Hore

Aktuálne portfólio Fujifilm

Pred niekoľkými rokmi to vyzeralo, že značka Fujifilm skončí s výrobou fotoaparátov. Roky sa jej darilo najmä s ultrazoomami, ale o tie vyprchal záujem a značka nemala kompletnú ponuku zrkadloviek a objektívov pre ne.

Vyslobodenie prišlo v podobe bezzrkadloviek. Všetko to ale začalo kompaktom pre pokročilých X100. V bezzrkadlovkách značka vsadila na typ rangefinder v štýle Leica M a na pevné objektívy, to všetko v štýle starej školy s poctivým mechanickým ovládaním a retro dizajnom. Neskôr sa objavili bezzrkadlovky DSLR-like a aj fotoaparáty s modernejším ponímaním, vrátane lacnejších objektívov.

Kompakty

XF10

Štýlový kompakt s veľkým 24 Mpx APS-C CMOS snímačom poskytuje rovnakú obrazovú kvalitu ako zrkadlovky a bezzrkadlovky, ale v malom plochom tele. Nechýbajú mu pokročilé expozičné režimy a aj keď nemá snímač typu X-Trans, nechýbajú tu obľúbené emulácie filmov. Pre tých, čo potrebujú rýchlo “strieľať od boku” je tu funkcia SNAPSHOT, ktorá fotoaparát nastaví do hyperfokálneho režimu. Pevný objektív má ekvivalentnú ohniskovú dĺžku 28 mm a svetelnosť F2,8. Niekomu bude chýbať prehľadový alebo elektronický hľadáčik.


APS-C snímač v malom tele.

Fujifilm XF10 je predovšetkým obrazový zápisník so skvelým výstupom. Fotoaparát, ktorý môžete mať stále zo sebou, či už idete do práce, na prechádzku, alebo výlet.

https://fujifilm-x.com/sk-sk/products/cameras/xf10/

X100V

Keď sa povie kompakt, mnohí pomyslia na bežné kompakty, ktoré už nedokážu konkurovať mobilom. Kompakty Fujifilm radu X100, aktuálne je najnovší model 5. generácie X100V, patria medzi profesionálne fotoaparáty. Vďaka APS-C snímaču typu X-Trans fotia rovnako dobre, ako bezzrkadlový Fujifilm radu X. Za povšimnutie stojí hybridný hľadáčik a možnosť používať predsádky. Kompakty radu X100 sú najúspešnejšie profesionálne kompakty na trhu. A naviac ten krásny retro štýl!

Fujifilm X100V bol predstavený len nedávno a tak obsahuje najnovší hardvér. Po 4 predchádzajúcich modeloch je tu po prvýkrát prepracovaný objektív (EQ 35 mm/2,0), poskytujúci ešte lepšiu optickú kvalitu. Umožňuje pripojiť predsádky meniace uhol záberu. Snímač má rozlíšenie 26 Mpx. Na rozdiel od XF10, ktorý má len Full HD video, má X100V video so 4K rozlíšením. Zaostrovanie je rýchlejšie a citlivejšie. Displej je konečne výklopný s dotykovým ovládaním. Bezdrôtovú konektivitu zabezpečuje nielen WiFi, ale aj Bluetooth.


Profesionálny APS-C kompakt v štýle rangefinder, má najnovší 26 Mpx X-Trans 4. generácie a prepracovaný objektív.

Fujifilm X100V je profesionálny fotoaparát pre tých, ktorí presne vedia, čo so sebou prináša objektív s pevnou ohniskovou dĺžkou. Je priam predurčený pre street fotografiu a dokument. Výborne sa uplatní ako záložný fotoaparát pre svadobných fotografov a to nielen majiteľov bezzrkadloviek Fujifilm. Vzhľadom na koncepciu a použité technológie to nie je žiaden kompromis, ale plnohodnotný fotoaparát pre náročné použitie.

https://fujifilm-x.com/sk-sk/products/cameras/x100v/

Základné modely bezzrkadloviek

Spoločným znakom vstupných modelov bezzrkadloviek je snímač APS-C CMOS s Bayerovou maskou a ovládanie modernejšieho typu. Fujifilm dlho nemal v ponuke modely pre začiatočníkov a tých, ktorým nevyhovuje mechanické ovládanie v duchu starej školy. Najnovšie modely prekvapujú svojimi videoschopnosťami, čo bola dlho slabina Fujifilmu.

X-A7

Pred pár rokmi sa vo Fujifilme rozhodli osloviť aj začínajúcich fotografov. Najprv jednoduchými prístrojmi radu X-A, ktoré majú modernejšie ovládanie, nemajú hľadáčik (kvôli cene) a miesto X-Trans snímača používajú klasický CMOS s Bayerovou maskou. Zábery z neho sú menej náročné na úpravu.

Modelom X-A7 Fujifilm dokazuje, že vie vyrobiť nielen pekné retro fotoaparáty, ale aj moderné. Dokáže tak osloviť širšiu cieľovú skupinu. Moderná koncepcia bude vyhovovať začínajúcim fotografom a nefotografom. Pre nich sú určené scénické režimy a upravené ovládanie, aké na klasických Fujinách nenájdete. Veľmi dobú kvalitu fotografií a videa zaručuje APS-C snímač.

Oproti predchádzajúcemu modelu je X-A7 oveľa lepší vo videu. To má 4K rozlíšenie. Plusom je plne otočný dotykový displej s uhlopriečkou 3,5” s pomerom strán 16:9 a pokročilá detekcia tváre a očí.

Fujifilm pre modely X-A7 a X-T200 vyrobil lacnejšie, pritom kvalitné objektívy radu XC. Kto chce, môže samozrejme používať všetky objektívy s bajonetom X, ktoré sú silným lákadlom pri výbere značky fotoaparátu.


Základný model, prekvapujúco vybavený pre potreby aj náročnejších vlogerov.

Fujifilm X-A7 je základný model, ktorý ale prekvapuje slušnou výbavou. V prvom rade je to fotoaparát pre tých, ktorým nestačí telefón, či obyčajný kompakt. Na druhú stranu nemajú veľké fotografické ambície. Aj keď je toto základný model, vďaka video výbave je prekvapujúco dobrý ako kamera pre skúsenejších vlogerov/youtuberov.

https://fujifilm-x.com/sk-sk/products/cameras/x-a7/

X-T200

Druhý model pre začiatočníkov s označením X-T200 tiež používa APS-C snímač typu CMOS s Bayerovou maskou. Základné tvary sú retro, ale ovládanie je modernejšieho typu s klasickým otočným voličom expozičných režimov. Je to pomerne nový model a tak v ňom nechýba nič, čo čakáte od modernej bezzrkadlovky. Veľký displej s dotykovým ovládaním je plne otočný. Oproti X-A7 je tu zabudovaný elektronický hľadáčik. Spoločné majú predpoklady byť aj skvelou kamerou pre vlogerov/youtuberov. Video je v 4K rozlíšení, bez orezu. Snímať môžete aj v HDR režime. Pri akčnejšom nakrúcaní príde vhod funkcia digitálneho gimbalu. Lepší zvuk zabezpečí externý mikrofón.


Jediná APS-C bezzrkadlovka Fujifilm s hľadáčikom, ktorá má moderný volič expozičných režimov.

Fujifilm XT200 je na rozdiel od modelov, ktoré si predstavíme ďalej, vybavený CMOS snímačom s Bayerovou maskou. Výstup je menej náročný na spracovanie, pritom aj tú sú k dispozícii obľúbené filmové obrazové profily. Ovládanie je modernejšej koncepcie, čo osloví širšiu skupinu fotografov. Prístroj je určený pre začiatočníkov a mierne pokročilých, ktorí vyžadujú, aby mal fotoaparát aj hľadáčik. Fotoaparát výborne poslúži aj ako 4K kamera.

https://fujifilm-x.com/sk-sk/products/cameras/x-t200/

Úvod do pokročilých bezzrkadloviek

Pokročilé bezzrkadlovky Fujifilm používajú vlastné snímače typu X-Trans s charakteristickým výstupom a jedinečnými obrazovými profilmi, ktoré sa zaslúžili o popularitu bezzrkadloviek Fujifilm. Tento fakt nikdy nezabúdam spomenúť v recenziách, ale píšem o ňom aj v samostatných článkoch.

Ďalším spoločným znakom je priamočiare ovládanie fotoaparátov v štýle starých mechanických filmových fotoaparátov. Platí to pre bezzrkadlovky obidvoch koncepcií (rangefinder aj DSLR-Like).

Fujifilmu ide predovšetkým o zážitok s fotografovania skôr, než o to viesť fotografa za ručičku a ponúknuť mu milión funkcií, ktoré za neho aj tak lepšiu fotografiu neurobia. Toto si treba uvedomiť, pretože to nemusí vyhovovať každému.

Za úspechom bezzrkadloviek Fujifilm vo veľkej miere stojí portfólio objektívov. To je u Fujifilmu široké a takmer kompletné. Na svoje si prídu priaznivci transfokátorov aj pevných objektívov s rôznou svetelnosťou a veľkosťou.

Rangefinder bezzrkadlovky

Tento typ bezzrkadloviek je charakteristický umiestnením hľadáčika v ľavom hornom rohu. Nie je to len na parádu. Má to praktický význam pri fotení portrétov, či v dokumentárnej fotografii. Fotograf nemá tvár zakrytú fotoaparátom a môže lepšie komunikovať s fotografovaným subjektom. Má to ale aj svoje mínusy. Pri použití teleobjektívov je oko umiestnené mimo osi objektívu, takže sa ťažšie hľadá a sleduje fotografovaný objekt.

X-E3

X-E3 je nižší model určený pre začínajúcich a pokročilých amatérov, ktorí ocenia prednosti X-Trans snímača. Tento model má 24 Mpx snímač tretej generácie (predposlednej), preto v ňom nenájdete najnovšie obrazové profily. Ovládanie je mechanické, ale doplnené o dotykové. Displej nie je výklopný. Video je už v 4K rozlíšení a nechýba možnosť pripojenia externého mikrofónu.

Vďaka WiFi a BT môžete fotoaparát ovládať z chytrého zariadenia a prenášať z neho aj fotografie.


Veľmi kompaktná bezzrkadlovka so zabudovaným EVF hľadáčikom. Vstup do svete snímačov X-Trans.

Fujifilm X-E3 vyniká malými rozmermi, pritom je ovládanie ergonomické, poteší napr. joystick. Koncepciou pripomína filmové hľadáčikové fotoaparáty, ale s moderným EVF hľadáčikom. Fotoaparát je vhodný pre použitie s menšími objektívmi, teda ako obrazový zápisník, fotoaparát na prechádzky a cestovanie.

https://fujifilm-x.com/sk-sk/products/cameras/x-e3/

X-Pro3

X-Pro3 nie je fotoaparát pre každého. Koncepciou sa najviac blíži filmovým hľadáčikovým fotoaparátom, akými sú Leica radu M, alebo Contax radu G. Hľadáčik je hybridný (optický/elektronický), výklopný displej je väčšinou ukrytý, aby sa fotograf spoliehal na seba a nepokúšalo ho stále kontrolovať zábery. Zaujímavosťou je stavový displej na zadnej strane inšpirovaný okienkom pre ústrižok z filmu.

Model bol predstavený pomerne nedávno a tak v ňom nájdete tie najnovšie technológie z dielne Fujifilmu. Najnovší X-Trans 4. generácie, najvýkonnejší procesor i najnovšie obrazové profily. Má aj najlepšie zaostrovanie zo všetkých fotoaparátov Fujifilm.

Retro dizajn nie je samoúčelný. Osvedčené mechanické ovládanie je optimalizované pre digitálnu fotografiu. Vyzdvihnúť treba špičkové spracovanie, vrátene jedinečnej povrchovej úpravy Duratect.


Neznalec si X-Pro3 ľahko pomýli s filmovým fotoaparátom. To bol aj zámer konštruktérov, maximum z analógu vo fotoaparáte s najnovšími dig. technológiami.

Fujifilm X-Pro3 je určený pre najnáročnejších fotografov, ktorí oceňujú priamočiare ovládanie a hľadáčikovú koncepciu. Svoje prednosti preukáže pri fotení dokumentov, streetky, svadieb. Menej vhodný je pre použitie s teleobjektívmi a kvôli koncepcii displeja aj pre video, síce je v 4K rozlíšení. Toto je fotoaparát pre tých, čo presne vedia, čo chcú, aké sú jeho prednosti i obmedzenia. Tento fotoaparát aktuálne vlastne nemá žiadnu priamu konkurenciu.

https://fujifilm-x.com/sk-sk/products/cameras/x-pro3/

DSLR-Like bezzrkadlovky

Fujifilm paralelne ponúka vedľa seba fotoaparáty s rovnakým hardvérom, ale v štýloch rangefinder a DSLR-Like. Fotograf si môže vybrať dizajn/koncept, ktorý viac vyhovuje jeho štýlu fotenia. DSLR-Like bezzrkadlovky majú hľadáčik umiestnený nad objektívom, rovnako ako je to u zrkadloviek. Táto koncepcia je univerzálnejšia ako pri umiestnení hľadáčika na kraji. Preto sú aj fotoaparáty DSLR-Like predávanejšie. Sú vhodnejšie pri práci s väčšími objektívmi, hlavne teleobjektívmi.

X-T30

X-T30 je alternatívou k X-E3, ale má 26 Mpx X-Trans 4. generácie. Celkovo je o generáciu modernejší. Má väčšinu obrazových profilov a rýchle zaostrovanie. 3” dotykový displej je vyklápací v jednej osi. Ovládanie je mechanické. Video je v 4K rozlíšení. Nechýba WiFi + BT.

Fotoaparát lepšie zvláda kontinuálne zaostrovanie, ako jeho predchodcovia. V plnom rozlíšení zvláda až 20 obr./s.

Fotoaparát je kompaktný, ergonomický predurčený pre prácu s menšími objektívmi. Určený je pre pokročilých amatérov a ambicióznych začiatočníkov. Je to asi najpopulárnejší model značky Fujifilm.


Oproti modelu X-T200 je tu ovládanie v štýle “starej školy” a snímač je typu X-Trans.

Fujifilm X-T30 je kompaktnou alternatívou k zrkadlovkám strednej triedy. Funkčne a parametrami uspokojí náročných amatérov. Dobre poslúži aj ako kamera. Retro dizajn a ovládanie vyhovuje tým, čo chcú to, čo je pre fotoaparáty Fujifilm najcharakteristickejšie, priamočiare ovládanie. Fotoaparát je univerzálne použiteľný. Obzvlášť vhodný je pre študentov fotografie.

https://fujifilm-x.com/sk-sk/products/cameras/x-t30/

X-T4

X-T4 je vlajkovou loďou Fujifilmu v kategórii APS-C bezzrkadloviek. Tento nový model nahradil nielen svojho predchodcu X-T3, ale aj model Fujifilm X-H1. Preto fotoaparát povyrástol a výrazne sa zlepšili niektoré funkcie súvisiace s videom. Sníma v 4K rozlíšení až 60FPS, k dispozícii je Log, plne otočný displej, možnosť pripojenia HDMI rekordéra, externého mikrofónu a s menšími komplikáciami aj slúchadiel. Samozrejmosťou v tejto triede je použitie špičkových materiálov a utesnenie proti prachu a vode. Prístroj je osadený najnovším 26 Mpx X-Trans snímačom 4. generácie a ponúka aktuálne všetky dostupné obrazové profily.

Fotoaparát je alternatívou k X-Pro3. Veľa hardvérových prvkov je rovnakých, ale dizajn, koncepcia a určenie je odlišné. Ako jediný model umožňuje pripojiť vertikálny batériový grip, ktorý zlepšuje ergonómiu pri práci s veľkými objektívmi. Oproti predchodcovi je tu jedna potešujúca novinka v podobe IBIS stabilizácie obrazu. Po ukončení výroby X-H1 je to tak jediný model so stabilizovaným snímačom.

Tento fotoaparát je najvýkonnejší pri fotografovaní aj videu. Je najmodernejší a najlepšie vybavený. Stále si ale zachováva typický znak radu X-T, priamočiare mechanické ovládanie.


Jediná APS-C bezzrkadlovka Fujifilm, ku ktorej sa dá pripojiť vertikálny battery grip.

Fujifilm X-T4 je asi najlepšia APS-C bezzrkadlovka na trhu a jedna z najlepších bezzrkadloviek vôbec. Roky bolo slabinou radu X-T horšie kontinuálne zaostrovanie a absencia stabilizovaného snímača. To je preč a naviac si fotoaparát výborne vedie aj vo videu. Plne otočný displej ho robí využiteľnejším pri snímaní z rôznych uhlov. Oproti predchodcovi priniesla X-T4 viac inovácií, ako sa čakalo. To je pre všetkých výborná správa.

https://fujifilm-x.com/sk-sk/products/cameras/x-t4/

Stredoformátové bezzrkadlovky

Fujifilm spôsobili revolúciu v kategórii stredoformátových fotoaparátov a to hneď dvojitú. V prvom rade zvolili modernejšiu bezzrkadlovú konštrukciu, v druhom rade ponúkli najlacnejšie stredoformátové prístroje. Oceniť treba aj implementáciu najnovších technológií.

Hneď od začiatku je kladený dôraz na kvalitu objektívov, ktoré sú navrhnuté tak, aby zvládali vykresliť špičkový obraz aj pri rozlíšení nad 100 Mpx. Potvrdzujú to aj testy.

Snímač modelov radu GFX je o niečo väčší ako plnoformátový, má 43,8x32,9mm, plocha je približne 1,7x väčšia. V praxi majú snímače v modeloch GFX nielen vysoké rozlíšenie, ale aj mimoriadne veľký dynamický rozsah a malý šum pri vysokých citlivostiach. Snímače sú typu CMOS, ale aj tu nájdete obľúbené emulácie filmov.

