Ahojte. Prosím vás, poraďte mi foťák, ktorým budeme fotiť v škole. Budget je 200-250€, možno by som ich nahovorila aj 300€, keby to za to stálo. Fotiť sa bude ako v triedach, telocvični, tak vonku. Už som nejaké recenzie prešla a každý má nejaké mínusy a neviem fakt čo vybrať. Doteraz sme fotili mobilmi. Takže aby to fotilo trošku lepšie. Občas nejaké video z vystúpenia. Vopred veľmi pekne ďakujem Najlepšie kompakt, objektívy tam nemáme čas meniť.
Vďaka za úprimné slová a krutú realitu. Vec sa však má tak, že nie sme súkromná škola (ale klasická ZŠ) a ten rozpočet väčší nebude. Čiže je potrebné pristúpiť ku kompromisom a čakám od Vás rady, ako daný budget čo najrozumnejšie pretaviť na fototechniku...
Nikon Z50 + 16-50 + 50-250, Canon EOS R50 + RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM + 55-210mm f/5-7.1 IS STM, Olympus OM-D E-M10 Mk.IV + 14-150 mm f/4.0-5.6 R ll
Len čakaj 😆, Ty nevieš čo chceš a mi to máme vedieť....
Pre úplnosť: viem, aký mám rozpočet a viem, na čo všetko ten foťák potrebujeme použiť. Obrátil som sa na toto fórum v domnienke, že mi tunajší skúsenejší členovia budú vedieť poradiť. Dostal som užitočné odpovede od dvoch - za čo im ďakujem a ušlo sa mi aj trollingu - od Teba. Ak by som vedel, čo chcem, z akého dôvodu by som sa pýtal a zahlcoval fórum?
Pre úplnosť: viem, aký mám rozpočet a viem, na čo všetko ten foťák potrebujeme použiť. Obrátil som sa na toto fórum v domnienke, že mi tunajší skúsenejší členovia budú vedieť poradiť. Dostal som užitočné odpovede od dvoch - za čo im ďakujem a ušlo sa mi aj trollingu - od Teba. Ak by som vedel, čo chcem, z akého dôvodu by som sa pýtal a zahlcoval fórum?
Veď som písal že nevieš čo chceš, dúfam že si už ženatý, ak nie kľudne sa nás opýtaj...😂
Myslím, že veľmi dobrá voľba. Poprípade zvoliť Sony ZV-1, ktorý ma aj statívček, vyklápací display(a stojí celkove cca 600 eur). Umožňuje aj diaľkové ovládanie snímania(fotenia a filmovania).
ako ti poradit rozpocet je lepsi...ved si najdi kompakty do 1000 ci do kolko si ochotny investovat a porovnaj si parametre... potrebujes cim vacsi snimac a co najlepsiu svetelnost (ked chces fotit v interiery) a teda zoom aspon 200mm (v prepocte na ff, ked chces fotit vonku napr sportove podujatia) najdi si daco a to tu mozes konzultovat...
pre potreby školy by postačoval aj Canon G5X, len mgubík nebude fotiť do rawu, a mal by to si myslím za a) ... a za b) aj úpravy z jpg ... no bude nad tým niekto sedieť a tráviť svoj voľný čas ? aspoň orez a automaticky vylepšiť a uložiť; takže 24-100mm a 1,8-2,8 či 1,8-5,6, neviem čo je dnes na trhu; autorovi otázky by mohol niekto pomôcť v mieste bydliska ... neviem, ako na tom autor je ... celkovo ... s fotením
Je to fajn kombo. Problém bude ked bude treba dlhší zoom. Čo býva pri školských akciách dosť často.
Osobne by som sa držal Karolovho odporúčania:
Nikon Z50 + 16-50 + 50-250
Áno, s tým zoomom by som sa posunul o citeľný kus ďalej. Problémom je rozpočet, to by som bol už min. 300 nad limitom. Ešte uvažujem nad možnosťou rozdeliť kúpu na dve fázy. Možno by to prešlo. Otázkou je, či ostať pri Nikon Z fc alebo Z 50, prípadne spomínané Sony alfa 6100 - toto všetko so setovým sklom a dokúpiť na budúci rok sklo na zoom...? Ktorý mi odporúčate?
Áno, s tým zoomom by som sa posunul o citeľný kus ďalej. Problémom je rozpočet, to by som bol už min. 300 nad limitom. Ešte uvažujem nad možnosťou rozdeliť kúpu na dve fázy. Možno by to prešlo. Otázkou je, či ostať pri Nikon Z fc alebo Z 50, prípadne spomínané Sony alfa 6100 - toto všetko so setovým sklom a dokúpiť na budúci rok sklo na zoom...? Ktorý mi odporúčate?
Myslím že v obrazovom výstupe nebude veľký rozdiel medzi Z50 a Zfc. Rozdiel je v ovládaní a dizajne. Volil by som podľa sympatii a ceny.
Zobrať tento rok 1 sklo a budúci druhé je cesta ak ťa budget nepustí.
Dosť zaujímavá voľby by mohol byť aj nejaký Panasonic DC-G100D/Olympus OM-D E-M10/Panasonic G80 tie by ti vyšli aj s 2 štandardnými zoomami. A na školské akcie je výstup podľa mňa dostatočný
Dosť zaujímavá voľby by mohol byť aj nejaký Panasonic DC-G100D/Olympus OM-D E-M10/Panasonic G80 tie by ti vyšli aj s 2 štandardnými zoomami. A na školské akcie je výstup podľa mňa dostatočný
ked tak em10markIV a 14-150, ale novy set je za 1045eur a vo vnutri s tym moc nenafoti...to jedine s 12-40f2,8 ale len ten objektiv stoji 1200...jedine bazare tam su starsie za polovicu.
ked tak em10markIV a 14-150, ale novy set je za 1045eur a vo vnutri s tym moc nenafoti...to jedine s 12-40f2,8 ale len ten objektiv stoji 1200...jedine bazare tam su starsie za polovicu.
Bazáre asi nie kedže to idú kupovať do školy. Ale možno sa mýlim. Nebol by som až taký pesimista s tým fotením vo vnútri. Samozrejme zaleží čo a v akej kvalite. Ale ked si na školskom vystúpení pozrieš koľko rodičov si ich fotí/točí z hľadiska mobilom tak ver tomu že aj s EM10IV + 14-42 (670 eur) spravíš lepšie fotky alebo video. Navyše veľa scén na školskom vystupení býva statická. Ja by som to zasa tak nehrotil, že to ide len s technikov za 2000+
Bazáre asi nie kedže to idú kupovať do školy. Ale možno sa mýlim. Nebol by som až taký pesimista s tým fotením vo vnútri. Samozrejme zaleží čo a v akej kvalite. Ale ked si na školskom vystúpení pozrieš koľko rodičov si ich fotí/točí z hľadiska mobilom tak ver tomu že aj s EM10IV + 14-42 (670 eur) spravíš lepšie fotky alebo video. Navyše veľa scén na školskom vystupení býva statická. Ja by som to zasa tak nehrotil, že to ide len s technikov za 2000+
Inak tak ma napadlo, neskúšali ste niekto expozimeter cez mobil? Takto by si vedel chlap pozrieť, že aké vlastne podmienky pri fotení má a aké sklá by potreboval, aby sa zmestil napr. do ISO 3200 s malým snímačom a hraničným časom napr. 1/125 sekundy.
Inak tak ma napadlo, neskúšali ste niekto expozimeter cez mobil? Takto by si vedel chlap pozrieť, že aké vlastne podmienky pri fotení má a aké sklá by potreboval, aby sa zmestil napr. do ISO 3200 s malým snímačom a hraničným časom napr. 1/125 sekundy.
Nie, ale asi by bolo ideálne keby to vyskúšal niekto, kto má k dispozícii aj normálny expozimeter a vedel porovnať výsledok.
Nie, ale asi by bolo ideálne keby to vyskúšal niekto, kto má k dispozícii aj normálny expozimeter a vedel porovnať výsledok.
Zdá sa že fotografovanie v škole sa stáva najnáročnejšou foto disciplínou, kto by to bol povedal, je nejaký fotoaparát vyrobený v poslednej dekáde čo to nezvládne ? Veselé Vianoce
Zdá sa že fotografovanie v škole sa stáva najnáročnejšou foto disciplínou, kto by to bol povedal, je nejaký fotoaparát vyrobený v poslednej dekáde čo to nezvládne ? Veselé Vianoce
Noo nemusel by vyhadzovať peniaze za svetelné objekívy ak to dá seťáčikom Šťastné a veselé aj tebe
Môže to byť náročná disciplína, lebo deti sa hýbu. Akcia, šport. Plus napríklad v telovični nebudú asi dobré svetelné podmienky, hlavne v zime keď je skoro tma. Ale neviem to celkom isto, lebo v škole som nefotil. Len tak si to predstavujem.
Pri školských akciách von by to malo byť ľahšie, ale tam by postačil aj mobil.
Môže to byť náročná disciplína, lebo deti sa hýbu. Akcia, šport. Plus napríklad v telovični nebudú asi dobré svetelné podmienky, hlavne v zime keď je skoro tma. Ale neviem to celkom isto, lebo v škole som nefotil. Len tak si to predstavujem.
Nemôže, ja som ešte síce mal na lavici kalamár, ale už sa nesvietilo sviečkami , do konca už vtedy boli okná a žiarovky , a fotil nás pár krát do roka fotograf v triede aj telocvični. Na film. Tým na dnešné pomery smiešnym isom Dnes je úplne iná úroveň svietenia, telocvične sú mnohé vysvietené ako športové haly, väčšinou neslúžia už len deťom, aj slnečné okuliare by si zniesol. Skús mobilom hviezdnu oblohu, žiaden problém...
Foťák do školy
Najlepšie kompakt, objektívy tam nemáme čas meniť.
Ak by som vedel, čo chcem, z akého dôvodu by som sa pýtal a zahlcoval fórum?
potrebujes cim vacsi snimac a co najlepsiu svetelnost (ked chces fotit v interiery) a teda zoom aspon 200mm (v prepocte na ff, ked chces fotit vonku napr sportove podujatia)
najdi si daco a to tu mozes konzultovat...
Aký je Váš názor na tento setík? Prípadne nejaké osobné skúsenosti?
Nikon Z fc + Z 16-50mm f/3,5-6,3 DX VR
Vďaka.
Aký je Váš názor na tento setík? Prípadne nejaké osobné skúsenosti?
Nikon Z fc + Z 16-50mm f/3,5-6,3 DX VR
Vďaka.
Otázkou je, či ostať pri Nikon Z fc alebo Z 50, prípadne spomínané Sony alfa 6100 - toto všetko so setovým sklom a dokúpiť na budúci rok sklo na zoom...? Ktorý mi odporúčate?
Otázkou je, či ostať pri Nikon Z fc alebo Z 50, prípadne spomínané Sony alfa 6100 - toto všetko so setovým sklom a dokúpiť na budúci rok sklo na zoom...? Ktorý mi odporúčate?
Zobrať tento rok 1 sklo a budúci druhé je cesta ak ťa budget nepustí.
Nebol by som až taký pesimista s tým fotením vo vnútri. Samozrejme zaleží čo a v akej kvalite. Ale ked si na školskom vystúpení pozrieš koľko rodičov si ich fotí/točí z hľadiska mobilom tak ver tomu že aj s EM10IV + 14-42 (670 eur) spravíš lepšie fotky alebo video. Navyše veľa scén na školskom vystupení býva statická. Ja by som to zasa tak nehrotil, že to ide len s technikov za 2000+
Nebol by som až taký pesimista s tým fotením vo vnútri. Samozrejme zaleží čo a v akej kvalite. Ale ked si na školskom vystúpení pozrieš koľko rodičov si ich fotí/točí z hľadiska mobilom tak ver tomu že aj s EM10IV + 14-42 (670 eur) spravíš lepšie fotky alebo video. Navyše veľa scén na školskom vystupení býva statická. Ja by som to zasa tak nehrotil, že to ide len s technikov za 2000+
Ale neviem to celkom isto, lebo v škole som nefotil. Len tak si to predstavujem.
Ale neviem to celkom isto, lebo v škole som nefotil. Len tak si to predstavujem.
Skús mobilom hviezdnu oblohu, žiaden problém...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa