Fórum » Vyberáme fotoaparát

pentax vs. canon

ericek174
ericek174 2012-09-13 14:28:21+02
Zdravím, oplatí sa mi prejsť z Canonu (350D) na Pentax (K-5)? Som študent, nemám financie na 60D alebo 7D, s ktorými je porovnateľní. Samozrejme že by som si hneď nekúpil úplne špičkové objektívy (k tým sa postupne dopracujem) na začiatok by mi stačili nejaké manuálne. Tak aj to keby ste mi nejako vedeli poradiť. Ďakujem.

uncle_roxor
2012-11-25 19:20:11+01
príspevok od: sachmo
[b]T-S objektivy pre Pentax /b]
Zenit MC 35 mm Tilt & Shift Lens - http://www.zenit-camera.com/mc-35mm-tilt-shift-lens-pentax.htm
Samyang T-S 24mm 1:3.5 ED AS UMC - www.ephoto.sk/fototechnika/novinky-tlacove-spravy/samyang-t-s-24mm-135-ed-as-umc-/
Schneider-Kreuznach 28mm F4.5 PC-TS Super-Angulon HM Aspheric - http://www.pentaxforums.com/userreviews/schneider-kreuznach-28mm-f4-5-pc-ts-super-angulon-hm-aspheric.html
Schneider-Kreuznach 50mm F2.8 PC-TS Super-Angulon HM Tilt/Shift - http://www.pentaxforums.com/userreviews/schneider-kreuznach-50mm-f2-8-pc-ts-super-angulon-hm-tilt-shift.html
Schneider-Kreuznach 90mm F4.5 PC-TS Makro-Symmar HM Tilt/Shift - http://www.pentaxforums.com/userreviews/schneider-kreuznach-90mm-f4-5-pc-ts-makro-symmar-hm-tilt-shift.html

Alternativa MP-E asi neexistuje ani v nikone, a vzhladom na podiel na trhu asi takyto objektiv nebude az taky ziadany. So presvedceny, ze ak by si sa pohrabal na nete, isto najdes sposob ako fotit aj vacsie zvacsenia pomocou Pentaxu.

Neviem, co povazujes za wildlife skla, ale v ponuke Pentaxu nejake dlhe ohniska su, v ponuke Sigmy tiez.

[b]Telo Pentax do vacsich ruk /b]
Pentax 645D - http://camerasize.com/compare/#211,312
Krása ... jeden Zenit, jeden Samyang (ktorého nikto v ruke nemal a uvedenie na trh odložili) a tri Schneider-Kreuznachy čo stoja 2000e+ každý.

Pentax 645D ako telo do väčších rúk ... a skús naň teraz namontovať objektívy o ktorých ste sa tu bavili ...

Pentax rešpektujem ako značku, mnohými vecami strčí do vrecka C-N ... ale zasa ho glorifikovať za každú cenu ... svojou zarytosťou si mi ho skoro sprotivil (ešte že poznám v pohode pentaxákov)

sachmo
2012-11-25 20:39:06+01
príspevok od: pxls.jpg
bavime sa o konkurencii systemov, ako vznika dobra fotka je uplne ina diskusia.

otazka znie, ci povazujes rozdiel v hlbke ostrosti medzi f/1.2 a f/2.0 za nevyrazny.
Z pohladu kvality fotografie nepodstatne.

sachmo
2012-11-25 20:41:38+01
príspevok od: pxls.jpg
ale nie je ich na co nasadit.
Predsa na APS-C tela. F1.4 skla na pentaxe maju rovanku hlbku ostrosti ako F1.2 skla na canonovych APS-C. Hlbke ostrosti na FF canone sa to nevyrovna, ale to sa nevyrovna ani hlbka ostrosti s F1.2 objetivom na APS-C canon. O tom je teraz rec.

sachmo
2012-11-25 20:41:58+01
príspevok od: pufko
To nie je až tak podstatné ako to že sachmo je svojími výrokmi pekne mimo
To je skor tvoje zbozne prianie.

sachmo
2012-11-25 20:50:49+01
príspevok od: uncle_roxor
Krása ... jeden Zenit, jeden Samyang (ktorého nikto v ruke nemal a uvedenie na trh odložili) a tri Schneider-Kreuznachy čo stoja 2000e+ každý.

Pentax 645D ako telo do väčších rúk ... a skús naň teraz namontovať objektívy o ktorých ste sa tu bavili ...

Pentax rešpektujem ako značku, mnohými vecami strčí do vrecka C-N ... ale zasa ho glorifikovať za každú cenu ... svojou zarytosťou si mi ho skoro sprotivil (ešte že poznám v pohode pentaxákov)
A kolko stoja T-S objektivy canonu? Za styri stovky to asi nekupis, ci?
Inak otazka bola na velke telo od pentaxu, ziadna dalsia podmienka. Casto sa tu argumentuje tym, ze pentax nema FF. Mne tento argument pride skor ako taka z nudze cnost. A demonstroval som to tiez absurdnym poukazanim, ze ani Nikon ani Canon nemju stredny format.
Vies co mi vadi na tychto diskusiach? Ze najprv sa povie napr. ze Pentax nema T-S objektivy, ktore su akoze nevyhnutnostou. Potom ukazem, ze take objektivy existuju a na to sa reaguje, ze 'no dobre, ale...'.

palo2811
2012-11-25 21:05:36+01
Hold Pentax nie je taký marketingový trhák ako iné . Pozorujem to nie len v foto braži ale aj v automoto že mi čo máme iné a možno aj lepšie veci sme napriek tomu zaznávaný a odstrčovaný proste nie sme in.

calven
2012-11-25 21:09:38+01
Především ale existují 3 odlišné skupiny výrobců a jejich strategie a rozhodnutí není možné míchat a zaměňovat, protože jsou v úplně jiné situaci.
Skupina A:
Olympus, Panasonic, Sony, Samsung, Fuji: v oblasti DSLR se jim nepodařilo konkurovat dvojici Canon + Nikon, bylo jasné, že jejich další angažmá v DSLR nemá obchodní smysl, tak zcela logicky museli odejít na jiný píseček, tedy do mirrorless. Protože mirrorless se stal jejich hlavním působištěm jak pro úplné amatéry, tak pro pokročilé fotografy a protože nemají nic nad tím, tak logicky použili veškerou sílu do mirrorless a největší snímač a snaží se dělat v tomto segmentu foťáky pro všechny
Skupina B:
Canon a Nikon: v oblasti DSLR se prosadili, po odchodu skupiny A mají DSLR prakticky sami pro sebe, takže by udělali dokonalou pitomost, kdyby toho nevyužili. Nikon pak zcela logicky nemá těžiště v mirrorless, takže mohl jít do mirrorlessu s malým CX snímačem a hrát na co nejmenší foťák se zoomem. m4/3 a APS-C mirrorless jsou malé jen s pevnými skly, nikoliv se zoomem. Nikon tradičně dává zoomu hodně velkou váhu, tak chtěl kapesní foťák se zoomem, nikoliv jen se širokáčem jako NEX. Protože začal Nikon 1 vymýšlet před 4 roky, nepočítal s tím, že Panasonic a Sony se bude snažit jít s větším snímačem na doraz s minimalizací, takže hned další rok přidal k objektivu 10-30 ještě kratší a menší 11-27 a hned udělal světelné sklo 18.5/1.8 a slibuje ještě světelnější, .... Prostě cítí, že výhodu malého snímače musí mnohem více podpořit miniaturizací a světelností. Všechno úplně nevyšlo, jak si před 4 roky představoval, konkurence nespala.
No a Canon dal APS-C bezzrcadlovku, ale jen takovou, aby to nevypadalo jako náhrada APS-C zrcadlovek. Pro Canon a Nikon, kteří mají největší profit z APS-C zrdcadlovek, je strašně důležité dát najevo, že je neopouští, jde o důvěru zákazníků. Pro skupnu A by bylo nejlepší, kdyby Canon a Nikon znervóznili a také odstřelili DSLR a měli zpoždění na skupinu A. Tím by vlastně dobrovolně utekli od vyhraného západu v DSLR a šli dělat statisty v mirrorlessu s velkým snímačem. Ono to možná jednou příjde, ale bude to muset být naráz a připravené a bude to nějak muset přetáhnout zákazníky od DSLR a teď na to je příliš, příliš brzy.
Skupina C:
Pentax: dopadl v DSLR jako A, ale chová se jako B. Pokud se spokojí s tím, že má malý obrat pro věrné zákazníky, je to O.K.

uncle_roxor
2012-11-25 21:22:57+01
Inak otazka bola na velke telo od pentaxu, ziadna dalsia podmienka. Casto sa tu argumentuje tym, ze pentax nema FF. Mne tento argument pride skor ako taka z nudze cnost. A demonstroval som to tiez absurdnym poukazanim, ze ani Nikon ani Canon nemju stredny format.
Vies co mi vadi na tychto diskusiach? Ze najprv sa povie napr. ze Pentax nema T-S objektivy, ktore su akoze nevyhnutnostou. Potom ukazem, ze take objektivy existuju a na to sa reaguje, ze 'no dobre, ale...'.
Nie, za 4 stovky ich nekúpiš, ale aj tak stoja polovicu toho, čo Schneider-Kreuznachy, ktoré tu prezentuješ (pozrel som sa na ne a idú po cca 2700e) ... a dať za objektív 2700e a 1400e, to už je rozdiel, nie?

A ku zvyšku toho, čo si napísal ti odpíšem tvoje obľúbené "no dobre, ale" ... keď sa púšťam do diskusie v ktorej idem zvažovať alternatívy rôznych značiek, tak (akosi intuitívne) počítam s tým, že kedže sú to alternatívy, tak automaticky zvažujem cca rovnaké rozmedzie cien.

Čiže ak túto diskusiu považuješ za "súťaž" toho, ktorá značka čo má, tak vlastne skoro každá má všetko, lebo existuje nekonečné množstvo adaptérov, prémiových výrobcov, majstrov čo ti bajonet prispôsobia. A tak isto aj Pentax 645 je fantastická alternatíva pre fotografa s veľkými rukami (a ešte väčšou peňaženkou).

Takže čo vadí mne? Odvolávanie sa na hocakú drobnosť, ktorá nebola vyšpecifikovaná v pôvodnom dotaze. Kľučkovanie. Ale stále máš pravdu, lebo v pravidlách dotazovateľ čosi zabudol vyšpecifikovať ... len sa nečuduj, že to tu potom ide od 10 ku 5. A nepomôže ani 15 vlákien o skvalitnení ephota, lebo to je hlavne o návštevníkoch

Good night and good luck.

sachmo
2012-11-25 21:37:05+01
príspevok od: uncle_roxor
Nie, za 4 stovky ich nekúpiš, ale aj tak stoja polovicu toho, čo Schneider-Kreuznachy, ktoré tu prezentuješ (pozrel som sa na ne a idú po cca 2700e) ... a dať za objektív 2700e a 1400e, to už je rozdiel, nie?

A ku zvyšku toho, čo si napísal ti odpíšem tvoje obľúbené "no dobre, ale" ... keď sa púšťam do diskusie v ktorej idem zvažovať alternatívy rôznych značiek, tak (akosi intuitívne) počítam s tým, že kedže sú to alternatívy, tak automaticky zvažujem cca rovnaké rozmedzie cien.

Čiže ak túto diskusiu považuješ za "súťaž" toho, ktorá značka čo má, tak vlastne skoro každá má všetko, lebo existuje nekonečné množstvo adaptérov, prémiových výrobcov, majstrov čo ti bajonet prispôsobia. A tak isto aj Pentax 645 je fantastická alternatíva pre fotografa s veľkými rukami (a ešte väčšou peňaženkou).

Takže čo vadí mne? Odvolávanie sa na hocakú drobnosť, ktorá nebola vyšpecifikovaná v pôvodnom dotaze. Kľučkovanie. Ale stále máš pravdu, lebo v pravidlách dotazovateľ čosi zabudol vyšpecifikovať ... len sa nečuduj, že to tu potom ide od 10 ku 5. A nepomôže ani 15 vlákien o skvalitnení ephota, lebo to je hlavne o návštevníkoch

Good night and good luck.
No a zenit sme apriori odmietli, lebo zenit, samyang tiez, leto samyang predsa nemoze byt ani nahodou dobry.
Inak ak sa pozries, ako som zacal, tak zistis, ze slo o kvality cipu K-5 II a canon fans tu hned hrr do boja vytiahli klasiku - absencia FF, menej skiel + nejake novinky ako absencia T-S objektivov, absencia dostupnych wildlife objektivov, male tela. Este mozno pridu radiove odpalovace.
Takze ktoze nam to tu vedie od 10 k 5?
Podla predposlednej vety ta jasne identifikujem a necakal by som od teba nic ine

pufko
2012-11-25 21:57:37+01
No na posledných stranách sa tu podla mna neomielalo nič iné ako bezpredmetný vysledok testu snímača ktorý vyhrala K-5II o jeden chlp... A kedže si si nedal pokoj , tak sa do toho zatiahlo všetko

sachmo
2012-11-25 22:23:38+01
príspevok od: pufko
No na posledných stranách sa tu podla mna neomielalo nič iné ako bezpredmetný vysledok testu snímača ktorý vyhrala K-5II o jeden chlp... A kedže si si nedal pokoj , tak sa do toho zatiahlo všetko
A tvoj prinos k diskusii?

pufko
2012-11-25 22:48:17+01
Napísal som ti ho aspon 5x a to že K-5II nie je žiaden prevratný trhák, v niektorých parametroch dokonca zaostalý, si spokojný ? Trhák bude jeho nástupca, možno bude, minimálne doženie to v čom je dnes K-5II pozadu

pufko
2012-11-25 22:49:54+01
Pentax nie je Nikon že si môže aj dnes dovoliť predávať morálne zastaralú D90, to si môže dovoliť výrobca, ktorý ponúka viac tiel ako dve

viking81
2012-11-25 23:00:05+01
F1.4 skla na pentax su tiez fullframeove
len to by ten FF fotak najprv musel pentax mat

viking81
2012-11-25 23:10:15+01
No a zenit sme apriori odmietli, lebo zenit, samyang tiez, leto samyang predsa nemoze byt ani nahodou dobry.
Inak ak sa pozries, ako som zacal, tak zistis, ze slo o kvality cipu K-5 II a canon fans tu hned hrr do boja vytiahli klasiku - absencia FF, menej skiel + nejake novinky ako absencia T-S objektivov, absencia dostupnych wildlife objektivov, male tela. Este mozno pridu radiove odpalovace.
Takze ktoze nam to tu vedie od 10 k 5?
Podla predposlednej vety ta jasne identifikujem a necakal by som od teba nic ine
x krat som ti tu pisal ze ak ti ide len o cip...tak si kup pentax....ak ti ide aj o ostatne velmi podstatne parametre..tak by si si to mal dobre rozmysliet..

pxls.jpg
2012-11-25 23:22:04+01
[b]T-S objektivy pre Pentax /b]
Zenit MC 35 mm Tilt & Shift Lens - http://www.zenit-camera.com/mc-35mm-tilt-shift-lens-pentax.htm
Samyang T-S 24mm 1:3.5 ED AS UMC - www.ephoto.sk/fototechnika/novinky-tlacove-spravy/samyang-t-s-24mm-135-ed-as-umc-/
Schneider-Kreuznach 28mm F4.5 PC-TS Super-Angulon HM Aspheric - http://www.pentaxforums.com/userreviews/schneider-kreuznach-28mm-f4-5-pc-ts-super-angulon-hm-aspheric.html
Schneider-Kreuznach 50mm F2.8 PC-TS Super-Angulon HM Tilt/Shift - http://www.pentaxforums.com/userreviews/schneider-kreuznach-50mm-f2-8-pc-ts-super-angulon-hm-tilt-shift.html
Schneider-Kreuznach 90mm F4.5 PC-TS Makro-Symmar HM Tilt/Shift - http://www.pentaxforums.com/userreviews/schneider-kreuznach-90mm-f4-5-pc-ts-makro-symmar-hm-tilt-shift.html

Alternativa MP-E asi neexistuje ani v nikone, a vzhladom na podiel na trhu asi takyto objektiv nebude az taky ziadany. So presvedceny, ze ak by si sa pohrabal na nete, isto najdes sposob ako fotit aj vacsie zvacsenia pomocou Pentaxu.

Neviem, co povazujes za wildlife skla, ale v ponuke Pentaxu nejake dlhe ohniska su, v ponuke Sigmy tiez.

[b]Telo Pentax do vacsich ruk /b]
Pentax 645D - http://camerasize.com/compare/#211,312
Ok nasiel si nejake nepentaxove skla pre ktore si snad budes musiet vycestovat do nemecka, aby si ich kupil. zaplatis za ne asi 2x tolko ako pri inych systemoch, co mi nepride ako konkurencieschopne. hlavne ak je hlavna vyhoda z som usetril 100eur na tele.

a co architektura? najsirsie T/S sklo ma 28mm to na crope asi na architekturu nebude.

Tak za zaklad pre wildlife byva 400ka, nie tmavsia ako f/5.6 a nech to vie zaostrit na letiaceho vtaka - kludne aj cez konvertor.

Pentax 645 je naozaj vacsi fotoaparat, ale z ineho systemu. rozpravame sa o systeme s bajonetom Pentax K. hento je pomaly pristroj, na ktory nenasadis ani jeden objektiv, ktory si doteraz spomenul. mam to chapat, tak ze pentax take telo?

este si zabudol zareagovat na pozicovnu pre pentax, kde si niektore z tychto drahych srand mozem pozicat aby som ich nemusel kupovat, ked na to nemam. u inych znaciek tuto moznost mam. mam ju aj pri pentaxe? kde si napr poziciam tie schneider kreuznachy?

pxls.jpg
2012-11-25 23:25:24+01
Z pohladu kvality fotografie nepodstatne.
a aky rozdiel v hlbke ostrosti by podstatny uz bol? ci ziadny?

pxls.jpg
2012-11-25 23:31:06+01
Predsa na APS-C tela. F1.4 skla na pentaxe maju rovanku hlbku ostrosti ako F1.2 skla na canonovych APS-C. Hlbke ostrosti na FF canone sa to nevyrovna, ale to sa nevyrovna ani hlbka ostrosti s F1.2 objetivom na APS-C canon. O tom je teraz rec.
samozrejme v kazdom systeme mozes FF skla nasadit na crop tela. hlbke ostrosti to ale nepomoze.

sklo s f/1.2 na FF bude samozrejme uplne niekde inde ako sklo 1.4 na crope. ale kedze je to podla teba z pohladu kvality fotografie nepodstatne, tak to teda nemusime dalej rozoberat.

pxls.jpg
2012-11-25 23:53:04+01
canon T/S skla stoja 1300-2300€, nikon ma ceny do 2000€
ty si dal alternativy za 2500 + cesta do nemecka a spat (alebo postovne).

na tvoj argument: "no dobre ale" by som zareagoval len takto - usetril si 100vku na tele a 500-1200€ na T/S skle, zda sa ti to vyhodne?

canon ani nikon nemaju stredny format. lenze stredny format pentaxu nema so systemom pentax K spolocne absolutne nic okrem loga. tym ze si kupis telo Pentax K neziskas ziadne vyhody vyplyvajuce z existencie stredneho formatu a ani naopak. ak su kupis Pentax 645d neziskas nic zo systemu pentax K. alebo ano? vies mi tento tvoj argument obhajit?

pufko
2012-11-26 00:27:44+01
Jediné čo pasuje z Pentax K na 645D bude blesk.... A akumulátor No a nezabudnúť na pamätovu kartu

Strana 14 z 21
1 2 ... 12 13 14 15 16 ... 20 21

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()