Hore

Fujifilm X-T3 - suverén

Fujifilm X-T3 bol predstavený tak trochu v tieni prvých plnoformátových bezzrkadloviek Canon a Nikon. Obidve firmy si museli vypočuť množstvo negatívnych komentárov.

Nemajú to ľahké, keďže s profi bezzrkadlovkami len začínajú. Zato Fujifilm je starý harcovník s kompletným portfóliom fotoaparátov a objektívov. X-Trans CMOS snímač dospel do 4. generácie a fotoaparát, o ktorom píšem, je 3. generáciou. Sú tu roky vylepšovania, počúvania užívateľov, odlaďovania maličkostí. Preto neprekvapí, že X-T3 je dospelý fotoaparát, ktorý každému Fujistovi príde dôverne známy. Vylepšenia potešili a tak sú komentáre prevažne priaznivé.



Dizajn a parametre

Fujifilm X-T3 je dizajnovo navrhnutý tak, ako sme u Fujifilmu zvyknutí. Maximum ovládacích prvkov je mechanických. V tomto si firma berie inšpiráciu z filmových mechanických zrkadloviek. Priamočiare ovládanie je jedným z dôvodov úspechu značky. K mechanickým ovládačom v duchu starej školy sa pridávajú aj modernejšie rollery, joystick a dotykové ovládanie. K minulosti sa hlási aj závit pre upevnenie diaľkovej spúšte, priamo v spúšti. Pripojiť je možné aj modernejšiu elektronickú spúšť a prístroj sa dá ovládať aj z chytrého zariadenia alebo počítača.

Profesionálov poteší duálny slot pre SD karty, tak dôležitý pre zálohovanie. K prístroju je možné pripojiť grip s ovládacími prvkami. Ten nielen zlepšuje ergonómiu, ale je aj prídavným zdrojom napájania (2 batérie). Zvyšuje výkon fotoaparátu pri použití 3 batérií (režim Boost).


Pri pohľade spredu vidno skosené otočné ovládače.


Až na rozdielne hodnoty ISO, sa oproti X-T2 na ovládačoch nič nezmenilo.


Aj tu je ovládanie bez zmien, až na dotykový displej.


USB konektor je teraz typu C, pribudol audio vstup a audio výstup má štandardný priemer 3,5 mm.


Prídavný grip, vďaka ďalším 2 batériám, v režime Boost zvyšuje rýchlosť fotoaparátu.

Dizajnové rozdiely oproti X-T2 sú malé a lepšie ich vníma niekto, kto X-T2 mesiace používal. Len na základe obrázkov som si všimol, že ovládače nie sú valcovité, ale sú to zrezané kužele s veľmi miernym uhlom. Grip je rovnaký, rozloženie ovládačov sa nezmenilo. Užívatelia si nemusia na nič zvykať. Zmeny sú ukryté vo vnútri.

Špecifikácia


Telo je kovové.


Fujifilm X-T3 je poloprofesionálna až profesionálna APS-C bezzrkadlovka. V hierarchii Fujifilmu je pod modelom X-H1. Ako sa na túto kategóriu patrí, telo je z horčíkovej zliatiny a utesnené proti prachu a striekajúcej vode. Snímač je X-Trans CMOS BSI 4. generácie, bez AA filtra. Rozlíšenie je 26,1 Mpx. Snímač nie je vybavený stabilizáciou. Na snímači je až 2,16 milióna bodov fázovej detekcie, ktoré pokrývajú takmer 100% snímača. Počet bodov, z ktorých môže užívateľ vyberať, je 425. Najnižšia citlivosť klesla na ISO 160, horný limit je ISO 12 800. Nový je procesor X-Processor 4. Limit automatického zaostrovania pri zhoršených svetelných podmienkach bol vylepšený až na -3EV. Zaostrovanie by malo byť 1,5x rýchlejšie ako u predchodcu. Automatické rozpoznanie očí po novom podporuje aj režim AF-C, čo sa hodí najmä vo videu.

Displej je rovnaký, výklopný v dvoch smeroch s rozlíšením 1 040 000 bodov. Po prvýkrát je však dotykový. Pomerne výrazne narástlo rozlíšenie hľadáčika z 2 360 000 na 3 690 000 bodov. Vďaka výkonnejšiemu procesoru vzrástla frekvencia sériových záberov zo 14 až na 20 obr./s. V režime športového hľadáčika s faktorom orezu 1,25x je frekvencia snímania až 30 obr./s., a čo je dôležité bez blackoutu (režim elektronickej uzávierky). V plnom rozlíšení má buffer miesto pre 35 záberov vo formáte RAW. X-T3 má novú aj funkciu Pre-Shoot, v ktorej fotoaparát začne fotografovať hneď, ako stlačíte spúšť do 1. polohy a ukladá fotografie do buffera. Po úplnom stlačení spúšte sa uložia aj zábery z buffera.


Nový snímač X-Trans CMOS BSI 4. generácie, bez AA filtra s rozlíšením 26,1 Mpx.

Už model X-T2 zvládal nahrávanie 4K UHD videa. Novinka k tomu pridáva profesionálnejšie funkcie a tak si majitelia budú môcť nahrávať 4K UHD videá s 10-bitovou farebnou hĺbkou pri 60 fps a 200, alebo 400 Mbit/s. FUJIFILM tvrdí, že sa jedná prvý mirrorless fotoaparát schopný zaznamenávať interne na SD karty 4K/60P 4:2:0 10bit, rovnako ako aj 4K/60P 4:2:2 10-bitový HDMI výstup, ktorý možno natáčať súčasne. Podporované formáty videa zahŕňajú H.264/MPEG-4 AVC, ako aj H.265/HEVC pre väčšiu kompresiu dát. K dispozícii je tiež špeciálna video simulácia, režim ETERNA, ktorý je známy z modelu X-H1. Decembrový firmvér priniesol aj možnosť nastaviť Hybrid Log Gamma. Vstup pre mikrofón je konečne 3,5 mm. Pribudol výstup na slúchadla, ktorý bol u X-T2 len na prídavnom gripe.

  • X-Trans CMOS 4" (26,1 MP, bez AA filtra)
  • X-procesor 4 so štvor-jadrovým procesorom
  • citlivosť ISO 160 - 12800 (80 - 51 200)
  • 11 obr./s. s AF-C, bez gripu, až 30 snímok za sekundu bez zatmenia hľadáčiku tzv. blackout-u
  • 2,16 miliónové bodové automatické zaostrovanie, 425 bodov na výber, takmer 100% pokrytie
  • EVF hľadáčik s rozlíšením 3 690 000 bodov a zväčšením 0,75x, časové oneskorenie zobrazenia je len 0,005 sekundy a obnovovacia frekvencia až 100 snímkov za sekundu
  • 3” výklopný dotykový LCD s rozlíšením 1 040 000 bodov
  • video UHD 4K a DCI 4K zábery rýchlosťou až 60p, 10-bit s 4: 2: 2, H.264 / MPEG-4 a H.265 / HVEC, F-Log a Hybrid Log Gama
  • 3,5 mm audio vstup a výstup
  • USB C (3,1)
  • HDMI
  • WiFi, Bluetooth
  • 2 sloty pre SD karty

Fotoaparát v praxi

Fujifilm X-T2 som mal naposledy v rukách pred pár týždňami. Mať v rukách X-T3 je rovnaký pocit, akoby ste stále držali rovnaký fotoaparát. Ale len kým ho nezapnete. X-T3 je suverén. Zlepšený je prakticky každý parameter. Vylepšenia sú práve také, aby stáli za upgrade zo staršieho modelu. Zároveň presvedčia aj zarytých užívateľov zrkadloviek, že stojí minimálne za úvahu, začať rozmýšľať o perspektívnejšej bezzrkadlovke.

Vylepšenia oproti X-T2:

  • mierne vyššie rozlíšenie
  • výkonnejší procesor
  • rýchlejšie sériové snímanie
  • režim športového hľadáčika
  • sériové snímanie bez blackoutu
  • nové obrazové profily
  • nižšia základná citlivosť
  • nižší šum vo videu pri vyšších citlivostiach
  • kodek H.265, 4K 60p, Hybrid Gama Log, 10-bit s 4: 2: 2
  • rýchlejšie zaostrovanie, väčší počet AF bodov s väčším pokrytím, vylepšená detekcia tváre a očí
  • hľadáčik s vyšším rozlíšením a rýchlejším prekresľovaním
  • dotykový displej
  • Bluetooth
  • Audio in
  • Audio out s priemerom 3,5 mm
  • USB C (3,1)

Ergonómia

Fotoaparát pracuje celkovo svižnejšie a ešte viac sa môžete sústrediť na samotné fotenie. Ja som na ergonómiu ovládania zvyknutý, fotil som takmer so všetkými bezzrkadlovkami Fujifilm a v minulosti som mal filmové zrkadlovky s podobným ovládaním. Konečne je tu dotykový displej, ktorý rozširuje možnosti ovládania. Čo mi vadí, je ergonómia držania, ktorá je podriadená dizajnu. Ja som mal fotoaparát aj s vertikálnym gripom, ten výrazne zväčšuje grip, ale stále nie dostatočne. Na pohodlie a bezpečné držanie gripov Olympusu OM-D E-M1 Mark II, Nikonu Z7, či Panasonicu G9 zabudnite. Paradoxne sa s gripom drží fotoaparát lepšie na výšku.

Fotoaparát je takmer rovnaký ako jeho predchodca, preto nebudem podrobne predstavovať každý ovládací prvok, alebo funkciu. Mechanických ovládačov je nadpriemer a všetky hlavné parametre nastavujete pomocou voličov a prepínačov. K nim pripočítajte dva rollery s funkciou tlačidla, joystick a dotykové ovládanie, spolu tu máme fotoaparát s výborným (ale charakteristickým) ovládaním.

Hľadáčik a displej

Hľadáčik má oproti predchodcovi vyššie rozlíšenie, ale nie je to tak veľký rozdiel, aby len hľadáčik bol dôvod na upgrade. Mne vadí, že tmavé oblasti nie sú dobre prekreslené. Nikony Z majú kvalitnejší hľadáčik, pritom rozlíšenie je rovnaké. Dynamický rozsah sa dá rozšíriť aktivovaním funkcie prirodzený živý hľadáčik, kedy sa snaží simulovať optický hľadáčik. Problémom je, že sa vo vytiahnutých tieňoch niekedy objavuje rušivý šum. Prekreslenie obrazu sa však výrazne zlepší.

Displej je výklopný v dvoch osiach, čo nahrádza otočný kĺb. Výhodou je, že vyklopený displej máte vždy v osi objektívu. Na ovládanie vyklápania si však musíte zvyknúť. Pribudlo plnohodnotné dotykové ovládanie, ktoré poznáme aj z iných modelov.

S hľadáčikom súvisí aj režim “športový hľadáčik”. V tomto režime sa zaznamenávajú fotografie s rozlíšením 16,6 Mpx (1,25x crop). V hľadáčiku je vyznačená oblasť snímania. Všetko, čo je umiestnené mimo tejto oblasti, slúži fotografovi pre lepšiu orientáciu a sledovanie pohybujúcich sa predmetov.

Obrazové profily

Obrazové emulácie filmov sú silnou stránkou fotoaparátov Fujifilm a jedným z dôvodov, prečo ich fanúšikovia majú tak radi. Som jedným z nich. X-T3 je aktuálne Fujinou s najväčším počtom emulácií, prevzala Eternu z X-H1 a Chrome effect z GFX 50s. K tomu pridáva naviac možnosť pridať teplý alebo studený nádych monochromatickým záberom. Ide to nastaviť v 9 krokoch, pri najsilnejšom nastavení dostanete takmer sépiu alebo indigo.

Zvyšok je klasika. Nastaviť môžete saturáciu, doostrenie, odšumenie, rozšírenie dynamického rozsahu a u niektorých profilov môžete pridať efekt filmového zrna. Aktuálne sa u žiadnej inej Fujiny tak nevyhráte s profilmi ako u X-T3.






Čiernobiele zábery teraz môžete ľahko zatónovať v niekoľkých stupňoch.

Uzávierka

Mechanická uzávierka poskytuje najkratší expozičný čas 1/8000 s. a synchronizáciu s bleskmi pri 1/250 s. Už X-T2 a X-H1 ponúkali pokročilejšiu prácu s bleskami a preto ani X-T3 nie je výnimkou. Strobisti využívajúci HSS a diaľkové odpaľovanie už nemusia byť smutní. Elektronická uzávierka je samozrejme úplne tichá a najkratší čas je tu až 1/32 000 s. To využijete napr. pri fotení s XF 56/1,2. Blesk tu však použiť nemôžete, keďže elektronická uzávierka nie je globálna. Ale to zatiaľ nie je v žiadnom fotoaparáte.

Zaostrovanie a sériové snímanie

Písal som o tom, že X-T3 je celkovo suverénnejší, ako jeho predchodca. Najčastejšie to pocítite pri zaostrovaní, ktoré je nielen rýchlejšie, ale aj sa lepšie chytá. Za veľmi ťažkých svetelných podmienok, kedy máte v miestnosti len niekoľko luxov, sa zaostrovanie výrazne spomalí, ale prakticky zakaždým bez zaváhania zaostrí aj na objekty, ktoré iným fotoaparátom robia problémy.

Veľmi dobre funguje detekcia tváre rozšírená aj o detekciu očí. Funguje aj v režime AF-C. Samozrejme využitie je obmedzené, najmä na situácie kedy je v obraze viacero osôb.

Vďaka výkonnejšiemu procesoru za zvýšila frekvencia sériového snímania až na 20 obr./s. (s gripom). V režime elektronickej uzávierky je to až 30 obr./s. (s orezom). Čo je dôležité, že v režime CH je obraz v hľadáčiku a na displeji bez blackoutu. To zrkadlovky a ani väčšina bezzrkadloviek nedokáže. Tu sa ako mierne obmedzujúci ukazuje buffer. V plnom rozlíšení, pri frekvencii 20 obr./s. , ho zaplníte za necelé dve sekundy.

Vychytávky

Fotoaparáty Fujifilm nepatria medzi tie, v ktorých nájdete milión funkcií, z ktorých väčšinu napokon ani nevyužijete. Kvôli konzervatívnemu ovládaniu by bola ich implementácia obtiažna. Konštruktéri dávajú prednosť priamočiaremu ovládaniu. Pár špeciálnych funkcií však vo fotoaparáte nájdete:

  • panoramatický režim
  • multiexpozícia
  • bracketing
  • pre shooting
  • intervalometer


Po Olympuse a Panasonicu má už aj Fujifilm funkciu Pre shooting, vďaka ktorej spoľahlivo zachytíte aj tak krátky a nepredvídateľný okamih, ako výstrel z dela.

Obrazová kvalita

Nový snímač má len o málo vyššie rozlíšenie ako u predchodcu. Dôležitejšia je implementácia BSI, ktorá so sebou prináša o niečo lepší výkon v oblasti šumu pri vysokých citlivostiach. Samotný snímač určite nie je dôvodom na upgrade z fotoaparátu z X-Trans 3. generácie. Rozdiely v obrazovej kvalite sú malé. Zlepšenie si všimnete skôr pri videu.

Aj nový snímač je typu X-Trans. To znamená, dávať si pozor na problémy s demozaikovaním (akvarelový a červíkový efekt). Popísalo sa toho už dosť o doostrovaní RAW-u z Fujifilm X-Trans snímačov. Novým majiteľom odporúčam zapojiť sa na FB do Fujifilm CZ/SK skupiny a nechať si poradiť, aký program a aké nastavenia sa najviac osvedčili. Ja som fotografie upravoval v Lightroome Classic CC.

Fujifilm aj teraz dokazuje, že ich APS-C snímač šumom dokáže konkurovať väčšiemu plnoformátovému. Vyrovná sa napr. novému Nikonu Z6 s 24 Mpx snímačom. Ten je o niečo lepší na stredných citlivostiach do ISO 1600, ale nad ISO 6400 je X-T3 o máličko lepšia. Základný rozsah citlivosti je ISO 160 - 12 800. Ten je rozšírený softvérovo na ISO 80 - 51 200. Mimo základného rozsahu však fotoaparát fotí len do formátu JPG.

O šum sa musíte začať starať zhruba od ISO 800, ak chcete tlačiť skutočne veľké výtlačky. Pri štandardnom výstavnom formáte 70x50 cm sa ani nemusíte obťažovať odšumovaním. Puristi trochu odšumia fotky s ISO 1600. Pri ISO 3200 je miera šumu stále veľmi dobrá. Pri ISO 6400 je šum už zrejmý, ale stále dovoľuje tlačiť fotky výstavného formátu v dobrej kvalite. ISO 12 800 je núdzovka do zlých svetelných podmienok a pre veľkoformátovú tlač je jeho použitie nevhodné. Množstvo šumu je rovnaké ako množstvo obrazových informácií. V galérii nájdete testovacie fotografie v celom základnom rozsahu citlivosti.

Dynamický rozsah snímačov X-Trans je veľmi dobrý. Testovaný fotoaparát dobre zvláda podexpozíciu o zhruba -3 EV. Pri korekcii v počítači sa samozrejme objaví šum zodpovedajúci 3 stupňom. Ak fotíte na ISO 200, bude šum porovnateľný s korektne naexponovaným záberom s ISO 1600.


Fotografia podexponovaná o -3EV.


Po korekcii expozície v Adobe Lightroom Classic CC.


JPG záber preexponovaný o +2EV. Veľké prepálené plochy sú nezachrániteľné.


Z RAW-u sa dá vytiahnuť aj pri preexpozícii veľa.

Ak potrebujete silnejšie korigovať expozíciu v počítači, odporúčam použiť obrazový profil Eterna, ktorý poskytuje najviac detailov v tieňoch a preto nemusíte použiť tak agresívnu korekciu, ako u iných profilov.


Profil Eterna navrhnutý pre video je vhodný aj pre fotografie, pri ktorých potrebujete najširší možný dynamický rozsah.

Video

Z hľadiska obrazového potenciálu je X-T3 jednou z najlepších 4K kamier/fotoaparátov na trhu. Kto by si to pred pár rokmi pomyslel, že Fuji bude konkurovať Sony a Panasonicu? Ba dokonca ich začne aj predbiehať. Profesionálom bude vadiť to, že väčšina objektívov nie je optimalizovaná pre video z hľadiska nastavenia clony. Špecializovaných objektívov je len pár a sú drahé.

Video má samostatný režim aj podmenu. Nastavenia videa sa nebijú s nastaveniami fotografovania. Chýba tlačidlo Record, miesto neho slúži spúšť. Absencia stabilizovaného snímača je pre mňa, ako amatéra, mínusom. Pri testovaní videa som musel použiť statív, lebo som nemal k dispozícii stabilizovaný objektív. Ani s ním by však stabilizácia nebola taká účinná, ako u konkurencie s duálnou stabilizáciou obrazu. Profesionáli, ktorí používajú stabilizačné pomôcky, uprednostňujú pevný snímač. Stabilizovaný snímač sa nedá zaparkovať tak, aby sa nepohol a preto môže robiť problémy pri použití iného spôsobu stabilizácie. Preto Panasonic GH5s nemá stabilizovaný snímač. Je to odozva na požiadavky profesionálov. Takže, čo je pre mňa mínus, pre iného je plus.

Veľmi dobre funguje automatické zaostrovanie. Plusom je dotykový displej, vďaka ktorému je jednoduché preostrovať medzi rôzne vzdialenými objektmi. Zaostrovanie v režime AF-C je nastaviteľné, čo sa týka rýchlosti a citlivosti. Využiť môžete detekciu tváre a očí. Pri manuálnom zaostrovaní máte k dispozícii peaking level zvýraznenie zaostrených hrán. S nastavením expozície vám pomôže zebra. Bohaté sú možnosti nastavenia zvuku. Konečne je na fotoaparáte 3,5 mm dierka pre externý mikrofón a nie neštandardná 2,5 mm. Výstup na slúchadlá je tiež 3,5 mm.

Občas ma hnevala clona ktorej trvalo, kým sa prispôsobila zmene svetelnej situácie. Nepáčilo sa mi ani správanie korekcie expozície, tá mala vo videu naviac rozsah len +/- 2EV. Ako sa mi páči chod spúšte pri fotografii, nepáčil sa mi vo videu. Pomerne často sa mi stalo, že som nezastavil nahrávanie, pretože som si myslel, že som spúšt stlačil poriadne, ale nestalo sa tak. K dispozícii je F-log so širokým dynamickým rozsahom, ktorý ale vyžaduje spracovanie v počítači. Ak chcete video hotové priamo z fotoaparátu, musíte použiť niektorý z obrazových profilov. Špecializovaný pre video je Eterna, ktorý emuluje reálny filmový materiál. Každý obrazový profil si môžete odladiť.

Ja som nahrával video priamo na kartu v 4K rozlíšení 30p (200Mbps). V 4K rozlíšení to však ide aj frekvenciou 60p. Konečne si užívatelia môžu užiť spomaľovačky aj v 4K rozlíšení, musia sa ale zmieriť s menším orezom. Pri frekvencii 24/25/30p sa využíva cela šírka snímača. Vo Full HD rozlíšení, vďaka frekvencii 120p, je možné video spomaliť až 5x. Na externý rekordér sa dá nahrávať s dátovým tokom až 400Mbps do F-Log 10-bit 4:2:2. Na kartu uložíte len 8-bit 4:2:0. Z kodekov sú k dispozícii H.264 a modernejší H.265 (HEVC), ktorý je ale náročnejší na spracovanie.

V decembri vyšiel nový firmvér, ktorý prináša aj vylepšenie videa. Pribudol Hybrid Log Gamma a naraz je možné nahrávať video na kartu a do HDMI rekordéra s rozdielnym nastavením spracovania obrazu. Na kartu si napr. nastavíte obľúbenú simuláciu filmu a na rekordér F-Log alebo Hybrid Log Gama.


Plusy a mínusy

+  kvalita spracovania
+  ergonómia ovládania
+  nový snímač a nové obrazové profily
+  4K video 60p, 10-bit, Hybrid log
+  rýchly hľadáčik s vysokým rozlíšením
+  vylepšený AF s väčším počtom bodov, lepším pokrytím a lepšou funkciou face detection
+  dotykový displej výklopný v dvoch smeroch
+  najširšia ponuka obrazových profilov
+  audio vstup aj výstup
+  duálny slot pre SD karty
+  Pre shooting
+  3,5 mm audio vstup a výstup
+  menší rolling shutter efekt
+  sériové snímanie aj bez blackoutu

-  snímač nie je stabilizovaný
-  horšia ergonómia držania a to aj s prídavným gripom
-  vysoký kontrast obrazu v hľadáčiku
-  menší buffer
-  správanie clony vo videu

Záver

X-T3 je jedným z najlepších fotoaparátov, ktoré môže fotograf dostať do ruky a v niektorých anketách zvíťazil ako najlepší fotoaparát roku 2018. Kradne pozornosť od Nikonov Z a Canonu R, ktoré mali byť najväčšími hitmi roku. Okolo nich je ale pomerne veľa nepokojnosti, i keď sú to veľmi dobré fotoaparáty. Fujifilm X-T3 sa ale trafil do požiadaviek svojich verných užívateľov. Na osvedčenej koncepcii nič nezmenil, len vylepšil X-T2 tou správnou mierou inovácií. Máme tu nový snímač s o málo vyšším rozlíšením a novými obrazovými profilmi, výrazne vylepšený AF, celkové zrýchlenie, lepší hľadáčik a hlavne až prekvapujúco vylepšené video. Asi jediným mínusom je absencia stabilizácie snímača. Fujifilm sa asi bojí, že si bude priveľmi konkurovať modelu X-H1. Lenže to si aj tak konkuruje.

X-T3 je veľkým skokom napred pre užívateľov X-T1. Nárast rozlíšenia už je pre nich zaujímavý. Procesor je niekoľkonásobné výkonnejší, fotoaparát je rýchlejší vo všetkých parametroch a automatické zaostrovanie neporovnateľne lepšie. Je tu aj lepšia podpora systémových bleskov, a video tu nie je len aby sa povedalo, ale naopak aby sa profesionálne využívalo. Naviac je tu dotykové ovládanie, tichá elektronická uzávierka, rýchlejšia uzávierka, oveľa rýchlejšie sériové snímanie, viac obrazových profilov, duálny slot, USB 3.1 atď.

Ak mám zhrnúť to najvýznamnejšie, čo X-T3 prináša, je to predovšetkým vylepšené zaostrovanie, ktoré fotografi ocenia najmä pri fotení pohybu. Rovnako významné je zlepšenie videa. Fuji tvrdo útočí na pozície zavedených videošpecialistov od Sony a Panasonicu.

Fujifilm musí počítať s rastúcou konkurenciou, ktorú spôsobil vstup Canonu, Nikonu, Panasonicu a Sigmy do kategórie plnoformátových bezzrkadloviek. Je tu náskok, vďaka ktorému sa firma už zbavila detských problémov a v súčasných modeloch sú už zapracované požiadavky užívateľov. Je tu aj náskok v budovaní portfólia objektívov. Nemenej dôležité je špecifické smerovanie, ktorým sa Fujifilm od ostatných odlišuje a fotografi na to počujú. Obľúbili si poctivé mechanické ovládanie aj charakteristický výstup snímačov X-Trans.

S modelom X-T3 Fujifilm posúva hranice bezzrkadloviek tam, kde ešte donedávna kraľovali zrkadlovky. X-T3 naviac začína na nižšej cene ako jej predchodca. Je to jeden z najlepších fotoaparátov roku 2018 a právom si zaslúži titul TOP redakcie ePhoto.sk. Dupľovane za výborný pomer cena/výkon.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
smart
2019-01-07 07:25:31
X-T3 je spickovy fotoaparat, ale fotoaparat roka je Sony A7III
 
om1ci
2019-01-07 08:20:39
Karol, prosím je grip z Fuji X-T2 použiteľný aj na X-T3 ?
Ďakujem.
 
sharkyyy
2019-01-07 09:11:32
príspevok od: smart
X-T3 je spickovy fotoaparat, ale fotoaparat roka je Sony A7III
Zato ze mas sony? Podla viacerych sutazi a hodnoteni poroty je fotoaparat roka fuji x-t3. Mal som zeraz moznost mat sony a7iii a uz naozaj nevidim vyhodu pri foteni svadieb oproti x-t3 a svetelnym sklam. Prave naopak, mozem na apsc fotit vsetko na f1.4 a f1.2 a mam obe oci ostre, nienje az taka mala hlbka ostrosti.
 
JohnNewton
2019-01-07 10:01:12
https://img.ephoto.sk/images/content/galeria/30fcbb186a2242223268c7c849ceb23d.jpg

ISO 160, clona 16 tomu tiež nepridala, že by to malo konkurovať FF ?, no neviem, šum, strata detailov....vráťme sa do reality
 
milann88
2019-01-07 10:05:40
Nemuzu si pomoct, ale ta kresba mi stale prijde takova umela, kdyz si priblizim na 1:1 detaily fotek, tak to vypada, jako kdyz je aplikovan nejaky odsumovaci filtr a kresba je jak z pocitacove hry.
 
adam99
2019-01-07 10:36:22
Čo keby sa k týmto recenziám, ktoré tu rád čítam, pridalo aj zopár fotografií vo formáte raw?
 
sharkyyy
2019-01-07 12:24:07
Este k timu sumu. Fuji x-t3 si mierne pohorsil oproti x-t2. Od bsi sa cakal opak, napriek nepatrne vyssiemu rozliseniu.
 
DenisBede
2019-01-07 13:58:48
príspevok od: milann88
Nemuzu si pomoct, ale ta kresba mi stale prijde takova umela, kdyz si priblizim na 1:1 detaily fotek, tak to vypada, jako kdyz je aplikovan nejaky odsumovaci filtr a kresba je jak z pocitacove hry.
To je niečo na čo si pri fotkách z X-T3 po prechode z Nikonu stále zvykám, nie vždy to vadí, niekedy však hej... Až mám niekedy pocit že tak rátali s tým, že na fotky bude aj tak každý aplikovať nejaké beauty filtre, že ho tam dali nastálo
 
Dakuwaqua
2019-01-07 15:59:14
príspevok od: DenisBede
To je niečo na čo si pri fotkách z X-T3 po prechode z Nikonu stále zvykám, nie vždy to vadí, niekedy však hej... Až mám niekedy pocit že tak rátali s tým, že na fotky bude aj tak každý aplikovať nejaké beauty filtre, že ho tam dali nastálo
Rafy spracované v Lightroome neprezentujú reálne možnosti a kvality X-Trans. Pokiaľ chceš vytiahnuť s rafov max., tak vyskúšaj Capture One 12 Express pre Fuji. Je zadarmo. Toto je optimálna cesta pre max. kvalitu snímku, je to bohužiaľ daň za X-Trans. Ak nieje problém s prechodom na iný soft ako Lightroom, budeš veľmi spokojný. Pokiaľ to problém je, tak smola (resp. krkolomná cesta raf-irridient-dng-lightroom). Musíš sa zmieriť s uvedenými nedostatkami pri spracovaní rafov.
 
DenisBede
2019-01-07 16:23:09
príspevok od: Dakuwaqua
Rafy spracované v Lightroome neprezentujú reálne možnosti a kvality X-Trans. Pokiaľ chceš vytiahnuť s rafov max., tak vyskúšaj Capture One 12 Express pre Fuji. Je zadarmo. Toto je optimálna cesta pre max. kvalitu snímku, je to bohužiaľ daň za X-Trans. Ak nieje problém s prechodom na iný soft ako Lightroom, budeš veľmi spokojný. Pokiaľ to problém je, tak smola (resp. krkolomná cesta raf-irridient-dng-lightroom). Musíš sa zmieriť s uvedenými nedostatkami pri spracovaní rafov.
Vďaka za tip, už som o Capture One Express pre Fuji počul, pozriem sa na to...
Zatiaľ fotím len do jpegov a som rád, že nemám s pp kopu práce, Fuji jpegy sa mi celkom páčia, aj to bol jeden z dôvodov prechodu na Fuji. Pri niektorých situáciách ale mám pocit, že prichádzam o časť skutočného potenciálu snímača, tak časom asi okúsim aj prácu s Rafmi.
 
koozy
2019-01-07 18:02:19
príspevok od: Dakuwaqua
Rafy spracované v Lightroome neprezentujú reálne možnosti a kvality X-Trans. Pokiaľ chceš vytiahnuť s rafov max., tak vyskúšaj Capture One 12 Express pre Fuji. Je zadarmo. Toto je optimálna cesta pre max. kvalitu snímku, je to bohužiaľ daň za X-Trans. Ak nieje problém s prechodom na iný soft ako Lightroom, budeš veľmi spokojný. Pokiaľ to problém je, tak smola (resp. krkolomná cesta raf-irridient-dng-lightroom). Musíš sa zmieriť s uvedenými nedostatkami pri spracovaní rafov.
Ja ti neviem, ja som skusal CO, Iridient a vselico. Nejaky rozdiel v tom nevidim. Pri CO mi to pride ze upravu inicializuje s inymi korekciami ako LR - inac si myslim, ze vies dostat podobne vystupy.
Mozno tomu tak bolo so starsimi verziami LR. Nove myslim si, ze RAF zvladnu rovnako dobre
 
Akee
2019-01-07 18:40:10
>koozy ... ak si skusal CO 11 a nizsie, tak rozdiel bol, ale bolo si to treba odmakat ... vyrazny rozdiel je od poslednej verzie 12 ... www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/editacia-fotografii/capture-one-express-fujifilm/ ...
 
Johnnny
2019-01-07 18:46:18
príspevok od: milann88
Nemuzu si pomoct, ale ta kresba mi stale prijde takova umela, kdyz si priblizim na 1:1 detaily fotek, tak to vypada, jako kdyz je aplikovan nejaky odsumovaci filtr a kresba je jak z pocitacove hry.
Ale tak mysim, ze o Fuji sa obecne vie, ze odsumuje uz raw.
 
smart
2019-01-07 21:55:06
príspevok od: Johnnny
Ale tak mysim, ze o Fuji sa obecne vie, ze odsumuje uz raw.
a ma posunute ISO o 1EV
 
Johnnny
2019-01-08 03:13:04
príspevok od: smart
a ma posunute ISO o 1EV
Ano, ale tam sa myslim nieco riesilo aj s DR ktory je nastany vo fotaku a podobne, takze neviem ako presne to je. Ja to beriem tak, ze X-Trans je snimac so specifickym, pre mna zaujimavym vystupom, ale bez ziadnych magickych vlastnosti stavajucich ho na uroven FF.
 
smart
2019-01-08 05:50:50
takto nejak
 
MagickVamp
2019-01-08 07:46:19
príspevok od: smart
takto nejak
ano tak nejak, podobnym podvodom sa zas zrovnava olympus s APSC. Klamu vseci, ale FUJI a Olympus o realnom ISO klame najviac a FUJI to este aj rozmaze....keby zaplatil Sony za normalny kvalitny snimac, tak by nemusel robit tieto odrby, lebo inak tym fotakom nic nechyba...byt v X-H1 cip z Nikon D500...uz som davno vo FUJI....a X-T3 deto
 
smart
2019-01-08 08:29:21
príspevok od: MagickVamp
ano tak nejak, podobnym podvodom sa zas zrovnava olympus s APSC. Klamu vseci, ale FUJI a Olympus o realnom ISO klame najviac a FUJI to este aj rozmaze....keby zaplatil Sony za normalny kvalitny snimac, tak by nemusel robit tieto odrby, lebo inak tym fotakom nic nechyba...byt v X-H1 cip z Nikon D500...uz som davno vo FUJI....a X-T3 deto
Pokial viem tak Olympus o 0.7 EV a Nikon by som v tomto tiez nechvalil, ten vraj o 1 EV
 
MagickVamp
2019-01-08 08:34:53
príspevok od: smart
Pokial viem tak Olympus o 0.7 EV a Nikon by som v tomto tiez nechvalil, ten vraj o 1 EV
https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D5600-versus-Olympus-OM-D-E-M1-Mark-II___1139_1136

Nie, Nikon a Canon tak neklamu. Tu to vidis krasne ako klame Nikon a ako Olympus. Skutocne ISO vs udavane ISO
 
smart
2019-01-08 09:13:43
príspevok od: MagickVamp
https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D5600-versus-Olympus-OM-D-E-M1-Mark-II___1139_1136

Nie, Nikon a Canon tak neklamu. Tu to vidis krasne ako klame Nikon a ako Olympus. Skutocne ISO vs udavane ISO
tento nikon ma snimac od sony? ak ano, tak zrejme to nikon robil predtym, nez presiel na ich snimace
 
marcus_labeo
2019-01-08 10:21:24
príspevok od: smart
takto nejak
Čo má tá fotka dokazovať? Že APSC šumí na ISO12800 viac, ako FF na 6400? Som šokovaný.
 
MagickVamp
2019-01-08 12:07:57
príspevok od: marcus_labeo
Čo má tá fotka dokazovať? Že APSC šumí na ISO12800 viac, ako FF na 6400? Som šokovaný.
Nik normalny sokovany nie je. Fuju funs to obcas ale vysokuje
 
om1ci
2019-01-08 12:43:21
ešte raz sa dovolím opýtať,
Grip z fuji X-T2 plne funguje na Fuji X-T3 ?
ak má niekto skúsenosti..


internet-trolovia a mudrlanti-teoretici prosím ticho...
 
sharkyyy
2019-01-08 13:57:58
príspevok od: smart
takto nejak
X-t2 je na tom vyrazne lepsie:
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?attr18=daylight&attr13_0=fujifilm_xt2&attr13_1=fujifilm_xt3&attr13_2=sony_a7iii&attr13_3=apple_iphonex&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=jpeg&attr16_0=12800&attr16_1=12800&attr16_2=12800&attr16_3=32&normalization=full&widget=1&x=0.8682775674235469&y=0.1887083231434036

Fuji raw neosumuje o nic viac ako konkurencia.
S tym isom vsak Fuji zavadza. Je pravda, ze ma nizsi sum v porovnani s apsc konkurenciou. Su vsak 2 standardy merania ISO, a on pouziva ten druhy. Cize v konecnom dosledku nema pri vysokom ise az o tolko menej sumu oproti apsc konkurencii Sony a Nikon.

Este ku capture one vs lightroom. Mne sa nepodarilo kvalitou vystupu z lightroomu priblizit k vystupu z capture one. Z capture one som od 11 verzie nemal ziadny problem artefaktou a podobne- sprava sa ako klasicky ako ne X trans senzor.
 
martin.k1
2019-01-08 14:15:19
príspevok od: sharkyyy
X-t2 je na tom vyrazne lepsie:
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?attr18=daylight&attr13_0=fujifilm_xt2&attr13_1=fujifilm_xt3&attr13_2=sony_a7iii&attr13_3=apple_iphonex&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=jpeg&attr16_0=12800&attr16_1=12800&attr16_2=12800&attr16_3=32&normalization=full&widget=1&x=0.8682775674235469&y=0.1887083231434036

Fuji raw neosumuje o nic viac ako konkurencia.
S tym isom vsak Fuji zavadza. Je pravda, ze ma nizsi sum v porovnani s apsc konkurenciou. Su vsak 2 standardy merania ISO, a on pouziva ten druhy. Cize v konecnom dosledku nema pri vysokom ise az o tolko menej sumu oproti apsc konkurencii Sony a Nikon.

Este ku capture one vs lightroom. Mne sa nepodarilo kvalitou vystupu z lightroomu priblizit k vystupu z capture one. Z capture one som od 11 verzie nemal ziadny problem artefaktou a podobne- sprava sa ako klasicky ako ne X trans senzor.
Ako to je možné, že z hľadiska šumu je na tom XT-2 lepšie?
 
MagickVamp
2019-01-08 14:19:42
príspevok od: marcus_labeo
Čo má tá fotka dokazovať? Že APSC šumí na ISO12800 viac, ako FF na 6400? Som šokovaný.
Nechapes..rovnako ako nechape Sharky, teraz som poriadne precital co si napisal. Smart preto to tak nastavil...lebo to je realita...ak chces realne ISO, tak FUJI a Olympus si mozes nastavit o 1EV vyssie..lebo v realite ISO12800 na FUJI kto vie ci je vobec 6400 realne....uz sa to tu bralo a dokladovalo milion krat
 
marianr
2019-01-08 14:40:06
príspevok od: marcus_labeo
Čo má tá fotka dokazovať? Že APSC šumí na ISO12800 viac, ako FF na 6400? Som šokovaný.
Nejde náhodou o to že sú rovnako exponované???
 
marcus_labeo
2019-01-08 14:54:47
príspevok od: MagickVamp
Nechapes..rovnako ako nechape Sharky, teraz som poriadne precital co si napisal. Smart preto to tak nastavil...lebo to je realita...ak chces realne ISO, tak FUJI a Olympus si mozes nastavit o 1EV vyssie..lebo v realite ISO12800 na FUJI kto vie ci je vobec 6400 realne....uz sa to tu bralo a dokladovalo milion krat
V pohode, chápem (o znižovaní ISO viem, robia to mnohí, niekto viac, niekto menej), len som využil tú nahrávku na smeč, keď dal porovnanie APSC na ISO 12800 a fullframe na 6400. Aj keby malo Fuji 6400, je jasné, že na rovnakom ISO bude šumieť viac ako fullframový snímač. Reči o dobiehaní FF som vždy bral len ako marketing.
Mňa v reále zaujalo, že mi Fuji dáva aj pri dobrom svetle vyššie ISO, ako zvykol Pentax, ktorý sa držal ISO100, ako len sa to dalo, kdežto Fuji hádže ISO400 aj za slnečného dňa.
 
sharkyyy
2019-01-08 15:02:59
príspevok od: MagickVamp
Nechapes..rovnako ako nechape Sharky, teraz som poriadne precital co si napisal. Smart preto to tak nastavil...lebo to je realita...ak chces realne ISO, tak FUJI a Olympus si mozes nastavit o 1EV vyssie..lebo v realite ISO12800 na FUJI kto vie ci je vobec 6400 realne....uz sa to tu bralo a dokladovalo milion krat
Ja som to pochopil velmi dobre.
Ja pisem o roznych meraniach standardoch/co je pre zakaznika prd platne/.
Podstatne pre zakaznika je, ze to hadze vyssie iso pri rovnakej expozicii-bohuzial.
Nevidel som grafy iso roznych znaciek, ale pentax hadzal najnizsie hodnoty spomedzi vsetkych apsc senzorov pri rovnakej expozicii.
 
fatality
2019-01-08 18:59:15
príspevok od: MagickVamp
ano tak nejak, podobnym podvodom sa zas zrovnava olympus s APSC. Klamu vseci, ale FUJI a Olympus o realnom ISO klame najviac a FUJI to este aj rozmaze....keby zaplatil Sony za normalny kvalitny snimac, tak by nemusel robit tieto odrby, lebo inak tym fotakom nic nechyba...byt v X-H1 cip z Nikon D500...uz som davno vo FUJI....a X-T3 deto
ale ved fuji pouziva 24mpix od sony a je na nom x-trans maska..ono ti to moze byt v konecnom dosledku jedno,aku ma iso skalu,ked je snimac kvalitny..a sprava sa ako kvalitny apsc snimac..samozrejme,nic ako ff parametre neocakavat,to si navymyslali nejaki ambasadori a fanboys..
 
fatality
2019-01-08 19:16:08
príspevok od: MagickVamp
Nechapes..rovnako ako nechape Sharky, teraz som poriadne precital co si napisal. Smart preto to tak nastavil...lebo to je realita...ak chces realne ISO, tak FUJI a Olympus si mozes nastavit o 1EV vyssie..lebo v realite ISO12800 na FUJI kto vie ci je vobec 6400 realne....uz sa to tu bralo a dokladovalo milion krat
ja som si to doma zmeral sam..4000 na canon a nikon je 6400 na fuji..
ale ako pisem vyssie,je mi jedno ako je skala iso deformovana,ked sa to
sprava ako kvalitny apsc snimac..
tam kde mi canon a nikon pri rovnakom case a clone hodi 2000,mi fuji hodi 3200..
a sum je cca ako pri 2000 na akomkolvek 24 mpix sony fotaku..
a maximalne tam sa pri 1.4(1.2) sklickach vacsinou pohybujem..
 
scientific
2019-01-08 19:51:51
príspevok od: smart
takto nejak
Eos R pri ISO40000
 
MagickVamp
2019-01-09 07:15:24
príspevok od: fatality
ja som si to doma zmeral sam..4000 na canon a nikon je 6400 na fuji..
ale ako pisem vyssie,je mi jedno ako je skala iso deformovana,ked sa to
sprava ako kvalitny apsc snimac..
tam kde mi canon a nikon pri rovnakom case a clone hodi 2000,mi fuji hodi 3200..
a sum je cca ako pri 2000 na akomkolvek 24 mpix sony fotaku..
a maximalne tam sa pri 1.4(1.2) sklickach vacsinou pohybujem..
Stym suhlasim co sa sumu tyka, ale komplikuje zivot tym snimacom tak ci tak /artefakty, obmedzujuci vyber softweru/

Pre mna je to jedina chybicka krasy. Ale uz je to pre mna nepodstatne, Canon a Nikon sa konecne zapojili do boja bezzrkadloviek a maju tu prve lastovicky, a FF snimac je FF snimac. Takze kazdi podla chuti.
 
MagickVamp
2019-01-09 07:18:59
príspevok od: sharkyyy
Ja som to pochopil velmi dobre.
Ja pisem o roznych meraniach standardoch/co je pre zakaznika prd platne/.
Podstatne pre zakaznika je, ze to hadze vyssie iso pri rovnakej expozicii-bohuzial.
Nevidel som grafy iso roznych znaciek, ale pentax hadzal najnizsie hodnoty spomedzi vsetkych apsc senzorov pri rovnakej expozicii.
oki, tak som rad ze sa teraz chapeme....nemam nic proti FUJI, pre mna znacka s obrovskym potencialom pre wildlife fotografov.
 
fatality
2019-01-09 10:35:17
príspevok od: MagickVamp
Stym suhlasim co sa sumu tyka, ale komplikuje zivot tym snimacom tak ci tak /artefakty, obmedzujuci vyber softweru/

Pre mna je to jedina chybicka krasy. Ale uz je to pre mna nepodstatne, Canon a Nikon sa konecne zapojili do boja bezzrkadloviek a maju tu prve lastovicky, a FF snimac je FF snimac. Takze kazdi podla chuti.
hej,za urcitych okolnosti a pre urcite zanre a potreby to moze byt komplikujuce..urcite pri vystavnych zvacseninach prirody,tam sa fakt treba naucit vyvolavat rawy..a takisto velke printy so zrnom,tam je vidiet,ze nieje bodove ale vdaka xtrans maske do L.. ..
na druhu stranu,vsetky tie (odstranitelne)"chyby" nieje vidiet do 50% zvacsenia a to bolo pre mna urcujuce..lebo ak clovek nieje profi,tak po tom pociatocnom foto nadseni,ked si svoje fotky tlaci velkoformatovo,zucastni sa par vystav,sutazi,skonci aj tak len pri web prezentacii a mensich printoch,
a tam je jedno ci bayer,xtrans,akvarel,blabla..
a zbytok su potom uz len vyhody,dobre tela,svetle male skla,emulacie atd..
ale priznam sa,ze na wl by som si fuji nekupil..nie koli xtrans,ale koli malemu vyberu skiel
pre tento zaner..
 
MagickVamp
2019-01-09 10:50:02
príspevok od: fatality
hej,za urcitych okolnosti a pre urcite zanre a potreby to moze byt komplikujuce..urcite pri vystavnych zvacseninach prirody,tam sa fakt treba naucit vyvolavat rawy..a takisto velke printy so zrnom,tam je vidiet,ze nieje bodove ale vdaka xtrans maske do L.. ..
na druhu stranu,vsetky tie (odstranitelne)"chyby" nieje vidiet do 50% zvacsenia a to bolo pre mna urcujuce..lebo ak clovek nieje profi,tak po tom pociatocnom foto nadseni,ked si svoje fotky tlaci velkoformatovo,zucastni sa par vystav,sutazi,skonci aj tak len pri web prezentacii a mensich printoch,
a tam je jedno ci bayer,xtrans,akvarel,blabla..
a zbytok su potom uz len vyhody,dobre tela,svetle male skla,emulacie atd..
ale priznam sa,ze na wl by som si fuji nekupil..nie koli xtrans,ale koli malemu vyberu skiel
pre tento zaner..
ja som tiez amater, fotenim si rocne privyrobim max 2000 eur, zaco si vacsinou rovno aj nakupim dalsiu fototechniku..ale prave preto ze som amater, potrebujem maximalnu oporu v technike co sa tyka zakaziek, X krat mi treba robit vyrezy, X krat chcem pracovat s raw podla svojich predstav a programoch v ktorych som zvyknuty. Ak by ma mala obmedzovat technika v zalube tak ma to prestane bavit rychlo. Foto si zvyknem prezerat na velkej TV a tam rychlo vidim nedostatky. A co sa wildlife tyka, mam 100-400 a nic viac mi netreba..skla ako 300F2,8 ci 400F2,8 su aj tak priserne drahe, tak mi je jedno ci ich nejaka znacka ma alebo nie. Si myslim ze kvalitna 100-400 do 2000eur je pre vacsinu wildliferov uplne postacujuca. Ale kto chce top kvalitu a ma nato, ten vo FUJI jednoducho nebude, nech foti akykovek zaner, uz len pre ten snimac.
 
fatality
2019-01-09 11:31:04
príspevok od: MagickVamp
ja som tiez amater, fotenim si rocne privyrobim max 2000 eur, zaco si vacsinou rovno aj nakupim dalsiu fototechniku..ale prave preto ze som amater, potrebujem maximalnu oporu v technike co sa tyka zakaziek, X krat mi treba robit vyrezy, X krat chcem pracovat s raw podla svojich predstav a programoch v ktorych som zvyknuty. Ak by ma mala obmedzovat technika v zalube tak ma to prestane bavit rychlo. Foto si zvyknem prezerat na velkej TV a tam rychlo vidim nedostatky. A co sa wildlife tyka, mam 100-400 a nic viac mi netreba..skla ako 300F2,8 ci 400F2,8 su aj tak priserne drahe, tak mi je jedno ci ich nejaka znacka ma alebo nie. Si myslim ze kvalitna 100-400 do 2000eur je pre vacsinu wildliferov uplne postacujuca. Ale kto chce top kvalitu a ma nato, ten vo FUJI jednoducho nebude, nech foti akykovek zaner, uz len pre ten snimac.
hej,aj tych amaterskych pohladov existuje viac..pre vyrez je dolezita max. kvalita(aj ked po spravnom vyvolani xtrans podla mna fuji nema s tymto problem(+skla su super ostre)..otazka je,ci je niekto ochotny zmenit koli znacke oblubene prostredie)..
tv moze byt velka,zalezi od rozlisenia,a este aj na cca 40" 4k vyzeraju fuji vystupy bez nejakeho
speci hrania s demozaikovanim vyborne..
asi hej,wildlife som nikdy nefotil,tak si predstavujem wildlifera ako typka s minimalne 2-3 kyblo-rurami roznych parametrov.. ..
s tou poslednou vetou nesuhlasim,resp.by som ju modifikoval..ak niekto chce top(ff) kvalitu,tak u fuji nebude,ale to nebude ani u apsc sony,canon,nikon a pentax..
 
MagickVamp
2019-01-09 11:40:55
príspevok od: fatality
hej,aj tych amaterskych pohladov existuje viac..pre vyrez je dolezita max. kvalita(aj ked po spravnom vyvolani xtrans podla mna fuji nema s tymto problem(+skla su super ostre)..otazka je,ci je niekto ochotny zmenit koli znacke oblubene prostredie)..
tv moze byt velka,zalezi od rozlisenia,a este aj na cca 40" 4k vyzeraju fuji vystupy bez nejakeho
speci hrania s demozaikovanim vyborne..
asi hej,wildlife som nikdy nefotil,tak si predstavujem wildlifera ako typka s minimalne 2-3 kyblo-rurami roznych parametrov.. ..
s tou poslednou vetou nesuhlasim,resp.by som ju modifikoval..ak niekto chce top(ff) kvalitu,tak u fuji nebude,ale to nebude ani u apsc sony,canon,nikon a pentax..
No cim vacsi snimac tym vacsi vyrez mozes pravit, kvalitny objektiv z vacsieho snimaca vzdy dostane viac ako z mensieho, vid aj Dxomark. Ale stym by som sa ja uspokojil nejak, za tie prachy co by som usetril na APSC systeme by mi to stalo. Ale prave ten X-trans bol pre mna take to pomyselne zrnko co ma od FUJI odklonilo, vela kompromisov by to uz bolo pre mna.

Ano, kto chce top kvalitu nebude v APSC ak foti krajinky, nebude vo FUJI ak foti wildlife /to chce fakt potom tie extremne drahe skla co ma len Canon a Nikon/ nebude vo FUJI ak foti portret, to pojde do FF alebo stredoformatu. A ani niekto kto chce top kvalitu pri foteni akcii vo FUJI nebude. FUJI je take dobre vyvazene optimum....s X-trans...je to len hmm...pre mna...ak by nemalo X-Trans...aspon to je moj nazor

 
zvonec
2019-01-09 11:56:48
príspevok od: om1ci
ešte raz sa dovolím opýtať,
Grip z fuji X-T2 plne funguje na Fuji X-T3 ?
ak má niekto skúsenosti..


internet-trolovia a mudrlanti-teoretici prosím ticho...
obcas sice rad trolujem, a som teoretik, lebo zatial mam iba X-T10 (X-T3 je v plane). Jediny kompatibilny gripg je MHG-XT10 ktory sedi na T10 a aj T20.

Pre porovnanie Stranka Fuji:
http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/accessories/camera_cases/#handgrip

A tuto priame porovnanie oboch gripov:
https://www.youtube.com/watch?v=SPxnrNQ1FYc

 
fatality
2019-01-09 12:15:16
príspevok od: MagickVamp
No cim vacsi snimac tym vacsi vyrez mozes pravit, kvalitny objektiv z vacsieho snimaca vzdy dostane viac ako z mensieho, vid aj Dxomark. Ale stym by som sa ja uspokojil nejak, za tie prachy co by som usetril na APSC systeme by mi to stalo. Ale prave ten X-trans bol pre mna take to pomyselne zrnko co ma od FUJI odklonilo, vela kompromisov by to uz bolo pre mna.

Ano, kto chce top kvalitu nebude v APSC ak foti krajinky, nebude vo FUJI ak foti wildlife /to chce fakt potom tie extremne drahe skla co ma len Canon a Nikon/ nebude vo FUJI ak foti portret, to pojde do FF alebo stredoformatu. A ani niekto kto chce top kvalitu pri foteni akcii vo FUJI nebude. FUJI je take dobre vyvazene optimum....s X-trans...je to len hmm...pre mna...ak by nemalo X-Trans...aspon to je moj nazor

aj pre mna to bol strasiak..a nielen to..ani jednu z tych 16mpix fujin by som si nekupil,ostrenie bolo slabe,raw len do 6400(real 4000),aj tie xtrans minusy boli pri tom snimaci vacsie..
ale xt20 bol fotak presne podla mojich predstav,tak som to riskol..mam k nemu 16-23-56/1.4(1.2)..60/2.4 makro a viac na urban,portret,produkt,makro nepotrebujem..
ak sa pri foteni vsetko vydari,pouzivam ooc jpg,ak nie tak xtrans raw converter,co vyuziva engine fotaku..po par experimentoch povazujem tento vystup za naj..
ale urcite su zanre,kde su lepsie,viac value ine zostavy..este ze si mame z coho vybrat.. ..
 
berci
2019-01-09 12:40:33
príspevok od: om1ci
ešte raz sa dovolím opýtať,
Grip z fuji X-T2 plne funguje na Fuji X-T3 ?
ak má niekto skúsenosti..


internet-trolovia a mudrlanti-teoretici prosím ticho...
Grip z X t2 sa nedá použiť na x t3
 
sharkyyy
2019-01-09 13:00:07
príspevok od: MagickVamp
No cim vacsi snimac tym vacsi vyrez mozes pravit, kvalitny objektiv z vacsieho snimaca vzdy dostane viac ako z mensieho, vid aj Dxomark. Ale stym by som sa ja uspokojil nejak, za tie prachy co by som usetril na APSC systeme by mi to stalo. Ale prave ten X-trans bol pre mna take to pomyselne zrnko co ma od FUJI odklonilo, vela kompromisov by to uz bolo pre mna.

Ano, kto chce top kvalitu nebude v APSC ak foti krajinky, nebude vo FUJI ak foti wildlife /to chce fakt potom tie extremne drahe skla co ma len Canon a Nikon/ nebude vo FUJI ak foti portret, to pojde do FF alebo stredoformatu. A ani niekto kto chce top kvalitu pri foteni akcii vo FUJI nebude. FUJI je take dobre vyvazene optimum....s X-trans...je to len hmm...pre mna...ak by nemalo X-Trans...aspon to je moj nazor

Len sa nad tym pousmievam.
Profik nebude s Fuji apsc fotit .
TO potom nebude asi so ziadnym apsc , lebo Fuji je spicka. Napriek inemu iso stadnardu, ak sa to aj zrovna kompozicne, tak sum vyssieho iso na Fuji = sumu nizsieho isu na sony, Nikon. Bude to viac menej minimalne narovnako.


Co sa tyka ff, podla mojho nazoru, je minimum zanrov, kde zakaznik postrehne vyhodu ff. Tiez som sa pohraval s myslienkou prejst na sony a7 iii. Som rad, ze som si ju mohol dlhodobo vyskusat /f1.4 sklami/ a ze som ten prechod neurobil. Jedinu vyhodu som videl mierne v ostreni/ale to porovnavam s x-t2/
.
V obrazovej kvalite bol rozdiel mozno 5% pri 100% zobrazeni. Nehovoriac o tom, ze u Fuji ovela lepsie pracovalo automaticke vyvazenie bielej a robilo to prirodzenejsiu a krajsiu farbu pleti./znie to ako klise, ale uz nefoitm vsetko do raw, ked to viem po uprave jpeg urobit lepsie /. Do raw fotim, len ak potrebujem tahat tiene, co pri dokumentarnej fotografii je minimalne.
Nehovoriac o tom, ze vyhodu ff este zmensuje az prilis mala hlbka ostrosti pri f1.4. Pri fujite to palim stale na plnu dieru, pri ff, uz som pri 35 mm ohnisku musel clonit pri foteni dokumentu z blizka.

Kupcovi by som odporucal pozriet videa typu Fuji +xf56 f1.2 vs sony a7iii + 85 f1.4/1.8/, a vystupy su totozne pri 4 k videach. Rovnako teraz su videa, kde foti rovnaky uzivatel s Fuji x-t3, ale zaroven s canonom eos r a nikonom z6 a sony a7 iii. Zakaznik neuvidi rozdiel.
Preto som nakoniec usudil, ze pri mojej kvalite fotenia by som nedoakazal ja/ani moj zakaznik/vyuzit vyhdu ff. Vyplynuli by mi iba z toho nevyhody.

Nechcem nikoho znevazovat a podcenovat, ale dovolim si tvrdit, ze 99% profi fotografom, by postacoval apsc system, pokial ide kvalitu vystupu, rovnako aj zakaznikom. Pisem o foteni ludi. Moje tvrdenie neaplikujem na fotenie astro a krajiniek, ktor robim len doplnkovo. Mna pri tomto Fuji skor stve stale narastajuca hmotnost, slaba bateria a absencia stabilizacie/aj ked ja by som ju osobne nevyuzil/.
 
fatality
2019-01-09 13:22:07
príspevok od: MagickVamp
No cim vacsi snimac tym vacsi vyrez mozes pravit, kvalitny objektiv z vacsieho snimaca vzdy dostane viac ako z mensieho, vid aj Dxomark. Ale stym by som sa ja uspokojil nejak, za tie prachy co by som usetril na APSC systeme by mi to stalo. Ale prave ten X-trans bol pre mna take to pomyselne zrnko co ma od FUJI odklonilo, vela kompromisov by to uz bolo pre mna.

Ano, kto chce top kvalitu nebude v APSC ak foti krajinky, nebude vo FUJI ak foti wildlife /to chce fakt potom tie extremne drahe skla co ma len Canon a Nikon/ nebude vo FUJI ak foti portret, to pojde do FF alebo stredoformatu. A ani niekto kto chce top kvalitu pri foteni akcii vo FUJI nebude. FUJI je take dobre vyvazene optimum....s X-trans...je to len hmm...pre mna...ak by nemalo X-Trans...aspon to je moj nazor

inak jedna z veci,kde ma xtrans vyhodu oproti bayer,je charakter sumu..
co sa hodi najma pri portretoch,ale aj inde..
vid prilozeny obrazok..totozny snimac,len rozdielne masky..
schvalne som dal fuji iso6400,aj ked spravodlivo by tam mala byt snimka
s 4000..len taka na dpreview nieje..
sony=klasicky farebny flakaty sum..fuji=monochromaticky,dost podobny filmovemu..
 
om1ci
2019-01-09 14:52:10
príspevok od: zvonec
obcas sice rad trolujem, a som teoretik, lebo zatial mam iba X-T10 (X-T3 je v plane). Jediny kompatibilny gripg je MHG-XT10 ktory sedi na T10 a aj T20.

Pre porovnanie Stranka Fuji:
http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/accessories/camera_cases/#handgrip

A tuto priame porovnanie oboch gripov:
https://www.youtube.com/watch?v=SPxnrNQ1FYc

OK, vdaka...ja mam X-T2 aj s original gripom, islo mi o to ci tento grip bude spravne fungovat aj na X-T3.
Opytam v obchode.
 
om1ci
2019-01-09 14:53:13
príspevok od: berci
Grip z X t2 sa nedá použiť na x t3
OK, ďakujem pekne...toto som potreboval vedieť.
 
MagickVamp
2019-01-09 14:58:19
príspevok od: sharkyyy
Len sa nad tym pousmievam.
Profik nebude s Fuji apsc fotit .
TO potom nebude asi so ziadnym apsc , lebo Fuji je spicka. Napriek inemu iso stadnardu, ak sa to aj zrovna kompozicne, tak sum vyssieho iso na Fuji = sumu nizsieho isu na sony, Nikon. Bude to viac menej minimalne narovnako.


Co sa tyka ff, podla mojho nazoru, je minimum zanrov, kde zakaznik postrehne vyhodu ff. Tiez som sa pohraval s myslienkou prejst na sony a7 iii. Som rad, ze som si ju mohol dlhodobo vyskusat /f1.4 sklami/ a ze som ten prechod neurobil. Jedinu vyhodu som videl mierne v ostreni/ale to porovnavam s x-t2/
.
V obrazovej kvalite bol rozdiel mozno 5% pri 100% zobrazeni. Nehovoriac o tom, ze u Fuji ovela lepsie pracovalo automaticke vyvazenie bielej a robilo to prirodzenejsiu a krajsiu farbu pleti./znie to ako klise, ale uz nefoitm vsetko do raw, ked to viem po uprave jpeg urobit lepsie /. Do raw fotim, len ak potrebujem tahat tiene, co pri dokumentarnej fotografii je minimalne.
Nehovoriac o tom, ze vyhodu ff este zmensuje az prilis mala hlbka ostrosti pri f1.4. Pri fujite to palim stale na plnu dieru, pri ff, uz som pri 35 mm ohnisku musel clonit pri foteni dokumentu z blizka.

Kupcovi by som odporucal pozriet videa typu Fuji +xf56 f1.2 vs sony a7iii + 85 f1.4/1.8/, a vystupy su totozne pri 4 k videach. Rovnako teraz su videa, kde foti rovnaky uzivatel s Fuji x-t3, ale zaroven s canonom eos r a nikonom z6 a sony a7 iii. Zakaznik neuvidi rozdiel.
Preto som nakoniec usudil, ze pri mojej kvalite fotenia by som nedoakazal ja/ani moj zakaznik/vyuzit vyhdu ff. Vyplynuli by mi iba z toho nevyhody.

Nechcem nikoho znevazovat a podcenovat, ale dovolim si tvrdit, ze 99% profi fotografom, by postacoval apsc system, pokial ide kvalitu vystupu, rovnako aj zakaznikom. Pisem o foteni ludi. Moje tvrdenie neaplikujem na fotenie astro a krajiniek, ktor robim len doplnkovo. Mna pri tomto Fuji skor stve stale narastajuca hmotnost, slaba bateria a absencia stabilizacie/aj ked ja by som ju osobne nevyuzil/.
Takto nebavili sme sa tu teraz o profikoch ci amateroch....bavili sme sa o tom ked chce niekto top kvalitu ze nebude fotit FUJI...lebo FUJI v ziadnom zanri nie je TOP, vsade strati, niekde viac niekde je to len tych par percent ako pises. Znovu ale vravim ze suhlasim ze je taky vyvazeny optimalny system cena/vykon...teda bol by, z mojho pohladu to kazi ten snimac. Z pohladu top profikov co nemusia riesit cenu fototechniky, by bolo vyhrad urcite viac, pretoze oni su maximalisti, pochybujem napriklad ze na Olympiade bude FUJI nejak frekventovana medzi profikmi. Ak sa bavime o wildlife, tak niekde sa viac hodi APSC a niekde FF, ale FUJI tu budu limitovat objektivy, ake ma Canon a NIkon. Ak sa bavime o krajinkach tak tu FUJI nezahviezdi, ak niekto chce tu spickovu kvalitu sam uznas ze siahne po niecom inom. Clovek co foti portrety a chce maximum tiez po FUJI nesiahne... Fuji vsetko zvladne dobre a ponuka prijemny standard za dobru cenu, preto som po nom aj ja pozeral....ale ja z toho snimaca nemozem proste, zbytocna komplikacia z mojho pohladu. Ten snimac so zelenou nebude vediet robit asi nikdy.
 
sharkyyy
2019-01-09 15:06:16
príspevok od: MagickVamp
Takto nebavili sme sa tu teraz o profikoch ci amateroch....bavili sme sa o tom ked chce niekto top kvalitu ze nebude fotit FUJI...lebo FUJI v ziadnom zanri nie je TOP, vsade strati, niekde viac niekde je to len tych par percent ako pises. Znovu ale vravim ze suhlasim ze je taky vyvazeny optimalny system cena/vykon...teda bol by, z mojho pohladu to kazi ten snimac. Z pohladu top profikov co nemusia riesit cenu fototechniky, by bolo vyhrad urcite viac, pretoze oni su maximalisti, pochybujem napriklad ze na Olympiade bude FUJI nejak frekventovana medzi profikmi. Ak sa bavime o wildlife, tak niekde sa viac hodi APSC a niekde FF, ale FUJI tu budu limitovat objektivy, ake ma Canon a NIkon. Ak sa bavime o krajinkach tak tu FUJI nezahviezdi, ak niekto chce tu spickovu kvalitu sam uznas ze siahne po niecom inom. Clovek co foti portrety a chce maximum tiez po FUJI nesiahne... Fuji vsetko zvladne dobre a ponuka prijemny standard za dobru cenu, preto som po nom aj ja pozeral....ale ja z toho snimaca nemozem proste, zbytocna komplikacia z mojho pohladu. Ten snimac so zelenou nebude vediet robit asi nikdy.
V com ma profikov limitovat Fuji pri foteni portretov, dokumentu/aj svadby, oslavy/?
 
martin.k1
2019-01-09 21:09:45
https://www.youtube.com/watch?v=phV9pKVi_gs
 
blahoslav J B Art
2019-01-09 21:46:13
príspevok od: sharkyyy
V com ma profikov limitovat Fuji pri foteni portretov, dokumentu/aj svadby, oslavy/?
fotografov najviac limituje zariadenie, ktore sa nachadza v ich dutine lebecnej ... keby vedeli pri foteni kreativne pouzivat vlastnu hlavu tak, ako Fico pri kradnuti ... to by boli fotky jak vino
 
PeCh
2019-01-09 23:08:55
príspevok od: blahoslav J B Art
fotografov najviac limituje zariadenie, ktore sa nachadza v ich dutine lebecnej ... keby vedeli pri foteni kreativne pouzivat vlastnu hlavu tak, ako Fico pri kradnuti ... to by boli fotky jak vino
Tiež si myslím. Kto dnes povie, že akýkoľvek aktuálny fotoaparát ho limituje, alebo pre neho nie je dostatočne dobrý po obrazovej kvalite, podľa mňa nevie fotiť.
 
MagickVamp
2019-01-10 07:37:50
Oukej borci, dufam ze na olympiade uvidime vela FUJI, ze medzi krajinkarmi bude tiez strasne oblubeni a ludia od national geographic nebudu FUJI tiez nijako limitovani, celkovo ze profi wildliferom nijako nebude chybat 400, 500 a 600mm ohnisko s relativne nizkym clonovym cislom. Ze profici fotiaci v atelieroch odlozia FF aj stredformaty a povedia si, ten vystup z FUJI nam staci. Co je to limita??? Vsetko sa da aj s FUJI, ale ak si niekto vyberie techniku pre svoj zaner, ta mu viac odpusti. Preco FUJI? preco nie Olympus? Je mensi a tiez ma super skla. Preco nie jednopalcak?Preco nie mobil rovno, S9 foti ako G7x na zakladnom ISO. Naco sa robia FF ked APSC je uplne rovne FF...a naco su stredoformaty? Good luck no limit FUJI FUNS
 
JohnNewton
2019-01-10 08:49:45
príspevok od: PeCh
Tiež si myslím. Kto dnes povie, že akýkoľvek aktuálny fotoaparát ho limituje, alebo pre neho nie je dostatočne dobrý po obrazovej kvalite, podľa mňa nevie fotiť.
A keď to trochu otočím ? Ten kto vie fotiť, fotí smartfónom Alebo ak niekto nevie rozoznať limity rôznych snímačov a fotoaparátov, má nevhodné hobby .... veď to nie je len o obrazovej kvalite ale aj o súhrne mnohých ďalších vlastností vhodných alebo menej vhodných pre rôzne situácie.
 
sharkyyy
2019-01-10 10:33:28
príspevok od: MagickVamp
Oukej borci, dufam ze na olympiade uvidime vela FUJI, ze medzi krajinkarmi bude tiez strasne oblubeni a ludia od national geographic nebudu FUJI tiez nijako limitovani, celkovo ze profi wildliferom nijako nebude chybat 400, 500 a 600mm ohnisko s relativne nizkym clonovym cislom. Ze profici fotiaci v atelieroch odlozia FF aj stredformaty a povedia si, ten vystup z FUJI nam staci. Co je to limita??? Vsetko sa da aj s FUJI, ale ak si niekto vyberie techniku pre svoj zaner, ta mu viac odpusti. Preco FUJI? preco nie Olympus? Je mensi a tiez ma super skla. Preco nie jednopalcak?Preco nie mobil rovno, S9 foti ako G7x na zakladnom ISO. Naco sa robia FF ked APSC je uplne rovne FF...a naco su stredoformaty? Good luck no limit FUJI FUNS
Okej profik . Byvaly prezidentsky fotograf Obamu fotil s fuji. Mas xy profi fotografov vyhravajucich ocenenia, co fotia s fuji. A ty povies, ze fuji nie je na profi portret.

Ako napisal newton, fotak je o zlozeni viacerych faktorov. Nie je to len snimac.
Rad by som ta videl na slepych testov , schvalne pri narocnejsich podmienkach, ci by si uvidel rozdiel pri 100% zvacseni medzi ff a fuji .
Fuji malo deficit ostrenia v porovnani somsony a7 iii a a9. Ak sa teraz dotiahlo, okrem baterie a ibis mu je malo co vytknut.
Pozeram si tvoje fotky, mas ich pekne- ale ver mi, ze technika je asi to posledne co ta limituje.
 
fatality
2019-01-10 10:52:20
príspevok od: MagickVamp
Oukej borci, dufam ze na olympiade uvidime vela FUJI, ze medzi krajinkarmi bude tiez strasne oblubeni a ludia od national geographic nebudu FUJI tiez nijako limitovani, celkovo ze profi wildliferom nijako nebude chybat 400, 500 a 600mm ohnisko s relativne nizkym clonovym cislom. Ze profici fotiaci v atelieroch odlozia FF aj stredformaty a povedia si, ten vystup z FUJI nam staci. Co je to limita??? Vsetko sa da aj s FUJI, ale ak si niekto vyberie techniku pre svoj zaner, ta mu viac odpusti. Preco FUJI? preco nie Olympus? Je mensi a tiez ma super skla. Preco nie jednopalcak?Preco nie mobil rovno, S9 foti ako G7x na zakladnom ISO. Naco sa robia FF ked APSC je uplne rovne FF...a naco su stredoformaty? Good luck no limit FUJI FUNS
no..to si si zas dost zafabuloval a hyeperbolizoval.. ..nikto to tu takto netvrdi(a ak niekto obcas hej,vacsinou jeho znalosti a skill za vela nestoja ..
velkym sportovym podujatiam dominuje Canon,vdaka sklam a neuvidis tam nielen apsc Fuji,ale ani ff Pentax,v oslabovke je ja ff Nikon a najblizsie uvidime,ako sa nechaju pros ukecat na ff Sony..
ako velmi je oblubeny medzi krajinarmi neviem,ale ze sa to da velmi dobre,dokazuje aj tento pan:
www.ephoto.sk/uzivatel/tibor-rendek/
ludia od NG budu limitovani rozne,napriec znackami a sklami,zalezi od ich narokov(inak ja som si myslel,ze sa bavime v hraniciach fotografov ephota,vymysliet si na kazdu znacku extremny zaner,ktory nezvlada,nieje problem ..
tie tebou menovane skla urcite chybaju,preto som ti vravel,ze ja by som si fuji na wl nekupil..odpisal si mi,ze vacsine wlferov jedna 100-400 staci,co fuji ma... ..
niektori profici(=fotografi za peniaze) v atelieroch s apsc(aj fuji) fotia a staci to..a niektorym nestaci ani ff..a?.. ..co ztoho vyplyva?
 
MagickVamp
2019-01-10 11:11:21
príspevok od: sharkyyy
Okej profik . Byvaly prezidentsky fotograf Obamu fotil s fuji. Mas xy profi fotografov vyhravajucich ocenenia, co fotia s fuji. A ty povies, ze fuji nie je na profi portret.

Ako napisal newton, fotak je o zlozeni viacerych faktorov. Nie je to len snimac.
Rad by som ta videl na slepych testov , schvalne pri narocnejsich podmienkach, ci by si uvidel rozdiel pri 100% zvacseni medzi ff a fuji .
Fuji malo deficit ostrenia v porovnani somsony a7 iii a a9. Ak sa teraz dotiahlo, okrem baterie a ibis mu je malo co vytknut.
Pozeram si tvoje fotky, mas ich pekne- ale ver mi, ze technika je asi to posledne co ta limituje.
Sharky, fotky som tu pridal v septembri 2017, medzi tym som kupil 5DmkVI, vymenil priatelku za novsi typ a kopec inych veci Foto tu nepridavam odkedy je to spoplatnene. Pridavam na 500pix a na fb, fotim hlavne wildlife a zeny, ktore som mal pred tym zakazane.

Ano vidim rozdiel Sharky, vies kedy? Ked potrebujem spravit vo finale vacsi orez ako som cakal...preco potrebujem spravit vacsi orez ako som cakal, lebo som to neodhadol, preco som to neodhadol? Lebo fotim pre radost a nemam taku prax. Vdaka technike to nie je problem... Keby som fotil svadby cisto pre beznych ludi...tak si kludne fuji kupim. Pri reportanych fotografiach ako co foti ten fotograf pre Obamu, tiez nie je problem. Keby som fotil len wildlife tak MNE to co FUJI ponuka staci tiez. Pisem to dookola... ale fotim aj krajinky..a ta zelena mi vadi a nebudem menit este aj programy...no komplikuju to tym svojim snimacom. Tiez mi vadi ze zasahuju do rawu. Portrety by s FUJI sli, ale viem ze FF mi da vacsie moznosti...viac z tej foto dostanem pri vyrezoch. Dalej cim vacsi snimac tym ta foto je akasi priestorovejsia, toto neviem definovat ale povedalo to uz viacero ludi, je to pocit. Mal som APSC a FF a vzdy som videl rozdiel v serii fotiek nafotenych APSC a FF...jednu foto nerozoznas mozno, dalsiu ano...ale ak mas oba systemi..vidis ze s FF je to stale kusok krajsie....ta seria je celkovo z FF krajsia. Ver ze FF a stredoformaty maju zmysel, ze to nie je len marketing. Niekde vdaka vhodnej vacsej hlbke je APSC vhodnejsie, niekde nie. Preto si treba vybrat vhodny system na to co chces fotit.

My sme sa tu bavili vseobecne o tom, ze ked chces maximalnu kvalitu. Ked chces v hocjakom zanri nie kvalitu co staci, ci co staci sprehladom, ale tu maximalnu, FUJI si nekupis.
 
MagickVamp
2019-01-10 11:16:13
príspevok od: fatality
no..to si si zas dost zafabuloval a hyeperbolizoval.. ..nikto to tu takto netvrdi(a ak niekto obcas hej,vacsinou jeho znalosti a skill za vela nestoja ..
velkym sportovym podujatiam dominuje Canon,vdaka sklam a neuvidis tam nielen apsc Fuji,ale ani ff Pentax,v oslabovke je ja ff Nikon a najblizsie uvidime,ako sa nechaju pros ukecat na ff Sony..
ako velmi je oblubeny medzi krajinarmi neviem,ale ze sa to da velmi dobre,dokazuje aj tento pan:
www.ephoto.sk/uzivatel/tibor-rendek/
ludia od NG budu limitovani rozne,napriec znackami a sklami,zalezi od ich narokov(inak ja som si myslel,ze sa bavime v hraniciach fotografov ephota,vymysliet si na kazdu znacku extremny zaner,ktory nezvlada,nieje problem ..
tie tebou menovane skla urcite chybaju,preto som ti vravel,ze ja by som si fuji na wl nekupil..odpisal si mi,ze vacsine wlferov jedna 100-400 staci,co fuji ma... ..
niektori profici(=fotografi za peniaze) v atelieroch s apsc(aj fuji) fotia a staci to..a niektorym nestaci ani ff..a?.. ..co ztoho vyplyva?
neviem...ze FUJI staci? Nepovedal som nic ine staci..je to taky rozumny univerzal, nebyt toho snimaca...tak rozumny univerzal zeby som si ho kupil aj ja a racej sa snazil presnejsie komponovat. Pre mna takto je z kola von. Priplatim za FF a nemam technicku limitu ani pri WL ani pri portretoch, ani pri foteni interierov a ani krajiniek. Ale ak dakomu vystup FUJI snimaca nevadi, naopak sa mu paci, nefoti moc krajinky, respektive mu vyhovuje softwer ktory musi pouzivat potom...tak je to pre neho ten rozumny univerzal.
 
Tomáš Machara
2019-01-10 11:45:12
príspevok od: MagickVamp
neviem...ze FUJI staci? Nepovedal som nic ine staci..je to taky rozumny univerzal, nebyt toho snimaca...tak rozumny univerzal zeby som si ho kupil aj ja a racej sa snazil presnejsie komponovat. Pre mna takto je z kola von. Priplatim za FF a nemam technicku limitu ani pri WL ani pri portretoch, ani pri foteni interierov a ani krajiniek. Ale ak dakomu vystup FUJI snimaca nevadi, naopak sa mu paci, nefoti moc krajinky, respektive mu vyhovuje softwer ktory musi pouzivat potom...tak je to pre neho ten rozumny univerzal.
"... Ale ak dakomu vystup FUJI snimaca nevadi, naopak sa mu paci, nefoti moc krajinky,..." Preco je podla teba Fuji nevhodna na fotenie krajiny?
 
karrlok
2019-01-10 14:06:06
Len pre zaujímavosť si to pozrite :
https://www.youtube.com/watch?v=FZScDNzgvWA
https://www.youtube.com/watch?v=CtFKV_6txAo
https://www.youtube.com/watch?v=y1TSN9V1Itw
https://www.youtube.com/watch?v=40YVcj4ajF8
https://www.youtube.com/watch?v=6situ5QPf6
https://www.youtube.com/watch?v=vyr5nxdnYb8
Keď XT3 s 56 f1,2 nie je dobrý na portréty?!, no neviem. A na wildlife má 100-400 a super 200 f2, len je trochu nad môj rozpočet. A af eye je silne návykové. FF nedobehne no cena a výkon a porovnanie kladov a záporov s Nikonom Z6, Z7 a Canon EOS R mi dáva jasnú odpoveď. Jediný súper je Sony AIII, A9. Only my opinion.
 
yquinox
2019-01-10 16:49:07
... nechapem to neustale porovnavanie APSC vs FF, analogicky mozme tvrdit, ze FF je nanic, kupujte MF, lebo FF sumi ... kto ma FF, vie preco, kto ma APSC rovnako tak - mame moznost vyberu, co je skvele ... ako uz bolo spominane, vsetko je v nasej dutine lebecnej a nemyslim si, ze ak mi niekto da MF budem 2x lepsi fotograf ako s APSC, ktore mam ... ano, bolo by fajn mat iba jeden ISO standard porovnatelny napriec vsetkymi znackami ... pacilo by sa mi aj fotit na 52000 bez sumu, len potom sakra ako mohlo vzniknut tolko skvelych fotiek, ked toto cislo bolo este nepredstavitelne? ... spracovanie X-trans je len otazkou zvyku, lenivosti, pripadne casu, ked pride novy soft - ono su aj ludia, ktori zacinaju fotit a rovno vhupnu do spracovania RAF-u z X-trans a o problemoch v Lightroom ani nemusia tusit ... X-T3 je paradna masinka, uz teraz som zvedavy, co este dokazu inzinieri vopchat o 2 roky do X-T4, aby sme si konecne mohli povedat, ze tak teraz uz hadam dokazeme urobit peknu fotku ...
 
JohnNewton
2019-01-10 18:33:17
príspevok od: yquinox
... nechapem to neustale porovnavanie APSC vs FF, analogicky mozme tvrdit, ze FF je nanic, kupujte MF, lebo FF sumi ... kto ma FF, vie preco, kto ma APSC rovnako tak - mame moznost vyberu, co je skvele ... ako uz bolo spominane, vsetko je v nasej dutine lebecnej a nemyslim si, ze ak mi niekto da MF budem 2x lepsi fotograf ako s APSC, ktore mam ... ano, bolo by fajn mat iba jeden ISO standard porovnatelny napriec vsetkymi znackami ... pacilo by sa mi aj fotit na 52000 bez sumu, len potom sakra ako mohlo vzniknut tolko skvelych fotiek, ked toto cislo bolo este nepredstavitelne? ... spracovanie X-trans je len otazkou zvyku, lenivosti, pripadne casu, ked pride novy soft - ono su aj ludia, ktori zacinaju fotit a rovno vhupnu do spracovania RAF-u z X-trans a o problemoch v Lightroom ani nemusia tusit ... X-T3 je paradna masinka, uz teraz som zvedavy, co este dokazu inzinieri vopchat o 2 roky do X-T4, aby sme si konecne mohli povedat, ze tak teraz uz hadam dokazeme urobit peknu fotku ...
Že by tam dali klasického bayera . Až o dva roky ?
 
Kejval
2019-01-10 20:20:26
Jaa neviem,ale keď sa robí testovacie video,nebolo by to lepšie priblížiť reálnemu použitiu? Nie zo statívu,ale z ruky a trocha švenkovať?
 
blahoslav J B Art
2019-01-10 21:35:23
príspevok od: Kejval
Jaa neviem,ale keď sa robí testovacie video,nebolo by to lepšie priblížiť reálnemu použitiu? Nie zo statívu,ale z ruky a trocha švenkovať?
neznasam rozstrasene videa a este ked obraz lieta nezmyselne zo strany na stranu ... tak som si pred par dnami kupil pouzity steadycam karbonovy stabilizator Neewer za 25 eur ... na filmove pokusy to bude zatial stacit
 
Kejval
2019-01-10 21:45:32
príspevok od: blahoslav J B Art
neznasam rozstrasene videa a este ked obraz lieta nezmyselne zo strany na stranu ... tak som si pred par dnami kupil pouzity steadycam karbonovy stabilizator Neewer za 25 eur ... na filmove pokusy to bude zatial stacit
To je pekná rároha. To mám ,akože,stále nosiť so sebou?
 
blahoslav J B Art
2019-01-10 22:05:09
príspevok od: Kejval
To je pekná rároha. To mám ,akože,stále nosiť so sebou?
ja som to nekupil pre teba, ale pre mna ... a nosit to budem len na filmovacku
 
Kejval
2019-01-10 22:11:39
V pohode. Nos si to. Ale ja by som chcel v teste vidieť video z ruky. Človek je na dovolenke a chce niečo natočiť. Videá tu v testoch nie sú pre túto situáciu výpovedné.
 
Johnnny
2019-01-11 08:12:56
príspevok od: yquinox
... nechapem to neustale porovnavanie APSC vs FF, analogicky mozme tvrdit, ze FF je nanic, kupujte MF, lebo FF sumi ... kto ma FF, vie preco, kto ma APSC rovnako tak - mame moznost vyberu, co je skvele ... ako uz bolo spominane, vsetko je v nasej dutine lebecnej a nemyslim si, ze ak mi niekto da MF budem 2x lepsi fotograf ako s APSC, ktore mam ... ano, bolo by fajn mat iba jeden ISO standard porovnatelny napriec vsetkymi znackami ... pacilo by sa mi aj fotit na 52000 bez sumu, len potom sakra ako mohlo vzniknut tolko skvelych fotiek, ked toto cislo bolo este nepredstavitelne? ... spracovanie X-trans je len otazkou zvyku, lenivosti, pripadne casu, ked pride novy soft - ono su aj ludia, ktori zacinaju fotit a rovno vhupnu do spracovania RAF-u z X-trans a o problemoch v Lightroom ani nemusia tusit ... X-T3 je paradna masinka, uz teraz som zvedavy, co este dokazu inzinieri vopchat o 2 roky do X-T4, aby sme si konecne mohli povedat, ze tak teraz uz hadam dokazeme urobit peknu fotku ...
Ja s tymto plne suhlasim, ale napriek tomu obcas take diskusie vediem jednoducho preto, ze porovnavam. Casto nejde o to, ci sa s tym danym fotakom/vecou da fotit/nieco robit, ale o to, ze ak to inde ide lepsie, alebo lacnejsie, alebo ... nieco nieco.

Konkretne toto nie je narazka na Fuji. Ja ako majitel mFT systemu len cumim co dokaze Fuji narvat do relativne lacneho fotaku. Kiez by s tym zacali v Olympuse
 
marcus_labeo
2019-01-11 08:33:18
Trošku na inú tému: onedlho Fuji predstaví X-T30, menšiu sestru recenzovanej X-T3. A zrejme sa dá predpokladať, že ako bola X-T20ka zmenšenou X-T20kou, ponúkajúcou 80% toho čo X-T20 za 50% jej ceny, rovnako to bude aj pri X-T30.
https://www.mirrorlessrumors.com/new-fuji-x-t30-officially-registered-in-asia/
 
milan_aa
2019-01-13 12:57:06
som tu po rokoch a vidím, že JohnNewtonovi sa tú jeho svätú vojnu proti X-Trans nejako nepodarilo vyhrať
 
JohnNewton
2019-01-13 16:08:44
príspevok od: milan_aa
som tu po rokoch a vidím, že JohnNewtonovi sa tú jeho svätú vojnu proti X-Trans nejako nepodarilo vyhrať
Až tak sa ťa dotkol môj koment na digiaréne ? Nedostatky X trans sú už dnes každému priemernému informovanému fotografovi dostatočne známe. A ty si výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo . Ignorovaním reality si ozaj nepomôžeš, škoda že nekopeš za Olyho, s Gancom by ste mohli byť registrovaný partneri
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované