Hore

Prečo automatika nefunguje, ale i funguje

Každý amatérsky fotoaparát je vybavený automatickým expozičným programom. Tento program je univerzálny, mal by správne nastaviť parametre a funkcie fotoaparátu podľa toho, ako senzory fotoaparátu detekujú snímanú scénu.

Okrem toho v programovej výbave nájdete aj scénické programy, ktoré sú viac prispôsobené konkrétnym žánrom, napr. portrét, šport, nočná fotografia a pod. Môže sa zdať, že moderné fotoaparáty sú perfektne vybavené tak, aby začiatočník od prvého okamihu fotografoval kvalitné zábery. Tak tomu však nie je.

Fotoaparát sám nedokáže nastaviť všetky parametre. Na to je jeho senzorová výbava zatiaľ nedostatočná, rovnako aj inteligencia, s ktorou informácie spracováva. Naviac potrebuje pomocnú ruku od užívateľa. Práve tej sa mu často nedostáva. Veľa začiatočníkov sa spolieha na to, že fotoaparát nastaví všetko a tak sa teórii fotografovania nemusia venovať. Zabúdajú na to, že fotografovanie je kreatívna činnosť, ktorú výrazne ovplyvňuje naše videnie. Videnie je pri fotografii špecifické tým, že sa nestačí len pozerať na svet okolo nás, ale do videnia treba premietnuť to, akým spôsobom fotografia vzniká a ako ju ovplyvňuje fotoaparát a objektívy. Toto od vás očakáva fotoaparát, že priložíte ruku k dielu.

Majiteľ vyspelého fotoaparátu, schválne ho nenazývam fotografom, neovládajúci základy fotografie, nebude mať nikdy dobré fotografie, akokoľvek drahý prístroj mu visí na krku. Nie je problém stretnúť turistov s profesionálnymi fotoaparátmi a objektívmi, ktorí sa spoliehajú len na automatiku. Spoznáte ich ľahko. Často sa ani nezastavia a fotia za pochodu, v momente keď zbadajú niečo zaujímavé. Z ich správania viete, že minimálne kompozične budú ich fotografie o ničom. Za krásneho slnečného dňa majú vyklopený vstavaný blesk a obrátenú slnečnú clonu, aby im neustále zavadzala pri zoomovaní. Raz za čas, ma niektorý z bohatších nefotografov poprosia, či by som ich neodfotil. Pri pohľade na nastavenia sa často zhrozím. Videl som "fotografov" s drahou technikou, z ktorých jeden snímal v manuálnom režime s preexpozíciou niekoľkých EV. Ďalší, majiteľ profi Canonu, snímal s trvale nastaveným ISO 6400. Ak neviete, čo robíte, nepomôžu ani manuálne nastavenia. To už tá plná automatika by bola lepšia.

Fotoaparátom chýba umelá inteligencia, ktorá by v reálnom čase inštruovala fotografa. Sú tu nejaké pokusy o fotosprievodcov, ale tie sú ťažkopádne. Automatika musí prinútiť fotografa, aby sa aktívne zapojil do fotografického procesu. Musí ho aj vyučovať. Asi sa toho tak skoro nedočkáme. Nároky mnohých majiteľov kvalitných fotoaparátov bývajú nízke. K potenciálu ich techniky sa ani len nepriblížia. Kúpili si kvalitný fotoaparát, pretože si mysleli, že budú mať automaticky lepšie fotografie. Ale vlastne ani nevedia posúdiť, či fotoaparát ich požiadavky splnil.

Ako automatika pracuje

Automatický expozičný program vie nastaviť expozíciu a zmeniť režim automatického zaostrovania. Využíva viac zónové meranie expozície, prepojené s použitými zaostrovacími bodmi. Automatické zaostrovanie zaostruje väčšinou na najbližší objekt. V prípade, že má prístroj detekciu tváre, pri…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia