Hore

Kompozícia: Diagonála

Diagonála, alebo ak chcete uhlopriečka sa v kompozícii používa veľmi často. Nie je doménou fotografie, je známa už tisícročia a používa sa v architektúre a prakticky vo všetkých vizuálnych umeleckých smeroch. Pri využití diagonály hovoríme o uhlopriečnej kompozícii.

Uhlopriečna kompozícia je veľmi dynamická a rýchlo identifikovateľná, čo som si uvedomil pri vyberaní fotiek z archívu. Ani som netušil ako často túto kompozíciu používam.

Pri fotení architektúry a objektov vytvorených ľudskou rukou sa stretávame s priamkami, ktoré v prírode nájdeme len zriedkavo. Presné línie dovoľujú v mnohých prípadoch presnú kompozíciu. Hlavná línia prechádzajúca uhlopriečne presne z rohu do rohu je magnetom pre zrak diváka. Najmä pri fotení architektúry, hlavne abstraktných detailov, sa môžete hrať s uhlopriečnou kompozíciou až s chirurgickou presnosťou a čistým rezom rozdeliť fotografiu na dva presné trojuholníky.

 Presná uhlopriečna kompozícia rozdeľuje formát fotografie na dva rovnaké trojuholníky s rozdielnou textúrou a výrazným farebným kontrastom.

 Centrálnu líniu nie je problém presne viesť z rohu do rohu, mne však príde taká kompozícia až príliš dokonalá, radšej preto pridám malú odchýlku, aby fotografia vyzerala prirodzenejšie.

Uhlopriečna kompozícia je účinná aj z dôvodu, že uhlopriečna línia spája v sebe rohy, ktoré samé o sebe priťahujú pozornosť. Pri presnej kompozícii to však môže až príliš pútať pozornosť. Preto často zámerne jemne “pokazím” presnosť kompozície a uhlopriečnu líniu nechám plynúť mimo presné rohy.

Uhlopriečna kompozícia nemusí byť geometricky presná a ani do očí bijúca. Uhlopriečna línia môže byť len naznačená, nedokončená. Nemusí prechádzať celou plochou fotografie z rohu do rohu.

Uhlopriečna kompozícia je často mojím záchranným kolesom, keď už žiadna iná kompozícia nefunguje.

 Zakomponovať takýto úzky, ale vysoký, detail kostola…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Seemann Martin
2016-01-12 07:58:13
diagonály mám rád, fajn článok
 
Ľuboš Capcara
2016-01-12 11:01:27
trocha prvoplánové no nevadí
 
jan.zitniak
2016-01-12 18:38:18
Výborný článok a krásne fotky. Vďaka!
 
Roman Point
2016-01-12 20:33:56
Vynikajúce
 
Patrik Stedrak
externý redaktor 2016-01-14 02:58:29
diagonalu malokedy vyuzivam, vdaka za pripomenutie...obzvlast chvalim vyber vhodnych ukazok
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia