Hore

Luminar 2018 XII. - Layers

Ak ste sledovali a hlavne aj odskúšali naše predchádzajúce lekcie, mali by ste s Luminarom už slušne pracovať. Dnes prejdeme na vyššiu úroveň úprav. Využijeme pri tom vrstvy a masky.

Layers, po našom vrstvy, si môžeme predstaviť ako fólie vrstvené na seba. Na každej fólii je nejaká časť obrazu, alebo má nejakú funkciu. Kto má skúsenosti s Photoshopom, iste sa už s vrstvami stretol. Typicky sa využívajú pri kolážovaní, retušovaní a lokálnych úpravach. Nebýva zvykom, aby funkcia vrstiev bola v RAW konvertore, je to domená grafických editorov typu Photoshop.

Vrstvy nám umožňujú vykonávať pokročilé úpravy obrazu, aké pri práci so samotnou fotografiou nejdú urobiť. V RAW konvertoroch väčšinou pracujeme globálne s celou fotografiou a pre lokálne úpravy používame prechodové filtre a štetec. Vo väčšine prípadov si s týmito nástrojmi vystačíme. Možnosť pracovať vo vrstvách berte ako bonusovú funkciu. Práca s vrstvami patrí medzi pokročilejšie techniky. Tie základné sme si už vysvetlili a teraz môžeme pokročiť na vyšší level. Nebude to jednoduché.

 V Luminari 2018 je množstvo filtrov, s ktorými 99% fotiek upravíte aj bez použitia vrstiev. Tak ako to u každého pokročilého programu býva, k jednému výsledku vedie viacero ciest. Niekto sa do finále prepracuje bez vrstiev, iný ich použije aj niekoľko. Každý si vypracuje vlastné workflow úprav.

Základom práce s vrstvami je najspodnejšia vrstva, ktorou je fotografia, ktorú upravujeme. Ako sme si povedali, väčšinou si vystačíme s touto základnou vrstvou. V nej sa vykonávajú globálne úpravy. Luminar určite obmedzuje maximálny počet vrstiev, ale na ten asi nikdy nenarazíte. 

Nová vrstva

Luminar sústreďuje prácu s vrstvami v hornej časti pravého panelu. Môže sa stať, že nástroje pre prácu s vrstvami nevidíte. Na úplnom vrchu pravého panela je trojica ikoniek, ktorými sa riadi zobrazenie histogramu, vrstiev a informačného panela. Aktívne zobrazenie je signalizované oranžovou farbou ikoniek. Panel pre prácu s vrstvami je pod histogramom. Naľavo je veľkým LAYERS, napravo symboly + a -. Tým, že v Luminari otvoríte fotku sa vytvorí základná vrstva. Novú vytvoríte kliknutím na symbol +. Tým vytvoríte čistú vrstvu, ktorá neobsahuje fotografiu ani žiadne úpravy.

Vrstvy sú pod histogramom, vo vrchnej časti panela úprav. Aktívna vrstva (vybraná) je zvýraznená modrou farbou.

Vrstvu pridáte kliknutím na + a výberom…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Peter Hood
2018-08-01 07:41:47
Vidno že v Skylume makaju na sebe a zoširoka to aj propagujú všademožne, ešte aby dotiahli DOF a môžme sa začať baviť o reálnej konkurencii pre Adobe.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia