Fórum » O TECHNIKE

vybava na svadbu...

ginas
ginas 2008-10-18 18:55:29+02
Zaujimalo by ma par nazorov ,aku techniku zvolit pre svadobne foto? (od Canonu)Myslite ze objektivy ako Canon 85mm f-1,8,Tamron 17-55mm f-2,8 a Canon 90-300mm su na zaciatok dostacujuce?

mato.draho
2009-06-23 11:45:40+02
Kriste pane, 2500 fotiek zo svadby??? Aj 100 sa mi zda uz vela... :|

Ferdo
2009-06-23 12:57:54+02
príspevok od: mato.draho
Kriste pane, 2500 fotiek zo svadby??? Aj 100 sa mi zda uz vela... :|
Keby som bol na svadbe cely den od rana do nejakej jednej - druhej po polnoci a dal by som novomanzelom 100 fotiek, asi by to bola moja posledna svadba.. :)

mato.draho
2009-06-23 14:00:38+02
príspevok od: Ferdo
Keby som bol na svadbe cely den od rana do nejakej jednej - druhej po polnoci a dal by som novomanzelom 100 fotiek, asi by to bola moja posledna svadba.. :)
Mne ani tak nejde o to, dat svadobcanom tolko fotiek - fotit 16 hodin kadenciou 3 fotky za minutu non-stop je technicky mozne. Ale v casoch kinofilmu by si fotograf takto nezarobil ani len na samotne filmy (2500 fotiek = 70 ks filmov:)
Ved 2500 fotiek so svadby sa ani neda realne prezerat - fakt by som nechcel byt navsteva, ktorej sa tito mladomanzelia rozhodlnu ukazat svadobne fotky :D
To radsej jeden uceleny svadobny album spickovych fotiek...

Daniel.U
2009-06-23 15:07:39+02
ani ja si neviem ani v najbujnejsej fantazii predstavit ako sa da prezerat a zo zaujmom prezerat 2500 fotiek. Ludia si to pozeravaju v tmavych obyvackach kde svieti jedna lampicka a pri pustenom televizore a nahlas sa baviacej navsteve. Pri 50tej fotke to vacsinu ludi prestane bavit. Ked doma robim postprocesing, robim ho na dvoch monitroch a na to urcenom osvetleni a niekedy mam hlavu z toho ako melon,kym to rozsortirujem

2009-06-23 15:28:40+02
vsetky fotky sa nedavaju standardne, len ked chce nevesta/zenich.

prezriet sa ich da :-D ale je to morda. ja to robim popri telke - vytriedim tak 200-400, ktore potom este raz pozriem v klude a potom sa zacnem venovat upravam. zvysok je zrely smer ´hara bin´.

inak pohlad zenicha a nevesty je iny. na kazdej fotke najdu nieco zaujimave, preto triedim sam :-D

Slavo Jancisin
2009-06-23 16:20:29+02
Svadby nefotím často (maximálne 3-4 ročne, takže mám menšie skúsenosti), ale všetky fotky som dal iba raz (bratrancovej dcére, nech si vyberú ktoré chcú a ďalej ich budem upravovať a dám vyvolať vo fotolabe). Dostali cca 800 fotiek a výsledok z toho bol asi taký, prečo nevestina strana má 32 fotiek viac ako ženíchová. A zrazu som bol ten najhorší ... Ináč tu svadbu som fotil za Pánboh zaplať ...
Krstiny som už samozrejme odmietol fotiť.

atik
2009-06-23 16:22:15+02
to tak zvacsa byva, ze najhorsie sa foti rodine.

Ferdo
2009-06-23 16:47:32+02
Kazdy asi robite ako viete resp. ako ste zvyknuti. Ja ked idem na celu svadbu..idem s tym vedomim, ze si stade donesiem 2000 fotiek (samozrejme nejaky odpad je vzdy), a to necvakam 3 fotky za minutu ale jednoducho za tych priemernych 16 hodin sa toho nazbiera. Nechcel by som vidiet pohlady mladomanzelov, keby som im odovzdal nejakych 100-200 fotiek. Urcite by sa ma minimalne spytali.. co som robil cely den, ked im davam len tolko fotiek... To je moj nazor na vec, suhlasit s tym nemusite :)

Strhak
2009-06-23 17:05:44+02
Kazdy asi robite ako viete resp. ako ste zvyknuti. Ja ked idem na celu svadbu..idem s tym vedomim, ze si stade donesiem 2000 fotiek (samozrejme nejaky odpad je vzdy), a to necvakam 3 fotky za minutu ale jednoducho za tych priemernych 16 hodin sa toho nazbiera. Nechcel by som vidiet pohlady mladomanzelov, keby som im odovzdal nejakych 100-200 fotiek. Urcite by sa ma minimalne spytali.. co som robil cely den, ked im davam len tolko fotiek... To je moj nazor na vec, suhlasit s tym nemusite :)
Ber to ako technickú otázku: mám Canon 50D v plnom rozlíšení a vo formáte Raw dám na 4Gb kartu 185 záberov, no a teraz tá otázka koľko máš kariet ti so sebou na tých 2000 záberov či nebodaj zo sebou vláčiš notebook. Inak keď som to tak počítal ta ak fotíš 16 hodín tak na jednu fotku máš cca 29 sekúnd pri tých 2000 záberoch a to nepočítam čas strávení presunom z miesta na miesto a podobne časti svadby keď sa proste nefotí (aspoň myslím že keď sa prevážajú svadobčania autom tak ti neklikáš vyše dvoch snímok za minútu). Neber to zle ja sa len pýtam ja svadby nefotím.

Ferdo
2009-06-23 17:09:50+02
príspevok od: Strhak
Ber to ako technickú otázku: mám Canon 50D v plnom rozlíšení a vo formáte Raw dám na 4Gb kartu 185 záberov, no a teraz tá otázka koľko máš kariet ti so sebou na tých 2000 záberov či nebodaj zo sebou vláčiš notebook. Inak keď som to tak počítal ta ak fotíš 16 hodín tak na jednu fotku máš cca 29 sekúnd pri tých 2000 záberoch a to nepočítam čas strávení presunom z miesta na miesto a podobne časti svadby keď sa proste nefotí (aspoň myslím že keď sa prevážajú svadobčania autom tak ti neklikáš vyše dvoch snímok za minútu). Neber to zle ja sa len pýtam ja svadby nefotím.
prave takuto matematicko-teoreticko-spekulantsku odpoved som cakal a dobre som sa na nej pobavil :)))))))

Nebudem ti hovorit kolko kariet mam aby som nafotil tych 2000 rawov v rozliseni 12Mpix, ale mam ich dostatok. Myslim ze v dnesnej dobe nieje problem kupit si tych kariet viac, niesu take drahe..

Daniel.U
2009-06-23 17:26:17+02
ja by som sa chcel tak nesmelo opytat ako robis postprocesing. Dajme tomu, ze uz mas spraveny vyber, tak aj s tymi fotkami nieco robis alebo ich nechavas tak? Lebo keby si jednu robil minutu a mas 1000 fotiek, tak to nestihnes do dalsej soboty. Ale vobec ssa nebudem cudovat ked povies, ze s nimi nerobis nic, lebo je vela fotografov co maju vybavu za cenu rodineho baraku a fotia do jpg a cely postprocesing spociva vo vymazani zlych fotiek.

Strhak
2009-06-23 17:26:59+02
prave takuto matematicko-teoreticko-spekulantsku odpoved som cakal a dobre som sa na nej pobavil :)))))))

Nebudem ti hovorit kolko kariet mam aby som nafotil tych 2000 rawov v rozliseni 12Mpix, ale mam ich dostatok. Myslim ze v dnesnej dobe nieje problem kupit si tych kariet viac, niesu take drahe..
Ale tak mohol si mi odpovedať, mňa to naozaj zaujíma ja mám v kartách 11Gb a ešte som nikdy za deň nenafotil 2000 záberov ani podobné číslo čo ba sa len tomu blížilo. Preto som sa ťa na to pýtal a ešte jednu otázku ja keď spravím cca 400 záberov za deň a len ich potom triedim, dolaďujem a prerábam na JPG tak mi ide hlavu s toho roztrhnúť koľko tebe trvá následné triedenie a úprava

Ferdo
2009-06-23 17:34:07+02
príspevok od: Daniel.U
ja by som sa chcel tak nesmelo opytat ako robis postprocesing. Dajme tomu, ze uz mas spraveny vyber, tak aj s tymi fotkami nieco robis alebo ich nechavas tak? Lebo keby si jednu robil minutu a mas 1000 fotiek, tak to nestihnes do dalsej soboty. Ale vobec ssa nebudem cudovat ked povies, ze s nimi nerobis nic, lebo je vela fotografov co maju vybavu za cenu rodineho baraku a fotia do jpg a cely postprocesing spociva vo vymazani zlych fotiek.
nuz, viac ti neprezradim.. necham to na tvoju fantaziu :)))))

Daniel.U
2009-06-23 17:42:22+02
nuz, viac ti neprezradim.. necham to na tvoju fantaziu :)))))
moja fantazia mi hovori, ze robis divadlo pred zakaznikom. Kazdy, kto do toho trochu vidi, vie, ze sa to spracovat neda. Pokial na ucely terminologie nepovazujeme za postprocesing pridelenie hviezdicky alebo automaticky export do jpg.

