Fórum » Ephoto - návrhy a pripomienky

Anketa o anonymite

julo kotus
julo kotus 2010-12-20 10:57:51+01
Ahojte, dávam do pozornosti anketu o bodovaní a anonymite fotiek "na kritiku". Môžete prejaviť svoj názor.

jan.zitniak
2010-12-21 05:38:47+01
príspevok od: seemona
Sa zapojim prvy krat do diskusie Inak necitala som vsetky prispevky, takze ak to tu uz bolo tak pardon. Nejde ani tak o podpis ako skor nejaku ochranu fotiekm co tu podla mna dost chyba. Vela ludom to bude prekazat, ale ja by som po rozkliknuti fotky dala moznost uzivatelovi, aby si na fotku dal nejaky velky watermark alebo inu ochranu, ak ma zaujem. Napriklad by tam bolo priehladne logo ephoto a podobne. Ani sami neviete, ako vam niekto rozkrada fotky bez vasho vedomia -...internet Uz som aj vase fotky co boli v topke a tak videla kade tade po internete a po vasom mene tam nebolo ani chyru ani slychu
Tiež súhlasím s Watermarkom, ale čo ma logicky napadá, tak by tam bol iste watermark ephoto.sk

jan.zitniak
2010-12-21 05:40:01+01
príspevok od: kralik_j
a tiez suhlasim i s tou moznostou ze sa komentatorovi zobrazi autor a v pripade ze bodovy system zostane zachovany tak i tie body...

Osobne v poslednom case nehodnotim bodovo. Preferujem koment jednotlivym castiahm hodnotenia. Bodami sa revansovat v dobrom i v zlom hodnoteni. V komente je to uz horsie. Lebo je to samotny odkaz a myslienky hodnotiaceho

Suhlasim ze prilis velky pokec k foto nema zachranovat, vyzdvihovat samotnu fotku. Fotka ma hovorit sama za seba. Vtredy je ta fotka perfektna a nie sa vykecavat pod fotkou :/

Inak stale sa da asociovat podla motivu fotky, alebo exifu a fotovybavy, ci kratkemu sprievodnemu texu ku autorovi. Tak preco sa z toho robi veda. Prvotny nastrel fotky by mal byt anonymny(ako som uz spominal bez podpisu, raminka, ci ozacenie autora).
Súhlasím s touto myšlienkou ...

jan.zitniak
2010-12-21 06:02:20+01
príspevok od: seifi
Celý problém je v tom, že nevieme a nie sme kritickí ani k sebe ani k iným. K iným žiaľ len z obavy, čo sa mi vráti späť. Alebo bodujeme 6 a 7 alebo nebodujeme vôbec. Nie je to vôbec v tom, či je alebo nie je vidieť meno autora. Okrem toho systém bodovania je zložitý v bodovaní 3 kritérii.
Ako som spomenul v inej debate pred minútkou, dajme rozsah do 3 bodov, načo 7, keď je to aj tak všetko nabité nad 6 hore.
Skôr bodovanie by mohlo byť od 1 do 5 podobne ako pri známkach v škole. To si každý z nás vie lepšie predstaviť.

TTL
2010-12-21 06:09:28+01
príspevok od: jan.zitniak
Práveže ja mám dojem, že kvalita fotografií v novom ephoto.sk je vyššia ako predtým ... Treba spraviť experiment ako to dopadne.

Mne len vychádza to, že na konkurenčnom portály mi vždy ohodnotia/okomentujú fotografie, tu nikto.
Ja som si zas vsimol, ze teraz su fotky vsetky akesi \'standardne\' - pekna krajinka, pekny vtacik, pekna Wendy, pekny hmyz, nevidim ziadne speciality. Take sa vyskytovali skor od autorov, ktorych vyzvihovali ich kamarati, teraz su asi nevsimnuti ci co... Alebo iba nepridavaju.

Inak ak sa to aj s tym watermarkom mysli vazne, tak stracam vsetku vieru v ludstvo

brki
2010-12-21 06:53:36+01
príspevok od: werdza
necitala som to tu, ale myslim si, ze je dost atorov, ktori maju svoj styl a ich fotky poznat aj bez mena, popripade podla ich serie, bapriklad tie karatisticke co byvaju v topke, a;ebp Strateneho krajinky s jeho povestnym ramikom, tym padom by sa ho vlastne asi musel vzdat.
Alebo aj ludia si pod fotku hodia link na celu galeriu z reportaze, koncertu, plus niektori si radi podpisuju fotky napriklad ku koncertovym fotkam podla mna podpis patri a patri sa nazvat fotku nazvom skupiny, takze sa da tym aj vygooglit a keby si ju nejaka kapela nahodou stiahla, tak nech ju ma autor podpisanu.
A ja osobne patrim k ludom, ktori boduju, len, ak im fotka stoji za vsetky sedmicky, inak nebodujem, skor mozno nieco napisem. aj, ked priznam sa uz som si tu galeriu nepozerala ani nepamatam. Vacsinov len top fotky a dala si v kategoriach vyhladat hudba a pozerala si novsie pridane... Premna bolo ephoto vzdy zaujimavejsie tymi ostatnymi vecami tu, ako fotogaleria...
V mnohom máš pravdu. Najmä posledná veta - preto sa mi ephoto najviac páči. kvôli tomu bohatému \"servisu\". Problém doterajšieho ephota bol aj v tom, čo píšeš - že si si pozrela a prípadne obodovala len/najmä fotky v topke. Preto sa darilo tomu nezmyselnému systému polnočných fotiek. Často som našiel \"hlboko v poli\" veľmi zaujímavé fotky, ktoré vysoko prevyšovali fotky v topke. Ani ja som veľmi často nemal čas pozrieť si niečo iné mimo TOP -iek. S tým podpisovaním to je tak. Keď niekto použije uverejnenú fotku na svoj biznis bez súhlasu autora , porušuje zákon bez ohľadu na to, či je podpísaný, alebo nie. A podpis sa dá veľmi ľahko retušovať a rámik odrezať . Okrem toho mnohé špičkové fotoportály neumožnia ani rámik, ani podpis - napr. 1 x.com. Asi vedia prečo...

brki
2010-12-21 06:58:14+01
príspevok od: TTL
Priznam sa, som sokovany, do akej miery dokaze zajst tuzba ludi ocislovat, zaskatulkovat a katalogizovat uplne vsetko. Uz ma vo fotografii nic neprekvapi :-/

No kazdopadne som zvedavy, ked sa tu najblizsie zas objavi napr. fotka modelky Wendy (a zhodou okonosti prave v TOP jedna je, hehe)... Urcite nikto neuhadne, od koho je.

Ja som tu fotky nikdy necisloval, iba komentujem (a iba to, co sa mi chce, tzn. obcas). Co robim najviac, je, ze si fotky prezeram, niekedy najnovsie, niekedy podla kategorii, obvykle TOPky. A potom si pozeram, kto je autor a prezriem si jeho portfolio. Ziadne ciselka.

Okrem toho, ze cislovanie je uplna blbost, mi vy zastanci anonymity vysvetlite jedno: Toko sa tu argumentuje \'objektivnostou\', ktoru ma anonymita akoze zarucit. Odkial ste vzali tento dojem? Mate to nejako empiricky dokazane? Lebo co tu pozeram fotky dna a TOPky, tak su to presne take iste fotky, ake boli fotkami dna a TOPkami aj predtym, ked boli autori \'neanonymni\'. Preco myslite, ze to bude niekedy inak? Ludia budu hodnotit vzdy to, co chcu a tak ako chcu. VZDY budu v topke fotky, ktore udru na tu spravnu strunu, obvykle akejsi modnej vlny. Staci sa pozriet na vyber najnovsich fotografii a mozem uplne bezpecne oznacit tie, ktore zarucene skoncia v topke. A je uplne jedno ci su autori znami alebo nie, aj tak su to stale ti isti - a ked sa najde niekto novy, tak sa dostane do topky tak ci tak, ci je jeho meno viditelne alebo nie.

Logika 49,21 % hlasujucich mi uplne unika. Asi som z inej planety.
nie si z inej planéty, ani nemusíš byť šokovaný ... akurát máme rôzny názor a argumentujeme si navzájom...to je hádam o.k.... ...svetový mier na tom nestojí, ani dažďové pralesy tým nezachránime

adamk
2010-12-21 08:17:36+01
Ja navrhujem, aby sme v ramci zachovania anonymity zakazali fotit :
- Zizkovi ... modelky
- Mrcovi ... karatistov
- Tomatitovi ... skakavky
- Stratenemu ... Tatry
- Komovi ... Cika

pe3k.wien
2010-12-21 08:24:10+01
ja len tolko, ze do ankety sa da hlasovat aj viac krat, co by asi nemalo byt...

atiart
2010-12-21 08:29:05+01
.... ja osobne anonymitu schvaľujem, aj keď si myslím že nijak a v ničom to nerozhoduje , dobrá fotka zostane dobrou, a zlá takisto bude bez povšimnutia

Cerberus
2010-12-21 08:53:44+01
príspevok od: TTL
Priznam sa, som sokovany, do akej miery dokaze zajst tuzba ludi ocislovat, zaskatulkovat a katalogizovat uplne vsetko. Uz ma vo fotografii nic neprekvapi :-/

No kazdopadne som zvedavy, ked sa tu najblizsie zas objavi napr. fotka modelky Wendy (a zhodou okonosti prave v TOP jedna je, hehe)... Urcite nikto neuhadne, od koho je.

Ja som tu fotky nikdy necisloval, iba komentujem (a iba to, co sa mi chce, tzn. obcas). Co robim najviac, je, ze si fotky prezeram, niekedy najnovsie, niekedy podla kategorii, obvykle TOPky. A potom si pozeram, kto je autor a prezriem si jeho portfolio. Ziadne ciselka.

Okrem toho, ze cislovanie je uplna blbost, mi vy zastanci anonymity vysvetlite jedno: Toko sa tu argumentuje \'objektivnostou\', ktoru ma anonymita akoze zarucit. Odkial ste vzali tento dojem? Mate to nejako empiricky dokazane? Lebo co tu pozeram fotky dna a TOPky, tak su to presne take iste fotky, ake boli fotkami dna a TOPkami aj predtym, ked boli autori \'neanonymni\'. Preco myslite, ze to bude niekedy inak? Ludia budu hodnotit vzdy to, co chcu a tak ako chcu. VZDY budu v topke fotky, ktore udru na tu spravnu strunu, obvykle akejsi modnej vlny. Staci sa pozriet na vyber najnovsich fotografii a mozem uplne bezpecne oznacit tie, ktore zarucene skoncia v topke. A je uplne jedno ci su autori znami alebo nie, aj tak su to stale ti isti - a ked sa najde niekto novy, tak sa dostane do topky tak ci tak, ci je jeho meno viditelne alebo nie.

Logika 49,21 % hlasujucich mi uplne unika. Asi som z inej planety.
Na strane 2 som napísal akú mám predstavu o systéme.
Anonymita nemá zmysel pri autoroch s vlastným rukopisom, pri autoroch s podpisom. To tu asi nikto nie je taký naivný, že by si to neuvedomoval. Anonymita v tom zmysle, že by bola len počas 24 hod., len pre fotky na kritike a len pre tých ktorí ešte nebodovali ani nekomentovali. Ten kto by obodoval či okomentoval fotku v súťaži TOP, tomu by hneď po vložení príspevku nabehli všetky hodnotenia a komentáre. Ak by dal iba komentár a potom by chcel aj bodovať, to by už počas 24 hod. nemohol. Fotky ako také by si mohol prezrieť hocikto, urobiť si svoj názor. Ak by ho však fotografii hodnotením či komentárom neposkytol, tak si myslím že sa nemá čo počas tých 24 hod. súťaže vŕtať v tom kto je autorom. Ak niekoho fotka zaujala a neodhodlá sa pod ňu napísať svoj vlastný názor, tak jej hodnotenia a komentáre uvidí hneď na druhý deň. Tá fotka sa nestane inou, nezmení sa, ani nezmizne.
Anonymitou by sa mohlo dosiahnuť to, že sa menej známi autori dozvedia o svojich chybách možno aj od niekoľkých prispievateľov nezávisle od seba. Tým bude mať kritika oveľa väčšiu váhu ako doteraz, keď niekto niečo doteraz v negatívnom zmysle medzi prvými napísal tak sa to s tou fotkou už viezlo, hoci mohla mať impakt neviemaký. Bola jej vytknutá technická chyba pre konkrétneho hodnotiteľa možno dôležitá, ale ostatní čítajúc komentár pod fotkou sa mohli dať týmto názorom ovplyvniť. Takto to bude len o fotografia vs. vlastný názor hodnotiteľa.
Anonymita by mohla prispieť k vyššej úrovni aj hodnotiteľov. Ak dá svoje hodnotenie, alebo posun do TOP (ktovie čo to bude) a svoj komentár, hneď po odoslaní by sa mu objavili aj ostatné komentáre a hodnotenia a mohol by si ich porovnať so svojím. Naučil by sa pristupovať k hodnoteniu zodpovednejšie, naučil by sa písať svoj vlastný názor, zistil by či má podobný pohľad na fotografiu ako iní, alebo či ho fotografia oslovila v niečom inom ako ostatných, alebo či píše blbosti a je najvyšší čas si sadnúť za knihy a niečo poštudovať. Aj pre hodnotiacich by to bolo do určitej miery ich vlastné zrkadlo.
Nemyslím si že všetky fotky sú také isté ako v starom e-phote, v princípe sa hodnotenie nezmenilo, ak mám vôľu, autora si zistím za chvíľku. Ale niektorým menej známym autorom, resp. ich fotkám to už asi pomohlo, keď sa ich fotky dostali vysoko.
Že číslovanie je blbosť, s tým úplne súhlasím. Ja sa necítim na to, aby som rozoznával jemné prechody sedembodovej stupnice v troch kategóriách a trúfam si povedať že to vzhľadom na súčasné bodovanie asi nevyhovuje takmer nikomu. Preto by som bol nielen za anonymitu, ale aj zmenu bodového systému na taký, že by som mal voľbu: áno, tejto fotke dám svoj hlas, chcem ju vidieť v TOPke.
Aj keď niektorí píšu že sú objektívni a súčasne chcú vidieť autora, tak som trocha na pochybách či to je naozaj tak. Podľa mňa by mal systém fungovať tak, aby sa čo najviac priblížil stavu fotografia -hodnotiteľ bez rôznych rušivých vplyvov. Ak chcem vidieť autora, tak chcem zároveň prihliadať na to, kto to je, chcem brať do úvahy jeho doterajšiu tvorbu, aj keď si to nepriznám. To ešte neznamená, že napíšem pod fotkou neobjektívny názor, ale málokto dá teraz kamarátovi zároveň aj nízke body. Ak chcem vidieť komentáre a hodnotenia, chcem sa zaradiť do prúdu, lebo napíšem a ohodnotím približne ako všetci, autorovi tým neublížim ale ani nepomôžem. Ale ma je vidno. Možno nejaké percento z tých ktorí prechádzajú po mne komentáre, si klikne na môj nick a hurá (možno) mám ďalšie bodíky. Tým nechcem dehonestovať hodnotiacich užívateľov, ktorí hodnotia preto, lebo ich to baví, majú svoj názor bez ohľadu na to čo kto napísal. Sú tu takí, ale nie je ich veľa. Ale aj medzi nimi je väčšina takých, ktorí v súčasnom systéme známky 5 a 4 používajú zriedkavo, to ani nehovorím o tých nižších bodoch.
Čo sa týka podpisovania na fotografii, som za to aby nebolo umožnené, ale zároveň si uvedomujem že odpoveď na túto otázku nie je taká jednoduchá, lebo zároveň zastávam názor, že každý má právo si chrániť svoj majetok, dielo. Ochrana diela však podľa mňa nespočíva v tom, že bude na každej fotke cez prostriedok logo e-photo, alebo každý autor si bude pridávať watermarky. Ochrana diela by mala byť v právnej rovine. Uvedomujem si kde žijeme, preto síce som za zrušenie signovania fotografií, ale nie nejako radikálne, známych autorov tu je aj tak poznať, to by som asi nechal na diskusiu.
Takéto je moje zdôvodnenie, takto to vidím.
Snáď som Ti objasnil logiku jedného z tých hlasujúcich za anonymitu a snáď som Ťa nešokoval druhý krát.
Pekný deň.

Helen1
2010-12-21 09:26:57+01
príspevok od: Cerberus
Na strane 2 som napísal akú mám predstavu o systéme.
Anonymita nemá zmysel pri autoroch s vlastným rukopisom, pri autoroch s podpisom. To tu asi nikto nie je taký naivný, že by si to neuvedomoval. Anonymita v tom zmysle, že by bola len počas 24 hod., len pre fotky na kritike a len pre tých ktorí ešte nebodovali ani nekomentovali. Ten kto by obodoval či okomentoval fotku v súťaži TOP, tomu by hneď po vložení príspevku nabehli všetky hodnotenia a komentáre. Ak by dal iba komentár a potom by chcel aj bodovať, to by už počas 24 hod. nemohol. Fotky ako také by si mohol prezrieť hocikto, urobiť si svoj názor. Ak by ho však fotografii hodnotením či komentárom neposkytol, tak si myslím že sa nemá čo počas tých 24 hod. súťaže vŕtať v tom kto je autorom. Ak niekoho fotka zaujala a neodhodlá sa pod ňu napísať svoj vlastný názor, tak jej hodnotenia a komentáre uvidí hneď na druhý deň. Tá fotka sa nestane inou, nezmení sa, ani nezmizne.
Anonymitou by sa mohlo dosiahnuť to, že sa menej známi autori dozvedia o svojich chybách možno aj od niekoľkých prispievateľov nezávisle od seba. Tým bude mať kritika oveľa väčšiu váhu ako doteraz, keď niekto niečo doteraz v negatívnom zmysle medzi prvými napísal tak sa to s tou fotkou už viezlo, hoci mohla mať impakt neviemaký. Bola jej vytknutá technická chyba pre konkrétneho hodnotiteľa možno dôležitá, ale ostatní čítajúc komentár pod fotkou sa mohli dať týmto názorom ovplyvniť. Takto to bude len o fotografia vs. vlastný názor hodnotiteľa.
Anonymita by mohla prispieť k vyššej úrovni aj hodnotiteľov. Ak dá svoje hodnotenie, alebo posun do TOP (ktovie čo to bude) a svoj komentár, hneď po odoslaní by sa mu objavili aj ostatné komentáre a hodnotenia a mohol by si ich porovnať so svojím. Naučil by sa pristupovať k hodnoteniu zodpovednejšie, naučil by sa písať svoj vlastný názor, zistil by či má podobný pohľad na fotografiu ako iní, alebo či ho fotografia oslovila v niečom inom ako ostatných, alebo či píše blbosti a je najvyšší čas si sadnúť za knihy a niečo poštudovať. Aj pre hodnotiacich by to bolo do určitej miery ich vlastné zrkadlo.
Nemyslím si že všetky fotky sú také isté ako v starom e-phote, v princípe sa hodnotenie nezmenilo, ak mám vôľu, autora si zistím za chvíľku. Ale niektorým menej známym autorom, resp. ich fotkám to už asi pomohlo, keď sa ich fotky dostali vysoko.
Že číslovanie je blbosť, s tým úplne súhlasím. Ja sa necítim na to, aby som rozoznával jemné prechody sedembodovej stupnice v troch kategóriách a trúfam si povedať že to vzhľadom na súčasné bodovanie asi nevyhovuje takmer nikomu. Preto by som bol nielen za anonymitu, ale aj zmenu bodového systému na taký, že by som mal voľbu: áno, tejto fotke dám svoj hlas, chcem ju vidieť v TOPke.
Aj keď niektorí píšu že sú objektívni a súčasne chcú vidieť autora, tak som trocha na pochybách či to je naozaj tak. Podľa mňa by mal systém fungovať tak, aby sa čo najviac priblížil stavu fotografia -hodnotiteľ bez rôznych rušivých vplyvov. Ak chcem vidieť autora, tak chcem zároveň prihliadať na to, kto to je, chcem brať do úvahy jeho doterajšiu tvorbu, aj keď si to nepriznám. To ešte neznamená, že napíšem pod fotkou neobjektívny názor, ale málokto dá teraz kamarátovi zároveň aj nízke body. Ak chcem vidieť komentáre a hodnotenia, chcem sa zaradiť do prúdu, lebo napíšem a ohodnotím približne ako všetci, autorovi tým neublížim ale ani nepomôžem. Ale ma je vidno. Možno nejaké percento z tých ktorí prechádzajú po mne komentáre, si klikne na môj nick a hurá (možno) mám ďalšie bodíky. Tým nechcem dehonestovať hodnotiacich užívateľov, ktorí hodnotia preto, lebo ich to baví, majú svoj názor bez ohľadu na to čo kto napísal. Sú tu takí, ale nie je ich veľa. Ale aj medzi nimi je väčšina takých, ktorí v súčasnom systéme známky 5 a 4 používajú zriedkavo, to ani nehovorím o tých nižších bodoch.
Čo sa týka podpisovania na fotografii, som za to aby nebolo umožnené, ale zároveň si uvedomujem že odpoveď na túto otázku nie je taká jednoduchá, lebo zároveň zastávam názor, že každý má právo si chrániť svoj majetok, dielo. Ochrana diela však podľa mňa nespočíva v tom, že bude na každej fotke cez prostriedok logo e-photo, alebo každý autor si bude pridávať watermarky. Ochrana diela by mala byť v právnej rovine. Uvedomujem si kde žijeme, preto síce som za zrušenie signovania fotografií, ale nie nejako radikálne, známych autorov tu je aj tak poznať, to by som asi nechal na diskusiu.
Takéto je moje zdôvodnenie, takto to vidím.
Snáď som Ti objasnil logiku jedného z tých hlasujúcich za anonymitu a snáď som Ťa nešokoval druhý krát.
Pekný deň.
veľmi pekne si to napísal...vo všetkom 100% súhlasím...čo sa týka bodovania, sama za seba môžem napísať, že bodujem len fotky, ktoré sa mi páčia (veď impakt, to akým dojmom fotka ako celok pôsobí je najdôležitejší ) a nižšie bodíky nedávam z jednoduchého dôvodu...necítim sa byť v žiadnom prípade kompetentná posúdiť, či a prečo nie je TK alebo kompozícia ok...ak ma fotečka niečím zaujme, pridám len komentík a ostatné fotky, len prejdem tak ako ostatní....mne by tiež stačilo povedať \"ano\" a hodnotiť by mohli/mali len profíci...len neviem ako a či sa vôbec dajú hodnotiť diela a myšlienky autorov...kto vie, ako by v hodnotení obstál Alfons Mucha alebo Piccaso ...veľa fotiek na kritiku prejdeme bez povšimnutia a pod niektoré máme dať nižšie známky len preto, že sa nám nepáčia?...ktoré sú potom \"horšie\"? Pripájam sa k názorom, že najdôležitejšie sú komentáre...za všetky a nielen k mojím fotkám som vďačná...tie nám začiatočníkovským amatérom pomáhajú najviac

martin.rehacek
2010-12-21 09:38:30+01
Ako tak pozorujem, v celku sa tato diskusia roztiahla, takze pridam aj ja svoj nazor.

Podla mna by mala byt pocas 24 hod zarucena anonymita vsetkym novym fotkam. Osobne si myslim, ze ked niekoho fotka zaujme a prezrie si ju, tak by tam mohol zanechat svoj komentar a ohodnotit ju. Pritom je jedno kto fotku odfotil. Po hodnoteni by sa mohli zobrazit komentare a hodnotenia ostatnych navstevnikov aby si clovek moho skonfrontovat svoj nazor s ostatnymi.

A ked by to malo byt uplne anonymne a objektivne, tak v TOP24 by sa mali zobrazovat fotky z predchadzajuceho dna. Skratka take male vyhodnotenie toho, co sa udialo vcera. Predsa len, ked sa do TOP nieco dostane, tak prirodzene na to klika viac ludi, hodnoti a komentuje a tym fotku drzi v TOP. Ale pravdu povediac presne neviem, tako sa fotky do TOP dostavaju, takze objektivnost je asi zabezpecena inak.

walde
ocenenie redakciou 2010-12-21 09:40:06+01
Celá anomymita je len obrovská chyméra!!!

Jednak systém aj naďalej umožňuje niekoľko ciest ako sa dá zistiť meno autora pred hodnotením, jednak ak autor chce, tak si tam vloží podpis (robím to tak aj ja a budem to tak robiť naďalej, nevidím v tom nijakú \"špatnosť\"), jednak uverejnené fotos viacerí paralelne uverejňujú na iných portáloch kde meno autora vidieť , ....atď....

Všetky hlasy za anonymitu sú pre mňa spojené len a len so systémom hodnotenia, aby v ňom bola akási väčšia miera objektivity (osobne tomuto argumentu nerozumiem). Navyše si mysím, že získanie hodnotení nie je hlavným cieľom uverejňovania fotografii na tomto portáli.... Osobne by sa mi tiež viac páčil iný systém hodnotenia ako bodový, napríklad len zaškrtnutie nejakej fajočky ktorou by sme foto posúvali do denného prehľadu.

Anomymita obmedzuje pri slovnom hodnotení: je vždy lepšie poznať autora, zohľadniť to pri príkrosti slov či kritiky....inak to napíšem úplnému začiatočníkovi a inak pokročilému autorovi , ...atď...

Páči sa mi ak hneď po rozkliku všetko viem o fotografii, teda aj to kto ju odfotil.
Som jasne proti anomymite, lebo ma ochudobňuje o poznanie a zbytočne zdržuje, ak si chcem autora zistiť pred hodnotením.

Ťoť muoj názor, dúfam že ma neukameňujete.

seifi
2010-12-21 09:41:46+01
Už ani vodoznak nie je vodoznak ale watermark, úpne nás ta angličtina prevalcuje .
Tak ja som proti vodoznakom, to ponechajme realitkám na barákoch. Úplne sa tým pokazí dojem z fotky. Ak sú tie samé fotky na iných serveroch, s najväčšou pravsepodobnosťou tam autor vystupuje pod iným menom.

Granko
2010-12-21 09:48:28+01
príspevok od: Helen1
veľmi pekne si to napísal...vo všetkom 100% súhlasím...čo sa týka bodovania, sama za seba môžem napísať, že bodujem len fotky, ktoré sa mi páčia (veď impakt, to akým dojmom fotka ako celok pôsobí je najdôležitejší ) a nižšie bodíky nedávam z jednoduchého dôvodu...necítim sa byť v žiadnom prípade kompetentná posúdiť, či a prečo nie je TK alebo kompozícia ok...ak ma fotečka niečím zaujme, pridám len komentík a ostatné fotky, len prejdem tak ako ostatní....mne by tiež stačilo povedať \"ano\" a hodnotiť by mohli/mali len profíci...len neviem ako a či sa vôbec dajú hodnotiť diela a myšlienky autorov...kto vie, ako by v hodnotení obstál Alfons Mucha alebo Piccaso ...veľa fotiek na kritiku prejdeme bez povšimnutia a pod niektoré máme dať nižšie známky len preto, že sa nám nepáčia?...ktoré sú potom \"horšie\"? Pripájam sa k názorom, že najdôležitejšie sú komentáre...za všetky a nielen k mojím fotkám som vďačná...tie nám začiatočníkovským amatérom pomáhajú najviac
bez urážky, Helen, ale sama píšeš, že boduješ len fotky, čo sa ti páčia...oki, ja to beriem, je to obodovanie impaktu...že sa necítiš v žiadnom prípade kompetentná posúdiť, či a prečo je tk či kompo ok...ale ako pozerám tvoje hodnotenia, dávaš za kompo i tk body 6-7...pri fotke, ktorá je technicky ďaleko za kvalitou, dáš 7, pri inej dáš 6...podľa čoho toto rozlišuješ? to je všeobecný problém tohto portálu, že ľudia dávajú vysoké známky pre tk i kompo automaticky na základe impaktu...neuvedomujú si, že rozdávajú vysoké známky pre nič za nič...že tým fotku posúvajú vyššie, aj keď je po ostatných dvoch stránkach totálne mimo...že to nei je len o tom - páči, pekné, milé...takže nie si v tom vôbec sama, ale 80-90% ľudí tak boduje...pritom ani nevedia, čo bodujú...

seifi
2010-12-21 09:52:35+01
Ak to bude anonymné, u drvivej väčšiny fotiek sa nedozviem meno autora. Bez hodnotenia zostanú anonymné prvky množiny utajené.
To sa autor fotky chce svojim dielom pochváliť len tým pár jedincom (max desiatkam z tisícky), čo ho bodovali ? Autor patrí k fotke, je to jeho podpis.
Stretli ste sa na iných foto serveroch, aby bol autor diela pred bodovaním utajený ? Veď tu o nič nejde, sme v najnižšej lige kde si môžme zahrať, kde sa môže človek svojim dielom prezentovať, pobaviť sa a vy chcete meno vymazať.

Marcel Rebro
2010-12-21 09:56:51+01
príspevok od: Granko
bez urážky, Helen, ale sama píšeš, že boduješ len fotky, čo sa ti páčia...oki, ja to beriem, je to obodovanie impaktu...že sa necítiš v žiadnom prípade kompetentná posúdiť, či a prečo je tk či kompo ok...ale ako pozerám tvoje hodnotenia, dávaš za kompo i tk body 6-7...pri fotke, ktorá je technicky ďaleko za kvalitou, dáš 7, pri inej dáš 6...podľa čoho toto rozlišuješ? to je všeobecný problém tohto portálu, že ľudia dávajú vysoké známky pre tk i kompo automaticky na základe impaktu...neuvedomujú si, že rozdávajú vysoké známky pre nič za nič...že tým fotku posúvajú vyššie, aj keď je po ostatných dvoch stránkach totálne mimo...že to nei je len o tom - páči, pekné, milé...takže nie si v tom vôbec sama, ale 80-90% ľudí tak boduje...pritom ani nevedia, čo bodujú...
Je vhodné hodnotiť TK aj vo vzťahu k žánru. Napríklad tejto fotke

www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/158108/cas-odchodu/

som dal za TK 7 ... aj keď podľa všeobecne akceptovaných pravidiel je niekde úplne inde ... prečo asi? Ináč aj ja dávam prevážne vysoké známky TK. Hhodnotím totiž bodovo len fotky, ktoré stoja za obodovanie. Ak je fotka slabšia (ale má potenciál, či už fotka alebo autor), snažím sa radšej slovne autorovi poradiť ... myslím že je to účinnješie ako ho zdreprimovať jednotkami a dvojkami.

A na okraj : TK závislá na impakte je aj v opačnej polohe. Mne napríklad Lukáš šupol pri tejto fotke

www.ephoto.sk/moje-ephoto/fotografie/161237/sibe-ti-leto-jahodky-a-v-zime/

TK za 1 len preto, že \"nevie čo má vyňadrovať\"

walde
ocenenie redakciou 2010-12-21 10:00:37+01
príspevok od: seifi
Ak to bude anonymné, u drvivej väčšiny fotiek sa nedozviem meno autora. Bez hodnotenia zostanú anonymné prvky množiny utajené.
To sa autor fotky chce svojim dielom pochváliť len tým pár jedincom (max desiatkam z tisícky), čo ho bodovali ? Autor patrí k fotke, je to jeho podpis.
Stretli ste sa na iných foto serveroch, aby bol autor diela pred bodovaním utajený ? Veď tu o nič nejde, sme v najnižšej lige kde si môžme zahrať, kde sa môže človek svojim dielom prezentovať, pobaviť sa a vy chcete meno vymazať.
moja reč , nie je to tu súťaž, skôr škola (škôlka)

Granko
2010-12-21 10:01:52+01
príspevok od: walde
Celá anomymita je len obrovská chyméra!!!

Jednak systém aj naďalej umožňuje niekoľko ciest ako sa dá zistiť meno autora pred hodnotením, jednak ak autor chce, tak si tam vloží podpis (robím to tak aj ja a budem to tak robiť naďalej, nevidím v tom nijakú \"špatnosť\"), jednak uverejnené fotos viacerí paralelne uverejňujú na iných portáloch kde meno autora vidieť , ....atď....

Všetky hlasy za anonymitu sú pre mňa spojené len a len so systémom hodnotenia, aby v ňom bola akási väčšia miera objektivity (osobne tomuto argumentu nerozumiem). Navyše si mysím, že získanie hodnotení nie je hlavným cieľom uverejňovania fotografii na tomto portáli.... Osobne by sa mi tiež viac páčil iný systém hodnotenia ako bodový, napríklad len zaškrtnutie nejakej fajočky ktorou by sme foto posúvali do denného prehľadu.

Anomymita obmedzuje pri slovnom hodnotení: je vždy lepšie poznať autora, zohľadniť to pri príkrosti slov či kritiky....inak to napíšem úplnému začiatočníkovi a inak pokročilému autorovi , ...atď...

Páči sa mi ak hneď po rozkliku všetko viem o fotografii, teda aj to kto ju odfotil.
Som jasne proti anomymite, lebo ma ochudobňuje o poznanie a zbytočne zdržuje, ak si chcem autora zistiť pred hodnotením.

Ťoť muoj názor, dúfam že ma neukameňujete.
vyššia miera objektivity znamená, že každá fotka bude mať rovnaké šance byť komentovaná, byť obodovaná, bude na jednej štartovacej línií či fotka od autora tu známeho, ktorý má fanklub alebo fotka od človeka, čo fotí fakt krásne fotky, no ten fanklub nemá (a tu ich je fakt požehnane)...aby sa odstránili rozdiely v tom, čo napíšeš známemu autorovi a čo neznámemu..hodnotíš fotku, nie autora...
a vyvediem ťa z omylu - tu ide sakra o body a dávno nie o fotku...zatiaľ tu nei je možnosť vypnúťp bodovanie, ale v starom systéme pomer ľudí, čo ho vypínali a nepotrebovali je ďaleko ďaleko menší, ako tých ostatných...lebo drvivá väčšina ľudí chcú byť videní, mať úspech a byť v Topke...aj keď zajtra to už bude jedno, lebo príde ďalšia várka...a keď Topkár povie, že jemu nejde o body, hovorí blbosť, inak by tie body nepovoľoval...lenže pokiaľ chce byť človek komentovaný, inú možnosť nemá...začarovaný kruh, ktorý sa teraz len rozšíril, nakoľko predtým pribudlo 160fotiek denne, teraz niekoľko násobne viac...a málokto sa bude prehrabávať celou galériou kvôli dobrej fotke neznámeho autora...

seifi
2010-12-21 10:05:29+01
A ešte jedna poznámka. Niekto boduje, ako píše, len keď sú to samé sedmičky. Potom by to nemalo byť častejšie ako, a to max., ráz do týždňa, ráz za 2 týždne. Veď samé sedmičky je vrchol, že už skutočne nieto čo zlepšiť. Pozrite sa, či je to skutočne tak.
Na jednom serveri je tiež 7-bodové hodnotenie s popisom, čo jednotlivé body znamenajú.
Dovolím si citovať, idem len od štvorky
4 - dobrá foto s výhradami
5- výborná foto s drobnou vadou
6-výborná foto bez výhrad
7-všestranne vynikajúca a výnimočná fotografia

Tak si položme otázku, koľko dáme tých sedmičiek a či oprávnene. Veď 5 je výborná foto s drobnou vadou, ak by som tak fotil, pohoda. Koľko je tu 5-tiek a koľko 7-mičiek.

Strana 5 z 13

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()