Fórum » Ako fotografovať?

Fotenie svadby

michlo
michlo 2011-04-27 13:36:29+02
zdrawim, buduca svagrina ma poziadala, ze ci by som im nespravil svadobne fotografie (obrad, hostina, foto v prirode) a ja som jej nedokazal povedat nie . tak sa chcem opytat/poradit ze ci mi postaci moja vybava: telo: canon eos 60D, sklo: 18-135 3,5 - 5,6 IS .... rozmyslam aj o zakupeni blesku rozhodujem sa medzi speedlite 430 a 580. koli cene by som asi riesil radsej tu 430 , planujem dokupit potom este sklo canon 70-200 F4 L is ale to mi asi na svadbu treba nebude, ci? dakujem vopred za rady

wayne
2011-04-30 16:52:21+02
príspevok od: Daniel.U
skus iny resamplovaci algoritmus lebo ten bokeh je fakt nejaky divny. A prave kukam, ze aj na tych svadobnych fotkach je taky isty. Tak isto aj doostrenie po zmenseni takemu drnsnemu bokehu ublizi
no na druhej strane - malovat objektivom je tiez celkom cool hej vyskusam dobry tip, zatial som to prehala cez pS ma nenapadlo resamplovat v niecom inom...

lu_boss
2011-04-30 21:20:33+02
príspevok od: Dodo PO
Súhlas, pevné skla do 85 F1,2 (F1,4), alebo potom kompakt pred telkou.
...nemas farebny televizor ?

trnavsky
2011-05-01 00:34:02+02
Ste viacerí príliš zaujatí. Chcete aby klienti, ktorých bežne fotografia absolútne nezaujíma, mali vaše videnie toho čo je dobré (aj keď je to naozaj dobré). Bola tu uvedená ako príklad svadobná fotografka Martina a do protikladu kamarát autora príspevku. Pre Vás bol takmer lepší kamarát. Ale marketingovo to myslím vystihla lepšie Martina. Keď sa pozriete na tie fotky ako celok,. boli farebne, expozične (a tuším aj formátovo) konsistentné. Ak obyčaný človek listuje taký album, je mu to príjemnejšie ako keď ho ruší guláš farebných experimentov. Viacerí tu vyzdvihujete sklá s F1,2, 1,4, 1,8,. a že aj bez blesku. Fajn, ale MICHLOVI treba povedať, že scény s viacerými dôležitým osobami ako odobierku, obrad, privítanie v sále... alebo odčepčenie... predsa len radšej s väčšíím DOF. A že keď budú gratulanti pod slnkom alebo pod lampou s tieňmi na očiach, predsa len dobre aj trošku priblesknuť. Nekameňujte ma, že poučujem o elementárnych veciach. Nepoučujem, len poukazujem nato, že viaceré tvrdenia môžu mnohých začínajúcich poriadne popliesť. (P.S.: Tiež som bol "donútený" fotiť neter: určite nezabudni pri pózovačkách na odraznú dosku. Ak bude kameraman filmovať "romantiku", o pózy máš postarané. Na gratulácie sa krásne vydaril 35/1,8 z pozície z poza chrbáta ženícha a nevesty. A určite foťťe dvaja.)

lu_boss
2011-05-01 13:27:31+02
príspevok od: trnavsky
Ste viacerí príliš zaujatí. Chcete aby klienti, ktorých bežne fotografia absolútne nezaujíma, mali vaše videnie toho čo je dobré (aj keď je to naozaj dobré). Bola tu uvedená ako príklad svadobná fotografka Martina a do protikladu kamarát autora príspevku. Pre Vás bol takmer lepší kamarát. Ale marketingovo to myslím vystihla lepšie Martina. Keď sa pozriete na tie fotky ako celok,. boli farebne, expozične (a tuším aj formátovo) konsistentné. Ak obyčaný človek listuje taký album, je mu to príjemnejšie ako keď ho ruší guláš farebných experimentov. Viacerí tu vyzdvihujete sklá s F1,2, 1,4, 1,8,. a že aj bez blesku. Fajn, ale MICHLOVI treba povedať, že scény s viacerými dôležitým osobami ako odobierku, obrad, privítanie v sále... alebo odčepčenie... predsa len radšej s väčšíím DOF. A že keď budú gratulanti pod slnkom alebo pod lampou s tieňmi na očiach, predsa len dobre aj trošku priblesknuť. Nekameňujte ma, že poučujem o elementárnych veciach. Nepoučujem, len poukazujem nato, že viaceré tvrdenia môžu mnohých začínajúcich poriadne popliesť. (P.S.: Tiež som bol "donútený" fotiť neter: určite nezabudni pri pózovačkách na odraznú dosku. Ak bude kameraman filmovať "romantiku", o pózy máš postarané. Na gratulácie sa krásne vydaril 35/1,8 z pozície z poza chrbáta ženícha a nevesty. A určite foťťe dvaja.)
... isteze je dolezite, aby bol zakaznim spokojny - no ak je jeho spokojnost v intervale od "trosku lepsie nez podpriemer" az po "genialne umelecke stvarnenie plne emocii", je predovsetkym na fotografovi, aby bol daleko nad "trosku lepsie nez podpriemer", pretoze ON je ten, kto tomu rozumie.
A to myslim, nie je o tom, ze by sme chceli kazdemu vnutit svoje videnie.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-05-01 13:58:39+02
príspevok od: lu_boss
... isteze je dolezite, aby bol zakaznim spokojny - no ak je jeho spokojnost v intervale od "trosku lepsie nez podpriemer" az po "genialne umelecke stvarnenie plne emocii", je predovsetkym na fotografovi, aby bol daleko nad "trosku lepsie nez podpriemer", pretoze ON je ten, kto tomu rozumie.
ja som navyse pocul, ze vysokosvetelny objektiv sa da priclonit, aby mal vacsiu hlbku ostrosti.

Tomas Zahumensky
2011-05-01 14:32:28+02
...predpokladam, ze viaceri z vas tu nebudete mat problem urcit, ktore z prilozenych 10 fotiek su fotene lacnou 50/1.8 AF-D a ktore 50/1.4 AF-S? ...vsetko fotene na f/1.8 + nikon d300...zajtra tu hodim link na fotky aj s exifom...dovtedy cakam na vase tipy ps: je to 5 na 5, poradie je poprehadzovane...

Tomas Zahumensky
2011-05-01 14:35:45+02
2. cast (sry, nechcelo sa to pridat naraz)

Tomas Zahumensky
2011-05-01 14:36:57+02
3. cast

seifi
2011-05-01 14:39:13+02
príspevok od: lu_boss
Aby to ale nedopadlo tak, že fotograf bude spokojný a zákazník s rodinou a tetkami nie. Nie každý rozumie obrazom Piccasa - a koniec koncov pozri si aké fotky letia na ephote. (Minule sa vo fóre preberal psík na gauči za 6 a za 7).

Daniel.U
2011-05-01 15:05:11+02
Tak prave som zavolal ohodnit moju mamu, nevedela o jakeho vyznamenho fotografa sa jedna len laicky komentovala a to nasledovne:
1. na gauci so zavojom cez hlavy: pacila sa, vraj nezvycajna
2. crievicky: ze na co by jej boli zo svadby odfotene topanky, ze je to zbytocne
3. mladomanzelia s ludmi v pozadi: Nevesta vraj dobra, zenich ako priklincovany o neviem co a preco su ti ludia v pozadi taki rozmzani
4. mladomaznelia pod konarom so zltymi listami: cudna fotka, nevesta orezana, velky vyskovy rozdiel a vobec sa nepacila
5. topanky a kytica oprete o strom: dajme tomu celkom pekne
6. ciernobiela: nepacila sa, zenich ma vykrutenu hlavu
7. nevesta pred vianocnym stromcekom: odrezana hlava, neni videt uces
8. zasnezena: fotka celkom fajn, ale nepekni par
9. mladomazelia pod zltym stromom: nieje vidiet kto to je (necitatelna)
10. pohare dole hubou: mama sa opytala co to je

Fotky nazvala amaterkymi. Nehovorim, ze na moje fotky nekyda,takym istym sposobom. Ale takto sa na to pozera bezny lud co tomu hovno rozumie

Tomas Zahumensky
2011-05-01 15:42:48+02
maminu pozdrav ...ale vobec som to tu nedaval preto, aby ste vy alebo vase maminy hodnotily obsah fotky..ak by som chcel nazor na obsah, tak tu dam fotky s dorazom na obsah a nie s dorazom na bokeh.. radsej daj svoje tipy, co je cim fotene...(z jedneho tvojho predchadzajuceho prispevku sa zda, ze vies posudit, ktory bokeh "je nejak divny" a ktory nie)

...vkus vacsiny je mi zrejmy zo svadobnych portalov a ako som uz pisal, podla mna je (a stale bude) velke mnozstvo ludi, ktori budu chciet "ine" svadobne fotky (aj ked v porovnani s tym, kolko je na slovensku svadieb, jasne ze budu v mensine)

slavmiro
2011-05-01 16:42:28+02
Tak prave som zavolal ohodnit moju mamu, nevedela o jakeho vyznamenho fotografa sa jedna len laicky komentovala a to nasledovne:
2. crievicky: ze na co by jej boli zo svadby odfotene topanky, ze je to zbytocne
3. mladomanzelia s ludmi v pozadi: Nevesta vraj dobra, zenich ako priklincovany o neviem co a preco su ti ludia v pozadi taki rozmzani
4. mladomaznelia pod konarom so zltymi listami: cudna fotka, nevesta orezana, velky vyskovy rozdiel a vobec sa nepacila

Fotky nazvala amaterkymi. Nehovorim, ze na moje fotky nekyda,takym istym sposobom. Ale takto sa na to pozera bezny lud co tomu hovno rozumie
si zabil!

slavmiro
2011-05-01 16:46:19+02
príspevok od: Tomas Zahumensky
maminu pozdrav ...ale vobec som to tu nedaval preto, aby ste vy alebo vase maminy hodnotily obsah fotky..ak by som chcel nazor na obsah, tak tu dam fotky s dorazom na obsah a nie s dorazom na bokeh.. radsej daj svoje tipy, co je cim fotene...(z jedneho tvojho predchadzajuceho prispevku sa zda, ze vies posudit, ktory bokeh "je nejak divny" a ktory nie)

...vkus vacsiny je mi zrejmy zo svadobnych portalov a ako som uz pisal, podla mna je (a stale bude) velke mnozstvo ludi, ktori budu chciet "ine" svadobne fotky (aj ked v porovnani s tym, kolko je na slovensku svadieb, jasne ze budu v mensine)
Vymenim moju 1.8 za tvoju 1.4 so symbolickym doplatkom, ked tvrdis ze na 1.8 su si tak podobne. Rozdiel F0.4 je menej ako 1EV, to prezijes, nee?

conan7
2011-05-01 17:32:34+02
3. cast
ja lúbim také hazardné hry. idem tipovať potom daj vedieť že či som trafil a v prípade úspechu čo som vyhral
moje tipy:
1.4: 2, 3, 5, 8, 10
1.8: 1, 4, 6, 7, 9

Tomas Zahumensky
2011-05-01 17:38:46+02
príspevok od: slavmiro
Vymenim moju 1.8 za tvoju 1.4 so symbolickym doplatkom, ked tvrdis ze na 1.8 su si tak podobne. Rozdiel F0.4 je menej ako 1EV, to prezijes, nee?
...lenze to uz by som vobec nevyzeral ako profi fotograf, s takym malym objektivom ..jasne, ze 1.4 je lepsia, ale to nie je dovod aby sa 1.8 nedali fotit svadby a ak niekto zacina so svadbami, tak mu ju velmi rad odporucim a ked s nou nauci fotit, zvladtne aj 1.4 (aj ked napr. mojim najoblubenejsim sklom na svadby je 85

conan7
2011-05-01 17:42:54+02

no tak ale treba povedať, že pravdepodobne tvoja mama nie je medzi 25-35 rokov, v jej časoch asi boli iné pomery jedna vec, druhá vec že v súčasnosti rozšírením rôznych soc. sietí, webových albumov a čo ja viem čoho ešte, ľudia majú možnosť vidieť rôzne fotky, tradičné, netradičné, nezvyčajné atd. tretia vec, že svadobného fotografa vyberajú, aspoň ja mám takú skúsenosť, vyberajú mladomanželia, väčšinou nevesta, ktorá sa väčšinou snaží brázdiť po internete a nie mamičky. ja sa skôr stretávam s otázkou že to rozmaznanie pozadia, či to netrvá velmi dlho spraviť na každej fotke v počítači s tou hlbkou ostrosti asi bude generačný problém, s mojim otcom sme už mali viac ostrých hádok o tom, že na čo je dobré nízka HO pri videu, podla neho to je svadobné video a nie holywoodsky film.

Tomas Zahumensky
2011-05-01 17:44:02+02
príspevok od: conan7
ja lúbim také hazardné hry. idem tipovať potom daj vedieť že či som trafil a v prípade úspechu čo som vyhral
moje tipy:
1.4: 2, 3, 5, 8, 10
1.8: 1, 4, 6, 7, 9
no vyborne, prvy sutaziaci je tu! ...to by som mal nejake ceny pre vyhercov pripravit ...zajtra dam vediet, ako si dopadol

conan7
2011-05-01 17:47:33+02
no vyborne, prvy sutaziaci je tu! ...to by som mal nejake ceny pre vyhercov pripravit ...zajtra dam vediet, ako si dopadol
dobre Tomáš ale pri hodnotení ber ohľad na fakt, že neviem fotiť a som totál antitalent, nie som profík len obyčajný bokehfil, preto ma táto súťaž zaujala
ked 2 trafím tak budem nadmieru spokojný

Daniel.U
2011-05-01 18:21:57+02
skor ako sa zapojim do sutaze len chcem povedat, ze takto ako to vidi moja mama to vidi 90% ludi a nevesta medzi 25-35 rokom zivota aj ked si pozre socialne siete tiez tomu prd rozumie. Jedine,co fotografa predava je MENO. Aj tu v Trnave su fotografi, hlavne jeden nemenovany, na ktoreho dokonca mam korpus delikty dve fotky, ktore sa nevystavuju, co nevie ktoru svadbu skor fotit.
Mna netreba presviedcat ci vie pan Zahumensky fotit, ja vidim, ze vie na jeho portofoliu aj rozdiel medzi 1,4 a 1,8 je vacsi v cene ako vo vysledku. Ja len hovorim, ze svadba je komercny gyc, kde neexistuje priama umera medzi kvalitou a dopytom.

f1,8 su fotene: crievicky, nevesta s ruzovou ruzou na hlave, zimna fotka, ciernobiela a asi jesenna alej.

ako hlavnu cenu by si mohol do sutaze venovat poukaz na nastelovanie front/back focusu objektivov a 1 EV v darcekovom baleni

conan7
2011-05-01 18:29:55+02
skor ako sa zapojim do sutaze len chcem povedat, ze takto ako to vidi moja mama to vidi 90% ludi a nevesta medzi 25-35 rokom zivota aj ked si pozre socialne siete tiez tomu prd rozumie. Jedine,co fotografa predava je MENO. Aj tu v Trnave su fotografi, hlavne jeden nemenovany, na ktoreho dokonca mam korpus delikty dve fotky, ktore sa nevystavuju, co nevie ktoru svadbu skor fotit.
Mna netreba presviedcat ci vie pan Zahumensky fotit, ja vidim, ze vie na jeho portofoliu aj rozdiel medzi 1,4 a 1,8 je vacsi v cene ako vo vysledku. Ja len hovorim, ze svadba je komercny gyc, kde neexistuje priama umera medzi kvalitou a dopytom.

f1,8 su fotene: crievicky, nevesta s ruzovou ruzou na hlave, zimna fotka, ciernobiela a asi jesenna alej.

ako hlavnu cenu by si mohol do sutaze venovat poukaz na nastelovanie front/back focusu objektivov a 1 EV v darcekovom baleni
ten bude javelin nie?
dobre teraz TT neber ako reprezentatívnu vzorku tam máte aj profesionálky s D60 a D80, tak to je tam iné

Strana 8 z 12

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()