Hore

Nikon D90

S čím porovnať, keď vlastne takmer nemá konkurenciu?

 

Začnem s ohliadnutím sa do minulosti. S príchodom prvej komerčne dostupnej zrkadlovky Canon EOS 300D sa čakalo na odpoveď Nikonu. Tá bola rázna. Nikon D70 s výbornou ergonómiou, rýchlosťou a hlavne skvelým kitovým objektívom 18-70 ponúkal užívateľovi viac, než bolo v kategórii amatérskych zrkadloviek bežné. Potom prišiel Nikon D80, ktorý vypočul všetky výhrady k D70 a pridal ešte niečo naviac. Jediné, čo nikonistom chýbalo, bol snímač CMOS s menším šumom a väčším dynamickým rozsahom. S príchodom D90 sa aj tento nedostatok vyriešil.

 

Pýtate sa, prečo Nikon D90 nemá konkurenciu? Pretože Nikon vytvoril so svojimi fotoaparátmi D70/D80/D90 úplne novú kategóriu. Štandardne sa zrkadlovky delia na tri kategórie: amatérske, poloprofesionálne a profesionálne. Nikon D90 svojim spracovaním spadá do kategórie amatérskej, ale ergonómiou a parametrami do poloprofesionálnej. Je to vlastne taká „medzitrieda".

Najtvrdší konkurent Canon má v týchto kategóriách modely EOS 500D a EOS 50D. Nikon D90 môžeme zaradiť niekde medzi tieto dva modely. Ergonomicky ale bližšie EOS 50D.

 

Nikon ponúka súčasne tri modely s 12,3 Mpx CMOS snímačom veľkosti APS-C. Sú to D5000, D90 a D300. Aké kritériá zvoliť pri výbere, ak nerozhoduje cena? Sú to mechanické prevedenie, ergonómia, technické parametre a kompatibilita s objektívmi. Recenziu na Nikon D300 sme vám už priniesli, na D90 práve čítate a na D5000 práve pracujem. Preto prv než si Nikon D90 podrobnejšie predstavíme, porovnáme tieto tri modely.

 

Nikon D5000

Nikon D90

Nikon D300

Vstupný model s otočným výklopným displejom, kompaktnými rozmermi. Určený je pre amatérov, tomu zodpovedá zjednodušené ovládanie, absencia stavového displeja, či zameranie na používanie nových AF-S objektívov.

Ergonomicky vyspelý model s parametrami takmer konkurujúcimi vyššiemu modelu. Spracovanie je ale amatérske. Určený je pre náročného a skúseného užívateľa bez profesionálnych ambícii. Oproti D5000 ponúka kompatibilitu aj so staršími AF objektívmi bez vstavaného motorčeka.

Poloprofesionálny až profesionálny model. Oproti nižším modelom ponúka kvalitnejšie mechanické spracovanie, väčší hľadáčik, lepšie zaostrovanie, viac funkcií a výkonnejšie parametre. Vo formáte RAW ponúka aj 14-bit farebnú hĺbku. Oproti D90 ponúka aj kompatibilitu s manuálnymi objektívmi.

+ kvalitný snímač

+ otočný výklopný displej

+ 11-bodový AF

+ malé rozmery a nízka hmotnosť

+ HD video

+ motívové programy

+ ovládanie pomocou IR alebo káblovej spúšte

+ HDMI

+ bohaté možnosti nastavenia

- horšia ergonómia

- absencia stavového displeja

- nefunkčný AF s inými ako AF-S objektívmi

- vstavaný blesk nefunguje ako riadiaca jednotka

- batéria s kapacitou pre cca 500 záberov

+ kvalitný snímač

+ výborná ergonómia

+ 3" LCD s vysokým rozlíšením

+ stavový displej

+ veľký a svetlý hľadáčik

+ HDMI

+ možnosť pripojenia gripu

+ výkonný akumulátor

+ podpora všetkých AF objektívov pre bajonet F

- len 12-bit RAW (oproti D300)

- neutesnený voči nepriazni počasia a vnikaniu prachu

+ kvalitný snímač

+ 14-bit RAW

+ výborná ergonómia

+ odolný a utesnený korpus

+ 3" LCD s vysokým rozlíšením

+ stavový displej

+ veľký a svetlý hľadáčik so 100% pokrytím

+ 51-bodový AF

+ HDMI

+ možnosť pripojenia gripu

+ výkonný akumulátor

+ bohaté možnosti nastavenia

+ podpora AF aj manuálnych objektívov

- nepodporuje IR ovládanie

- nemá video

 

 

Design, spracovanie a ergonómia

 

Nikon D90 je vyrobený zo spevneného kompozitného plastu. Kvalita použitých materiálov a ich spracovanie je na veľmi dobrej úrovni. Fotoaparát nie je ale utesnený voči prenikaniu prachu či vody. Veľkosť a hmotnosť je primeraná. Užívateľ má pohodlný úchop a dobrý pocit, že drží niečo v ruke. Profesionálom by ale pripadal malý, pre nich je ergonómia na prvom mieste a preferujú väčšie a ťažšie prístroje.

S rozložením ovládacích prvkov však môžu byť spokojní aj nároční fotografi. Dva otočné ovládače a okrem hlavného aj stavový displej a priamy prístup k najpoužívanejším funkciám je to, čo približuje fotoaparát k profesionálnym modelom.

 

Dva displeje, to je to, čo vyžadujú pokročilí užívatelia.

 

Veľký svetelný hľadáčik oceníte pri snímaní za horších svetelných podmienok a pri manuálnom zaostrovaní. Na matnici sa zobrazuje 11 bodov automatického zaostrovania. Užívateľsky je možné zapnúť zobrazenie pomocnej mriežky, ktorá vám pomôže nielen pri komponovaní, ale aj pri dodržiavaní horizontu a snímaní panorám. Hľadáčik zobrazuje 96% snímaného obrazu. Nechýba dioptrická korekcia v rozsahu -2 až +1 DPT. Zväčšenie je 0,94x, čo je veľmi dobrá hodnota.

 

Pre prenos obrazu do hľadáčika slúži optický pentaprismatický hranol, ten zaručuje

jasnejší a lepší obraz ako zrkadlový hranol.

 

 

Volič programov je umiestnený vľavo vedľa hranolu, okrem pokročilých expozičných programov P, A, S, M umožňuje zvoliť aj plnú automatiku a niekoľko scénických režimov. Napravo od hranolu je spúšť, okolo ktorej je otočný prepínač ON/OFF, ktorým sa aktivuje aj podsvietenie stavového displeja. Toto riešenie zapnutia vypnutia je veľmi pohotové.

 

Okolo stavového displeja sú štyri tlačidlá pre rýchle nastavenie najpoužívanejších funkcií. Sú to tlačidlá pre výber spôsobu merania expozície, korekcia expozície, nastavenie režimu záberov (sériové zábery, samospúšť...) a nastavenie automatického zaostrovania. Na hornej časti nájdeme aj prehľadný stavový displej zobrazujúci všetky dôležité nastavenia.

 

Pred spúšťou a pod palcom sú dva multifunkčné otočné voliče pre nastavovanie expozičných hodnôt a iných parametrov.

 

 

Pri pohľade spredu, naľavo od objektívu je umiestnené pomocné svetlo automatického zaostrovania, pod ním je programovateľné tlačidlo Fn a na spodnej strane tlačidlo kontroly hĺbky ostrosti DOF. Po pravej strane je mikrofón, čidlo diaľkového ovládania a poistka bajonetu objektívu. Mierne zboku je tlačidlo pre aktiváciu a nastavenie režimov blesku, vrátane korekcie blesku a pod ním tlačidlo bracketingu. V blízkosti bajonetu je prepínač automatického a manuálneho zaostrovania.

Bajonet pre upevnenie objektívu je kovový.

 

 

 

Všetky konektory sú na bočnej strane fotoaparátu schované pod gumenou záslepkou. Okrem konektorov pre externé napájanie a USB pripojenie tam nájdete aj AV a HDMI konektory. Pod nimi, samostatne, je umiestnený konektor diaľkovej káblovej spúšte a GPS. Na opačnej strane je kryt slotu pre pamäťové karty SD/SDHC.

Zadnej strane dominuje veľký 3" LCD s rozlíšením 920 000 bodov a nastaviteľným jasom. Displej je chránený odnímateľnou priehľadnou krytkou. Po jeho ľavej strane je päť tlačidiel. Prvé slúži na spustenie prezerania záberov, pod ním nasledujú tlačidlá pre vstup do menu, nastavenie WB, nastavenie ISO a nastavenie kvality snímania. Posledné tri tlačidlá slúžia aj pri prezeraní záberov. Po stranách hľadáčika sú tlačidlá pre vymazávanie záberov a pamäť expozície alebo autofokusu.

 

Po pravej strane displeja je krížový volič s potvrdzovacím tlačidlom OK. Nad ním je tlačidlo živého náhľadu a pod ním prepínač blokovania krížového voliča. Pod ním sa nachádza tlačidlo info, po jeho stlačení sa na displeji zobrazia expozičné hodnoty a iné nastavené parametre, podobne ako na stavovom displeji.

 

Batéria sa vkladá zospodu, kde sa samozrejme nachádza aj kovový závit pre pripojenie statívu alebo iného príslušenstva.

 

Na vrchu hranola sú inteligentné sánky pre externý blesk a vstavaný blesk.

 

Technická špecifikácia

 

Kompatibilita s objektívmi

Fotoaparát je kompatibilný s AF objektívmi s bajonetom F, vyrobenými pre FF aj DX zrkadlovky. Motorček vstavaný v tele zabezpečuje automatické zaostrovanie aj u objektívov bez vlastného motorčeka. To môže byť dôvodom prečo zvoliť D90 a nie D60 alebo D5000. Oproti vyšším modelom ale nepodporuje prácu s manuálnymi objektívmi, pretože prenos clony je len elektronický.

 

Snímač

Obrazový snímač s rozlíšením 12,3 mil. bodov je vyrobený technológiou CMOS. Prvýkrát bol úspešne predstavený v modeli D300. Práve technológia CMOS je asi hlavným dôvodom, prečo prejsť zo starších modelov práve na tento. Dokonca aj z Nikonu D80, ktorý je inak funkčne veľmi podobný. Snímač je formátu DX (APS-C) s faktorom orezu 1,5x.

 

Práve tento snímač sa podpísal pod výbornú kvalitu záberov.

 

Citlivosť

Štandardne je citlivosť nastaviteľná v rozsahu 200 až 3200 ASA. Užívateľsky je možné zväčšiť rozsah od 100 do 6400 ASA. Šum je prijateľný do 1600 ASA, čo je oproti predchodcovi Nikonu D80 výrazné zlepšenie. Tam som sa snažil neprekročiť hranicu 800 ASA.

 

Procesor

Aj vďaka rýchlemu procesoru Expeed je práca s fotoaparátom príjemná. Užívateľ na nič nečaká. Zapnutie prístroja, či odozva spúšte je rýchla a môže sa tak sústrediť len na samotné fotografovanie.

 

Meranie expozície a AF

Meranie expozície Color 3D Matrix II je spriahnuté s automatickým zaostrovaním. Všetko zabezpečuje 420 pixelový RGB senzor, ktorý vyhodnocuje nielen jas, kontrast, ale aj farebnosť snímanej scény. Tieto údaje vyhodnocuje spolu s údajmi o zaostrovaní. Z toho ťaží aj výborné kontinuálne zaostrovanie s 3D sledovaním objektu a pokročilé meranie záblesku iTTL.

Okrem viaczónového merania je k dispozícii aj integrálne a bodové meranie.

 

Zaostrovanie

11-bodový autofokus Multicam 1000 pokrýva široké pole záberu. Stredný senzor je krížový. Užívateľ má možnosť výberu ľubovoľného senzora, alebo nechá výber na automatike prístroja. Aktivita senzorov je zobrazovaná v hľadáčiku. Aktívne senzory sa pri ukončení zaostrovania rozsvietia (užívateľsky nastaviteľná funkcia).

 

Závierka,  snímanie záberov

Elektronicky riadená štrbinová závierka má rozsah časov 1/4000 - 30 s. Dlhšie časy je možné exponovať v režime „B" pomocou diaľkovej spúšte. Štandardná synchronizácia s bleskom je možná do 1/200 sekundy. Kratšie časy sú k dispozícii pri použití externého systémového blesku s funkciou Highspeed sync.

Na amatérsky fotoaparát je veľmi dobrá hodnota maximálnej rýchlosti snímania, ktorá je 4,5 obr./s. Samospúšť je nastaviteľná a k dispozícii je aj funkcia predsklopenia zrkadla. Životnosť závierky je testovaná na 100 000 cyklov.

 

Blesk

Vstavaný blesk má smerné číslo 13 (pri ISO 100). Podľa zvoleného expozičného programu sa vyklápa automaticky alebo po stlačení príslušného tlačidla.

Synchronizácia je možná s časmi dlhšími ako 1/200 s. Nechýba synchronizácia na prvú alebo druhú lamelu, fill-in a redukcia červených očí. Blesk funguje aj ako riadiaca jednotka pre diaľkove riadenie externých systémových bleskov. Aj to je jeden z dôvodov, prečo si kúpiť D90 a nie D5000. Kto si bezdrôtové diaľkové ovládanie bleskov vyskúšal, dá mi za pravdu, že sa jedná o skvelú kreatívnu funkciu.

 

Live View

Režim živého náhľadu sa aktivuje stlačením príslušného tlačidla Lv. Stlačením tlačidla info sa mení zobrazovanie pomocných informácií, vrátane pomocnej mriežky. Automatické zaostrovanie je v tomto režime vyhodnocované na základe detekcie kontrastu z obrazu. Spôsob zaostrovania je možné nastaviť, funguje tu aj rozoznávanie tvári a sledovanie objektu, ktorý na chvíľu opusti zorné pole.

Automatické zaostrovanie pri živom náhľade je zúfalo pomalé, použiteľné je len pri snímaní nepohybujúcich sa objektov (krajina, zátišia, architektúra...). AF sa aktivuje pri stlačení tlačidla autofokusu na zadnej strane.

 

Video

Video je k dispozícii v režime Live View, nahrávanie sa spustí po stlačení tlačidla OK. Maximálna dĺžka jedného záberu je 5 minút. Rozlíšenie je nastaviteľné v troch veľkostiach: 1280x720, 640x424 a 320x216. Nahrávať možno so zvukom alebo bez.

 

Menu a nastavenia

Menu je takmer totožné s ostatnými zrkadlovkami Nikon. Umožňuje odladiť funkčnosť fotoaparátu podľa užívateľových predstáv. Vďaka množstvu funkcií vyvedených na povrch pomocou tlačidiel, fotograf vstupuje do menu minimálne.

 

Spracovanie obrazu

Obraz je možné snímať do 12-bitového formátu RAW (NEF) a do formátu JPG s nastaviteľnou kompresiou. Voliteľné je aj snímanie do obidvoch formátov súčasne. Na výber sú farebné profily sRGB a Adobe RGB.

 

Active D-Lightning je prekladaná ako digitálny blesk, jej účelom je presvetliť pri práci s bleskom pozadie. Prívlastok Active naznačuje, že fotoaparát do procesu zväčšenia dynamického rozsahu pristupuje aktívne. Bežný D-Lightning len softvérovo zosvetľuje tmavé partie obrazu, po jeho naexponovaní. Aktívny pracuje už pri meraní expozície a kombinuje úpravu expozičných hodnôt s úpravou nasnímaných dát. Výsledkom je širší dynamický rozsah s minimalizáciou prepalov a lepším prekreslením tieňov.

 

Nastaviteľný je v štyroch stupňoch, alebo je stupeň účinnosti nastavený automaticky. Funkciu je možné deaktivovať. V praxi ju odporúčam používať, výsledky sú výborné a hlavne neskúseným užívateľom pomôže vysporiadať sa s expozične ťažkými situáciami.

 

V menu Retouche je k dispozícii funkcia D-Lightning pre úpravu fotografie po jej nasnímaní. Oproti Active D-Lightning ale pracuje už len s nasnímanými dátami.

 

Picture Control je funkcia ovplyvňujúca saturáciu, kontrast, jas, posun farieb a ostrosť. Užívateľ má k dispozícii šesť prednastavených kombinácií, z ktorých každú si môže upraviť podľa svojich požiadaviek. Pomocou dodávaného softvéru si môže dokonca vytvoriť vlastný profil a nahrať ho cez pamäťovú kartu do fotoaparátu, alebo si upravený profil vyexportovať z fotoaparátu.

 

Picture control je obdobou výberu filmu a tým aj jeho vlastností a vplyvu na výsledný obraz.

Standard - ako už názov napovedá, je to zlatá stredná cesta, ktorá vyhovuje väčšine bežných situácii

Neutral - pre dosiahnutie verných farieb, alebo keď sa bojíte posterizácie výrazne saturovaných farieb

Vivid - pravý opak neutrálneho nastavenia, zvýrazňuje farebnosť a kontrast

Monochrome - snímanie do čiernobieleho režimu, bohužiaľ bež možnosti výberu farebných filtrov pre ČB fotografiu

Portrait - pre prirodzené podanie pleťových odtieňov

Landscape - pre pekné farby zelene a modrej oblohy

 

Retouche je funkcia úpravy záberov priamo vo fotoaparáte. Okrem kreatívnych filtrov a korekcie skreslenia je k dispozícii aj vyvolávanie RAWu. Majiteľ tohto prístroja ale asi siahne po týchto funkciách minimálne a pre spracovanie záberov použije počítač. Bližšie sa menu Retouche budem venovať v recenzii Nikonu D5000.

 

Napájanie

Prístroj je napájaný vysokokapacitným akumulátorom EN-EL3e, ktorý používajú aj profesionálne modely D300 a D700. Nie je problém urobiť na jedno nabitie 600 až 800 záberov, aj pri občasnom použití blesku a funkcie Live View. Ako príslušenstvo je možné dokúpiť externý grip, ktorý okrem zlepšenia ergonómie umožňuje použiť dva akumulátory alebo sadu šiestich AA batérii.

 

Softvér

Nikon k svojim zrkadlovkám dodáva program ViewNX, ktorý slúži len na organizáciu, prezeranie fotografii a dokáže exportovať RAW do formátov TIFF a JPG. Neumožňuje okrem otáčania žiadne úpravy. Ešteže sa RAW dá spracovať priamo vo fotoaparáte. Ak chce užívateľ pracovať hlavne s formátom RAW, mal by si dokúpiť konvertor Nikon Capture NX alebo iný program.

 

 

Prezentácia záberov

 

Klasický AV výstup je pre prezeranie fotografií na moderných TV s vysokým rozlíšením nedostačujúci. Fotoaparát má ale zabudovaný HDMI výstup a s ním je pozeranie fotografii a videa zážitkom. Veľkosť konektora je štandardná, kábel ale nie je v cene prístroja. Pomocou funkcie Pictmotion môžete priamo vo fotoaparáte vytvoriť slideshow s piatimi prechodovými efektmi a zvukovým sprievodom.

 

 

Testovanie

 

Pred Nikonom D300 som používal Nikon D80, takže s obsluhou D90 som nemal žiadne problémy a mohol som sa sústrediť hlavne na fotografovanie a porovnávanie drobných vylepšení. Najviac som bol samozrejme zvedavý na obrazovú kvalitu a video režim. Celkovo som nafotil viac než 2000 záberov. K dispozícii som mal aj setový objektív AF-S 18-105 /3,5-5,6 DX. Ten trpí na širšom konci súdkovaním a na tom dlhšom poduškovaním. Celkovo ho ale hodnotím dobre. V danej cenovej relácii si počínal veľmi dobre. Svedčia o tom fotografie z rakúskeho Rustu a z Jelky.

 

Úroveň šumu pri dlhších časoch a vyššej citlivosti je veľmi dobrej úrovni. Prijateľný šum produkuje snímač do citlivosti ISO 1600. Oproti Nikonu D300 je úroveň šumu pri spracovaní RAWu mierne vyššia. Tu sa prejavuje 12-bitová farebná hĺbka, oproti 14-bitovej u D300.

 

Používal som kompletnú paletu objektívov, od rybieho oka až po silný teleobjektív. Fotoaparát má vlastný zaostrovací motorček a preto som s automatickým zaostrovaním nemal žiaden problém.

 

Kvalita displeja sa oproti D80 zlepšila a pribudla funkcia Live View, tá je však funkčne využiteľná len pri manuálnom zaostrovaní.

 

Vyskúšal som samozrejme aj video, Nikon D90 bola predsa prvou zrkadlovkou na trhu, ktorá má zabudovaný video režim. Bohužiaľ zrkadlovky nie sú pre snímanie videa ergonomicky optimalizované. Výbornú kvalitu videa tak ocenia len skutoční nadšenci. Viac o tematike videa s D-SLR sa dozviete v pripravovanom článku, v ktorom porovnám video z viacerých zrkadloviek.

 

Galériu fotografií som rozčlenil podľa použitých objektívov. Na konci sú dva zábery pri ISO 1250 (Perutín v akváriu, fotené cez sklo).

  

Galéria

 

Tokina AT-X 12-24/4 Pro DX

 

 

Nikkor AF-S 18-105/3,5-5,6G VR DX

  

 

  

Nikkor AF-S 35/1,8G DX

 

 

Nikkor AF 80-400/4,5-5,6VR

 

 

 

 

 

Nikkor AF-S 105/2,8G VR Micro

 

 

 

 

Nikkor AF 10,5/2,8G DX Fish Eye

 

 

ISO 1250

 

 

 

Záver

Nikon D90 je fotoaparát, nad ktorým skúsený užívateľ nebude ohŕňať nos. Výborná obrazová kvalita a ergonómia, nadpriemerné technické parametre a nadštandardné funkcie mu umožnia snímať takmer za každých podmienok. Veľkým plusom je kompatibilita s AF objektívmi bez vstavaného motorčeka. Nemusia sa ho báť ani začiatočníci, tí môžu využiť motívové programy, keď sa naučia fotografovať a ich požiadavky budú  vyššie, nemusia prechádzať na iný model.

 

Rozmerovo je prístroj dobrým kompromisom medzi prijateľnou veľkosťou a požiadavkami na ergonómiu.

Keď som počas testovania zamenil moju D300-vku za D90, hneď som mal v brašni viac miesta. Ak veľa cestujete, tak D90 v kombinácii s objektívmi strednej triedy zaberie menej miesta a má aj nižšiu hmotnosť. Pritom vám však ponúkne porovnateľnú obrazovú kvalitu s profesionálnou zostavou.

 

Ak sa rozhodujete medzi D90 a D300, nečakajte, že D90 sa jej takmer vyrovná a rozdiel je viac-menej v spracovaní. Ergonómia, zaostrovanie, rýchlosť snímania, hľadáčik, utesnenie... Rozdiely sú veľké, D300 je v úplne inej kategórii.

 

Využitiu fotoaparátu ako videokamery by prospelo použitie výklopného displeja, podobne ako je to u Nikonu D5000. Prijal by som aj utesnenie prístroja. Nedostatočný sa mi zdá softvér dodávaný k tomuto fotoaparátu. Pokročilejší užívatelia si okamžite budú musieť zaobstarať kvalitnejší softvér. To sú samozrejme náklady naviac.

 

 

Multifunkčný grip MB-D80 zlepšuje ergonómiu úchopu a ovládania. Slúži aj ako alternatívny zdroj napájania.

GPS prijímač GP1 sa upevňuje do sánok pre blesk. Údaje o zemepisných súradniciach ukladá priamo do EXIFU.

 

Predstavenie tohto modelu zakončím zoznamom príslušenstva ktoré by som k nemu odporučil. Začnem objektívmi.

 

Ako základný zoom odporúčam Nikkor AF-S 16-85VR, ktorý patrí k najlepším zoomovým objektívom vôbec. Pre cestovateľov je ideálny Nikkor AF-S 18-200VR. Z teleobjektívov by som zvolil AF-S 70-300VR. Svetelný objektív Nikkor AF-S 35/1,8DX je cenovo dostupný a rozšíri možnosti snímania za ťažkých svetelných podmienok. V tieni AF-S 105/2,8VR neprávom stojí výborný makro objektív AF-S 60/2,8, ktorý je najlacnejším objektívom s nanokryštálovými antireflexnými vrstvami a hodí sa aj pre snímanie portrétov. Ak potrebujete super širokouhlý objektív, odporúčam nový AF-S 10-24.

 

Z bleskov pre bežnú prácu vyhovuje aj SB-600, ktorý môžete aj diaľkovo ovládať pomocou vstavaného blesku, pre najnáročnejších je určený Speedlight SB-900.

 

Pri snímaní zo statívu odporúčam diaľkovú spúšť MC-DC2. Ergonómiu ovládania a držania môžete vylepšiť batériovým gripom MB-D80, ktorý samozrejme slúži aj ako alternatívny zdroj napájania.

 

 

 

 

Ostatné recenzie Nikon

 

Nikon D3X http://www.ephoto.sk/foto-technika/recenzie/nikon-d3x/

Nikon D3 http://www.ephoto.sk/foto-technika/recenzie/nikon-D3/

Nikon D300 http://www.ephoto.sk/foto-technika/recenzie/nikon-D300/

Nikon D80 http://www.ephoto.sk/foto-technika/recenzie/nikon-d80/

Nikon D60 http://www.ephoto.sk/foto-technika/recenzie/nikon-D60/

Nikon D40 http://www.ephoto.sk/foto-technika/recenzie/nikon-d40/

 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Miro Bartánus
2009-07-27 09:59:47
Super článok, uvidíme čo Nikon ohlási koncom tohoto týždňa. Jedna technická, zrejme AF-S 70-300VR (máš tam 75-300).
 
GuineaPig
2009-07-27 10:01:19
super recenzia, uz sa tesim na tie videa. :)
 
IceDive1
2009-07-27 10:39:49
Ako tak teraz beham po horach tak by sa mi aj zislo nieco lahsie, D700 na krku da riadne zabrat a uz vobec si neviem predstavit tahat zo sebou D3.
 
Marcel Rebro
2009-07-27 10:50:10
príspevok od: IceDive1
Ako tak teraz beham po horach tak by sa mi aj zislo nieco lahsie, D700 na krku da riadne zabrat a uz vobec si neviem predstavit tahat zo sebou D3.
myslim ze telo nie je ta najtazsia cast vystroje ... ak fotis na horach v dobrych svetelnych podmienkach mozes namiesto 2.8-kovych hebied (17-35,24-70,70-200) pouzit lahsie (a lacnejsie) varianty (18-35,24-85,70-300) ... alebo viac posilovat nohy, chrbat ... a pasjle samozrejme ;-)
 
vlasto13
2009-07-27 10:57:15
bude to trocha odomna bezcitne, ale KONEČNE uz aj na ephoto.sk je recenzia na D90. Preco Vam to tak dlho trvalo?
A este taka drobnost, zas pekne spravena recenzia :)
 
Daniel.U
2009-07-27 11:12:20
neviem co nieje lepsie menit lacnejsie tela kvoli vyspelosti elektroniky ako kupit drahe a mat ho sto rokov pokial clovek nema na dalsie. Taka D200ka je aka pevna, tesna a neviem aka a vo vnutri prezitok. Kupim D700 a zajtra vyrukuju s uplne novym snimacim cipom. Hlavne, ze svojim spracovanim moze fungovat aj ako pastny klin. D90ku nemienim mat vecne aj ked jej okrem tenkeho uchopovacieho grypu nemam co vytknut. Tesnost mi nechyba, s drahsim fotakom by som narabal rovnako opatrne. A ostriace schopnosti D300ky s mojimi objetkivmy by som aj tak nevyuzil.
 
Tomyno
2009-07-27 11:28:10
...Vlastním túto hračku už asi pol roka a to čo sa písalo v recenzii uplne platí, aj keď trošku neskôr sa tu objavuje ale predca sa jej čitatelia dočkali, vďaka za ňu ;)...
 
IceDive1
2009-07-27 11:31:27
príspevok od: Marcel Rebro
myslim ze telo nie je ta najtazsia cast vystroje ... ak fotis na horach v dobrych svetelnych podmienkach mozes namiesto 2.8-kovych hebied (17-35,24-70,70-200) pouzit lahsie (a lacnejsie) varianty (18-35,24-85,70-300) ... alebo viac posilovat nohy, chrbat ... a pasjle samozrejme ;-)
Mrco ako sa poznam asi by som sa len tazko lucil s 24-70 2,8. A to k nej hadam coskoro pribudne este 70-200. Teda ostava mi len to posilnovanie. :-)
 
maRmaRko
2009-07-27 11:53:37
Ja vlastním túto mašinku, je to moja prvý zrkadlovka a som nad mieru spokojný.
Nič mi nechýba.. no.. chýba.. nikkor 70 - 200, ale to asi nebude :(
 
status
2009-07-27 11:59:36
Recenzia ako vždy na úrovni. Rád by som bol Karol, keby si aj nejakú hlbšiu recenziu spravil na Sony A700, ktorá tu doteraz nebola, teda snažili ste sa o ňu pred dvoma rokmi presnejšie 17.09.2007, ale to bolo s predprodukčnou vzorkou kde bolo spomenuté, že test rýchlosti a obrazovej kvality nám prinesiete neskôr, keď sa vám dostane na otestovanie ostrá predajná vzorka. Viem že si fotieval fotoaparátmi Minolta a tvojou obľúbenou bola analógová Dynax 7-čka. Keďže Minolta je teraz Sony, skús nejaký testík-recenziu. Myslím, že aj A700 je špičkový a pokročilý fotoaparát a nielen iba Nikon D90 a ostatné modely.
 
Eriček123
2009-07-27 12:09:33
Super recenzia. Aj ked som Canonak tak D90 považujem za super stroj. Mna by ešte potešila aj recenzia EOSu 50D .
 
Miro Bartánus
2009-07-27 12:10:54
Aspoň vidíš ako Nikon v Prahe vníma dôležitosť SK trhu :(
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-07-27 12:13:06
príspevok od: status
Recenzia ako vždy na úrovni. Rád by som bol Karol, keby si aj nejakú hlbšiu recenziu spravil na Sony A700, ktorá tu doteraz nebola, teda snažili ste sa o ňu pred dvoma rokmi presnejšie 17.09.2007, ale to bolo s predprodukčnou vzorkou kde bolo spomenuté, že test rýchlosti a obrazovej kvality nám prinesiete neskôr, keď sa vám dostane na otestovanie ostrá predajná vzorka. Viem že si fotieval fotoaparátmi Minolta a tvojou obľúbenou bola analógová Dynax 7-čka. Keďže Minolta je teraz Sony, skús nejaký testík-recenziu. Myslím, že aj A700 je špičkový a pokročilý fotoaparát a nielen iba Nikon D90 a ostatné modely.
Na A700 uz je trochu neskoro, mozno na jesen pride nejaky nastupca. Mame teraz A380, ale asi sa nebudes mat moc tesit, nase prve dojmy su velmi rozporuplne. Uvidime ako dopadne test, ktory robi Peter Chanas, dostal aj nejake Carl Zeiss objektivy.
 
status
2009-07-27 12:24:09
príspevok od: Karol Srnec
Na A700 uz je trochu neskoro, mozno na jesen pride nejaky nastupca. Mame teraz A380, ale asi sa nebudes mat moc tesit, nase prve dojmy su velmi rozporuplne. Uvidime ako dopadne test, ktory robi Peter Chanas, dostal aj nejake Carl Zeiss objektivy.
Ja viem, že čas už dávno pokročil, chystajú sa nové poloprofesionálne a profesionálne aparáty a podľa prvých neoficiálnych správ to bude veľmi zaujímavé. A380 a nové nižšie rady ako A230,A330 som držal v ruke a veľmi ma to sklamalo.
Škoda recenzie tej A700 ktorú ste nedokončili, bol som na ňu zvedavý z vášho pohľadu.
 
Kusko
2009-07-27 12:48:00
Dobra recenzia a urcite dobre aj telo. Velmi uzitocna je cast fotiek podla jednotlivych skiel. Tie zo 105 VR sa mi ale nezdaju aj tak velmi ostre. Karol, ake mas skusenosti s tymto objektivom pri f 2.8 oproti inym makracom (nie pri 1:1 macro)?
 
jake
2009-07-27 13:09:49
dobra recenzia, vlmi rad som si to precital a poucil sa
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-07-27 13:16:12
príspevok od: Kusko
Dobra recenzia a urcite dobre aj telo. Velmi uzitocna je cast fotiek podla jednotlivych skiel. Tie zo 105 VR sa mi ale nezdaju aj tak velmi ostre. Karol, ake mas skusenosti s tymto objektivom pri f 2.8 oproti inym makracom (nie pri 1:1 macro)?
105VR som si kupil asi len preto, aby som mal to naj. Musim priznat, ze to makro trochu flakam a casta fotim z ruky na plnu dieru. Myslim, ze by mi stacil aj Nikkor AF-S 60/2,8. S nim sa mi pracovalo lepsie nez zo 105VR, ale predsalen to dlhsie ohnisko je na hmyz lepsie. Mal som Tamrona 90 a predtym aj Sigmy 50, 105 a Tamron 180, kazdy z nich bol dobry a nikdy to neboli vyhodene peniaze. Kedysi boli ´neznackove´ objektivy omnoho lacnejsie. Dnes uz to neplati, az na 105VR, ktory je predsa len inej konstrukcie. Ale ked Nikon prisiel s novou sestdesitkov, ktora je kompaktna, rychla, ma nanokristalove vrstvy, tak kupa inej znacky nema zmysel. Mojim favoritom bol inac Tamron 90, tena j v testoch konci vacsinou na druhom mieste za Nikkor 105VR.
 
douglas
2009-07-27 14:25:04
príspevok od: Marcel Rebro
myslim ze telo nie je ta najtazsia cast vystroje ... ak fotis na horach v dobrych svetelnych podmienkach mozes namiesto 2.8-kovych hebied (17-35,24-70,70-200) pouzit lahsie (a lacnejsie) varianty (18-35,24-85,70-300) ... alebo viac posilovat nohy, chrbat ... a pasjle samozrejme ;-)
Suhlasim, rozdiel vo vahe tela nehra velku rolu co sa tyka celkovej foto vybavy. Tie gramy sa daju usetril v uplne inych veciach (napr. zoberiem si o 3dcl menej vody, vylozim haraburdy (dobijacky, extra set bateriek) alebo nenosim foto veci v imidzovom batohu LowePro Primus, ktory je o 2KG tazsi nez LowePro Rower II :)))

Ale priznam sa, ze hoci nosim 70-200 na chrbate v batohu, tak krcne svalstvo mam PORIADNE vytahane. Napriek tomu nebudem vahat a upgradenem z D80 (ma dost velke limity, investoval som radsej do skiel)na nasledovnika D300. Rozdiel vo vahe tela (a objektivu) je pekelne citit az ked visi krku...
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-07-27 14:28:51
Ale uz taka D3/D3x to uz je citit, zistis aj, ze sa to len tak nezmesti do hocakej brasne ci batohu. Ale co by sme so sebou nevalcili pre dobru fotku?
 
Marcel Rebro
2009-07-27 14:33:20
3 DCL vody ozeliem ale vrcholovu (potazmo aj jednu ´rezervnu´) plechovicu piva nie ;-)))

... ja nosim v jednom koltovom puzdre zavesenom na bedrovom popruhu batohu telo + setak (24-70), v druhom (oroginal Nikonackom) 70-200. Filtre v Cokin kapsicke na prsnom popruhu, resp. v bocnych vreckach gati. Je to pohodlnejsie a pre manipulaciu pohodlnejsie ako v batohu - nemusim ho skladat a otvarat. Ostatnu fotovystroj (sirokac, nahradne AKU, kablovu spust ...) vo vrchnom vrecku batohu, stativ v ´drziaku´ paliciek ...
 
Daniel.U
2009-07-27 14:34:57
príspevok od: Karol Srnec
Ale uz taka D3/D3x to uz je citit, zistis aj, ze sa to len tak nezmesti do hocakej brasne ci batohu. Ale co by sme so sebou nevalcili pre dobru fotku?
pokial mas s kym chodit na fotovylety, tak mile rad odneses hocico ale chodit na vylety s ludmi ktorych to otravuje, tak to si berem akurat koltove puzdro a jeden objektiv lebo do predu viem, ze nebude ani cas ani nalada.
 
Marcel Rebro
2009-07-27 14:38:07
príspevok od: Karol Srnec
Ale uz taka D3/D3x to uz je citit, zistis aj, ze sa to len tak nezmesti do hocakej brasne ci batohu. Ale co by sme so sebou nevalcili pre dobru fotku?
Na D3(x) resp. profi tela s BG robi dobre koltove puzdra Think Tank

http://www.thinktankphoto.com/ttp_products.html

Navyse maju ´expandovatelne´ telo, takze v najvacsich verziach sa po roztiahnuti do nich zmesti profit telo so 70-200 aj s nasadenou slnecnou clonou
 
Kusko
2009-07-27 14:41:04
príspevok od: Karol Srnec
105VR som si kupil asi len preto, aby som mal to naj. Musim priznat, ze to makro trochu flakam a casta fotim z ruky na plnu dieru. Myslim, ze by mi stacil aj Nikkor AF-S 60/2,8. S nim sa mi pracovalo lepsie nez zo 105VR, ale predsalen to dlhsie ohnisko je na hmyz lepsie. Mal som Tamrona 90 a predtym aj Sigmy 50, 105 a Tamron 180, kazdy z nich bol dobry a nikdy to neboli vyhodene peniaze. Kedysi boli ´neznackove´ objektivy omnoho lacnejsie. Dnes uz to neplati, az na 105VR, ktory je predsa len inej konstrukcie. Ale ked Nikon prisiel s novou sestdesitkov, ktora je kompaktna, rychla, ma nanokristalove vrstvy, tak kupa inej znacky nema zmysel. Mojim favoritom bol inac Tamron 90, tena j v testoch konci vacsinou na druhom mieste za Nikkor 105VR.
Pouzivas 105 ja na portrety? Nie je pri nich pri 2.8 predsa len menej ostry ako Tamron?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-07-27 14:43:21
príspevok od: Kusko
Pouzivas 105 ja na portrety? Nie je pri nich pri 2.8 predsa len menej ostry ako Tamron?
Priznam, ze portrety riesim skor s 80-200/2,8. No a celkovo ja portrety skor nefotim ako fotim.
 
IceDive1
2009-07-27 14:47:10
Horskym fotovyletom som sa zacal venovat len tento mesiac ale ako som zistil kazde deko naviac je casom citit. Fotobatoh v mojom pripade sluzi len na prenesenie techniky v aute a vsetko to trepem po horach v 60L turistickom batohu. Ak tam mas mat veci na prezitie ako pitie, jedlo, oblecenie, karimatku, spacak a stan tak si kazdu vec naviac sakramensky rozmyslis.
 
jake
2009-07-27 17:04:06
príspevok od: Kusko
Pouzivas 105 ja na portrety? Nie je pri nich pri 2.8 predsa len menej ostry ako Tamron?
nikon 105 je ostry jak britva aj na f2,8 - bezne s nim portretujem a je to skvele sklo,podla mna jednoznacne ostrejsie nez tamron a uplne az do krajov, vyborny kus optiky
 
rido
2009-07-27 17:16:12
je to skvely fotak vo svojej triede, ja som s nim nadmieru spokojny :)
 
polal
2009-07-27 18:33:46
Naštudoval som všetko čo bolo na internete a dobre som sa rozhodol pre D90. Som s ním nadmieru spokojný, hlavne keď sa osadí dobrým sklom. Trocha poslabší manuál, ale postupne som sa s ním sžil. Fotím dosť často v slabom svetle a celkom to zvláda. Akurát v protisvetle rád prepaluje. Alebo to ja?

Dal som mu zabrať na monopode pripevnenom na bycikli (veľké vibrácie) a prežil to bez ujmy.

A po dvoch týždňoch sa mi ho podarilo obliať pivom. Asi sa utesnili špáry, lebo prach po roku nevidno žiadny. :-)

Preháňam, bolo to len pár kvapiek.
 
Cykloturista
2009-07-27 20:08:58
Trochu mimo témy:
Polal : Dal som mu zabrať na monopode pripevnenom na bycikli (veľké vibrácie) a prežil to bez ujmy.

To si ako používal a prečo, máš nejaké foto? Ja jazdím na bicykli, každé využitie bicykal ma zaujíma. My sme tak mali upevnenú kameru, bohužiaľ sa pokazila a tak video nebolo nič moc.

K téme: Ja som mal predtým pentax k100, teraz idú financie inde (svadba) ale možno potom si opäť kúpim niečo lepšie. Favoritom od nikona je práve D90, od Canona možno 450D, a stále čakám na nový model Pentax k700d (jeseň) K7D je už mimo mojích možností.
 
noiseless
2009-07-27 20:39:19
dobnra recenzia , dobry fotak ... ale aj tak uvazujem nad bazarovou D80 lebo financie nepustia :(
 
IR_photo
2009-07-27 21:53:47
odkedy vlastnim Nikon D90 (predošlý fotoaparat D80) môžem bez výčitiek skonštatovať: konečne mám fotografie, ktoré sú skutočné ostré.
noiseless: ak ti môžem poradiť - ešte chvíľu počkaj, našetri a voľ D90, nebudeš ľutovať :)
 
meetU
2009-07-27 22:52:04
ja som s nim maximalne spokojny... super fotacik :) milášek ;)
 
javelin
2009-07-28 06:41:58
Ja mam všetky fotografie ostré....teda za predpokladu že nasadím 70-200...:)))
Skúšal ho kolega na svojej D40 a aj on mal všetky fotografie ostré.....:)))
 
Marcel Rebro
2009-07-28 07:26:15
a ake si mal s D80 problemy s ostrenim? teda ak sa daju specifikovat detailnejsie ako ´boli neostre fotografie´ ;-))
 
noik
ocenenie redakciou 2009-07-28 08:23:29
príspevok od: noiseless
dobnra recenzia , dobry fotak ... ale aj tak uvazujem nad bazarovou D80 lebo financie nepustia :(
D80 som mal....pred nim D50....s tou D80 neprehlupis...slapala ako hodinky, a kvalita foteciek...stale vyborna
 
polal
2009-07-28 08:46:03
Tu je to:
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=55639

Natočil som cca 2h materiálu, ale som to ešte nepostrihal. Mám tam málo detailov, v každom videu dychčím za kamerou a kopec ďaľších nedostatkov. Na druhom výlete som už len fotil, lebo bez spolupráce pelotónu je to makačka.
 
quaq
2009-07-28 10:38:03
sak K7 je za 1090€ body, sklo asik dake mas tak potom neviem co riesis Ni D90nebude o vela lecnejsi
 
Cykloturista
2009-07-28 12:19:28
príspevok od: quaq
sak K7 je za 1090€ body, sklo asik dake mas tak potom neviem co riesis Ni D90nebude o vela lecnejsi
quaq: no ja už nemám ani jeden objektív a ani žiadne telo DSLR ( financie boli potrebné). Takže začítam odznovu.
 
demo
2009-07-28 12:23:30
Dobra recenzia. Pekne fotky. Pre tych, co si myslia, ze dobre telo netreba kupovat - kazdy aparat ma svoju cielovu skupinu pouzivatelov. Ak uz len niekto nemoze byt obmedzeny mrholenim, snehom... musi si kupit drahsie a lepsie telo, ktore to vydrzi, pricom obrazova kvalita moze byt rovnaka. Drhsi fotak casto znamena spolahlivejsi, nie iba obrazovo lepsi.
 
noiseless
2009-07-28 13:39:25
príspevok od: noik
D80 som mal....pred nim D50....s tou D80 neprehlupis...slapala ako hodinky, a kvalita foteciek...stale vyborna
aha takze odporucas tu D80 ? lebo teraz som ju nasiel aj s objektivom 18-135 za 430 eur co je myslim ze uplne v pohode ... a myslim ze to pojde este dole ... a ja musim cakat lebo teraz idem na brigadu a ztamat vytazim peniaze ... takze hovoris ze ta D80 sa oplati hej ?
 
Marcel Rebro
2009-07-28 13:46:06
príspevok od: noiseless
aha takze odporucas tu D80 ? lebo teraz som ju nasiel aj s objektivom 18-135 za 430 eur co je myslim ze uplne v pohode ... a myslim ze to pojde este dole ... a ja musim cakat lebo teraz idem na brigadu a ztamat vytazim peniaze ... takze hovoris ze ta D80 sa oplati hej ?
D80 ma trochu ine farebne podanie ako D90 / D300 (CCD vs. CMOS), ale je to vyborny fotak a kedze sa uz nevyraba da sa kupit naozaj za dobru cenu ...
 
noik
ocenenie redakciou 2009-07-28 14:56:21
príspevok od: noiseless
aha takze odporucas tu D80 ? lebo teraz som ju nasiel aj s objektivom 18-135 za 430 eur co je myslim ze uplne v pohode ... a myslim ze to pojde este dole ... a ja musim cakat lebo teraz idem na brigadu a ztamat vytazim peniaze ... takze hovoris ze ta D80 sa oplati hej ?
ak to zozenies za tu cenu...s kvalitou budes spokojny ;)
 
noiseless
2009-07-28 16:11:58
príspevok od: noik
ak to zozenies za tu cenu...s kvalitou budes spokojny ;)
samozrejme je to ale bazarove kedze nove su dost drahe ...a le tak pocul som ze sa bazarovo oplati kupit .... no uvidime
 
Jozef Sádecký
ocenenie redakciou 2009-07-28 21:10:13
Výborna recenzia Karol ,Nikon D90 18-105 si chcem kupit ale 1000eur je kapanek dost :Som moc spokojny že si uviedol takýto skvelý članok . Jedna otazočka možno som to priehladnul ma D90 stabilizator obrazu ???? Diki =o)
 
jake
2009-07-28 21:25:00
príspevok od: Jozef Sádecký
Výborna recenzia Karol ,Nikon D90 18-105 si chcem kupit ale 1000eur je kapanek dost :Som moc spokojny že si uviedol takýto skvelý članok . Jedna otazočka možno som to priehladnul ma D90 stabilizator obrazu ???? Diki =o)
ani jeden nikon - telo nema stabilizator, tie su zabudovane vyhradne len v objektivoch
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-07-28 21:35:21
príspevok od: Jozef Sádecký
Výborna recenzia Karol ,Nikon D90 18-105 si chcem kupit ale 1000eur je kapanek dost :Som moc spokojny že si uviedol takýto skvelý članok . Jedna otazočka možno som to priehladnul ma D90 stabilizator obrazu ???? Diki =o)
Konkretne 18-105 ma stabilizator. Nikon dava stabilizatory do vacsiny zoomovych objektivov standardneho rozsahu a teleobjektivov.
 
Jozef Sádecký
ocenenie redakciou 2009-07-29 09:54:25
príspevok od: Karol Srnec
Konkretne 18-105 ma stabilizator. Nikon dava stabilizatory do vacsiny zoomovych objektivov standardneho rozsahu a teleobjektivov.
Diki za info =)
 
ESCOPE
2009-07-29 17:06:39
uvažujem že ho kúpim + 18-105 a 70-300, v amerike sa da splašiť spolu s objektívmi za 1200 dolarov.... :)
 
Daniel.U
2009-07-29 17:34:16
príspevok od: ESCOPE
uvažujem že ho kúpim + 18-105 a 70-300, v amerike sa da splašiť spolu s objektívmi za 1200 dolarov.... :)
a kto ti ho priplasi sem bez dovozu, cla a dph aby to vobec malo vyznam?
 
ESCOPE
2009-07-30 09:12:44
príspevok od: Daniel.U
a kto ti ho priplasi sem bez dovozu, cla a dph aby to vobec malo vyznam?
Ak mas znameho ako ja v usa tak neje problem s clom ani s DPH horisie je to s posielaním balíka, ale aj tam su finty ako sa vyhnut clu/ co býva povacsine male %/ a DPH, ak dostenes fotak ako dar tak neplatis tusim nic. Stale sa oplati kupit fotak v USA, na slovensku mas len D90 + 18-105 za 1000 ečiek :)
 
douglas
2009-07-30 10:28:42
Tak rumours sa do bodky potvrdili: D300s

http://www.dpreview.com/news/0907/09073007nikond300s.asp

co ja viem :(((
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-07-30 10:44:47
Pre majitelov D300 nic, kvoli comu by si mali trieskat hlavu o stenu. Pre potencionalneho kupca male prijemne vylepsenia, ale nic zasadneho (okrem videa).
 
Marcel Rebro
2009-07-30 11:13:17
príspevok od: Karol Srnec
Pre majitelov D300 nic, kvoli comu by si mali trieskat hlavu o stenu. Pre potencionalneho kupca male prijemne vylepsenia, ale nic zasadneho (okrem videa).
7fps vs 6fps, info tlacitko a virtualny horizont a´la D700, SD/CF ... potesi ale asi nie dost na upgrade
 
Daniel.U
2009-07-30 11:15:41
mozno by nebolo zle napisat clanok DX vs FF. Ked uz upgradovat, tak na aky format. CItal som jeden clanok, ktory toto porovnaval. Napriklad ja keby som vymenil D90 za D300 asi by som si okrem lahsieho vrecka moc neprilepsil. Na druhej strane FF nema len vyhody.
 
Marcel Rebro
2009-07-30 11:53:19
príspevok od: Daniel.U
mozno by nebolo zle napisat clanok DX vs FF. Ked uz upgradovat, tak na aky format. CItal som jeden clanok, ktory toto porovnaval. Napriklad ja keby som vymenil D90 za D300 asi by som si okrem lahsieho vrecka moc neprilepsil. Na druhej strane FF nema len vyhody.
Ja ´upgradoval´ na D700 z jedneho zasadneho dovodu - vyssie pouzitelne ISO. Fotim halove sporty a D300 som sa dostaval na technicke hranice HW ... fotil som napriklad pevnou 35/1.8 koli lepsej svetelnosti
 
wayne
2009-07-30 12:00:41
príspevok od: Daniel.U
mozno by nebolo zle napisat clanok DX vs FF. Ked uz upgradovat, tak na aky format. CItal som jeden clanok, ktory toto porovnaval. Napriklad ja keby som vymenil D90 za D300 asi by som si okrem lahsieho vrecka moc neprilepsil. Na druhej strane FF nema len vyhody.
uz to tu rozoberane bolo http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/vyber-fotoaparatu/ff_vs_crop/ konkretne APS-C vs FF, kazdopadne tebe by asi pasovalo nieco pesimistickejsie (nerobim si srandu myslim to vazne)
 
douglas
2009-07-30 12:37:15
príspevok od: Daniel.U
mozno by nebolo zle napisat clanok DX vs FF. Ked uz upgradovat, tak na aky format. CItal som jeden clanok, ktory toto porovnaval. Napriklad ja keby som vymenil D90 za D300 asi by som si okrem lahsieho vrecka moc neprilepsil. Na druhej strane FF nema len vyhody.
Tak s tym D300s velku dieru do sveta nespravili, podla mna len pre drzitelov D300 co cakali nieco lepsie to znamena, budu cakat dalej alebo pojdu teraz do D700. Upgradeovat z D300 na D300s asi nema zmysel. Hlavne ak rozdiel v cene bude cez 300 USD

D300 - EUR 1200? (teraz EUR 1350)
D300s - EUR 1500?
D700 - EUR 2000

(ceny BH PhotoVideo)
 
kralik_j
2009-07-30 13:37:06
karol, pekna recenzia, len trochu neskoro, nemyslis?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-07-30 14:36:58
príspevok od: kralik_j
karol, pekna recenzia, len trochu neskoro, nemyslis?
D90 je stale aktualny model a vela ludi uvazuje o jeho kupe. Tento rok asi nebude nahradeny novsim modelom. Nasim problemom je zhananie modelov do testu, niektore kusky sme mali dokonca pozicane od niektorych uzivatelov. Za to im velka vdaka. Situacia sa vylepsuje a z Nikonu sa nam snazia ist v ustrety. Terminy recenzii od uvedenia modelu na trh by sa mali skracovat. Poriadne zrecenzovanie takejto zrkadlovky trva minimalne dva tyzdne, skor vsak dlhsie.
 
Marcel Rebro
2009-07-30 14:53:10
príspevok od: Karol Srnec
D90 je stale aktualny model a vela ludi uvazuje o jeho kupe. Tento rok asi nebude nahradeny novsim modelom. Nasim problemom je zhananie modelov do testu, niektore kusky sme mali dokonca pozicane od niektorych uzivatelov. Za to im velka vdaka. Situacia sa vylepsuje a z Nikonu sa nam snazia ist v ustrety. Terminy recenzii od uvedenia modelu na trh by sa mali skracovat. Poriadne zrecenzovanie takejto zrkadlovky trva minimalne dva tyzdne, skor vsak dlhsie.
tak to si teraz zarecenzujete ...
- D3000
- D5000
- D300s ... aj ked tu mozno bude stacit copy & paste z D300 + doplnit par malickosti ;-)
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-07-30 15:16:28
D5000 prave testujem. U D300s toho na testovanie nebude vela, ale pokusime sa zistit, ci firmver nie je u novsieho modelu lepsi, z hladiska spracovania obrazu.
 
Marcel Rebro
2009-07-30 15:50:48
príspevok od: Karol Srnec
D5000 prave testujem. U D300s toho na testovanie nebude vela, ale pokusime sa zistit, ci firmver nie je u novsieho modelu lepsi, z hladiska spracovania obrazu.
zatial som sa nikde nedocital ci sa ta kombinacia CF/SD bude dat pouzit ako primary/backup ... to by bolo celkom fajn. ukladat si fotky na jednu a videa na druhu nepotrebujem, kedze DSLR nie je still camera ;-)
 
PRINST
2009-07-30 16:27:08
príspevok od: Marcel Rebro
zatial som sa nikde nedocital ci sa ta kombinacia CF/SD bude dat pouzit ako primary/backup ... to by bolo celkom fajn. ukladat si fotky na jednu a videa na druhu nepotrebujem, kedze DSLR nie je still camera ;-)
Na stránke :
http://www.ephoto.sk/foto-technika/novinky/novinky_nikon_leto09&action=showComment&commentId=11063#comments11063
je o tom zmienka :

Dve zásuvky na pamäťové médiá

Prvýkrát v tejto triede ponúka fotoaparát D300S na výber z dvoch štandardov pamäťových médií: CF (Compact FlashTM) a SD (Secure DigitalTM) s možnosťami ovládania spôsobu, ako na ne fotoaparát zaznamenáva údaje. Používateľ sa napríklad môže rozhodnúť, že fotografie bude ukladať v jednom formáte a videosekvencie v druhom.
 
duroslav
2009-07-30 16:38:11
príspevok od: Marcel Rebro
zatial som sa nikde nedocital ci sa ta kombinacia CF/SD bude dat pouzit ako primary/backup ... to by bolo celkom fajn. ukladat si fotky na jednu a videa na druhu nepotrebujem, kedze DSLR nie je still camera ;-)
zo stránok Nikonu som si stiahol D300s brochure. V nej sa píše:

Dual card slots give you ample options to meet your needs. You
can designate the primary recording slot and use the secondary slot for storing
overflow memory, for example, or back up your data automatically.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-07-30 16:50:27
A nemohli by sa z jednej karty prehravat MP3-ky?
 
Marcel Rebro
2009-07-30 18:35:47
príspevok od: Karol Srnec
A nemohli by sa z jednej karty prehravat MP3-ky?
mozno ano a mozes si ich dokonca aj sam naspievat kedze D300s ma dierku pre externy mikrofon ...

... uz viem co mi chyba na D700 ... nie ta mikrofono-dierka, ale zalozny SD slot ... nuz co treba pockat na D700s ;-)
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-07-30 18:39:40
Skus do USB konektora strcit univerzalnu citacku.
 
Marcel Rebro
2009-07-30 18:42:57
príspevok od: Karol Srnec
Skus do USB konektora strcit univerzalnu citacku.
Myslis USB konektora fotaku?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-07-30 19:58:15
príspevok od: Marcel Rebro
Myslis USB konektora fotaku?
Samozrejme! Hama robi citacku 35v1, mozes fotky ukladat aj na telefonnu simku!
 
Marcel Rebro
2009-07-30 20:03:04
príspevok od: Karol Srnec
Samozrejme! Hama robi citacku 35v1, mozes fotky ukladat aj na telefonnu simku!
Skusal som ale ja mam SIMku lokovanu na Eurotel tak mi v citacke Hama nefunguje ...
 
quaq
2009-08-02 22:55:28
príspevok od: Cykloturista
quaq: no ja už nemám ani jeden objektív a ani žiadne telo DSLR ( financie boli potrebné). Takže začítam odznovu.
no tak to je ina pesnicka potom odporucam Ni D90+ 18-105 to sklo je asi o dve triedy co sa kresby tyka lepsie ako pentaxacky zaklad
 
bayaya
2009-08-12 07:44:46
nemám skúsenosti so žiadnym Nikonom, prosím vás, ako sa na ňom vyberá ostriaci bod?
Dík
Andrej
 
duroslav
2009-08-12 08:48:04
krížovým voličom
 
Halky
2009-09-24 15:40:27
Sam vlastnim D90 a nelutujem svoju volbu :) Karol, Ludo mi posielal tvoju webstranku s fotkami a klubuk dole :) Len tak dalej...
 
tiko
2009-10-05 16:26:57
Rozhodujem sa medzi:Nikon D90 + AF-S DX NIKKOR 18-105mm F/3.5-5.6G ED VR a týmto setom :Nikon D5000 + 18-55 AF-S DX VR + 55-200mm AF-S VR
slovo odborníkov znia?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-10-05 16:55:27
9 z 10 fotografov odporuca prvy variant. Podobny obrazovy vysledok ale obrovsky rozdiel v ovladani.
 
noiseless
2009-10-05 16:59:13
suhlas s karolom :) zober D90 :) budes spokojny :)
 
noiseless
2009-10-05 17:01:19
teraz som si tu na fotke všimol, že nastavenia ukazuje aj na stavovom aj na hlavnom displeji. Ja mam D80 a ukazuje mi iba na stavovom .. da sa to nastavit ? alebo pri D80 zobrazuje iba na stavovom ? nie ze by mi to chybalo ale zaujima ma to :D
 
maciakba
2009-10-05 17:13:12
príspevok od: noiseless
teraz som si tu na fotke všimol, že nastavenia ukazuje aj na stavovom aj na hlavnom displeji. Ja mam D80 a ukazuje mi iba na stavovom .. da sa to nastavit ? alebo pri D80 zobrazuje iba na stavovom ? nie ze by mi to chybalo ale zaujima ma to :D
zmadžgnutím tlacidla info sa to na D90 zobrazi na hlavnom displaji
 
civo
2009-10-22 12:13:33
príspevok od: ESCOPE
Ak mas znameho ako ja v usa tak neje problem s clom ani s DPH horisie je to s posielaním balíka, ale aj tam su finty ako sa vyhnut clu/ co býva povacsine male %/ a DPH, ak dostenes fotak ako dar tak neplatis tusim nic. Stale sa oplati kupit fotak v USA, na slovensku mas len D90 + 18-105 za 1000 ečiek :)
a neviete ci sa to oplati kupit aj niekde blizsie, napr. ČR, PL, HU?
 
hawqo
2009-11-25 11:12:23
príspevok od: civo
a neviete ci sa to oplati kupit aj niekde blizsie, napr. ČR, PL, HU?
no na slovensku je teraz aktualne co som nasiel najlacnejsie na talklive D90 + 18-105 za 890 eciek
Tu na bazari ponukal typek vraj nove, nevybalene s 2ojrocnou zarukou za 830 eciek, neviem ci v niecom je chytak ci nie... skor asi nie... ktovie (mozu byt napriklad kupovane v USA a u nas niektore veci nemusia fungovat ako maju a co ja viem co)...co uz je celkom v pohode cena..ale bohuzial kym nebude tak 700 tak novy asi kupovat nebudem (skor cez bazar kde rocne pouzivane, nie profikom, vidim na nejakych 650 ecok).
Kazdopadne v CR sa nakupovat neoplati(ibazeby bola nejaka super akcia) a v PL uz tiez nie (to bolo treba kupovat minuly rok v zime ked bola kriza a vypredavali sa polske zasoby nakupene este za staru pre nas v zime vyhodnu cenu)
Co viem tak v Rakusku by sa to malo oplatit ..o nejakych 60 ecok lacnejsie ked som pozeral...len zase ak si zdaleka a nevies po nemecky ... kazdopadne ak si z okolia BA tak spom pocul ze sa tam oplati kupit
 
slavmiro
2009-11-25 11:20:58
tento tyzden je predvadzaka Nikonu v nemenovanej predajni na Palackeho ul.v BA. Pocas celeho tyzdna je 5% zlava na cely sortiment znacky Nikon, vcera si kamos kupoval D90+18-200VRII..
 
hawqo
2009-11-25 11:28:47
príspevok od: slavmiro
tento tyzden je predvadzaka Nikonu v nemenovanej predajni na Palackeho ul.v BA. Pocas celeho tyzdna je 5% zlava na cely sortiment znacky Nikon, vcera si kamos kupoval D90+18-200VRII..
aha..vdaka, super, viem ktory to je ;) heh ..pojdem pozriet...velmi sa mi paci tento fotak ale este som to nedrzal v ruke takze neviem ako mi sadne..a najme ta vaha :D ..vies.. kompaktista chce zrkadlovku :D heh...
a to som si povodne vravel ze ho kupm az ked prestudjem mistrovstvi sveta v DSLR :D
 
apple
2009-12-05 21:18:32
kedy sa dá očakávať nástupca D90? Nakoľko tento model bol uvedený v auguste 2008 čo je dosť dlho nato, aby prišlo niečo nové! Rozmýšľam nad jeho kúpou, ale nesúri ma, takže keď by som mal počkať 1-4 mesiace, žiadny problém. Čo vy nato? Zatiaľ som rozhodnutý pre D90 + AF-S DX NIKKOR 18-105mm , najskôr som rozmýšľal nad D5000, ale myslím, že už som sa rozhodol, držal som D90 v ruke a oproti D5000 dosť veľký rozdiel, aspoň premňa...
 
W-ShikAre
2010-01-21 18:54:24
oplati sa kupovat vobec d90 ? myslim ci nieje na trhu nieco za porovnatelnu cenu lepsie ,novsia technologia a pod.
 
martin_chalupa
2010-02-25 18:57:00
Zdravím všetkých, práve som si kúpil Nikon D90 ... viete poradiť nejakú kvalitnú brašňu na prenos foťáku a zároveň príslušenstva?

Zároveň ma zaujíma, akej veľkosti ( GB ) používate SDHC karty ...
Ďakujem
 
maciakba
2010-02-28 17:00:33
nazdar,
po prve gratulujem ti ku dobrej kupe
osobne by som ti odporucil brasnu z lowepro bud stealth reporter alebo podobny desig ja mam tusim nova AW a som spokojny.... kartu ti odporucim kupit 8GB sandisk bud ultru alebo extreem (pri extreem urobis v sekvencnom snimani raw o cca 3-4 fotky viacej kym nebude stihat ukladat z bufferu na kartu)
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-02-28 17:53:54
Kolko ludi, tolko chuti. Brasna nie je len o rozmeroch a konstrukcii, je to aj o vzhlade. Chod do obchodu a pozri si brasne nazivo, aj si ich vyskusaj. Topanky si asi nekupujes na zaklade odporucenia vo fore?
 
martin_chalupa
2010-03-06 11:20:39
ahoj, ten batoh som pozeral, ale nejako ho neviem na nete nájsť, kde by som ho kúpil.
na margo karty ... kúpil som 16GB ScanDisk Ultra .. myslíš že v pohode?
 
martin_chalupa
2010-03-06 11:24:58
príspevok od: Karol Srnec
Kolko ludi, tolko chuti. Brasna nie je len o rozmeroch a konstrukcii, je to aj o vzhlade. Chod do obchodu a pozri si brasne nazivo, aj si ich vyskusaj. Topanky si asi nekupujes na zaklade odporucenia vo fore?
ahoj, to je pravda, ale za info to stojí ... sú ľudia, ktorý dlhšie používajú daný model, mohli vyskúšať viacero batohov a pod. a teda majú skúsenosti čo je a čo nie je vhodné / dobré.
 
Marcel Rebro
2010-03-07 13:00:29
príspevok od: martin_chalupa
ahoj, to je pravda, ale za info to stojí ... sú ľudia, ktorý dlhšie používajú daný model, mohli vyskúšať viacero batohov a pod. a teda majú skúsenosti čo je a čo nie je vhodné / dobré.
Kedze nezatazujes takymi nepodstatnymi informaciami ako ucel brasne / batohu(street/reportaz, cestovanie, turistika, bike ...) tazko sa ti bez vesteckej gule odpoveda. Momentalne su trendove a pomerne univerazalne batohy Kata 3in1.

Karty : Sandisk, radsej viac mensich ako jedna velka ... viem o com hovorim :(
 
Daor32
2010-03-13 08:23:43
po 2 rokoch pouzivania D40 som sa rozhodol vymenit a aj na zaklade tohto clanku som siahol po D90... mam ju len od vcera a k tomu je blbe pocasie, takze som zatial odfotil maximalne neake testovacie zabery, ale som nadseny. Momentalna cena 799 ecok s 18-55VR v nemenovanom kamennom obchode. P.S. od D40 je o nieco tazsia, treba si zvyknut :-)
 
pavucik monky
2010-04-12 20:09:45
Aky UV ochranny filter treba (pasuje) na 18-105 mm VR objektiv? V e-photo shope som videla v jednom kite 67 mm UV. Takze by som mohla vyberat hocikaky s priemerom 67mm, napr. aj HAMA?
 
wayne
2010-04-12 21:28:29
príspevok od: pavucik monky
Aky UV ochranny filter treba (pasuje) na 18-105 mm VR objektiv? V e-photo shope som videla v jednom kite 67 mm UV. Takze by som mohla vyberat hocikaky s priemerom 67mm, napr. aj HAMA?
v podstate ano, das tam cokolvek s 67mm zavitom, ak je vsak prilis hruby alebo ich das viac na seba moze sa objavit vinetacia :) ja mam na objektive tiffen uv filter ktory ma vonkajsi ram hruby tusim 4mm, celkom dost, a je este v pohode
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-04-12 21:29:54
príspevok od: pavucik monky
Aky UV ochranny filter treba (pasuje) na 18-105 mm VR objektiv? V e-photo shope som videla v jednom kite 67 mm UV. Takze by som mohla vyberat hocikaky s priemerom 67mm, napr. aj HAMA?
Sucastou specifikacie kazdeho objektivu je aj priemer filtrovej obruby (napr. aj na www.nikon.cz). Naviac je to napisane na objektive a na vnutornej strane krytky. No a na 18-105 je to prave 67 mm.
 
pavucik monky
2010-04-13 08:48:35
A je lepsi UV alebo polarizacny filter? ide mi hlavne o ochranu proti mechanickemu poskodeniu.
 
Mycroft
2010-04-13 13:05:58
príspevok od: pavucik monky
A je lepsi UV alebo polarizacny filter? ide mi hlavne o ochranu proti mechanickemu poskodeniu.
Napríklad filter najvyššej kvality--- Hoya Filter UV HD 67 mm. www.hoya.cz. http://shop.ephoto.sk/hoya-filter-uv-hd-67-mm.html Hoya ale má aj lacnejšie UV filtre, a zase Hama je asi najlacnejšia.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-04-13 13:30:28
príspevok od: pavucik monky
A je lepsi UV alebo polarizacny filter? ide mi hlavne o ochranu proti mechanickemu poskodeniu.
Otazka je zla, pretoze sa jedna o uplne rozdielne filtre s roznym ucinkom. Odporucam nastudovat danu tematiku. Fotograf si voli filtre podla potreby anie podla ucinku na fotografiu anie, ci ochrania objektiv, ked padne na zem. Iba ked je pouzitie vacsiny filtrov neucinne alebo ich nepotrebuje, pouzije UV alebo Protector na mechanicku ochranu.
 
pavucik monky
2010-04-13 14:10:35
Sorry, naozaj o filtroch vela neviem,ale vcera som si kupila super knizku :). Len som niekde citala ze objektivy je treba chranit filtrami.
chcem sa este spytat, planujem kupu D90+18-105. vystacim s tymto objektivom + dokupim 50mm na nejaky ten casok? Take macro fotky ako s P90 asi nedosiahnem....??
 
wayne
2010-04-13 14:20:27
veru nedosiahnes, budu lepsie :) aj ked ak chces vylucne makro, asi by si mala nasetrit na dedikovany makroobjektiv ako napriklad AF-S 60/2.8. no aj 50tka, ak si neskor zadovazis nejake tie medzikruzky bude celkom pouzitelna.

aj s 18-105 sa daju robit slusne close-up snimky, zalezi len na tvojej sikovnosti
 
pavucik monky
2010-04-14 11:10:51
Este by som sa chcela spytat, lepsi je objektiv 18-55 VR alebo 18-105 ako zaklad (na 16-85 nemam :( )?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-04-14 11:16:30
príspevok od: pavucik monky
Este by som sa chcela spytat, lepsi je objektiv 18-55 VR alebo 18-105 ako zaklad (na 16-85 nemam :( )?
Najprv si skus odpovedat sam, napriklad na zaklade ceny oboch objektivov, alebo mojich odporucani v teste D3000

´Nikon D3000 sa ponúka v sete s objektívom AF-S 18-55/3,5-5,6 VR DX alebo AF-S 18-105/3,5-5,6 VR DX, ak nie ste limitovaní financiami, je 18-105VR praktickejšia voľba. Ako teleobjektívy sú k dispozícii AF-S 55-200/4-5,6 VR DX a AF-S 70-300/4,5-5,6 VR, pričom ten druhý je objektív vyššej triedy a neurobí hanbu ani na Nikone D90, či D300.
Výbornou investíciou je určite AF-S 35/1,8DX. Tento „záklaďáčik´ s vysokou svetelnosťou významne rozširuje možnosť snímania za horších svetelných podmienok a naviac sa hodí na snímanie portrétov.´
 
Urgy
2010-06-03 17:24:38
príspevok od: wayne
v podstate ano, das tam cokolvek s 67mm zavitom, ak je vsak prilis hruby alebo ich das viac na seba moze sa objavit vinetacia :) ja mam na objektive tiffen uv filter ktory ma vonkajsi ram hruby tusim 4mm, celkom dost, a je este v pohode
Nazdar, chcem sa spýtať na filtre tiffen. Nikdy som o nich nepočul, ale minule som ich náhodou objavil a boli celkom lacné, tak sa chcem spýtať na ich kvalitu....Či sa to oplatí vôbec na zrkadlo kupovať... na nete som našiel len nejaké katalógy ale nejaké recenzie nie. Dík za odpo...
 
wayne
2010-06-03 17:26:38
príspevok od: Urgy
Nazdar, chcem sa spýtať na filtre tiffen. Nikdy som o nich nepočul, ale minule som ich náhodou objavil a boli celkom lacné, tak sa chcem spýtať na ich kvalitu....Či sa to oplatí vôbec na zrkadlo kupovať... na nete som našiel len nejaké katalógy ale nejaké recenzie nie. Dík za odpo...
mam 2 uv filre a beriem ich ako mechanicku ochranu, nejaka extra kvalita to nie je, pri foteni v interieri mi robili odlesky, aj ked mohol som ich dat dole, ale vsimol som si to az ked som pozeral fotky na PC. radsej zainvestovat tych par eur a kupit kvalitnejsie s aoplati
 
Urgy
2010-06-03 19:10:38
príspevok od: wayne
mam 2 uv filre a beriem ich ako mechanicku ochranu, nejaka extra kvalita to nie je, pri foteni v interieri mi robili odlesky, aj ked mohol som ich dat dole, ale vsimol som si to az ked som pozeral fotky na PC. radsej zainvestovat tych par eur a kupit kvalitnejsie s aoplati
ok, díki moc, toto som chcel počuť... ;-)
 
Robin82
2010-08-10 00:41:47
Zdravím, potreboval by som poradiť plánujem kúpu nového fotoaparátu rozhodujem sa hlavne medzi Nikon D90 a D300s. Je v nich nejaký velký rozdiel čo stojí za ten pomerne dost velký cenový rozdiel? Len tak pre info som amatér čo doteraz fotil na D40. Dik z pomoc
 
oliwer
2010-08-30 22:36:39
zdravim, i ja by som sa rad spytal na jednu, dve veci :)
konkretne, viem ze vyssie rady zrkadloviek byvaju utesnene proti prachu a vlhkosti, D5000 je sice z nizsieho ale je to pomerne novsi model a teda ako je to s jeho utesnenim? toto sice nie je recenzia o nom ale spomina sa v porovnani v uvode
a k D90 a tesneniu, nerobi mu problem snezenie resp. mierne mrholenie? silno zvazujem jeho kupu
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-08-31 00:18:04
Pretesnene su az modely od D300 vyssie. Pre nizsie rady mozu byt dazd a sneh pricinou zatecenia a naslednej poruchy. Preto sa vyrabaju ochranne plastenky, napr. Kata, ktore najdes aj v nasom ephotoshope.
 
firstgcompany
2010-10-10 20:42:31
zdravim,
je d90 vhodny aj na sportove fotenie? potrebujem nieco na zachytenie rychlych pohybov. lyzovanie a pod.

 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-10-10 21:14:03
Ak budes mat na to vhodny objektiv a zvlads vsetko potrebne, mozes kludne fotit aj lyzovanie. Na profi to uz alen nie je, tam je potrebny este lepsi AF a vysia snimkova frekvencia.
 
Marcel Rebro
2010-10-10 21:14:31
s vhodnym svetlym teleobjektivom (napr 70-200/2.8) urcite ... ak vsak potrebujes vacsiu kadenciu asi by som sa pozrel po D300(s) + BG ... 8fps je 8fps
 
Marcel Rebro
2010-10-10 21:15:02
príspevok od: Karol Srnec
Ak budes mat na to vhodny objektiv a zvlads vsetko potrebne, mozes kludne fotit aj lyzovanie. Na profi to uz alen nie je, tam je potrebny este lepsi AF a vysia snimkova frekvencia.
Karlos, este raz a platis kofolu ;-)
 
firstgcompany
2010-10-10 22:00:58
príspevok od: Marcel Rebro
s vhodnym svetlym teleobjektivom (napr 70-200/2.8) urcite ... ak vsak potrebujes vacsiu kadenciu asi by som sa pozrel po D300(s) + BG ... 8fps je 8fps
obzeral som sa po D300, ale cena je posunuta nad moje hranice momentalne,
pozriem sa na ten objektiv.
dik za rady !
 
Marcel Rebro
2010-10-10 22:03:38
pozeral si len nove alebo aj nejake sekace?
 
firstgcompany
2010-10-10 22:16:06
príspevok od: Marcel Rebro
pozeral si len nove alebo aj nejake sekace?
pozeral vsetko od amazonu,ebay az po bazos.. cenou by som sa dostal mozno na telo d300 ale ku tomu potrebujem aj objektiv, a to uz moja penazenka nedovoli.
Rozmyslam nad canonom 40D, trocha starsia vec ale vyzera dobre (parametrami). a cenovo dostupnejsia.
 
combat113
2010-11-20 14:12:57
cafte

škoda že v recenzii v časti o vhodných objektívoch, niesu aj objektívy bez zabudovaného motorčeka, keďže 90-ka ho má zabudovaný v tele...

ešťe by som rád vedel, v čom je rozdiel pri fotení s makro. AF-S 60/2,8, oproti
AF-S 105/2,8VR, lebo cena menšieho je výrazne nižšia...
 
SK_8er
2010-11-20 17:06:53
tiez som si raz dal taku otazku :D http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=5407 :)
 
AReYco
2010-12-08 19:45:17
Veľmi sa mi páčil, veľmi som ho chcel...teraz som ho kúpil a veľmi dobré sa s ním pracuje som nadšený, všetko presne podľa mojich predstáv
 
Martin Gabriel
2010-12-08 21:54:22
príspevok od: AReYco
Veľmi sa mi páčil, veľmi som ho chcel...teraz som ho kúpil a veľmi dobré sa s ním pracuje som nadšený, všetko presne podľa mojich predstáv
Jednoducho Nikon
 
Gregor46
2010-12-09 12:50:56
Ahoj. Chcel by som si kupit volaku zrkadlovku do 900 EUR. Poradite co je naj za tu cenu ? Vykon cena...Dakujem
 
AReYco
2010-12-10 08:15:56
príspevok od: Gregor46
Ahoj. Chcel by som si kupit volaku zrkadlovku do 900 EUR. Poradite co je naj za tu cenu ? Vykon cena...Dakujem
Presne túto D90 Tak v kamennom obchode s foťákmi bola za 899€ so 105 objektívom a dostal som zľavu ....takže vlastne v hodnote 809€ Nikon D90 KIT 105 + 4 čistenia senzoru v cene u autorizovaného servisu Nikon, fotoknihu v hodnote 25€ a 40 kusov fotiek tiež k tomu...takže si myslím, že celkom spoko som obišiel - na eshopoch ich nájdeš aj pod 800 ale nedostanes k tomu nič
 
Gregor46
2011-01-07 17:41:04
Dakujem za nazor.Kedze len zacinam myslim,ze ta D90 bude az,az.A ty si spokojny?
 
lasky.t
2011-02-14 18:58:43
všetko mi je jasné... len to video? pozeral som na youtube kopec videí... pekné, pre amatérske-súkromné \"filmíky\" super.... akurát ma zaujíma má video 60-50fps? ide mi o výsledné \"slow motion\"...
 
tomasGalajda
2011-04-04 13:43:58
Monochrome - snímanie do čiernobieleho režimu, bohužiaľ bež možnosti výberu farebných filtrov pre ČB fotografiu

s týmto asi tak docela nesúhlasím, D90 mám a môžem si vybrať farebné podanie ČB fotografie.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-04-04 13:46:51
príspevok od: tomasGalajda
Monochrome - snímanie do čiernobieleho režimu, bohužiaľ bež možnosti výberu farebných filtrov pre ČB fotografiu

s týmto asi tak docela nesúhlasím, D90 mám a môžem si vybrať farebné podanie ČB fotografie.
Farebne podanie nie je filtrovanie pomocou farebnych filtrov, tak ako sa to robi pri foteni na film (pisal som o filtroch pre CB vo fotoskole).
 
wayne
2011-04-04 14:21:03
príspevok od: lasky.t
všetko mi je jasné... len to video? pozeral som na youtube kopec videí... pekné, pre amatérske-súkromné \"filmíky\" super.... akurát ma zaujíma má video 60-50fps? ide mi o výsledné \"slow motion\"...
nemame. kedze D90 bola prva zrkadlovka s moznostou natacat videa, jej moznosti su znacne obmedzene.
 
tomasGalajda
2011-04-04 15:02:17
príspevok od: Karol Srnec
Farebne podanie nie je filtrovanie pomocou farebnych filtrov, tak ako sa to robi pri foteni na film (pisal som o filtroch pre CB vo fotoskole).
hľadal som konkrétny článok, ale žiaľ našiel som len neaktuálny link (ale to je jedno),
v minulosti som si čítal vo fotoškole o týchto filtroch ale (mám hlavu deravú) zabudol som na to čo som čítal....našiel som tam ale toto:

Prvou skupinou farebných filtrov sú sýte farebné filtre pre čiernobielu fotografiu (červený, zelený, modrý, žltý, oranžový). V digitálnej fotografii sa väčšinou nepoužívajú, pretože ich nahrádza počítačové spracovanie a využitie jednotlivých farebných kanálov.

asi tomu celkom nerozumiem, keď si zvolím režim čiernobielej fotografie, tak už nemôžem použiť na fotoaparát dajme tomu zelený filter? alebo ako to je?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-04-04 15:27:59
príspevok od: tomasGalajda
hľadal som konkrétny článok, ale žiaľ našiel som len neaktuálny link (ale to je jedno),
v minulosti som si čítal vo fotoškole o týchto filtroch ale (mám hlavu deravú) zabudol som na to čo som čítal....našiel som tam ale toto:

Prvou skupinou farebných filtrov sú sýte farebné filtre pre čiernobielu fotografiu (červený, zelený, modrý, žltý, oranžový). V digitálnej fotografii sa väčšinou nepoužívajú, pretože ich nahrádza počítačové spracovanie a využitie jednotlivých farebných kanálov.

asi tomu celkom nerozumiem, keď si zvolím režim čiernobielej fotografie, tak už nemôžem použiť na fotoaparát dajme tomu zelený filter? alebo ako to je?
Filtre môžeš použivať, ale načo sa škrabať cez celú hlavu. Niektoré fotoaparáty majú pri voľbe ˇVB režimu možnosť vybrať filter a symulovať tak filtre použité v ČB analógovej fotografii. Omnoho rozumnejšie a s podstatne väčšími možnosťami je fotografovať farebne a prevod do ČB riadiť v počitači, kde sa miesto sklenených farbných filtrov používa funkcia miešania kanálov (a jej deriváty), ktorá robí presne to, čo tie filtre, ale plne pod tvojou kontrolou.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-04-04 15:29:32
príspevok od: tomasGalajda
hľadal som konkrétny článok, ale žiaľ našiel som len neaktuálny link (ale to je jedno),
v minulosti som si čítal vo fotoškole o týchto filtroch ale (mám hlavu deravú) zabudol som na to čo som čítal....našiel som tam ale toto:

Prvou skupinou farebných filtrov sú sýte farebné filtre pre čiernobielu fotografiu (červený, zelený, modrý, žltý, oranžový). V digitálnej fotografii sa väčšinou nepoužívajú, pretože ich nahrádza počítačové spracovanie a využitie jednotlivých farebných kanálov.

asi tomu celkom nerozumiem, keď si zvolím režim čiernobielej fotografie, tak už nemôžem použiť na fotoaparát dajme tomu zelený filter? alebo ako to je?
 
tomasGalajda
2011-04-04 15:46:36
príspevok od: Karol Srnec
Filtre môžeš použivať, ale načo sa škrabať cez celú hlavu. Niektoré fotoaparáty majú pri voľbe ˇVB režimu možnosť vybrať filter a symulovať tak filtre použité v ČB analógovej fotografii. Omnoho rozumnejšie a s podstatne väčšími možnosťami je fotografovať farebne a prevod do ČB riadiť v počitači, kde sa miesto sklenených farbných filtrov používa funkcia miešania kanálov (a jej deriváty), ktorá robí presne to, čo tie filtre, ale plne pod tvojou kontrolou.
fotím do RAW-ka a čiernobiele fotografie samozrejme upravujem alebo resp. dávam do ČB podoby až v pc, (PSD) väčšinou používam výpočty....
 
Nico 1
2011-04-04 21:28:22
príspevok od: Gregor46
Dakujem za nazor.Kedze len zacinam myslim,ze ta D90 bude az,az.A ty si spokojny?
Tiež som kúpil D90 a je to fakt pecka!Nebanujem a nebudem
 
uomo
2011-04-27 10:15:18
Tiez ho mam so setakom 18-105. No neviem kde je chyba, ale ako pri auto rezimoch tak aj pri manualy je ostrost zaberov menej ako uspokojiva. Chvikami sa mi vidi,ze moj starsi kompakt foti ostrejsie.Brat bol na navsteve a ked skusal fotit a porovnavala zabery / makro,zoom,in,out.../ a priblizenia, nemal slov na Nikon / zlom zmysle slova / Ale zato v interieri a na kratku vzdalenost cca 2-4 metre bol krasne ostry a samozrejme "nešumí"
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-04-27 10:26:44
Toto je casty problem tych, co prejdu z kompaktu na zrkadlovku. Kompakt je blbuvzdorny a snazi sa produkovat lubive fotky, krajsie ako skutocnost. So zrkadlovkou treba vediet fotit, nic ti neodpusti. Vyzaduje to cas. Keby si si sadol do pretekarskeho auta, tvoja skusenost z riadenia bezneho osobaku by ti boli nanic, asi by si sa vybural v prvej zakrute.
 
wayne
2011-04-27 10:35:59
príspevok od: uomo
Tiez ho mam so setakom 18-105. No neviem kde je chyba, ale ako pri auto rezimoch tak aj pri manualy je ostrost zaberov menej ako uspokojiva. Chvikami sa mi vidi,ze moj starsi kompakt foti ostrejsie.Brat bol na navsteve a ked skusal fotit a porovnavala zabery / makro,zoom,in,out.../ a priblizenia, nemal slov na Nikon / zlom zmysle slova / Ale zato v interieri a na kratku vzdalenost cca 2-4 metre bol krasne ostry a samozrejme "nešumí"
vychodzi vystup zo zrkadlovky je velmi flexibilny a mozes si ho doladit, bud fotenim do raw alebo aj ztracovanymi nastaveniami v menu fotoaparatu pre JPEG. - ja som si pridaval +1 saturation a sharpness som dvihol tiez o 2-3 body (nepamatam sa presne uz) a hned to bolo ine.

Samozrejme, zrkadlovka ma vyhodu vymennych objektivov a nik ti nenuti pouzivat len 18-105 (co je dost nudny objektiv podla mna... Ked nasadis 35/1.8 uz len napriklad, brat by asi pozeral inak Zoom sice nema ale uz od f/1.8 pouzitelne ostry.
 
uomo
2011-04-27 10:43:04
príspevok od: Karol Srnec
Ak budes mat na to vhodny objektiv a zvlads vsetko potrebne, mozes kludne fotit aj lyzovanie. Na profi to uz alen nie je, tam je potrebny este lepsi AF a vysia snimkova frekvencia.
Mam podobny dotaz. A sice na fotenie koni v akcii. Konretne rodeo /barel race, cutting, rooping, raning.../ D 90 teda nie je vhodny? Mam zatial iba setak 18-105, SD8GB class 10 a fotenie je tak rozne asi ako v clanku o foteni na dostihoch. Jazdci, priprava, atmosfera a pod. Fotit budem zo vzdialenosti 2m do asi okolo 50m. Uvazujem nad kupou sigma 50-200 pre tieto prilezitosti. Mozno aj na dovolenku a tiez sa nam okolo domu lietaju nejake dravce,ktore by som rad zachytil. Prosil by som Vas o nazor. Pripominam,ze este nejaky stativ,brasna a sklo a moj "fotak" bude drahsi ako moje auto. Dakujem
 
martin9113
2011-04-27 10:55:16
príspevok od: uomo
Tiez ho mam so setakom 18-105. No neviem kde je chyba, ale ako pri auto rezimoch tak aj pri manualy je ostrost zaberov menej ako uspokojiva. Chvikami sa mi vidi,ze moj starsi kompakt foti ostrejsie.Brat bol na navsteve a ked skusal fotit a porovnavala zabery / makro,zoom,in,out.../ a priblizenia, nemal slov na Nikon / zlom zmysle slova / Ale zato v interieri a na kratku vzdalenost cca 2-4 metre bol krasne ostry a samozrejme "nešumí"
pozor na jednu vec d90 exponuje aj bez zaostrenie co kompakt nevie. zrkadlovka uroby co jej prikazes a ked dotlacis spust do konca pred zaostrenim jednoducho foti
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-04-27 11:01:36
príspevok od: uomo
Mam podobny dotaz. A sice na fotenie koni v akcii. Konretne rodeo /barel race, cutting, rooping, raning.../ D 90 teda nie je vhodny? Mam zatial iba setak 18-105, SD8GB class 10 a fotenie je tak rozne asi ako v clanku o foteni na dostihoch. Jazdci, priprava, atmosfera a pod. Fotit budem zo vzdialenosti 2m do asi okolo 50m. Uvazujem nad kupou sigma 50-200 pre tieto prilezitosti. Mozno aj na dovolenku a tiez sa nam okolo domu lietaju nejake dravce,ktore by som rad zachytil. Prosil by som Vas o nazor. Pripominam,ze este nejaky stativ,brasna a sklo a moj "fotak" bude drahsi ako moje auto. Dakujem
Na rodeo staci aj bezna amaterska vybava. Fotky samozrejme nebudu profi. Dokonca ani nepotrbujes vela obrazkov za sekundu. Skor je doleziteaby si vedel vystriehnut spravny moment a samozrejme ovladal fotak naplno. U dravych vtakov sa prejavi, aky mas objektiv, jeho svetelnos, rozsah, rychlost ostrenia. S lacnym objektivom tu moc nenafotis. A samozrejme aj tu to chce prax.
 
uomo
2011-04-27 18:16:14
príspevok od: martin9113
pozor na jednu vec d90 exponuje aj bez zaostrenie co kompakt nevie. zrkadlovka uroby co jej prikazes a ked dotlacis spust do konca pred zaostrenim jednoducho foti
mam kompakt,ktory tiez foti bez zaostrena a ponuka moznost manualneho ostrenia, tiez foti do RAW a ako som spominal,porovnanie prebiehalo pri rezime "AUTO"/zaostrene bolo/ aspon sa tvarilo,no pri priblizeni vysli zabery neostre, hlavne teda na vecsiu vzdialenost
 
uomo
2011-04-27 18:42:29
príspevok od: Karol Srnec
Na rodeo staci aj bezna amaterska vybava. Fotky samozrejme nebudu profi. Dokonca ani nepotrbujes vela obrazkov za sekundu. Skor je doleziteaby si vedel vystriehnut spravny moment a samozrejme ovladal fotak naplno. U dravych vtakov sa prejavi, aky mas objektiv, jeho svetelnos, rozsah, rychlost ostrenia. S lacnym objektivom tu moc nenafotis. A samozrejme aj tu to chce prax.
Uhm..no ani s profi vybavou by moje zabery neboli profi. So zrkadlom este len zacinam. Mozno casom,kym sa dopracujem na lepsie a kvalitnejsie skla, ta uz aj moje skusenosti budu na urovni hodné lepsieho objektivu a ja sa navyburam v prvej zakrute. A co si myslite o tej spominanej sigme?Ake objektiv odporucate? A co mate na mysli pod pojmom"bezna amaterska vybava"?
 
landov
2011-04-27 18:47:42
príspevok od: wayne
vychodzi vystup zo zrkadlovky je velmi flexibilny a mozes si ho doladit, bud fotenim do raw alebo aj ztracovanymi nastaveniami v menu fotoaparatu pre JPEG. - ja som si pridaval +1 saturation a sharpness som dvihol tiez o 2-3 body (nepamatam sa presne uz) a hned to bolo ine.

Samozrejme, zrkadlovka ma vyhodu vymennych objektivov a nik ti nenuti pouzivat len 18-105 (co je dost nudny objektiv podla mna... Ked nasadis 35/1.8 uz len napriklad, brat by asi pozeral inak Zoom sice nema ale uz od f/1.8 pouzitelne ostry.
Setak 18-105 rozhodne nie je nudny, a nezaostava ani kvalitou vystupu - skor vycnieva oproti inym setakom. Rozhodne v danej cene je to sklo par excellance. Mam aj 35/1,8, ktory je fantasticky, ale 18-105 taktiez !
 
uomo
2011-04-27 18:50:18
príspevok od: wayne
vychodzi vystup zo zrkadlovky je velmi flexibilny a mozes si ho doladit, bud fotenim do raw alebo aj ztracovanymi nastaveniami v menu fotoaparatu pre JPEG. - ja som si pridaval +1 saturation a sharpness som dvihol tiez o 2-3 body (nepamatam sa presne uz) a hned to bolo ine.

Samozrejme, zrkadlovka ma vyhodu vymennych objektivov a nik ti nenuti pouzivat len 18-105 (co je dost nudny objektiv podla mna... Ked nasadis 35/1.8 uz len napriklad, brat by asi pozeral inak Zoom sice nema ale uz od f/1.8 pouzitelne ostry.
Wayne, na mna treba este s vystvetlivkami, lebo staci ak nerozumiem dvom slovam a som v ... To ze pouzivam aktualne setak,je dsledok financneho rozpoctu a hladanim niecoho ineho. Chcem fotit hlavne teda na rodeu,takze nejaky tele/zoom asi by bol lepsi.Ci? Heh,no cital som viac toho a vsimol som si,ze preferujes Tvoje oblubene sklo 35/1,8 Je urcite dobre,ale uz to asi nebude taky objektivne poradenstvo. Tak co este mozes poradit a prosim nie objektiv za 500 ečok A nerozumiem presne preco ta 18-105 na blizo ostrí a na dialku ani nie...A to aj ked priclonim a dam na 50 az 70mm
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-04-27 19:59:42
príspevok od: uomo
Uhm..no ani s profi vybavou by moje zabery neboli profi. So zrkadlom este len zacinam. Mozno casom,kym sa dopracujem na lepsie a kvalitnejsie skla, ta uz aj moje skusenosti budu na urovni hodné lepsieho objektivu a ja sa navyburam v prvej zakrute. A co si myslite o tej spominanej sigme?Ake objektiv odporucate? A co mate na mysli pod pojmom"bezna amaterska vybava"?
Zober tam hocico a vyskusaj to. Inak sa budeme dokolecka bavit o tom ako chuti kiwi, ked si ho nikdy nevidel a nejedol.
Este nic poriadne nevies a uz chces fotit tazke zanre. Prajem vela uspechov, ale mam malo trpezlivosti na to aby som v komente robil workshop.
 
uomo
2011-04-27 20:11:10
príspevok od: Karol Srnec
Zober tam hocico a vyskusaj to. Inak sa budeme dokolecka bavit o tom ako chuti kiwi, ked si ho nikdy nevidel a nejedol.
Este nic poriadne nevies a uz chces fotit tazke zanre. Prajem vela uspechov, ale mam malo trpezlivosti na to aby som v komente robil workshop.
Dakujem . Skoda, mozno keby sa spytam o par rokov skor, Vasa trpezlivost by bola mozno vacsia. Ide o to,ze eura nerastu na stromoch, takze ako vacsina, si hladam radu a nazory, aby som nekupil uplnu zbytocnost alebo katastrofu. Zatial citam aj Vase clanky a recenzie, ako aj ine na e-photo. DAKUJEM a ocenujem vobec nejaky zaujem a reakciu Vasej kapacity.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-04-27 20:14:06
príspevok od: uomo
Dakujem . Skoda, mozno keby sa spytam o par rokov skor, Vasa trpezlivost by bola mozno vacsia. Ide o to,ze eura nerastu na stromoch, takze ako vacsina, si hladam radu a nazory, aby som nekupil uplnu zbytocnost alebo katastrofu. Zatial citam aj Vase clanky a recenzie, ako aj ine na e-photo. DAKUJEM a ocenujem vobec nejaky zaujem a reakciu Vasej kapacity.
Sorry, ze ostrejsie, ale napisal som 4 clanky o objektivoch a su tu desiatky tem vo fore, ktore to preberaju. Moj cas je vzacny. Opakovat 100x odpoved na jednu otazku je nezmysel. Vyznam ma prinutit ta k tomu, aby si informacie hladal, pretoze tu su. Keby neboli, tak sa o tom mozem rozpisat.
 
uomo
2011-04-27 20:30:18
príspevok od: landov
Setak 18-105 rozhodne nie je nudny, a nezaostava ani kvalitou vystupu - skor vycnieva oproti inym setakom. Rozhodne v danej cene je to sklo par excellance. Mam aj 35/1,8, ktory je fantasticky, ale 18-105 taktiez !
Vdaka aspon nieco pozitivne, lebo uz som zacal totalne pochybovat o spravnosti kupe tehto setu. Ta 35-ka je urcite zaujimava,no zatial sa musim naucit co-to so setakom a najskor potrebujem nejake sklo na to rodeo
 
uomo
2011-04-27 20:34:45
príspevok od: Karol Srnec
Sorry, ze ostrejsie, ale napisal som 4 clanky o objektivoch a su tu desiatky tem vo fore, ktore to preberaju. Moj cas je vzacny. Opakovat 100x odpoved na jednu otazku je nezmysel. Vyznam ma prinutit ta k tomu, aby si informacie hladal, pretoze tu su. Keby neboli, tak sa o tom mozem rozpisat.
Ja to beriem a plne si to uvedomujem a preto som bol pocteny,ked Ste mi vobec zareagoval.Este raz vdaka.
Niekedy sme (zaciatocnici) plní informacii,az mame chaos a hladame potom korektnu odpoved do tych najpovolanejsich.
 
ivanek84
2011-04-30 07:46:51
caute, trosku z cesty ale predsa, chcem sa poradit a opytat. Dostal som ponuku na D90 za 450€ so setakom 18-105 ono cena by bola fajn aj bez neho. Novy este nepouzity-ale tusim povod tohto fotaku no na tom mi nezalezi. Co si myslite o takejto kupe-hlavne kvoli pripadnym porucham atd. Odber by bol osobny a teda hned by som ho aj vyskusal ci je vsetko OK. Myslite si ze ak pojde v tej chvili bude vsetko OK aj neskor? Bol by som vdacny za vase nazory a postrehy-dakujem
 
L.U.B.O
2011-05-24 19:55:50
12-bit RAW... stratova/bezstratova kompresia? Nikde som to nenasiel.
 
Formark
2011-05-24 20:52:53
príspevok od: ivanek84
caute, trosku z cesty ale predsa, chcem sa poradit a opytat. Dostal som ponuku na D90 za 450€ so setakom 18-105 ono cena by bola fajn aj bez neho. Novy este nepouzity-ale tusim povod tohto fotaku no na tom mi nezalezi. Co si myslite o takejto kupe-hlavne kvoli pripadnym porucham atd. Odber by bol osobny a teda hned by som ho aj vyskusal ci je vsetko OK. Myslite si ze ak pojde v tej chvili bude vsetko OK aj neskor? Bol by som vdacny za vase nazory a postrehy-dakujem
nebude kradnuty? cena je lakava
 
wayne
2011-05-24 22:20:48
príspevok od: L.U.B.O
12-bit RAW... stratova/bezstratova kompresia? Nikde som to nenasiel.
V prvom rade si pohladaj co to ten RAW subor je, a mozno prestanes patrat po jeho kompresii...
 
balkymen
2011-05-25 00:52:31
príspevok od: ivanek84
caute, trosku z cesty ale predsa, chcem sa poradit a opytat. Dostal som ponuku na D90 za 450€ so setakom 18-105 ono cena by bola fajn aj bez neho. Novy este nepouzity-ale tusim povod tohto fotaku no na tom mi nezalezi. Co si myslite o takejto kupe-hlavne kvoli pripadnym porucham atd. Odber by bol osobny a teda hned by som ho aj vyskusal ci je vsetko OK. Myslite si ze ak pojde v tej chvili bude vsetko OK aj neskor? Bol by som vdacny za vase nazory a postrehy-dakujem
Osobne by som do toho asi nesiel. Zaruka - Nikon Europe SW. Ak nebude potvrdeny, hoc bude aj novy a naaaahodou sa nieco pokasle - a mohol by byt v zaruke, preplatis aj novy. Je to lakave, ale ......
A aj ked ho budes skusat, na vsetko podla mna hned neprides.
 
ivanek84
2011-05-25 16:08:42
príspevok od: Formark
nebude kradnuty? cena je lakava
No určite bol alebo teda aj je ale nakoniec som sa rozhodol, že nie som taký bohatý aby som si kúpil takúto vecičku bez záruky a tak som si ho kúpil pekne krásne v ephoto
 
L.U.B.O
2011-05-25 19:42:04
príspevok od: wayne
V prvom rade si pohladaj co to ten RAW subor je, a mozno prestanes patrat po jeho kompresii...
viem velmi dobre co to je, kedze uz roky don fotim /D80->D90->D7000/ pytam sa lebo v D7000-tke je mozne si vybrat medzi 12/14 bit. stratovym a bezstratovym a chcem len cisto zo zvedavosti vediet aky bol v D90... viete PAN FOTOGRAF?
 
wayne
2011-05-25 20:45:09
príspevok od: L.U.B.O
viem velmi dobre co to je, kedze uz roky don fotim /D80->D90->D7000/ pytam sa lebo v D7000-tke je mozne si vybrat medzi 12/14 bit. stratovym a bezstratovym a chcem len cisto zo zvedavosti vediet aky bol v D90... viete PAN FOTOGRAF?
Sarkazmus si nechaj pre inych, nie je to nic, k comu by si sa nedopatral s vynalozenim trochu usilia
 
fotorado
2011-12-16 13:16:27
Novy firmware pre zrkadlovky Nikon D90 a D5000 v.1.002, opravuje skreslenie a sudkovitost pri pouziti Nikkor objektivov...Samozrejme jedna sa len o databazu (zoznam) skresleni objektivov ktore sa zapisuje do RAW a sudkovitost sa podla tohto zoznamu opravuje v RAW editore dodatocne nie vo fotoaparate !

http://www.nikonimglib.com/dcdata/#os-windows

http://www.nikonimglib.com/dcdata/manual/En/lensprofile_win_en_ABF.html
 
mirosz
2011-12-16 13:45:58
príspevok od: fotorado
Novy firmware pre zrkadlovky Nikon D90 a D5000 v.1.002, opravuje skreslenie a sudkovitost pri pouziti Nikkor objektivov...Samozrejme jedna sa len o databazu (zoznam) skresleni objektivov ktore sa zapisuje do RAW a sudkovitost sa podla tohto zoznamu opravuje v RAW editore dodatocne nie vo fotoaparate !

http://www.nikonimglib.com/dcdata/#os-windows

http://www.nikonimglib.com/dcdata/manual/En/lensprofile_win_en_ABF.html
Diky. Mas to uz vyskusane?
 
wayne
2011-12-16 14:29:34
príspevok od: mirosz
Diky. Mas to uz vyskusane?
ja som to skusal ale nic som si nevsimol asi som slepy
 
mirosz
2011-12-16 15:02:15
príspevok od: wayne
ja som to skusal ale nic som si nevsimol asi som slepy
alebo mas objektivy bez sudkovania a skreslovania
 
fotorado
2012-01-04 19:14:50
Mam to uz nainstalovane aj ja ale tiez tam nevidimrozdiel. Najlepsie je asi odfotit urcitu scenu este starym firmwarom a potom tu istu scenu novym. Mozno tak by nieco vidiet bolo... Ale ci fakt ?
 
Wlady
2013-03-11 10:38:18
Ma D90-tka moznost prednadstavenia expozicnych rezimov? V menu a v navode som to nenasiel. Dost otravne ked clovek beha von a dnu menit ISO atd.....
 
Luboss7
2013-03-11 13:54:08
Keďže na voliči režimov nemáš vlastné užívateľské režimy, zrejme taká možnosť nie je. Neviem ako by si to chcel jednoduchšie ako potočiť jedným rollerom (ak máš nastavené easy ISO tak ani nemusíš stláčať tlačidlo, jedným rollerom napríklad meníš clonu a druhým ISO - ale to určite vieš ).
 
Wlady
2013-03-11 16:04:41
príspevok od: Luboss7
Keďže na voliči režimov nemáš vlastné užívateľské režimy, zrejme taká možnosť nie je. Neviem ako by si to chcel jednoduchšie ako potočiť jedným rollerom (ak máš nastavené easy ISO tak ani nemusíš stláčať tlačidlo, jedným rollerom napríklad meníš clonu a druhým ISO - ale to určite vieš ).
Na tom volici mi to velmi chyba, v interieri vacsinou fotim na manual von na prioritu clony. Casto sa mi stava ze zabudnem zmenit ISO aj je to aj tak nepohodlne. Ale je je to jasne, riesia to vyssie modely...
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia