Mám Canon EOS 550d, prvá zrkadlovka. Predtým pár rokov fotenia s kompaktom. Naštudovaného o fotení niečo málo mám, nafotených pár rokov amatérsky. Chcem to posunúť na vyšší level zase. Setový objektív 18-55mm je fpohode ale nie je taký úžasný zase. Slabšie rozostrenie pozadia tak žiadané pri portrétoch a zoom tiež nič moc.
Chcem fotiť hlavne ľudí - portréty, modelky (kamarátky apod), iba občas nejaké makro a krajinku.
Ktorý objektív by sta mi doporučili a prečo? Cena je to čo teraz rozhoduje takže žiadne pálky poprosím.
Na crop tele ake mas a zacnes 85tkou f/1.8, tak sa Ti bude zdat dost dlha.. ak to dokazes prezit a doplnat ju setakom, tak potom sa s nou oplati zacat. Ak nie, skor by som zacal tou 50tkou, ale f/1.4. Tu by sa oplatila zvazit aj Sigma 50/1.4 HSM, ale so Sigmou je to vzdy risk na low end telach.
A ako by si tie slová prepísal? "Vždy keď bude dosť miesta poodstúpiť od modelu a fotiť fix 50-kou a keď nebude miesto na odstúpenie tak fotiť nižšími ohniskami seťákom."?
Sorry, ono to bola iba (nepochopena) snaha jemne naznacit, ze brat 50-ku na APS-C ako hlavny objektiv na bezne fotenie je zly napad. Zopakujem to co tu bolo za poslednu hodinu povedane niekolko krat. Je potrebne si urobit analyzu vlastnych fotiek, toho co fotis a podla toho vybrat ohnisko. A co sa tyka toho miesta na odstupenie... Ked z jedneho 3000 metroveho kopca fotim iny 3000 metrovy kopec, odstupit par metrov mi velmi nepomoze
Sorry, ono to bola iba (nepochopena) snaha jemne naznacit, ze brat 50-ku na APS-C ako hlavny objektiv na bezne fotenie je zly napad. Zopakujem to co tu bolo za poslednu hodinu povedane niekolko krat. Je potrebne si urobit analyzu vlastnych fotiek, toho co fotis a podla toho vybrat ohnisko. A co sa tyka toho miesta na odstupenie... Ked z jedneho 3000 metroveho kopca fotim iny 3000 metrovy kopec, odstupit par metrov mi velmi nepomoze
Fotím hlavne ľudí. Doteraz ohniská 18-30 väčšinou. Kopce ma nejak netrápia.
tamron 28-75/2.8 spolu so setakom.. ten Tamron je pomerne kvailtny, ale ja by som sa skor drzal original Canon objektivov. S nimi nic nepokazis a preco pevne skla? Takze z viacerych dovodov.. jednak su svetelnostou na tom lepsie ako svetelne zoomy a ked pevne sklo zaclonis na f/2.8, kde zacina zoom, tak mas ostrost a kontrast daleko lepsi ako na tom zoome a uz viac clonit ani netreba. Na pracu do low lightu su lepsie. Dalej zoom zabija kreativitu. S pevnym sklom maju ludia tendenciu byt kreativny a davat si viacej pozor na kompoziciu. Okrem toho su mensie a lahsie ako svetelne zoomy. Pre univerzalnost sa oplati mat nejaky univerzalny zoom, ktory zoberies, ked pojdes napr. dakam na vylet a ten podporit kvalitnymi pevnymi sklami, ktore su na serioznu pracu podla mna lepsie ako zoomy. Ak by si chcel ist predsa len do zoomov a Tamronu tak potom 17-50/2.8, 28-75/2.8 a 70-200/2.8 ak pevnymi sklami tak plati to co som pisal vyssie 28/1.8 USM, 50/1.4 USM, 85/1.8 USM. Ak chces ostat pri zoome a Canone, tak potom 24-70/2.8.. samozrejme existuje aj nieco lepsie, ale tu som napisal cenovo dostupnejsiu alternativu.
tamron 28-75/2.8 spolu so setakom.. ten Tamron je pomerne kvailtny, ale ja by som sa skor drzal original Canon objektivov. S nimi nic nepokazis a preco pevne skla? Takze z viacerych dovodov.. jednak su svetelnostou na tom lepsie ako svetelne zoomy a ked pevne sklo zaclonis na f/2.8, kde zacina zoom, tak mas ostrost a kontrast daleko lepsi ako na tom zoome a uz viac clonit ani netreba. Na pracu do low lightu su lepsie. Dalej zoom zabija kreativitu. S pevnym sklom maju ludia tendenciu byt kreativny a davat si viacej pozor na kompoziciu. Okrem toho su mensie a lahsie ako svetelne zoomy. Pre univerzalnost sa oplati mat nejaky univerzalny zoom, ktory zoberies, ked pojdes napr. dakam na vylet a ten podporit kvalitnymi pevnymi sklami, ktore su na serioznu pracu podla mna lepsie ako zoomy. Ak by si chcel ist predsa len do zoomov a Tamronu tak potom 17-50/2.8, 28-75/2.8 a 70-200/2.8 ak pevnymi sklami tak plati to co som pisal vyssie 28/1.8 USM, 50/1.4 USM, 85/1.8 USM. Ak chces ostat pri zoome a Canone, tak potom 24-70/2.8.. samozrejme existuje aj nieco lepsie, ale tu som napisal cenovo dostupnejsiu alternativu.
neviem ako je na tom Canon, ale taka 24-70tka Nikon je na plnu dieru ostrejsia ako niektore pevne objektivy zaclonene na f2.8 - napr 35mm 1.8G, 50mm 1.8D... Ostrost uz dnes nepredstavuje ziaden problem pre profesionalne svetelne zoomy.
Čo sa môjho zamerania týka - hlavne fotenie ľudí, trošku umelecky sa s tým pohrať tiež. Presne ten postup čo si napísal - vykryť range, dokupovať postupne kvalitnejšie kusy čo sa budú najviac používať som si tak predstavoval aj ja. Ale málo skúseností so zrkadlovkami ma presvedčilo, že sem napíšem radšej. Miestnosti sú zatiaľ rôzne, skôr fotím outdoor. Takže to vidím zatiaľ nejak takto - seťák 18-55 3.5-5.6 ostáva, dokúpiť Canon EFS 55-250mm f/4-5.6 IS, vykrytý range mám, neskôr dokúpiť pevnú 50-ku resp. 35-ku podľa toho aká miestnosť/ateliér sa zoženie. Čo povieš?
no ak nie si rozhodnutý, tak vykryť range je asi najlepšia voľba a potom časom sa dokážeš v pohode rozhodnúť sám že aké ohnisko ti vyhovuje najviac.... kúpiť ale 55-250 (a pod) si myslím že je hrozne zbytočné... ja som si zohnal 80-200vku cez známeho za 40 eur. skoro stále fotím len ňou a tak som sa rozhodol že si idem kúpiť 70-200 f2.8... čo som tým chcel povedať je to, že najlepšie spravíš, ak si zoženieš lacný bazárový kus, alebo ešte lepšie, požičiaš si od známeho (ak máš také možnosti). tak či onak, ak chceš fotiť modeling tak tam jednoznačne ti odporúčam fixný objektív (tam si to môžeš dovoliť) ... či už 28/35/50 alebo 85 1.8 (to je úplne epický objektív) to sa musíš rozhodnúť sám podľa toho aká vzdialenosť by ti najviac vyhovovala... odmeraj si miestnosti 18-55tkou
no ak nie si rozhodnutý, tak vykryť range je asi najlepšia voľba a potom časom sa dokážeš v pohode rozhodnúť sám že aké ohnisko ti vyhovuje najviac.... kúpiť ale 55-250 (a pod) si myslím že je hrozne zbytočné... ja som si zohnal 80-200vku cez známeho za 40 eur. skoro stále fotím len ňou a tak som sa rozhodol že si idem kúpiť 70-200 f2.8... čo som tým chcel povedať je to, že najlepšie spravíš, ak si zoženieš lacný bazárový kus, alebo ešte lepšie, požičiaš si od známeho (ak máš také možnosti). tak či onak, ak chceš fotiť modeling tak tam jednoznačne ti odporúčam fixný objektív (tam si to môžeš dovoliť) ... či už 28/35/50 alebo 85 1.8 (to je úplne epický objektív) to sa musíš rozhodnúť sám podľa toho aká vzdialenosť by ti najviac vyhovovala... odmeraj si miestnosti 18-55tkou
Dobrý nápad. Poskúšam si fotenie v rôznych miestnostiach s tým setovým objektívom. A rozhodol som sa pre kúpu teraz fixnej 50-ky. A potom podľa toho ako sa mi s ňou budú fotiť tie portréty sa rozhodnem pre ďalší. Ešte tamron 70-200/2.8 prichádza do úvahy do budúcna. Takže teraz som rozhodnutý pre tú fix 50-ku. Thx
Rozhodol som sa teraz zobrať fix 50-ku 1.8 a neskôr kúpiť Tamron 70-200/2.8 a/alebo Canon EF 85/1,8 USM. Všetkým čo naozaj radili fakt ďakujem. Pomohlo to. Aj som si spravil konečne trošku prehľad medzi objektívmi kde som mal doteraz úplne chaos. Pre ostatných čo tu zrejme len zabíjali čas v nudnej robote a dokopy ničím neprispeli - get a life. Špeci poďakovanie pre Mrca - ty patríš do obidvoch spomínaných skupín.
Dobrý nápad. Poskúšam si fotenie v rôznych miestnostiach s tým setovým objektívom. A rozhodol som sa pre kúpu teraz fixnej 50-ky. A potom podľa toho ako sa mi s ňou budú fotiť tie portréty sa rozhodnem pre ďalší. Ešte tamron 70-200/2.8 prichádza do úvahy do budúcna. Takže teraz som rozhodnutý pre tú fix 50-ku. Thx
Päťdesiatka nie je portrétový objektív... , nebol , a nebude , ani keď to budú ovce na ephoto omielať a denne sa v tom utvrdzovať...pretože má katastrofálnu nehĺbku ostrosti a úúúplne na hovno bokéh...Ideal je 100-150....HOWGH.......................................
Miliónta téma - Ktorý objektív vybrať?
Chcem fotiť hlavne ľudí - portréty, modelky (kamarátky apod), iba občas nejaké makro a krajinku.
Ktorý objektív by sta mi doporučili a prečo?
Cena je to čo teraz rozhoduje takže žiadne pálky poprosím.
"Vždy keď bude dosť miesta poodstúpiť od modelu a fotiť fix 50-kou a keď nebude miesto na odstúpenie tak fotiť nižšími ohniskami seťákom."?
A co sa tyka toho miesta na odstupenie... Ked z jedneho 3000 metroveho kopca fotim iny 3000 metrovy kopec, odstupit par metrov mi velmi nepomoze
A co sa tyka toho miesta na odstupenie... Ked z jedneho 3000 metroveho kopca fotim iny 3000 metrovy kopec, odstupit par metrov mi velmi nepomoze
"Takže si zástanca skôr pevných skiel než objektívov?"
stredne pokročilý fotograf umeleckého modelingu hej?
chudák mrco nemá šancu. ani vtipný príklad s drevenou sovou mu nepomohlo.....
"Takže si zástanca skôr pevných skiel než objektívov?"
stredne pokročilý fotograf umeleckého modelingu hej?
chudák mrco nemá šancu. ani vtipný príklad s drevenou sovou mu nepomohlo.....
Lebo pán Conan sa nikdy nepomýlil, však? .))
Ostrost uz dnes nepredstavuje ziaden problem pre profesionalne svetelne zoomy.
Presne ten postup čo si napísal - vykryť range, dokupovať postupne kvalitnejšie kusy čo sa budú najviac používať som si tak predstavoval aj ja. Ale málo skúseností so zrkadlovkami ma presvedčilo, že sem napíšem radšej.
Miestnosti sú zatiaľ rôzne, skôr fotím outdoor.
Takže to vidím zatiaľ nejak takto - seťák 18-55 3.5-5.6 ostáva, dokúpiť Canon EFS 55-250mm f/4-5.6 IS, vykrytý range mám, neskôr dokúpiť pevnú 50-ku resp. 35-ku podľa toho aká miestnosť/ateliér sa zoženie.
Čo povieš?
tak či onak, ak chceš fotiť modeling tak tam jednoznačne ti odporúčam fixný objektív (tam si to môžeš dovoliť) ... či už 28/35/50 alebo 85 1.8 (to je úplne epický objektív) to sa musíš rozhodnúť sám podľa toho aká vzdialenosť by ti najviac vyhovovala... odmeraj si miestnosti 18-55tkou
tak či onak, ak chceš fotiť modeling tak tam jednoznačne ti odporúčam fixný objektív (tam si to môžeš dovoliť) ... či už 28/35/50 alebo 85 1.8 (to je úplne epický objektív) to sa musíš rozhodnúť sám podľa toho aká vzdialenosť by ti najviac vyhovovala... odmeraj si miestnosti 18-55tkou
A rozhodol som sa pre kúpu teraz fixnej 50-ky. A potom podľa toho ako sa mi s ňou budú fotiť tie portréty sa rozhodnem pre ďalší. Ešte tamron 70-200/2.8 prichádza do úvahy do budúcna.
Takže teraz som rozhodnutý pre tú fix 50-ku.
Thx
Všetkým čo naozaj radili fakt ďakujem. Pomohlo to. Aj som si spravil konečne trošku prehľad medzi objektívmi kde som mal doteraz úplne chaos.
Pre ostatných čo tu zrejme len zabíjali čas v nudnej robote a dokopy ničím neprispeli - get a life.
Špeci poďakovanie pre Mrca - ty patríš do obidvoch spomínaných skupín.
Téma sa môže uzavrieť.
brum, brum, brum
slouzim starym psum
A rozhodol som sa pre kúpu teraz fixnej 50-ky. A potom podľa toho ako sa mi s ňou budú fotiť tie portréty sa rozhodnem pre ďalší. Ešte tamron 70-200/2.8 prichádza do úvahy do budúcna.
Takže teraz som rozhodnutý pre tú fix 50-ku.
Thx
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa