Hore

Fototechnika » Recenzie

Najnovší článok z kategórie
Výhody a nevýhody cropu

Výhody a nevýhody cropu

V systémových fotoaparátoch, teda tých s vymeniteľnými objektívmi, ktoré používajú fotografi-entuziasti a profesionáli, sa používajú 4 rôzne veľkosti snímača. Sú to stredný formát, plný formát, APS-C a 4/3 formát.

2020-09-14 06:00:00
Karol Srnec
3
3243
 
 
  • 2300
    0

    Duálny slot

    V začiatkoch digitálnej fotografie sa nasnímané zábery ukladali do vstavanej pamäte fotoaparátu. Istý čas bolo bežné, že kompakty mali menšiu pevnú pamäť, aby zákazník mohol fotografovať hneď, ako vybalil nový fotoaparát a nemusel si hneď kupovať pamäťovú kartu. Dnes je štandardom, že sa fotí len na pamäťové karty.

  • 4034
    3

    Šum, redukcia šumu a JPG

    Šum je prirodzeným sprievodcom digitálnej fotografie. Jeho miera závisí na konkrétnom fotoaparáte, nastavenej citlivosti a aj na práci s fotografiami. Mieru šumu posudzujeme individuálne. Ukážte fotografie, na ktorých je šum, rôznym fotografom a každý sa k nemu vyjadrí inak.

  • 4265
    0

    Hĺbka ostrosti a veľkosť snímača

    S hĺbkou ostrosti pracujeme kreatívne. Keď potrebujeme, nastavíme fotoaparát tak, aby bola hĺbka ostrosti veľká a na fotografii všetko ostré, od popredia po nekonečno. 

  • 3354
    1

    Obrazový profil vs umelecký efekt

    Čoraz viac amatérskych fotoaparátov, ale aj niektoré poloprofesionálne a profesionálne fotoaparáty, majú okrem obrazových profilov aj umelecké (art) efekty. Oboje vplýva na spracovanie obrazu. Aký je medzi nimi rozdiel?

  • 5592
    6

    APS-C - ideálny kompromis?

    Prv, ako si niečo povieme o APS-C snímačoch a fotoaparátoch, ktoré ich používajú, pozrieme sa krátko do minulosti.

  • 4558
    0

    JPG-u sa nevyhnete

    JPG-u sa nedá vyhnúť, je ale na vás ako ho získate. JPG je bitmapový formát, určený pre digitálnu fotografiu a obrázky.

  • 9622
    0

    Firmvér

    Digitálne fotoaparáty majú v sebe procesory, tie najlepšie aj niekoľko s viacerými jadrami. Vo vnútri fotoaparátu tak máte vlastne malý počítač, ktorý zabezpečuje čítanie a spracovanie obrazových dát, zaostrovanie a vlastne všetky operácie, ktoré sa vo fotoaparáte vykonávajú. K tomu je samozrejme potrebný softvér, ktorý sa označuje ako firmvér. Je to uzatvorený operačný systém.

  • 11729
    1

    Pamäťové karty

    Pamäťové karty sa neustále vyvíjajú. V priebehu digitalizácie fotografie sa objavilo niekoľko typov kariet a občas sa nový typ karty objaví aj v súčasnosti. Niektoré typy kariet sa dneška nedočkali, ukázali sa ako neperspektívne.

  • 12404
    0

    Metadáta

    Prvý krát som sa stretol s metadátami ešte pred príchodom digitálnych fotoaparátov, ktoré ich používajú bežne.

  • 13558
    11

    Potenciál vášho fotoaparátu

    Už roky posudzujeme fotoaparáty predovšetkým podľa použitého snímača. Je to dôležitá súčasť fotoaparátu, ktorá do určitej miery určuje jeho potenciál. Do akej miery, to si povieme v tomto článku.

  • 8216
    3

    Začíname fotografovať do RAW II.

    Ako pri RAW-e urobiť rovnaké úpravy, ako robí fotoaparát, keď fotografujete do JPG? Uvidíte, že to pôjde rýchlo.

  • 11886
    4

    Začíname fotografovať do RAW I.

    V prvej časti sa dočítate o nastaveniach fotoaparátu, ktoré sa líšia od tých, ktoré používate pri fotení do formátu JPG.

Inzercia

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.