Fotografi, pamatate si este, kedy ste prechadzali na fullframe (teraz nemyslim analog)? Co vas k tomu viedlo? Nemali ste pokusenie kupit si radsej nejake kvalitne sklo?
milujem svoje fotky, lebo každá nedokonalosť na nich je výsledkom mojej snahy a nie produktom predimenzovanej techniky, ktorú vyrobil nejaký robot v Japonsku.
V prvom rade chcem byt s fotkou spokojny ja... az potom ma moze tesit, ze je s nou spokojny aj niekto iny. Osobne potrebujem fotit technikou, ktora mi dovoli vidiet co vsetko mozem na svojej praci zlepsit a mat moznost vysledok ovplyvniť. Neznasam pocit byt technikou limitovany - chcem byt limitovany iba sam sebou. Prepac, ale pri 5D MKII citim ze vysledok fotky ovplyvnujem ja - pri 50D som ten pocit nemal - ja som tam jednoducho tie hranice videl a citil. V case ked som chcel kupit druhe telo k 40D uz 40D na trhu nebola a tak som siahol po 50D. Kedze som mal s cim porovnavat tak som jednoducho urobil rozhodnutie a 50D predal a kupil 5D MKII. Osobne nepoznam nikoho kto menil 40D za 50D. 50ka sa jednoducho predavala, lebo nic ine sa v tejto triede nove od Canonu vtej dobe kupit nedalo. Pre mna mala 50D iba jeden prinos - rychlejsie som presiel na FF.
dik za nazor mavin, uplne suhlasim. tiez musim byt v prvom rade s fotkou spokojny ja, az potom klient. a to ze je ostra a ma pekny bokeh je len jedna vec, pokial na nej nezanechas svoj footprint, tak je skratka tuctova - dnes je uz vela ludi co vedia dobre fotit.
ked sa este mozem spytat - upgradoval si na FF az po tom, co si mal nan zodpovedajuce skla, alebo si si ich postupne dokupoval?
kristepane, mavin, prosím ťa pekne okrem teba každý kto sa do tejto diskusie zapojil aj Strhak, aj istvic, aj mrco aj Ferdo aj všetci maximálne pochopili o čo mi išlo, že pre bežného pozerateľa je to absolútne jedno či to bolo fotené s 50D, 5D, 1D alebo 350D. Aj to pochopil každý a ešte aj ja som ti dvakrát napísal že naozaj sa to nedá porovnávať. V každom príspevku to napíšeš minimálne dvakrát. ale tuším to vieme aj my. Len ty si prišiel so zakrvavenými očami a hned si dal pocítiť že prečo sa každý hrá na profesionálnych fotografov ktorí rozdávajú rozumy a trieskajú polopravdy. a neurážaj ma, lebo ja vôbec nie som fotograf a v tom máš pravdu že neviem fotiť, ale bohužiaľ o tom nerozhoduješ ty, že kedy položím foťák.
"Takze prispevok specialne pre teba:" - odpoved pre Strhaka
Trafena hus zagagala? Alebo si schyzofrenik vystupujuci tu pod viacerymi nickmi alebo to neviem pochopit preco reagujes na prispevok, ktory som este specialne oznacil ze "specialne pre teba (myslene pre Strhaka)....
Myslim, ze sa snazis dostat pod kontrolu diskusiu, ktorej vobec nie si ucastnikom.
"Takze prispevok specialne pre teba:" - odpoved pre Strhaka
Trafena hus zagagala? Alebo si schyzofrenik vystupujuci tu pod viacerymi nickmi alebo to neviem pochopit preco reagujes na prispevok, ktory som este specialne oznacil ze "specialne pre teba (myslene pre Strhaka)....
Myslim, ze sa snazis dostat pod kontrolu diskusiu, ktorej vobec nie si ucastnikom.
no ked už začínaš osobnými urážkami typu schyzofrenik pod viacerými nickmi ktorý sa snaží dostať pod kontrolu celý svet tak asi naozaj škoda reči
dik za nazor mavin, uplne suhlasim. tiez musim byt v prvom rade s fotkou spokojny ja, az potom klient. a to ze je ostra a ma pekny bokeh je len jedna vec, pokial na nej nezanechas svoj footprint, tak je skratka tuctova - dnes je uz vela ludi co vedia dobre fotit.
ked sa este mozem spytat - upgradoval si na FF az po tom, co si mal nan zodpovedajuce skla, alebo si si ich postupne dokupoval?
takze moja casova os tiel a objektivov bola takato (+ = kupa, - = predaj): + canon EOS 300D + setak + canon EF 50/1.8 MKII + canon EOS 40D + canon EF 85/1.8 + canon EF 28/1.8 + canon EF-S 10-22/3.5-4.5 USM + canon EF 70-200/2.8 L IS USM + canon EF 100/2.8 Macro + canon EOS 50D + sigma 17-70/2.8 - 4 Macro HSM - canon EOS 50D - sigma 17-70/2.8 - 4 Macro HSM + canon 5D MKII - canon EOS 40D - canon EF-S 10-22/3.5-4.5 + canon EOS 5D MKII + canon EF 16-35/2.8 MKII
takze ako vidis, skla som uz pred kupou FF mal
Iba info pre Conan7: tento prispevok bol urceny pre coola, ktory tuto temu aj zalozil, nemusi nan reagovat. Dik.
no ,na to ti poviem,ze mne beru sefredaktori a editori take fotografie,s ktorymi nie som absolutne spokojny a ktore by som si ja v zivotre nevybral a naopak,,tie ,ktore su pre mna tie naj,o tie ani nezavadia..niekedy je to az na smiech,co si dokazu vybrat takze mozem byt spokojny alebo nespokojny,najdolezitejsie je, aby boil spokojny kliena zaplatil t,az potom nastava zabava v podobe fotiek pre vystavy a portale
no ked už začínaš osobnými urážkami typu schyzofrenik pod viacerými nickmi ktorý sa snaží dostať pod kontrolu celý svet tak asi naozaj škoda reči
prepac, osobne urazky nie su moja parketa, nechcel som sa ta nijako dotknut, len som si nevedel vysvetlit preco si na prispevok reagoval ty a sposobom, ze som sa ta dotlkol ked bol urceny Strhakovi
prepac, osobne urazky nie su moja parketa, nechcel som sa ta nijako dotknut, len som si nevedel vysvetlit preco si na prispevok reagoval ty a sposobom, ze som sa ta dotlkol ked bol urceny Strhakovi
mám taký pocit, že na rozdiel od teba viem čítať medzi riadkami, len je už trochu moc, že ešte stále neúnavne onanuješ nad tým, že ja neskúsený sprostý debilný kokot ako som si dovolil porovnať 5D a 50D. okrem teba každý pochopil pointu.čouž.......
no ,na to ti poviem,ze mne beru sefredaktori a editori take fotografie,s ktorymi nie som absolutne spokojny a ktore by som si ja v zivotre nevybral a naopak,,tie ,ktore su pre mna tie naj,o tie ani nezavadia..niekedy je to az na smiech,co si dokazu vybrat takze mozem byt spokojny alebo nespokojny,najdolezitejsie je, aby boil spokojny kliena zaplatil t,az potom nastava zabava v podobe fotiek pre vystavy a portale
napísal si to výborne, možno od teba táto myšlienka prejde, lebo pravdepodobne ja som to nedokázal zrozumiteľne (aj pre mavina) podať. a spokojný, nespokojný, neviem ako ostatní ale ked ja nie som aspon trochu spokojný s fotkou okamžite použijem "delete from disk".
mám taký pocit, že na rozdiel od teba viem čítať medzi riadkami, len je už trochu moc, že ešte stále neúnavne onanuješ nad tým, že ja neskúsený sprostý debilný kokot ako som si dovolil porovnať 5D a 50D. okrem teba každý pochopil pointu.čouž.......
(c)onan7, nemusis si tak skaredo nadavat, dovolil si si porovnavat 5D MKII + 24-70 a bleskom s 50D s 35/1.4 L co bola samozrejme tvoja chyba a nedalo sa na to nereagovat. Porovnavat hocijaky zoom s tak vybornym pevnym sklom ako si to spravil ty a zovseobecnit to v diskusii na zaver, ze 5D MKII na 50D nema bolo naozaj neskusene, sproste a debilne.... ale kokotom by som ta nikdy nenazval. To si trosku prehnal. Prepac.
Ja sa skusim odpustat od krvavych bojov z ktorych maju radost hlavne v redakcii Presiel som na FF znenazdajky ked mi odisla moja milovana 20D. Uzasny fotoaparat (momentalne v nemocnici, tak drzte palce . Ale ako tu uz bolo spomenute, niet cesty spat (berte s rezervou podla fotografie ktoru fotograf robi - myslim teda zaner). Presiel som na 5D (MKI) z druhej ruky koli xy subjektivnych dovodov (menej mpx, tie iste baterie ako 20D, 40D, filmovy feel,...). FF nema mensiu hlbku ostrosti..to je taky trosku mytus ci skor omyl...len vas pusti blizsie, cim samozrejme klesa DOF. Ale spat k teme...technicky je FF samozrejme inde ako APS-C. Duplovane 5D MKII a D700 su neuveritelne masiny kt. spristupnili profi techniku sirsim masam. Nizka hodnota sumu, velky dynamicky rozsah...proste veci ktore, ako bolo spomenute, musi niekto ohodnotit a zaplatit. Platit by to mal (v pripade komercnej fotky) zakaznik, nie fotograf. K porovnaniu 50D a 5D len tolko, ze pri rovnakom objektive a rovnakej kompozicii ten rozdiel uvidi aj vacsina zakaznikov. Problem je v tom, ze velmi zriedkavo taketo porovnanie zakaznik moze robit Na druhu stranu, napr. p. Istvic fotografuje pokial viem 20D-ckou a robi fotografie, pri ktorych nikoho ani nenapadne mysliet na to, ze pri ISO 400 je tam sum. Proste su to Fotografie. Cize na zaver...technicky ten rozdiel urcite pocitis..ale pokial nemas kvalitne objektivy, tak mozes byt aj sklamany..
Nechajte to už tak 50D a 5D Mk II sú rozdielne telá, nech si každý fotí ako chce a tým, čo mu najviac vyhovuje. Čo sa týka 24-70 f/2.8 vs. 35 f/1.4, tak 35-ka je ostrejšie sklo (samozrejme pri porovnateľných hodnotách, oba 35 mm f/2.8 a viac).
(c)onan7, nemusis si tak skaredo nadavat, dovolil si si porovnavat 5D MKII + 24-70 a bleskom s 50D s 35/1.4 L co bola samozrejme tvoja chyba a nedalo sa na to nereagovat. Porovnavat hocijaky zoom s tak vybornym pevnym sklom ako si to spravil ty a zovseobecnit to v diskusii na zaver, ze 5D MKII na 50D nema bolo naozaj neskusene, sproste a debilne.... ale kokotom by som ta nikdy nenazval. To si trosku prehnal. Prepac.
dobre tak napíšem aj tretíkrát, či štvrtý už neviem. neviem či sa hráš na obmedzeného alebo neviem čo sa deje. nedá sa to porovnať, ale pre potenciálneho klienta je to kurva jedno, každý to pochopil o čo ide, len ty ešte stále pičuješ jak chorá vrana že sa to nedá porovnať. všetci to vieme. ale je to jedno.
a poprosím presnú citáciu o tom kde som tvrdil že 5D nemá na 50D. vopred dakujem.
Inak co sa tyka toho porovnania 5DMKII+24-70 voci fotografii 50D+35/1,4, tak pri clone 2,8 mozno bude ta 35ka ostrejsia (co je dost relativne) ale dojem z fotografie bude predpokladam lepsi pri tej 5D-cke. Mozno by to chcelo skusit. Kto mate 35-ku a 50D? Ja by som siel do boja aj s MKI ...PS: Bratislava a okolie
Takze prispevok specialne pre teba: Ano, prichod 50D na trh znamenal pre mna takpovediac koniec, nakolko som uz nestacil na takyto technologicky skvost. Bol, je a myslim, ze este niekolko dekad bude nedosiahnutelnym vrcholom co sa obrazovej kvality tyka. Dokazom toho, ze len hrstka, ale skutocne len nepatrny zlomok vsetkych co si myslia ze su fotografi nimi skutocne su je fakt, ze coraz viac "profesionalnych" fotografov (aby nedoslo k omylu, uvodzovky su myslene cisto ironicky) a hlavne svadobnych fotografov preslo z ASP-C na FF. Jednoducho, 50D bola pre nich a zpolutovanim musim priznat ze aj pre mna, kedze som ich nasledoval nad nase schopnosti. FF telo nam umoznuje zakryt nasu neschopnost, prisli sme vsak o skvelu moznost vyhovarat sa ako si spomenul vo svojom prispevku na techniku. Vacsina z nas momentalne hlada nove dovody a priciny, preco su nase fotky stale take otrasne.Niektori z nas sa vyhovaraju na skarede pocasie, niektori na zle pochopenie fotografovanej temy, niektori doikonca na nekvalitne cinske USB kable, ktorymi kopirujeme fotografie do pocitaca (co je ale podla mna vyslovena somarina, vsetci pouzivame cinske USB kable) Nastastie ale medzi nami ziju velki fotografi, ktori sa neboja ziadnej vyzvy ako aj ziadnej investicie do svojej fotovybavy a tak vedia do coho investovat a 50D je ich neoddelitelnou sucastou aj napriek tomu, ze uz davno predtym profesionalny fotografi fotili eventy akymi su svadby 350Dckom, cim jasne definovali standard a hranicu cez ktoru je zbytocne prekracovat. Dokazom toho je neuspesny pokus vykonany par pioniermi, ktori sa z nepochopitelnych dovodov pokusali odtrhnut od masy a fotili si 10/20nami. Trh nam vsak vsetkym udelil krutu ranu. 350D je dnes pre siroku verejnost jednoducho nedostupna. Snahou zakladatela tejto temy bolo mozno aj neumyselne polozit otazku ci FF moze poskytnut fotografovi nejake vyhody oproti telam s ASP-C senzorom (co samozrejme vsetci akceptujeme, nie kazdy z nas moze disponovat encyklopedickymi znalostami a nie to este praktickymi skusenostami s pracou celej vyvojovej rady digitalnhych zrkadloviek znacky Canon aby mohol tak suverenne a jednoznacne oznacit dany model (50D) za neprekonatelny vrchol bez hranic). Samozrejme ako v nespocetnych temach, ktore sa na internete neustale objavuju aj tu si neskuseni diskutujuci dovolili vedla seba polozt 50D a 5D MKII coho vysledkom bola diskusia plna polopravd, neoverenych faktov a stale zijucich fam a povier. Nastastie ale prisiel Strhak a vcas zatiahol zachrannu brznu a dal veci do poriadku.
