Hore

Fototechnika » Recenzie

Najnovší článok z kategórie
Urob si sám Sky Quality Meter

Urob si sám Sky Quality Meter

Svetelné znečistenie je veľkou kliatbou každého astrofotografa a neexistuje snáď ani jeden, ktorý by sa naň aspoň občas poriadne neposťažoval. Dá sa sním len veľmi ťažko bojovať.

2016-12-07 06:00:00
Richard Černohorský (riske)
5
6440
 
 
  • 14994
    11

    Fotografovanie Mesiaca I.

    Už od nepamäti človek upiera svoj zrak k Mesiacu, nášmu jedinému prirodzenému satelitu. Mesiac v splne je niečo neobvyklé a tajomné. Už voľným okom na ňom rozoznáme mesačné moria a krátery. Poďme si ukázať, ako ho kvalitne vyfotografovať.

  • 12337
    8

    Zatmenie Mesiaca 28.9.2015

    Zatmenie Mesiaca je veľmi tajomný astronomický úkaz, ktorý už tisíce rokov straší našich predkov. Niet sa im čo diviť, náhle zafarbenie Mesiaca do krvavočervenej farby nemôže veštiť nič pozitívneho.

  • 17441
    13

    Fotografovanie Mliečnej dráhy

    Mliečna dráha už od nepamäti fascinovala našich predkov. Jasná strieborná rieka na čierno-čiernej oblohe posiatej množstvom hviezd pôsobí skutočne majestátne. Vďaka fotografii však môžeme tento zážitok ešte viac umocniť. Keďže fotoaparáty sú citlivejšie ako ľudský zrak, umožnia nám nahliadnuť do hlbín našej galaxie plnej nádherných hmlovín a hviezdokôp.

  • 13160
    11

    Meteorický roj - Perzeidy 2015

    12. a 13. augusta nás čaká veľmi atraktívne vesmírne divadlo. Svojho maxima dosahuje meteorický roj Perzeíd a tento rok sú na jeho pozorovanie konečne vhodné podmienky. Poďme si ukázať ako ho úspešne vyfotografovať.

  • 5066
    4

    Pokročilá astrofotografia

    Mnoho astrofotografov, ktorí používajú DSLR fotoaparát po nejakom čase narazí na jeho limity. Jednak to môže byť problém pri snímaní veľmi slabých objektov, kedy s daným prístrojom už nie sme schopní zachytiť žiadané množstvo detailov alebo jednoducho náš fotoaparát nie je prispôsobený na pokročilejšie metódy, ktoré by nám umožnili dosiahnuť uspokojivejšie výsledky.

  • 8378
    9

    Pantový stolček - najlacnejšie kompenzovanie zemskej rotácie

    Ten kto si už skúsil vyfotografovať hviezdnu oblohu, hneď zistil, že bez kompenzácie rotácie Zeme to proste nepôjde. Na tento účel sú určené paraliktické montáže. Aj keď sa môže zdať, že sú ťažké a veľmi drahé, existuje jedno jednoduché a funkčné riešenie, ktoré ich môže nahradiť.

  • 12343
    19

    Čiastočné zatmenie Slnka 20. marca 2015

    20. marca nás v našich zemiach čaká čiastočné zatmenie Slnka. Poďme si ukázať ako ho úspešne vyfotografovať.

  • 6710
    12

    Prestavba DSLR na chladenú astrokameru - Dokončenie

    Záverečná časť prestavby je už síce pomerne nenáročná, ale zase o to viac pracná. Z fotoaparátu vyvedieme vstup na drôtovú spúšť, namontujeme peltierov článok a termostat.

  • 6539
    33

    Svetelné znečistenie - hlavný nepriateľ astrofotografie

    Určite sa s tým stretla väčšina z nás. Bola to prvá z faciek, ktorú nám uštedrila realita pri prvých pokusoch o astrofotografiu. Ak sa nám konečne podarilo udržať hviezdy v zornom poli na mieste, vysporiadať sa so šumom a ďalšími problémami, zistili sme nakoniec, že fotografovaný objekt je zastretý akýmsi oranžovým závojom.

  • 7054
    32

    Prestavba DSLR na chladenú astrokameru - Chladenie

    Minule sme si ukázali ako modifikovať Nikon D40. Teraz je rada na veľmi zásadnej prestavbe. Do fotoaparátu bude namontovaný chladič.

  • 7262
    18

    Prestavba DSLR na chladenú astrokameru - Modifikácia

    Potom čo som musel vrátiť zapožičaný astrofotografický špeciál Canon 60Da, zostalo v mojom srdci prázdne miesto. Fotiť bez zvýšenej citlivosti na H-alfa sa mi už nechcelo. Preto som sa rozhodol prebudovať môj staručký Nikon D40 na astronomickú kameru.

  • 5843
    11

    Canon 60Da - Astrofotografický špeciál

    Málokto vie, že firma Canon má vo svojej ponuke špeciálnu verziu fotoaparátu 60D určenú na astrofotografiu. Poďme sa pozrieť, ako obstojí pri fotografovaní v skutočných situáciách.

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.