Hore

Obrazový profil vs umelecký efekt

Čoraz viac amatérskych fotoaparátov, ale aj niektoré poloprofesionálne a profesionálne fotoaparáty, majú okrem obrazových profilov aj umelecké (art) efekty. Oboje vplýva na spracovanie obrazu. Aký je medzi nimi rozdiel?

Pri fotografovaní sa rozhodujeme, do akého formátu budeme fotografovať. Najčastejšie je to JPG a RAW, niektoré fotoaparáty umožňujú ukladať fotografie aj do formátu TIFF. Na JPG a TIFF sú použité nastavenia spracovania obrazu, medzi ne radíme okrem výberu obrazového profilu aj jeho nastavenie (doostrenie, odšumenie, kontrast atď,), vyváženie bielej alebo použitie umeleckého efektu. Pri fotení do JPG alebo TIFF hovoríme o internom spracovaní obrazu priamo vo fotoaparáte. Pri fotografovaní do RAW sa tieto nastavenia aplikujú na náhľad RAW-u. Na rozdiel od JPG a TIIF sa z RAW-u stane fotografia (bitmapový súbor) až v počítači po vyvolaní. RAW totiž nie je fotografia, ale len súbor s dátami zo snímača. RAW môže obsahovať dáta o nastavení spracovania obrazu z fotoaparátu, niektoré RAW konvertory ich dokážu použiť pre nastavenie vyvolania.

Výber typu súboru má veľký vplyv na využitie obrazových profilov a umeleckých efektov, ako si ukážeme ďalej. Nezabudnite, že vždy môžete fotografovať naraz do RAW+JPG/TIFF.

Fotografia upravená pomocou obrazového profilu Portrait.

Fotografia upravená pomocou umeleckého filtra Vintage s pridanou vinetáciou a rámikom. Umelecké filtre výraznejšie upravujú fotografiu.

Možnosti nastavenia spracovania obrazu vášho fotoaparátu si naštudujte v návode. Pri fotení do RAW sa najviac internému spracovaniu obrazu vo fotoaparáte približujú RAW konvertory ktorý poskytuje výrobca fotoaparátu. U univerzálnych RAW konvertorov a editorov musíte počítať s tým, že nie všetky podporujú obrazové profily a už vonkoncom nie umelecké efekty.

Obrazové profily

Obrazové profily sú akousi digitálnou obdobou filmov. Pri fotení filmovým fotoaparátom si vyberáte, či použijete farebný alebo čiernobiely film a s akou charakteristikou. Jeden film je vhodnejší na portréty, druhý na krajinárske zábery a ďalší má univerzálne využitie. Rovnako je to s obrazovými profilmi. Často sú nazvané podľa toho, pre aký žáner sú navrhnuté. Štandardne vo fotoaparáte nájdete profily Naturel, Vivid, Portrait, Landscape, Monochrome. Záleží na konkrétnom modely fotoaparátu, aké profily ponúka. Napr. fotoaparáty Fujifilm ponúkajú profily navrhnuté na konkrétnych filmoch (Provia,…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
vilkoo
2020-03-30 10:29:38
Velmi dobry popis a vyjadrenie sa jednotlivym foto scenam
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované