Hore
Fórum » Ankety
 

"Referendum" o bodovaní fotiek

Granko
Granko 2011-02-21 19:43:04+01
Ste za zrušenie bodovania fotiek a nahradenie jednoduchým systémom páči/nepáči?

Áno/Nie
 
vader
2011-02-22 07:39:16+01
Myslim ze tvoje fotky sa nedaju povazovat za anonymne aj keby si sa podpisal BaronPrasil ,to v dobrom myslene
 
ceco
2011-02-22 08:07:47+01
urcite nie
 
Cako
ocenenie redakciou 2011-02-22 08:11:44+01
príspevok od: vader
Myslim ze tvoje fotky sa nedaju povazovat za anonymne aj keby si sa podpisal BaronPrasil ,to v dobrom myslene
hej niektore su poznat...
Ale myslel som ze keby toto bol odfotil mrco:

www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/177943/kam-zdrhas/?filter=critics

Tak je to minimalne prva fotka v topke ak nie fotka dna. Ale kedze to nebol on, fotka upadla... Vies co myslim?
 
kecal
2011-02-22 08:17:42+01
Je to v nás a nik to neprerobí...

čo pomôže zrušiť bodovanie? Iste, zdalo by sa že odpadne rodinkárstvo bodoonanovačov, ktorí si navzájom šúpu 6 a 7 ... a možno by odpadlo aj oplácanie .. ale iba MOŽNO . Podľa mňa by boli všetky tieto neduhy ešte vypuklitejšie .. PÁČi sa mi ( každá fotka toho komu sa páči moja a mojich kámoššov ) a NEPÁČI sa mi každá fotka toho koho nemám rád ... Kto by už mohol namietať niečo proti tomu? Veď dať 1 niekomu z pomsty na dobrú foto chce už riadne silný žalúdok a poriadneho hajzlíka charakter... Dať mu ale NEPÁČI - skús na to namietať ...

Všetky vojny okolo bodovania a hodnotenia sú zbytočné. Príliš veľa subjektívnych veličín na to aby to mohlo byť trošku objektívnejšie a čo je najhoršie, vstupuje do toho faktor ľudskej hlúposti.

A tak šúpeme 6 a 7 aj na podpriemerné fotky, na obrázky ktorých sú milióny na verejných fotoserveroch a keď narazíme na ozaj slušnú foto tak urazíme autora rovnakou 6, či 7 akú sme nalepili na pekne, podľa pravidiel nakomponovaný a technicky super ( vďaka peniazom ) urobené hovno... , pardon - obrázok ..
 
martinkoegres
 
NemesiS
2011-02-22 08:46:59+01
som tiež sa systém 1 2 3
nič viac, nič menej.
problém je v tom že každý hodnotí fotku subjektívne a ľudia ktorí sú tu noví dávajú fotkám, ktoré sa im aspoň trošku páčia samé sedmičky. no nedá sa im to vyčítať.
 
Cako
ocenenie redakciou 2011-02-22 08:53:52+01
Nieco ma napadlo tak to napisem hned sem.
Nemoze sa spravit blokovanie tak, ze ked ste zablokovany nemoze vam danny uzivatel odpisovat na vase komentare NIKDE? Lebo ten strateny je asi chory a ma potrebu mi stale vypisovat pod ine fotky, reagovat na moje komentare a pritom ma zablokoval a aj ja jeho. Please....
 
vader
2011-02-22 08:58:08+01
príspevok od: Cako
hej niektore su poznat...
Ale myslel som ze keby toto bol odfotil mrco:

www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/177943/kam-zdrhas/?filter=critics

Tak je to minimalne prva fotka v topke ak nie fotka dna. Ale kedze to nebol on, fotka upadla... Vies co myslim?
Viem presne co myslis
 
misodk
2011-02-22 08:58:55+01
NIE
 
andysalay
2011-02-22 09:21:26+01
príspevok od: werdza
To paci sa mi mi pride moc facebookove. Kedze osobne nemusim to vyplnovanie troch koloniek co tu je a davam len 3x 7, inak nebodujem. A tie spomenute zetony mi pridu az moc, ludia by ich setrrili na vecer a pozerali si celu galeriu vecer, aby im neusla ziadna fotka v ten den pridana, mozno ak sa objavi nejaka uzasna, co tu nebyva tak casto by dali hned aj cez den (ale kazdy ma iny vkus). Preto som napisala, co tu nebyva tak casto, lebo vacsinov naj fotky dna su sice hodne 3x7, ale napriklad na moj vkus sa malo kedy najde taka fotka, pri ktorej si poviem waw, toto chcem vidiet v galerii na velkom formate, toto je originalne, krasne....
Ale paci sa mi tato stupnica co tu niekto napisal, ale viac by sa mi pacilo, keby boli pdo fotkou tieto slova vypisane a zaskrtli by sme jednu moznost viac, ako len cisla bez slov. Aspon by sme vedeli kto ma aky vkus a kto by si co vedel predstavit na vystave:
- vyslovene zlá fotka (nie však nevhodná)
- nepodarená fotka, podpriemerná, odfláknutá
- skôr podpriemerná fotka, nie doslova škaredá, nie odfláknutá
- skôr nadpriemerná, nie však výrazne, nič úžasné, ale má svoje klady, skôr páči ako nepáči
- nadpriemerná fotka, páči sa, už je to chvála, nie tuctová fotka, zaslúži si pozastavenie
- vysoko nadpriemerná fotka, veľká pochvala, hodná výstavy - takých je veľmi málo
- excelentná fotka, jednoznačne na výstavu, do časopisu... konkurencieschopná svetoznámej tvorbe, extrémne výnimočná na e-photo
Ďakujem za súhlas so stupnicou, aj ja si myslím, že je dobrý nápad, že by bol takýto slovný popis známok zobrazovaný v tabuľke pri udeľovaní bodov, aby hodnotiaci videl, čo jednotlivá známka znamená.

Myšlienku žetónov si celkom nepochopila. Nejde tam o šetrenie \"do večera\", pretože žetónov máš k dispozícii viac, na použitie na celý mesiac, týždeň. Počet žetónov a obdobie by boli predmetom diskusie a samozrejme rozhodnutia e-photo. Doplnili by sa automaticky, povedzme:
Ak bude stanovené, že žetóny na najlepšie 7 bodové hodnotenie sú 2 ks na štyri týždne, tak dva týždne od okamihu použitia prvého žetónu (hlasovania 7b) by systém automaticky doplnil tento žetón. Do okamihu doplnenia je stále k dispozícii zvyšný druhý žetón, takže ak prídu pre mňa extra úžasné fotky, ktoré chcem ohodnotiť 7b hoci aj po sebe, stále tak môžem urobiť. (2 ks hocikedy v mesiaci, aj po sebe). Alebo rozšíriť obdobie na 6 týždňov/ 3 ks, vtedy môžem dať aj trikrát po sebe hodnotenie 7b, ale musím čakať na kompletné doplnenie žetónov až 6 týždňov (každé dva týždne mi pribudne nový žetón, až kým sa nedoplnia na počet 3 ks).
 
Dodo PO
2011-02-22 09:21:51+01
Nečítam to od začiatku, len ma opäť vyrušila poznámka o stádovitosti, tak iba v krátkosti môj názor. Neviem či je, alebo nie je dobrý bodový systém, je mi to viac menej jedno. Pristavím sa pri fotke, ktorá sa mi páči technickou kvalitou (napr. macro-hmyzáky). Pristavím sa pri fotke, ktorá je premyslená, kompozične vyladená, ktorá má pre mňa estetickú hodnotu (napr. Heryho TA3). A nakoniec sa pristavím aj pri fotke, ktorej autor má zmysel pre recesiu, nadhľad … veď neide o život a fotenie je prevážne koňo-hobby záležitosť.
Ak by som uvažoval o zmene, skôr by som bol za systém:
A-výborná fotografia
B-dobrá fotografia
C-slabá fotografia
X-najbližší bazár pre Vašu zrkadlovku nájdete na www...
A na záver? Včera sa mi páčila fotka: www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/178183/zimno-nocna-pri-poprade/?filter=critics
Večer som si pod ňou prečítal diskusiu o aure, o postprocese … ja som na svojom notebooku nič nevidel. Možno by bola vhodná anketa o tom, na aký panel hodnotiaci pozerajú. Zrejme by povedala viacej o hodnotení.
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2011-02-22 09:23:55+01
príspevok od: seifi
Na všetko potrebujeme čas, niektoré fázy sa asi preskočiť nedajú. Príde mi, že riešime dôsledok nášho myslenia na Slovensku. Treba napraviť myslenie, tu je príčina našich bodov 6 a 7. Nekritičnosť k sebe a obava z vyjadrenia názoru na verejnosti. Toto je začarovaný kruh, iní sa posunuli ďalej, náš čas príde, či o rok o desať, podľa vývoja spoločnosti.
Seifi na Hrad..!
O tomto bodovaní, palcovaní a plusovaní sa tu budeme baviť donekonečna... Dušan to jednoznačne vystihol, dovidenia v roku 2020...
 
atti
2011-02-22 09:26:07+01
Granko: keď sa lepšie zamyslíš koreň problému je v tom, že sme tu väčšinou \"pozitívny\" ľudia. Sa bavíme o tom, že hodnotenie 1-7 nie je správne preto, lebo väčšina dáva body 5 až 7. Myslím, že ak by bolo hodnotenie - neutrál + alebo len +/-, po čase by sa zvrtlo len na + alebo nič. Ak si pozrieme napríklad fotografie z leta 2008, boli omnoho objektívnejšie hodnotené, nízke hodnotenia padali jedna radosť. Myslím, že pribúdaním registrovaných úplných nováčikov a ich iniciatívou vyjadriť svoje \"wow\" pod fotografiami, ktorým sa ani v najmenšom nerozumeli, začala éra \"sedmičiek\". Ďalej si priznajme, že väčšina z nás pre neho neľúbivé fotky jednoducho preskočí, nieto že by ich ešte mal hodnotiť. Možno by to chcelo prídavné tlačítko \"podpriemerná fotka\"?
Bolo tu síce pár ľudí, čo sa pokúsili reálne hodnotiť, no nakoniec vyšli z toho akurát tak negatívne. Však komu by sa páčila nanútená rola \"všetkým sa to páči, len tebe nie\"?

Myslím, že ak sa ephoto snaží vymyslieť systém reálneho hodnotenia, nie je to ľahká úloha.
Cesta by mohla viesť požiadaním \"znalších\" a často hodnotiacich užívateľov, aby hodnotili reálne, ale mohla by viesť aj formou platených hodnotiacich, ale taktiež aj formou rozdelenia fotografií pre kritiku v kategórii začínajúcich / pokročilých. Všetky cesty majú svoje výhody a nevýhody.
Predvídať výsledky takýchto zmien je velice ťažké. Preto by bolo možno priechodnejšie sa baviť so stálym osadenstvom o tom, prečo nehodnotíme reálne fotografie, keď na to máme možnosť.

Slivak: bez vypínania či reštartovania modemu v pohode nabúcham X hlasov do anonymnej ankety a to i napriek kontroly IP adresy. Nie je to žiadny problém. Už len preto by som ankety komunity obmedzoval len na registrovaných. Naviac v témach týkajúcej sa reálneho chodu portálu nás asi nebude zaujímať hlas niekoho, kto sa sem zatúla raz za uhorský rok a vytešuje sa z nejakej anonymnej ankety.
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2011-02-22 09:43:36+01
príspevok od: Cako
Nieco ma napadlo tak to napisem hned sem.
Nemoze sa spravit blokovanie tak, ze ked ste zablokovany nemoze vam danny uzivatel odpisovat na vase komentare NIKDE? Lebo ten strateny je asi chory a ma potrebu mi stale vypisovat pod ine fotky, reagovat na moje komentare a pritom ma zablokoval a aj ja jeho. Please....
Cako, neprečítal si si názov témy. Je možnosť založiť si svoju, k veci...
Keďže si ma načal, reagujem - Pod fotkami som tvoj komentár k foto nečítal už pekne dávno. Neustále riešiš Topku, Foto dňa, umiestnenie... V kuse konštatuješ, že keby tam pod foto iného autora bol podpis mrco, Stratený a ešte pár iných si spomenul, už by bola Foto dňa. Tvoju naozaj netreba podpisovať, väčšina pozná tvoje dielo (to ťa chváli) a napriek tomu nie sú v poslednej dobe tam hore - to kvôli tomu furt riešiš anonymitu...?
Venuj sa fotkám, poraď niečo autorom a ja ti sľubujem, že už nebudem mať dôvod reagovať na tvoje pichľavé poznámky...
 
Cako
ocenenie redakciou 2011-02-22 09:56:06+01
príspevok od: Stratený Stano
Cako, neprečítal si si názov témy. Je možnosť založiť si svoju, k veci...
Keďže si ma načal, reagujem - Pod fotkami som tvoj komentár k foto nečítal už pekne dávno. Neustále riešiš Topku, Foto dňa, umiestnenie... V kuse konštatuješ, že keby tam pod foto iného autora bol podpis mrco, Stratený a ešte pár iných si spomenul, už by bola Foto dňa. Tvoju naozaj netreba podpisovať, väčšina pozná tvoje dielo (to ťa chváli) a napriek tomu nie sú v poslednej dobe tam hore - to kvôli tomu furt riešiš anonymitu...?
Venuj sa fotkám, poraď niečo autorom a ja ti sľubujem, že už nebudem mať dôvod reagovať na tvoje pichľavé poznámky...
nikdy nereaguj na moje poznamky. A co ma hneva ze nemam fotky tam hore? HA! No urcite. Ked uz, tak ich mam stale v topke no nevadi...
Riesim anonymitu kovli tomu co som vyssie pisal, pozri si fotky karate.tiger a povedz mi preco ked taku fotku odfoti mrco je v topke a casto aj na foto dna? A karate.tiger ich tam nema aj ked ma vyziadanu kritiku... No vysvetli mi to, nechapem!
 
Peter Svoboda
ocenenie redakciou 2011-02-22 10:03:39+01
príspevok od: Granko
Peter, treba si uvedomiť jednu vec - pri bodovom systéme sa väčšinou každý bod započítava.
Ak dá niekto 5-ku ako znak výnimočnej fotky a niekto iný -1 ako prepadáku, nenastane rovnosť bodov.
Ak dám 4-ku (ako znak výbornej fotky s drobnou vadou) a niekto iný 1-ku (ako znak slabej fotky), v slovnom ponímaní nenastane negácia, nakoľko sú to protichodné slovné vyjadrenia, ale bodovo je to stále v kladnej hodnote a tá sa automaticky započítava do celkového súčtu, na základe ktorého fotka postupuje ďalej.
možno práve preto by možno stačilo body zrátavať a neuvádzať počet hodnotení pod fotkou,ktorý posúva hore, nech rozhoduje výsledný súčet a to by mohlo byť spravodlivejšie
Ak 20-ti dajú 6 tku, máme 120, ale ak 21 by dalo 5ku máme len 105 a a aj napriek viac hodnoteniam také foto nebude pred prvou...
Len môj názor j e taký, že mnohí sa tu prídu popozerať a veĺa naučiť, treba systém, ktorý užívateľa neznechutí, myslím si , že minusové by tak mohlo pôsobiť..
 
radoo
2011-02-22 10:04:25+01
Ako pise atti: \" že väčšina z nás pre neho neľúbivé fotky jednoducho preskočí \"
To je normalne. Hodnotenia dostavaju fotky,ktore niecim zaujmu. Tak preto tie 3x7
To ze fotka neni hodnotena, by malo prinutit autora na sebe popracovat. Aj ked uznavam, ze vela krat je tu fotka bez hodnotenia, ktora by si ho zasluzila. Ale nenajde si nikto, kto by prvy zacal.
Hodnotenie v style paci nepaci sa mi nepaci
Keby paci malo byt 3x7, muselo by potom 3x6 byt nepaci !!! Vam by sa to pacilo ?
...aj na cierno-bielej fotke je seda
 
Pospo
2011-02-22 10:09:21+01
nie, dakujem
 
Granko
2011-02-22 10:13:55+01
príspevok od: brki
nemali by sme sa sústrediť na podružné veci, ale na to, čo tu robí zlú krv...túto anketu nepovažujem za hlavnú cestu k vylepšeniu ephota, aj o Tvojej otázke sa môže diskutovať, ale toto je vedľajšia, sídlisková cesta
Ak chceš meniť hlavné cesty, musel by is zmeniť celý systém a ľudí. To jednoducho nejde, môžeš len postaviť mantinely.
 
Martin Brojo
ocenenie redakciou 2011-02-22 10:15:04+01
osobne si myslím, ak by to bolo páči / nepáči viac ľudí by dalo hodnotenie fotografii čím by sa zvýšila aj objektívnosť hodnotenia. a či bude 3x6 = 3x7 pri takomto systéme? aj áno aj nie. predpokladám, že pri systéme páči / nepáči by bol väčší počet hodnotení, čiže by sa viac premietla mienka užívateľov na fotografiu do jej hodnotenia. ale v princípe nie som ani proti širšej škále hodnotenia, ale určite by som zlúčil hodnotenie len do jednej stupnice - do nejakého celkového hodnotenia do ktorého by sa premietla ako technická kvalita, tak aj kompozícia, čím by sa určite zjednodušilo hodnotenie fotografií.
 
Strana 5 z 9
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()