Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Ako fotit v kostole?

ginas
ginas 2009-04-20 22:34:17+02
V kostole je vacsinou tma ... mna by zaujimalo ako to riesite ...povytiahnete malu odraznu dosticku z blesku a hotovo?...alebo ..?

viator
2009-05-16 11:02:03+02
Nuž asi to maioO2 nepochopil a reagoval unáhlene... zvláštne - ak by tak reagoval (skoro) každý tak tu máme o chvíľu uzavreté skupinky o 5 - 50 členoch... A ja som sa tešil, že budeme ústretovejší a pri tom stále otvorení...

hasik
2009-05-16 22:24:43+02
posielam ukazku vysoke iso a clona 1,6

smoulinka 979
2009-05-24 23:17:46+02
príspevok od: dmedia
Kto nevyskusa neuveri :), ze? Prakticky ani si nepamatam, kedy som v kostole a inde reportaz fotil napriamo, tie vysledky su nebo a zem ako sa hovori, a este ked pridas k tomu svetelny objektiv...je tu iba jedna zrada, musis si kontrolovat expoziciu, niekedy to meranie, hlavne matrix prepiskne ked su tam vyrazne plochy tmave , alebo svetle v pozadi, preto skor uzivam zvyrazneny stred, ale to ty isto vies, to len pre ostanych, som to zabudol napisat predtym.
No vyskusala som to tak ako to robis...posielam vysledok,mala som problem s WB

pri takom iso a odraze,ako riesis to...dik

dmedia
2009-05-25 16:20:47+02
No jednoducho, bud to nechas v tej atmosfere ako je, alebo si WB testnes rucne nastavit na pozadovanu hodnotu. Pri takomto foteni sa samozrejme prejavi na vyslednom nadychu fotky farebny ton prostredia, ked je vsetko zlte, tak to budes mat do zlta, lebo pracujes s odrazenym svetlom, dalsi problem su svetla, ked to je nasvietene halogenami tak to bude zlto-oranzove, ziarivky-chladne zelene atd. Preto si to musis niekdy skorigovat, ked to automatika nezvlada.

duroslav
2009-05-25 16:36:07+02
Ešte sa skús pohrať s gelovými filtrami na blesk. Tými si môžeš upraviť farebnú teplotu svetla tak, aby bola rovnaká ako teplota okolitého svetla. Inak budeš musieť donekonečna ladiť WB, lebo nie na každom zábere budeš mať svetlo blesku zmiešané s okolitým zdrojom svetla v rovnakom pomere.

smoulinka 979
2009-05-26 10:20:58+02
príspevok od: duroslav
Ešte sa skús pohrať s gelovými filtrami na blesk. Tými si môžeš upraviť farebnú teplotu svetla tak, aby bola rovnaká ako teplota okolitého svetla. Inak budeš musieť donekonečna ladiť WB, lebo nie na každom zábere budeš mať svetlo blesku zmiešané s okolitým zdrojom svetla v rovnakom pomere.
mozes mi prosim dat neaky tip alebo stranku kde sa dozviem nieco o gelovych filtroch? Nikdy som s tym nepracovala a ani som nikoho nevidela..

duroslav
2009-05-26 10:24:05+02
príspevok od: smoulinka 979
mozes mi prosim dat neaky tip alebo stranku kde sa dozviem nieco o gelovych filtroch? Nikdy som s tym nepracovala a ani som nikoho nevidela..
http://www.fotografovani.cz/art/fozak_df/rom_flash3.html
http://www.fotografovani.cz/art/fozak_df/rom_4_07_accessories.html
http://strobist.blogspot.com/2006/03/lighting-101-using-gels-to-correct.html

V.Erix
2009-06-07 14:34:02+02
Ahojte!
Som tu nováčikom na tejto stránke. Prečítal som celú tú tému a neviem sa rozhodnúť aká technika je teda najlepšia v kostole na svadobné fotografovanie.
Ja používam Olympus E-410, objektív 14-42mm 1:35 – 5,6 a blesk Metz 48AF-1.
Moje výbava je veľmi základná, to viem a aj pochopím že zázraky sa nedejú.
Minule som bol prví krát fotiť v kostole, konfirmáciu. ISO som mal iba na 200 lebo keď dám viac už na fotkách vidno šum a neviem pochopiť že ,,profíci,, prečo môžu dovoliť až 1600-3200 ISO. Tam nie je vidno šum bo ako? Alebo si dajú menšie rozlíšení po úprave aby to nebolo tak vidno? (Keď treba pošlem vám aj fotky ako vyzerali)
Blesk som použil na priamo, po prečítaní vašich skúseností veľakrát som čítal naklonenie pod 60° uhlom, ale neviem sa rozhodnúť že treba potom ta doštička alebo ne? A akú intenzitu používate zvyčajne ne blesku. Vopred ďakujem za pomoc a vysvetlenie.

2009-06-07 15:03:10+02
príspevok od: V.Erix
Ahojte!
Som tu nováčikom na tejto stránke. Prečítal som celú tú tému a neviem sa rozhodnúť aká technika je teda najlepšia v kostole na svadobné fotografovanie.
Ja používam Olympus E-410, objektív 14-42mm 1:35 – 5,6 a blesk Metz 48AF-1.
Moje výbava je veľmi základná, to viem a aj pochopím že zázraky sa nedejú.
Minule som bol prví krát fotiť v kostole, konfirmáciu. ISO som mal iba na 200 lebo keď dám viac už na fotkách vidno šum a neviem pochopiť že ,,profíci,, prečo môžu dovoliť až 1600-3200 ISO. Tam nie je vidno šum bo ako? Alebo si dajú menšie rozlíšení po úprave aby to nebolo tak vidno? (Keď treba pošlem vám aj fotky ako vyzerali)
Blesk som použil na priamo, po prečítaní vašich skúseností veľakrát som čítal naklonenie pod 60° uhlom, ale neviem sa rozhodnúť že treba potom ta doštička alebo ne? A akú intenzitu používate zvyčajne ne blesku. Vopred ďakujem za pomoc a vysvetlenie.
na toto sa neda nereagovat...ty chces za malo penazi vela muziky...to jednoducho nejde...mas olympus, to je prva chyba, lebo ich snimace su prave typicke vyssim sumom...objektiv nie je svetelny, co je druha chyba...blesk je v pohode...nemozes predsa od toho tela a objektivu chciet, aby dokazali, co nevedia - pouzit vyssie ISO bez vyraznejsieho sumu, kratsie casy atd...preto ´profici´ ako pises, pouzivaju Canon, Nikon, kde je mozne pouzit vyssie ISO a kde snimac ho aj zvladne bez vyraznejsieho sumu...ale dolezita je softverove odsumenie v pc...preto su ´bezsumove´ fotaky ovela drahsie a nie su od Olympusu...keby dokazala napr. E-410 to, oc dokaze napr. 50D od Canonu, nestalo by telo tolko, kolko stoji, ale kazdy by fotil s E-410 a za usetrene peniaze by sa chlastal mesiac v kuse :o)))))

2009-06-07 15:07:54+02
pokial nie si MacGywer, ktory z hovna urobi bombu resp. Peter Novotny naopak chutnu pomazanku, je zbytocne sa zamylat nad tym, preco ti to sumi...asi tak...

Daniel.U
2009-06-07 15:32:04+02
posles mi nejake fotky z tej konfirmacie?

V.Erix
2009-06-07 15:51:54+02
príspevok od:
na toto sa neda nereagovat...ty chces za malo penazi vela muziky...to jednoducho nejde...mas olympus, to je prva chyba, lebo ich snimace su prave typicke vyssim sumom...objektiv nie je svetelny, co je druha chyba...blesk je v pohode...nemozes predsa od toho tela a objektivu chciet, aby dokazali, co nevedia - pouzit vyssie ISO bez vyraznejsieho sumu, kratsie casy atd...preto ´profici´ ako pises, pouzivaju Canon, Nikon, kde je mozne pouzit vyssie ISO a kde snimac ho aj zvladne bez vyraznejsieho sumu...ale dolezita je softverove odsumenie v pc...preto su ´bezsumove´ fotaky ovela drahsie a nie su od Olympusu...keby dokazala napr. E-410 to, oc dokaze napr. 50D od Canonu, nestalo by telo tolko, kolko stoji, ale kazdy by fotil s E-410 a za usetrene peniaze by sa chlastal mesiac v kuse :o)))))
Ja chápem že lacné zrkadlovky nie sú až tak veľmi kvalitne a to som aj pochopil. Pred rokom keď som kupoval zrkadlovku nemyslel som si že budem fotiť svadby atď. kúpil som si preto aby som mal keď potrebujem niečo nafotiť v lepšom kvalite než robia kompaktné fotoaparáty.
Ja som len zvedavý že keby som si kúpil lepši objektív bola bi lepšia kvalita a keď áno tak o koľko napr. s objektívom ZUIKO DIGITAL 14-54mm 1:2.8-3.5 II? Oplatí sa mi do toho investovať?

V.Erix
2009-06-07 16:07:14+02
príspevok od: Daniel.U
posles mi nejake fotky z tej konfirmacie?
Pošlite mi vašu e-mailovú adresu a pošlem vám ďalšie fotky.

2009-06-07 16:11:04+02
Ja chápem že lacné zrkadlovky nie sú až tak veľmi kvalitne a to som aj pochopil. Pred rokom keď som kupoval zrkadlovku nemyslel som si že budem fotiť svadby atď. kúpil som si preto aby som mal keď potrebujem niečo nafotiť v lepšom kvalite než robia kompaktné fotoaparáty.
Ja som len zvedavý že keby som si kúpil lepši objektív bola bi lepšia kvalita a keď áno tak o koľko napr. s objektívom ZUIKO DIGITAL 14-54mm 1:2.8-3.5 II? Oplatí sa mi do toho investovať?
podla mna neoplati...a dovod som ti uz napisal...mas zlu znacku resp. triedu, ktora kvalitou nie je na urovni APS-C snimacov a full-frame...cip 4:3 je ovela viac nachylny na sum, jednoducho ti neumozni pouzit vyssie ISO pri prijatelnom sume...tie peniaze do objektivu sa ti nikdy nevratia v kvalite...chapes?
Preto sa ludia zbavuju Olympusov, prejdu radsej na Canon, Nikon, Pentax, kde su ovela lepsie moznosti aj pouzitia ISO vzhladom ku sumu...ked vidim, ako niekto predava Olympus (v poslednej dobe je toho ako hub po dazdi zvlast pri E-xxx), si pomyslim, ze zistil velmi blizke hranice toho systemu a ide ku konkurencii...Olympus je podla mna dobry v kompaktoch..ich rada Mju sa mi velmi paci vzhladom na prijatelnu narazuvzdornost a vodeodolnost..ale co sa tyka zrkadloviek, je to dost slabe...tot moj nazor...

viator
2009-06-07 16:13:06+02
Skús si rozklikať nasledujúce odkazy, sú tam fotky z rôznych fotoaparátov (nie profi) pri rôznych nastaveniach ISO - môžeš si porovnať šum na nich ako aj obrazovú kvalitu...
http://www.ephoto.sk/pics/upload/users/admin/File/recenzie/NikonD300/3200.JPG
http://www.ephoto.sk/pics/upload/users/admin/File/recenzie/Canon40D/3200.JPG
http://www.ephoto.sk/pics/upload/users/admin/File/recenzie/OlympusE510/1600.JPG
Možno by pomohol dobrý odšumovací software, no s olympusom nemám skúsenosti. Poznáš NeatImage ?

2009-06-07 16:15:40+02
Pošlite mi vašu e-mailovú adresu a pošlem vám ďalšie fotky.
napr. na tejto fotke je dost prepalov, ten priamy blesk ma taky isty efekt ako na kompakte, kedze je napriamo...ostre svetlo na tvari, tmave pozadie...bolo by fajn nieco si nastudovat o svetle resp. o bleskoch...verim tomu, ze by ti to velmi pomohlo...

V.Erix
2009-06-07 16:33:14+02
Noise Ninja, o tom som už počul skúsenosti ešte s tím nemám žiadne, ale tie odšumovacie software nezhoršujú ešte kvalitu v niečom inom na fotke?

viator
2009-06-07 16:40:57+02
Nuž mierne znižujú ostrosť. Neviem ako kvalitný výstup potrebuješ, no každá technika má svoje hranice... Určite aj s tvojim fotoaparátom sa dajú robiť dobré zábery - záleží na tom, čo postačuje (tebe alebo objednávateľovi), myslím, že väčšina nepotrebuje foto formátu A3 a špičkovú kvalitu - ide im o zachytený okamih - nie o technickú kvalitu, skús si spraviť taký malý prieskum trebárs v kruhu rodiny, priateľov...

2009-06-07 16:48:28+02
ked som bol minule fotit v NR svadbu, tak som videl jedneho ´fotografa´ s ultrazoomom, ako sachuje s nevestou a zenichom. je len na tebe, co chces ponuknut a ako velmi sa to ma podobat na profesionalnu pracu. kazdy si vie najst klientelu ;)
ps: ak chces robit naozaj kvalitne fotky, tak tam cesta inak nez cez kvalitne objektivy, externy blesk a minimalne APS-C senzor nevedie.

V.Erix
2009-06-07 16:48:52+02
príspevok od:
napr. na tejto fotke je dost prepalov, ten priamy blesk ma taky isty efekt ako na kompakte, kedze je napriamo...ostre svetlo na tvari, tmave pozadie...bolo by fajn nieco si nastudovat o svetle resp. o bleskoch...verim tomu, ze by ti to velmi pomohlo...
Tak mi potom prosím poraďte, ako by som mohol lepšie využiť ten externý blesk ... Aké nastavenie a podobne v mojom situácii.

Strana 4 z 9
1 2 3 4 5 6 ... 8 9

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()