Hore

Auto ISO - automatické nastavenie citlivosti

Tento článok je určený začínajúcim fotografom, ktorý majú problém s pochopením niektorých funkcii a ich nastavením.

Prv ako sa budeme venovať Auto ISO, povieme si základné fakty o citlivosti. Predtým si ale môžete naštudovať všeobecný článok o citlivosti.

Citlivosť je jedným z troch základných parametrov expozície (súčasť expozičného trojuholníka). Určuje ako svetlocitlivý je snímací prvok (film aj snímač). V digitálnej fotografii môžeme citlivosť meniť a prispôsobovať sa tak meniacim sa svetelným podmienkam. Citlivosť sa uvádza podľa medzinárodnej normy ISO. Každý snímač má natívnu citlivosť danú jeho konštrukciou. Pri nej podáva najlepšie výsledky. Podľa konkrétneho modelu fotoaparátu je to väčšinou ISO 100 alebo 200, môže byť ale aj iná.

Čím vyššia hodnota ISO, tým je snímač citlivejší a na exponovanie fotografie potrebujeme menej svetla. Zvyšovanie citlivosti ISO je ale sprevádzané zmenšovaním dynamického rozsahu a zvyšovaním úrovne šumu. Zjednodušene, klesá technická kvalita fotografii. Preto poctivý fotograf, ak je to možné, fotografuje s nastavenou základnou citlivosťou alebo celkovo nízkymi hodnotami citlivosti. Sú situácie, kedy to nie je možné a je potrebné použiť vyššiu citlivosť, bez toho by sa nedala urobiť ostrá a správne exponovaná fotografia. Býva to za horších svetelných podmienok, ak nie je možné použiť statív, potrebujeme fotografovať pohyb krátkym časom, alebo si fotografovanú scénu nevieme/nemôžeme dosvietiť, napríklad bleskom. Aj v takejto situácii je možné nastaviť citlivosť manuálne. Fotograf vie, akú citlivosť použije a ako to ovplyvní šum. Ak sa ale menia svetelné podmienky, môže neustále prestavovanie citlivosti fotografa zdržiavať. Naviac, ak sa dočasne zlepšia svetelné podmienky, je použitie vysokej citlivosti kontraproduktívne. To je situácia, kedy môžeme nastavenie citlivosti zveriť fotoaparátu.

Naštudujte si, ako sa citlivosť nastavuje v návode na použitie vášho fotoaparátu. U každej značky sa nastavuje inak a záleží aj na konkrétnom modeli. Niekde to ide len cez menu, pokročilejšie fotoaparáty majú tlačidlo ISO. Aj u nižších modelov sa často dá nastaviť funkcia ISO ne nejaké funkčné tlačidlo. Naštudujte si aj, ako sa ISO zobrazuje v hľadáčiku, alebo na displeji.

Pozrime sa na to, ako sa nastavuje Auto ISO napríklad na zrkadlovkách Nikon. Toto je ukážka z návodu na použitie fotoaparátu Nikon D5600. Nastaviteľná je maximálna citlivosť (maximum sensitivity) a najdlhší expozičný čas (minimum shutter speed).

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
seifi
2020-02-04 14:13:26
s tým priraďovaním expozičného času a jeho hodnotou, nepíše sa v akom režime (alebo som to prehliadol), to bude v Av priorite clony; a napadlo ma, že som sa nestretol s priraďovaním hodnoty clony v Tv režime pri automatickom ISO. Je taká možnosť dať auto ISO v Tv režime ? Používa niekto takýto režim a je tam možnosť nastaviť nejaká nejaké horné dolné limity clony ?
 
marianr
2020-02-04 15:48:06
Pravidlo 1/ohnisková dĺžka objektívu platí, ak nie je objektív alebo fotoaparát vybavený stabilizáciou obrazu.

A nezabudnúť na crop. 8-)
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované