Zaujimalo by ma par nazorov ,aku techniku zvolit pre svadobne foto?
(od Canonu)Myslite ze objektivy ako Canon 85mm f-1,8,Tamron 17-55mm f-2,8 a Canon 90-300mm su na zaciatok dostacujuce?
chcem sa opytat ,ked fotite ,tak si aktivujete vzdy len jeden bod ,ktory prave potrebujete mat ostry ,alebo to nechavate na fotak...ja si vzdy nastavim prave ten jeden aby mi ostrilo na oci ..len potom skoro pri kazdom zabere to musim prehadzovat ,ale ako inak ?
ocakaval som od tohoto fora nieco ine ako neustale ponizovanie ludi. Ak ste vy profici, taky guruovia, tak preco sa robite na tych nevedomych? usmernite ich a zhovievavo poradte.
Chalani,
som fanda a asi ako väčšina z vás chápem prečo FF a prečo 2,8 IS a L-kové sklá a preto sa snažím upgradeovať. Ale poznám jednu slušne úspešnú fotografku, ktorej DOF alebo Fill-in blesk nič nehovorí a robí tak dobré svadobné fotky s Olykom E-420 Double Zoom kitom a FL-36(ED 14–42 mm f/3.5–5.6 a ED 40–150 mm f/4.0–5.6.) že nemá voľnú sobotu a svadobčania sú prudko spokojný. (Cena výbavy sa jej vrátila za dve svadby). Skôr mám pocit že ostrosť ako britva a smotanový bokeh trápi hlavne nás... So záložným telom a bleskom iba súhlasím ale gear za 200 litrov fakt nie je nutný. Takže späť k téme..
Ak pokryješ ohniská a nerozmažeš polovicu záberov skrz málo svetla choď do niečoho lacného, talent a oko pre fotku Ti to vynahradí.
tak daj odkaz na jej stranku, lebo ´prudko spokojni svadobcania´ je pojem, ako ´nepoznam lepsie auto, nez skoda 120´... ja osobne viem o par fotografoch, ktori sa fotenim sice nezivia, ale slusne zarabaju a pritom by som ja za ich fotky nedal ani korunu...
A aby som bol aj kus konkrétny:
navrhujem dve telá (jedno máš druhé kúp v bazáre za 200 jurkov napr. 400 alebo 350).. dva blesky (430 ide po 100 jurkov) .. seťák odlož ako záložák do brašne.. a telá osaď napr. C 17-88 IS USM (rýchly, ľahký a stabilizovaný) a nejaké lacné ľahšie tele (Sigma 70-300 APO DG Macro) a máš vystaráno.. do väčších a ťažších skiel by som bez gripu na 400-ke nešiel..
cakal som horsie, je to taky priemer. je velmi vidiet, ze nema svetelny objektiv. co mi najviac vadi, je naklon vacsiny fotiek. krk z toho boli.
ale mas pravdu - nic nepokazi, lebo nic nevymysla ;) pozri www.jancechovsky.sk www.jessicaclaire.net pripadne www.wpja.com na porovnanie toho, co ja povazujem za naozaj kvalitne svadobne fotografie...
Beriem... profi je profi.. ale uznáš že z vecami za 500 jurkov sa úspešne dá fotiť svatba.. a kšeftov má požehnane.. ´o)
Len som chcel dať aj iný názor ako odpoveď k topicu...
ale budme uprimni - ak chces, tak aj skodovkou odjazdis 24 hodin le mans. ale profikom konkurovat nebudes moct. to, ze ma pozehnane kseftov znamena, ze je bud lacna, alebo pozna vela ludi, ktori nie su velmi narocni, co sa fotiek tyka.
ale drzim jej palce, nech sa jej dari. mozno v buducnosti kupi lepsi fotak a lepsie objektivy a bude lepsia :)
Teraz si to presne trafil... cica si pýta radu čo zobrať ako výbavu na svadbu.. má 400D na čo jej bude prime 400 2.8 L IS USM? Niekde začať treba.. a pokiaľ sa nejdeš hrať na profíka ale učiť sa fotiť svadby tak radšej s L-kom počkám pokým si kit na seba zarobí.. a ja sa naučím zvládať 0,5 mm DOF..
Asi tak...súhlasím ...nie každý vie ako vyzerajú fotky od profíka a ani po tom možno netúžia.Bežní priemerní ľudia potrebujú priemerného fotografa,nakoniec tak ako všetko v živote.Ale to je ok,každý má iné nároky.Fotka musí byť ostrá a dostatočne farebná...to väčšine ľudí bohato stačí.
Skús dať babke v Šúrovciach do ruky fotku kde bude pri múre ženích ostrý a trochu ďalej nevesta rozmazaná....aby som teda nezachádzal do moc veľkého umenia....:), taká štandardka.....babka ti ju obúcha o hlavu s tým,že čo je to za foto,keď je nevesta rozmazaná :)
a ze preco mam tento rok pomenej svadieb :-D :-D :-D
Nazdar,ja nesrandujem,bol som priamym svedkom toho,keď babka nevesty bola rozhorčená po výmene troch okuliarov,že nevesta je rozmazaná.A niekoľko fotografií ´s miernym vkladom fotografa´ bolo vylúčených z výberu pretože nie všetko bolo v jednej rovine ostrosti.V tomto prípade doporučujem kompakt,kde bude vždy ostré všetko od ženícha až po posladného člena rodiny stojacich v rade za sebou do aleluje ... :)
ako to tu tak citam tak je to vesele :))) ja mam ist fotit sesterke svadbu (moc to nerobim ale chce to po mne..) tak som trocha v strese pozeram svadobne portaly fotky a tak.. vybavu zhromazdujem :) 2tela pevnu 85-tku 70-200f2,8 17-40f4 20-tku blesky a tak... a som v strese :)) ale co tu tak citam asi sa nemam coho bat ked mam ist fotit kompaktom :))))
ale co ma zaujima je kostol... ako to je tam?? chcem tam pouzit pevnu 85-ku f1,8 a potom 17-40f4 vsetko na vlastnom tele a 17-40 samozrejme blesk.. ako pouzivate blesk?? nechavate ho na odraz(od stropu stien alebo odraz+difuzor ale tym dosiahnem 2-3x slabsi vykon blesku.. bude to stacit ked kostol je dost vysoky a na odraz asi bude treba vela vykonu..) alebo rovno blikat do tvary?? 85-by som chcel bez blesku zachytit nejake momentky a hlavne atmosferu..
tak poradte ako s bleskom... dik moc :) ako to robite vy??
este ma napadlo ale blesk nasmerovat do stropu a odrazovu dosticku(biela vizitka na blesku s gumkou - to odrazi 10% svetla rovno a zbytok smerom hore...) no proste ako na blesk???
este ma napadlo ale blesk nasmerovat do stropu a odrazovu dosticku(biela vizitka na blesku s gumkou - to odrazi 10% svetla rovno a zbytok smerom hore...) no proste ako na blesk???
snad ti to pomoze...a hlavne klidek...ked budes nervozny, budu sa ti triast ruky a potom budes mat vsetko rozmazane :o))
No v kostole asi ťažko odrazom, to by sa ti nevrátilo ani za 5 min :)
Ak chceš zachytiť trochu aj z atmočky kostola,tak potom treba okrem svetla blesku využiť a začleniť do fotografie aj okolité prirodzené svetlo v kostole.
Chce to vyššie ISO m neviem čím fotíš,ale možno aj 800 ISO,nízku clonu ,ak sa dá tak aj 2,8 , k tomu samozrejme dlhší čas 1/60 cca.Treba odskúšať pred svatbou,niekedy znížiť intenzitu blesku .Okrem toho na blesk určite nejaký softbox ,možno fotiť na druhú lamelu.Samozrejme treba vedieť,čo si z akej diaľky môžeš dovoliť a tak.
Tu 85-ku mam a je to super sklo. Na fotenie v kostole nema chybu, svetelnu atmosferu s nim zachytis urcite, len zalezi od velkosti kostola. Ja som s nou zmestil v jednom kostole mladych len asi od pasa hore. Taka 50-ka by bola idealna. Potom som prehodil 17-40,f/4 a fotil bleskom so synchro casom.Obrovska chyba. Treba na manuale a ako pisal ULTRA, tak casy okolo 1/60 a samozrejme odrazka na blesku a väcsi uhol ako 45°.
Tot moja skusenost.
Nazdar,ja nesrandujem,bol som priamym svedkom toho,keď babka nevesty bola rozhorčená po výmene troch okuliarov,že nevesta je rozmazaná.A niekoľko fotografií ´s miernym vkladom fotografa´ bolo vylúčených z výberu pretože nie všetko bolo v jednej rovine ostrosti.V tomto prípade doporučujem kompakt,kde bude vždy ostré všetko od ženícha až po posladného člena rodiny stojacich v rade za sebou do aleluje ... :)
ja som zas bol priamym svedkom, ako chlapik kamosovi celu svadbu praskal s D2X + 12-24 (bol som ako host - s rodinou a tudiz nutne bez vybavy, inak by som si vypocul o nevenovani sa :))
ked som videl exify, clonil vacsinou tak na f8-11. Hold, asi mal tiez este cerstvu traumu z nejakej podobnej babky :)
Pozor,to že mal D2X neznamená,že vie fotiť...možno má len prachy.
A možno ani nevie čo je hĺbka ostrosti :) Ale je možné,že presne odhadol zákazníkov :)
vybava na svadbu...
som fanda a asi ako väčšina z vás chápem prečo FF a prečo 2,8 IS a L-kové sklá a preto sa snažím upgradeovať. Ale poznám jednu slušne úspešnú fotografku, ktorej DOF alebo Fill-in blesk nič nehovorí a robí tak dobré svadobné fotky s Olykom E-420 Double Zoom kitom a FL-36(ED 14–42 mm f/3.5–5.6 a ED 40–150 mm f/4.0–5.6.) že nemá voľnú sobotu a svadobčania sú prudko spokojný. (Cena výbavy sa jej vrátila za dve svadby). Skôr mám pocit že ostrosť ako britva a smotanový bokeh trápi hlavne nás... So záložným telom a bleskom iba súhlasím ale gear za 200 litrov fakt nie je nutný. Takže späť k téme..
Ak pokryješ ohniská a nerozmažeš polovicu záberov skrz málo svetla choď do niečoho lacného, talent a oko pre fotku Ti to vynahradí.
sám fakt že stále fotí a má zákazky hovorí o spokojnosti. A tu ide v prvom rade o spokojnosť zákazníka.. Či?
navrhujem dve telá (jedno máš druhé kúp v bazáre za 200 jurkov napr. 400 alebo 350).. dva blesky (430 ide po 100 jurkov) .. seťák odlož ako záložák do brašne.. a telá osaď napr. C 17-88 IS USM (rýchly, ľahký a stabilizovaný) a nejaké lacné ľahšie tele (Sigma 70-300 APO DG Macro) a máš vystaráno.. do väčších a ťažších skiel by som bez gripu na 400-ke nešiel..
ale mas pravdu - nic nepokazi, lebo nic nevymysla ;) pozri www.jancechovsky.sk www.jessicaclaire.net pripadne www.wpja.com na porovnanie toho, co ja povazujem za naozaj kvalitne svadobne fotografie...
Len som chcel dať aj iný názor ako odpoveď k topicu...
ale drzim jej palce, nech sa jej dari. mozno v buducnosti kupi lepsi fotak a lepsie objektivy a bude lepsia :)
Skús dať babke v Šúrovciach do ruky fotku kde bude pri múre ženích ostrý a trochu ďalej nevesta rozmazaná....aby som teda nezachádzal do moc veľkého umenia....:), taká štandardka.....babka ti ju obúcha o hlavu s tým,že čo je to za foto,keď je nevesta rozmazaná :)
ale co ma zaujima je kostol... ako to je tam?? chcem tam pouzit pevnu 85-ku f1,8 a potom 17-40f4 vsetko na vlastnom tele a 17-40 samozrejme blesk.. ako pouzivate blesk?? nechavate ho na odraz(od stropu stien alebo odraz+difuzor ale tym dosiahnem 2-3x slabsi vykon blesku.. bude to stacit ked kostol je dost vysoky a na odraz asi bude treba vela vykonu..) alebo rovno blikat do tvary?? 85-by som chcel bez blesku zachytit nejake momentky a hlavne atmosferu..
tak poradte ako s bleskom... dik moc :) ako to robite vy??
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=2040
Ak chceš zachytiť trochu aj z atmočky kostola,tak potom treba okrem svetla blesku využiť a začleniť do fotografie aj okolité prirodzené svetlo v kostole.
Chce to vyššie ISO m neviem čím fotíš,ale možno aj 800 ISO,nízku clonu ,ak sa dá tak aj 2,8 , k tomu samozrejme dlhší čas 1/60 cca.Treba odskúšať pred svatbou,niekedy znížiť intenzitu blesku .Okrem toho na blesk určite nejaký softbox ,možno fotiť na druhú lamelu.Samozrejme treba vedieť,čo si z akej diaľky môžeš dovoliť a tak.
Tot moja skusenost.
ked som videl exify, clonil vacsinou tak na f8-11. Hold, asi mal tiez este cerstvu traumu z nejakej podobnej babky :)
A možno ani nevie čo je hĺbka ostrosti :) Ale je možné,že presne odhadol zákazníkov :)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa