Fórum » Ephoto - návrhy a pripomienky

Anketa o anonymite

julo kotus
julo kotus 2010-12-20 10:57:51+01
Ahojte, dávam do pozornosti anketu o bodovaní a anonymite fotiek "na kritiku". Môžete prejaviť svoj názor.

walde
ocenenie redakciou 2010-12-21 10:10:49+01
príspevok od: Granko
vyššia miera objektivity znamená, že každá fotka bude mať rovnaké šance byť komentovaná, byť obodovaná, bude na jednej štartovacej línií či fotka od autora tu známeho, ktorý má fanklub alebo fotka od človeka, čo fotí fakt krásne fotky, no ten fanklub nemá (a tu ich je fakt požehnane)...aby sa odstránili rozdiely v tom, čo napíšeš známemu autorovi a čo neznámemu..hodnotíš fotku, nie autora...
a vyvediem ťa z omylu - tu ide sakra o body a dávno nie o fotku...zatiaľ tu nei je možnosť vypnúťp bodovanie, ale v starom systéme pomer ľudí, čo ho vypínali a nepotrebovali je ďaleko ďaleko menší, ako tých ostatných...lebo drvivá väčšina ľudí chcú byť videní, mať úspech a byť v Topke...aj keď zajtra to už bude jedno, lebo príde ďalšia várka...a keď Topkár povie, že jemu nejde o body, hovorí blbosť, inak by tie body nepovoľoval...lenže pokiaľ chce byť človek komentovaný, inú možnosť nemá...začarovaný kruh, ktorý sa teraz len rozšíril, nakoľko predtým pribudlo 160fotiek denne, teraz niekoľko násobne viac...a málokto sa bude prehrabávať celou galériou kvôli dobrej fotke neznámeho autora...
...súhlasím so záverom tvojho príspevku: ani ja nemám čas prechádzať celú galériu, hlavne počas rušného dňa som rád ak stihnem narýchlo pozrieť TOPku...čím tu bude viac denne pridaných fotiek, tým viac bude nepovšimnutých dobrých fotografií...

Helen1
2010-12-21 10:12:19+01
bez urážky, Helen, ale sama píšeš, že boduješ len fotky, čo sa ti páčia...oki, ja to beriem, je to obodovanie impaktu...že sa necítiš v žiadnom prípade kompetentná posúdiť, či a prečo je tk či kompo ok...ale ako pozerám tvoje hodnotenia, dávaš za kompo i tk body 6-7...pri fotke, ktorá je technicky ďaleko za kvalitou, dáš 7, pri inej dáš 6...podľa čoho toto rozlišuješ? to je všeobecný problém tohto portálu, že ľudia dávajú vysoké známky pre tk i kompo automaticky na základe impaktu...neuvedomujú si, že rozdávajú vysoké známky pre nič za nič...že tým fotku posúvajú vyššie, aj keď je po ostatných dvoch stránkach totálne mimo...že to nei je len o tom - páči, pekné, milé...takže nie si v tom vôbec sama, ale 80-90% ľudí tak boduje...pritom ani nevedia, čo bodujú...
neurážam, súhlasím....na začiatku, pred hodnotením prvej fotky, som si rozklikla \"i\" pri každom okienku a prečítala si, čo a na základe čoho hodnotím....(veď preto priznávam, že mne osobne by stačilo \"áno\" )... ak by som naopak obodovala nízkymi známkami fotky, ktoré sa mne osobne nepáčia, tiež by som ich posunula nad fotky , ktoré sú možno fajn, ale nevbudili vo mne žiadne pocity...preto za mňa amatéra zdieľam názor...zaujímavej fotke dať áno (o konečnom umiestnení by rozhodol celkový počet \"áno\" za 24 hod.) alebo ponechať hodnotenie kompetentným, aby naše neodborné hodnotenie negradovalo fakt dobré fotky

Marcel Rebro
2010-12-21 10:16:29+01
príspevok od: Helen1
neurážam, súhlasím....na začiatku, pred hodnotením prvej fotky, som si rozklikla \"i\" pri každom okienku a prečítala si, čo a na základe čoho hodnotím....(veď preto priznávam, že mne osobne by stačilo \"áno\" )... ak by som naopak obodovala nízkymi známkami fotky, ktoré sa mne osobne nepáčia, tiež by som ich posunula nad fotky , ktoré sú možno fajn, ale nevbudili vo mne žiadne pocity...preto za mňa amatéra zdieľam názor...zaujímavej fotke dať áno (o konečnom umiestnení by rozhodol celkový počet \"áno\" za 24 hod.) alebo ponechať hodnotenie kompetentným, aby naše neodborné hodnotenie negradovalo fakt dobré fotky
Obávam sa že kompetentí sa motajú inde ako po fotoportáloch

Helen1
2010-12-21 10:19:31+01
príspevok od: Marcel Rebro
Obávam sa že kompetentí sa motajú inde ako po fotoportáloch
pak potom je to v prd... tak ako všade inde v tom Slovensku našom

Helen1
2010-12-21 10:25:06+01
príspevok od: walde
...súhlasím so záverom tvojho príspevku: ani ja nemám čas prechádzať celú galériu, hlavne počas rušného dňa som rád ak stihnem narýchlo pozrieť TOPku...čím tu bude viac denne pridaných fotiek, tým viac bude nepovšimnutých dobrých fotografií...
súhlasím....medzi všetky fotky málokedy zablúdim, pretože komentované bývajú poväčšine len fotky na kritiku a komentáre, pokiaľ sa nerozbehnú vášnivé súkromné debaty , snažím sa čítať všetky...

Granko
2010-12-21 10:25:10+01
Je vhodné hodnotiť TK aj vo vzťahu k žánru. Napríklad tejto fotke

www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/158108/cas-odchodu/

som dal za TK 7 ... aj keď podľa všeobecne akceptovaných pravidiel je niekde úplne inde ... prečo asi? Ináč aj ja dávam prevážne vysoké známky TK. Hhodnotím totiž bodovo len fotky, ktoré stoja za obodovanie. Ak je fotka slabšia (ale má potenciál, či už fotka alebo autor), snažím sa radšej slovne autorovi poradiť ... myslím že je to účinnješie ako ho zdreprimovať jednotkami a dvojkami.

A na okraj : TK závislá na impakte je aj v opačnej polohe. Mne napríklad Lukáš šupol pri tejto fotke

www.ephoto.sk/moje-ephoto/fotografie/161237/sibe-ti-leto-jahodky-a-v-zime/

TK za 1 len preto, že \"nevie čo má vyňadrovať\"
áno, vzhľadom ku žánru...to je v pohode...nemôžem dať predsa analógovej fotke tk 2-3 len preto, že nie je ostrá ako britva...
áno, tiež hodnotím bodovo len fotky, ktoré stoja za to...a nie je ich veľa...lenže, mrco, ty si človek, čo aspoň niečo o kompozícií vie, čo čosi vie o tk, poznáš ten vzťah tk-impakt...toje body majú rovnakú váhu ako body začiatočníka, čo dá 6-7 a ani nevie, o čom píše...preto si myslím, že na tomto portáli je bodové hodnotenie a zvlášť o troch známkach somarina...minimálne 80% ľudí tliacha body za tk a kompo od buka do buka...málokto ide systémom napr. SteveS, ktorý strhuje body za chyby a rozdeľuje tk, kompo, impakt...jjeho body majú potom opodstatnenie...ale takých ľudí je máličko...(snáď mi odpustí, že som ho uviedol za príklad)...lebo sme amatérsky portál a kopec ľudí hodnotí pocitovo...hodnotenie o troch známkach by malo význam u ľudí, čo vedia, čo hodnotia a majú čosi za sebou...ale to by sa nerobili kurzy na kompo, základy ovládania foťáku, vo fóre by sa diskutovalo len o fotke atď...a to tu nikdy nebude...tu stačí páči/nepáči resp. posúvam do Top/nechcem ju v Top...aby nebolo ako doteraz, že pokiaľ sa fotka nepáčila, mala kopozičné chyby, tak mohla dostať len kladné známky, ktoré ju posúvali ďalej...lebo napr. impakt nie je len pozitívny, ale i negatívny...takže aby bola vyrovnaná možnosť, ako fotku poslať do Topky, tak i neposlať...

a divíš sa, že si dostal jednotky? nedáš tam nahú babu, ani balkánsku rozhodkyňu s temperamentom dračice, ale \"iba\" paliho a leto (dokonca to teraz v zime, keď je sneh) ;o)

Helen1
2010-12-21 10:27:56+01
áno, vzhľadom ku žánru...to je v pohode...nemôžem dať predsa analógovej fotke tk 2-3 len preto, že nie je ostrá ako britva...
áno, tiež hodnotím bodovo len fotky, ktoré stoja za to...a nie je ich veľa...lenže, mrco, ty si človek, čo aspoň niečo o kompozícií vie, čo čosi vie o tk, poznáš ten vzťah tk-impakt...toje body majú rovnakú váhu ako body začiatočníka, čo dá 6-7 a ani nevie, o čom píše...preto si myslím, že na tomto portáli je bodové hodnotenie a zvlášť o troch známkach somarina...minimálne 80% ľudí tliacha body za tk a kompo od buka do buka...málokto ide systémom napr. SteveS, ktorý strhuje body za chyby a rozdeľuje tk, kompo, impakt...jjeho body majú potom opodstatnenie...ale takých ľudí je máličko...(snáď mi odpustí, že som ho uviedol za príklad)...lebo sme amatérsky portál a kopec ľudí hodnotí pocitovo...hodnotenie o troch známkach by malo význam u ľudí, čo vedia, čo hodnotia a majú čosi za sebou...ale to by sa nerobili kurzy na kompo, základy ovládania foťáku, vo fóre by sa diskutovalo len o fotke atď...a to tu nikdy nebude...tu stačí páči/nepáči resp. posúvam do Top/nechcem ju v Top...aby nebolo ako doteraz, že pokiaľ sa fotka nepáčila, mala kopozičné chyby, tak mohla dostať len kladné známky, ktoré ju posúvali ďalej...lebo napr. impakt nie je len pozitívny, ale i negatívny...takže aby bola vyrovnaná možnosť, ako fotku poslať do Topky, tak i neposlať...

a divíš sa, že si dostal jednotky? nedáš tam nahú babu, ani balkánsku rozhodkyňu s temperamentom dračice, ale \"iba\" paliho a leto (dokonca to teraz v zime, keď je sneh) ;o)

Marcel Rebro
2010-12-21 10:30:03+01

... ja sa už (v dnešnom svete) nedivím ničomu ...

... ešte šťastie, že Američania vymysleli vianoce a môžeme si dávať darčeky ... to nemám z vlastnej hlavy, ale od jedného tiplomata čo v našej Džamahrii za pruhy a hviezdy tiplomatuje

wayne
2010-12-21 10:31:49+01
O com je teraz rec? O cislovani? Alebo o hodnoteni fotiek v galerii?

Ja si posledne vzdy rozkliknem autora a jeho galeriu, nech viem, kto fotku pridal (parkrat sa mi stalo, ze som napisal komentar ako pre zaciatocnika (pretoze na mna fotka tak posobila) a pritom sa jednalo o skuseneho autora, ktoremu len nevysiel pokus ci zaber(pravda, potom nechapem naco to sem daval)...)

Anonymita tu, pre mna zamena cca 3 kliky naviac. Pacilo by sa mi vidiet meno autora, aj bodovanie ostatnych.

Alebo sa polovica portalu hanbi za svoje fotky/body?

walde
ocenenie redakciou 2010-12-21 10:33:11+01

... ešte šťastie, že Američania vymysleli vianoce a môžeme si dávať darčeky ... to nemám z vlastnej hlavy, ale od jedného tiplomata čo v našej Džamahrii za pruhy a hviezdy tiplomatuje
link k tvojej \"vyňadrovacej\" foto nefunguje lebo si ho tam šupol po otvorení svojej galérie z \"Moje Ephoto\". Aby si ho mohli otvoriť ostatní, musíš sa najskôr odhlásiť, potom si nájsť nejakého mrca , potom foto a potom šupni link. Aj toto je jedna z vymožeností nového Ephoto.

martin.rehacek
2010-12-21 10:36:30+01
príspevok od: seifi
A ešte jedna poznámka. Niekto boduje, ako píše, len keď sú to samé sedmičky. Potom by to nemalo byť častejšie ako, a to max., ráz do týždňa, ráz za 2 týždne. Veď samé sedmičky je vrchol, že už skutočne nieto čo zlepšiť. Pozrite sa, či je to skutočne tak.
Na jednom serveri je tiež 7-bodové hodnotenie s popisom, čo jednotlivé body znamenajú.
Dovolím si citovať, idem len od štvorky
4 - dobrá foto s výhradami
5- výborná foto s drobnou vadou
6-výborná foto bez výhrad
7-všestranne vynikajúca a výnimočná fotografia

Tak si položme otázku, koľko dáme tých sedmičiek a či oprávnene. Veď 5 je výborná foto s drobnou vadou, ak by som tak fotil, pohoda. Koľko je tu 5-tiek a koľko 7-mičiek.
Problem je, ze vacsina ludi hodnoti len tie fotky, ktore zaujmu a pacia sa. Cize tym padom sa automaticky vyradia pri hodnoteni fotky, ktore by dostali nizsie znamky. A na druhej strane si myslim, ze vacsina ludi vnimna priemer niekde medzi 6 a 7. Takze mozme kludne zrusit stupne 1-4.

Osobne by mi nevadilo, keby som dostal za fotku napriklad 5 bodov, keby tych 5 bolo skutocne definovane a vseobecne akceptovane ako dobra fotka. Ale myslim, ze v nasom hodnoteni 5 znamena uz docela zle hodnotenie.

A este by som chcel dodat, ze asi najviac rozvoju a rastu pomoze, ked niekto napise objektivnu kritiku a poradi, akych chyb sa nabuduce vyvarovat alebo ci spravit inak aby fotka bola \'dokonala\'. V takom pripade je jedno, ci clovek dostane nejaku znamku alebo nie.

Granko
2010-12-21 10:41:52+01
príspevok od: Helen1
a o tomto píšem - na amatérskom portáli je bodovanie o troch hodnotách somarina...
áno, ja som tiež za to, aby sa hodnotilo systémom páči/nepáči resp. chcem v top/nechcem v top...pre oba tábory, nie len pre jeden - že posuniem fotku do topky...
to nie je o degradovaní, ale o odôvodnení výšky svojho hodnotenia...a tam už narazí kosa na kameň...
kompetentní tu hodnotiť budú málo resp. vôbec, lebo nikto z nich nebude venovať svoj čas len tak..
pokiaľ si nenapíšeme názor na fotky (nech je akýkoľvek) sami medzi sebou, tak ho tu jednoducho nedostaneme...ale v jazyku blízkom pre každého...bodové hodnotenie je prežitok, slovo dá viac, ako číselná hodnota (netýka sa bankového konta ;o))

Granko
2010-12-21 10:53:59+01

už viem, kde tie Vianoce vznikli :o)
ale ako ja hovorím, nie je umenie dať darček na Vianoce...to robí každý...ale umenie je ho dať cez rok....len tak..bez príčiny...tak ako nie je umením dať milovanej osobe niečo na Valentína...ale hocikedy inokedy...bez dôvodu...len preto, že je niečo viac každý deň...nielen v jeden deň v roku...
asi som divno-iný :o) ale to už je o inom...

Granko
2010-12-21 10:58:53+01
príspevok od: wayne

Ja si posledne vzdy rozkliknem autora a jeho galeriu, nech viem, kto fotku pridal (parkrat sa mi stalo, ze som napisal komentar ako pre zaciatocnika (pretoze na mna fotka tak posobila) a pritom sa jednalo o skuseneho autora, ktoremu len nevysiel pokus ci zaber(pravda, potom nechapem naco to sem daval)...)

Anonymita tu, pre mna zamena cca 3 kliky naviac. Pacilo by sa mi vidiet meno autora, aj bodovanie ostatnych.

o hodnotení fotiek v galérií číslami :o)

hmm...a o tomto to je...že aj keď skúsený autor urobí \"nepodarenú\" fotku, dostane vysoké body len preto, že má meno...že sa hodnotí autor, nie fotka...

wayne
2010-12-21 11:11:52+01
o hodnotení fotiek v galérií číslami :o)

hmm...a o tomto to je...že aj keď skúsený autor urobí \"nepodarenú\" fotku, dostane vysoké body len preto, že má meno...že sa hodnotí autor, nie fotka...
Ale s tym uz system nic neurobi. Jediny \"prinos\" anonymity je, ze ludia sa nehanbia, resp. sa hanbia menej, pretoze sa maju za co schovat. Vsetky ostatne reci okolo toho o objektivnosti a neviem co, su len \"Cisarove nove saty\".

romankoko
2010-12-21 11:37:59+01
a o tomto píšem - na amatérskom portáli je bodovanie o troch hodnotách somarina...
áno, ja som tiež za to, aby sa hodnotilo systémom páči/nepáči resp. chcem v top/nechcem v top...pre oba tábory, nie len pre jeden - že posuniem fotku do topky...
to nie je o degradovaní, ale o odôvodnení výšky svojho hodnotenia...a tam už narazí kosa na kameň...
kompetentní tu hodnotiť budú málo resp. vôbec, lebo nikto z nich nebude venovať svoj čas len tak..
pokiaľ si nenapíšeme názor na fotky (nech je akýkoľvek) sami medzi sebou, tak ho tu jednoducho nedostaneme...ale v jazyku blízkom pre každého...bodové hodnotenie je prežitok, slovo dá viac, ako číselná hodnota (netýka sa bankového konta ;o))
teraz si mi celkom kápol do noty...na otázku prečo som začal dávať fotky na tento portál si musím odpovedať že preto, aby skúsenejší povedali názor na môj výtvor, zvozili ho pod čiernu zem a tým ma naučili o niečo viac. To som ja, ale niekto má na to iné dôvody a to je zase už iná skupina ľudí a pre ňu sú trebárs dôležité bodíky ...atď....čiže čím viac takýchto skupín, tým horšia dohoda či a ako bodovať. A ešte k tomu že kompetentný majú málo času len tak bodovať, prečo nebodujú za niečo? Mne by vôbec nevadilo trebárs si mesačne niečo zaplatiť ale mať istotu že keď pošlem fotku tak sa na ňu niekto pozrie a potom sa so mnou o nej porozpráva(rozumej okomentuje) a potom by možno mohli prísť aj bodíky.

Granko
2010-12-21 11:57:11+01
Ale s tym uz system nic neurobi. Jediny \"prinos\" anonymity je, ze ludia sa nehanbia, resp. sa hanbia menej, pretoze sa maju za co schovat. Vsetky ostatne reci okolo toho o objektivnosti a neviem co, su len \"Cisarove nove saty\".
wayne, anonymita pri fotkách nie je o hanbení...je to o jednej štartovacej čiare...bez výhod voči ostatným...
aby prestalo byť to, o čom píšeš ty sám - že napíšeš niečo iné známemu menu a niečo iné neznámemu...aby sa odstránila stádovitosť - pokiaľ človek vidí komentáre a bodovanie pred svojim...či chce alebo nie, je ovplyvnený...či poznaním autora, či názorom iných...a keď sa to spočíta dokopy, vyjde výsledok stav, aký je teraz...

Granko
2010-12-21 12:02:41+01
príspevok od: romankoko
teraz si mi celkom kápol do noty...na otázku prečo som začal dávať fotky na tento portál si musím odpovedať že preto, aby skúsenejší povedali názor na môj výtvor, zvozili ho pod čiernu zem a tým ma naučili o niečo viac. To som ja, ale niekto má na to iné dôvody a to je zase už iná skupina ľudí a pre ňu sú trebárs dôležité bodíky ...atď....čiže čím viac takýchto skupín, tým horšia dohoda či a ako bodovať. A ešte k tomu že kompetentný majú málo času len tak bodovať, prečo nebodujú za niečo? Mne by vôbec nevadilo trebárs si mesačne niečo zaplatiť ale mať istotu že keď pošlem fotku tak sa na ňu niekto pozrie a potom sa so mnou o nej porozpráva(rozumej okomentuje) a potom by možno mohli prísť aj bodíky.
si jeden z mála...tak to tu bolo niekedy na začiatku..ja si rád čítam staré komentáre napr. spred dvoch rokov, keď som tu ešte nebol...to je úplne iná káva ako tie dnešné...
a prečo nehodnotia za odmenu? tento portál nie je stavaný týmto smerom...to už zaváňa vyšším levelom galérie...a postavením na kvalite, nie na kvantite, ako to je teraz...

Cyril
2010-12-21 12:05:10+01
príspevok od: seifi
Ak to bude anonymné, u drvivej väčšiny fotiek sa nedozviem meno autora. Bez hodnotenia zostanú anonymné prvky množiny utajené.
To sa autor fotky chce svojim dielom pochváliť len tým pár jedincom (max desiatkam z tisícky), čo ho bodovali ? Autor patrí k fotke, je to jeho podpis.
Stretli ste sa na iných foto serveroch, aby bol autor diela pred bodovaním utajený ? Veď tu o nič nejde, sme v najnižšej lige kde si môžme zahrať, kde sa môže človek svojim dielom prezentovať, pobaviť sa a vy chcete meno vymazať.
Dusan, co pijes? Objednam

Cyril
2010-12-21 12:21:54+01

Ja chapem preco tu fotku dal (teda aspon si myslim i ked som ju nevidel). Chcel si otestovat publikum

Strana 6 z 13
1 2 ... 4 5 6 7 8 ... 12 13

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()