Vďaka, na stredný formát, menším rozmerom, automatickému zaostrovaniu a moderným vychytávkam, sa bezzrkadlovky GFX veľmi dobre používajú. Už to nie sú fotoaparáty len do štúdia, fotenie zo statívu a obmedzené na neakčné žánre.

GFX50S

GFX50S je prvý stredoformátový fotoaparát od Fujifilmu. Je to bezzrkadlovka, v ktorej výrobca zužitkoval všetko, čo sa naučil u APS-C bezzrkadloviek radu X-T. Z moderných vychytávok tu žiadna nechýba. Práve naopak. Žiaden iný model nemá externý EVF s voliteľným výklopným-otočným mechanizmom. Charakteristickým znakom tohto modelu je modularita, okrem modulárneho hľadáčika umožňuje aj pripojenie gripu.

Tento model má konkurovať zrkadlovkám s vysokým rozlíšením. Konkuruje im nielen obrazovou kvalitou, ale aj výbavou. Vďaka bezzrkadlovej konštrukcii mnohé funkčne predčí. Prekvapujúco dobre funguje aj ako kamera.


Fujifilm GFX50S je o modularite a univerzálnom použití.

GFX50S je fotoaparát pre profesionálnych fotografov, ktorý vyžadujú špičkovú obrazovú kvalitu, za rozumnú cenu a bez kompromisov súvisiacich s funkčnou výbavou, rýchlosťou a univerzálnosťou využitia. Je to model vhodný pre fotenie krajiny, architektúry, makra, produktovej fotografie, portrétov. Obmedzene je vhodný aj pre akčnejšie fotografovanie, napr. dokumentov.

https://fujifilm-x.com/sk-sk/products/cameras/gfx-50s/

GFX50R

Pokiaľ GFX50S je niečo ako stredoformátová X-H1, tak GFX50R je stredoformátová X-Pro3. Máme tu 50 Mpx CMOS, rovnaký ako v GFX50S, ale koncepcia fotoaparátu je odlišná. Je to fotoaparát typu rangefinder s hľadáčikom v ľavom hornom rohu fotoaparátu. Ovládanie je konzervatívnejšie. Hľadáčik je čisto digitálny, nie hybridný ako u X-Pro3. Užívateľovi ale dopraje aj luxus v podobe joysticku, dotykového výklopného displeja, či Bluetooth pripojenia k chytrému zariadeniu.


Fujifilm GFX50R, dôraz je kladený na kompaktnosť.

Pokiaľ GFX50S je univerzálny modulárny fotoaparát, GFX50R je konzervatívnejší model pre tých, čo chcú výkon stredoformátového fotoaparátu v menšom (nie malom) tele. Vďaka menším rozmerom je vhodnejší na cesty, výlety, fotenie dokumentu, streetky, portrétov. Menej vhodný je pre použitie s teleobjektívmi.

https://fujifilm-x.com/de-at/products/cameras/gfx-50r/

GFX100

2x väčšie rozlíšenie ako u predchádzajúcich modelov a pevne zabudovaný grip, to sú hlavné znaky modelu GFX100. Telo fotoaparátu stojí cca 10 000 EUR a garantujem vám, že za tie peniaze nenájdete fotoaparát poskytujúci lepšiu obrazovú kvalitu. Opäť to nie je len rozlíšením, ale aj nadpriemerným dynamickým rozsahom a udivujúco nízkym šumom pri vysokých citlivostiach.

Prístroj je pomerne rozmerný, ale nie viac ako profi FF zrkadlovka s gripom. Je to plnohodnotné GFX-ko, takže sa s ním dobre pracuje. Zaostrovanie je automatické, snímač je dokonca stabilizovaný, modulárny hľadáčik má luxusných  5,76 milióna bodov, displej je výklopný v dvoch osiach a je dotykový. Nechýba WiFi + BT, dva stavové displeje a vybrané tlačidlá sú podsvietené.

Video je 4K 30P (10bit 4: 2: 2 externe a 10bit 4: 2: 0 interne). Prístroj tak dobre poslúži aj ako kamera s cinematickým výstupom.


Fujifilm GFX100 je profesionálny prístroj bez kompromisov.

GFX100 poskytuje najvyššiu obrazovú kvalitu zo všetkých fotoaparátov Fujifilm. Kombinuje prednosti stredného fotoaparátu s funkcionalitou modernej bezzrkadlovky. Je to najľahšie a najuniverzálnejšie použiteľný 100 Mpx fotoaparát. Rovnako ako GFX50S má univerzálne využitie s určitými obmedzeniami pri fotení akčných žánrov.

https://fujifilm-x.com/sk-sk/products/cameras/gfx100/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované