nema , tak ani nepotrebuje,,

DJW_
2011-08-01 13:06:31+02
No vidim ze mas prehlad,ale asi ta sklamem,pretoze vyslednu foto robi hlavne objektiv.A ked chces setrit aj na nom, tak budes sklamany.
Ved ale bavíme sa o telách, nie o objektívoch, nemáš pocit že splietaš hrušky s jablkami?

DJW_
2011-08-01 13:07:49+02
A hlavne si nepochopil vetu ,,co clovek nema , tak ani nepotrebuje,,
Skús Ty pochopiť "Čo človek nepotrebuje, za to nevyhodí peniaze"

Jenda
2011-08-01 13:08:41+02
Nie ja nie,
citujem ,, myslím že kto kupuje zrkadlovku, kupuje ju hlavne kvôli obrazovej kvalite,,
Prajem ti stastnu ruku pri vybere.Viac ti nemam co povedat, teda napisat.Howgh.

Strana 4 z 8

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()