Co okrem podakovania Strhakovi na zaver este napisat? Jeho prispevok bol jasny, vystizny a svoje tvrdenie podlozil osobnou skusenostou s vymenovanymi modelmi, takze je zbytocne viest akukolvek dalsiu debatu.Jednoducho, a toto by malo byt posolstvo pre nas vsetkych - neporovnavajme 50D s 5D MKII - zbytocne tak privadzame ostatnych do omylu a sami seba v tomto omyle utvrdzujeme.Ked to jednoducho s 50D nevieme, nechytajme fotak vobec do ruky. Potom je to tu samy profesionalny fotograf.
prepáč, ale kde ja vo svojom príspevku porovnávam 50D s 5D mark II??? Prosím ukáž mi to. To nieje vymenovanie modelovej rady len tak od buka do buka je som mal možnosť s tými aparátmi fotiť čo by ti tu vedelo dosvedčiť pomerne hodne ľudí, ale to je jedno. To čo som napísal je že som ešte JA nenarazil na hranice 50D a nie to že je to neprekonateľný model. Inak nemám NIČ s Conanom iba to že ho osobne poznám a že na fotopedvádzačkách som mu požičiaval techniku, takže k dakoho schizofrénii sa nebudem vyjadrovať lebo nie som psychológ a prepáč že mi až tak nezáleží na technike ako tebe. Mňa zaujíma viacej obsah a emócie ktoré daná fotky vyvoláva a to či je tam dáky šum alebo nieje si začnem všímať len vtedy ak ma fotka nezaujala obsahom. Až potom riešim jej technickú kvalitu, že keď tam nieje obsah tak či je to aspoň dobre technicky odfotené.
prepáč, ale kde ja vo svojom príspevku porovnávam 50D s 5D mark II??? Prosím ukáž mi to. To nieje vymenovanie modelovej rady len tak od buka do buka je som mal možnosť s tými aparátmi fotiť čo by ti tu vedelo dosvedčiť pomerne hodne ľudí, ale to je jedno. To čo som napísal je že som ešte JA nenarazil na hranice 50D a nie to že je to neprekonateľný model. Inak nemám NIČ s Conanom iba to že ho osobne poznám a že na fotopedvádzačkách som mu požičiaval techniku, takže k dakoho schizofrénii sa nebudem vyjadrovať lebo nie som psychológ a prepáč že mi až tak nezáleží na technike ako tebe. Mňa zaujíma viacej obsah a emócie ktoré daná fotky vyvoláva a to či je tam dáky šum alebo nieje si začnem všímať len vtedy ak ma fotka nezaujala obsahom. Až potom riešim jej technickú kvalitu, že keď tam nieje obsah tak či je to aspoň dobre technicky odfotené.
s tymto tvojim prispevkom suhlasim az na fakt, ze ak tam nie je obsah tak to musi byt technicky tak zmaknute aby ma ta fotka oslovila, ze sa ani nepamatam kedy som taku naposledy videl.
co sa tyka vymeny nazorov, ktora tu vznikla ohladom 5D MKII vs 5D, reagoval som na conanov prispevok, kde som nesuhlasil s jeho porovnavkou, ktoru ponukol. (medzitym si to uvedomil aj on a tak zacal tvrdit ze vsetci to pochopili iba ja nie - ja som ale vychadzal z toho co napisal do prispevku nie z toho co si myslel a snazil sa vlozit niekde medzi riadky, kde to nema v takejto diskusii ziadnu vypovedaciu hodnotu) Vychadzal som z vlastnych skusenosti, kde som sa ja osobne na 50D popalil, pretoze nech som sa snazil akokolvek, testoval obe tela (40D a 50D) so vsetkymi objektivny v tych najrozliscnejsich kombinaciach clon a ISO... musel som konstatovat iba jedno - 50D je horsia ako 40D. Isla jednoducho hned prec. Tvoja reakcia: "Mám nafotené aj s 40D niečo aj s 50D ( ktorú mám do teraz ) aj zo 60D , 7D, 5D mark II, 1D mark III/IV a aj 1Ds mark III a stále som neprišiel na hranice 50ky. Je zaujímavé že ty hej a hneť na prvej svadbe, ale tu by ma skôr zaujímalo či to tak náhodou neboli tvoje hranice a nie aparátu" by ma urazila keby som ta povazoval za pana fotografa, za niekoho kto vie o com pise. V podstate ti mozem iba ticho zavidiet, ze si na hranice 50D nenarazil, fotografiu ako taku beries s vacsim nadhladom a na technickej kvalite fotky ti moc nezalezi co vyrazne ochrani tvoj rozpocet a prakticky akykolvek event si zakaznikovi schopny nafotit aj mobilom, pretoze ako som sa dozvedel tvoj zakaznik technicku kvalitu neriesi. Ja bohuzial takto svojho zakaznika precitaneho nemam a je mi blbe sa na prvom stretnuti pytat, ci ocakava popri obsahovej aj technicku kvalitu.
s tymto tvojim prispevkom suhlasim az na fakt, ze ak tam nie je obsah tak to musi byt technicky tak zmaknute aby ma ta fotka oslovila, ze sa ani nepamatam kedy som taku naposledy videl.
co sa tyka vymeny nazorov, ktora tu vznikla ohladom 5D MKII vs 5D, reagoval som na conanov prispevok, kde som nesuhlasil s jeho porovnavkou, ktoru ponukol. (medzitym si to uvedomil aj on a tak zacal tvrdit ze vsetci to pochopili iba ja nie - ja som ale vychadzal z toho co napisal do prispevku nie z toho co si myslel a snazil sa vlozit niekde medzi riadky, kde to nema v takejto diskusii ziadnu vypovedaciu hodnotu) Vychadzal som z vlastnych skusenosti, kde som sa ja osobne na 50D popalil, pretoze nech som sa snazil akokolvek, testoval obe tela (40D a 50D) so vsetkymi objektivny v tych najrozliscnejsich kombinaciach clon a ISO... musel som konstatovat iba jedno - 50D je horsia ako 40D. Isla jednoducho hned prec. Tvoja reakcia: "Mám nafotené aj s 40D niečo aj s 50D ( ktorú mám do teraz ) aj zo 60D , 7D, 5D mark II, 1D mark III/IV a aj 1Ds mark III a stále som neprišiel na hranice 50ky. Je zaujímavé že ty hej a hneť na prvej svadbe, ale tu by ma skôr zaujímalo či to tak náhodou neboli tvoje hranice a nie aparátu" by ma urazila keby som ta povazoval za pana fotografa, za niekoho kto vie o com pise. V podstate ti mozem iba ticho zavidiet, ze si na hranice 50D nenarazil, fotografiu ako taku beries s vacsim nadhladom a na technickej kvalite fotky ti moc nezalezi co vyrazne ochrani tvoj rozpocet a prakticky akykolvek event si zakaznikovi schopny nafotit aj mobilom, pretoze ako som sa dozvedel tvoj zakaznik technicku kvalitu neriesi. Ja bohuzial takto svojho zakaznika precitaneho nemam a je mi blbe sa na prvom stretnuti pytat, ci ocakava popri obsahovej aj technicku kvalitu.
Inak co sa tyka toho porovnania 5DMKII+24-70 voci fotografii 50D+35/1,4, tak pri clone 2,8 mozno bude ta 35ka ostrejsia (co je dost relativne) ale dojem z fotografie bude predpokladam lepsi pri tej 5D-cke. Mozno by to chcelo skusit. Kto mate 35-ku a 50D? Ja by som siel do boja aj s MKI ...PS: Bratislava a okolie
pre teba neprešiel príspevok dá sa. ale určite je to bezvýznamné možno ty čo máš niekoľkodesaťročné skúsenosti by si rozdiel postrehol. ale tvoj klient asi ťažko. o to tu ide
Ja sa skusim odpustat od krvavych bojov z ktorych maju radost hlavne v redakcii Presiel som na FF znenazdajky ked mi odisla moja milovana 20D. Uzasny fotoaparat (momentalne v nemocnici, tak drzte palce . Ale ako tu uz bolo spomenute, niet cesty spat (berte s rezervou podla fotografie ktoru fotograf robi - myslim teda zaner). Presiel som na 5D (MKI) z druhej ruky koli xy subjektivnych dovodov (menej mpx, tie iste baterie ako 20D, 40D, filmovy feel,...). FF nema mensiu hlbku ostrosti..to je taky trosku mytus ci skor omyl...len vas pusti blizsie, cim samozrejme klesa DOF. Ale spat k teme...technicky je FF samozrejme inde ako APS-C. Duplovane 5D MKII a D700 su neuveritelne masiny kt. spristupnili profi techniku sirsim masam. Nizka hodnota sumu, velky dynamicky rozsah...proste veci ktore, ako bolo spomenute, musi niekto ohodnotit a zaplatit. Platit by to mal (v pripade komercnej fotky) zakaznik, nie fotograf. K porovnaniu 50D a 5D len tolko, ze pri rovnakom objektive a rovnakej kompozicii ten rozdiel uvidi aj vacsina zakaznikov. Problem je v tom, ze velmi zriedkavo taketo porovnanie zakaznik moze robit Na druhu stranu, napr. p. Istvic fotografuje pokial viem 20D-ckou a robi fotografie, pri ktorych nikoho ani nenapadne mysliet na to, ze pri ISO 400 je tam sum. Proste su to Fotografie. Cize na zaver...technicky ten rozdiel urcite pocitis..ale pokial nemas kvalitne objektivy, tak mozes byt aj sklamany..
...citim sa byt osloveny omylom v suvislosti s FF, ze nema mensiu hlbku ostrosti, kedze som to napisal ako hlavny dovod pre FF Polozim otazku takto - na identickej ohniskovej vzdialenosti a na identickej clone, je rozdiel v DOF v pripade FF a APSC ? A nie je jedno, ci poviem ze FF ma mensiu DOF (za podmienky nemennosti ostatnych parametrov) , alebo poviem "pusti ma blizsie, cim klesne DOF" ? Nic v zlom Dusan, len to nepovazujem za mytus, aj ked technicky vzate viem co mas na mysli.
Prechod na fullframe
V prvom rade chcem byt s fotkou spokojny ja... az potom ma moze tesit, ze je s nou spokojny aj niekto iny. Osobne potrebujem fotit technikou, ktora mi dovoli vidiet co vsetko mozem na svojej praci zlepsit a mat moznost vysledok ovplyvniť. Neznasam pocit byt technikou limitovany - chcem byt limitovany iba sam sebou. Prepac, ale pri 5D MKII citim ze vysledok fotky ovplyvnujem ja - pri 50D som ten pocit nemal - ja som tam jednoducho tie hranice videl a citil.
V case ked som chcel kupit druhe telo k 40D uz 40D na trhu nebola a tak som siahol po 50D. Kedze som mal s cim porovnavat tak som jednoducho urobil rozhodnutie a 50D predal a kupil 5D MKII. Osobne nepoznam nikoho kto menil 40D za 50D. 50ka sa jednoducho predavala, lebo nic ine sa v tejto triede nove od Canonu vtej dobe kupit nedalo. Pre mna mala 50D iba jeden prinos - rychlejsie som presiel na FF.
+ canon EOS 300D + setak
+ canon EF 50/1.8 MKII
+ canon EOS 40D
+ canon EF 85/1.8
+ canon EF 28/1.8
+ canon EF-S 10-22/3.5-4.5 USM
+ canon EF 70-200/2.8 L IS USM
+ canon EF 100/2.8 Macro
+ canon EOS 50D
+ sigma 17-70/2.8 - 4 Macro HSM
- canon EOS 50D
- sigma 17-70/2.8 - 4 Macro HSM
+ canon 5D MKII
- canon EOS 40D
- canon EF-S 10-22/3.5-4.5
+ canon EOS 5D MKII
+ canon EF 16-35/2.8 MKII
takze ako vidis, skla som uz pred kupou FF mal
Iba info pre Conan7: tento prispevok bol urceny pre coola, ktory tuto temu aj zalozil, nemusi nan reagovat. Dik.
takze mozem byt spokojny alebo nespokojny,najdolezitejsie je, aby boil spokojny kliena zaplatil t,az potom nastava zabava v podobe fotiek pre vystavy a portale
takze mozem byt spokojny alebo nespokojny,najdolezitejsie je, aby boil spokojny kliena zaplatil t,az potom nastava zabava v podobe fotiek pre vystavy a portale
a spokojný, nespokojný, neviem ako ostatní ale ked ja nie som aspon trochu spokojný s fotkou okamžite použijem "delete from disk".
Presiel som na FF znenazdajky ked mi odisla moja milovana 20D. Uzasny fotoaparat (momentalne v nemocnici, tak drzte palce
K porovnaniu 50D a 5D len tolko, ze pri rovnakom objektive a rovnakej kompozicii ten rozdiel uvidi aj vacsina zakaznikov. Problem je v tom, ze velmi zriedkavo taketo porovnanie zakaznik moze robit
Na druhu stranu, napr. p. Istvic fotografuje pokial viem 20D-ckou a robi fotografie, pri ktorych nikoho ani nenapadne mysliet na to, ze pri ISO 400 je tam sum. Proste su to Fotografie.
Cize na zaver...technicky ten rozdiel urcite pocitis..ale pokial nemas kvalitne objektivy, tak mozes byt aj sklamany..
a poprosím presnú citáciu o tom kde som tvrdil že 5D nemá na 50D. vopred dakujem.
Ano, prichod 50D na trh znamenal pre mna takpovediac koniec, nakolko som uz nestacil na takyto technologicky skvost. Bol, je a myslim, ze este niekolko dekad bude nedosiahnutelnym vrcholom co sa obrazovej kvality tyka. Dokazom toho, ze len hrstka, ale skutocne len nepatrny zlomok vsetkych co si myslia ze su fotografi nimi skutocne su je fakt, ze coraz viac "profesionalnych" fotografov (aby nedoslo k omylu, uvodzovky su myslene cisto ironicky) a hlavne svadobnych fotografov preslo z ASP-C na FF. Jednoducho, 50D bola pre nich a zpolutovanim musim priznat ze aj pre mna, kedze som ich nasledoval nad nase schopnosti. FF telo nam umoznuje zakryt nasu neschopnost, prisli sme vsak o skvelu moznost vyhovarat sa ako si spomenul vo svojom prispevku na techniku. Vacsina z nas momentalne hlada nove dovody a priciny, preco su nase fotky stale take otrasne.Niektori z nas sa vyhovaraju na skarede pocasie, niektori na zle pochopenie fotografovanej temy, niektori doikonca na nekvalitne cinske USB kable, ktorymi kopirujeme fotografie do pocitaca (co je ale podla mna vyslovena somarina, vsetci pouzivame cinske USB kable)
Nastastie ale medzi nami ziju velki fotografi, ktori sa neboja ziadnej vyzvy ako aj ziadnej investicie do svojej fotovybavy a tak vedia do coho investovat a 50D je ich neoddelitelnou sucastou aj napriek tomu, ze uz davno predtym profesionalny fotografi fotili eventy akymi su svadby 350Dckom, cim jasne definovali standard a hranicu cez ktoru je zbytocne prekracovat. Dokazom toho je neuspesny pokus vykonany par pioniermi, ktori sa z nepochopitelnych dovodov pokusali odtrhnut od masy a fotili si 10/20nami.
Trh nam vsak vsetkym udelil krutu ranu. 350D je dnes pre siroku verejnost jednoducho nedostupna. Snahou zakladatela tejto temy bolo mozno aj neumyselne polozit otazku ci FF moze poskytnut fotografovi nejake vyhody oproti telam s ASP-C senzorom (co samozrejme vsetci akceptujeme, nie kazdy z nas moze disponovat encyklopedickymi znalostami a nie to este praktickymi skusenostami s pracou celej vyvojovej rady digitalnhych zrkadloviek znacky Canon aby mohol tak suverenne a jednoznacne oznacit dany model (50D) za neprekonatelny vrchol bez hranic). Samozrejme ako v nespocetnych temach, ktore sa na internete neustale objavuju aj tu si neskuseni diskutujuci dovolili vedla seba polozt 50D a 5D MKII coho vysledkom bola diskusia plna polopravd, neoverenych faktov a stale zijucich fam a povier. Nastastie ale prisiel Strhak a vcas zatiahol zachrannu brznu a dal veci do poriadku.
Co okrem podakovania Strhakovi na zaver este napisat? Jeho prispevok bol jasny, vystizny a svoje tvrdenie podlozil osobnou skusenostou s vymenovanymi modelmi, takze je zbytocne viest akukolvek dalsiu debatu.Jednoducho, a toto by malo byt posolstvo pre nas vsetkych - neporovnavajme 50D s 5D MKII - zbytocne tak privadzame ostatnych do omylu a sami seba v tomto omyle utvrdzujeme.Ked to jednoducho s 50D nevieme, nechytajme fotak vobec do ruky. Potom je to tu samy profesionalny fotograf.
co sa tyka vymeny nazorov, ktora tu vznikla ohladom 5D MKII vs 5D, reagoval som na conanov prispevok, kde som nesuhlasil s jeho porovnavkou, ktoru ponukol. (medzitym si to uvedomil aj on a tak zacal tvrdit ze vsetci to pochopili iba ja nie - ja som ale vychadzal z toho co napisal do prispevku nie z toho co si myslel a snazil sa vlozit niekde medzi riadky, kde to nema v takejto diskusii ziadnu vypovedaciu hodnotu) Vychadzal som z vlastnych skusenosti, kde som sa ja osobne na 50D popalil, pretoze nech som sa snazil akokolvek, testoval obe tela (40D a 50D) so vsetkymi objektivny v tych najrozliscnejsich kombinaciach clon a ISO... musel som konstatovat iba jedno - 50D je horsia ako 40D. Isla jednoducho hned prec.
Tvoja reakcia:
"Mám nafotené aj s 40D niečo aj s 50D ( ktorú mám do teraz ) aj zo 60D , 7D, 5D mark II, 1D mark III/IV a aj 1Ds mark III a stále som neprišiel na hranice 50ky. Je zaujímavé že ty hej a hneť na prvej svadbe, ale tu by ma skôr zaujímalo či to tak náhodou neboli tvoje hranice a nie aparátu"
by ma urazila keby som ta povazoval za pana fotografa, za niekoho kto vie o com pise. V podstate ti mozem iba ticho zavidiet, ze si na hranice 50D nenarazil, fotografiu ako taku beries s vacsim nadhladom a na technickej kvalite fotky ti moc nezalezi co vyrazne ochrani tvoj rozpocet a prakticky akykolvek event si zakaznikovi schopny nafotit aj mobilom, pretoze ako som sa dozvedel tvoj zakaznik technicku kvalitu neriesi. Ja bohuzial takto svojho zakaznika precitaneho nemam a je mi blbe sa na prvom stretnuti pytat, ci ocakava popri obsahovej aj technicku kvalitu.
co sa tyka vymeny nazorov, ktora tu vznikla ohladom 5D MKII vs 5D, reagoval som na conanov prispevok, kde som nesuhlasil s jeho porovnavkou, ktoru ponukol. (medzitym si to uvedomil aj on a tak zacal tvrdit ze vsetci to pochopili iba ja nie - ja som ale vychadzal z toho co napisal do prispevku nie z toho co si myslel a snazil sa vlozit niekde medzi riadky, kde to nema v takejto diskusii ziadnu vypovedaciu hodnotu) Vychadzal som z vlastnych skusenosti, kde som sa ja osobne na 50D popalil, pretoze nech som sa snazil akokolvek, testoval obe tela (40D a 50D) so vsetkymi objektivny v tych najrozliscnejsich kombinaciach clon a ISO... musel som konstatovat iba jedno - 50D je horsia ako 40D. Isla jednoducho hned prec.
Tvoja reakcia:
"Mám nafotené aj s 40D niečo aj s 50D ( ktorú mám do teraz ) aj zo 60D , 7D, 5D mark II, 1D mark III/IV a aj 1Ds mark III a stále som neprišiel na hranice 50ky. Je zaujímavé že ty hej a hneť na prvej svadbe, ale tu by ma skôr zaujímalo či to tak náhodou neboli tvoje hranice a nie aparátu"
by ma urazila keby som ta povazoval za pana fotografa, za niekoho kto vie o com pise. V podstate ti mozem iba ticho zavidiet, ze si na hranice 50D nenarazil, fotografiu ako taku beries s vacsim nadhladom a na technickej kvalite fotky ti moc nezalezi co vyrazne ochrani tvoj rozpocet a prakticky akykolvek event si zakaznikovi schopny nafotit aj mobilom, pretoze ako som sa dozvedel tvoj zakaznik technicku kvalitu neriesi. Ja bohuzial takto svojho zakaznika precitaneho nemam a je mi blbe sa na prvom stretnuti pytat, ci ocakava popri obsahovej aj technicku kvalitu.
dá sa. ale určite je to bezvýznamné
Presiel som na FF znenazdajky ked mi odisla moja milovana 20D. Uzasny fotoaparat (momentalne v nemocnici, tak drzte palce
K porovnaniu 50D a 5D len tolko, ze pri rovnakom objektive a rovnakej kompozicii ten rozdiel uvidi aj vacsina zakaznikov. Problem je v tom, ze velmi zriedkavo taketo porovnanie zakaznik moze robit
Na druhu stranu, napr. p. Istvic fotografuje pokial viem 20D-ckou a robi fotografie, pri ktorych nikoho ani nenapadne mysliet na to, ze pri ISO 400 je tam sum. Proste su to Fotografie.
Cize na zaver...technicky ten rozdiel urcite pocitis..ale pokial nemas kvalitne objektivy, tak mozes byt aj sklamany..
Polozim otazku takto - na identickej ohniskovej vzdialenosti a na identickej clone, je rozdiel v DOF v pripade FF a APSC ? A nie je jedno, ci poviem ze FF ma mensiu DOF (za podmienky nemennosti ostatnych parametrov) , alebo poviem "pusti ma blizsie, cim klesne DOF" ?
Nic v zlom Dusan, len to nepovazujem za mytus, aj ked technicky vzate viem co mas na mysli.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa