Fórum » Novinky, rumors a zaujímavé odkazy

Ako hodnotí fotografie AI

K1000
K1000 2025-01-09 19:43:47+01
V poslednom čase čím ďalej tým viac využívam AI v práci i v osobnom živote. Dnes mi prvýkrát napadlo, že ho požiadam aby ohodnotil vaše fotografie, ktoré ste predložili na kritiku.

Použil som ChatGPT, modely 4o (štandard) a o1 (pokročilé uvažovnie).
Výsledky ma ohromili. Podľa môjho názoru je hodnotenie na takej vysokej úrovni, akú som v žiadnom prípade neočakával. Dovolím si povedať, že 90% členov tohto fóra by nebolo schopných napísať také fundované a výstižne formulované hodnotenia. Ja určite nie.

Tu sú príklady:

1. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696933/mrazivo-a-hmlisto/
2. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696934/severan/
3. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696936/na-ture/
4. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696937/v-zlatom-opojeni/
5. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696931/novorocme-koledy/
6. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696942/farebny-zapad/
7. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696943/mliecna-draha/

... a jedna moja:

8. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696941/nemusite-sa-unuvat/

Žiadal som o hodnotenia výslovne z umeleckej stránky, ale napriek tomu zahrnul do odpovedí aj niektoré technické aspekty.

Bez zadania tónu hodnotí AI kladne. Snaží sa nájsť to dobré a hodnotné aj na (podľa môjho názoru) menej vydarených fotografiách.
Keď ho požiadaš, aby sa sústredil na nedostatky a chyby, zostáva recenzia prevažne pozitívna. Pri vypichnutí chýb hneď ponúka rady na vylepšenie.

Čo si o tom myslíte?

P.S. Publikovanie takýchto konverzácií s ChatGPT je legálne, pýtal som sa ho. 😊 Len sa odporúča ozrejmiť, že sa jedná o výsledky AI.

jozef84
2025-01-11 10:47:43+01
príspevok od: K1000
Dofrasa, nepodarilo sa mi ju vyviesť z miery! Stále si ide ten svoj vysoko diplomatický tón na úrovni šéfky Protokolu britskej kráľovskej rodiny 😄
je to suchár. Takého partnera by som nechcel mať.

K1000
2025-01-11 10:57:46+01
príspevok od: seifi
Už dnes sú upozornenia na zahlcovanie AI a vysokej spotreby na riešenie drobností. Z upozornení nebude žiadny výsledok, pomôže len vyššie spoplatnenie ? AI dnes žerie 2% vo svete vyrobenej energie.
UI spotrebuje obrovské množstvá energie a využíva sa na prkotiny, ako ja tu vyššie.

Kryptomeny a blockchain technológie vo všeobecnosti spotrebujú ešte väčšie množstvá energie - ročná spotreba na úrovni krajín ako Belgicko. Prínos pre spoločnosť diskutabilný (v prípade Bitcoinu nulový).

Dokonca som čítal, že aj každá tvoja e-mailová správa zabudnutá od roku 2015 v zastrčenom adresári na Gmail spotrebovala za to desaťročie nie nezanedbateľné množstvo energie na jej úschovu a zálohovanie.

Takí sme, ľudstvo, no...
Potom pálime uhlie na výrobu toľkej energie a ničíme si životné prostredie.
Sme sprostí.

K1000
2025-01-11 11:26:51+01
príspevok od: jozef84
je to suchár. Takého partnera by som nechcel mať.
Ja, keďže mám za manželku sud s pušným prachom, by som privítal partnerku podobajúcu sa skôr na túto UI 😂

jozef84
2025-01-11 12:39:20+01
Ja, keďže mám za manželku sud s pušným prachom, by som privítal partnerku podobajúcu sa skôr na túto UI 😂
tak musíš odkukať ten "diplomatický" jazyk od UI.

tyto
2025-01-11 13:10:04+01
príspevok od: aabe
Mne by to nevadilo, lebo každá skúsenosť je fajn. Nie som ani proti tvrdšej kritike ak je opodstatnená a má to určitú úroveň. To by ma tiež mohlo ako autora posúvať ďalej. Zatiaľ som bol z kritík čo si pridával od jej hodnotenia celkom pozitívne prekvapený a s mnohým z toho čo napísala tiež súhlasím.
pre tvrdsiu kritiku si mozes poziadat o nazor na zlepsenie.
kritika sice nebude tvrda, ale v odpovedi najdes ovela viac ako by si cakal

warwick
2025-01-11 21:05:47+01
A dobre robí tá tvoja manželka. Zeny si nevážia chlapov na ktorých keď sa niekto krivo pozrie tak sa rozplačú. Takých ako ty majú len na to aby s nimi mohli kývať ako sa im zachce. A väčšinou takým ako ty ženy aj zahíbaju. Vidím že úprimnú chlapskú radu nevie tá AI poskytnúť. 😀 Tak aspoň takto.

Dumaru
2025-01-11 21:32:50+01
príspevok od: warwick
A dobre robí tá tvoja manželka. Zeny si nevážia chlapov na ktorých keď sa niekto krivo pozrie tak sa rozplačú. Takých ako ty majú len na to aby s nimi mohli kývať ako sa im zachce. A väčšinou takým ako ty ženy aj zahíbaju. Vidím že úprimnú chlapskú radu nevie tá AI poskytnúť. 😀 Tak aspoň takto.
Jee minenku, ako vidím ty máš obľubu v hodnotení a škatuľkovaní ľudí, jeden taký tu už bol Čo ťa vedie k takému negativizmu?

K1000
2025-01-11 22:51:04+01
príspevok od: Dumaru
Jee minenku, ako vidím ty máš obľubu v hodnotení a škatuľkovaní ľudí, jeden taký tu už bol Čo ťa vedie k takému negativizmu?
Niekedy sa človek stane terčom internetového trolla. To sa stáva. Príčin môže byť niekoľko, trebárs závisť, alebo sa troll jednoducho týmto spôsobom len zabáva.

Nie je potrebné sa tým zaoberať, ani reagovať. Iba si zbytočne zaspamujeme tému.
Jedna konverzácia pebehla aj tu:

www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696941/nemusite-sa-unuvat/

Ďakujem ti, ale nie je potrebné viac sa venovať tejto téme.

JohnNewton
2025-01-12 05:42:32+01
No, dajte ešte niekto prevetrať AI hymnu, pôvodnú, tú čo pozliepal ten s maďarským priezviskom, alebo tú, čo má na YT skoro 8 mil.
zhladnutí od Metalindy. Nech v tom máme jasno 😁

K1000
2025-01-12 10:31:27+01
príspevok od: JohnNewton
No, dajte ešte niekto prevetrať AI hymnu, pôvodnú, tú čo pozliepal ten s maďarským priezviskom, alebo tú, čo má na YT skoro 8 mil.
zhladnutí od Metalindy. Nech v tom máme jasno 😁
Hehe, dobrá otázka: Dokáže UI posudzovať hudbu? Vraj dokáže, to som nevedel!

O hymne tu samozrejme nebudeme - mimo témy, plus je to taká kontroverzná záležitosť, že by tu zase mohla vzniknúť hádka. Ale skúsim a ak sa mi niečo podarí, pošlem ti správu.

Stará hymna je k dispozícii na stiahutie na stránke Úradu vlády, novú som pri krátkom hľadaní zatiaľ nenašiel. Prinajhoršom sa bude dať "odripovať" z YT videa pomocou vhodného rozšírenia prehliadača Chrome (napríklad https://chromewebstore.google.com/detail/video-audio-downloader/pchlfebelfohhojoomlngjbkcjponfha?hl=en).

Dám ti vedieť.

K1000
2025-01-12 10:43:04+01
OK, zdá sa, žo do súkromných správ nie je možné pridávať fotky obrazovky, tak to predsa len dám sem. Nie je to kontroverzné - UI sa tentokrát nenamočila, Nepovedala, ktorá verzia hymny je lepšia

Paladin25
2025-01-12 10:43:57+01
Niekedy sa človek stane terčom internetového trolla. To sa stáva. Príčin môže byť niekoľko, trebárs závisť, alebo sa troll jednoducho týmto spôsobom len zabáva.

Nie je potrebné sa tým zaoberať, ani reagovať. Iba si zbytočne zaspamujeme tému.
Jedna konverzácia pebehla aj tu:

www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696941/nemusite-sa-unuvat/

Ďakujem ti, ale nie je potrebné viac sa venovať tejto téme.
Kvitujem tvoj prístup!

JohnNewton
2025-01-12 11:13:00+01
Hehe, dobrá otázka: Dokáže UI posudzovať hudbu? Vraj dokáže, to som nevedel!

O hymne tu samozrejme nebudeme - mimo témy, plus je to taká kontroverzná záležitosť, že by tu zase mohla vzniknúť hádka. Ale skúsim a ak sa mi niečo podarí, pošlem ti správu.

Stará hymna je k dispozícii na stiahutie na stránke Úradu vlády, novú som pri krátkom hľadaní zatiaľ nenašiel. Prinajhoršom sa bude dať "odripovať" z YT videa pomocou vhodného rozšírenia prehliadača Chrome (napríklad https://chromewebstore.google.com/detail/video-audio-downloader/pchlfebelfohhojoomlngjbkcjponfha?hl=en).

Dám ti vedieť.
Ja som za tú Metalindu , AI asi nie je zatiaľ dobrý nástroj na posudzovanie čohokoľvek o čom rozhodujú emócie založené na uhlíkovej životnej forme,(umenie akéhokoľvek druhu) a netuším či kremíková AI bude mať aj umelé emócie . Niektoré tie hodnotenie fotografií mi pripadajú ako bla, bla bla v podaní AI A tá hyperkorektnosť za každú cenu, asi tiež nie je ono....

K1000
2025-01-12 11:22:26+01
Ja som za tú Metalindu , AI asi nie je zatiaľ dobrý nástroj na posudzovanie čohokoľvek o čom rozhodujú emócie založené na uhlíkovej životnej forme,(umenie akéhokoľvek druhu) a netuším či kremíková AI bude mať aj umelé emócie . Niektoré tie hodnotenie fotografií mi pripadajú ako bla, bla bla v podaní AI A tá hyperkorektnosť za každú cenu, asi tiež nie je ono....
Možno je to tak, že ja som nedokázal UI "vyprovokovať", alebo vyťažiť z nej maximum čo dokáže. Dával som jednoduché jedno-vetové prompty, len tak laicky. Na toto sú celé kurzy a ja som žiaden z nich neabsolvoval. Napríklad:

1. https://www.udemy.com/course/promptengineering/
2. https://www.udemy.com/course/ai-prompting/

(Myslím, že som videl niektoré aj zadarmo).

V každom prípade však, nenašiel si v tých hodnoteniach dobré rady? Ja som našiel. Hlavne v nápadoch na zlepšenie, ako hovorí Tyto.

JohnNewton
2025-01-12 11:23:17+01
No zase čo by za to dali niektorí muži v spálni , len nech vybuchuje

K1000
2025-01-12 11:40:58+01
Čo tak poznám ľudí tu, najväčšie skúsenosti s vytváraním promptov (ako sa to povie po Slovensky?) pre UI má Fatality. On sa síce zameral iným smerom a používa UI na vytváranie grafiky, ale možno sú tieto skúsenosti prenosné.

Fatality, ty si robil aj nejaké kurzy, alebo si použil (môj obľúbený) prístup pokus / omyl?

JohnNewton
2025-01-12 11:43:29+01
Možno je to tak, že ja som nedokázal UI "vyprovokovať", alebo vyťažiť z nej maximum čo dokáže. Dával som jednoduché jedno-vetové prompty, len tak laicky. Na toto sú celé kurzy a ja som žiaden z nich neabsolvoval. Napríklad:

1. https://www.udemy.com/course/promptengineering/
2. https://www.udemy.com/course/ai-prompting/

(Myslím, že som videl niektoré aj zadarmo).

V každom prípade však, nenašiel si v tých hodnoteniach dobré rady? Ja som našiel. Hlavne v nápadoch na zlepšenie, ako hovorí Tyto.
To by tie rady museli prichádzať pred alebo v priebehu tvorby fotografie, potom je už neskoro, a neverím, že niekto chce čítať siahodlhé elaboráty na každú svoju foto. A toto vie zatiaľ človek výstižne zjednodušiť... Na konci rozhodne to naše páči, alebo nepáči, napriek všetkým argumentom.
Dnes som po dlhom čase zablúdil na krátkovlné vysielacie frekvencie, ale keďže tým jazykom nerozumiem, nechal som mobil počúvať, prekladať a prepisovať, a šlo to s AI celkom dobre.

Paladin25
2025-01-12 11:48:32+01
To by tie rady museli prichádzať pred alebo v priebehu tvorby fotografie, potom je už neskoro, a neverím, že niekto chce čítať siahodlhé elaboráty na každú svoju foto. A toto vie zatiaľ človek výstižne zjednodušiť... Na konci rozhodne to naše páči, alebo nepáči, napriek všetkým argumentom.
Dnes som po dlhom čase zablúdil na krátkovlné vysielacie frekvencie, ale keďže tým jazykom nerozumiem, nechal som mobil počúvať, prekladať a prepisovať, a šlo to s AI celkom dobre.
Tak vieš UI povedať aby fotografiu zhodnotila v 5 vetách napríklad. Nemusí to byť siahodlhý elaborát.

JohnNewton
2025-01-12 11:54:23+01
príspevok od: Paladin25
Tak vieš UI povedať aby fotografiu zhodnotila v 5 vetách napríklad. Nemusí to byť siahodlhý elaborát.
No, a vylezie z toho" delete".

aabe
2025-01-12 12:06:07+01
príspevok od: tyto
pre tvrdsiu kritiku si mozes poziadat o nazor na zlepsenie.
kritika sice nebude tvrda, ale v odpovedi najdes ovela viac ako by si cakal
Pokiaľ je kritika konštruktívna, tak je to OK.

Strana 3 z 6

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()