Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Ako fotit v kostole?

ginas
ginas 2009-04-20 22:34:17+02
V kostole je vacsinou tma ... mna by zaujimalo ako to riesite ...povytiahnete malu odraznu dosticku z blesku a hotovo?...alebo ..?

2009-06-07 17:07:27+02
príspevok od: V.Erix
Tak mi potom prosím poraďte, ako by som mohol lepšie využiť ten externý blesk ... Aké nastavenie a podobne v mojom situácii.
je to popisane aj v tomto vlakne...skus odrazovu dosticku pod 60° uhlom, difuzer, cokolvek, len nie napriamo...potom to bude vyzerat tak, ako to mas teraz...priame svetlo je najhorsie a pokial sa nemusi pouzit, nepouziva sa...mas nejaku knihu o svetle? napr. Mistrovstvi prace s DSLR, tam je tiez nieco popisane, no v Mistrovstvi prace se svetlem je to len o svetle...zozen si tieto dve, poriadne nastuduj a potom budes robit ine fotky...lepsie...najskor musis nieco vediet a az potom je vhodne fotit...minimalne zaklady a toto zaklady su - nasvietenie objektu, druhy svetla atd...a samozrejme musis vediet ovladat svoj blesk a musis vediet, co z neho mozes dostat...

V.Erix
2009-06-07 17:23:15+02
DjGranko, viator a afkaa.i, zatiaľ ďakujem za pomoc a za dobre rady. Veľa ste mi pomohli.

2009-06-07 17:29:19+02
DjGranko, viator a afkaa.i, zatiaľ ďakujem za pomoc a za dobre rady. Veľa ste mi pomohli.
nemas za co...len studuj nejake knihy, napr. aj tie dve, pozeraj fotky - vsimaj si nasvietenie, uhly zaberu, kompoziciu atd. a uvidis, zlepsis sa...

marian004
2009-06-07 20:20:27+02
príspevok od: duroslav
Ešte sa skús pohrať s gelovými filtrami na blesk. Tými si môžeš upraviť farebnú teplotu svetla tak, aby bola rovnaká ako teplota okolitého svetla. Inak budeš musieť donekonečna ladiť WB, lebo nie na každom zábere budeš mať svetlo blesku zmiešané s okolitým zdrojom svetla v rovnakom pomere.
Neviete poradit kde by sa dali na Slovensku kupit farebne filtre na blesk? Skusal som googlit aj som presiel viacere diskusie na inych serveroch ale zatial som nic nenasiel...

duroslav
2009-06-07 20:37:39+02
príspevok od: marian004
Neviete poradit kde by sa dali na Slovensku kupit farebne filtre na blesk? Skusal som googlit aj som presiel viacere diskusie na inych serveroch ale zatial som nic nenasiel...
Jedna možnosť je kúpiť originál filtre na blesky Nikon. Tie je dostať napr. v Prolaike. Ale tie sú presne v rozmeroch ktoré pasujú na blesky Nikon a inde ich asi moc nepoužiješ.
Druhá možnosť je kúpiť ich u nejakého dodávateľa osvetlovacej techniky.
Ja som si nedávno kúpil filtre zn. Rosco u firmy Audiomaster (www.audiomaster.sk).
Predávajú sa okrem iného v sadách 12 filtrov o rozmere 25x30cm. Jedna sada vyšla na 19 EUR bez DPH. Môžeš si ich nastrihať na ľubovoľnú veľkosť akú potrebuješ, takže cenovo to vyjde o dosť lacnejšie ako tie origo filtre Nikon.

marian004
2009-06-07 20:54:15+02
dakujem za tip, ta sada filtrov vyzera byt dobra vec!

2009-06-07 21:05:35+02
tie filtre sa daju kupit aj lacnejsie a kusovo vo firme ProSoundLight z Lucenca na www.1111.sk...jednoducho si vybrat farbu, ktoru chcete a potrebujete...dokonca i v rozmere 100x120cm :o)))

http://www.1111.sk/svetlo/foliovefiltre/

duroslav
2009-06-07 21:31:03+02
U tých 100x120 píšu, že sú k dispozícii v 12 farbách, podobne aj tie menšie tam mali v takom nejakom približnom množstve farieb. Tie farby sú síce dobré na farebné efekty, ale ani jedna z nich nebude vhodná na zmenu farebnej teploty.
Takže pri nákupe pozor na to.

2009-06-07 21:42:06+02
skoda, ze tie filtre nema aj Canon...hladal som aj na ebay nejake fake, no nic...alebo kupim Nikon a vystrihnem na Canon :o)))

Daniel.U
2009-06-07 21:52:52+02
príspevok od:
skoda, ze tie filtre nema aj Canon...hladal som aj na ebay nejake fake, no nic...alebo kupim Nikon a vystrihnem na Canon :o)))
kup sb900 blesk, tam su pribalene. Blesk zahodis a filtre ti zostanu

2009-06-07 22:07:56+02
príspevok od: Daniel.U
kup sb900 blesk, tam su pribalene. Blesk zahodis a filtre ti zostanu
dakujem za tip...aj mna to napadlo, ale nebol som si isty :o) asi si ho necham na suciastky, ked sa mi pokazi 580-tka...alebo keby mal niekto zaujem, tak predam za 500€ :o)))

spacebar
2009-06-07 22:08:33+02
No ja som takisto hladal tieto filtre a tak som hladal na internete a tak podobne a tam pisali o lee filtroch ktore sa pouzivaju na reflektory tak som zbehol do jedneho obchodu so svetelnou technikou a som si od nich vypytal vzorkovnik filtrov (je tam asi cez 100 farieb) a doma som si spravil drziak a filtre nastrihal a svoju ulohu to splna naozaj perfektne :)

spacebar
2009-06-07 22:11:13+02
este doplnim ze nied nad sikovne slovenske rucicky si myslim :) teda s vynimkou tych lenivych ktorych je tu v poslednej dobre dost :) treba zbehnut do nejakeho obchodu so svetelnou technikou a vypytat si ten vzorkovnik a spravit si nejaky drziak na to jediny problem ze tie filtre v tom vzorkovniku niesu zrovna najvacsie ale rozmerovo budu stacit na vacsinu bleskov si myslim. a cele vas to bude stat tak maximalne cas :)

Daniel.U
2009-06-07 22:14:22+02
na co ti je cerveny filter? Co fotis v bordeli aby sa ti svetlo nezmiesalo? :-)

spacebar
2009-06-07 22:19:29+02
ten som tam dal aby to bolo vyrazne vidiet :)

duroslav
2009-06-07 22:40:50+02
príspevok od: spacebar
No ja som takisto hladal tieto filtre a tak som hladal na internete a tak podobne a tam pisali o lee filtroch ktore sa pouzivaju na reflektory tak som zbehol do jedneho obchodu so svetelnou technikou a som si od nich vypytal vzorkovnik filtrov (je tam asi cez 100 farieb) a doma som si spravil drziak a filtre nastrihal a svoju ulohu to splna naozaj perfektne :)
Máš tých obchodoch vyhliadnutých viacej? Ak budeš často fotiť, tak rátaj s tým, že tie filtre častým používaním degradujú. Bude potom blbé chodiť každú chvíľu pýtať vzorkovník. Alebo si musíš odsledovať nech je tam vždy iný predavač. :-)

spacebar
2009-06-07 22:47:17+02
príspevok od: duroslav
Máš tých obchodoch vyhliadnutých viacej? Ak budeš často fotiť, tak rátaj s tým, že tie filtre častým používaním degradujú. Bude potom blbé chodiť každú chvíľu pýtať vzorkovník. Alebo si musíš odsledovať nech je tam vždy iný predavač. :-)
mam este jeden vzorkovnik doma pre istotu a 4 farby som si kupil original Lee filters co sa davaju na reflektory normalne :) a ak by niekto chcel tak mam este asi 90cm dlhy pas a 5cm siroky tak mozem odstrihnut kto by mal zaujem :) mam cervenu modru zelenu a pomarancovu (ziarovkovu)

V.Erix
2009-06-24 20:44:46+02
Je dobre použiť slow2 sync v kostole?

Daniel.U
2009-06-24 21:54:18+02
Je dobre použiť slow2 sync v kostole?
myslis synchro blesku pri dlhych casoch uzavierky? Pokial je tam dost svetla, respektive mas dost sveteleny objetiv aby ti nehodilo neudrzatelne casy, tak mozes. Mozes fotit aj tak, ze si das manual a blesk bude dopocitavat vykon zablesku. Clonu si zvolis ako uznas za vhodne a cas aby si ho udrzal. Tym presveltis kostol ako sa len da a blesk vyziari kolko treba na osvetlenie popredia. Ked to ale zabudnes prepnut ked vydes von, tak si v riti.

V.Erix
2010-01-02 19:17:01+01
Môj známy ma poprosil nafotiť vianočný program v kostole. Mňa by ma zaujímalo Váš názor. Prosím napíšte mi vaše pripomienky, poznatky.

Vopred ďakujem za pomoc.

Strana 5 z 9

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()