Strhak
2009-06-23 17:53:22+02
príspevok od: Daniel.U
moja fantazia mi hovori, ze robis divadlo pred zakaznikom. Kazdy, kto do toho trochu vidi, vie, ze sa to spracovat neda. Pokial na ucely terminologie nepovazujeme za postprocesing pridelenie hviezdicky alebo automaticky export do jpg.
Ja keď nafotím cca tých 400 záberov (nefotím svadby) tak následné spracovanie mi trvá dva dni a to je bez úpravy vo photoshope. Neviem si predstaviť tých 2000 záberov, mne už pri čísle 400 je do plaču :-)))

mato.draho
2009-06-23 18:35:03+02
Vidim to podobne, PP 2500 fotiek, tak to je uz iny hardcore, hlavne ked ta o tyzden caka dalsia svadba... :D
Inak nic v zlom, ale cakal som podobny argument ako ´Pytali by sa ma, co som fotil cely den´. Podla mna sa na jednej svadbe neda urobit 2500 jedinecnych zaberov, nutne tam musi byt vela opakujucich sa motivov. Ale zase je pravda, ze bezny zakaznik casto uprednostni kvantitu pred kvalitou, a aj svoje peniaze pusti ochotnejsie za 2500 fotiek nez za 100.
Ale ako pisal - kazdy ma svoj styl prace, svoje postupy... Prajem vela spokojnych klientov ;)

Daniel.U
2009-06-23 18:37:17+02
príspevok od: Strhak
Ja keď nafotím cca tých 400 záberov (nefotím svadby) tak následné spracovanie mi trvá dva dni a to je bez úpravy vo photoshope. Neviem si predstaviť tých 2000 záberov, mne už pri čísle 400 je do plaču :-)))
nejde ani tak o to, ze by sa to nedalo, ale ze z toho clovek zblbne. Po dlhsom case uz neviem co robim ked to chcem poupravovat poriadne. Na Cehovskeho fotkach vidim, ze je tam vela veci prave vyrobenych v pocitaci, bud upravuje dnom i nocou alebo to dava niekomu robit. Tak ako vizeraju fotky na jeho stranke, urcite nevizera vsetkych 2500, ktore odovzda. Mozno tomu uveri nejaka nevesta, ale nie ja.

Slavo Jancisin
2009-06-23 18:40:31+02
osobne, ak fotím svadbu tak odobierku, obrad, aranžované fotky a ´portréty´ rodiny fotím RAW + JPG, zábavu rovno do JPG (tam nech sa viac realizuje kameraman ... samozrejme, že si to s ním a mladými vopred vydyskutujem) a fotím cca do 01:00 - 02:00 (koniec radového tanca ... ďalej to už nemá zmysel

katulka25
2009-06-23 19:06:03+02
Ahojte, tak ja som fotila svadbu zatial len 1x a fotila som od rana od 8.00 do 01.30 s 2hodinovou prestavkou, pretoze som bola aj ako host. Musim povedat, ze som nafotila cca 1400 zaberov a odovzdala som asi 850.
Spracovavala som to 2tyzdne kazdy den po praci. Fotila som len do RAW-ka. Retusovala som poctivo - kable, rusive pozadia, vetvicky z hlav, skaredy televizor na celkom peknej stene atd. Takze ak ferdo nafotil 2000 zaberov, tak tomu verim. Ja som nemala moznost napr. fotit cely obrad v kostole, pretoze ma p.farar upozornil, ze si to cez kazen nezela.. tak som zostala s dlhym nosom a v kostole mam len par zaberov...
tak len tolko moj skromny prispevok :)

Daniel.U
2009-06-23 20:02:12+02
a ake z toho plynie poucenie? :-)) Asi take, ze tadialto cesta nevede, bud budes fotit menej alebo neretusovat. Ak by si mala svadbu kazdu sobotu, tak dufam uznas, ze takto to spracovavat je nonsens. Inak hentake veci ako su vetvicky z hlavy si davam pozor uz pri foteni. Tiez som sa poucil. Ale nechapem ten obrad, ze mas par fotiek lebo si nemohla fotit cez kazen. Ved fotis nastup nevesty, zenicha, potom cich zoskupenie pred oltarom vcitane svedkov, vymenu prstenov, ako vypravaju do mikrofonu, podpisy, to vsetko je mimo kazne, nemozes toho mat malo.

Strana 12 z 16

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()