Hore

Fototechnika » Recenzie

Najnovší článok z kategórie
Výhody a nevýhody cropu

Výhody a nevýhody cropu

V systémových fotoaparátoch, teda tých s vymeniteľnými objektívmi, ktoré používajú fotografi-entuziasti a profesionáli, sa používajú 4 rôzne veľkosti snímača. Sú to stredný formát, plný formát, APS-C a 4/3 formát.

2020-09-14 06:00:00
Karol Srnec
3
3169
 
 
  • 4597
    26

    Olympus: maximum zo snímača

    Každý snímač má svoje charakteristické vlastnosti. Dynamický rozsah, šum, interpretáciu farieb.

  • 5006
    26

    Canon C-RAW a Dual Pixel RAW

    Určite veľa užívateľov zrkadloviek a bezzrkadloviek Canon, hlavne tých menej skúsených, ale možno aj dlhoročných rutinérov, ani nevie, aké sú možnosti práce s formátom Canon RAW. Jednoducho len nastavia fotenie do RAW a potom z neho vyvolajú fotografie. Preto si predstavíme dve funkcie, spojené s formátom RAW u vybraných modelov Canon EOS.

  • 2233
    0

    Duálny slot

    V začiatkoch digitálnej fotografie sa nasnímané zábery ukladali do vstavanej pamäte fotoaparátu. Istý čas bolo bežné, že kompakty mali menšiu pevnú pamäť, aby zákazník mohol fotografovať hneď, ako vybalil nový fotoaparát a nemusel si hneď kupovať pamäťovú kartu. Dnes je štandardom, že sa fotí len na pamäťové karty.

  • 3905
    3

    Šum, redukcia šumu a JPG

    Šum je prirodzeným sprievodcom digitálnej fotografie. Jeho miera závisí na konkrétnom fotoaparáte, nastavenej citlivosti a aj na práci s fotografiami. Mieru šumu posudzujeme individuálne. Ukážte fotografie, na ktorých je šum, rôznym fotografom a každý sa k nemu vyjadrí inak.

  • 4153
    0

    Hĺbka ostrosti a veľkosť snímača

    S hĺbkou ostrosti pracujeme kreatívne. Keď potrebujeme, nastavíme fotoaparát tak, aby bola hĺbka ostrosti veľká a na fotografii všetko ostré, od popredia po nekonečno. 

  • 3311
    1

    Obrazový profil vs umelecký efekt

    Čoraz viac amatérskych fotoaparátov, ale aj niektoré poloprofesionálne a profesionálne fotoaparáty, majú okrem obrazových profilov aj umelecké (art) efekty. Oboje vplýva na spracovanie obrazu. Aký je medzi nimi rozdiel?

  • 6243
    45

    Zašumená katastrófa

    Najväčšia radošť je škodoradosť. A tak si z našej nemenovanej kamarátky robíme už roky srandu, že najradšej fotí na ISO 6400. Na jednom fototripe si zabudla prestaviť fotoaparát a celý deň, za krásneho slnečného počasia, fotila na ISO 6400. To aj na fullframe znamená slušné množstvo šumu. Ten k slnkom zaliatej krajine určite nepatrí. Horšie, že sa jej to stalo v zahraničí a nemala, možno už ani mať nebude, šancu to napraviť.

  • 4216
    4

    Fine Art pre každého

    Fine Art je magické slovo, všeobecne popisuje výtvarné umenia, vo fotografii ale predstavuje vrchol umeleckého snaženia fotografa.

  • 5499
    6

    APS-C - ideálny kompromis?

    Prv, ako si niečo povieme o APS-C snímačoch a fotoaparátoch, ktoré ich používajú, pozrieme sa krátko do minulosti.

  • 4175
    0

    Nová generácia Nikon Picture Control

    Nikon v posledných rokoch vyrobil pár skutočne skvostných fotoaparátov. Sledovali sme, ako zlepšuje parametre a funkcionalitu.

  • 4474
    0

    JPG-u sa nevyhnete

    JPG-u sa nedá vyhnúť, je ale na vás ako ho získate. JPG je bitmapový formát, určený pre digitálnu fotografiu a obrázky.

  • 13575
    5

    Šedivý RAW

    Otázky začiatočníkov sa neustále recyklujú, aj keď bolo na ne už veľakrát odpovedané. V poslednom čase sa na fórach a FB objavili otázky ohľadom rozdielneho zobrazenia fotografií vo formáte RAW vo fotoaparáte a v počítači. 

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.